Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

ΥΠΕΚΑ: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χρηματιστηριακές επιδόσεις

   “H άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι σε τελικό στάδιο. Είναι θέμα ημερών να έρθει στα χέρια της υπουργού”. Αυτά δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα Μαργαρίτα Καραβασίλη. Το πλήρες άρθρο παρατίθεται πιο κάτω. H δήλωση της Μαργαρίτας σχολιάστηκε αμέσως από τη γνωστή και μη εξαιρετέα Goldman Sachs: “Mετά από καθυστερήσεις σχεδόν τεσσάρων μηνών, αυτή είναι η η πλέον αξιόλογα θετική είδηση σχετικά με την
 αδειοδότηση από τον περασμένο Δεκέμβριο”, δηλαδή από τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Οι δηλώσεις της Μαργαρίτας έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του διεθνούς πρακτορείου με αποτέλεσμα η μετοχή της European Goldfields στα χρηματιστήρια να “τσιμπήσει” ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 12% μέσα σε μια συνεδρίαση.

Φαίνεται ότι έχει γίνει πάγια πρακτική για το ΥΠΕΚΑ να δίνει μια “φιλική” βοήθεια στη μετοχή της European Goldfields όταν αυτή τα βρίσκει δύσκολα. Υπενθυμίζουμε ότι στις 23 Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς, η μετοχή της εταιρείας είχε πέσει κατακόρυφα όταν το Reuters δημοσίευσε τις δήλωσεις της Υπουργού κας Μπιρμπίλη ότι το ΥΠΕΚΑ δεν είναι έτοιμο να δώσει την έγκριση του στο Επενδυτικό Σχέδιο λόγω των τοπικών αντιδράσεων και ότι χρειάζεται κι άλλη διαβούλευση. Η πτώση της μετοχής δυσαρέστησε τον μεγαλομέτοχο της European Goldfields κ. Κούτρα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποχρεώθηκε να διαψεύσει ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν ποτέ!

Σύμφωνα με το “διορθωτικο” δημοσίευμα του Reuters, “στέλεχος του Υπουργείου”, κατά πάσα πιθανότητα η κα Καραβασίλη, είπε ότι “η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία”. Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που “πολώνει”.

Έκτοτε η κα Μπιρμπίλη σταμάτησε να μιλάει γι’αυτό το ζήτημα, γιατί όταν μιλάει λέει αλήθειες και οι αλήθειες δεν κάνουν καλό στις μπίζνες. Τώρα μιλάει “αντ’αυτής” η κα Καραβασίλη η οποία μας χάρισε προχθές μια δήλωση που, όπως και η προηγούμενη, δεν φαίνεται να είχε άλλον αποδέκτη από τους απογοητευμένους μετόχους της εταιρείας. H μετοχή της European Goldfields είχε κολλήσει το τελευταίο δίμηνο σε χαμηλά επίπεδα, με τάσεις περαιτέρω καθόδου και χωρίς δυναμική αντιστροφής της πορείας της απουσία θετικών ειδήσεων. Αν η δήλωση της κας Μπιρμπίλη το Φεβρουάριο ήταν μια “απρόσεκτη” δήλωση, που έγινε χωρίς να προβλεφθούν οι συνέπειες στα χρηματιστήρια, μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε είναι πλέον καλά γνωστό ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις “ταξιδεύουν” και ανεβοκατεβάζουν μετοχές. Τότε γιατί συνεχίζουν να γίνονται, ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία καινούρια είδηση;

Η νέα δήλωση της Ειδικής Γραμματέως είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Η διαβούλευση τελείωσε το Δεκέμβριο, όπως ορίζει ο νόμος και όπως το λέγαμε από το Δεκέμβριο – ενώ τότε η κα Καραβασίλη πάσχιζε να πείσει ότι “η διαβουλευση θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί”…. Τα παραμύθια πλέον τελείωσαν. Η Υπουργός “θέλει να έρθει στην περιοχή και να συναντηθεί με τους κατοίκους”, αλλά αυτό δεν ονομάζεται πλέον “δημόσια διαβούλευση” αλλά μάλλον εθιμοτυπική επίσκεψη. Η κυβέρνηση “θα ζητήσει από την εταιρεία να προσφέρει επιπλέον οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία”. Η κυβέρνηση “θέλει να διασφαλίσει ότι το έργο δεν θα επιβαρύνει τους υδατικούς πόρους”. Η κυβέρνηση αγνόησε τελείως τους δυο ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και το ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας που άσκησαν σκληρή κριτική στα σχέδια της εταιρείας, όχι μόνο για τα θέματα των υδατικών πόρων αλλά και για μια σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν άκουσε την καμπάνα της ΕΕ για τη νομιμότητα της διαδικασίας μεταβίβασης. Η κυβερνηση προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας στο Επενδυτικό Σχέδιο.

Στέλνουμε στην κυβέρνηση το μύνημα ότι κανένα χαλί δεν είναι αρκετά μεγάλο. Aκολουθεί το άρθρο του Reuters (από newscode.gr).


Στο τελικό στάδιο έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την European Goldfields για την λειτουργία δύο χρυσορυχείων στην Χαλκιδική, βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως είπε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ).

Η ελληνική θυγατρική της European Goldfields, η “Ελληνικός Χρυσός”, λειτουργεί αυτή τη στιγμή μεταλλεία αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι της Χαλκιδικής και θέλει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στην ίδια περιοχή, επένδυση που θεωρείται κρίσιμη για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρίας.

Η δημόσια διαβούλευση για την μελέτη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να δώσει την έγκρισή της, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής για το έργο.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι το έργο δεν θα επιβαρύνει τους υδάτινους πόρους στην περιοχή, όπως ενημέρωσε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ.

“Είναι (η άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) σε τελικό στάδιο”, είπε η Καραβασίλη σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters. “Είναι θέμα ημερών να έρθει στα χέρια της υπουργού”.

Η Καραβασίλη δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θέλει να συναντηθεί με τους κατοίκους της περιοχής για να τους ενημερώσει για το έργο. Η ειδική γραμματέας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την εταιρία να προσφέρει επιπλέον οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία πριν δώσει την τελική έγκριση.

“Συζητούνται και άλλες δεσμεύσεις του επενδυτή, τις οποίες θα ανακοινώσει η υπουργός και θα κατοχυρωθούν και θεσμικά”, δήλωσε η Καραβασίλη.

Πολλοί κάτοικοι στην περιοχή αντιτίθενται στο έργο, καθώς ανησυχούν ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει τις συνθήκες ζωής στην περιοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλιστα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να απορρίψει την μελέτη.

Η European Goldfields έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσει την μεγαλύτερη περιβαλλοντική μελέτη που έχει ποτέ γίνει στην Ελλάδα και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με έγκριση από την πλευρά του νομαρχιακού συμβουλίου. Η εταιρία είναι αισιόδοξη ότι το ΥΠΕΚΑ θα εγκρίνει σύντομα την μελέτη.10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμένοντας την Μπιρμπίλω!!!
Ε ρε γλέντιααααα!!!

Ανώνυμος είπε...

Ελα Μπιρμπίλω μ',έλα..
Και παρε και παρέα το τότε νομαρχιακό
συμβούλιο,για να μας εξηγήσουν την μελέτη αυτοί που τη διάβασαν!!
Μη ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τον Λαφαζάνη,τον Βαγιωνά,τον Πάππα,τονΧαδαλή κλπ.Τους έχουμε δωράκια.

Ανώνυμος είπε...

Να και ενα δωρο για την εργατια!!!(αν και αυτη η ειδηση ηταν αναμενωμανη εδω και πολυ καιρο,...θυμωσαστε το 15.5., ετσι ξερο πεταμενο απο ανωνημο??)( Δεν ημουν εγω)

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να είμαι χαζός ,δεν καταλαβαίνω τίποτε,ποιός απαντάει ποιός ρωτάει, ποιός υπογράφει ,τι είπε τι ξείπε,την εθιμοτυπεία κλπ κλπ
θα γίνει της πουτάνας και οχι της κερατέας μόνο.(και σε λίγο θα γίνω επώνυμος).

Ανώνυμος είπε...

Λαμόγια του κερατά, θα σας συντρίψουμε!

Ανώνυμος είπε...

Επειτα από μήνες σιωπής, αλλά από ό,τι φαίνεται όχι και απραξίας, το ΥΠΕΚΑ προχωρά επιτέλους στην πολυπόθητη αδειοδότηση του έργου.
Περα από επιμέρους δηλώσεις, εκείνο που μετρά είναι πως το Υπουργείο δείχνει ότι έκλεισε τα αυτιά του στις αερολογίες των "οικολόγων" σκοταδιστών, αλλά και στις αντιεπιστημονικές και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις διάφορων φορέων και υποτιθέμενων επιστημόνων, που μπέρδεψαν την επιστήμη και την τεχνική, με τον ακτιβισμό της κακιάς ώρας.
Εφόσον τα πράγματα έχουν έτσι και το μεγάλο αυτό έργο αδειοδοτηθεί, οι πάντες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι Μπιρμπίλη-Καραβασίλη έχουν τελικά ΚΟΤΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουν την άδεια, αλλά στα σκαμπανεβάσματα των μετοχών τους, αγνοούν μια σταθερή αξία....ε μ ά ς! (απόσπασμα)
Αναρτήθηκε από Επιτροπή Αγώνα Παναγίας στις 2:15 μμ 26/4


Απόσπασμα…
Στοπ του ΤΕΕ στην «Ελληνικός Χρυσός»

19 April, 2011 by antigoldgreece
Από τη “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” , που είναι μέχρι στιγμής η μόνη εφημερίδα που έχει γράψει για τη σημαντική απόφαση του ΤΕΕ.

Τη μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η ομάδα εργασίας του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Έτσι μετά την απόρριψη της μελέτης από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη έχει στα χέρια της ακόμη μία αρνητική εισήγηση. Η επένδυση πλέον μοιάζει να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» υποστηρίζει τη λεγόμενη «μηδενική λύση»
Στην Ολυμπιάδα το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δώσει άδεια, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας είχαν άλλη άποψη.
Ποιο χέρι θα βρεθεί υπογράψει την άδεια?
Και ποια άδεια θα μπορέσει να σταθεί μετά από πλήθος επιστημονικών πορισμάτων που περιγράφουν τις τραγικές και μη ανατρέψιμες συνέπειες της μεταλλουργίας, για τον τόπο?

Ανώνυμος είπε...

@ 2 Μαΐου 2011 12:06 π.μ.

Καλά μεγάλε εσύ επειδή εισαι σταθερή αξία καλά θα κάνεις να παραμείνεις στο ντουλάπι, γιατί είσαι από τα βαριά χαρτιά, κοινώς Blue Chips και είναι αμαρτία να σε σορτάρουν.... οι κάθε Τόληδες!!

Ανώνυμος είπε...

Μικρε 6.07 πολλα θεληματα εκανες για σημερα

Ανώνυμος είπε...

@ 2 Μαΐου 2011 10:12 μ.μ.

Με αρέσει γιατί τσίμπησες ψαρούκλα!


Δυστυχώς, τις αγαθές σου προθέσεις ο Τολάκης και η παρέα του, τις έχουνε σορτάρει εδώ και καιρό....