Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΑΙ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ» ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ


«Το «πριν» και το «μετά» είναι ξεκάθαρο
 στην περιφέρεια 
Madre de Dios 
στον Αμαζόνιο, το αριστερό μέρος
έχει απογυμνωθεί με παράνομη μεταλλεία χρυσού»

"Ταραχές με παράνομους χρυσοθήρες του Περού στον Αμαζόνιο"
 ΛΙΜΑ, Περού.
Χιλιάδες παράνομοι χρυσοθήρες άνοιξαν μάχη με την αστυνομία για τον έλεγχο μιας περιφερειακής πρωτεύουσας στην κοιλάδα του Αμαζονίου και τουλάχιστον τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.
 Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα εναντίον των χρυσοθήρων που χρησιμοποιούσαν ρόπαλα και πέτρες και προσπαθούσαν να καταλάβουν στρατηγικές εγκαταστάσεις στο Puerto Maldonado. Οι χρυσοθήρες μάχονται ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ρυθμίσει την μικρής κλίμακας μεταλλεία χρυσού, που καταστρέφει το τροπικό δάσος, ρυπαίνοντάς το με τόνους υδραργύρου…Αφού οι συζητήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης απέτυχαν, τουλάχιστον 12.500 χρυσοθήρες επιχείρησαν να καταλάβουν δημόσια κτίρια, σουπερμάρκετ και το αεροδρόμιο της πόλης, ανέφερε ο πρόεδρος της περιφέρειας Madre de DiosJose Luis Aguirre. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Μπορείς να ακούσεις πυροβολισμούς παντού στην πόλη», είπε στο Α.P. τηλεφωνικά, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εκτός ελέγχου…

Ο Υπουργός Εσωτερικών Daniel Lozada είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι μερικοί χρυσοθήρες «ήταν οπλισμένοι ακόμη και με εκρηκτικά…και προφανώς η αστυνομία έπρεπε να αντιδράσει για να αποκατασταθεί η τάξη»…Η αστυνομία ανέφερε ότι απέτρεψε τους ταραξίες από το να καταλάβουν το σταθμό λεωφορείων και το αεροδρόμιο της πόλης των 37.000 κατοίκων με τους βρώμικους δρόμους. Αλλά στα δυτικά, οι χρυσοθήρες πήραν τον έλεγχο μιάς κύριας γέφυρας, μπλοκάροντας τον υπερωκεάνιο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ορεινή πόλη Cuzco και την ακτή του Περού με τη Βραζιλία. ..

Η μανία του χρυσού εξαπλώθηκε στην πολιτεία Madre de Dios με περίπου 40.000 μικρούς χρυσοθήρες, οι οποίοι πληγώνουν το τροπικό δάσος εξορύσσοντας ψήγματα χρυσού από τις κοίτες ποταμών και αλλουβιακών πεδιάδων. Ο υδράργυρος χρησιμοποιείται για να δεσμεύσει το χρυσό σε βώλους.

Ο πυρετός του χρυσού τροφοδοτήθηκε από τον τριπλασιασμό της τιμής του πολύτιμου μετάλλου την περασμένη δεκαετία. Έχει προσελκύσει φτωχούς αγρότες από τα όρη των Άνδεων, αλλά και αδίστακτους επενδυτές και πιστολέρος, και η Madre de Dios τώρα παράγει περίπου το ένα πέμπτο του χρυσού του Περού.

Αυτή η μεταλλεία χρυσού είναι σχεδόν εξολοκλήρου παράνομη και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να την ρυθμίσει με κανόνες ήταν σχεδόν μάταιες, όχι μόνο στη Madre de Dios, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου η παράνομη μεταλλεία είναι αχαλίνωτη. Οι παράνομοι χρυσοθήρες επίσης προκάλεσαν ταραχές την Τετάρτη σε τουλάχιστον άλλες δύο περιοχές, στην Piura στα ΒΔ του Περού και στην Puno, στα νότια ορεινά, στα σύνορα με τη Βολιβία…

Ένας από τους επικεφαλής των χρυσοθήρων, ο Miguel Herrera, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύει να νομιμοποιήσει τη μεταλλεία μικρής κλίμακας, αλλά να την καταστρέψει. «Η μεταλλεία δίνει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους», είπε. «Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από τη μεταλλεία και δεν θα μπορούσαν να συντηρηθούν χωρίς αυτήν» 

Η κυβέρνηση επιχείρησε με 4 πρόσφατα διατάγματα να ρυθμίσει την μεταλλεία για να προστατεύσει το περιβάλλον και να επιβάλει φόρους, είπε ο Huberto Cordero (σημ. τοπικός αξιωματούχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος), ο οποίος αρνήθηκε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να τερματίσει εξ ολοκλήρου την παράνομη μεταλλεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τερματίσει τη μεταλλεία σε απαγορευμένες περιοχές, όπως σε ζώνες οριοθέτησης περιοχών φυσικής προστασίας και να επιτρέψει σε όσους διεκδικούν νόμιμα μεταλλευτικά δικαιώματα να τα επισημοποιήσουν, πρόσθεσε.»

(Frank Bajak, Associated Press, 15 Μαρτίου 2012)

----------------------------------------------------------------------

«Η παράνομη μεταλλεία χρυσού είναι μια βιομηχανία 600 εκ. δολαρίων που απασχολεί 100.000 ανθρώπους σε σχέση με μερικές χιλιάδες πριν λίγα χρόνια και οι πρακτικές αυτές έχουν ήδη καταστρέψει 2.000 τετραγωνικά μίλια δάσους, ανέφερε η UK Telegraph»
(Indian Country, 27/2/2011)
  
----------------------------------------------------------------------

Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη
Έχει παραγίνει πιά το κακό με τις δακρύβρεκτες ιστορίες και τις σκοτεινές συνομωσίες για τη μεταλλεία σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, που αφειδώς πασάρουν διάφορα media και «οικολόγοι» εγχώριοι και ξένοι. Τις τελευταίες ημέρες «έπαιξε» πολύ η Λατινική Αμερική. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια όπως μας τα παρουσιάζουν οι αντι-βιομηχανικοί προπαγανδιστές. Στο Περού π.χ. δεν δραστηριοποιούνται μόνο αδηφάγες εταιρείες που καταστρέφουν το περιβάλλον, ληστεύοντας τους τοπικούς πόρους. Υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες μικρο-μεταλλωρύχοι, χρυσοθήρες προερχόμενοι από φτωχά στρώματα μάλιστα, που προκαλούν ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά, σκάβοντας παντού για να βρουν χρυσό και χρησιμοποιώντας υδράργυρο παρακαλώ.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα, σε διάφορες τριτοκοσμικές χώρες. Θα αναρτηθούν στο μέλλον, εφόσον συνεχίσουν να αναρτώνται από τους «οικολόγους» παρόμοιες μελό ιστορίες για τριτοκοσμικούς, που αγωνίζονται να προστατέψουν το περιβάλλον τους.

Οι λαοί του Τρίτου Κόσμου πρέπει να βρουν μόνοι τους το δρόμο τους, μέσα από τα δικά τους κοινωνικά κινήματα, αν και εφόσον το επιθυμούν βέβαια. Χωρίς πατρονάρισμα από βολεμένους καλοθελητές, ψευτο-ακτιβιστές και γιαλαντζί προοδευτικούς, των ανεπτυγμένων χωρών. Επί του παρόντος οι Τριτοκοσμικοί, απλώς διεκδικούν με τη σειρά τους-τι άλλο;-ανάπτυξη και το δικό τους μερίδιο στην παγκόσμια ρύπανση. Δικαιωματικά δηλαδή.  

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Επί του παρόντος οι Τριτοκοσμικοί, απλώς διεκδικούν με τη σειρά τους-τι άλλο;-ανάπτυξη και το δικό τους μερίδιο στην παγκόσμια ρύπανση. Δικαιωματικά δηλαδή."
Τα παραπάνω τά λές εσύ σκεπτόμενε!!!!!
Τωρα η απόγνωση σου φταίει,η τά γεννόσημα?Μπορεί καί τά δύο.
Εσύ δηλαδή λές νά αναπτυχθεί και εδώ η Χαλκιδική αλλά Λατινική Αμερική ρυπαίνοντας τα βουνά τά ποτάμια τήν θάλασσα της δικαιωματικά....
Μα καλά ποιός Χαλκιδικιώτης έχει δικαίωμα νά καταστρέψει τήν Χαλκιδική?
ΥΓ.ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ανέκδοτο από τις Σκουριές
Σκεπτόμενος Πολίτης!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι δυνατόν να μην εξοργιστεί κανείς όταν σκεφτεί το έγκλημα που πάνε να κάνουν στην Χαλκιδική, αφήνοντας ψίχουλα (τα μεροκάματα ορισμένου χρόνου) ως ...αντάλλαγμα της κοσμογονικής καταστροφής που θα προκαλέσουν. Μα πως μπορούν να δεχθούν τέτοιο ξεπούλημα της γης των πατεράδων τους όλοι αυτοί που μιλάνε, αναίσχυντα, για πατρίδα. Δεν σκέφτονται ότι από αυτή τη γη ζουν τόσοι άλλοι με εργασίες συμβατές με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής; Δεν σκέφτονται ότι αφού τ' αρπάξει η εταιρεία χρυσού θα αφήσει ερημιά στον τόπο και ΤΙΠΟΤΕ απολύτως για τα παιδιά τους; Ούτε στην Υποσαχάρια ζώνη της Αφρικής, όπου είχα την ανάγκη να ξενιτευτώ, δεν γίνονταν σε τέτοιο βαθμό αυτά. Τώρα εκεί (στην Αφρική) "βασιλεύει" η δυστυχία των ανθρώπων, μετά τις αρπαχτές του πλούτου της γης τους που έκαναν διάφορες κερδοσκοπικές πολυεθνικές... Πόσο αλήθεια μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι αυτό είναι η απόλυτη καταστροφή της πατρίδας μας και των όποιων προοπτικών μιας πραγματικής και με κανόνες ανάπτυξης του τόπου;

Ανώνυμος είπε...

12 Απριλίου 2012 1:04 π.μ.
"Μα πως μπορούν να δεχθούν τέτοιο ξεπούλημα της γης των πατεράδων τους όλοι αυτοί που μιλάνε, αναίσχυντα, για πατρίδα." Σου μοιαζει αυτοι οι τυποι να ειναι απο δω; Ειναι ντοπιος ο Ζαγορακης; Η οταν βγει στη συνταξη θα φυγει για Κρητη;
Ειναι ντοπιος ο Παχτας; (κι ο Εφιαλτης ντοπιος ηταν...)

Ανώνυμος είπε...

Σκεπτόμενε Πολίτη έχεις απόλυτο δίκαιο. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα την Ιταλία και άλλες μεσογειακές χώρες χιλιάδες Αφρικανοί τουρίστες που έρχονται να ξοδέψουν ένα μέρος από τα πάμπολλα λεφτά που βγάζουν από τον ορυκτό πλούτο. Μάλιστα είναι τόσα πολλά που στο τέλος των διακοπών τους αποφασίζουν να μείνουν μόνιμα στις χώρες μας αφού δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν. Απλά για να γεμίσουν τον χρόνο τους πουλάνε cd και ότι άλλο βρουν.

Όσον αφορά το Περού, εκεί οι εταιρίες εξόρυξης πηγαίνουν για να κάνουν αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Αυτοι που καταστρέφουν τις περιοχές είναι οι αγράμματοι οι χρυσοθήρες. Να ναι καλά οι πολυεθνικές που βοηθάνε στην αποκατάσταση του τοπίου.
(Ξέχασες να μας πεις όμως Σκεπτόμενε - Πολίτη - Γεωργατζή πως οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει εκεί είναι γιατί θέλουν οι μεταλλευτικές εταιρίες να κάνουν τις εξορύξεις αυτές. Οι μικρό μεταλλωρύχου είναι απλά ανταγωνιστές. Ίδια καταστροφή προκαλούν αυθαίρετα οι μικροί και ίδια οι πολυεθνικές. Η διαφορά είναι πως οι μεγάλοι λαδώνουν όπως και στην περιοχή μας.)

Σου προτείνω λοιπόν να δεις το "Άγγιγμα του Μίδα" μπας και δουλέψει λίγο ο εγκέφαλος σου. Το παραπάνω κείμενο το μόνο που προσπάθησες να κάνεις είναι το Άσπρο - Μαύρο άλλα δεν σε βγήκε.

Είναι βλέπεις και οι εκλογές που δεν σου αφήνουν χρόνο για να ασχοληθείς και γράφεις την μία μαλακ..α πίσω απο την άλλη.

Τα ξανα λέμε...

Ανώνυμος είπε...

@2.17
Ευτυχώς που κατάλαβες τί έλεγε το άρθρο.
Δηλαδή πίσω από όλη την αντίδραση των μικροχρυσοθήρων στο Περού, βρίσκεται πάλι συνομωσία των μεγάλων εταιρειών.
Η δε καταστροφή του περιβάλλοντος γίνεται αποκλειστικά από τις εταιρείες πάλι.
Τί να σου πώ, στο μυαλό σου γιά όλα φταίνε οι εταιρείς, οπότε ακόμη κι αν δεν υπήρχε καμμιά εταιρεία στο Περού, θα μας έλεγες ότι επίτηδες δεν επενδύουν, γιά να ρίξουν τις τιμές και τα δικαιώματα.