Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

Ρωτήστε, τον Νομάρχη Χαλκιδικής, Αστέριο Ζωγράφο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.
Καλό είναι, να κάνουμε σαφείς, σύντομες και περιεκτικές ερωτήσεις και να θυμόμαστε ότι, πρέπει να σεβόμαστε αυτόν στον οποίο απευθυνόμαστε !
Καλό είναι, αν βλέπουμε ότι μας καλύπτουν άλλοι σχολιαστές, να μην επαναλαμβάνουμε ερωτήσεις επί του ιδίου θέματος.
Κάθε υβριστικό ή προσβλητικό σχόλιο, σχόλιο που δεν αποτελεί ερώτηση ή είναι απάντηση σε άλλο σχολιαστή,
ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ
.
Θυμίζουμε ότι μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας, σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα 14/6, έως τις 20.00 μ.μ.

RESPENTZA
Μαριναλέντα: Ουτοπία ή ο πραγματικά …υπαρκτός σοσιαλισμός;
Η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα...
Ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κομμουνιστική αυτή κοινότητα έχει καταφέρει να υψώσει ανάστημα ενάντια στην καπιταλιστική αγορά, προσελκύοντας αρκετές οικογένειες από τα γύρω χωριά, καθώς και από πιο μακρινές πόλεις, με το κοινοτικό πρόγραμμα στέγασης που διαθέτει, καθώς και με το σύστημα του αγροτικού συνεταιρισμού της.
Ο δήµαρχός της, ο 53χρονος σήμερα, κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια επικεφαλής του Συνδυασμού «Κολεκτίβα Ενωμένων Εργατών». Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήµαρχος στην Ισπανία (22 ετών !!!)……>>>>>>Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέµµατα γης και να δηµιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήµαρχος.

Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδοµάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες.
Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισµού δεν µοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισµό για να δηµιουργηθούν δουλειές. Γι’ αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι.
Οµως ακόµη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µισθοί καταβάλλονται.


Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρού νται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ τον µήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουµε χωροφύλακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήµαρχος. «Δεν έχουµε ούτε παπά – δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυημένη και το Πάσχα έγινε µια µικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόµους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.


Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδοµάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήµαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό... Ενώ εµείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουµε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 µέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντας


«Εφαρµόζουµε µια συµµετοχική δηµοκρατία, αποφασίζουµε για όλα, από τους φόρους ώς τις δηµόσιες δαπάνες, σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα».


Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ
Οι κριτικοί της τακτικής του δημάρχου Sanchez, ωστόσο, λένε ότι υπερβάλει για τα κατορθώματα της κοινότητας. Κατά αυτούς, αντί της παραγωγής πλούτου για τους κατοίκους, ο δήμαρχος απλά έχει καταφέρει να μοιράσει τη δυστυχία σε όλα τα μέλη της κοινότητας, ενώ προσφέροντας χαμηλόμισθες εργασιακές θέσεις, καταφέρνει να εξαρτώνται οι κάτοικοι από αυτόν. Τον κατηγορούν επίσης για το ότι, ενώ αρχικά ασκούσε δριμύτατη κριτική στους μεγαλογαιοκτήμονες, πλέον έχει γίνει ίδιος με αυτούς, καθότι κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της γης. «Η πολιτική ατμόσφαιρα της Marinaleda είναι ασφυκτική, με τον δήμαρχο να έχει εξοστρακίσει κάθε πολιτικό του αντίπαλο».


...Ο δήμαρχος Sanchez ωστόσο φαίνεται αμετακίνητος. «Έχουμε εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Αφού οι κάτοικοι με επανεκλέγουν με απόλυτη πλειοψηφία κάθε φορά, τότε κάτι κάνω σωστά» απαντά.

Θα κλείσουν σήμερα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών;

Οι φίλοι του Ηρακλή συνεχίζουν τον αγώνα για την αγαπημένη ομάδα τους!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα, 13/6/10, το μεσημέρι ή το απόγευμα οι Ηρακλειδείς θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό τμήματος ή και ολόκληρης της οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών - Κασσανδρείας.

Εκδήλωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου

Χθες στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα "Ανακαλύπτω την Ελλάδα και τον κόσμο" στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης.
Οργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο κος Τσέτσιλας Ιωάννης και η κα Δεληαγγέλου Μαρία , δάσκαλοι της Έ και της ΣΤ τάξης, πάντα βέβαια με την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση του διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου, κο Στρέπκο Γεώργιο, ο οποίος χρόνια τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του και την εκπαιδευτική του πείρα σε κάθε είδους τέτοιες προσπάθειες. ...>>>>>>>

Τα παιδιά δημιούργησαν κολάζ με φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και συγκέντρωσαν χρήσιμες πληροφορίες για διαφορετικούς πολιτισμούς και φυλές. Επίσης, έπαιξαν ένα σκετς που παρουσίαζε τη ζωή και τις συνήθειες ανθρώπων της Ασίας, της Αφρικής, της Αμερικής και της Ευρώπης. Στο τέλος της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μπουφέ που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των παιδιών με γεύσεις και πιάτα από όλο τον κόσμο.
Ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια που είχε ενδιαφέρον και θα θέλαμε να την δούμε να πραγματοποιείται και από άλλα σχολεία!

Γονέας μαθητή της ΣΤ τάξης του 3ου Δημοτικού ΣχολείουΧαλκιδική: Πρώην και νυν αξιωματούχοι στη μάχη του χρίσματος

Στον νομό Χαλκιδικής, δημιουργούνται πέντε δήμοι. Οι αντιδράσεις στο σχέδιο “Καλλικράτης” επικεντρώθηκαν στα ορεινά του νομού, καθώς η Αρναία αντιστάθηκε σθεναρά στη μεταφορά τής έδρας στην Ιερισσό. Αντιδράσεις υπήρξαν και σε άλλες περιοχές, ωστόσο το ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος είναι έντονο.
Ειδικότερα, στον δήμο Πολυγύρου, τη θέση του δημάρχου πιθανώς να διεκδικήσει ο αντινομάρχης Γιάννης Τζίτζιος, ο οποίος ...>>>>>>>

έχει διατελέσει στο παρελθόν δήμαρχος Σιθωνίας για δύο τετραετίες με τη στήριξη της ΝΔ. Ο ίδιος όμως, λένε πληροφορίες, έχει στραμμένο το βλέμμα του και στον δήμο Σιθωνίας. Στον ίδιο δήμο δεν αποκλείεται να κατέλθει υποψήφιος και ο σημερινός νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος πάντως δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Ο νυν δήμαρχος Πολυγύρου Θεόδωρος Καπλάνης (ΝΔ) θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Μπογδάνος (ΠΑΣΟΚ) ταλαντεύεται μεταξύ της υποψηφιότητας για τον δήμο και για το περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Για τον δήμο Πολυγύρου, ακούγεται επίσης το όνομα το όνομα του Ζαφείρη Σακελάρη, πρώην δημάρχου Ανθεμούντα και πρώην περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Στον δήμο Αριστοτέλη, ο νυν δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου (ΠΑΣΟΚ) Μιχάλης Βλαχόπουλος σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στον νέο δήμο, ενώ από τον ίδιο πολιτικό χώρο για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου κινείται και ο Γιώργος Λαμπράκης, υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιος δήμαρχος ενδεχομένως να είναι και ο πρώην υπουργός Χρήστος Πάχτας, αν και ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί δημόσια. Από τον χώρο της ΝΔ, ως υποψήφιος προτίθεται να κατέλθει ο νυν δήμαρχος Αρναίας Λάζαρος Λαζάρου, ενώ πιθανώς να διεκδικήσει τη δημαρχία και ο δήμαρχος Παναγιάς Δημήτρης Μητροπάνος.
Στον δήμο Προποντίδας, ο νυν δήμαρχος Μουδανιών, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπαγιάννης θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Ο πρώην αντινομάρχης Ιωακείμ Μουτάφης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ενδιαφέρεται να πάρει το χρίσμα του κόμματος. Προσπάθειες για να συγκροτήσει συνδυασμό κάνει και ο νυν δήμαρχος Τρίγλιας Κώστας Σγουρής, φίλα προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται όμως τελικά να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Παπαγιάννη. Από τον χώρο της ΝΔ, ο τέως δήμαρχος Μουδανιών Δαμιανός Ιορδανίδης έχει εκδηλώσει την επιθυμία να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος. Ενδιαφερόμενος είναι και ο νυν αντινομάρχης Διονύσης Αριστοτελίδης. Επίσης, και ο νυν δήμαρχος Καλλικράτειας Γιάννης Γεωργαλάς είχε δηλώσει αρχικά ότι θα κατερχόταν υποψήφιος αλλά το τελευταίο διάστημα τηρεί στάση αναμονής.
Στον δήμο Κασσάνδρας, ο νυν δήμαρχος Κασσάνδρας Αριστείδης Κανέλης, προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος του νέου δήμου, όπως και ο νυν δήμαρχος Παλλήνης Κώστας Παπούλας, ο οποίος θα επιδιώξει να κατέλθει με το χρίσμα της Ν.Δ. Ο τέως δήμαρχος Κασσάνδρας Κώστας Παπαγιάννης θεωρείται ότι θα είναι υποψήφιος, αν και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.
Στον δήμο Σιθωνίας, ο αντινομάρχης Γιάννης Τζίτζιος (ΝΔ) πιθανώς να επιλέξει τελικά να θέσει υποψηφιότητα στον δήμο Σιθωνίας και όχι στον δήμο Πολυγύρου. Κινήσεις για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου κάνει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Βαρσάμης Γιοβανούδας. Ο νυν δήμαρχος Τορώνης Κυπαρίσσης Ντέμπας (ΝΔ) είναι προβληματισμένος ακόμη, ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημητρός, από τον ίδιο πολιτικό χώρο, προσπαθεί να καταρτίσει συνδυασμό. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Νικολάου Αγαπητός Παρδάλης θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νομαρχιακό σύμβουλο Άγγελο Πράτσα, ο οποίος επιθυμεί επίσης να λάβει το χρίσμα του κόμματος.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 13/6/10

Η βλάβη του ΣΥΡΙΖΑ λύνεται μόνο με ψυχίατρο!


"...γιατί εδώ κάθε αντρόγυνο είναι και μια... συνιστώσα! Υπάρχει βλάβη, σας λέω, που λύνεται μόνο με ψυχίατρο!"
Γρηγόρης Ψαριανός, Βουλευτής της Αριστεράς