Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ !...

"Δήμος Αριστοτέλη", δυνατό σταυρόλεξο, για δυνατούς λύτες ή "όλοι εναντίον όλων" (για τα προβλήματα ποιος θα μλήσει;).

του Λάζαρου Λαζάρου, Δημάρχου Αρναίας
Προέκυψε, λοιπόν, αγαπητοί μου φίλοι, με τον Καλλικράτειο Νόμο και την "Καλλικράτεια" (όχι την πατρίδα του φίλου μου του Γιάννη του Γεωργαλά) λογική, μεταξύ των 5 Δήμων της Χαλκιδικής, και ο Δήμος Αριστοτέλη. Το προΪόν της συνένωσης των Δήμων Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων -Ακάνθου, με έδρα την Ιερισσό. Ο νέος Δήμος, μεγάλος σε έκταση και , για τα δεδομένα της Χαλκιδικής, ικανός σε πληθυσμό, μοιάζει έτοιμος να εισέλθει στη νέα εποχή (όχι φυσικά την Νεοταξίτικη) έχοντας σημαντική προίκα (εξαίσια δάση, σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά, αρχαιότητες, θαυμάσιες παραλίες, γειτνίαση με το Άγιο Όρος, ορυκτό πλούτο κλπ) αλλά και σημαντικότατα προβλήματα, θα λεγα "αγκάθια" που απειλούν να ναρκοθετήσουν την όποια , μελλοντική του πρόοδο. Τέτοια είναι ο άκρατος τοπικισμός, που πάντα υπήρχε αλλά τον γιγάντωσαν οι χειρισμοί ...>>>>>>>

του Καλλικράτη, η "μονοκαλλιέργεια" στην ανάπτυξη (βλέπε Μεταλλεία, αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα), η αναπτυξιακή ομηρία της περιοχής εξ αιτίας των δεσμεύσεων γης(Νατούρα 2000, Ραμσάρ, ζώνες μεταλλευτικών δραστηριοτήτων κ.α).
Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον του Δήμου μας, το δικό μας μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας;
Αγαπητοί μου φίλοι, δε θα σταθώ σε πρόσωπα. Άλλωστε, ως πρόσωπο , και γω, που αποτελεί μέρος του σημερινού γίγνεσθαι, ούτε αντικειμενικός, θεωρητικά, είμαι, αλλά ούτε η κρίση, η επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία προσώπων, δηλώσεων και τακτικών, αποτελεί μέρος των προθέσεών μου.Ίσως το μόνο που δικαιούμαι να κάνω, έχοντας αίσθηση, και συναίσθηση του χρέους μου, απέναντι σε αυτό τον τόπο (και όχι μόνο το Δήμο Αρναίας , αλλά την ολότητα της μελλοντικής μας πατρίδας), είναι να τονίσω μερικά πράγματα,να κάνω μερικές φιλικές επισημάνσεις, προς όλους αυτούς που, ειλικρινά ή όχι, δείχνουν να κόπτονται για τον τόπο αυτό, δείχνουν να τον "πονάνε" και , εν τέλει, δείχνουν να θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεσή του.
Αρχίζω λοιπόν: Αγαπητοί μου φίλοι και μελλοντικοί συνάδερφοι στην τοπική αυτοδιοίκηση (άσχετα αν , πιθανότατα,δε θα συνυπάρξουμε χρονικά), δείτε τον Τόπο μας, αυτόν τον υπέροχο Τόπο, από την Ουρανούπολη μέχρι τον Στανό, σαν μια Ενιαία και Αδιαίρετη πατρίδα και όχι σαν παρτίδα παιχνιδιού που θα χει ως στόχο προσωπικές φιλοδοξίες, επανείσοδο στην πολιτική σκηνή , αλλά και κάθε είδους εγωισμούς και μεγαλοϊδεατισμούς. Σκύψτε πάνω στα προβλήματά της και αντιμετωπίστε τα σαν "άγραφοι πίνακες" και όχι με βάση στηρίξεις, συνεργασίες, πιθανές εξαρτήσεις, αλλά και παλαιότερές σας απόψεις. Ένα τέτοιο, πχ, θέμα, θα είναι η στάση σας απέναντι στην υφιστάμενη δραστηριότητα της "Ελληνικός Χρυσός", αλλά και σε κάθε μελλοντική (και ήδη προσχεδιασμένη). Τι θα πούμε λοιπόν εκεί; Θα συμφωνήσουμε ή όχι; Και αν ναι, με ποιες "κόκκινες γραμμές"; Και άν, όχι, με ποιο εναλλακτικό σχέδιο; Ξέρετε ότι έχετε να ισορροπήσετε μεταξύ εκβιασμών για το φάσμα της ανεργίας, σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και συμβάσεων τύπου "Μπανανίας";(Βέβαια αυτό, κάποιοι το ξέρετε...). Ξέρετε ότι, πλέον, η κύρια ένσταση του ντόπιου πληθυσμού, έπαψε να είναι το περιβαλλοντικό (που είναι ιδιαίτερα σοβαρό), αλλά το που θα πάει όλος αυτός ο πλούτος; Τέλος, ξέρετε ότι το 1%, επί του τζίρου , που θα προσφέρει η Εταιρεία, στην τοπική κοινωνία, μπορεί να ακούγεται πολύ για κάποιους, είναι όμως απειροελάχιστο για όποιον σκέφτεται , στοιχειωδώς, ως Χαλκιδικιώτης αλλά και ελεύθερος Έλληνας;
Δείτε , λοιπόν, αγαπητοί μου φίλοι, να ετοιμαστείτε γι αυτήν τη μεγάλη πρόκληση, γι αυτόν τον αγώνα που θα χει ως στόχο τη δική μας προκοπή, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας. Αφήστε στην άκρη τις ασκήσεις επί χάρτου, τις κομματικές (και δυστυχώς, ακόμα και εσωκομματικές) διαμάχες και κάντε μας, τάχιστα, σαφείς τις προθέσεις σας. Αναμένουμε για την υπογραφή του συμβολαίου, άλλωστε συμβολαιογράφοι υπάρχουν μπόλικοι πλέον...

Υ.Γ. Αγαπητή Ρεσπέντζα και φίλοι αναγνώστες, συγχωρέστε μου το συμβουλευτικό ύφος. Εκφράζει την αγωνία του συμμετέχοντα στα κοινά και όχι την όποια, αφ' υψηλού κριτική ή προσπάθεια χειραγώγησης.

Ο Νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος, απαντάει στις ερωτήσεις των αναγνωστών της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ

Πριν λίγες ημέρες οι Αναγνώστες της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ υπέβαλλαν ερωτήσεις στο Νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριο Ζωγράφο.
Ο Νομάρχης Χαλκιδικής σήμερα απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις.
Ευχαριστούμε το Νομάρχη Χαλκιδικής για την ανταπόκριση και τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις των Αναγνωστών.
Ακολουθούν, στη συνέχεια της ανάρτησης, οι ερωτήσεις (47) όπως ακριβώς διατυπώθηκαν και οι απαντήσεις του Νομάρχη. ...>>>>>>>


Ανώνυμος είπε... 1
Κύριε Νομάρχη:
Ζευγάρι, γέννημα – θρέμμα Χαλκιδικιώτες και Δημότες Δήμου της Χαλκιδικής, εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποκτούν ένα σπίτι (1η κατοικία).
Στη συνέχεια, σε πατρικό οικόπεδο στη γενέτειρά τους, χτίζουν ένα μικρό δεύτερο σπίτι (2η κατοικία), όπου περνούν σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου και όλο το καλοκαίρι.
Γιατί αυτό το σπίτι (στο δικό τους χωριό), να επιβαρύνεται με το απαράδεκτο «τέλος Β’ κατοικίας», το ίδιο δηλαδή που επιβαρύνεται ένας πλούσιος Αθηναίος πχ, που αποκτά μια εξοχική βίλα σε παραλία της Χαλκιδικής;
Απάντηση: Το τέλος Β΄κατοικίας καταργήθηκε με πρωτοβουλία μας την 01.01.2008.

Ανώνυμος είπε... 2
κ. Νομάρχη,
Πείτε μας τα τρία σημαντικότερα έργα στη Χαλκιδική κατά τη διάρκεια της θητείας σας.
Απάντηση: Τα έργα είναι πολλαπλάσια αυτού του αριθμού. Πάντως τα 3 κυριότερα είναι: 1. Οι χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε (πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για την προκήρυξη-υλοποίηση όλων των μελετών της Χαλκιδικής σε σχέση με τις υποδομές της με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα για την εκμετάλλευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ). 2. Η ένταξη του οδικού έργου Θέρμης – όρια Νομού Χαλκιδικής στο ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής) με το ποσό των 37.605.000,00€. Η ολοκλήρωση της μελέτης Ποτίδαιας-Κασσάνδρας και η ένταξη του όλου έργου στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 80.000.000,00€ όπως επίσης και η παράκαμψη του Πολυγύρου για την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής ανέλαβε τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της παράκαμψης των Βραστών και τη συνέχισή της με το ποσό των 2.750.000,00€. Τέλος, 3.Οι εγκρίσεις ένταξης για τις υποδομές της Σχολικής Στέγης (ήδη ξεκινούν τα Λύκεια Μουδανιών-Πολυγύρου) και οι εντάξεις στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας των σχολικών συγκροτημάτων Καλλικράτειας, Τρίγλιας, Πορταριάς (αναμένουμε την ένταξη και αυτών της Γαλάτιστας και Συκιάς) σε συνδυασμό και με την επισκευή 40 Σχολικών συγκροτημάτων με το ποσό των 2.750.000,00€.

Ανώνυμος είπε... 3
κ. Νομάρχη,
παραμονές των εθνικών εκλογών του 2009 παρουσιάσατε σε συνέντευξη τύπου, από τη Γαλάτιστα, ως εξαγγελία της κυβέρνησης Καραμανλή την κατασκευή του δρόμου Γαλάτιστας - Θεσσαλονίκης και ενώ ήταν απόλυτα σαφές ότι επρόκειτο για ασφαλτόστρωση κάποιων δρόμων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης!!!
Πιστεύετε ότι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να παίζουν τόσο ΧΟΝΤΡΑ το παιχνίδι του κόμματος στο οποίο ανήκουν;
Απάντηση: Κάνετε λάθος γιατί προφανώς είστε απληροφόρητος. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 37.605.000,00€, αφορά το τμήμα Θέρμης-όρια νομού, μήκους 17 χιλιομέτρων , έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής) και έπρεπε ήδη να έχει δημοπρατηθεί από την Κυβέρνηση, γιατί υπάρχει πλήρης ωριμότης. Αν επιθυμείτε μπορείτε να παραλάβετε και φωτοτυπία των σχετικών αποφάσεων από το Γραφείο του Νομάρχη και πιστεύουμε μετά τα παραπάνω ότι θα αλλάξει η επικριτική σας στάση.

Ανώνυμος είπε... 4
κ. Ζωγράφε, επειδή ζείτε για πολλά χρόνια στην Πρωτεύουσα του Νομού, τον Πολύγυρο, θα ήθελα την άποψή σας για την εικόνα που παρουσιάζει η πρωτεύουσα του νομού σήμερα και αν πιστεύετε ότι σ' αυτά τα χρόνια υπήρξε κάποια βελτίωση ή αν ήταν ικανοποιητική η ανάπτυξή της.
Απάντηση: Σε σχέση με τον Πολύγυρο, από την εποχή Βασιλάκη, συνεργασθήκαμε και είχαμε βάλει ως στόχο ο Πολύγυρος να γίνει ένα πραγματικό Διοικητικό Κέντρο. Δυστυχώς ο Καλλικράτης φαίνεται ότι οδηγεί τον Πολύγυρο στην αντίθετη κατεύθυνση με ανυπολόγιστες συνέπειες, γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να γίνει ένα πραγματικό Διοικητικό Κέντρο με αισιόδοξες αναπτυξιακές παραμέτρους.

Ανώνυμος είπε... 5
Δεν γνωρίζω τα θέματα αλλά ως αναγνώστης της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ γνωρίζω όμως κ. Νομάρχη ότι έχετε προκληθεί, από το blog που φιλοξενεί το διάλογο αυτό, για την πολιτική συμπεριφορά της Νομαρχιακή σας Συμβούλου Ι.Κυριακού (χρήση προσωπικού και αυτοκινήτων Νομαρχίας για εξυπηρέτηση του πολιτικού της γραφείου, χρήση σφραγίδας υπηρεσίας της Νομαρχίας για αλληλογραφία του συλλόγου πολυτέκνων, υπέρογκη χρέωση λογαριασμού τηλεφώνου Νομαρχίας κατά την προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών 2009).
Μήπως είναι ευκαιρία να απαντήσετε;
Απάντηση: Σε σχέση με το θέμα της κ. Κυριάκου, όπως γνωρίζετε, αυτά είναι θέματα της ΝΕΑΔΙΧ και των συλλογικών οργάνων και σε κάθε περίπτωση είναι ερωτήματα που πρέπει να τεθούν στην ίδια και όχι στον Νομάρχη.

Ανώνυμος είπε... 6
χρονια βασταει αυτη η κοντρα.
ζωγραφος-λαφαζανης.
ο πολιτικος πολιτισμος αγνωστη εννοια και για τους δυο σας.
βοηθησε αυτη σας η λειτουργια τη χαλκιδικη;
Απάντηση: Ο δικός μου καλός πολιτικός πολιτισμός κρίθηκε θετικά όταν στήριξα τις προσπάθειες της προηγούμενης Διοίκησης με τις ομόφωνες αποφάσεις μας. Συνεπώς η δικιά μου προϊστορία δείχνει ότι κινήθηκα με θετικό πνεύμα το οποίο και πάλι επιδεικνύω, αλλά δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση.

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ είπε... 7
Κύριε Νομάρχη,
Επιτρέψτε και σε μας μία και πολύ απλή ερώτηση :
Ποια είναι η άποψή σας για τα blogs, είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία αυτών της Χαλκιδικής;
Απάντηση: Μέχρι στιγμής τα “blogs” της Χαλκιδικής δεν είναι αντικειμενικά και πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση μ’ αυτά τα οποία υποστήριζαν παλιά. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να προσεγγίσουν περισσότερο την αντικειμενικότητα για να καταξιωθούν στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών.

Ανώνυμος είπε...8
κ.Ζωγράφε γιατί θέλετε να είστε υποψήφιος δήμαρχος Πολυγύρου;
Απάντηση: Αυτό το λέτε εσείς. Ο ίδιος δεν έχω αποφασίσει τίποτε για το συγκεκριμένο θέμα.

Ανώνυμος είπε... 9
Εκτιμάτε πως οι εν ενεργεία Δήμαρχοι, οποιουδήποτε δήμου, εξ οφίτσιου δικαιούνται να είναι εκ νέου υποψήφιοι και αναξάρτητα από το έργο που έχουν προσφέρει;
Απάντηση: Όχι.

Ανώνυμος είπε... 10
κ. Νομαρχη, ονειρο πολλων Πολυγυρινων ειναι να σας δουν Δημαρχο Πολυγυρου.Θα συμβαλλεται αμεσα στο ονειρο αυτο η θα μεινει μονον ως ονειρο;
Απάντηση: Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως τοπικούς.

Ανώνυμος είπε... 11
Κύριε νομάρχη σε ενδεχόμενη κάθοδο σας στο δημο πολυγύρου πιστεύετε οτι μπορείτε να εχετε στο ψηφοδέλτιο σας πρόσωπα οπως ο περικλής πελέκας για παράδειγμα
Απάντηση: Πιστεύω ότι πρέπει στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια να συμμετέχουν όλοι και ανεξάρτητα που ανήκουν ιδεολογικά

Ανώνυμος είπε... 12
Κύριε Νομάρχα.
Έχει γίνει θεσμός πλέον επί της θητείας σας, να μην καταβάλλονται τα οδοιπορικά συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΝΑΧ σε εύλογο χρόνο(χρωστούμενα από πέρυσι τον Ιούλιο), παρότι σε όλες τις υπόλοιπες Νομαρχίες της χώρας καταβάλλονται στους υπαλλήλους ανά δίμηνο (οι πιστώσεις δίδονται ταυτόχρονα σε όλες τις Ν.Α.).
Είναι αν μη τι άλλο προκλητικό και μάλιστα ελέω οικονομικής κρίσης,οι υπάλληλοι να μένουν απλήρωτοι, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται πολυέξοδες φιέστες υπό την αιγίδα της ΝΑΧ, ταξίδια στο εξωτερικό συμβούλων σας και λοιπών, ενοικιάσεις γραφείων προώθησης τουρισμού στο Σύνταγμα (!!!)κ.α. Το θεωρείτε πρέπον?
Απάντηση: Θέληση υπάρχει από την πλευρά μας, όπως επίσης και σχετικές πιστώσεις και το όλο θέμα βρίσκεται στην διαδικασία του δημοσιονομικού ελέγχου και μέχρι στιγμής οι απόψεις της υπηρεσίας εντελλομένων είναι αρνητικές.

Ανώνυμος είπε... 13
κυριε Νομαρχη ειναι αληθεια ..http://antigoldgreece.wordpress.com/2009/10/29/ns_geotriseis/
Απάντηση: Ό,τι αποφασίσθηκε, ασφαλώς και στηρίζεται στον νόμο του οποίου είμαστε δέσμιοι.

nikos είπε... 14
Μιας και γνωρίζει άριστα την αυθαίρετη κατασκευή βιοτεχνίας επεξεργασίας μολύβδου στο Στανο( απόφαση ασφαλιστικών μέτρων στο Σ.Ε.) ..και την άδικη παραπομπή 10 παιδιών του χωριού μου στην δικαιοσύνη (δλδ. συλλογική ομηρεία του χωριού μας εδώ και δυο χρόνια)..αν πρόκειται να παραστεί αυτοπρόσωπος στο δικαστήριο για την υπεράσπιση τους .Ευχαριστώ.
Απάντηση: Βεβαίως, αν προσκληθώ.
Ανώνυμος είπε... 15
k.NOMARXH SKAPSATE KAI EKKRIZWSATE DENDRA KAI BLASTHSH STO REMA THS KRYOPHGHS OPOY DIADOSATE WS NOMARXIA OTI 8A KANATE ANTIPLHMYRRIKO ERGO.YPARXEI ANAGKH ANTIPLHMYRRIKOY?YPARXOYN MELETES?TI EIDOYS MELETES EINAI?EINAI EKSASFALISMENA TA KONDYLIA?EINAI NA GINOYN KAI NA APODW8OYN OIKOPEDA?TI EPITELOYS EXETE KATA NOY?
Απάντηση: Υπάρχει πράγματι πρόβλημα αντιπλημμυρικό για την επίμαχη περιοχή (ρέμμα) και μέσα από την χρηματοδοτική διαδικασία των αντιπλημμυρικών έργων (υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις) προσπαθούμε να πράξουμε το καλύτερο για την περιοχή, πάντοτε βέβαια με τη χρήση των ανάλογων μελετών και αδειών.

Ανώνυμος είπε... 16
Τι θα κάνετε με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα τα οποία έχουν γίνει Ι.Χ.? (βλέπε αντινομάρχες οι οποίοι τα παρκάρουν κι έξω από τα σπίτια τους).
Απάντηση: Ασφαλώς και αυτό είναι ανεπίτρεπτο όταν χρησιμοποιούνται για ιδιωτικούς λόγους και είναι κάτι που καυτηρίασα και ο ίδιος όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Αν όντος έχετε τέτοια καταγγελία, να την καταθέσετε και θα την εξετάσω άμεσα.

Ανώνυμος είπε... 17
Ποια ειναι η αποψη σας για το νεο κτιριο του τμηματος συγκοινωνιων? Ειναι νομιμο? Γιατι δεν κανατε επεκταση του υπαρχοντος κτιριου του κτεο? Ο κος διευθυντης του κτεο βρισκεται συνεχεια στο γραφειο του? Η παει μονο οταν γουσταρει? Συμβαινει και με αλλους διευθυντες αυτο αλλων υπηρεσιων της νομαρχιας? ΕΛΕΓΧΟΝΤΕ τελικα απο καποιον?
Απάντηση: Κανονικά θα έπρεπε να ρωτούσατε αν σας εξέφραζε ο χώρος που λειτουργούσε μέχρι τώρα η Δ/νση συγκοινωνιών, γιατί θεωρούμε ότι το νέο κτίριο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και ασφαλώς κτίσθηκε με νόμιμη άδεια. Το θέμα της επέκτασης δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί γιατί δεν υπάρχουν τα ανάλογα κονδύλια.

Ανώνυμος είπε...18
ΣΕΒΑΣΤΕ Κ.ΝΟΜΑΡΧΗ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ?ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ZIEMENS & ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΜΠΑΚΑΤΕΛΕΣ ΠΑΛΙ ZIEMENS?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Απάντηση: Το πρώτο σκέλος της ερώτησης έχει ήδη απαντηθεί, όσον αφορά το δεύτερο για τις τηλεφωνικές συσκευές, είναι αυτές που μας στάλθηκαν από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» και το μόνο που δεν έχουν είναι η οθόνη. Ωστόσο αν σας εξυπηρετούσαν οι παλιές, αυτές υπάρχουν και μπορείτε να τις ζητήσετε από το αρμόδιο τμήμα.

Ανώνυμος είπε... 19
Τα νομαρχιακα τελη που πληρωνουν οι πολιτες της χαλκιδικης ειναι νομιμα? Κιαν ναι αν ξαναεκλεγειτε σε αξιωμα της τοπικης αυτ/σης θα τα διατηρησετε??? Η νομαρχια θεσ/νικης το παραδειγμα της οποιας ακολουθησατε γιατι τα κατηργησε???
Απάντηση: Σας παρακαλούμε να μας διευκρινίσετε σε ποια νομαρχιακά τέλη αναφερόσαστε, γιατί όσον αφορά τα τέλη Β΄κατοικίας η ερώτηση έχει ήδη απαντηθεί. (καταργήθηκαν την 01.01.2008).

Ανώνυμος είπε... 20
Κύριε νομάρχα πότε έχετε σκοπό να τελειώσετε των δρόμο Πολύγυρου Σημάντρων, υπάρχουν πάρα πολλές ατέλειες,και περιμένουμε να ηλεκτροφωτιστεί και ο περιφερικός δρόμος των Σημάντρων,οι κολόνες που βάλατε σε λίγο καιρό θα θέλουν και συντήρηση ΧΩΡΙΣ Κι αν να ΑΝΑΨΟΥΝ,5 χρόνια πέρασαν από τότε που τις έβαλε η προηγούμενοι νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Απάντηση: Καταρχήν περιμένουμε την πλήρη αποπληρωμή του έργου από το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο η εργολάβος εταιρεία έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στην γενική δοκιμή του ηλεκτροφωτισμού ώστε αυτός να λειτουργήσει (αυτό θα γίνει οπωσδήποτε μέσα στο καλοκαίρι). Επίσης σε σχέση με τη αποπεράτωση, ο δρόμος έχει βέβαια κάποιες ατέλειες, οι οποίες έχουν γίνει γνωστές στον εργολάβο, ωστόσο αυτός έχει αποδοθεί σε χρήση. Με τη διόρθωση των ατελειών θα γίνει και η προσωρινή παραλαβή του έργου.

Ανώνυμος είπε...21
Κύριε Νομάρχα στο Παλαιοχώρι επί της θητείας σας έγιναν σημαντικότατες αναπτυξιακές παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση σαρζανέτ στον ποταμό Χαβρία (εκτιμώ άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, η ασφαλτόστρωση του δρόμου Παλαιοχωρίου-Μ. Παναγίας, η ασφαλτόστρωση μεγάλου τμήματος του κεντρικού δρόμου, η τοποθέτηση κερκίδων στο γήπεδο ποδοσφαίρου κλπ). Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με το θέμα του βιολογικού καθαρισμού που με ευθύνη της νομαρχίας συντάχθηκε σχετική μελέτη.
Απάντηση: Βρίσκεται στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση.

Ανώνυμος είπε...22
κύριε Νομάρχη , φαντάζομαι οτι γνωρίζεται οτι η χώρα βρισκεται στο χείλος του γκρεμού σε θέματα οικονομίας , εσείς δεν ξέρω αν δικαιούσθε σαν Νομάρχης Χαλκιδικης να διμένεται στη Θεσσαλονίκη αλλά δενν ειναι προκλητικό καθημερινά να μεταβαίνεται στην Θεσσαλονίκη και καθε πρωί να ερχεται να σας μεταφέρει στο Πολυγυρο ο οδηγός με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμου και πολυέξοδο ενω ο Προθυπουργός και οι Υπουργοί κινούνται με μικρα αυτοκίνητα . Αυτό τι ειναι σεμνότητα η αλλαζονία ?
Απάντηση: Ασφαλώς θα αγνοείτε την πραγματικότητα γιατί διαμένω στον Πολύγυρο. Τις περισσότερες ημέρες χρησιμοποιώ το δικό μου αυτοκίνητο και το υπηρεσιακό μόνο για λόγους υπηρεσιακούς. Πάντως δικαιούται ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος, από τον Νόμο, να διαμένουν σε απόσταση μέχρι 100χλμ. Από την έδρα τους.

Ανώνυμος είπε...23
ποτε θα φυγετε απο την πολιτικη?
Απάντηση: Όταν αποφασίσει ο λαός.

Ανώνυμος είπε... 24
κύριε Νομάρχη, εγκαινιάσατε εν μέσω κρίσης ένα Γραφείο στην Αθήνα για την προβολή της Χαλκιδικής.
πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το γραφείο? υπάρχει μόνιμος υπάλληλος? πόσα χρήματα παίρνει για να μοιράζει διαφημιστικό υλικό στους τουρίστες?
στα εγακάινια είχε κατέβει ο μισός Πολύγυρος. ποιός πλήρωσε όλους τους νομαρχιακούς και όλες τις γραμματείς τους που κατέβηκαν?
κύριε Νομάρχη, μας περνάτε για κορόϊδα?
Απάντηση: Λίγη γενναιότητα δεν θα έβλαπτε για το μεγαλύτερο τουριστικό και αναπτυξιακό εγχείρημα της Χαλκιδικής που με τα ίδια χρήματα που πληρώναμε για τριήμερες εκθέσεις θα προβάλλεται και θα διαφημίζεται η Χαλκιδική συνεχώς.

Ανώνυμος είπε...25
ηθελα να ρωτησω γιατι δεν εγινε το παρκινγκ στην αλανα της νομαρχιας?
Απάντηση: Γιατί κρίθηκε ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με άλλα πρόσθετα κτίσματα ο Πολύγυρος στη συγκεκριμένη περιοχή και ήταν οικονομικά ασύμφορο ενώ ήδη δημοπρατείται και η ανάπλαση όλης αυτής της περιοχής.

Ανώνυμος είπε...26
ΚΥΡΙΕ ΝΟΜΑΡΧΗ την κ.ΒΟΡΔΟΥ την πηρατε με αποσπαση στην υπηρεσια σας και στη συνεχεια τη δωσατε ως υπαλληλο στα γραφεία της ν.δ.στη ΝΟΔΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ;;
Απάντηση: Η κα Βορδού με εντολή μας εργάζεται στον ΠΟΧ. Ασφαλώς και έχει το δικαίωμα μετά τη λήξη του ωραρίου της ή κατά τη διάρκεια της αδείας της να απασχολείται αφιλοκερδώς όπου επιθυμεί.

Ανώνυμος είπε... 27
Κύριε νομάρχα
Α) Ενώ ο Πολύγυρος είχε όλα τα στοιχεία για να γίνει μία όμορφη πόλη με ανάλογα οικοδομήματα έχει την εικόνα δρόμων της Θεσσαλονίκης με τα αυτοκίνητα να παρκάρουν όπου θέλουν εξαφανίζοντας και τους πεζόδρομους όπου υπάρχουν .
Δείτε περιφερειακός Νοσοκομείου προς βραστά καινούργιος δρόμος και όμως τα αυτοκίνητα παρκάρουν πάνω στον δρόμο και ο πεζός περπατάει στην άσφαλτο μαζί μετά αυτοκίνητα !!
Μέσα στον Πολύγυρο τεράστιες οικοδομές χωρίς πάρκινγ για όλους τους ιδιοκτήτες
*) Γιατί δίνεται άδειες για να οικοδομούνται τεράστιες οικοδομές ή οικίες χωρίς να απαιτείτε να υπάρχει τουλάχιστον μία θέση παρκινγ για κάθε ιδιοκτήτη διαμερίσματος στο χώρο του κτιρίου ?????
Β) Η πεζόδρομοι του Πολύγυρου έχουν ένα μείων δεν έχουν το κατάλληλο πλάτος με συνέπεια κάποιοι να περπατούν στην άσφαλτό και κάποιοι –τυχεροί στον πεζόδρομο . Για μάνες με τα καρότσια ούτε συζήτηση για τον πεζόδρομο περπατούν μόνο στον δρόμο . Το κακό είναι ότι και στους νέους δρόμους που δημιουργούνται πεζόδρομοι το πλάτος τους είναι κάτω του ενός μέτρο και περιέχει κολόνες , πινακίδες σήμανσης κ.λ.π.
*) Γιατί δεν κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες μαζί με τον δήμο ώστε οι πεζόδρομοι να διευρυνθούν ώστε να είναι δυνατή η ασφαλείς κίνηση των πεζών ????
Γ) Η γνωστή τρύπα των έξη βρυσών θα φτιαχτεί και γνωρίζεται οτι η ανάβαση και η κάθοδο τον πεζών γίνεται από την άσφαλτο μαζί με τα αυτοκίνητα απο εκείνο το σημείο. Τον χειμώνα γίνεται πιο δύσκολη η κίνηση των πεζών λόγο τι ολισθηρότητας των δρόμων και φυσικά της επικίνδυνη ύπαρξης στο ίδιο σημείο πεζών και αυτοκινήτων . Πολλές φορές μανάδες με τα παιδιά τους η μετά καρότσια των μωρών τους αποφεύγουν τα αυτοκίνητα επιδέξια .
*)Γιατί δεν κόβεται ένα τμήμα κατά μήκος του προαυλίου των έξη βρυσών και να γίνει ένας μικρός πεζόδρομος για την ασφαλή ανάβαση και κατάβαση των πεζών ??
Υ.Γ. Αν ήταν δυνατόν να μην ριχτούν ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες γιατί απλά όλοι μας ζούμε στον Πολύγυρο και θέλουμαι λύσεις και όχι υπεκφυγές .
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
ένας κάτοικος του Πολυγύρου.
Απάντηση: Όλα όσα αναφέρετε είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου. Για το θέμα του συντελεστή δόμησης που απασχολούσε τον Πολύγυρο και μπορούσαμε, δώσαμε τη λύση που έπρεπε.

Ανώνυμος είπε... 28
κ. Νομάρχη δεν είναι το λιγότερο προκλητικό να μας λέτε πως μετά από "σύσκεψη με τους συμβούλους σας θα αποφασίσετε σε ποιόν από τους 5 δήμους της Χαλκιδικής θα κατεβείτε δήμαρχος". Γιατί δεν κατεβαίνετε και για υπερδήμαρχος Χαλκδικής μιας και είναι απόλυτα σίγουρος πως όπου αποφασίσετε εσείς θα σας θέλουν κιόλας;;;
Απάντηση: Θα έπρεπε να χαιρετίζετε τη συλλογικότητα και όχι να την καυτηριάζετε, εκτός αν είστε οπαδός της άποψης «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», η οποία και ασφαλώς δε με εκφράζει.

Ανώνυμος είπε... 29
κ. Νομάρχη,
Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καλλικράτειας εδώ και έξι μήνες οι μαθητές δεν κάνουν μαθήματα!!!
Η σχολική χρονιά τελείωσε, γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τους μικρούς μαθητές;
Είναι δυνατόν να χάνονται μαθήματα τόσους μήνες και να μην "ιδρώνει το αυτί" κανενός;
Τι κάνατε για να μην χάσουν τα μαθήματα οι μικροί μαθητές;
Απάντηση: Εγκρίθηκε με πρωτοβουλία μας η κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου, προϋπολογισμού 3.600.000,00€ και ξεκινά η δημοπράτησή του. Όσο για τα μαθήματα που ρωτάτε, η ΝΑΧ αντέδρασε άμεσα για διπλές και συνεχόμενες μετρήσεις των αιθουσών που κατέδειξαν την μη ύπαρξη προβλήματος σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των επιστημόνων. Για τη νέα χρονιά αν εξακολουθήσουν οι γονείς να είναι επιφυλακτικοί, οι επίμαχες αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν αλλού και θα μισθωθούν νέες αίθουσες.

Ανώνυμος είπε...30
Τι θα γίνει με το λιμάνι της Νικήτης με τα τόσα προβλήματα;
Απάντηση: Το λιμάνι της Νικήτης το ξεκινήσαμε από την δημοπράτησή του και μετά σχεδόν ολοκληρώθηκε και στην πορεία όταν διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται η μελέτη βελτιώσεις η ΝΑΧ διέθεσε 1.000.000,00€ από δικούς της πόρους και ήδη οι εργασίες (πρόσθετες) είναι σε εξέλιξη. Πιστεύω προσωπικά ότι θα γίνει ένα από τα καλύτερα λιμάνια της Χαλκιδικής.

Ανώνυμος είπε... 31
πόσο αντικειμενική μπορει να ειναι μια συνέντευξη σας όταν ο διμοσιογραφος ειναι ΥΠΑΛΗΛΟΣ της νομαρχίας δηλαδή δικός σας;
Απάντηση: Την ίδια ερώτηση έπρεπε βέβαια, να είχατε κάνει και στον κ. Λαφαζάνη. Ανεξάρτητα πάντως απ’ όλα αυτά το γεγονός ότι πρόθυμα απαντάμε στη διαδικασία αυτή, δείχνει ότι επιζητούμε την αντικειμενικότητα και δεν την αποκρύπτουμε ούτε την χειραγωγούμε.

Ανώνυμος είπε... 32
ΚΥΡΙΕ ΝΟΜΑΡΧΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΑΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ Η ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΕΒΑΨΑΝ
Απάντηση : Η Περιφέρεια θεωρείται και καθολική διάδοχος στις υποχρεώσεις των Νομαρχιών. Αν οι προμηθευτές έχετε πρόβλημα, σας παρακαλώ να με ενημερώστε για να προχωρήσει η αποπληρωμή σας.

Simantra είπε... 33
Κύριε Νομάρχη, τον Ιανουάριο κάνατε μια συγκέντρωση στα Σήμαντρα για την διαπλάτυνση του Δρόμου Πορτάριας Σημάντρων.Οι κάτοικοι συμφώνησαν ομόφωνα να γίνει ο δρόμος βλέποντας από την πλευρά σας πως υπάρχει η χρηματοδότηση παρουσιάζοντας την μελέτη και τον χάρτη του νέου δρόμου,που θα έδινε το τέλος στα πάρα πολλά ατυχήματα που γίνονται.
Υποσχεθήκατε πως τα μηχανήματα της Νομαρχίας θα αρχίσουν εργασίες τον μήνα Μάρτιο.
Έτυχε να ήμουν στα εγκαίνια των Ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στα Ν.Μουδανιά οπού και εκεί αναφερθήκατε σε μια σειρά έργων στον Δήμο Ν.Μουδανιών οπού εκεί είπατε πως το έργο διαπλάτυνσης του δρόμου Πορτάριας Σημάντρων έχει ξεκινήσει και τα μηχανήματα της Νομαρχίας εγκαταστάθηκαν στο έργο αυτό και δουλεύουν.
Φυσικά τίποτα από αυτά που είπατε δεν έχει γίνει ακόμη διανύουμε τον μήνα Ιούνιο και ακόμη τίποτε.
ΤΙ ΠΕΡΙΜΈΝΕΤΕ ΚΎΡΙΕ ΝΟΜΆΡΧΗ??
Κάντε κάτι, για να μην χαθούν κι άλλες ζωές!!!
Όπως και για τον ηλεκτροφωτισμό του περιφερειακού των Σημάντρων. Πότε επιτέλους θα ανάψουν αυτές οι κολόνες που τοποθέτησε η προηγούμενη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
πό το blog Σημάντρων
Απάντηση: Οι υποσχέσεις μας προσπαθούμε να ισχύσουν παρά το γεγονός ότι έκτακτα μας παρουσιάστηκε το πρόβλημα της Κασσάνδρας και της μείωσης των πόρων με αποτέλεσμα να χάσει η Νομαρχία 3.200.000,00€. Μπήκαμε στη διαδικασία λήψης δανείου, καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση και η Περιφερειάρχης παρέπεμψε την απόφαση για ακύρωση στην επιτροπή του άρ.7 του Ν.2000. Όσο για τον ηλεκτροφωτισμό ασφαλώς και θα γίνει με την τυπική τήρηση των όρων παράδοσης του έργου.

Ανώνυμος είπε... 34
Κύριε Νομάρχη
Θα ήθελα μας περιγράψετε πολύ σύντομα τη σχέση σας με την Νέα Δημοκρατία καθώς και το αν πιστεύετε ότι η τακτική που ακολουθήσατε εσείς και οι συνεργάτες σας στις πρόσφατες ενδοπαραταξιακές εκλογικές διαδικασίες συμφωνεί με το όραμα που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την χώρα και την Δημοκρατία, εκείνο το βράδυ του Ιουλίου, του 1974, κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του προεδρικού αεροσκάφους.
Απάντηση: Η σχέση μου με τη Νέα Δημοκρατία είναι μία σχέση προσφοράς και ποτέ ανταλλάγματος. Είμαι αυτοδιοικητικός και ποτέ δεν διεκδίκησα για μένα ή την οικογένειά μου οποιαδήποτε θέση. Αντίθετα μπορώ να πω ότι είμαι πικραμένος γιατί δεν βρήκα ανταπόκριση την ώρα που ζήτησα να εφαρμοσθεί η αξιοκρατία, όσο για τις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες λειτούργησα ως απλό μέλος, έκανα και το καθήκον μου ως ψηφοφόρος και τίποτε παραπάνω.

Ανώνυμος είπε... 35
Κυριε Νομαρχη
Πότε θα κατασκευαστή επιτέλους ο βιολογικός καθαρισμός στην γενέτειρα σας Αρναία ..προβλέπετε … αυτή η πόλη μου θυμίζει το «απ έξω κούκλα και μέσα πανούκλα»
Απάντηση: Έχετε δίκιο και γι’ αυτό δόθηκε από την πλευρά μας άμεση προτεραιότητα. Ήδη εκκρεμεί στο Ειδικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών σχετικό αίτημά μας για έγκριση της προμελέτης και με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000,00€

Ανώνυμος είπε... 36
Κύριε Νομάρχη
Μαθαίνω ότι κάτι κινείται στη δικαιοσύνη σχετικά με τις μαθητικές κατασκηνώσεις Μεταμόρφωσης. Μαθαίνω επίσης ότι αποδίδονται και σε εσάς κάποιες ευθύνες. Παράνομες κατασκευές, μαύρα τιμολόγια και άλλα ωραία. Παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας για την αλήθεια και το ψέμα.
Απάντηση : Δεν έχω οποιαδήποτε σχέση μ’ αυτά. Όλα δε σε όσα αναφέρεστε έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση σε σχέση με τις κατασκευές (αυθαίρετες κ.λ.π.) όσο για τα τιμολόγια, αν εννοείτε τις κατασκευές και πάλι σας δίνω τη ίδια απάντηση. Τέλος τις κατασκηνώσεις τις διοικεί ειδική επιτροπή.

Ανώνυμος είπε... 37
Αποφασίσατε να προβείτε σε δανεισμό ως ΝΑΧ. Μέχρι στιγμής δε σας ακούσαμε να τεκμηριώνετε τη συγκεκριμένη απόφαση. Θα παρακαλούσα να το κάνετε τώρα. Τέλος, κρίνετε σκόπιμο να αφήσετε και το συγκεκριμένο "έργο" στην επόμενη διοίκηση;
Απάντηση: Μπορείτε να πάρετε αντίγραφο της απόφασης όποια στιγμή θέλετε και διαβάζοντάς το θα κρίνετε αν είναι αιτιολογημένη ή όχι, γιατί για μας είναι πλήρως αιτιολογημένη και απλά μας πυροβολούν οι γνωστές υπόγειες πολιτικές διαδρομές.

Ανώνυμος είπε... 38
Πόσα πληρώνετε κύριε Νομάρχη για κάθε εμφάνισή σας στα τοπικά ΜΜΕ; Τα χρήματα αυτά είναι από τη τσέπη σας ή από τη δική μας; Υπάρχουν τιμολόγια ή κάποια άλλα παραστατικά;
Απάντηση: Νομίζω ότι το ίδιο δικαίωμα που έχετε εσείς να βγαίνετε τηλεόραση έχουμε και εμείς. Όταν υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης για συγκεκριμένες ενέργειες μέσω των ΜΜΕ, ασφαλώς και εκδίδονται τα νόμιμα τιμολόγια.

Ανώνυμος είπε... 39
κύριε νομάρχα, πολύ μαυρίλα... πολύ μαύρο τιμολόγιο από τον κύριο Τζίτζιο. το ξέρετε η όχι?? Αν το ξέρετε γιατί το κάνετε??
Φίλος μου εργολάβος με χωματουργικές εργασίες σας έκοψε τιμολόγια ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.. ΓΙΑΤΙΙΙΙ????
Απάντηση: Αυτά ασφαλώς είναι απαράδεκτα και ανάξια απάντησης. Μη κρύβεστε πίσω από την ανωνυμία και μην πετάτε λάσπη. Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο σας προκαλώ να το δημοσιοποιήσετε για να πάρετε και την απάντηση, γιατί αλλιώς, εκ των πραγμάτων θεωρείστε συκοφάντης.

Ανώνυμος είπε... 40
κ. Νομάρχη, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει γίνει καμιά δουλειά στην νομαρχία χωρίς να έχει δοθεί μίζα;;; Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;
Και αν υπάρχει φωτιά θα έχετε τους ίδιους συνεργάτες και σε περίπτωση που αποφασίσετε να κατεβείτε για δήμαρχος;
Απάντηση: Αν έχετε προσωπική αντίληψη οφείλετε να τα καταγγείλετε, με υποψίες και αφορισμούς δημιουργείτε προβλήματα πρώτα στον εαυτό σας και μετά στους άλλους. Αν αποφασίσω να εμπλακώ με την Τ. Αυτοδιοίκηση τους συνεργάτες μου θα τους επιλέξω εγώ και όχι ασφαλώς εσείς.

Ανώνυμος είπε... 41
Σε ποιό στάδιο βρίσκεται το ογκολογικό νοσοκομείο που υποσχεθήκατε στα Ζερβοχώρια;
Απάντηση: Δεν πρόκειται για Νομαρχιακό έργο, αλλά για ιδιωτική επένδυση. Συνεπώς δεν υποσχεθήκαμε, ούτε μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να φέρουμε επενδύσεις στη Χαλκιδική και αυτό ήταν μία ευκαιρία. Μακάρι να τα καταφέρουμε.

Ανώνυμος είπε...42
Κύριε Νομάρχη
Πριν μερικούς μήνες πήρατε την πρωτοβουλία να προτείνετε ως έργο LEADER για την Καλλικράτεια, την κατασκευή ενός χώρου εκδηλώσεων για τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Ποιόν ρωτήσατε κε. Νομάρχη από την τοπική κοινωνία (πλην των ωραίων κυριών του συλλόγου και των Ρανογεωργαλάδων); Με ποιο δικαίωμα αφαιρείτε από την Καλλικράτεια το δικαίωμα να αποκτήσει ένα (1) έργο ανάπτυξης; Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου το συμβουλευτήκατε; Γνωρίζετε κύριέ μου ότι ένα παρόμοιο έργο προσπαθεί να ολοκληρωθεί 1500 μέτρα μακριά;
Για να το θέσω ποιο απλά: η λογική των διπλών ανολοκλήρωτων πολιτιστικών κέντρων είναι του ίδιου μηχανισμού που κατασκευάζει αλιευτικά καταφύγια 300 μέτρα από τετράστερα ξενοδοχεία και 10 ν.μ το ένα από το άλλο; (σε σημεία δε, Καλλικράτεια και Πλάγια, που δεν λογίζονται αλιευτικές κοινότητες και γι’αυτό και δεν εντάχθηκαν στο LEADER αλιείας).
Απάντηση: Προτρέχετε, όταν προκηρυχθεί το LEADER έχετε το δικαίωμα ως τοπική κοινωνία και Δήμος να προτείνετε αυτά που κατά τη γνώμη σας χρειάζεται η τοπική κοινωνία. Αρκεί να έχετε την πλειοψηφία και όχι να θέλετε να επιβάλλετε προσωπικές απόψεις.

Ανώνυμος είπε... 43
Κ. Νομάρχη.
Τι θα γίνει με τους εργαζομένους στις Νομαρχιακές επιχειρήσεις (ΝΕΑΔΙΧ, ΚΕΠΑΜΑΧ, ΠΝΟΗ, ΑΝΕΤΧΑ κλπ)από 1/1/2011,μετά την κατάργηση της ΝΑΧ; Ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας που έχουν με την κάθε επιχείρηση;
Απάντηση: Ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις από τα Συλλογικά μας όργανα ότι οι υπάλληλοι κάλυπταν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από εκεί και πέρα το θέμα θα λυθεί δικαστικά.

Ανώνυμος είπε... 44
κ. Νομάρχη
Σας είναι γνωστή η θεομηνία του Φεβρουάριου και οι ζημίες που υπέστη το Στρατώνι. Τι προτίθεστε να κάνετε με τα ρέματα του χωριού?
Σε κάποια από αυτά πέρα από μέγεθος της θεομηνίας το μπάζωμα των ρεμάτων (ειδικά της Καρβουνόσκαλας) ολοκλήρωσε την καταστροφή.
Οι ζημιές στους δρόμους δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.
Το φθινόπωρο δεν είναι μακριά και παρεμβάσεις ουσιαστικές δεν είδαμε.
Απάντηση: Μας «έφαγε» η επικοινωνία των Κυβερνόντων και των Κυβερνητικών Βουλευτών χωρίς αποτέλεσμα. Από την πλευρά μας κατατέθηκαν όλες οι προμελέτες και οι μελέτες που μας ζητήθηκαν και ακόμη είμαστε στο ακουστικό μας ως προς την χρηματοδότηση.

Ανώνυμος είπε... 45
κ. Ζωγράφο, στην καταστροφή τοπυ Στρατωνίου, εσείς, οι δήμαρχοι και οι τρεις βουλευτές του Νομού "εκμεταλλευτήκατε" την ευκαιρία και κηρύξατε το νομό πλημμυροπαθή!!!
Τη νύφη όμως πλήρωσε μόνο το Στρατώνι και του οποίου η καταστροφή υποβαθμίστηκε αφού μπήκαν όλοι οι δήμοι στην ίδια μοίρα!
Δώσατε κ. Νομάρχη τη δυνατότητα, την ευκαιρία στους δημάρχους να κάνουν ρουσφετολογικούς διορισμούς λόγω της "πλημμυροπάθειας".
Εκτιμάτε ότι πετύχατε κάτι καλό εσείς και οι βουλευτές για τη Χαλκιδική εκτός του ότι είπατε ΨΕΜΜΑΤΑ στην πολιτεία;
Απάντηση: Η διαδικασία για να κηρυχθεί πλημμυροπαθής η περιοχή ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να αποζημιωθεί κανένα σπίτι και καμία επιχείρηση. Οφείλει όμως η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις που ακόμα…. τις περιμένουμε.

Ανώνυμος είπε... 46
Κ Νομάρχη.Στις γνωστές περιοχές (Καλαμαριά, Κασσάνδρα) η κατασκευή αυθαιρέτων συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια σαν να μην συμβαίνει τίποτα.Τώρα εκτός από τους Έλληνες χτίζουν και πολλοί ξένοι. Η απουσία του κράτους και ειδικά της Νομαρχίας είναι πλήρης.
Πού είναι η Πολεοδομία; Πόσες κατεδαφίσεις διατάξατε και έγιναν πράξη στην περίοδο της θητείας σας; Πότε θα σταματήσει το κουκούλωμα αυτής της κατάστασης; Μέχρι πότε ο καθένας θα κάνει ανενόχλητος ότι θέλει; Και ειδικά αν έχει μπάρμπα στην Κορώνη;
Ένας αγανακτισμένος Χαλκιδικιώτης
Απάντηση: Είμαστε η μοναδική Νομαρχία που στη διάρκεια της θητείας μας επιβάλλαμε και εισπράξαμε πάνω από 6.000.000,00€ το χρόνο κατά μέσο όρο και συνεπώς δεν υπάρχει το στοιχείο που λέτε. Η Νομαρχία συνεχίζει την επιβολή και την είσπραξη των προστίμων και μάλιστα με τις νέες τιμές.

Ανώνυμος είπε... 47
ποτε θα ολοκληρωθει ο δρομος ορμυλια αγιος δημητριος πολυγυρος;
Απάντηση: Είναι έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και οι πιστώσεις του είναι εξασφαλισμένες με φορέα υλοποίησης τη Δ/νση Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της εργολάβου εταιρείας.

Σε λίγο...

Σε λίγο η "συνέντευξη" του Νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριου Ζωγράφου στους Αναγνώστες της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ.
Ο Νομάρχης απαντάει στις ερωτήσεις που εσείς του υποβάλλατε μέσω του blog μας.

Διαμαρτυρία "συμβασιούχων τετραετούς θητείας"!

Στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική μας περιμένει για μακροβούτια στα υπέροχα νερά της, διασκέδαση στα μπαράκια της και τα κλαμπ, συμμετοχή σε τοπικά πανηγύρια αλλά και πολιτιστικά φεστιβάλ, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία και σ' επιπλωμένα διαμερίσματα και «ταξίδια» μέσα από τοπικές αλλά και μεσογειακές γεύσεις!
Σήμερα, απολαμβάνουμε το οδοιπορικό μας στη χερσόνησο Σιθωνία. ...>>>>>>>

Η χερσόνησος Σιθωνία

Η Σιθωνία οφείλει το όνομα της στο Σίθωνα, το γιο του θεού Ποσειδώνα. Είναι η δεύτερη χερσόνησος της Χαλκιδικής.
Από Θεσσαλονίκη και ύστερα από περίπου 100 χλμ. φτάνουμε στη Νικήτη, της οποίας η παραλία αποτελεί το τέλος της Κασσάνδρας και την αρχή της Σιθωνίας. Από εκεί ουσιαστικά ξεκινάει και ο γύρος του δεύτερου «ποδιού».

Αριστερά από τα κεντρικά φανάρια ο δρόμος οδηγεί στον παραδοσιακό ιστό της Νικήτης που πραγματικά αξίζει να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας.Στενά δρομάκια, πέτρινα σπίτια, άλλα αναπαλαιωμένα και άλλα όπως παλιά, η βρύση, το πλατάνι, ένα ταβερνάκι και ένα καφενείο, κάνα δυο ξενώνες είναι το σκηνικό που συναντάμε. Ανεβαίνουμε μέχρι τηνεκκλησία του Αγίου Νικήτα, κτίσμα του 1867, και απολαμβάνουμε τη θέα τόσο του χωριού όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή αποτελεί ο «Διάπλους» του Τορωναίου κόλπου, απόστασης 26 χλμ., από αθλητές οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν κανένα βοηθητικό μέσο πλεύσης. Συνήθως διοργανώνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου και διαρκεί μια εβδομάδα, πλαισιωμένος από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο «Διάπλους» πραγματοποιείται την τελευταία μέρα μαζί με την απονομή των νικητών.

Μετά την Νικήτη συναντούμε διασταύρωση όπου, ο δρόμος ευθεία οδηγεί προς Αγιο Νικόλαο, Βουρβουρού, Σάρτη και δεξιά προς Νέο Μαρμαρά, Τορώνη, Πόρτο Κουφό, Συκιά. Ακολουθούμε τη δυτική κατεύθυνση. Η παραλία Κοβιού, λένε ότι έχει τα πιο έντονα γαλαζοπράσινα νερά της Χαλκιδικής. Μεγάλη σε μήκος είναι η παραλία του Aγιου Ιωάννη, ενώ στη συνέχεια εντυπωσιάζουν οι παραλίες της Καλογριάς και της Ελιάς.

Ο κοσμοπολίτικος Νέος Μαρμαράς απέχει 20 χιλιόμετρα από την Νικήτη, ενώ στη συνέχεια βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς». Από εκεί και έπειτα το τοπίο αλλάζει, με τα πεύκα να μας αγκαλιάζουν δεξιά και αριστερά, και τον δρόμο να έχει αρκετές στροφές.

Θα αφήσουμε για λίγο την κεντρική οδό και θα ανηφορίσουμε για το ορεινό γραφικό χωριό Παρθενώνας (5 χλμ. από Νέο Μαρμαρά, 121 χλμ. από Θεσσαλονίκη). Τον Παρθενώνα τον εγκατέλειψαν οι κάτοικοι του το 1970 και εγκαταστάθηκαν στο Νέο Μαρμαρά. Ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Παρθενόπολη. Είναι χτισμένος στις πλαγιές του Δραγουδέλη (ή Ίταμου) του ορεινού όγκου της Σιθωνίας με υψόμετρο 810μ. Στην κορυφή του φτάνουμε ύστερα από μια χωμάτινη διαδρομή 15 χλμ. ενώ η θέα από εκεί πάνω είναι μαγευτική! Στον Παρθενώνα λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες, δυο τρία ταβερνάκια και καφέ.

Συνεχίζοντας από την κεντρική οδό περνάμε από την τοποθεσία Αζάπικο, ενώ στη συνέχεια η παραλία της Τριστινίκα διαθέτει μεγάλη αμμουδιά, ένα μπαρ, κάμπινγκ. Επτά χιλιόμετρα μετά τη Τριστινίκα φτάνουμε στη Τορώνη με την αμμουδιά της να εκτείνεται σε μήκος 2 χλμ. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες καθώς και μίνι μάρκετ, ενώ στην άκρη πάνω στο λόφο βρίσκεται το κάστρο της αρχαίας πόλης.

Το Πόρτο Κουφό, φυσικό λιμάνι της Χαλκιδικής έχει θάλασσα με βαθιά νερά, ενώ 11 χλμ. μετά το Καλαμίτσι έχει κάμπινγκ, σχολές καταδύσεων και ωραία παραλία. Το Κρύα Ρίτσι αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μικρών, γραφικών κολπίσκων, με δύσκολη όμως πρόσβαση.

Ανατολική πλευρά της Σιθωνίας

Συνεχίζοντας από τη μύτη της χερσονήσου ακολουθούμε την ανατολική της πλευρά. Μεγάλη είναι η παραλία της Συκιάς. Το χωριό, ένα από τα παλαιότερα της Χαλκιδικής, απέχει 2χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο. Εκτός από την παραλία της Συκιάς είναι και η Ακτή Λιναράκι (+ 2,5 χλμ.) γραφική τοποθεσία με μικρό λιμανάκι, ταβέρνες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Συνεχίζουμε για την πολύβουη Σάρτη η οποία διαθέτει μεγάλη παραλίαμπροστά από το χωριό, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσουμε την Αχλάδα, το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες, το Πορτοκάλι, τον Αρμενιστή με οργανωμένο κάμπινγκ

Περνάμε από τη Βουρβουρού, τις παραλίες Λιβάρι, Ξιφάρα και Καρύδι και συνεχίζουμε για τον Ορμο Παναγιάς και την πολύ μεγάλη παραλία Τρανή Αμμούδα. Ο γύρος της Σιθωνίας κλείνει με την επιστροφή μας στη διασταύρωση λίγο έξω από την Νικήτη, έχονταςδιανύσει συνολικά 319 χλμ.

Ο μυχός του Αγίου Ορους (Σιγγιτικός)

Από τη Θεσσαλονίκη φτάνουμε στη διασταύρωση της Νικήτης, και από εκεί συνεχίζουμε ευθεία προς Αγιο Νικόλαο (14 χλμ.), Ακτή Σαλονικιού και Πυργαδίκια (26 χλμ.). Ο Αγιος Νικόλαος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, είναι χωριό γραφικό με πέτρινα σπίτια, ενώ επίνειο του είναι ο Ορμος της Παναγίας.

Υστερα από 7 χλμ. συναντούμε την ακτή Σαλονικιού, μια μεγάλη σε μήκος παραλία με μπαράκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια στη γύρω περιοχή και θέα τον Αθω. Στη συνέχεια είναι το χωριό Πυργαδίκια, το οποίο ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες της Αφθόνης Μαρμαρά Μικράς Ασίας. Το επίσημο όνομα του χωριού είναι Αγιος Δημήτριος. Ομορφη είναι η παραλία της περιοχής λίγο μετά το χωριό, με την ονομασία Κάμπος.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 22/6/10

Απεργία Π.Α.ΜΕ

Ερώτηση Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Πρωθυπουργό
Η εφαρμογή του μνημονίου το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ., έχει οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, αφού κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και επιβάλει, εκτός από την ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση ...>>>>>>>

θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων (αύξηση απολύσεων, μείωση αποζημίωσης, κατάργηση Σ.Σ.Ε., και του κατώτερου μισθού για τους νέους, μαθητεία, γενίκευση της εργασίας ανηλίκων κ.ά.).

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, αποδεικνύεται ότι λόγω της ανεργίας και της υποαπασχό–λησης είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν 40 χρόνια υπηρεσίας και μάλιστα με 300 ένσημα κατ’ έτος, που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη ή για να συγκεντρωθούν θα απαιτηθεί να δουλέψει ο εργαζόμενος και πέραν των 70 χρόνων.

Προκύπτει καθαρά επίσης ότι με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, ακόμα και με τις παραπάνω προϋποθέσεις οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά βοηθήματα. Σ’ αυτό οδηγεί η μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης από 2% σε 1,2% κάθε χρόνο και ο υπολογισμός της σύνταξης στη βάση των μισθών του συνολικού εργάσιμου βίου. Ακόμα και αν προστεθεί η απαράδεκτα χαμηλή βασική σύνταξη, η μείωση θα είναι δραματική και οι συντάξεις θα κυμανθούν πολύ κάτω και από τις σημερινές, οι οποίες με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι στα 600€ για το 70% των συνταξιούχων.

Γεγονός είναι ότι οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται πολύ πριν από την κρίση, υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και επιφέρουν βαριές συνέπειες για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Πρωθυπουργός:

Πώς θα βρούνε δουλειά οι εργαζόμενοι που θα εξαναγκαστούν να δουλέψουν σε προχωρημένη ηλικία, πώς θα ανταποκριθούν στις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, πώς θα ζήσουν οι συνταξιούχοι με αυτές τις συντάξεις πείνας.
Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τις μαζικές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που ενώ παράγουν τον πλούτο, αντιμετωπίζουν την κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικών – ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων.
Η Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.
Αλέκα Παπαρήγα

Αντιδράσεις της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής για τις ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Χαλκιδικής, γνωστοποιεί στα μέλη του κόμματος ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –πρώτου και δεύτερου βαθμού- θα ανακοινωθούν σε χρόνο, μετά το Εθνικό Συνέδριο του κόμματος που θα λάβει χώρα κατά τις ημερομηνίες 25, 26 και 27 Ιουνίου 2010, τηρουμένων των εγκυκλίων οδηγιών που θα εκδοθούν από την Κεντρική Διοίκηση.
Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση για την ...>>>>>>>

έναρξη των ως άνω διαδικασιών καμία δήλωση υποψηφιότητας δεν θα λαμβάνεται υπόψη από τα όργανα του κόμματος.
Προσωπικές επιθυμίες, που εκφράζονται ακόμα και δημόσια, είναι σεβαστές, όμως θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα όταν, συντεταγμένα και κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, θα περιέλθουν σε γνώση της Επιτροπής.
Η ΝΟΔΕ Χαλκιδικής πιστεύει στην τήρηση των διαδικασιών, όπως αυτές θα οριοθετηθούν από τη Διοίκηση του κόμματος, καθώς μόνο με οργανωμένη δράση, πειθαρχία και ενότητα θα επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στην επερχόμενη εκλογική μάχη.
Από το Γραφείο Τύπου

Ο Ιωακείμ Μουτάφης δηλώνει "παρών" για το Δήμο Νέας Προποντίδας

Ο Ιωακείμ Μουτάφης δήλωσε "παρών" για το Δήμο Νέας Προποντίδας, σε συνέντευξη που έδωσε στο TV Χαλκιδική.
Πρότεινε το αυτονόητο, να γίνουν προκριματικές εκλογές για την υποψηφιότητα, κάτι που το ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία, και το ζητάει και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Νέας Προποντίδας.
"Είναι ο ποιο αντικειμενικός αξιοκρατικός και δημοκρατικός τρόπος για την εκλογή του υποψηφίου δημάρχου." δήλωσε ο Μουτάφης.
Στη συνέχεια της ανάρτησης σχετικό βίντεο. ...>>>>>>>
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη Βουλή, για τους δανειολήπτες

Θέμα: Σε δυσθεώρητα νούμερα έχουν φτάσει οι εκδόσεις διαταγών πληρωμής από τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία της χώρας έναντι ιδιωτών δανειοληπτών.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία εξέδωσε η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, οι εκδόσεις διαταγών πληρωμής – κατασχετηρίων παρουσίασαν αύξηση από 30% έως και 110%, στα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία της χώρας, ...>>>>>>>

μεταξύ 2008 και 2009. Χαρακτηριστικά, μόνο στο ειρηνοδικείο και το πρωτοδικείο Αθηνών υπολογίζεται πως οι διαταγές πληρωμής πρέπει να έχουν ξεπεράσει τις 30.000, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010. Μάλιστα, το πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε, ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, πλέον επιτρέπεται η κατάθεση μέχρι και τριών αιτήσεων διαταγής πληρωμής ανά τράπεζα και ανά ημέρα.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες και δημοσιεύματα στον τύπο, πολλοί δανειολήπτες, κάτω από την πίεση και την παραπλάνηση των τραπεζών, προβαίνουν στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, παρότι ισχύει αναστολή πλειστηριασμών για οφειλές έως €200.000. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών κ. Βαγγέλης Κρητικός, κάνει λόγο για μαζικές παραβιάσεις των διατάξεων του Ν. 3758/2009 για τις εισπρακτικές εταιρίες και αδιαφορία των αρμοδίων αρχών απέναντι στις σχετικές καταγγελίες.
Οι παραπάνω εξελίξεις, δείχνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τις κοινωνικές και ανθρώπινες επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ όπως όλα δείχνουν φαινόμενα τέτοιου τύπου θα ενταθούν, καθώς για το 2010, η οικονομία θα βυθιστεί στην ύφεση (μείωση ΑΕΠ κατά 2,5%), λόγω και των μέτρων της «τρόικας».
Από την μεριά της η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» επεκτείνοντας την ισχύ της διάταξης για αναστολή των πλειστηριασμών ως την 31.12.2010, χωρίς όμως να μειώνει τα βάρη των δανειοληπτών από το τοκογλυφικό καρτέλ των τραπεζών. Είναι, χαρακτηριστικό πως ακόμα και αυτή η ελλιπέστατη σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση των οφειλών των ιδιωτών δανειοληπτών, η οποία «κουτσουρεύτηκε» επιπλέον από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή.
Επειδή, στη συγκεκριμένη συγκυρία η διασφάλιση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου ισοδυναμεί με την περιθωριοποίηση ευρύτατων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Ερωτώνται ο κύριος Υπουργός και η κυρία Υπουργός:

1. Τι σκοπεύουν να πράξουν για την υποβοήθηση των δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών έναντι των οποίων έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα;
2. Σκοπεύουν να παγώσουν την έκδοση διαταγών πληρωμής – κατασχετηρίων από τα πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία της χώρας για οφειλές έως € 200.000;
3. Σκοπεύουν να καταθέσουν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των ιδιωτών δανειοληπτών;
4. Πόσες είναι οι επίσημες καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς σχετικά με παραβιάσεις των διατάξεων του Ν. 3758/2009 από τις τράπεζες; Τι έχουν πράξει σχετικά οι αρμόδιοι φορείς;
5. Τι σκοπεύουν να πράξουν ώστε να εκλείψει το φαινόμενο ελλειπώς πληροφορημένοι -σχετικά με το πάγωμα των πλειστηριασμών- δανειολήπτες να προβαίνουν σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να καλύψουν τις οφειλές τους;
6. Προτίθενται, αξιοποιώντας τον έλεγχο στις κρατικές τράπεζες (πχ Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κλπ) να προωθήσουν ουσιαστική μείωση των επιτοκίων, διευκολύνοντας έτσι τους δανειολήπτες στην αποπληρωμή του δανείου τους;
7. Εξετάζουν την ανάγκη, που γίνεται όλο και πιο κατεπείγουσα, για εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των Τραπεζών αλλά και μια συνολική ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους όσον αφορά τις πιο ευάλωτες και ασθενέστερες κοινωνικές κατηγορίες, τους μικρομεσαίους αγρότες, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης;
Τέλος, παρακαλούνται όπως καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία:
Ø Πόσες είναι ανά κατηγορία οφειλής (στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο), ανά τράπεζα, ανά ειρηνοδικείο, ανά πρωτοδικείο και σε μηνιαία βάση από τον Ιανουάριο του 2008 οι εκδοθείσες διαταγές πληρωμής;
Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Λαφαζάνης

Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Μ. Παναγία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ την Τετάρτη 23 Ιούνη στις 7:30μ.μ. στη Μεγάλη Παναγία.
Ομιλητής θα είναι ο Βασίλης Τασούλας, γραμματέας της ΝΕ.
Το Γραφείο Τύπου


Χρ. Πάχτας, υπ. Δήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη