Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ


Στη σημερινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 29-8-2011 και στην «ανάλυση των γεγονότων» της σελίδας 8 δημοσιεύεται άρθρο του Γιώργου Βότση με θέμα «Νέο Σοβέζο απειλεί τώρα τη Β. Εύβοια». (Ρ: ΕΔΩ)
Τα όσα γράφει αφορούν απόλυτα και τη Β.Α. Χαλκιδική. Τα όσα γράφει ΔΕΝ θα αγγίξουν μόνο τους ανεγκέφαλους και όσους έχουν μεγάλα συμφέροντα από την εταιρεία χρυσού. Mε αυτά, από την άλλη μεριά, θα τρομάξουν οι σκεπτόμενοι Χαλκιδικιώτες, ακόμη και αυτοί που η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» τους τάζει λαγούς με πετραχήλια ή τους πληρώνει για να παραπληροφορούν. Γιατί δεν γνωρίζουν ότι η εταιρεία, χωρίς καμιά δέσμευση από τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο, μπορεί αντί για αυτούς, να φέρει άλλους να εργαστούν στα μεταλλεία χρυσού της Β.Α, Χαλκιδικής, για παράδειγμα φτηνούς εργάτες από τριτοκοσμικές χώρες…  Γράφει λοιπόν ο άξιος δημοσιογράφος και παλαιότερα πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ πράγματα εφιαλτικά και ζοφερά για το άμεσο μέλλον μας: « (…) Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος… Δεν είναι μόνο οι γερμανικές επιχειρήσεις, που ετοιμάζονται, λέει, για πραγματική επιδρομή στην Ελλάδα της διευρυνόμενης κρίσης. Για επενδύσεις βεβαίως με εξαιρετικά προνομιακούς όρους: σε «ειδικές επενδυτικές ζώνες», όπου αξιώνουν να ισχύει ιδιότυπο (δηλαδή αποικιοκρατικό) φορολογικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό καθεστώς. Κατ’ εξαίρεση μάλιστα όχι μόνον από την ελληνική νομοθεσία (αυτή την αναμορφώνουν οι έλληνες κυβερνώντες, όπως γουστάρουν) αλλά και από την κοινοτική! Κάτι που για να το πετύχει η κυβέρνηση στηρίζεται περισσότερο στη γερμανική παντοδυναμία στους κόλπους της Ε.Ε. παρά στη γητευτική ευγλωττία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
            Ειδικό προνομιακό καθεστώς για να επενδύσουν βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν και Έλληνες επιχειρηματίες, που δεν φαίνεται να έχουν χάσει τον ύπνο τους επειδή η χώρα χειμάζεται αγρίως. Δεν έχουμε έτσι δείγματα όπως της Γαλλίας, όπου 16 μεγαλολεφτάδες πρότεινα να επιβληθεί ειδική εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης. Ούτε όπως της Ιταλίας, όπου 24 επιχειρηματίες έσπευσαν αρωγοί στο κράτος. Αντιθέτως στη δύσμοιρη Ελλάδα του πιο κακοποιού καπιταλισμού (με το όργιο της ατιμώρητης διαπλοκής και της διαφθοράς που γέννησε το χυδαίο νεοπλουτισμό της απληστίας και της επιδεικτικής χλιδής) οι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες έχουν αθεράπευτα εθιστεί να αρπάζουν παρά να συνεισφέρουν στο ετοιμόρροπο κράτος.
            Οι πιο αδίστακτοι μεταξύ αυτών, είναι, αναμφίβολα, όσοι κερδοσκοπούν με την κρίση· όσοι εκμεταλλεύονται την ανεργία και την ανέχεια για να εκμαυλίσουν και να εκβιάσουν τοπικές κοινωνίες· όσοι καταδικάζουν τις μελλοντικές γενιές, καταστρέφοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του ευλογημένου τόπου: το φυσικό πλούτο του.
            Στη Βόρεια Εύβοια, με το απαράμιλλο και αναξιοποίητο φυσικό κάλλος, οι κάτοικοι…» Και συνεχίζει το άρθρο τις περιπέτειες του τόπου από τις εταιρίες εκμετάλλευσης του λιθάνθρακα, Μαντούδι κ.λπ. «… Καταγγέλλεται εξαπάτηση του πληθυσμού με υποσχέσεις για πλασματικές θέσεις εργασίας, όταν είναι σίγουρο ότι θα χαθούν ασύγκριτα πολλαπλάσιες με τον αναπόφευκτο μαρασμό μιας βεβαρημένης με ρύπους περιοχής (το γιγαντιαίο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο και άλλες υψηλής όχλησης μονάδες θα απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό Μαντουδίου και πέντε χιλιόμετρα από την κοσμοβριθή παραλία της Αγίας Άννας. Τέλος, εκφράζεται η ανησυχία ότι ανομολόγητη πρόθεση της εταιρείας (ΤΕΡΝΑ), που επεκτείνει εσχάτως τις δραστηριότητές της και στη διαχείριση απορριμμάτων, είναι να μετατρέψει την περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων… κι όποιον πάρει ο Χάρος…
            Τον Ιούλιο του 1976 η μεγαλύτερη ως τότε καταστροφή σημειώθηκε στο Σοβέζο της Β. Ιταλίας: ένα ατύχημα σε χημική βιομηχανία δηλητηρίασε με διοξίνες την περιοχή. Η πόλη νεκρώθηκε και εκκενώθηκε από τις 37.000 κατοίκους της. Το Σοβέζο έκτοτε κατέστη συνώνυμο των πιο ρυπογόνων , μεγίστης επικινδυνότητας, βιομηχανικών μονάδων.
Στο χάλι μας το μαύρο όλα τα ’χουμε, ένα Σοβέζο μας έλειψε;»  
Λαδιαβίτης

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα όσα γράφει ο Βότσης, ένας από τους πιο ικανούς και τίμιους δημοσιογράφους, μας τρομάζουν. Άραγε όμως ξέρει ότι στη Χαλκιδική παίζονται πολύ χειρότερα παιχνίδια και σε αυτό το σημαντικό για τους Χαλκιδικιώτες ζήτημα των καταστρεπτικών συνεπειών από την εξόρυξη χρυσού συνηγορούν ...οι εκπρόσωπόί της και ορισμένοι πληρωμένοι της εταιρίας; Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχει και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Λαφαζάνης) που ισχυρίζεται στα κανάλια της μονόπλευρης πληροφόρησης (μόνο τις απόψεις της εταιρίας χρυσού μεταδίδουν...) ότι το ΑΠΘ(Πανεπιστήμιο Θ.) και το ΤΕΕ (Τεχν. Επιμελητήριο) έχουν ...στημένες (!!!)ομάδες εργασίας και ...γι' αυτό βγάζουν γνωμοδοτήσεις που αναφέρονται στις μεγάλες καταστροφές της Χαλκιδικής (περιβαλλοντικές και οικονομικές) αν θα λειτουρηήσει η μεταλλία χρυσού.
Μιλάμε δηλαδή για θέατρο του παράλογου, για τριτοκοσμικές καταστάσεις στις οποίες θέλουν να μας οδηγήσουν οι διάφοροι Πάχτιδες, Λαφαζάνηδες, Βαγιωνάδες και η λοιπή ξεδιάντοπη συντροφία...

Ανώνυμος είπε...

Ρε και στο CNN να βγούν εμάς γνώμη δεν μας αλλάζουν, εξόρυξη δεν γίνεται... ο χρυσός θα είναι προίκα για τις επόμενες γενιές, και όταν φτάσει η τεχνολογία σε σημεία που με αποδείξεις η εξόρυξη δεν επιβαρίνει το περιβάλλον τότε θα γίνει η Ελλάδα πλουσιότερη, τώρα δεν θα επιτρέψουμε σε κανένας ιδιώτη να ριμάξει το δάσος μας για να βγάλει μερικά δισ και να γίνει ακόμα πλουσιότερος... αλήθεια σε πόσους μπορεί να έχει τάξει φράγκα ρε παιδιά αν περάσουν το εργοστάσιο? μιλάμε για πολλά λεφτά έτσι? στην θράκη δεν τα κατάφεραν, ενώ σε εμάς έχουν αφθονία σε υποστηρικτές, μπράβο μας, ακόμα μια φορά έχουμε την πρωτιά......

Ανώνυμος είπε...

Η αμορφωσιά του κόσμου έχει δώσει σε κάθε έναν άχρηστο, ανεπρόκοπο και διαπλεκόμενο το δικαίωμα να σας σώσουν....

πω πω ενδιαφέρον για το περιβάλλον που έχουν οι εισαγόμενοι σωτήρες σας... ποιό τεε και απθ και πράσινα άλογα είναι αντικειμενικοί φορείς ρε άσχετοι... και μου λέτε ότι οι αυτεπάγγελτοι σωτήρες δεν τα παίρνουν...

αλλά υπάρχουν πολλοί ηλίθιοι σε αυτόν τον τόπο που δεν καταλαβαίνουν για ποιά συμφέροντα αγωνίζονται.... ξέρω, ξέρω, για το περιβάλλον αγωνίζεσται!
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

ο Τόλης αγαπάει το περιβάλλον, ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, μαζί και ο Αικατερινάρης, ΧΟΧΟΧΟΧΟ και κάτι άλλοι ακόμα ποιό άσχετοι που αυτοαποκαλέστηκαν οικολόγοι.... ΩχΧΟΧΟΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

και προσθεού κανένας απο δαύτους δεν ενδιαφέρεται για το κέρδος... είναι η υπερβολική αγάπη τους για το περιβάλλον μας... και εμείς οι αλήτες δεν τους αφήνουμε να μας σώσουν...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

Ανώνυμος είπε...

30 Aυγουστου 3.00
Γραφεια της εταιρειας δεν μπορεις να αντιπαρατεθεις με επιχειρηματα,κι κανεις αυτο που μονο μπορεις.
Να συκοφαντεις.Ρε μαθητη του Γκεμπελ,καταλαβετο,οτι οι μονοι που δεν σας φτυνουν ειναι αυτοι που αποδεδειγμενα τα παιρνουν.....απο την εταιρεια.
Αυτοι και μονο.

Ανώνυμος είπε...

30 Αυγούστου 2011 6:44 μ.μ.

τι επιχειρήματα να έχω μπροστά στα δικά σας, "κατα παραγγελία", αντράνταχτα επιχειρήματα !!! με τόση επιστημονικότητα έχουμε παρα-μορφωθεί!

για πες μας λιγάκι από΄αυτές τις καταστροφές που μας δείχνουν στις ταινίες να φοβηθούμε, δίδαξέ μας , πόσο πρέπει να φοβόμασται για την δευτέρα παρουσία που θα επιφέρουν τα μεταλλεία;

και το άλλο το αντράνταχτο επιχείρημα ότι είμαι της εταιρείας... που το πας... ε΄;

Υ.Γ. Τι κακκός που είμαι που δεν σε αφήνω εσένα τον σοφό να μας ΣΩΣΕΙΣ από τον αρμαγεδόνα... ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ

άκουσα κάτι για Γκέμπελς.... ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Το Μαντούδι σπαράχτηκε από την κρίση, την ανεργία και την υποβάθμιση.
Τώρα που υπάρχει δυνατότηα γιά επενδύσεις και ανάπτυξη στην πέριοχή ξύπνησαν τα "οκολογικά" παπαγαλάκια.
Ο Βότσης, πάλι ποτέ έγκριτος δημοσιογράφος και αντισυστημικός, αποτελεί σκιά του εαυτού του.
Αν θες να αρθρώσεις πολιτικό λόγο το 2011 δεν μπορείς να αναμασάς τις αντιαναπτυξιακές βλακείες των τρομολάγνων "οικολόγων".

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιος ΧΑΧΑΣ που είσαι,τί να περιμένει κανείς!