Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Η Παπαρήγα για το σκάνδαλο SIEMENS.

«Τίποτα το καινούργιο δεν προκλήθηκε πέραν το ότι ο ίδιος κυνικά ομολόγησε την ενοχή του. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να περιοριστεί στο διαγκωνισμό μεταξύ τους για το ποιος έχει κάνει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ή ποιος ενέχεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα, βεβαίως οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν.
Πάνω από όλα όμως μας ενδιαφέρει το εξής: Να μην εξελιχθεί η πολιτική ζωή του τόπου σε μία λειτουργία εξεταστικών ...>>>>>>>

επιτροπών και μένουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά την εργατική – λαϊκή οικογένεια και που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση, με τις θέσεις εργασίας, με τους μισθούς και τις συντάξεις, με την Υγεία. Με αυτά δηλαδή που είναι η ουσία των προβλημάτων, διότι υπάρχει και ένας κίνδυνος να πείσουν το λαό ότι η εξυγίανση μπορεί να έρθει με την αποκάλυψη των σκανδάλων. Σκάνδαλα θα υπάρχουν όσο έχει εμπορευματοποιηθεί η ίδια η ικανότητα του ανθρώπου για εργασία. Επομένως εμείς, χωρίς να αφήνουμε αυτό το πεδίο, μας ενδιαφέρει να κυριαρχήσουν οι κοινωνικοί αγώνες και πάνω από όλα να μην καταληφθεί ο λαός από μοιρολατρία, αλλά να συνειδητοποιήσει ότι έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, μια δύναμη την οποία μπορεί να την χρησιμοποιήσει και άμεσα και κυρίως στην πορεία να έχει θετικά γι’ αυτόν αποτελέσματα».

ΑΘΗΝΑ 27/5/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Γιατί μας το 'κανες αυτό; Γιατί;

Τι μπελά βρήκαν οι άνθρωποι του Λά.Ο.Σ. στη Χαλκιδική!!!
Ο Καρατζαφεροτέτοιος πήρε θέση υπέρ της Αρναίας, για το θέμα της έδρας του Δήμου Αριστοτέλη, και στα τοπικά "στελέχη" οι γνώμες διίστανται!
-Όχι βέβαια για το ποια θα είναι η έδρα του Δήμου, το πολιτικό κόστος τους ενδιαφέρει! Έπρεπε να πάρουν θέση ή όχι; Με ποιον να πάνε και ποιον ν' αφήσουν!
-Βρε τι θα πάθουμε ακόμα!

Δεν έφυγε. Τι θα κάνει το Αζερμπαϊτζάν χωρίς αυτόν;

Εδώ ή στο Αζερμπαϊτζάν;


Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη από την εισαγγελία, την ώρα που παραμένει άγνωστο αν βρίσκεται στην Ελλάδα ή αν έχει αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

Τσουκάτος - Μαντέλης και χορηγίες της SIEMENS!

Ο Φ. Κουβέλης στη Βουλή για την υπόθεση SIEMENS και την κατάθεση του τ. υπουργού Τάσου Μαντέλη

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το χθεσινό γεγονός της εμφάνισης του τέως Υπουργού Μαντέλη στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή, αναδεικνύει πέρα από θράσος και ύβρη έναντι του ελληνικού λαού. Μια ύβρης που έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται από το γεγονός ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν ούτε θεσμοί διαφάνειας, ούτε θεσμοί ελέγχου, αλλά ούτε και θεσμοί τιμωρίας όλων εκείνων που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν μέσα στο σκοτάδι της αδιαφάνειας.
Βεβαίως όλα αυτά δεν εκτρέφονται σε πολιτικό στεγανό. Είναι το ...>>>>>>>

αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος όχι γενικά και αόριστα, αλλά ενός πολιτικού συστήματος που δομήθηκε με όρους αδιαφάνειας, με συγκεντρωτισμούς, οι οποίοι δεν επέτρεψαν την ύπαρξη των κοινωνικών ελέγχων, έτσι ώστε δικαιολογημένα ο ελληνικός λαός όχι μόνο να αγανακτεί, αλλά να ελέγχει αυτό το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο για ανεπάρκεια, αλλά για υπόθαλψη και σε κάποιες φορές και για οργάνωση της παρανομίας και της πολιτικής διαφθοράς. Και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Και όταν αναφέρουν κάποιοι ότι όλοι ίδιοι είναι ή γενικώς και αορίστως το πολιτικό σύστημα φταίει, δεν κάνουν μόνο λάθος αλλά και αποπροσανατολίζουν. Διότι, πρώτον, δεν είναι όλοι ίδιοι και δεύτερον το πολιτικό σύστημα το δόμησαν, το οργάνωσαν, το οικοδόμησαν τα κόμματα που άσκησαν την κυβερνητική εξουσία με συγκεκριμένες παραδοχές και συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Και το λέω, με τη άνεση, το θάρρος και το δικαίωμα ότι και προτάσεις υπήρξαν για να διαμορφωθούν θεσμοί διαφάνειας και ελέγχου της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και διεκδικήσεις υπήρξαν, προκειμένου αυτό το πολιτικό σύστημα να αποκτήσει εκείνους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που πράγματι θα μπορούσαν, στο βαθμό που θα υπήρχαν να περιορίζουν αν όχι να ακυρώνουν παντελώς τη δυνατότητα της διαφθοράς. Ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο ανέφερα πώς δομήθηκε για να εξυπηρετούνται όλοι εκείνοι και όλες εκείνες οι πολιτικές που θέλουν μέσα στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων να αδικούν και να προσβάλουν το δημόσιο αγαθό και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παραδοχή ότι έλαβε μίζα συγκεκριμένος τέως Υπουργός. Και τούτη την ώρα ψάχνει η ελληνική κοινωνία πώς θα ελεγχθεί αυτή η κυνική ομολογία, πώς θα ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη.

Αυτές οι ανεπάρκειες, κύριε Πρόεδρε, είναι τυχαίο γεγονός; Αυτές οι θεσμικές ανεπάρκειες προέκυψαν από αβελτηρία; Ή αυτές οι ανεπάρκειες και οι αδυναμίες του θεσμικού συστήματος υπήρξαν πολιτική επιλογή είτε ανοχής είτε οργάνωσης των ανεπαρκειών; Θεωρώ ότι το δεύτερο συνέβη.

Έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναδεικνύεται ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο θεσμικό. Είναι ταυτόχρονα και πολιτικό και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνεται και στα δύο αυτά επίπεδα. Και στο βαθμό που η ελληνική κοινωνία ανακαθορίζεται, ανακαθορίζονται οι συσχετισμοί της στη βάση και της οικονομικής πολιτικής και τους πολιτικού συστήματος που αποσυντίθεται, πρέπει να προκύψει και ανακαθορισμός των πολιτικών συσχετισμών αν θέλουμε πράγματι να αλλάξει το περιεχόμενο της πολιτικής και να σταματήσουν επιτέλους κάποιοι να ομιλούν γενικώς και αορίστως και ψευδεπίγραφα. Διότι αυτή η ψευδεπίγραφα αναφορά τι κάνει; Ουσιαστικά αναδεικνύει και προωθεί δυνατότητα να ανασυντεθεί το πολιτικό σύστημα με όρους οικονομικών κέντρων και όχι με όρους και συνθήκες πολιτικής. Και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα για το οποίο υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες βεβαίως και θα πρέπει να καταμερίζονται. Και σε κάθε περίπτωση, σε αυτό τον καταμερισμό ουδείς δικαιούται να λέει ότι όλοι ίδιοι είναι και ότι όλες οι πολιτικές είναι ίδιες. Δεν είναι έτσι».

27/05/2010

Κόντρα Πετσάλνικου - Ραγκούση για τον Καλλικράτη!

Δήλωση Σημίτη για την υπόθεση Μαντέλη.

«Η Βουλή ανταποκρίθηκε με την σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου, έβλαψαν την λειτουργία της δημοκρατίας, ζημίωσαν δημόσια περιουσία και σκίασαν πρόσωπα.
Η πρόοδος των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών φέρνει στο φως παρανομίες και αθλιότητες για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν ...>>>>>>

και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Όλη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του.
Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων.»

"Υπάρχουν παραδείγματα βιώσιμης μεταλλείας σε ανεπτυγμένες χώρες;

..ή η μεταλλεία είναι μια "καταστροφική" δραστηριότητα που ανθεί μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες που τις εκμεταλλεύονται οι ισχυροί; Το θέμα έχει βέβαια ιδιαίτερη αξία για τη Χαλκιδική και τη Β. Ελλάδα, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα ορυκτών πόρων της χώρας μας. Ακολουθεί ένα σχόλιο-κείμενο για το λαμπρό παράδειγμα της Νορβηγίας, που διαγράφηκε από blog της Χαλκιδικής, όπου είχε σταλεί.
" Η Νορβηγία έχει ποικίλη γεωλογία, προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες εκμετάλλευσης. Οι μεγάλες ακτογραμμές που είναι προσβάσιμες ...>>>>>>>

σε πλοία και η γειτνίαση με την Ευρωπαική αγορά, είναι σημαντικά. Η Νορβηγία είναι υπολογίσιμος παραγωγός ορυκτών με βάση τα Ευρωπαικά στάνταρντς και πιθανόν η σπουδαιότητά της να αυξηθεί στο μέλλον, λόγω του συνεχούς ανταγωνισμού για μακροχρόνια πρόσβαση σε μεταλλεύματα, βιομηχανικά ορυκτά και κατασκευαστικά υλικά. Η Νορβηγία από μόνη της έχει μεγάλη κατανάλωση ορυκτών. Η εξορυκτική δραστηριότητα δημιουργεί σημαντική αξία με βαρύνουσα σημασία για την περιφέρεια...
Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στη Ασία και ειδικά στα δύο κράτη με το μεγαλύτερο πληθυσμό (Κίνα-Ινδία) έχει οδηγήσει σε έλλειψη και υψηλές τιμές για πολλούς φυσικούς πόρους...
Από την άποψη της χρήσης γης, η εξορυκτική βιομηχανία καταλαμβάνει μικρό χώρο. Στοιχεία...δείχνουν ότι η βιομηχανία αυτή χρησιμοποιεί μόλις το 0,5 % του συνολικού εδάφους και το μεγαλύτερο αφορά εξόρυξη άμμου και χαλικιών. Ωστόσο, η θέση των μεταλλευτικών εταιρειών περιορίζεται από τη θέση των αποθεμάτων: δεν μπορούν να μετακινηθούν κάπου αλλού.

Η κοινωνία έχει αγνοήσει επί μακρόν σημαντικά θέματα της διαχείρισης ορυκτών πόρων. Αυτό γίνεται πιο σαφές όταν συγκρίνουμε τη διαχείριση ορυκτών πόρων με τις προσπάθειες που γίνονται για άλλους φυσικούς πόρους ή τομείς, συμπεριλαμβάνοντας τη δασοπονία, τη γεωργία και το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, ενώ δίδεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της γης σε σχέση με αυτούς τους πόρους και τις περιοχές που λαμβάνουν χώρα, οι ορυκτοί πόροι τυπικά παραλείπονται από τα αναπτυξιακά σχέδια, παρά την τεράστια αξία που μπορεί να αντιπροσωπεύουν. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να χαρτογραφηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα γνωστά αποθέματα, καθώς και οι περιοχές με δυνατότητα μελλοντικών αποθεμάτων..."
Αυτά λέει το επίσημο κράτος εκεί. Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, παρατίθενται κάποια νούμερα:

- Εκταση Νορβηγίας 324 εκ. στρ (20 εκ. στρ. είναι υδάτινες επιφάνειες και 2.7 % για γεωργική χρήση). Πληθυσμός 4,7 εκ . Δηλ. η Νορβηγία είναι δυόμισυ φορές μεγαλύτερη σε έκταση από την Ελλάδα, με λιγότερο από τον μισό πληθυσμό και βέβαια με ισχυρή οικονομία. Ετσι το ΑΕΠ της είναι περί τα 280 δις δολλάρια και σε αυτό συνεισφέρουν με 2 % η γεωργία, 45 % η βιομηχανία (!) και μόλις 53 % υπηρεσίες. Αντίθετα δηλ. με ό,τι πιθανόν νόμιζε κανείς, έχουμε μια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ χώρα και δή με βαριά βιομηχανία (πετρέλαιο και φυσικό αέριο-η ατμομηχανή της οικονομίας, ναυπηγεία, υδροηλεκτρικά, χαρτί, μέταλλα, χημικά, τρόφιμα,…).
- Εξαγωγές 170 δις. δολ (τρίτη στον κόσμο σε εξαγωγές φυσικού αερίου). Εισαγωγές 85 δις (δηλαδή σημαντικά πλεονασματική)

Τα πιο εντυπωσιακά αρχίζουν τώρα:
- Το 99 % της ενέργειας (!) παράγεται από υδροηλεκτρικά. Τα οποία ως γνωστόν οι Έλληνες "οικολόγοι" απορρίπτουν για "περιβαλλοντικούς" λόγους. Η Νορβηγία πάντως δεν έχει τέτοιες ανησυχίες και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα πολλά νερά της (380 εκ. κυβικά νερό ετήσια).
- Εξορύσσονται ετήσια 85 εκ τόννοι ορυκτών-μεταλλευμάτων από 807 (!) ορυχεία-μεταλλεία. Από αυτά, τα 52 εκ τόννοι είναι αδρανή για κατασκευές... Η Νορβηγία γνωρίζει ότι χωρίς ορυκτά σε προσιτό κόστος, κατασκευές δεν γίνονται. Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ολιβίνη και νεφελίνη, με εξαγωγικό προσανατολισμό.
- 3.400 αιτήσεις για μεταλλευτική έρευνα το 2007 και 1.200 το 2008.
- 4.000 υφιστάμενες μεταλλευτικές παραχωρήσεις (!). Επιπλέον, 2.000 περιοχές (!) διατηρούνται για την περιφερειακή ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρισμένες επίσης ως μεταλλευτικές/εξορυκτικές.

Ενας εντυπωσιακός πραγματικά χάρτης στο εξαίρετο ενημερωτικό φυλλάδιο
http://www.ngu.no/upload/Publikasjoner/Rapporter/2009/mineralressurser_eng_2008.pdf

δείχνει ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες είναι απλωμένες σε όλη την επικράτεια. Το φυλλάδιο παραθέτει αναλυτικά στοιχεία και εντυπωσιακές φωτογραφίες από την εξορυκτική δραστηριότητα, ακόμη και σε φιόρδ. Νικέλιο, χρυσός, χαλκός, μολυβδένιο, σιδηρομετάλλευμα και θόριο είναι τα μεταλλεύματα που προσελκύουν σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως μας πληροφορεί.
Στο
http://www.prospecting.no/
ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρεί στοιχεία και να πάρει κατευθύνσεις. Ξεκάθαρη στρατηγική, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα.
Φυσικά δεν λείπει και η τουριστική αξιοποίηση των μεταλλείων, με χαρακτηριστικότερο το βασιλικό μεταλλείο αργύρου και νυν ατραξιόν-μουσείο στο
http://www.norsk-bergverksmuseum.no/?pageid=2590

Ο λόγος πάλι στην Πολιτεία:
"…Η εξόρυξη είναι μια τυπική περιφερειακή δραστηριότητα που ειδικά εκτείνεται κατά μήκος των ακτών. (Η εστίαση στην εξόρυξη και δη στα αξιόπιστα στοιχεία, γίνεται για να:)
- Καταδειχθεί η σπουδαιότητα της εξορυκτικής βιομηχανίας στα Υπουργεία και στις άλλες υπηρεσίες, καθώς και στο κοινό
- Βοηθηθούν οι κρατικές και τοπικές αρχές αλλά και η βιομηχανία στο βέλτιστο σχεδιασμό χρήσεων γης, περιλαμβάνοντας τη δέουσα προσοχή στους ορυκτούς πόρους που εξορύσσονται αλλά και σε πόρους που μπορεί να είναι σημαντικοί στο μέλλον".

Συμπέρασμα; Μια χώρα με υπέροχη φύση, πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παράγει ρεύμα 99 % με υδροηλεκτρικά. Αν και δεν καίει γαιάνθρακες, δεν διστάζει να εξορύξει 4 εκ τόννους κάρβουνο και τύρφη για εξαγωγές. Και επιπλέον προσκαλεί κι επενδυτές για την εξορυκτική της βιομηχανία...Μιά χώρα με 60.000 δολλάρια κατά κεφαλήν εισόδημα (Νο 5 παγκόσμια), προσδόκιμο ζωής τα 80 έτη, που δαπανά (ή καλύτερα επενδύει) το 7,2 % του ΑΕΠ στην Παιδεία. Και που επιμΕνει να θεωρεΙ την εξΟρυξη και μεταλλεΙα σαν κρΙσιμη, απαραΙτητη, αλλΑ και βιΩσιμη δραστηριΟτητα. Σημειωτέον ότι στη Νορβηγία τα ασφαλιστικά ταμεία δεν επενδύουν τα αποθεματικά τους σε μεταλλευτικές εταιρείες που δεν πληρούν κριτήρια κώδικα δεοντολογίας.

Ισως κάποιοι αναρωτηθούν τι μας νοιάζει τι κάνει η Νορβηγία. Κι όμως θα έπρεπε να μας νοιάζει και θα ήταν σκόπιμο να σκύψουμε με προσοχή στο τι λένε και κάνουν εκεί, μήπως και πάρουμε καμιά ιδέα για το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης (αυτό που δεν έχουμε δηλαδή)."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τυφλή και χελώνα...

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ:
ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΝΕ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
«Πυροβόλησε με το χέρι σταθερό»
Ελεύθερος θα είναι, το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Με περιοριστικούς όρους θα αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση των Κορκονέα-Σαραλιώτη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Κι αυτό γιατί στις 6 Ιουνίου συμπληρώνεται ...>>>>>>>

το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (18μηνο) και είναι πλέον δεδομένο ότι μέχρι τότε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας που εκδικάζει την υπόθεση, η οποία συντάραξε το πανελλήνιο, από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θα έχει προλάβει να εκδώσει ετυμηγορία.Η προσωρινή του κράτηση, όπως και του συγκατηγορούμενού του, Βασίλη Σαραλιώτη, θα αντικατασταθεί -προφανώς με βούλευμα- με περιοριστικούς όρους, ένας από τους οποίους ενδέχεται να είναι η παραμονή τους στην πόλη της Αμφισσας για λόγους προσωπικής τους ασφάλειας.

Κρότοι θανάτου

Στο μεταξύ χθες οι παράγοντες της δίκης αλλά και το πολυπληθές ακροατήριο βίωσαν μία από τις συγκλονιστικότερες συνεδριάσεις καθώς κατά την εξέταση του πραγματογνώμονα Γιώργου Ραφτογιάννη, προβλήθηκε ύστερα από αίτημα της πολιτικής αγωγής το βίντεο το οποίο τράβηξε κάτοικος των Εξαρχείων το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και στο οποίο ακούγονται οι δύο απανωτοί πυροβολισμοί, εκ των οποίων ο ένας λάβωσε το παιδί κατάστηθα προκαλώντας τον ακαριαίο θάνατό του.

Οι δύο κρότοι που ακούστηκαν κατ' επανάληψη μέσα στη δικαστική αίθουσα αλλά και η φωνή-κραυγή της γυναίκας -η οποία κατέγραφε από το μπαλκόνι της- «τι μαλάκες είναι ρε, τι μαλάκες, είναι απίστευτο», δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.

Στο ίδιο μάλιστα βίντεο των 23 δευτερολέπτων φαίνονται οι δύο αστυνομικοί να αποχωρούν με αργό βηματισμό και χωρίς να ρίχνουν πίσω τους ούτε μια ματιά.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας (συνήγορος Κορκονέα) προσέβαλε ως «πλαστό» το βίντεο-ντοκουμέντο (που είναι ένα από τα στοιχεία της δικογραφίας) και ζήτησε «να γίνει πραγματογνωμοσύνη», υποστηρίζοντας ότι «αφαιρέθηκε ό,τι είναι υπέρ του κατηγορουμένου κι έμεινε μόνο ένα ηχητικό ντοκουμέντο από το οποίο δεν προκύπτει καμία απόδειξη ότι πρόκειται για τον ήχο του πυροβολισμού».

Ζωή Κωνσταντοπούλου (παρεμβαίνει): «Πυροβόλησε ο... Αλέξανδρος».

Κούγιας: «Η Βαλιάντζα (τράβηξε το βίντεο) κι όσοι συνεργάστηκαν μαζί της το παρέδωσαν πρώτα στα κανάλια».

Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Το παρέδωσαν σε ανύποπτο χρόνο στον ανακριτή. Είναι γνωστό τοις πάσι».

Εισαγγελέας (Χαρ. Λακαφώσης): «Είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο λίγες μόνο ώρες μετά τον θάνατο του Αλέξη».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Το μόνο πλαστό στοιχείο που αποδεικνύει το βίντεο είναι οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων. Δεν το προσέβαλαν ποτέ, ο δε Σαραλιώτης το επικαλείται συνεχώς».

Κούγιας: «Θέλουν (σ.σ. οι "κατασκευαστές" κατά την άποψή του) να δημιουργήσουν έναν ήρωα που τον εκτέλεσε η αστυνομία που είναι ο εχθρός. Μπείτε στη νοοτροπία αυτών των ανθρώπων που θέλουν να λειτουργούν ως μοχλοί βίας. Πώς είναι δυνατόν να λείπει η στιγμή του πυροβολισμού;»

Το βίντεο προβλήθηκε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου (είχε εισηγηθεί θετικά και ο εισαγγελέας) καθώς, όπως επισήμανε η πρόεδρος Αντζελίτα Παπαβασιλείου, «η πραγματογνωμοσύνη διατάσσεται μόνον αν κριθεί ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες επέμβασης».

Προβλήθηκαν μάλιστα και τα βίντεο από όλα τα δελτία ειδήσεων με το ρεπορτάζ από την ημέρα διενέργειας αυτοψίας (στις 21/12/2008) στον τόπο του εγκλήματος. Το δικαστήριο επέτρεψε την προβολή προκειμένου «να πιστοποιηθούν από τον μάρτυρα Γ. Ραφτογιάννη στοιχεία της αυτοψίας». Ο κ. Κούγιας εξέφρασε αντιρρήσεις και γι' αυτή την προβολή λέγοντας ότι «είναι ανασφαλές αποδεικτικό μέσον τα ρεπορτάζ κάποιων ανεύθυνων ή υπεύθυνων δημοσιογράφων».

Από την πλευρά του ο πραγματογνώμονας, τεχνικός σύμβουλος της πολιτικής αγωγής, κ. Ραφτογιάννης, εξεταζόμενος με βάση τα ευρήματα, ερωτώμενος όμως και για στοιχεία που επικουρικά προέκυπταν από τα επίμαχα βίντεο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

**Διερευνήθηκαν όσα όφειλα να διερευνήσω, εξέτασα όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα κι αν η βολίδα είχε προσκρούσει στο ρολόι του παιδιού ή σε κάποιο αναψυκτικό που κρατούσε. Το απέκλεισα. Και οι αρμόδιοι από την αστυνομία είδα ότι κοίταζαν παντού.

* Από τον συνεχόμενο ήχο «μπαμ μπαμ» καταδεικνύεται ότι δεν μπορεί να μετακινήθηκε το χέρι του δράστη. Θεωρώ ότι θα ακουγόταν στο βίντεο η τρίτη εκπυρσοκρότηση, όπως ισχυρίζεται ότι έγινε ο κατηγορούμενος.

**Το βίντεο με τους πυροβολισμούς παρουσιάζει μια συνέχεια. Πρόκειται για δεικτική βολή που συνήθως δεν είναι βολή εκφοβισμού, αλλά είναι πάντα διπλή σε κάθε στόχο και η μία από τις δύο τον πετυχαίνει.

**Οι πυροβολισμοί έγιναν με θύμα και δράστη τον έναν απέναντι στον άλλο, με μέτωπο ο ένας στον άλλο γιατί η βολίδα προσέκρουσε, έχει γλείψει με το πλαϊνό της τμήμα και δεν έχει βρει η κορυφή της.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την ολοκλήρωση της εξέτασης του κ. Ραφτογιάννη από την πολιτική αγωγή και στη συνέχεια από την υπεράσπιση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αύριο στα Ψακούδια!

Παρακαλώ, δεν άκουσα!

Πώς έγιναν πέντε οι Δήμοι της Χαλκιδικής, από δύο που προβλέπονταν αρχικά!

Είδαμε χθες τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να τα βάζει με τον Ραγκούση για το χωροταξικό του Καλλικράτη στην Καστοριά!
Όταν η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ είχε γράψει ΠΡΩΤΗ (16/4/10) για το τελικό χωροταξικό του Καλλικράτη παράλληλα σημείωνε ότι "η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ "έπεσε έξω" στην πρόβλεψη (είχαμε προβλέψει δύο, χωρίς ... να προβλέψουμε εξωχαλκιδικιώτικους παράγοντες ...εν καιρώ θα σας τους πούμε!)".
Ήρθε λοιπόν ο καιρός!
Δείτε τι είχε γίνει και πως "εξωχαλκιδικιώτικος" παράγοντας επηρέασε τα πράγματα: Ο Πετσάλνικος άσκησε βέτο για το χωροταξικό της Καστοριάς. Ο θεσμός του Προέδρου της Βουλής πάντα και σ' όλους ήταν σεβαστός, ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να χαλάσουν το χατίρι του "Προέδρου" και έτσι αυξήθηκαν οι Δήμοι στην Καστοριά παρασύροντας συγχρόνως και νομούς της Βόρειας Ελλάδας μεταξύ των οποίων και της Χαλκιδικής. (Ο Ραγκούσης επέμενε, και ορθά, να υπάρχουν ίδια κριτήρια σε όλους τους νομούς).
Η υποχώρηση του Ραγκούση στο θέμα του αριθμού των Δήμων δεν ικανοποίησε τον "Πρόεδρο" αφού και πάλι με την αύξηση των Δήμων της Καστοριάς δεν έμεινε αυτόνομος ο Δήμος της καταγωγής του!
Έτσι λοιπόν προέκυψαν δύο φαινόμενα: Το "Καλλικράτειο" έκτρωμα της Χαλκιδικής και ο χθεσινός καυγάς μεταξύ Πετσάλνικου και Ραγκούση!
-Η λογική δίνει το δίκιο στον Ραγκούση και όχι στον Πετσάλνικο!

Βάλτε τον φυλακή τώρα, τον πούστη!

Υπεράνω όλων, τα …σταυρουδάκια των πολιτών !!!


Ο Πρόεδρος
της Βουλής Φ. Πετσάλνικος …«πήρε τ’ άρματα», κατέβηκε «ηρωικά» από το Προεδρείο (πράγμα που δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει μεταπολιτευτικά), για να συγκρουστεί με αποφάσεις Υπουργού της δικής του Κυβέρνησης και να υπερασπιστεί έναν τόπο και μια μερίδα πολιτών !!! Μέχρι εδώ, όλα …καλά. Θα μπορούσαμε να τον δικαιολογήσουμε (γι’ αυτή τη …μικρή θεσμική παρεκτροπή), ή και να τον επαινέσουμε κιόλας, αν το ‘κανε πχ για να υπερασπιστεί κάποιους εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, γυναίκες, άνεργους κλπ, που πλήττονται βάναυσα και υποφέρουν από τα «μονόπατα» οικονομικά μέτρα ή να εγκαλέσει την Κυβέρνηση για θέματα …κοινωνικής δικαιοσύνης κλπ.
Ευσεβείς πόθοι… Ξεχνάμε εμείς οι …ανίδεοι, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι άνθρωπος κι αυτός και μάλιστα πολιτικός… Χρειάζεται δηλαδή, τα ψηφαλάκια και τα …σταυρουδάκια (της εκλογικής του περιφέρειας, εννοείται, του Ν. Καστοριάς) και προέβη στην κίνηση αυτή (στήνοντας ...καυγά κανονικό, με τον Ι. Ραγκούση), απλά για να υπερασπιστεί (εν΄ όψει Καλλικράτη) την αυτονομία του Δήμου Μακεδνών που «…παραπέμπει στους αρχαίους Μακεδόνες…» κλπ …κλπ… «παρ’ το αυγό και κούρευτο» δηλαδή.

«Μην απαξιώνετε την πολιτική και τους πολιτικούς» μας …πιπιλίζουν με κάθε ευκαιρία… κι αυτοί (οι πολιτικοί), κάνουν από τη μεριά τους …ότι μπορούν, για να τους απαξιώνουμε όλο και περισσότερο…
Αυτή τη στιγμή... στην Αθήνα

..."Μάχη" γίνεται, στο παρασκήνιο, για να πεισθούν οι αρμόδιοι ότι έδρα του Δήμου Αριστοτέλης πρέπει να είναι η Αρναία!

Λαφαζάνης για τον Καλλικράτη

Δείτε τις παρεμβάσεις του Βουλευτή Χαλκιδικής Αργύρη Λαφαζάνη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ...>>>>>>O ήρωάς μου

Tasos Mantelis
pistolero

Η Κ.Ο. Χαλκιδικής του Κ.Κ.Ε. για τον Καλλικράτη

Η Κ.Ο. Χαλκιδικής του Κ.Κ.Ε. καλεί το λαό του Νομού Χαλκιδικής να καταδικάσει στο σύνολο του το πρόγραμμα «Καλλικράτης» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που αυτό προωθεί.
Ο «Καλλικράτης» δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Στην πραγματικότητα διαμορφώνει μηχανισμούς για την καλύτερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Είναι ψέμα ότι ενισχύει την ...>>>>>>

αποκέντρωση, αντίθετα ενισχύει το αστικό κράτος προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι ενταγμένο στη συνολική αντιλαϊκή επίθεση που με πρωτοφανή βαρβαρότητα σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι με τον «Καλλικράτη»:

Θα εμπορευματοποιηθούν παραπέρα Δημόσιες και Δημοτικές Υπηρεσίες. Η μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων θα υποβαθμιστεί κι άλλο και θα κοστίζει περισσότερο. Οι υπηρεσίες υγείας θα γίνουν πιο ακριβές και πιο δυσπρόσιτες, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.
Θα αυξηθεί η τοπική φορολογία για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία.
Θα εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα η αντιλαϊκή πολιτική μέσω του νέου αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης.
Θα ιδιωτικοποιηθούν κι άλλες υπηρεσίες της Τ.Α.
Θα διευκολυνθεί η δράση του μεγάλου κεφαλαίου, η διείσδυση του σε Δήμους και Περιφέρειες.
Θα γενικευθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και σε Παιδεία – Υγεία, ενώ θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Τις μέρες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες κινητοποιήσεις, που υποκινούνται βασικά από Δημάρχους προσκείμενους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εστιάζονται στα όρια ή τις έδρες των νέων Δήμων. Πρόκειται για καθαρό αποπροσανατολισμό. Όλες ανεξάρτητα οι Δημοτικές αρχές της περιοχής μας που υποκριτικά αντιδρούν, έβαλαν πλάτη να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές, δε θίγουν στο ελάχιστο τη βασική φιλοσοφία και τις στοχεύσεις του «Καλλικράτη», στέκονται μόνο στη χωροταξική διαίρεση. Εξάλλου, όπως και με τον «Καποδίστρια» έτσι και τώρα, υπάρχει ομοφωνία από τους δημάρχους ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΝ – ΛΑΟΣ κι αυτό αποτυπώνεται περίτρανα στα ψηφίσματα της ΚΕΔΚΕ.

Η Κ.Ο. Χαλκιδικής του ΚΚΕ καταγγέλλει το αντιλαϊκό κατασκεύασμα και καλεί τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στις αντιπαραθέσεις για τις έδρες και τα όρια των Δήμων, για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι πιο λειτουργικά. Να μην πέσουν στην παγίδα που για ψηφοθηρικούς ή άλλους λόγους στήνουν οι διάφοροι Δήμαρχοι.

Μέσα από ποικίλες μορφές (λαϊκές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις) να απορρίψουν τον «Καλλικράτη». Να αποδοκιμάσουν τους Δημάρχους και τις Δημοτικές Αρχές και τις αντιλαϊκές επιλογές που υπηρετούν. Να εντείνουν τους αγώνες τους συνολικά ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές που πλήττουν το εισόδημα και τα δικαιώματα τους. Να συνδυάσουν την πάλη τους με την προοπτική για αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.
Μάης 2010 Κ.Ο. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλιστικό, τα εργασιακά και «Καλλικράτη»

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να προχωρήσει πιο δραστικά σε δράσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων, όπως είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», με στόχο να ενισχυθούν οι αντιστάσεις της κοινωνίας στις ολέθριες πολιτικές που συναποφασίζονται από Ε.Ε.-ΔΝΤ και κυβέρνηση.
Παράλληλα, η Γραμματεία επισημαίνει ότι το ...>>>>>>

τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, περί δήθεν προσωπικών αλληλοκατηγοριών, δήθεν οικονομικών παζαριών και εκτός πολιτικών ζητημάτων διαπραγματεύσεων τα οποία αντικειμενικά διαμορφώνουν το κατάλληλο έδαφος στο να δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής και ηθικής απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Τα ανυπόστατα αυτά δημοσιεύματα σε ένα πράγμα αντικειμενικά κατατείνουν: Να πείσουν την κοινωνία, που βράζει από θυμό και οργή για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αμέριστη συμπαράσταση του ΛΑΟΣ και τη συναίνεση της ΝΔ, ότι δεν υπάρχει ελπίδα από την Αριστερά. Επιχειρούν να βάλουν την Αριστερά στο κάδρο της σήψης και της απαξίωσης, όπου βρίσκονται δικαιωματικά οι κυρίαρχες δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού της μεταπολίτευσης. Επιδιώκουν να απαξιώσουν τις δυνάμεις της αντίστασης και της ελπίδας για μια άλλη κοινωνία, προκειμένου έτσι να χειριστούν το μεγάλο λαϊκό ποτάμι της αντίστασης στις πολιτικές των ΔΝΤ και ΕΕ και να αποτρέψουν την ελπιδοφόρα συνάντηση της Αριστεράς με το προοδευτικό λαϊκό δυναμικό της κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει, ενωμένος και αποφασισμένος, την πάλη του για τις μεγάλες ανατροπές που απαιτούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
To Γραφείο Τύπου

Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος

Είναι λίγο περίεργος αυτός ο νέος άνεμος επενδύσεων που πνέει στα πανιά της κυβέρνησης. Εκεί που δεν ήθελαν να μας δουν οι επενδυτές, τώρα καταφθάνουν στην Αθήνα, ο ένας μετά τον άλλον. Πρώτοι μάς ήλθαν οι εμίρηδες του Κατάρ, ακολούθησαν οι κομμουνιστές επιχειρηματίες από την Κίνα και ποιος ξέρει ποιος θα ακολουθήσει μετά τους βιομηχάνους του Λιβάνου και τον πρωθυπουργό της Λιβύης.
Σίγουρα δεν έχουν γοητευθεί από τη χώρα. Την ...>>>>>>>

απέφευγαν επί δεκαετίες και ούτε η οικονομία της ανέκαμψε ούτε η γραφειοκρατία της βελτιώθηκε.

Το τι συμβαίνει στα αλήθεια το αποκάλυψε η πρόεδρος των τούρκων βιομηχάνων που μίλησε πριν από μία εβδομάδα στο «Βήμα». «Οπου υπάρχει κρίση, είναι ευκαιρία για μπίζνες» είχε πει η κυρία Ουμίτ Μποϊνέρ. Ή, όπως λέμε εμείς οι Ελληνες, «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος». Ολοι αυτοί οι κύριοι μύρισαν «ψητό» και άρχισαν να μας επισκέπτονται με δώρα και υποσχέσεις για σωτηρία.

Ας μη χαίρονται λοιπόν στην κυβέρνηση, όσοι διαπιστώνουν ενδιαφέρον άλλων χωρών για επενδύσεις. Στην πραγματικότητα μας έχουν πλησιάσει μιας άλλης κατηγορίας κερδοσκόποι, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα εθνικά μας φιλέτα, νομίζοντας ότι τώρα που τη βγάζουμε δύσκολα, ξεπουλάμε τα πάντα κι όσο όσο.

Το ζήτημα είναι τι απαντά σε όλους αυτούς το Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί αν τους απαντά ότι η χώρα αναζητεί στρατηγικούς συμμάχους και όχι αποικιοκράτες, τότε όλα είναι καλά.

Αν όμως έχει γοητευθεί από τα αστραφτερά χαμόγελα των ξένων, τότε δεν πάμε καθόλου καλά.

Γιατί όταν ήταν το ΠαΣοΚ στην αντιπολίτευση, υποστήριζε ότι τίποτε δεν πρέπει να πωλείται χωρίς διαγωνισμό. Δεν είδαμε όμως κανέναν διαγωνισμό, ούτε για την επένδυση των Καταρινών στον Αστακό ούτε για τη φημολογούμενη επένδυση των Κινέζων στο Θριάσιο Πεδίο και στον ΟΣΕ. Μήπως λοιπόν αρχίσαμε να ξεπουλάμε όσο όσο;

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=333266&dt=22/05/2010

Εκδήλωση στη Νικήτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Σιθωνίας και το Δημοτικό του Συμβούλιο, σε συνεργασία με την ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε, διοργανώνει την Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010, και ώρα 18:00 μμ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Σιθωνίας στην Νικήτη, ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης Δημοτών κι Επιχειρήσεων, με θέμα:
‘Ο Δήμος στην εποχή της Πράσινης Ανάπτυξης’.
Την Ενημερωτική Εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος, κος Δημήτρης Ρεβενικιώτης, με αναφορά σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ...>>>>>>>

σχετικές με τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Δήμου.
Κύριο θέμα της Εκδήλωσης θα αποτελέσουν οι τρέχουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης ιδιωτών κι επιχειρήσεων για επενδύσεις προς την κατεύθυνση της ενεργειακής οικονομίας και ασφάλειας και της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στις οικίες και βιομηχανικές τους εγκαταστάσεις.
Εκτενής αναφορά θα γίνει στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων», με εισηγητή Στέλεχος της EUROBANK EFG και τον Υπεύθυνο Τομέα Ενέργειας της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ καθώς και στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», με εισηγητή στέλεχος της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ.
Επίσης, θα παρουσιαστούν τα Πράσινα Προγράμματα, «Πράσινες Υποδομές 2010» – «Πράσινη Επιχείρηση 2010» & «Πράσινος Τουρισμός», από εξειδικευμένους Σύμβουλους του ομίλου ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ.
Σε μια εποχή, όπου η εφαρμογή ‘πράσινων πρωτοβουλιών’ και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν «ευκαιρία» για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρύτερης περιοχής και, ταυτόχρονα, το «μέσο» για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε αστικές περιοχές, η Εκδήλωση στοχεύει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και στην ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών σε τοπικό επίπεδο.
Ο Δήμος Σιθωνίας, μέσα από την προώθηση ανάλογων επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων για τους πολίτες του, απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις για την ενεργειακή οικονομία σε συνδυασμό με την βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, μέσα από σχετικές δράσεις αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των δημοτών του, διασφαλίζει ενιαία και στοχευόμενα την εφαρμογή των Πράσινων εθνικών κι ευρωπαϊκών Στρατηγικών όσο και τις εγγυήσεις για μια αειφόρο πόλη.