Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Παταγώδης αποτυχία στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων Δημάρχων στο ΠΑΣΟΚ!

Για τις αρχές και τα τέλη Αυγούστου μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, οι ανακοινώσεις των περισσότερων ονομάτων υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς παρά τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος Ξυνίδη - Τσούρα για ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 24 Ιουνίου, οι διαδικασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ακόμη δεν έχουν προχωρήσει.
Για το λόγο αυτό η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου μετατίθεται πλέον για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μάλιστα, η επίσημη δικαιολογία της Ιπποκράτους για την καθυστέρηση είναι από τη μία ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επιλογές της ΝΔ!» και από την άλλη ότι «δεν ήταν δυνατόν να γίνουν επιλογές και να ανακοινωθούν ονόματα υποψηφίων εν μέσω αναταραχής για το ασφαλιστικό.» (.aftodioikisi.gr)
-Κρίμας, κρίμας, το αγώνα που έκανε ο δικός μας Γ. Παπαδόπουλος (Χομεϊνί) για να δώσει χρίσματα! Και τώρα ...τώρα κρέμονται όλοι (και οι μπλε) από την απόφαση του Ζωγράφου!
-Πλάκα θα έχει ο Ζωγράφος να το τραβήξει μακριά!!! Θα σκάσουν από την αγωνία τους κάποια υποψήφια "δημαρχάκια"!

Πάμε καλά!

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αξιολόγησε θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
-Συμπερασματικά: αν πάρουμε τη θέση της κυρίας και περιμένουμε υπομονετικά θα πάμε ακόμα καλύτερα!

Ο άγνωστος Βάζελος ...Νικόλας ο Συνασπιστής!

Όχι ρε, δεν είναι οι γνώσεις του για τη στρογγυλή Θεά, αυτό δεν πειράζει, αλλά να... άρχισαν οι Γαύροι να μας πειράζουν: "Γιατί ρε τον Κωνσταντόπουλο κι όχι τον Κώστα τον Καραμανλή;"
-Οι βάζελοι της Ρεσπέντζας, από σήμερα υποστηρίζουν Κωστάκη Καραμανλή και θα δώσουν μάχη για να αναλάβει την Προεδρία του Παναθηναϊκού! Στον αγώνα θα μας συμπαρασταθούν και οι ξύπνιοι Γαύροι!


Ευχαριστήριο

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πολυγύρου για τις ΑΡΙΣΤΕΣ ιατρικές υπηρεσίες που μου προσφέρθηκαν κατά την πρόσφατη νοσηλεία μου για την αντιμετώπιση προβλήματος της υγείας μου.
Αθανάσιος Οικονόμου, Πολύγυρος


ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΠΟΕΪΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ 14-18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Τα ψηφοδέλτια του "Καλλικράτη"!

Το Δήμο της Πρωτεύουσας, Πολυγύρου, θα διεκδικήσει το ΚΚΕ με την υποψηφιότητα του Νίκου Παρθενιώτη!
Είναι σημαντικό το ότι ένα "μικρό" κόμμα θα μπορέσει να κατεβάσει ψηφοδέλτιο στην Πρωτεύουσα του Νομού και μακάρι να το "τολμήσουν" και να καταφέρουν να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο και άλλα "μικρά" κόμματα!
Είναι γνωστό πλέον ότι ο "Καλλικράτης" δυσκολεύει πάρα πολύ τα μικρά κόμματα για το σχηματισμό ψηφοδελτίων, δεν είναι εύκολο να "παλέψεις" ούτε τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων ούτε την ποσόστωση σε αριθμό γυναικών!
-Κατά συνέπεια ελάχιστα τέτοια ψηφοδέλτια θα δούμε στις ερχόμενες εκλογές, πανελλαδικά.

Απάντηση του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής σε ανάρτηση της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ

Το Σάββατο 10 Ιουλίου στην ανάρτησή μας "Προς Τροχαία Πολυγύρου" επισημάναμε την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ κατάσταση που διαμορφώνεται μπροστά στο πολυκατάστημα της Τρικούπη και με υπαιτιότητα του ίδιου του καταστήματος!
Σήμερα λάβαμε απάντηση από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πολυγύρου για την ανάρτησή μας αυτή και την οποία μπορείτε να διαβάσετε στην εικόνα δεξιά!
Εμείς ως blog έχουμε να επισημάνουμε:
1. Συμφωνούμε με την επισήμανση του Αστυνομικού Διευθυντή στην παράγραφο πέντε (5) και φυσικά δεχόμαστε τις εξηγήσεις της απάντησης.
2. Εκτιμούμε την ευαισθησία του Αστυνομικού Διευθυντή για την άμεση απάντηση σε ανάρτηση που αφορούσε την υπηρεσία της οποίας προΐσταται. Μια ευαισθησία που δεν δείχνουν να έχουν άλλοι υπεύθυνοι υπηρεσιών για πολύ σοβαρότερα θέματα!
3. Τέτοιου είδους ενέργειες της Αστυνομίας την καταξιώνουν περισσότερο στη συνείδηση των Πολιτών.

Ενημέρωση το Σάββατο 10 Ιουλίου, στους κατοίκους και επισκέπτες της Ιερισσού, από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου

Παρέμβαση με ενημερωτικό υλικό πραγματοποίησαν μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου το προηγούμενο Σάββατο 10 Ιουλίου 2010, στον παραλιακό πεζόδρομο της Ιερισσού. Αναρτήθηκαν ταμπλώ με φωτογραφίες και πληροφορίες, ενώ τα μέλη της Κίνησης μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους κατοίκους και επισκέπτες. Ταυτόχρονα, συζήτησαν μαζί τους για τα προβλήματα που ...>>>>>>>

δημιουργούνται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή και προσπάθησαν να κάνουν σαφές στον κόσμο που ενδιαφερόταν, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν στην περιοχή με τη δημιουργία νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και την εγκατάσταση εργοστασίων μεταλλουργίας χρυσού. Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε ενθουσιώδης καθώς όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση τόσο από τη Δημοτική αρχή όσο και από κανέναν άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα αφού άπαντες εξ αυτών, συνηγορούν πλήρως στις επιδιώξεις των μεταλλευτικών εταιρειών. Οι κινητοποιήσει της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε άλλα χωριά της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής.

Δέιτε το στο blog της κίνησης: http://kinisipoliton.wordpress.com/2010/07/12/ενημέρωση-της-κίνησης-ενεργών-πολιτώ/

«Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ»

ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Με τη θεατρική παράσταση « Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Πολυγύρου, το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου.
Σε διασκευή Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου. Μια κεφάτη ελληνική κωμωδία που επιφυλάσσει θερινές εκπλήξεις. Μια ελληνική κωμωδία για όσους απατούν τη γυναίκα τους, για όσους δεν την απατούν και για όσους σκοπεύουν να την απατήσουν.
Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας, αυτό ...>>>>>>>

το καλοκαίρι τιμάνε τον μεγάλο δάσκαλο του ελληνικού γέλιου! Τον Αλέκο Σακελλάριο. Ανεβάζουν την θρυλική κωμωδία του «Ο φίλος μου Λευτεράκης» που τόσο αγάπησαν οι Έλληνες από την ταινία με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Μάρω Κοντού, Κώστα Βουτσά, Γιώργο Κωσταντίνου και Καίτη Πάνου. Οι Ρέππας και Παπαθανασίου ανανεώνουν το έργο προσαρμόζοντας το σε μια παρέα νέων ηθοποιών από τους καλύτερους της καινούργιας γενιάς: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Βασιλική Ανδρίτσου, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Σοφία Βογιατζάκη, Βάσω Λασκαράκη, Φώτης Σπύρος, Τάσος Αλατζάς. Με απόλυτο σεβασμό στο χιούμορ του αξεπέραστου Σακελλάριου, προσθέτουν την δική τους ματιά στο έργο του πιο κεφάτου δημιουργού της ελληνικής κωμωδίας και φτιάχνουν μια παράσταση για τον έρωτα και τη χαρά της ζωής. Καλοκαιρινές βραδιές λοιπόν με φεγγαράδα και Αλέκο Σακελλάριο! Αλλά και επιστροφή σε μια δεκαετία όπου οι γυναίκες φορούσαν φουρό, οι άντρες λινά κοστούμια και γραβατούλα και ο έρωτας ήταν ένα παιχνίδι με κρυφές ματιές, μυστικά ραντεβού και πονηρά χαμόγελα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σκηνοθεσία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σκηνικά: ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΓΚΛΙΔΗΣ
Κοστούμια: ΕΒΕΛΥΝ ΣΙΟΥΠΗ
Φωτισμοί: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική Επιμέλεια: ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Με αλφαβητική σειρά:
ΤΑΣΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ: Τόλης
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ: Φωφώ
ΣΟΦΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ: Ελένη
ΒΑΣΩ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗ: Ντόλυ
ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λευτεράκης
ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: Θανάσης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗΣ: Θοδωράκης

Εισιτήρια προπωλούνται στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πολυγύρου

Δεν τήρησε το τρίπτυχο!

Κάνει πίσω, λένε τα δημοσιεύματα, ο Κώστας Γκιουλέκας από τη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης!
Οι λόγοι πολλοί, μεταξύ αυτών η χαώδης κατάσταση που αφήνει πίσω του ο Παπαγεωργόπουλος αλλά και το πρόσφατο διαζύγιό του το οποίο, λέει, θα επηρεάσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους!!!
-Σωστός ο τύπος! Γιατί κύριε, δεν τήρησες το "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια" ; Μόνο λογάκια είμαστε;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ 23 Ιουλίου στη Νικήτη

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010, ώρα έναρξης 21.30 Παραλία Αγίου Ιωάννη – Νικήτη Χαλκιδικής
Έκλεισε ήδη μια εικοσαετία στους συναυλιακούς και δισκογραφικούς δρόμους. Παραμένει ένας από τους πιο δυνατούς τραγουδοποιούς της γενιάς του με εντελώς προσωπικό ύφος, που συσπειρώνει γύρω του φανατικούς οπαδούς και μουσικόφιλους ακροατές.
Το αποδεικνύουν οι ζωντανές του εμφανίσεις.
Κάθε συναυλία, ένα μίγμα ...>>>>>>>

από διονυσιακές στιγμές. Κάθε βραδιά, γεμάτη μουσικές, εικονοπλαστικούς στίχους και αφηγηματικά τραγούδια που φλερτάρουν με ηλεκτρισμένους ροκ δρόμους, μπολιασμένους με την δωρικότητα του λαϊκού, αλλά και την εσωτερικότητα της μπαλάντας.
Από τους πρώτους του δίσκους, «Παραμύθια» και «Ασπρόμαυρες ιστορίες» έως τον τελευταίο με τίτλο «Έξω», το πρώτο live του με πλούσιο ηχητικό, αλλά και οπτικό υλικό από τις περσινές καλοκαιρινές συναυλίες, ντοκουμέντο μιας ολόκληρης περιοδείας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με στιγμές backstage, ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ο πυρήνας μιας παρέας που συνεχώς μεγαλώνει και τον ακολουθεί εδώ και δύο δεκαετίες με ένταση και πάθος.
Και φέτος, πιστός στο καλοκαιρινό του ραντεβού με το κοινό, παίρνει την κιθάρα του και ξεκινά την περιοδεία μαζί με τους μουσικούς του. Τα τραγούδια του, δοκιμασμένα στο χρόνο, θα μας παρασύρουν όλους σε μοναδικές μουσικές βραδιές.
Μαζί του οι:
Μαρίνα Δακανάλη (τραγούδι), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα),
Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (κοντραμπάσο),
Νίκος Παραουλάκης (νέι, κιθάρα), Φώτης Σιώτας (βιολί),
Κυριάκος Ταπάκης (μπουζούκι, λαούτο)
Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας: ηχοληψία
Βασίλης Πουφτής: φωτισμοί - Νίκος Κωνσταντάκης: σχέδιο ήχου

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ε.Ε.Ν.Ν. Ο ΣΙΘΩΝ

Info
Τιμές εισιτηρίων : 20€
Είσοδος κοινού στον χώρο : 20:30

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ - Πληροφορίες: 6947. 566067

Προπώληση στη Θεσσαλονίκη:
Δισκοπωλείο Metropolis: 2310. 250072 (Τσιμισκή 33)

Προπώληση στη Χαλκιδική:
ΝΙΚΗΤΗ
Περίπτερο «Σίθων» (Αποβάθρα)
Κατάστημα «Γερμανός»

Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ
Tv Χαλκιδική
Tv Super

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
Περίπτερο έναντι Δ.Ο.Υ.

ΣΑΡΤΗ
Camping «ΠΛΑΤΑΝΙΤΣΙ» (Reception)
Camping «ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ» (Reception)

Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ
«MY PLACE» bar

ΒΑΡΒΑΡΑ
«ΑΕΡΙΚΟ» bar (6944.944744)

«Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες»

Με αφορμή σχόλιο αναγνώστη μας ο οποίος αναφερόταν στο site του Δήμου Σιθωνίας, ψάξαμε να βρούμε πόσο "αναμάρτητη" είναι η υπόθεση "Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες"!
Η υπόθεση δεν θα μπορούσε να είναι "αναμάρτητη" αφού ξοδεύτηκαν πολλά ευρουλάκια και το φαινόμενο της ανενεργών sites είναι συχνότατο φαινόμενο σε Δήμους της Χαλκιδική και όχι μόνο!
Δείτε παρακάτω το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής.
Πώς το ελληνικό Δημόσιο «γέμισε» από ανενεργές Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες
Δαπανήθηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρόβλεψη
Απάντηση στο «πού πήγαν τα λεφτά» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠ ΚτΠ) αναζητεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Και η πρώτη ποσοτική καταγραφή των δαπανών του προγράμματος έδειξε ότι από το αρχικά προϋπολογισθέν ύψος του προγράμματος, τελικώς, μικρό μέρος των κονδυλίων κατευθύνθηκε σε υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών – δηλαδή στους αρχικούς σκοπούς του προγράμματος. Αντιθέτως, τεράστια κονδύλια δαπανήθηκαν σε καταρτίσεις, σε λειτουργικές δαπάνες, ...>>>>>>>

στην παροχή υπηρεσιών από τρίτους και τέλος, σε μεγάλο αριθμό... portals. Επίσης, 16 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε γραφική ύλη και συνδρομές!

Aδυναμίες

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Α. Μαρκόπουλο, βασικός στόχος της «απογραφής» του προγράμματος είναι να αναδειχθούν οι αδυναμίες ή, όπου εντοπιστούν, και τα πλεονεκτήματα των παρεμβάσεων. Για τον σκοπό αυτό και για να υπάρξει και μια ποιοτική καταγραφή των παρεμβάσεων, έχουν αποσταλεί περίπου 360 ερωτηματολόγια σε φορείς που υλοποίησαν έργα άνω του 1 εκατ. ευρώ. «Από τα ερωτηματολόγια αυτά θα δούμε πόσα και ποια έργα λειτουργούν και κυρίως τι χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν». Οι απαντήσεις των φορέων αναμένονται ακόμη...

Πάντως, από μια πρώτη καταγραφή προέκυψαν αρχικώς ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, προέκυψε, για παράδειγμα, ότι περίπου 200 εκατ. ευρώ –δηλαδή σχεδόν το 1/10 του προγράμματος– ξοδεύτηκαν την περασμένη επταετία στην ανάπτυξη πυλών Διαδικτύου (portals). Στην πράξη, όπως αναφέρουν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, κάθε δημόσια υπηρεσία απέκτησε κι ένα portal. Πρακτικά όμως τα περισσότερα από αυτά τα έργα θεωρούνται ήδη «νεκρά», δεδομένου ότι δεν έχει προβλεφθεί κανένας μηχανισμός ανανέωσης της διαθέσιμης πληροφορίας ή προσθήκης νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

«Αν επιχειρήσουμε να εντάξουμε τα έργα σε μια ευρύτερη κατηγορία έργων δημόσιων ή ευρύτερων δημόσιων φορέων με, πιθανότατα, απώτερο σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο 80,13% του συνόλου», αναφέρει η σχετική μελέτη. «Ωστόσο», προσθέτει, «στην πράξη η διείσδυση των ηλεκτρονικών δημοσίων υπηρεσιών παραμένει αρκετά περιορισμένη», αφού σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες (2008), προκύπτει ότι μόλις το 6% των Ελλήνων πραγματοποίησε ολοκληρωμένες συναλλαγές με το Δημόσιο ηλεκτρονικά. Σημειώνεται ότι ο σημαντικότερος όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών με το Δημόσιο αφορά σε συναλλαγές με το υπ. Οικονομικών (ΓΓΠΣ) και το ΙΚΑ.

Μεγάλο κεφάλαιο για portals εκτιμάται ότι ξοδεύτηκε στα έργα των «Δημοτικών Διαδικτυακών Πυλών», προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ. Τέσσερις επιχειρήσεις «μοιράστηκαν» το έργο αυτό, παραδίδοντας σε κάθε ένα από τους περίπου 1.000 δήμους της χώρας από ένα portal. Σήμερα, είναι αμφίβολο πόσα από αυτά λειτουργούν ακόμη, ενώ μετά την ισχύ του «Καλλικράτη», εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο τα 2/3 των πυλών αυτών θα πρέπει να καταργηθούν.

Στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται σήμερα ότι οι δράσεις αυτές εξυπηρέτησαν καθαρά σκοπούς απορρόφησης κονδυλίων χωρίς καμία άλλη αποστολή, δεδομένου ότι η υλοποίηση των «Δημοτικών Πυλών» έγινε ταυτόχρονα με την εκπόνηση της στρατηγικής της προηγούμενης κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου «Καποδίστριας ΙΙ». Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία του έργου των «Δημοτικών Πυλών», δεν σημειώθηκαν ενστάσεις μεταξύ των διαγωνιζόμενων εταιρειών, κάτι μάλλον σπάνιο για τον κλάδο της πληροφορικής.

40 εκατ. σε μελέτες

Η ποσοτική καταγραφή των δαπανών του προγράμματος έδειξε ακόμη ότι περίπου 40 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκαν σε μελέτες, ενώ άλλα περίπου 50 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για τη λειτουργία των υποστηρικτικών μηχανισμών υλοποίησης του προγράμματος, όπως είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α. Ε. και το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ. Ακόμη, 60 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε προγράμματα Stage, όπου νέοι απέκτησαν εργασιακή εμπειρία σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Συνολικά σε καταρτίσεις και προγράμματα απόκτησης εργασιακής πείρας απορρόφησαν δαπάνες της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, έχοντας ως βασικό τελικό δικαιούχο τον ΟΑΕΔ.

Το ΕΠ ΚτΠ που υλοποιήθηκε στο 3ο ΚΠΣ είχε προϋπολογισθεί σε 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν κρατικές ενισχύσεις. Από τη μελέτη φαίνεται ότι το 25% δαπανήθηκε σε καταρτίσεις, ένα άλλο 25% σε προμήθειες ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγράμματά τους και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, αμοιβές και έξοδα τρίτων.

Mεγάλη πληγή τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία συνιστούν άλλη μια μεγάλη πληγή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε είκοσι έργα δαπανήθηκαν περίπου 50 εκατ. ευρώ, αμφιβόλου αποτελέσματος, καθώς η χώρα χωρίστηκε σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, με τα νοσοκομεία κάθε περιοχής να αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες και εν πολλοίς μη διαλειτουργικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, οι προσπάθειες ένταξης των έργων αυτών στο ΕΣΠΑ ως έργων - γεφυρών προκειμένου να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση των νοσοκομείων ναυάγησαν, σκοντάφτοντας στην άρνηση των στελεχών της Kομισιόν. Η ολοκλήρωση των έργων απαιτεί τουλάχιστον 10,5 εκατ., τα οποία για να ολοκληρωθούν απαιτούν αποκλειστικά εθνικούς πόρους, οι οποίοι πλέον δυσεύρετοι. Οι κοινοτικοί συνήθως βοηθούν νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις, αλλά αυτή τη φορά φάνηκαν ανυποχώρητοι για τη μεταφορά έργων Yγείας στη νέα προγραμματική περίοδο, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής απαιτήθηκαν δύο κοινοτικά πλαίσια, δεκάδες εκατ. ευρώ επενδύσεων, χωρίς η χώρα να διαθέτει ακόμη μηχανογράφηση στα νοσοκομεία και βεβαίως, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που σήμερα είναι το ζητούμενο.