Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Παλιά ! Όχι τώρα!

Τα δίδυμα!!!

O κύβος ερρίφθη. Το κουμπί πατήθηκε ή αν προτιμάτε το όπλο χρησιμοποιήθηκε. Σε λίγο οι αναλυτές των παραθύρων θα προβλέψουν, θα επιρρίψουν ευθύνες, θα έχουμε δορυφορικές συνδέσεις, ανταποκρίσεις και τα συναφή.
Ο ΝΤΕΡΜΠΕΝΤΕΡΗΣ θεωρώ με πολύ σοβαροφάνεια θα αναλύσει το θέμα με πλήρη αντικειμενικότητα. Δεν έχω καμία αμφιβολία περί τούτου.
Εκείνα τα Δίδυμα όμως θα μας πουν έστω και τώρα τίποτα; Γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Φταίει μόνο η αναβλητικότητα που έδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου ή φταίνε και αυτοί που το μεν πρώτο δίδυμο έλεγε : "Kαταθέτουμε πλέον πλεονασματικούς προϋπολογισμούς." Το δε δεύτερο δίδυμο έλεγε : "Έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση της Ελληνικής οικονομίας."
Υ.Γ. Για να μη μπερδέψουμε τα δίδυμα
Σημίτης - Παπαντωνίου
Καραμανλής – Αλογοσκούφης
Ο Πολυγυρινός

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΝΑΙΑΣ

Πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας, η έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση των Δημοτών του Δήμου Αρναίας με Θέμα το πρόγραμμα Καλλικράτης , η χάραξη των νέων Δήμων και ο ορισμός των εδρών σε αυτούς. Συμμετέχουν στο κατάμεστο Θέατρο εκατοντάδες κάτοικοι. Επίσης παρευρίσκονται ο ...>>>>>>

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημος, ο Δήμαρχος Αρναίας Λάζαρος Λαζάρου, ο Νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, οι Βουλευτές Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης και Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Αντινομάρχης
Δημήτριος Τζηρίτης, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκιδικής Δημήτριος Πάχτας, Πρώην Δήμαρχοι Αρναίας, Πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων, Αντιδήμαρχοι , Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Αρναίας.

Του Γιώργη

Τι ‘ναι ορέ Τάσου εδ’ αυτού,
Πούθε βαρούν ντουφέκια;
Το Δου.Νου.Του. μας ζύγωσε
και πα να μας λιανίσει;

Βαστούν οι σύντροφοι γερά,
στες ράχες στα λαγκάδια;
Μη και βαρούνε μπαλωθιές
σαν άμαθα ζαγάρια; ...>>>>>>


Κόπιασε Λιάκου να σι πω
σιμά για να μ’ ακούσεις
Πώς πολεμά ο Αητός
πως κονταροχτυπιέται.

Ο Γιώργης κάνει πόλεμο
με Φράγκους, με Εγγλέζους.
Με Γερμανούς με Γιάπωνες
και με Αμερικάνους.

Κρατά ο Γιώργης με καρδιά,
ψηλά το γιαταγάνι.
Κρατά και την ανάσα του
Ο Παπακωνσταντίνου.

Σά το θεριό ροβόλησαν,
σαν δράκος που θυμώνει.
Τα spreαds να συναντήσουνε
Στο μαρμαρένιο το αλώνι.

ΕΝΕΔΡΑ

Επιστολή Τσίπρα προς ΚΕΑ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΚΕΑ, κ. Λόταρ Μπίσκυ και τους Προέδρους των Κομμάτων του ΚΕΑ την ακόλουθη επιστολή σχετικά με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας για προσφυγή στον μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Προς τον Πρόεδρο του ΚΕΑ, κ. Λόταρ Μπίσκυ
Προς τους Προέδρους των Κομμάτων του ΚΕΑ
Αγαπητοί σύντροφοι,
Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε την απόφασή του ...>>>>>>

να προσφύγει στον μηχανισμό της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η προοπτική αυτή αποτελεί καταστροφική επιλογή για την Ελλάδα και σηματοδοτεί δυσμενείς εξελίξεις για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Ο ΣΥΝ και το ΚΕΑ έχουν εδώ και καιρό προτείνει ένα διαφορετικό δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης με επικεφαλής το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, την Ε.Κ.Τ. και την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Μέρκελ, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και την κυβέρνησή του άνοιξαν το δρόμο γι αυτήν την καταστροφική επιλογή.
Ο ελληνικός λαός έχει ήδη κληθεί να πληρώσει το τίμημα της κρίσης για την οποία δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη.
Ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος με αυτές τις επιλογές. Και η κυβέρνηση Παπανδρέου αρνείται να ζητήσει ούτε καν την έγκριση της Βουλής για την επιλογή του.
Ο ΣΥΝ και η συμμαχία μας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!
Οι έλληνες εργαζόμενοι στο όνομα του μέλλοντος και των γενεών που ακολουθούν, στο όνομα όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης, σηκώνουν το μεγάλο βάρος της αντίστασης σ’ αυτές τις επιλογές.
Σύντροφοι πρόεδροι των κομμάτων του ΚΕΑ.
Σας καλούμε να μεταφέρετε στα μέλη των κομμάτων σας και στην εργατική τάξη και στους λαούς των χωρών σας, όχι μόνο μήνυμα συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό, αλλά μήνυμα συμπαράταξης για το συντονισμό της δράσης , ώστε σε όλη την Ευρώπη ν’ αναπτυχθούν αγώνες ενάντια στην επίθεση που σήμερα δέχεται ο λαός μας και αύριο όλοι λαοί της Ευρώπης.
Ν΄ αντισταθούμε όλοι μαζί
Ν΄ αλλάξουμε όλοι μαζί την Ευρώπη και να την μετατρέψουμε στην Ευρώπη, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης.
Τώρα είναι η ώρα.
Συντροφικά,
Αλέξης Τσίπρας

Από σήμερα οι πρώτες αντιδράσεις στην Αθήνα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την προσφυγή στον Μ.Σ.

H κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, αφού έξι μήνες τώρα έκαναν ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, με τη σημερινή τους απόφαση μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ.
Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια, η αλήθεια δεν κρύβεται. Και η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται ...>>>>>>

αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας.
Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές. Άλλα είπαν στον ελληνικό λαό για να εκλεγούν και άλλα κάνουν. Και τώρα ούτε καν τολμούν για μια τόσο κρίσιμη απόφαση να πάρουν την έγκριση του Κοινοβουλίου, την έγκριση της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας.
Όσο μακριά όμως και να πάει ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποφύγει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη μ΄ αυτές τις επιλογές. Και με το λαό απέναντι κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά.
Και ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση, για το αν αποδέχεται τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του σε υπερεθνικούς οργανισμούς.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο.
Εμείς επιμένουμε ότι η επιλογή της κοινωνικής χρεοκοπίας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος. Τον προτείνουμε στην κοινωνία και την καλούμε να αγωνιστεί για να τον επιβάλλει.

Το ΚΚΕ για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού. Ήταν εδώ και καιρό προσχεδιασμένη.
Όλα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι προσχηματικά και αποπροσανατολιστικά. Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ...>>>>>>

ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, δεκάδες δισεκατομμύρια με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομήχανους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων.

Η συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού. Όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ.

Ο λαός πρέπει να διδαχθεί από την εμπειρία του. Όπως χθες με την ΟΝΕ, έτσι και τώρα οι θυσίες που θέλουν να του επιβάλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, για να γίνει πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό το ελληνικό κεφάλαιο, δεν θα έχουν κανένα όφελος για αυτόν. Αντίθετα τον οδηγούν σε έναν όλεθρο χωρίς τέλος.

Είναι ώρα ευθύνης για τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι ώρα για ταξική λαϊκή ενότητα και συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Πατριωτισμός είναι η λαϊκή ενότητα και αντεπίθεση στα μονοπώλια. Να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία. Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε. Οι μόνες θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα. Υπάρχει λύση προς όφελος του λαού και της χώρας. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο Σαμαράς για τις σημερινές εξελίξεις

«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε:
Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα Σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του “κατόρθωμα”, που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ούτε κατάλαβε γιατί οι αγορές “δεν ανταποκρίθηκαν” όλο το τελευταίο τετράμηνο: γιατί είχαν, απλούστατα, χάσει ...>>>>>>

την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της.
Το χειρότερο: ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες “Οδύσσειες”, που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν.
Όμως, ας γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, ότι, όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα, θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δ.Ν.Τ.
Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ξένων αγορών, αλλά και των ίδιων των πολιτών της στο μέλλον της.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε Σχέδιο εξ αρχής.
Ούτε στη συνέχεια απέκτησε.
Ούτε τώρα έχει.
Το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τη ΝΔ.
Θυμίζω ότι εγώ είχα το θάρρος να μιλήσω εξ αρχής για τις δικές μας ευθύνες, από τις δικές μας πολιτικές. Που, πράγματι, δεν θεράπευσαν την κρίση του ελλείμματος… Αλλά η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό “κατόρθωμα” του ΠΑΣΟΚ…
Όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι πια το μικρότερο από τα προβλήματά μας.
Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα.
Το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε…».

Τι είπε ο Παπανδρέου στο Καστελόριζο.

Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009.
Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί.
Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. ...>>>>>>

Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας.

Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα.

Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας.

Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες.

Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό.

Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια.

Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική.

Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι.

Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν.

Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία.

Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας.

Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα.

Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.

Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά.

Άλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό.

Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά.

Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι.

Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες.

Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες.
Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους.

Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε.

Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας τον εαυτό.

Λεφτά υπάρχουν...

-Καληνύχτα Mr President!

“Με ανησυχεί ο εφησυχασμός που επικρατεί, ανησυχώ για την τύχη του Πολυγύρου σε σχέση με τον Καλλικράτη» δήλωσε στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου.
Γιατί κ. Πρόεδρε;
-Συγκάλεσες το Δημοτικό Συμβούλιο, να το ενημερώσεις για τις ανησυχίες σου;
-Κάλεσες το Λαό του Πολυγύρου, τους φορείς να τους εξηγήσεις τις ανησυχίες σου;
-Μετέφερες τις ανησυχίες σου στον Δήμαρχό σου; Τις συμμερίσθηκε;
Την Τρίτη 27-4-2010 κ. Πρόεδρε ανακοινώνεται ο «Καλλικράτης»
Πότε θα "ξυπνήστε" κ. Πρόεδρε;
Συγνώμη αν σε ανησύχησα.
Καληνύχτα κ. Πρόεδρε!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Η επιστολή του Δήμου Αρναίας στον Ραγκούση.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ την επιστολή που απεστάλη στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ιωάννη Ραγκούση, στις 19/4/2010 από το δήμο Αρναίας και σε σχέση με το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ".

Εξαφανίστηκαν-Περίσσεψαν

Εξαφανίστηκαν Τα λεφτά μας - Περίσσεψαν Οι κρετίνοι
Εξαφανίστηκε Η αγοραστική μας δύναμη - Περίσσεψαν Οι δήθεν
Εξαφανίστηκαν Οι υπαίτιοι για την κρίση - Περίσσεψαν Οι καταλληλότεροι
Εξαφανίστηκε Η τσίπα - Περίσσεψε Ο εμπαιγμός
Εξαφανίστηκαν Οι «διανοούμενοι» - Περίσσεψε Το θράσος
Εξαφανίστηκε Η αξιοπρέπεια μας - Περίσσεψαν Τα spreads
και...
Εξαφανίστηκαν Τα εισιτήρια για τον τελικό - Περίσσεψε Η ανασφάλεια
Εξαφανίστηκε Το iPhone από τα ράφια - Περίσσεψε Η μελαγχολία
Εξαφανίστηκαν Τα DVD του κοριτσιού από τα περίπτερα - Περίσσεψαν Η αδράνεια, Ο τοπικισμός
Εξαφανίστηκε Η στάχτη από τους ουρανούς - Περίσσεψε Η πάρτη μας
ΕΝΕΔΡΑ

Ο Γιάννης Δραγασάκης για την οικονομία.

- Πρέπει να δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ;
Η δαιμονοποίηση είναι ένας όρος σχηματικός. Δεν έχουμε λόγους να καταφύγουμε στη θρησκεία διότι το ΔΝΤ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί παρά πολλές δεκαετίες και επομένως έχουμε παραδείγματα για να δούμε τι ακριβώς έγινε εκεί όπου πήγε. Μπορούμε να δούμε το παράδειγμα της Αργεντινής όπου η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν έσωσε την Αργεντινή αλλά επιτάχυνε την χρεοκοπία. Μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά μας στη Λετονία που η προσφυγή στο ΔΝΤ έχει οδηγήσει σε μια πολύ βαθιά ύφεση ...>>>>>>

δηλαδή το εθνικό εισόδημα έχει μειωθεί περί το 18% και η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%. Πιο δίπλα στην Ουγγαρία επίσης τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Επομένως, όποιος θέλει να υπερασπιστεί το ΔΝΤ δεν έχει παρά να μιλήσει συγκεκριμένα.

- Ένα επιχείρημα που προβάλει ο κ. Παπανδρέου είναι ότι η λύση είναι κυρίως ευρωπαϊκή και ότι το ΔΝΤ συμμετέχει με ένα μικρότερο ποσοστό. Ασχέτως ποσοστού, το θέμα είναι ότι το ΔΝΤ θα επιβάλει τους συνήθεις όρους;

Καταρχήν, το ΔΝΤ δεν έρχεται, το φέρνουν. Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Κάνουν λάθος αυτοί που λένε τι ΔΝΤ, τι ΕΕ ή ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει αποπολιτικοποίηση του ΔΝΤ. Το Ταμείο αυτό δεν είναι ένας τεχνοκρατικός μηχανισμός. Είναι ένας μηχανισμός επιβολής ενός συγκεκριμένου μοντέλου. Είναι μηχανισμός πειθαρχίας. Όπου πάει το ΔΝΤ επιβάλει ή διευκολύνει την επιβολή του νεοφιλελευθερισμού. Πρέπει να αναφέρουμε, διότι ακούγεται και αυτό το παράδειγμα, ότι και στην Βρετανία που πήγε το ΔΝΤ το 1992 και θεωρείται επιτυχής η παρέμβασή του, αυτό άνοιξε το δρόμο μετά για την εδραίωση του θατσερισμού. Διότι δημιουργεί ένα ηγεμονικό υπόδειγμα στην κοινωνία ότι μέσω της μείωσης των μισθών, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, μέσω της περικοπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει διέξοδος. Επομένως, νομίζω ότι με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα διότι όλο αυτό το πακέτο προοιωνίζεται ότι θα υπάρξουν ακόμα πιο αρνητικές συνέπειες από τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει.

- Ο αντίλογος από πολλούς είναι ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με αυτά τα επιτόκια. Τι απαντάτε πάνω σ’ αυτό;

Αυτοί που τα λένε αυτά δεν έχουν μια υποχρέωση να πουν πως φτάσαμε μέχρι εδώ; Πριν από δυο μήνες μας έλεγαν ότι θα παρθούν αυτά τα μέτρα του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι θα πέσουν τα spread. Το έλεγαν μάλιστα αυτό και οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι. Γιατί δεν έπεσαν λοιπόν; Μας έλεγαν μετά ότι με τα μέτρα ιδίως που πήρε στις 3 Μαρτίου, το θέμα έληξε. Ο κ. Παπανδρέου δεν έλεγε ότι δεν θέλουμε οικονομική βοήθεια αλλά απλώς θέλουμε πολιτική στήριξη; Άρα, αυτοί που ρωτούν πρέπει και να απαντήσουν. Και ιδίως η κυβέρνηση που είναι υπόλογη.
- Ήταν εξαρχής επιλογή το ΔΝΤ;

Τα γεγονότα θέτουν ένα δίλλημα. Είτε πρόκειται για επικίνδυνα ανίκανους ανθρώπους είτε πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο υαλοποιείται είτε και με την δικής τους συμμετοχής είτε και μοιραία με την βούληση και συνενοχή τους. Επομένως, με βάση αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Σε ότι αφορά την δική μας θέση, ακριβώς επειδή το ΔΝΤ έρχεται ως μέρος ενός σχεδίου για να υλοποιήσει συγκεκριμένα πράγματα και επειδή αυτό το σχέδιο προϋποθέτει ότι μια Ελλάδα καταχρεωμένη και κατάταπεινωμένη δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να σκύβει το κεφάλι. Εκεί λοιπόν εμείς λέμε ότι αυτό είναι θεμελιακό λάθος, ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και διεθνώς ακριβώς διότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό – διότι το πρόβλημα του χρέους δεν είναι ελληνικό, ούτε μια εθνική ελληνική ιδιομορφία-αλλά πρόκειται για κρίση του χρέους παγκόσμια η οποία για συγκεκριμένους λόγους αρχίζει από περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισλανδία κλπ. Η κρίση αυτή είναι προορισμένη να πλήξει τον πυρήνα του συστήματος. Το χρέος αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και στη Γαλλία και στη Γερμανία, στη Μεγ. Βρετανία, στην Αμερική. Επομένως, έχουμε την ατυχία να ζούμε πρώτοι αυτό το πρόβλημα αλλά έχουμε και την μεγάλη δυνατότητα, με βάση ακριβώς το δικό μας πρόβλημα, να ζητήσουμε να υπάρξουν συλλογικές λύσεις και πάνω σ’ αυτό μπορούμε να κερδίσουμε.

- Για αυτές τις λύσεις δεδομένου και των ευθυνών είτε της προηγούμενης κυβέρνησης είτε του πρώτου εξαμήνου αυτής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τώρα η Αριστερά τι προτείνει.

Να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Τα όπλα για μια ας την πούμε επιθετική παρουσία στη διεθνή σκηνή και στην ευρωπαϊκή είναι πρώτον, ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα απαντά στο δικό μας δημοσιονομικό και παραγωγικό πρόβλημα. Αυτό δεν το έχουμε ακόμα. Δεν έχουμε ως χώρα ένα πρόγραμμα το οποίο να απαντά στο ερώτημα η οικονομία μας τι παράγει, τι θέλουμε να παράγει, πως θα το παράγει. Τα δημόσια οικονομικά πως θα μπουν σε μια τάξη; Πως θα γίνεται πιο δίκαιη η διανομή του εισοδήματος; Το πρώτο λοιπόν όπλο είναι ένα τέτοιο παραγωγικό σχέδιο που θα βάζει το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δεύτερο όπλο, είναι ένα τολμηρό άνοιγμα σε νέες αγορές. Ζούμε σήμερα σ’ ένα πολυκεντρικό κόσμο το οποίο είναι ένα νέο στοιχείο. Υπάρχουν νέες δυνάμεις, ανερχόμενες όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Λατινική Αμερική. Προχθές η Βενεζουέλα υπέγραψε με την Κίνα ένα συμβόλαιο που θα δίνει 20 δις δολάρια η Κίνα για ένα ταμείο που θα δημιουργηθεί για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στη Βενεζουέλα. Επιδιώχθηκαν τέτοια πράγματα ή ξεπουλήθηκαν πριν ξεκινήσουμε τις διάφορες Goldman Sachs;

Τρίτο όπλο, είναι το ευρωπαϊκό χαρτί. Το ότι η Ευρώπη είναι σε κρίση είναι πηγή προβλημάτων αλλά είναι και πηγή δυνατοτήτων διότι ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το ευρώ έχει εγγενή προβλήματα, του λείπουν οι θεσμοί δανεισμού τελευταίας καταφυγής, του λείπουν οι θεσμοί υποστήριξης έναντι των κερδοσκόπων. Βλέπουμε σιγά σιγά σήμερα να βγαίνουν φωνές υπέρ της Ελλάδας, όχι επειδή ξαφνικά άλλαξαν γνώμη για την Ελλάδα αλλά επειδή βλέπουν ότι η διάσωση του ευρώ προϋποθέτει διάσωση της Ελλάδας.

Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό, αφορά τις δικές μας δυνατότητες. Δεν είμαστε μια χώρα χωρίς δυνατότητες. Πολλές φορές τα μειονεκτήματα γίνονται πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, ένα αποτελεσματικό κράτος που δεν είναι σπάταλο, δεν μπορεί να κάνει και οικονομίες. Ένα κράτος σαν το δικό μας που με τεράστιες δαπάνες σε εξοπλισμούς, με τεράστιες σπατάλες χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ ένα σύστημα ελέγχου της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δαπανών, μπορεί να αναπτύξει τεράστιες δυνατότητες. Είναι λάθος εμείς ως Αριστερά να αφήνουμε να εννοηθεί ότι αριστερή πολιτική σημαίνει μόνο αύξηση των δαπανών. Αριστερή πολιτική σημαίνει αύξηση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δαπανών. Δεύτερον, πολλές φορές δεν μπορούν να αυξήσουν τους φόρους, διότι η φορολογία είναι ήδη πολύ υψηλή, πάνω από 50% ή 60% που έχει πάει στην Αγγλία ο ανώτατος συντελεστής. Η Ελλάδα έχει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που όμως μπορεί να γίνει πλεονέκτημα που μέσω αυτού μπορούμε να έχουμε έσοδα. Υπάρχει τεράστια ακίνητη περιουσία η οποία δεν έχει καν καταγραφεί και θα μπορούσε με μια αξιοποίησής της με κοινωνικά κριτήρια να δώσει δυνατότητες. Έχουμε αέρα, ήλιο, γεωγραφική θέση. Που είναι λοιπόν τα σχέδια τα οποία αξιοποιούν αυτά τα πλεονεκτήματα με έναν τρόπο σύγχρονο και προς όφελος της κοινωνίας; Συνεπώς δεν είμαστε άοπλοι, δεν είμαστε γυμνοί αλλά έχουμε μια αστική τάξη που φαίνεται ότι ο πυρήνας της παραμένει δέσμιος και διαρκώς νιώθει την ανάγκη ξένων προστατών.

- Αυτά όλα θα μπορούσαν να είναι πτυχές ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Αναρωτιέμαι όταν έχεις να δανειστεί τον Μάη αλλά και τους επόμενους μήνες με τα spread να είναι τώρα γύρω στις 500 μονάδες βάσης αν όλα αυτά έρχονται μετά.

Μου λέτε δηλαδή το εξής. Ότι ένας γιατρός που έχει έναν ασθενή που πάσχει από μια αρρώστια, έκανε λάθος και τον έβαλε σ’ ένα θάλαμο που προορίζεται για μια αρρώστια διαφορετικού τύπου. Δηλαδή, όσο μπαίνουμε πιο βαθιά σ’ αυτό το σύστημα και σ’ αυτό το πακέτο του μηχανισμού του ΔΝΤ, τόσο πιο επικίνδυνα θα γίνονται τα πράγματα. Δείτε τι προτείνει το ΔΝΤ. Το είπε και ο κ. Στρος Καν που μίλησε για αποπληθωρισμό. Να μειωθούν δηλαδή οι τιμές και οι μισθοί. Μα στην Ελλάδα οι τιμές δεν μειώνονται διότι έχουμε μονοπωλιακή συγκρότηση της οικονομίας.

- Μπορεί να υπάρξει αποπληθωρισμός με μείωση των τιμών χωρίς όμως μείωση των μισθών. Είναι ρεαλιστικό;

Μακάρι να υπάρξουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική οικονομία είναι συγκεκριμένη και επομένως αυτό το οποίο θα δούμε στην πράξη είναι αυτό που βλέπουμε ήδη. Στην Ελλάδα μειώνονται οι μισθοί και ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Άρα, αυτό που θα γίνει και με το ΔΝΤ και χωρίς αυτό – διότι αυτό ζήτησε και ο κ. Όλι Ρεν- είναι μια προσπάθεια μείωσης των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και αυτό θα περιορίσει την ζήτηση. Οδηγεί σ’ ένα αδιέξοδο και τις επιχειρήσεις διότι δεν μπορεί σήμερα η μείωση των μισθών να ανεβάσει το ποσοστό κέρδους. Διότι μειώνεις τους μισθούς μεν αλλά πέφτει η ζήτηση άρα αυξάνει το μέρος του παραγωγικού δυναμικού των επιχειρήσεων που σημαίνει ότι μένει ανενεργό, άρα πέφτει το ποσοστό κέρδους. Γιατί το κάνουν αυτό θα μου πείτε. Διότι, μ’ αυτό τον τρόπο θέλουν να οδηγήσουν στην καταστροφή αδύνατες επιχειρήσεις και έτσι να διευκολύνουν την συγκέντρωση του κεφαλαίου. Να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες μονάδες και να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερη μονοπώληση της οικονομίας.

- Για τις εναλλακτικές ιδέες που ακούγονται σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση χρέους, απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ, στάση πληρωμών.

Όλες οι προτάσεις που αναφέρονται στο τι πρέπει να διεκδικούμε από την ΕΕ τις θεωρώ σωστές. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δώσει στην ΕΕ τα εργαλεία της πολιτικής. Της δώσαμε την συναλλαγματική πολιτική, τη νομισματική μας πολιτική και της δώσαμε και τα όποια συναλλαγματικά αποθέματα είχαμε. Άρα αποτελούσε και αποτελεί τραγικό λάθος η θέση της κυβέρνησης ότι δεν ζητάμε βοήθεια. Είναι σα να έχεις το δικό σου νόμισμα όπως η Αγγλία και να λέει κάποιος ότι απαγορεύει στην Αγγλία να κάνει να κάνει υποτίμηση ή τυπώσει νέο χρήμα ή η Κεντρική της Τράπεζα να αγοράσει ομόλογα του βρετανικού δημοσίου. Επομένως, όλα αυτά είναι σωστά και εδώ έχουμε την τύχη να υπάρχουν αριστερές δυνάμεις που θέτουν αυτά τα θέματα. Στην Γερμανία έχει γίνει κεντρικό θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο πρόταση ψηφίσματος του κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας που έχει ακριβώς τις θέσεις αυτές για την δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας από την Κεντρική Τράπεζα ή με την έκδοση ευρωομολόγου ή με άλλο τρόπο. Σε ότι αφορά τώρα άλλες προτάσεις, η δική μου γνώμη είναι ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αξιολόγηση αυτών των προτάσεων. Ως αμυντικά όπλα δεν αποκλείω οτιδήποτε. Σε πολεμούν πολυβόλα και εσύ πρέπει να αμυνθείς με ότι βρεις. Αλλά αν θέλουμε να προτείνουμε κάτι πρέπει να εξετάσουμε τι θετικά έχει και τι αρνητικά. Ας πούμε για την στάση πληρωμών ότι βεβαίως θα γλιτώνουμε τους τόκους που σήμερα πληρώνουμε. Μήπως όμως αυτό θα έχει παρενέργειες που πρέπει να λάβουμε υπόψη τώρα; Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μια συνθετική διαδικασία όπου με νηφαλιότητα θα δούμε μια μια τις προτάσεις προτού να γίνουν σημαία ή αιτία διαχωρισμών στο χώρο της Αριστεράς και να υπάρξει μια προσέγγιση εκτίμησης των θετικών και αρνητικών ώστε να καταλήξουμε δε ένα συνολικό σχέδιο.

- Για το Συνέδριο του Συνασπισμού και την πρόταση για αναβολή του λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Πριν απαντήσω σ’ αυτό και για να μην μείνει κενό. Επειδή μιλήσαμε για το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το ΔΝΤ έρχεται ή το φέρνουν κυρίως για την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Το σημαντικό θέμα είναι των μισθών και των απολύσεων. Δεν μιλάω για μείωση των συντάξεων, ούτε για επιμέρους αρνητικές αλλαγές. Το βασικό είναι η απαίτησή τους είναι να υπάρχει, και αργότερα να είναι συνταγματική δέσμευση, ένα σταθερό ποσοστό για συντάξεις από τώρα έως το 2030 ή 2040 ανεξάρτητα εάν αύριο ο αριθμός των συνταξιούχων αυξηθεί. Καταλαβαίνετε ότι αν γίνει αυτό σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για συντάξεις. Καταργείται η συνταγματική επιταγή που λέει ότι το ελληνικό κράτος εγγυάται τις συντάξεις. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι η εγγύηση να αφορά ένα ευτελές ποσό και όλο το υπόλοιπο να είναι θέμα προσωπικής αποταμίευσης και ευθύνης του καθενός. Αυτό αν περάσει, θα έχουμε ευθύνη για όλες τις επόμενες γενιές και πάμε ένα αιώνα πίσω.

Σε ότι αφορά το Συνέδριο αυτά θα τα αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος. Εγώ δεν συμμετέχω σε όργανα του κόμματος αλλά προσπαθώ να βοηθάω τις κοινές υποθέσεις του κόμματος. Εκείνο που θέλω όμως να πω, είναι ότι νιώθω την ανάγκη ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν την νέα ατζέντα. Αλλάζουν τα πράγματα και πάμε σε δραματικές αλλαγές. Πρέπει να δούμε τι θα απαντάμε αύριο στους εργάτες που θα απολύονται όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις; Πηγαίνετε στο δημόσιο; Μήπως πρέπει να δούμε από τώρα ιδέες και προτάσεις; Μήπως πρέπει να βγάλουμε από το ντουλάπι το πρόγραμμα που είχαμε διαμορφώσει πέρυσι; Μήπως πρέπει από σήμερα να σκεφτούμε με όρους και νέων μορφών ιδιοκτησίας πέρα από κρατικές και ιδιωτικές καπιταλιστικές; Μήπως δηλαδή πρέπει να μελετήσουμε τη διεθνή εμπειρία; Να ξαναθυμηθούμε σχήματα όπως αυτοδιαχειρίσεις, συλλογικές μορφές οικονομικής δράσης.

Χρειαζόμαστε επειγόντως μια νέα χαρτογράφηση των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών, με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, μια νέα ατζέντα παρεμβάσεων και πολιτικών. Πρέπει να κάνουμε μια ανανεωμένη προβολή της πρότασής μας για την έξοδο από την κρίση, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, που να απαντάμε στο πως βγαίνουμε από την παγίδα του χρέους. Και τέλος, πρέπει να δούμε πως θα φτιάξουμε το κόμμα. Πως θα λειτουργεί αυτό που έχουμε. Είναι σαν έχει εξαφανιστεί το εμείς. Θέλω λόγω να κάνω έκκληση ιδίως στα ηγετικά στελέχη του κόμματος και να πω ότι έχουμε ευθύνη να συνομολογήσουμε ένα τρόπο λειτουργίας ο οποίος δεν θα μας προσβάλλει, θα είναι αποτελεσματικός και θα τιμά και την ιστορία και κυρίως τις υποχρεώσεις της Αριστεράς στις νέες συνθήκες.
Συνέντευξη στο Ρ/Σ "105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ"

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί!

Η προφητεία Σημίτη

Από τον Δεκέμβριο του 2008 στη Βουλή είχε προειδοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός πως οδεύουμε προς ΔΝΤ !!!
Ω, οι ωραίες ημέρες! Ήταν Δεκέμβριος του 2008, η Βουλή συζητούσε (τρόπος του λέγειν) τον προϋπολογισμό του 2009, ο οποίος προέβλεπε ανθηρή ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%, ασήμαντο έλλειμμα 2,6% και, γενικά, ζωή χαρισάμενη. Τα «σπρεντ»- τα οποία τότε ακόμη δεν είχαν μπει στη ζωή μας και μόνον ένας κλειστός, αποκρυφιστικός κόσμος ειδικών παρακολουθούσε-, η διαφορά δηλαδή του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με της Γερμανίας, είχαν ανέβει στο 2,3% (ποσοστό που σήμερα, βεβαίως, θα έκανε την καρδιά μας να πλημμυρίσει ευτυχία) αλλά ελάχιστοι ανησυχούσαν. Ζούσαμε ακόμη στην ψευδαίσθηση ότι ήμασταν (όπως μας βεβαίωνε ο πολυχρονεμένος μας) «θωρακισμένοι».
Τα ήρεμα νερά της κοινοβουλευτικής ρουτίνας ήρθε να ταράξει ...>>>>>>

μια αναπάντεχη, σκοτεινή προφητεία. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανέβηκε στο βήμα και αποφάσισε να κοινολογήσει εν Αθήναις αυτό που, όπως υποστήριξε, αποτελούσε ήδη «κοινό μυστικό» στους ευρωπαϊκούς κύκλους: Ότι η Ελλάδα οδεύει προς την κακόφημη γειτονιά των πελατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Ότι οι ευρωπαϊκοί αυτοί «κύκλοι» πίστευαν πως η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια της ΟΝΕ, πως η κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία τόσο πολύ και τόσο φανατικά είχαν στηρίξει οι Ευρωπαίοι, εκμεταλλεύτηκε τη στήριξη και αθέτησε τις δεσμεύσεις της, «απλώς τους κορόιδεψε», και πως κατόπιν όλων αυτών «καλό θα ήταν να αναγκαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητα του Ταμείου και όχι φροντίδα της Επιτροπής»!

Η εξέλιξη αυτή, κατά τον κ. Σημίτη, θα ήταν καταστροφική και ταπεινωτική για τη χώρα. Αλλά κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Η προφητεία του ακουγόταν απίστευτη, εξωφρενική, σχεδόν σουρεαλιστική. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέβηκε αμέσως στο βήμα και κατακεραύνωσε την «ανεύθυνη κινδυνολογία». Το ΠΑΣΟΚ σιώπησε αμήχανο. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έμεινε έξω από τη ζωή μας και τη δημόσια συζήτηση για περισσότερο από έναν χρόνο.

Επέστρεψε ξαφνικά, εδώ και έναν μήνα. Με πάταγο. Πρώτα ως «απειλή» ή «μπλόφα» της Αθήνας προς το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες: βοηθήστε εσείς, Ευρωπαίοι εταίροι, αλλιώς έχει κι αλλού πορτοκαλιές που δανείζουν πορτοκάλια. Κι έπειτα ως υπόδειξη και προτροπή του Βερολίνου, το οποίο διά στόματος Μέρκελ μας είπε περίπου: δεν μας αδειάζετε τη γωνιά;

Βαίνουμε, λοιπόν, προς επιβεβαίωση της σκοτεινής «προφητείας Σημίτη»; Θα υποστούμε την ταπείνωση, η οποία τώρα μας ξαφνιάζει και μας εξοργίζει, αλλά, όπως φαίνεται, συστηματικά ετοιμαζόταν, συζητιόταν, ωρίμαζε έναν χρόνο τώρα; Θα πληρώσουμε τόσο βαρύ τίμημα για την ανέμελη νέα υπερχρέωση; Και, το σημαντικότερο, είναι ακόμη στο χέρι μας να αποτρέψουμε την καταστροφή ή έχουμε χάσει το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον;

Η συζήτηση, είναι αλήθεια, μας έχει ξεπεράσει. Διεξάγεται μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, Βρυξελλών και Φρανκφούρτης. Είναι μια συζήτηση που δεν αφορά πια τα χρέη μιας μικρής χώρας που αντιπροσωπεύει μόλις το 2,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά το μέλλον του ευρώ και τη μοίρα της ενωμένης Ευρώπης. Θα είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης ή η Ευρώπη της πειθαρχίας; Θα είναι μια Ευρώπη ικανή να λύνει τα προβλήματά της με ίδια μέσα ή αναγκασμένη να προσφεύγει σε τρίτους; Και το ευρώ θα είναι η οικονομική καρδιά μιας ενωμένης Ευρώπης ή μια σημαία ευκαιρίας, που όσο εξασφάλιζε στη Γερμανία υψηλή ανταγωνιστικότητα (εις βάρος της ανταγωνιστικότητας των άλλων) και υψηλούς ρυθμούς εξαγωγών (προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης) ήταν χρήσιμη, μα όταν επιβάλλει στην ίδια τη Γερμανία την υποχρέωση να αιμοδοτήσει εκείνους που την αιμοδότησαν αμφισβητείται;

Η συζήτηση αυτή μας ξεπερνά, θα κριθεί ερήμην μας και θα κριθεί από τη νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί στον γαλλο-γερμανικό άξονα.

Κι εμείς; Ας περιοριστούμε σε αυτά που μπορούμε: να κάνουμε, δηλαδή, γρήγορα τις αλλαγές που τόσα χρόνια συζητούνται και άλλα τόσα χρόνια αναβάλλονται (αναβάλλονται επειδή ξεβολεύουν και δυσχεραίνουν την αναπαραγωγή ενός φαύλου, πελατειακού πολιτικού συστήματος), ώστε να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας για το μέλλον, όταν το δράμα του δανεισμού θα έχει, έτσι ή αλλιώς, τελειώσει.

Κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Τα λόγια του ακούγονταν απίστευτα, εξωφρενικά.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανέβηκε αμέσως στο βήμα και κατακεραύνωσε την «ανεύθυνη κινδυνολογία». Το ΠΑΣΟΚ σιώπησε αμήχανο. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έμεινε έξω από τη ζωή μας και τη δημόσια συζήτηση για περισσότερο από έναν χρόνο.
TA NEA 20/3/10

Από Καστελόριζο...

Από το Καστελόριζο (!!!) ανακοινώνει αυτή τη στιγμή ο Παπανδρέου την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ.!!! ... "Γνωρίζοντας το δρόμο για την Ιθάκη και έχοντας χαρτογραφημένα και τα νερά!"

Ας δούμε το βίντεο για να καταλάβουμε " τι εστί" Δ.Ν.Τ.!!!

Καταπληκτική ιδέα! Συμφωνείτε;

Η ιδέα έρχεται από την Ισλανδία, που είχε χρεοκοπήσει το 2008. Τα τουριστικά πρακτορεία, είχαν μια καταπληκτική ιδέα, που γέμισαν με τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αυτή η ιδέα, μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ακόμη πιο εύκολα και πιο αποδοτικά. Τι έκαναν οι ευφυέστατοι τουριστικοί πράκτορες;
-Διοργάνωσαν επισκέψεις στα σπίτια των πολιτικών που ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας τους. Πηγαίνουν στις επαύλεις, στα εξοχικά τους, στις εταιρίες τους. Δεν είναι καλή ιδέα που μπορεί να βρει εφαρμογή στην Ελλάδα;
ΤΡΩΚΤΙΚΟ

Να ακούσουμε όλοι τους "άρχοντές" μας, θα έχει ενδιαφέρον!

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου θα μεταδώσει σε ζωντανή σύνδεση με τη Νομαρχία Χαλκιδικής τη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ αυτή την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 (μετά τις 10.00 π.μ.) από τη συχνότητα 90.8 FM και από το internet www.polygyros.gr και www.poligiros.gr

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ & ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Έχω κατ' επανάληψη εκφράσει δημόσια την άποψη μου για τα οικονομικά και πάσης φύσεως θέματα που ταλανίζουν την κυβέρνησή μας, για τις πρακτικές κυβερνητικών αξιωματούχων που εκθέτουν και σένα και το κίνημα και την ιστορία μας, αλλά και για όσα επέρχονται για την ελληνική κοινωνία.
Με το θάρρος που μου παρέχει η ανιδιοτελής στράτευσή μου στο συλλογικό λαϊκό κίνημα που συγκρότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο ...>>>>>>

σε ανέδειξε Πρόεδρο και Πρωθυπουργό.
Με την αυτοπεποίθηση που μου δίνει το ιστορικό των αγώνων που έδωσε απέναντι σε ξενόδουλες αντιλήψεις και υποτέλειες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Με τη νομιμοποίηση που μου επιτρέπει η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που πίστεψε και υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, σου στέλνω αυτή την επιστολή και σε παρακαλώ διάβασε μέσα απ' τις γραμμές που ακολουθούν τις απλές αλήθειες που λέει η κοινωνία.
Πρόεδρε,
Στις 4 Οκτώβρη του 2009 ο ελληνικός λαός σου έδωσε την εντολή να ανορθώσεις τη χώρα μετά από τη δεξιά λεηλασία και την συσσώρευση λαθών απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αυτή την εντολή στην έδωσε και το σύνολο του ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί όλοι πίστεψαν πως θα ακολουθήσεις έναν ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό δρόμο με το λαϊκό συμφέρον στην πρώτη γραμμή.
Δεν σου την έδωσε για να την καταχραστούν οι ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες σου και με πρόσχημα εσένα και το ηθικό σου ανάστημα να διασύρουν τη χώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Έρμαια στις ορέξεις των Διεθνών Τραπεζιτών η Ελλάδα πορεύεται αμήχανη με το χέρι απλωμένο στους τοκογλύφους αναβάλλοντας και ξορκίζοντας το αναπόφευκτο που είχες όλη την εξουσία και έγκριση να αντιμετωπίσεις χωρίς καθυστέρηση.
Αυτοί οι συνεργάτες σου δεν γεννήθηκαν από το λαϊκό κίνημα αλλά από τη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου και αυτό υπηρετούν.
Πασχίζουν να μείνει η Ελλάδα συνεπής δανειολήπτης αυτών που την καταχράστηκαν.
Παγιδεύουν την πατρίδα σε...

μηχανισμούς που δηλώνουν εταίροι μας και κερδοσκοπούν ασύστολα απ' τα αδιέξοδά μας.
Είτε είναι ανίκανοι, είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοί τους.
Προτιμώ να είναι ανίκανοι.
Η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η αποστολή τους. Έχουν αναλάβει το έργο να εγκλωβίσουν την Ελλάδα στον Γολγοθά που ετοίμασαν οι δανειστές μας. Αρχικά στο νέο υψηλότοκο και κερδοφόρο για κάποιους δανεισμό, μετά στην εποπτεία, μετά στην κατάσχεση και μετά στον πλειστηριασμό.
Πρόεδρε,
Ακόμη και τώρα μπορείς να πεις το νέο ΟΧΙ.
Διώξε τους εγκάθετους των τραπεζιτών, δώσε το χέρι στο λαό, κλείσε φυλακή τους κλέφτες όπου κι αν ανήκουν, πες την αλήθεια και προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με την απειλή εξόδου απ' την ευρωζώνη.
Μόνο αυτό φοβούνται.
Οι Έλληνες μπορούν να πουν το ναι στη συνειδητή αναστολή της ευημερίας για τρία-τέσσερα χρόνια και μετά να ξανακτίσουν απ' την αρχή, χωρίς βαρίδια, μια νέα Ελλάδα μαζί σου.
Οι Έλληνες δεν μπορούν να πουν ναι στην υποδούλωση της Ελλάδας για 25 και 30 χρόνια με άγνωστες συνέπειες.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Με την ευλογία της άμεσης σχέσης με τον ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου να έχει οδηγήσει τη ζωή μου αισθάνθηκα υποχρεωμένος να σου γράψω αυτές τις γνώμες.
Κοίτα γύρω σου και άσε το ένστικτό σου να σε οδηγήσει κοντά στο λαό. Η θέση σου είναι μ' αυτούς που δεν πρέπει να χάσουν την ελπίδα κι όχι μ' αυτούς που φοβούνται μήπως χάσουν τα υπερκέρδη τους.
Προχώρησε άμεσα σε Συνέδριο για να πάρεις νέα δύναμη και να ξεκαθαρίσεις τι είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κι όταν το πράξεις αυτό και με το λαό θα είσαι συνεπής, γιατί θα ξέρει ότι δεν εξαπατήθηκε στις 4 Οκτώβρη και θα φύγουν από μόνοι τους όσοι σε οδηγούν σήμερα να χρεωθείς ξένες αμαρτίες.
Η ιστορία σου επιφύλαξε να αποδείξεις ότι μπορείς να γράψεις και να γραφτείς στην ιστορία.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
23/04/10
Από sibilla

Γέρνει λίγο ...αλλά είναι καλοτάξιδο! (βρε, είμαστε για το γάιδαρο καβάλα!)

Βέβαιη η προσφυγή στο ΔΝΤ! Είναι γεγονός πλέον.

Οι φωτιές του ήλιου.

Με το ένα και με τ' άλλο θα ξεχάσουμε γιατί φθάσαμε ως εδώ!

Κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή συναντούσε ουκ ολίγες φορές στα υπουργεία τους ο Μ. Χριστοφοράκος.
Αυτό κατέθεσε χθες το δεξί του χέρι, η γραμματέας του Κατερίνα Τσακάλου, ενημερώνοντας την εξεταστική επιτροπή για τις επαφές του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens με πολιτικά πρόσωπα.
Συγκεκριμένα, η μάρτυρας ανέφερε ότι ο κ. Χριστοφοράκος επισκεπτόταν πολλές φορές την Ντόρα Μπακογιάννη στο γραφείο της στο υπουργείο, ενώ έστελνε δώρα στις ονομαστικές εορτές και ...>>>>>>

τα Χριστούγεννα.
Επαφές αλλά αραιότερες είχε και με τον Π. Δούκα, ενώ κάποιες λίγες επισκέψεις έκανε και στο υπουργείο Οικονομικών όταν τσάρος της Οικονομίας ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης.
Η κ. Τσακάλου επέμεινε ότι όσα είχαν καταγραφεί στο περιβόητο ημερολόγιο για συναντήσεις και τηλεφωνικά ραντεβού με πολιτικούς ήταν ακριβέστατα καθώς, όπως δήλωσε, αν υπήρχε αναβολή ή ματαίωση καταγράφονταν. Γνωστοποίησε δε ότι κατά την περίοδο προ των εκλογών πύκνωναν οι επαφές του με τους υπεύθυνους οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είτε με πρωτοβουλία δική τους είτε έπειτα από πρωτοβουλία του Χριστοφοράκου.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις του με μέλη του πολιτικού συστήματος η μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι στο περιβόητο ταξίδι του Μ. Λιάπη τον Ιούνιο του 2006 στην Αυστρία μαζί με τον Χριστοφοράκο είχε η ίδια εξασφαλίσει τα εισιτήρια.

Επαφές είχε επίσης με τον Γ. Βουλγαράκη, ενώ, όπως γνωστοποίησε, ο μοναδικός πολιτικός που είχε δει να επισκέπτεται τον επικεφαλής της Siemens Ελλάδας στο γραφείο του ήταν ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλης.

Καταγγελία για C4i

Την ίδια στιγμή αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προκάλεσε το τελεσίγραφο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγια προς τη SAIC, στο οποίο γνωστοποιείται η πρόθεση καταγγελίας της σύμβασης του C-4Ι στην περίπτωση που η προμηθεύτρια εταιρεία δεν παραδώσει το εν λόγω σύστημα (εντός 15ημέρου) χωρίς προβλήματα λειτουργικότητας.

Η Ν.Δ. διά του Κ. Τζαβάρα τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ ομολογεί έτσι πως όχι μόνο η Ν.Δ. δεν έχει παραλάβει το σύστημα αλλά και πως η σύμβαση αφήνει περιθώρια χειρισμών, που δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απειλεί τη SAIC με καταγγελία της σύμβασης».

Αντίθετα, ο Γ. Νικητιάδης από το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «ο κ. Βούγιας έκανε αυτό που δεν έκανε ο Μαρκογιαννάκης και άλλοι υπουργοί της Ν.Δ. για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί από τις παράνομες τμηματικές παραλαβές των υποσυστημάτων και την τμηματική απελευθέρωση των εγγυητικών».

Πάντως τα κόμματα της Αριστεράς διά του Θ. Παφίλη (ΚΚΕ) και του Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισαν την «κόντρα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «σύγκρουση συνενόχων που προαναγγέλλει συγκάλυψη και συμψηφισμό».
enet.gr

Ακυβέρνητο καράβι η οικονομία μας!

ΨΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ !...

Ο Θεός να σε φωτίσει...

Πρωθυπουργέ μου Γεώργιε,
σήμερα είναι η ονομαστική σου εορτή και ελπίζω πως κοιμήθηκες και δεν πέρασες τη χθεσινή σου νύχτα κλαίγοντας για την κατάσταση της πατρίδας μας, όπως φέρεται να είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ξινόγαλος σε συνδικαλιστές σας. Ελπίζω να σηκώθηκες σήμερα χαρούμενος και ευδιάθετος. Άλλωστε έχεις πετύχει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα που σήμερα θα πρέπει να απολαύσεις την εορτή σου ανενόχλητος μακριά από Μέρκελες, Ομπάμες και ΔοΝηΤες.
Πρώτα κατηγόρησες τη Νέα Δημοκρατία. Κι ο λαός το ίδιο. Μετά ...>>>>>>

ξανακατηγόρησες τη Νέα Δημοκρατία και στο τέλος για να προσθέσεις επιχειρηματολογία στις πολιτικές σου, έκανες το πλέον πρωτότυπο...κατηγόρησες τη Νέα Δημοκρατία. Γενικά όταν σε ακούω έχω την αίσθηση ότι μας κυβερνά ακόμη η επάρατος Δεξιά. Μπορεί και να βολεύει αυτό, αλλά μάλλον θα ξέρεις ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει εδώ και 36 χρόνια, εκ των οποίων τα 22 αισίως ήταν κυβέρνηση κι εσύ υπουργός της. Τι σημαίνει αυτό δεν θα αναλύσουμε τώρα ( πού ώρα να ασχοληθούμε πχ με κάτι λεφτά που έδωσε ο Βγενόπουλος ή τις μίζες της Siemens επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ), άλλα μας καίνε.

Πως ανοίξαμε ας πούμε τα πόδια στους κερδοσκόπους... Πώς στις 22/10/2010 η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια και δυνατότητες στην υποτιμητική κερδοσκοπία, δίνοντας στην ουσία το σύνθημα για το κερδοσκοπικό πάρτυ. Ενώ το περιθώριο να παραδώσουν τα πωλούμενα ομόλογα ( που δεν είχαν στα χέρια τους οι κερδοσκόποι ) στους αγοραστές ως τότε ήταν τρεις ημέρες, ξαφνικά έγιναν δέκα ( Τ+10 ). Αυτό για τους γνωρίζοντες οικονομικά ξέρετε τί σημαίνει....στη συνέχεια η ΤΤΕ έκανε το κορυφαίο. ΔΕΝ επέβαλε κυρώσεις σε όσους κερδοσκόπους δεν παρέδωσαν τα ομόλογα στο περιθώριο των δέκα ημερών. Την πρακτική αυτή προσυπέγραψε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Πρωθυπουργέ μου, αν έτσι γίνεσαι καλύτερος από τη Ν.Δ. ευχαριστώ δεν θα πάρω άλλο. Μέρα που είναι δε θα σε στενοχωρήσω άλλο και τις αλχημείες του Βενιζέλου με προσλήψεις των 2.600 ευρώ μηνιαίως των ημετέρων θα στις αφήσω για άλλη ανάρτηση. Να περάσεις καλά σήμερα, μια ωραία ιδέα είναι με τον έτερο εορτάζοντα.....τον Τζορτζ Σόρος, για τον οποίο θα πρέπει να κανονίσεις κι έναν ανδριάντα έξω από το Χρηματιστήριο, καθώς κι ένα μνημείο για τα φιλαράκια σου τη Goldman Sachs. Xronia sou polla George ki o theos na se fotisei.

ΥΓ1 500+ τα spreads; ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ

ΥΓ2 Γιατί πανηγυρίζετε πού το έλλειμμα είναι υψηλό;
pistolero

Συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες στην Αρναία.

Από τη σημερινή κατάληψη του πολεοδομικού γραφείου Αρναίας από Δημότες του Δήμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σχεδιασμό των νέων Δήμων στη Χαλκιδική και τον ορισμό των εδρών.

Κατάληψη της ΔΟΥ Αρναίας λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Από τη χθεσινή κατάληψη της ΔΟΥ Αρναίας από Δημότες του Δήμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σχεδιασμό των νέων Δήμων στη Χαλκιδική και τον ορισμό των εδρών.

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Η Τ.Ο.ΠΑΣΟΚ Ζερβοχωρίων υπέρ της ένταξης των Ζερβοχωρίων στο Δήμο Πολυγύρου.

Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΟΥ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΩΝ
Στηρίζουμε το νομοσχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» γιατί αναμφίβολα θα επηρεάσει αποφασιστικά, καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης και του κράτους. Αρα κατ΄ επέκταση και της κοινωνίας και των πολιτών.
Θα παρέμβει στον πυρήνα της θεσμικής υπόστασης του Ελληνικού Κράτους και των λειτουργειών του. Θα επιφέρει μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τομές και αλλαγές για την καλύτερη και άμμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και θα αναβαθμίσει αναπτυξιακά ...>>>>>>

την περιφέρεια, δημιουργώντας ισχυρούς Δήμους προς όφελος των πολιτών.
Σε ότι αφορά το χωροταξικό και την σύσταση των νέων Δήμων που θα προκύψουν πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
θα διορθώσει λάθη και παραλήψεις του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» που όλοι ξέρουμε ότι διχοτόμησε σε τρεις διαφορετικούς Δήμους τα Ζερβοχώρια.
Είναι αυτονόητο ότι τα Ζερβοχώρια έχουν την ευκαιρία να συνενωθούν ξανά και πάλι μαζί.
Είναι φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία και άποψη της Τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ζερβοχωρίων επιθυμεί την συνένωσή της με τον Δήμο Πολυγύρου.
Έτσι και αλλιώς καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια λόγω και της μικρής απόστασης εξυπηρετείται υπηρεσιακά από τον Δήμο Πολυγύρου.
Έχουμε εμπιστοσύνη στα κριτήρια του νέου νομοσχεδίου και στην απόφαση του Υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Πολιτικός πολιτισμός; Τι είναι αυτό;

Είναι παράξενο πραγματικά το ότι κανένα κόμμα από τη Χαλκιδική (εκτός ΠΑΣΟΚ) δεν πήρε θέση για την επίθεση στο πολιτικό Γραφείο του Γιάννη Δριβελέγκα, την Τετάρτη 21/4/10!
-Εντάξει, ρε φίλε ...αλλά να... πρέπει να δείξεις, επιβάλλεται, τον πολιτικό σου πολιτισμό! (αρκεί φυσικά να διαθέτεις)