Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Επιτέλους αλληλεγγύη

Καρτερός Θανάσης - ΑΥΓΗ
Δεν είμαστε ούτε ξεροκέφαλοι ούτε σκληρόκαρδοι. Κατανοώ τους φόβους του ελληνικού λαού. Αλλά και εμείς έχουμε μια ευθύνη - όχι μόνο απέναντι στο γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και στους φορολογούμενούς μας, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αχώνευτος Σόιμπλε στην τελευταία από μια μακρά σειρά συνεντεύξεων σε γερμανικά ΜΜΕ. Προσπαθώντας από τη μια να πείσει τους Γερμανούς ότι πάνω απ’ όλα κι απ’ όλους βάζει τα συμφέροντά τους. Κι από την άλλη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα για την απεχθή στάση της Γερμανίας του στο ελληνικό πρόβλημα.


Ό,τι κι αν λένε ο ίδιος και οι κύκλοι που εκπροσωπεί, το γεγονός παραμένει ότι είναι κάτι περισσότερο από ξεροκέφαλοι και σκληρόκαρδοι. Και όχι φυσικά από χαρακτήρα, ή από ναζιστικά γονίδια που κατάφεραν να επιβιώσουν στη γερμανική άρχουσα τάξη. Αλλά γιατί απλούστατα εκπροσωπούν εντελώς ξεροκέφαλα και σκληρόκαρδα συμφέροντα και τα εκπροσωπούν με ένα εντελώς ξεροκέφαλο και σκληρόκαρδο τρόπο. Τόσο ξεροκέφαλο και τόσο σκληρόκαρδο που να καταντάει ανόητος και να προκαλεί πια όχι μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά και πολλούς στην Ευρώπη.

Από την άποψη αυτή πρέπει να χαιρετίσουμε την ξεροκεφαλιά και τη σκληρότητα των Σόιμπλε. Γιατί τις τελευταίες μέρες τράβηξαν το σχοινί τόσο πολύ, έδειξαν τόσο απροκάλυπτα τα δόντια τους, ώστε κατάφεραν να ενεργοποιήσουν επιτέλους τα αντανακλαστικά άλλων Ευρωπαίων και να προκαλέσουν ανησυχία με τα verboten τους. Έτσι που να αρχίσει να σχηματοποιείται μια ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση, η οποία έκανε την εμφάνισή της στο τελευταίο Eurogroup, αλλά χαρακτηρίζει πια και τη ρητορική σημαντικών Ευρωπαίων ηγετών -από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας κυρίως.

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές, το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, ο ίδιος ο Μόντι, ισχυρές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, πολλά έγκυρα ΜΜΕ άρχισαν επιτέλους να καταλαβαίνουν όχι μόνο ότι η Ελλάδα δολοφονείται, αλλά κι ότι έρχεται η σειρά κι άλλων αν και εφόσον πετύχει το μοχθηρό πείραμα της Αθήνας. Να ενεργοποιούνται για να μπει ένα φρένο στον ευρωπαϊσμό των τανκς που εκπροσωπούν ο Σόιμπλε και οι σύμμαχοί του. Και να διακηρύσσουν την ανάγκη της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα -για να προλάβουν τα χειρότερα για όλη την Ευρώπη.

Κι αυτή η παράμετρος, τροφοδοτημένη από τις λαϊκές αντιδράσεις στην Αθήνα, μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: