Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ= ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ-Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΗΣ


Χωρίς καμία αμφιβολία  με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στα ύψη, το μυαλό των περισσοτέρων  βρίσκεται στη δροσιά που μας προσφέρουν οι παραλίες του δήμου μας, παρά στην ανάγνωση άρθρων στο διαδίκτυο.
Ωστόσο επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στην ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού, χωρίς  λαϊκισμούς  και παράλληλα ακριβείς σε ότι αφορά τις παραμέτρους της μεταλλευτικής επένδυσης, που πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά σε σύντομο χρονικό διάστημα, κρίνουμε σκόπιμο μέσα από τη θεματική ενότητα μας « επανάληψη = μήτηρ πάσης μαθήσεως», να σας ενημερώσουμε σε ότι αφορά την έκταση που θα καταλάβει η μεταλλευτική διαδικασία και τις  στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα  γίνουν σε δασικά τμήματα  εντός αυτής..

Επειδή οι αρνητές της επένδυσης ισχυρίζονται ότι αυτή η διαδικασία θα αφήσει πίσω της «καμένη γη» και ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος, σας παραθέτουμε λεπτομέρειες για την  ακριβή έκταση των εγκαταστάσεων και του δασικού τμήματος, που θα αποψιλωθεί, αλλά και θα αποκατασταθεί μετά το πέρας των εργασιών, όπως δημοσιεύτηκε στο απαντητικό υπόμνημα των μηχανικών της Ελ.Χρυσός απέναντι στη γνωμοδότηση της Ο.Ε Του Τ.Ε.Ε/Τ.Κ.Μ. Προηγούνται βέβαια οι ενστάσεις των μηχανικών του Τ.Ε.Ε Και ακολουθούν οι απαντήσεις των μηχανικών πεδίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Καλή ανάγνωση ευχόμαστε. Ευελπιστούμε μετά από δροσιστικές βουτιές…

 
      Προβάλλεται ότι «Η εταιρεία θεωρεί σαν βιώσιμη εκμετάλλευση την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε οποιοδήποτε σημείο της έκτασης των 317.000 στρεμμάτων, που της έχουν παραχωρηθεί».


Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο, οι μεταλλευτικές παραχωρήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην ΒΑ Χαλκιδική είναι συνολικής έκτασης 264.000 στρεμμάτων και όχι 317.000 στρεμμάτων. Και βέβαια, το ότι στην εν λόγω περιοχή τα 264.000 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί μεταλλευτικές παραχωρήσεις δεν σημαίνει ότι είναι κοιτάσματα. Σε άλλη περίπτωση θα ήταν κοίτασμα όλη η Ελλάδα αφού το σύνολό της σχεδόν είναι μεταλλευτικές παραχωρήσεις.


Προβάλλεται ότι «Στη ΜΠΕ δεν αξιολογείται η τεράστια έκταση της επέμβασης σε μια όχι αχανή, αλλά μικρή και πυκνοκατοικημένη, περιοχή που βιοπορίζει κυρίως από το φυσικό της περιβάλλον το οποίο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».Κατ’ αρχήν δεν κατανοούμε τον όρο «τεράστια». Ως μηχανικοί που είμαστε ξέρουμε να εκφραζόμαστε μόνο με αριθμούς και όχι με επίθετα. Και κάνοντας χρήση των αριθμών να ξεκαθαρίσουμε ότι όπως αναφέρεται και στη ΜΠΕ σελίδες 5.10-1, 6.6-2, 6.8-3, 6.8-4, 7.5-5 έως 7, οι νέες εγκαταστάσεις του έργου θα καταλάβουν συνολικά έκταση 3.238,28 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 770 στρ. βρίσκονται σε διαπλάσεις μακκίας βλάστησης, τα 345,7 στρ. σε δρυοδάση και τα 2.001,3 στρ. σε δάση οξιάς. 

Με τι κριτήρια αξιολογούν ως «τεράστια» την έκταση κατάληψης του έργου οι «συνάδελφοι» της Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ; Μήπως την συγκρίνουν με τα 745.000 στρέμματα που είναι η έκταση του Δήμου Αριστοτέλη (ποσοστό 0,44%); 

Με τι κριτήρια αξιολογούν οι «συνάδελφοι» της Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ την «τεράστια» επίπτωση του έργου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής; Μήπως την συγκρίνουν με τα 266.000 στρέμματα μακκίας βλάστησης του Δήμου Αριστοτέλη από την οποία για το έργο θα αποψιλωθεί το 0,29%; Μήπως με τα 352.000 στρέμματα δρυοδασών του Δήμου Αριστοτέλη από τα οποία για το έργο θα αποψιλωθεί το 0,01%; Μήπως με τα 91.000 στρέμματα δασών οξιάς του Δήμου Αριστοτέλη από τα οποία για το έργο θα αποψιλωθεί το 2,2%; Ή μήπως με τα 31.000 στρέμματα δασών καστανιάς από τα οποία για το έργο δεν θα αποψιλωθεί ούτε ένα δεντράκι;

Και αναρωτιόμαστε, είναι δεοντολογικά ορθό οι «συνάδελφοι» της Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ να αποσιωπούν το ότι ενώ οι νέες εγκαταστάσεις στον Μαντέμ Λάκκο θα καταλάβουν 651 στρέμματα, αποκατάσταση θα γίνει παράλληλα με τη λειτουργία σε 1007; Ή ακόμα να αποσιωπούν το ότι ενώ οι νέες εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα θα καταλάβουν μόλις 2 στρέμματα, αποκατάσταση και μάλιστα κατά προτεραιότητα (στα πρώτα χρόνια του έργου) θα γίνει σε 201 στρέμματα; Αλλά αυτά δεν τους εξυπηρετούν.
Και προφανώς στη ΜΠΕ έχουμε εκτιμήσει τις επιπτώσεις και στις χρήσεις γης (βλέπε σελίδες 7.6-1 έως 18), και στα οικοσυστήματα (σελίδες 7.5-1 έως 25) και στο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον (σελίδες 7.8-1 έως 11).

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG:  Τα συμπεράσματα ανήκουν σε εσάς...'Ολους

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και εχω καιρο ν'ασχολειθω με την παρτη σας,για πειτε ρε "καλοπαιδα" και το ποσοστο που εγινε η ιστορια στο Πορτο Καρας.Δηλαδη ποση εκταση θα χτιζοταν στο συνολο της δασικης εκτασης του Πορτο Καρας η καλυτερα στο συνολο του Δημου Σιθωνιας.
Δηλαδη ποσα στρεματα δασους θα χτιζοταν στο συνολο δασους του Δημου Σιθωνιας?

Ανώνυμος είπε...

Το Δασαρχείο Αρναίας με την από 18-01-2011 γνωμοδότησή του προς τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής για τη ΜΠΕ της «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα «προξενήσουν στο δασικό οικοσύστημα (χλωρίδα, πανίδα, μικροκλίμα, ατμόσφαιρα, υπόγεια και επιφανειακά νερά) της συγκεκριμένης θέσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστροφές ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες».
Ακολούθως το Δασαρχείο Αρναίας τεκμηριώνει την άποψή του εστιάζοντας στα παρακάτω σημεία:
1. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί βίαια επέμβαση στο περιβάλλον σε μοναδική φυσική περιοχή αρχέγονου δάσους.
2. Με την επιφανειακή εξόρυξη και με την ανάμιξη του επιφανειακού εδάφους με γεωλογικά υλικά βαθύτερων στρωμάτων περιορίζεται δραστικά το οικολογικό περιβάλλον για την άγρια πανίδα και το τοπίο γίνεται αποκρουστικό.
3. Επέρχεται υποβάθμιση και ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων καθώς και αύξηση της διάβρωσης του εδάφους και των πλημμυρικών φαινομένων. Τα χειμαρρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο καταστροφικά και θα οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες για την περιοχή καταστροφές. Οι υδατικοί πόροι της περιοχής μπορεί στο μέλλον να αποδειχτούν πολυτιμότεροι από το χρυσό.
4. Θέτει το ερώτημα από που θα προκύψουν τα 1.068.000 κυβικά μέτρα γόνιμης φυτικής γης για την λεγόμενη «αποκατάσταση» της «Ελληνικός Χρυσός»;

ΚΑΙ το ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΝΑΙΑΣ γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την Εξόρυξη της ‘Ελληνικός Χρυσός’ στις Σκουριές(που σημειωτέον είναι από τα πρώτα δασαρχεία σε διαχείρηση δασικού πλούτου σε όλη τη χώρα)Αναρτήθηκε από ΙΕΡΙΣΣΟΣ στις 6/7/2011

Ανώνυμος είπε...

για την "πρωτοβουλία"

Θέλω να πιστεύω οτι προσφέρετε, έμμισθες υπηρεσίες στην "εταιρία" ,συνηγόρου.'Εχετε προσληφθή και με την κάλυψη της'πρωτοβουλίας' μελετάτε -απαντάτε,και ο πάχτας και το διευθυντήριο παραμένουν στην σκιά των γεγονότων.Εκτός κιαν υπάρχει τέτοια πίστη για το δίκαιο του αγώνος "βεβαίως-βεβαίως"και το κάνετε για την ηθική και μόνο ικανοποιήση "ρε γαμώτο".Τέτοια γνώση της ΜΠΕ και της απάντησης ΤΕΕ με εκπλήση. Εσείς δεν είστε, μαζί μετην "αναγνώστρια", απλοί δημότες και ενδιαφερόμενοι αλλά οn line πάπυρος λαρούς. Μετά την δήλωση του ζαγοράκη στο ράδιο κασσανδρα οτι όλες οι πλευρές ,πρέπει να ελέγχουν την εταιρία η για την ΜΠΕ κλπ η "η ψυχή μου αγαλλίασε ,το κορμί μου αλάφρυνε μια αύρα με περιτύλιξε και μια ευδαιμονία με συνεπήρε ...." καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΠΑΡΑ) ΠΛΗΡΟΦΌΡΗΣΗ.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΑΠΛΆ.
ΠΈΡΝΩΝΤΑΣ ΣΑΝ ΓΝΏΜΟΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΕΣ ΑΝΆ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΑΥΤΟΎ ΤΟΥ ΕΊΔΟΥΣ ΤΙΣ ΕΞΩΡΊΞΕΙΣ ΚΑΤΑΛΉΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΞΉΣ ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ:
ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΆΡΞΕΙ ΓΙΑΤΊ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΥΠΆΡΞΕΙ.ΓΙ ΑΥΤΌ ΑΠΑΓΟΡΕΎΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΊΑ ΤΙΣ ΗΠΑ κα.
ΟΠΌΤΕ ΚΆΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΠΟΜΥΖΉΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΚΑΙ ΌΣΟΙ ΜΕΊΝΟΥΜΕ ΕΔΏ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΎΜΕ ΈΝΑ ΣΚΟΥΠΊΔΙ.
ΜΗ ΞΕΧΝΆΜΕ ΟΤΙ ΤΟ 2010 ΨΗΦΊΣΤΗΚΕ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΩΣ ΔΕΎΤΕΡΗ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΡΥΠΟΓΌΝΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΆ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ ΣΤΗ ΝΌΤΙΑ ΑΦΡΙΚΉ.
ΑΝ ΉΜΑΣΤΑΝ ΛΊΓΟ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΣΏΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΊΔΕΝ ΘΆ ΠΡΕΠΕ ΟΎΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΤΉΣΟΥΝ ΤΟ ΠΌΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΌΠΟ ΜΑΣ.
ΛΑΔΙΑΒΊΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μην κουράζεστε,πρωτοπαλίκαρα της πρωτοβουλίας του Αρπάχτρα!
Το ξέρετε κι εσείς ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!
Κι αν δεν σας αρέσει,ετοιμάστε μπογαλάκια για τις πατρίδες σας!
''Πού πάτε έρμα;''
''Πάμε να ρημάξουμε κι αλλού''

Ανώνυμος είπε...

Μια φορά..., ένας ή μια απο εσάς να επιχειρηματολογούσε με βάση την γνώση και την εμπειρία ενός μεταλλειολόγου πεδίου... Μια φορά...Θα ήταν όλα διαφορετικά.Για την ακρίβεια η αρχή της αποτοξίνωσης του εγκεφάλου σας...

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον χαβουζακιδες οπως χτιστηκαν οι παραθεριστηκες κατοικιες στο Πορτο Καρας,ετσι θα γινει και η μεταλλουργεια χρυσου.

Ανώνυμος είπε...

Μια φορα ρε 10.34. Χιλιες!!! Επιστημονες απο το ΑΠΘ,απο το ΤΕΕ/ΤΚΜ γεωλογΟι μεταλειολογοι ,δασολογοι, χημικοι,ο Καραμουζης και και και.....Το χαβα σας εσεις.Λοιπον γραφιαδες της Ε.Χρ.,μεταλλειωλογοι πεδιου να πατε αλλου να δουλεψετε,σε καμια Χιλη(σε ερημο παντα)Νοτια Αφρικη και λοιπα,παντως μακρυα απο τον τοπο μας.Η αγωνια σας "μεταλλοιωλογοι πεδιου" ειναι μεγαλη γιατι ξερετε οτι οι μετοχοι χρηματηστηριακα εχουν κονομησει και μπορει να μην τους νοιαζει γινει δεν γινει(ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ) ενω εσεις που αλλου θα πατε να κανετε τετοιου ειδους "αειφορες επενδυσεις".Ακομη και στην Βουλγαρια δεν σας θελουν.Η μονη σασ ελπιδα ειναι να ξεκοιλιασετε τα βουνα μας.
ΞΕΧΑΣΤΕΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

17 Ιουλίου 2011 11:53 μ.μ.

Η μόνη μου παρηγοριά σαν Έλληνας πολίτης ειναι που σε θεωρώ άσκεφτο παιδαρέλι. Γιατί άν σε πάρω στα σοβαρά, πού θα χωρέσουν απόψεις σαν αυτές που γράφεις; "να πάτε αλλού να δουλέψετε" ή το άλλο "τα βουνά μας".

Από πότε αυτοί που κατέχουν τα βουνά δειώχνουν στη μετανάστευση αυτούς που θέλουν δουλειά;

Άν ήσουν από την πλευρά των ισχυρών θα έπρεπε να δίνεις λύσεις.Ναι,να διαφεντεύεις τα βουνά αλλά προσφέροντας μία καλύτερη απασχόληση στη νεολαία. Αλλά δεν είσαι σε τέτοια θέση. Παντού γύρω σου υπάρχει ανεργία και ένα αβέβαιο μέλλον.

Πολύ μου θυμίζεις τους νικητές του εμφύλιου που μοίρασαν μεταξύ τους τα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ και τον εχθρό λαό τον έστειλαν στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ!!! Οι άνεργοι θα δουλέψουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

Ανώνυμος είπε...

Προς @ 11:53 Θέλουμε να ξεχάσουμε μα δε μας αφήνει η απροκάλυπτη χειραγώγηση, που επιχειρείτε απο κάποιους σαν εσάς.

θέλετε σώνει και καλά να πιστέψουμε ενορχηστρωμένες διαδικασίες, πορίσματα, γνωμοδοτήσεις, ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα και άλλα ωραία επικοινωνιακά τερτίπια που στήσατε για να ρίξετε μια ολόκληρη κοινωνία στο έρεβος της ανασφάλειας, της μιζέριας και του μη περαιτέρω.

Δυστυχώς είστε κατώτεροι των περιστάσεων που ζούμε και μακάρι να μην έρθει ποτέ η στιγμή να λογοδοτήσετε για τη σκιώδη στάση σας.

Συμμαζευτείτε... Η Χαλκιδική και η κοινωνία της δεν δέχεται άλλο τις καφενειακές και επιδαπέδιες σας προσεγγίσεις.

Ανώνυμος είπε...

18/10.29

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ....μάλλον δεν ξέρεις την έννοια της λέξης η έχεις εκδόση δικο σου λεξικό.

Υ.Γ Για την εργασία και το αβέβαιο μέλλον είμαι μαζί σου αλλά ως εκεί!

Ανώνυμος είπε...

Σας βλέπω φίλοι μου "μαχητές" σε μια δεκαετία απο τώρα νά χετε καταλάβει μια πρασιά γής, αναμεσα σε 10 εργοστάσια και να χαράσετε πάνω στους κορμούς των δέντρων, που θα έχετε φυσικά σώσει " ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ Γ.......ΜΕ ΠΟΤΕ!" Σίγουρα θα είστε η τουριστική ατραξιόν της περιοχής.Τέλεια...

Ανώνυμος είπε...

vlaxopoulakia, tolakia,ntalakia,efthimiakia,tsirigotakia,drevelegakia,o kosmos sas exi gramenous kanonika.den sas ipologizi.esis me ta koumpiouterakia sas metrate psifous.sto telos tha parete ton trito ton makritero.ekso ta lamogia apo tin ierisso.telos i propaganda kai ta opistodromika miala.

Ανώνυμος είπε...

"Μεταλλειολογε πεδιου πληρωμενε γραφια,τι μιλας?Ειπαμε εσεις εισαστε απο αααααααλλο τοπο.
Παιδαρελι εισαι εσυ και οι παλαμακιδες που κουβαλουσες στο Βελλειδιο στο παρεειστικο τσουναμι σου και στην πρωτοβουλια σου.

Ανώνυμος είπε...

Προς παππαγαλακι με γωννειδια κοτας.Η μεθοδευση που εχει ακολουθησει μεχρι τωρα η εταιρεια που σε πληρωνει(παραμονη εκλογων κατεβηκε για γνωματευση,τελευταια πολιτικη πραξη Σουφλια,κυριολεκτικα παραμονη εκλογων, ταξιδακια στην Φιλανδια,ακυρωση προγραματισμενων δημεριδων κλπ κλπ) ειναι να διδασκεται στα πανεπιστημια,και μιλας εσυ για ενορχηστρωση.Παλιογκεμπελ.
Χαβουζακιδες αυτη η εταιρεια θα φυγει οπως και η TVX, αφου πρωτα μοσχοπουλησει και εσεις μετα απο καποια χρονια θα λετε παλι τα ιδια για μια αλλη εταιρεια η οποια δεν θα κανει τα περιβαντολογικα εγκληματα που εκαναν οι προηγουμενες