Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

ΔΙΚΗ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Oργή και θλίψη μας προκάλεσε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Αμαρύνθου. Ήταν τον Οκτώβριο του 2006, που η ανήλικη αλλοδαπή μαθήτρια είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από 4 συμμαθητές της, ενώ 3 συμμαθήτριες βιντεοσκοπούσαν το «κατόρθωμά» τους.
Τρεισήμισυ χρόνια αργότερα, η υπόθεση αναβίωσε στο δικαστήριο, αλλά για εμάς είναι φανερό ότι δεν έγινε δυνατόν να βγεί στο φως η αλήθεια. Κατά τη διαδικασία κατέθεσαν περίπου 40 μάρτυρες υπέρ ...>>>>>>

των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικοί, ενώ από την πλευρά της καταγγέλλουσας δεν υπήρξε κανείς και καμία μάρτυρας, εκτός βέβαια της μητέρας της. Και μάλιστα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε καν να υποβληθεί το πόρισμα της εξέτασης της καταγγέλλουσας από εγκεκριμένη κλινική ψυχολογίας διαπιστευμένη με διεθνή στάνταρ. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και κατηγορούμενες, ανέφεραν σημεία και τέρατα εναντίον της, σε βαθμό πραγματικού βασανιστηρίου (που το δικαστήριο δεν απέτρεψε) ενώ μέσα στην αίθουσα κυριαρχούσαν συνθήκες κατατρομοκράτησης, ώστε να μην τολμήσει κανένας και καμία να προσέλθει ως μάρτυρας για να καταθέσει αντικρούοντας τις αδιανόητες κατηγορίες.

Τις προηγούμενες από τη δίκη ημέρες, κάποιες και κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν δώσει και συνεντεύξεις για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ενώ είχαν φροντίσει, από την πρώτη ημέρα της καταγγελίας κιόλας, να εξαφανιστεί το βίντεο.

Στη σύγχρονη ξενοφοβική και ρατσιστική Ελλάδα είναι προφανές ότι κυριάρχησε το κλίμα να «προστατεύσουμε τα δικά μας παιδιά έναντι της ξένης».

Στη σύγχρονη σεξιστική Ελλάδα εξακολουθεί να κυριαρχεί η άποψη ότι το θύμα του βιασμού «τα ήθελε», ότι ο βιασμός δεν είναι ξένος προς τη «γυναικεία φύση», και υπάρχουν δυστυχώς πολλές σχετικές αποδείξεις και από άλλες καταγγελίες βιασμών που εκδικάζονται δικαστήρια. Η μικρή μαθήτρια από τη Βουλγαρία τιμωρείται για το πολλαπλό έγκλημά της: 1) είναι φτωχή (είναι γνωστό ότι ήταν εργαζόμενη και παράλληλα αριστούχα μαθήτρια) 2) είναι ξένη και 3) είναι γυναίκα. Την καθορίζει, δηλαδή, «διαφορετικότητα» τάξης φυλής και φύλου, και παρ’ όλα αυτά τολμά να καταγγείλει ότι έπεσε θύμα βιασμού. Το ότι το θύμα κατέληξε αιμόφυρτο στο νοσοκομείο δεν φαίνεται να αξιολογείται από τους κρίνοντες και να αίρει κάθε ένοια «συναίνεσής» της στην «ασέλγεια» που διαπράχθηκε σε βάρος της.

Υπενθυμίζουμε ότι, 11 γυναικείες συλλογικότητες είχαν οργανώσει διαδήλωση στην Αμάρυνθο στις 4-11-2006, στην οποία είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες γυναίκες και είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, όπως αναφερόταν και στην τότε ανακοίνωση: «Επειδή δεν ξεχνούμε ότι ο βιασμός μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, νέα ή μεσήλικα ή ακόμα υπερήλικα, το πρωί ή το βράδυ, σε πολυσύχναστες ή ερημικές περιοχές, συχνότερα μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η εποχή που, όταν η γυναίκα που έπεφτε θύμα βιασμού έπρεπε να δικαστεί και να καταδικαστεί από την κοινωνία και καμιά φορά και από τα δικαστήρια σαν να ήταν η ίδια ένοχη, πρέπει να πάψει να αναβιώνει, πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε ευρύτατη συμπαράσταση από πολύ περισσότερους φορείς, καθώς και από θεσμικά πρόσωπα. Η επιτροπή αλληλεγγύης που είχε σχηματισθεί τότε, φρόντισε για κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών που δημιούργησε η δίωξη και ο εξοβελισμός της νεαρής μαθήτριας και της μητέρας της, για κατοικία, δουλειά και σχολείο.

Σήμερα, μετά τρεισήμισυ χρόνια, οι καθηγητές και ο διευθυντής γνωστού ιδιωτικού σχολείου το οποίο της έδωσε υποτροφία και απ’ όπου αποφοίτησε, διαβεβαιώνουν τόσο για τις επιδόσεις της όσο και για το άμεμπτο ήθος της σε όλη τη διάρκεια της φοίτησής της.

Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της υπόθεσης Αμαρύνθου εντάσσεται στο κλίμα συγκάλυψης της βίας κατά των γυναικών και της κατίσχυσης της οικογενειακής ή κοινωνικής (στην προκειμένη περίπτωση) «συνοχής» έναντι του δικαιώματος των γυναικών για αυτονομία του σώματος και σεβασμό της αξιοπρέπειας, και αναβιώνει επικυρώνοντας το πατριαρχικό δικαίωμα για τον έλεγχο του σώματος των γυναικών.

Επαναβεβαιώνουμε σήμερα την αλληλεγγύη μας προς την νεαρή, ενήλικη πλέον, παθούσα και καταγγέλλουσα, και ζητούμε την αποδοχή του αιτήματός της για έφεση της εκδοθείσας απόφασης.

Αθήνα, 12 Απριλίου 2010

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Παγκόσμια Πορεία Γυναικών
Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας
Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη
Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών
Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας
Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών
Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
Ομάδα φύλου Νεολαίας ΣΥΝ
Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ
Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ
Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικολόγων Πρασίνων

Οι 278 της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής.

278 ΟΝΝΕδίτες ψήφισαν, στη Χαλκιδική, στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Προέδρου της ΟΝΝΕΔ (πολύ θετικό το ότι έγινε η εκλογή από τη βάση!).
Οι 278 δεν γνωρίζουμε αν είναι πολλοί ή λίγοι (ακούγεται πολύ μικρό νούμερο). Αυτό όμως που ξέρουμε, και που μας μετέφεραν, είναι ότι κάποιοι "Ντορικοί" της Χαλκιδικής μιλούσαν για συμμετοχή χιλίων πεντακοσίων (ναι, 1500!) ΟΝΝΕΔιτών στις εκλογές!
-Από πού πήγαζε αυτή η αισιοδοξία δε γνωρίζουμε!

Άκου ρε το Κατοχώρι, έδρα Δήμου (ή …συνεχίζουμε το μπινελίκιασμα, ΕΔΩ !!!)


Στο χωριό μου το …Πανοχώρι (χωριό πολύ παλιό, που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων), πολύ παλιά, είχαμε ένα μέρος, λίγο έξω απ’ το χωριό, όπου πετούσαμε όσα παιδιά γεννιόταν κουτσά, στραβά, ζουριασμένα, με φούϊτ στο μυαλό και γενικώς με …κουσούρια. (Κάτι σαν τον Καιάδα, δηλαδή, που είχαν οι Σπαρτιάτες, αλλά επειδή εμείς είμαστε πιο παλιοί απ’ αυτούς, μάλλον κι αυτοί από ‘μας θα το αντέγραψαν).
Ε κάποτε, που λέτε, αυτά τα …ζαβά, όσα επέζησαν δηλαδή και στάθηκαν στα …ξερά τους, άρχισαν να …οργανώνονται και σιγά-σιγά, έκαναν άκουσον-άκουσον, ένα καινούργιο χωριό, το σημερινό Κατοχώρι, αν ξέρετε... ναι, ναι, αυτό το χωριό που είναι μια ξεραΐλα, μια αηδία σκέτη…
Θα μου πείτε, τι σας νοιάζει τώρα εσάς, το Πανοχώρι και το Κατοχώρι. Δεν ξέρω αν σας νοιάζει, αλλά θέλω να σας πω το ντέρτι μου, γιατί τώρα με τον Καλλικράτη, ξεσηκώθηκαν στα μουλωχτά οι …Κατωχωριανοί, ναι ρε ‘σεις …αυτοί που τους είχαμε εμείς του ...πεταματού και θέλουν, λέει, να γίνουν και έδρα του νέου Δήμου Ανωκατωχωρίου… Άκου ρε κάτι πράγματα… το Κατοχώρι, έδρα. Δείτε και στη φωτογραφία, το …ζαβό που θέλουν για Δήμαρχο


Κι επειδή βλέπω ότι η Ρεσπέντζα, σας ξενερώνει τελευταία, με κάτι κουλτουριάρικες αναρτήσεις (για κάτι φορμαλδεΰδες, κάτι φυτά, κάτι …ΔΝΤ, Ασφαλιστικά και τέτοια) και θέλω να την …προβοκάρω λίγο, αλλά και επειδή, λείπει σε πολλούς ο «ζωτικός» χώρος έκφρασης και …δημιουργικής εκτόνωσης, περί …Καλλικράτη, σας δίνω εγώ το βήμα, να εκφραστείτε ελεύθερα.
Σ’ αυτήν εδώ την ανάρτηση δηλαδή, μπορεί να συνεχιστεί ο …διάλογος-μπινελίκιασμα μεταξύ μας, επί του θέματος
Και ήδη, με το πιο πάνω κείμενο, σας έδωσα ένα …ατράνταχτο επιχείρημα για έδρα Δήμου. Όποιος θέλει, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ελεύθερα, αλλάζοντας απλά τα ονόματα των χωριών…


Τι δείχνει η πρώτη συνάντηση της υποψηφιότητας Τσούφη

Χθες το βράδυ μας βγήκε εντελώς συμπτωματικά η είδηση της ημέρας για τη Χαλκιδική και το χώρο της Ν.Δ.!
Φίλος της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ μας τηλεφώνησε για "ενδιαφέρουσες αφίξεις" σε γνωστό ξενοδοχείο των Μουδανιών! Τα ονόματα τραβούσαν την προσοχή κάθε έστω και ανυποψίαστου πολίτη και έτσι δεν ήταν από κει και πέρα δύσκολο να αντιληφθούμε και το θέμα της συνάντησης αφού μας είχε προϊδεάσει ο ΧΟΛΟΜΩΝΤΑΣ με σχετική ανάρτηση για "σκέψεις".
Το ενδιαφέρον αυτής της πολιτικής συνάντησης είναι η επιτυχία Τσούφη να καταφέρει να ενώσει (έτσι τουλάχιστον φαίνεται) Σαμαρικούς και Ντορικούς!!! Αν δείτε τα ονόματα (ΕΔΩ) πιθανά και κάποιοι να καταλήξουν ...>>>>>>

στο ότι μόνο ο Τσούφης, και για πολλούς λόγους, θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο!
Την άποψή μας αυτήν, φυσικά, μπορεί κανείς εύκολα να αμφισβητήσει αν δει προσεκτικά τα σχόλια της ανάρτησης που προαναφέραμε και τα οποία δείχνουν μια αρνητική στάση ορισμένων στην υποψηφιότητα Τσούφη, συνδυάζοντας αυτήν με την εκλογή Παπαμιμίκου στην προεδρία της ΟΝΝΕΔ και τα υψηλά ποσοστά που πήρε στη Χαλκιδική, βέβαια για το θέμα των εκλογών της ΟΝΝΕΔ είναι γνωστό ότι κανένας παράγοντας της Ν.Δ. δεν τοποθετήθηκε δημόσια στη Χαλκιδική και μάλλον ούτε και παρασκηνιακά ασχολήθηκαν πολύ με το θέμα! Όπως όμως και να έχει το ζήτημα είναι λογικό να υπάρχουν "κατάλοιπα" διαθέσεων λόγω του κλίματος που επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογών της Ν.Δ. που έγιναν πριν από λίγο καιρό! Ο καιρός θα δείξει.

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ

Ουφ!!! ευτυχώς μπόρεσαν και ήρθαν στην Ελλάδα μας αυτοί οι καλοί οι άνθρωποι της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Έτσι θα μπορέσουν απρόσκοπτα, σε συνεργασία με τους εδώ καλούς ανθρώπους που μας κυβερνάνε, να επιτελέσουν το θεάρεστο έργο τους.
Οι χθόνιες δυνάμεις του κακού (βλέπε ηφαίστειο Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ της Ισλανδίας) στάθηκαν ανίκανες να εμποδίσουν την έλευση των εκπροσώπων του καλού στην χώρα μας.
ΕΝΕΔΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΥΤΩΝ

Ανοιχτή εκδήλωση για τη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών φυτών και λαχανικών διοργανώνουν την Κυριακή 25 Απριλίου 2010, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο Πολυγύρου, ο Δήμος της πρωτεύουσας και τα σχολεία της πόλης.
Οι μαθητές των σχολείων του Πολυγύρου φύτεψαν ντοματιές, πιπεριές και μελιτζανιές με σπόρους από ντόπιες ποικιλίες, που προσέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση «ΠΕΛΙΤΙ», μια οργάνωση με έδρα το Μεσοχώρι Δράμας και σκοπό τη διάσωση και διάδοση των σπόρων των παραδοσιακών ποικιλιών
...>>>>>>

της πατρίδας μας.

Τα φυτά αυτά, θα προσφερθούν την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 δωρεάν σε όσους κατοίκους της περιοχής πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Παράλληλα το κοινό θα ενημερωθεί για την αξία της διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών και θα απολαύσει παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό νέων του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου.

Το 2010 είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της Βιοποικιλότητας, δηλαδή της ποικιλίας των φυτών και ζώων του πλανήτη μας που απειλούνται από εξαφάνιση. Δεδομένης και της νέας απειλής της Γενετικής Μηχανικής με τις «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή όπου η επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών – έναντι των υβριδίων – είναι επιβεβλημένη.

Περισσότερες πληροφορίες:

Κώστας Γκλιάος τηλ.: 6944 816380 - Έλσα Δομόσογλου τηλ.: 23710 24175

Σίσσυ Γιαννακάρου τηλ.: 23713 00541


"Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών για τη διεκδίκηση του αυτονόητου."

Την Παρασκευή 16 Απριλίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου συνοδευόμενη από το γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΝ Χαλκιδικής Κώστα Γκοντίνο και τα μέλη Στέλιο Παπαματθαίου και Χρήστο Ασημινάρη, συναντήθηκαν με συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της Ν. Καλλικράτειας και της Φούρκας.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σοβαρότατο θέμα που προέκυψε με τις συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας, σε σχολικές προκάτ αίθουσες που τοποθετήθηκαν ως προσωρινή λύση σε σχολικές μονάδες και του νομού Χαλκιδικής.
Οι γονείς προφανώς αναστατωμένοι και ανήσυχοι για την υγεία των μικρών μαθητών, αλλά και για την ομαλή ...>>>>>>

λειτουργία των μαθημάτων σε ασφαλείς πλέον αίθουσες, εδώ και ένα μήνα που διαπίστωσαν ότι οι οσμές στις σχολικές αίθουσες ήταν έντονες και τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, παρουσίαζαν αλλεργίες και συμπτώματα ζάλης, άρχισαν να κινητοποιούνται. Έκαναν παραστάσεις στη Νομαρχία Χαλκιδικής ζητώντας να γίνουν μετρήσεις και την άμεση μεταφορά των μαθητών σε άλλες αίθουσες, διεκδικώντας και το χρόνιο αίτημά τους για αίθουσες βαρέου τύπου. Παράλληλα απευθύνθηκαν και στο ΑΠΘ για μετρήσεις και οι οποίες έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις της ουσίας φορμαλδεΰδη, η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή υλικών που βρίσκονται και στις σχολικές αίθουσες. Να επισημανθεί πως η φορμαλδεΰδη σε μεγάλες συγκεντρώσεις είναι τοξική και πιθανόν καρκινογόνος ουσία, κατά τους ειδικούς. Οι γονείς ξαναεπισκέφτηκαν το Σάββατο τη Νομαρχία η οποία τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταφοράς μαθητών σε άλλους χώρους και οι οποίοι δεν υπάρχουν και θα συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα οι μαθητές στις υφιστάμενες αίθουσες. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την εταιρία που έχει κάνει σύμβαση με τον ΟΣΚ και έχει τοποθετήσει 5.000 συνολικά ανάλογες προκάτ σχολικές αίθουσες σε όλη τη χώρα, ήταν να τοποθετήσει κάποιους εξαερισμούς. Οι γονείς οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ότι έχει λυθεί το πρόβλημα συνεχίζουν μετά τη δεκαήμερη αποχή από τα μαθήματα των παιδιών τους, αύριο σε συλλαλητήριο όλων των σχολικών μονάδων που έχουν πρόβλημα στη Ν. Καλλικράτεια και αλλού στο νομό, καλώντας όλους τους φορείς και τους κατοίκους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση έκανε δηλώσεις στα τοπικά μέσα. Μεταξύ άλλων τόνισε: «…Το πρόβλημα που προέκυψε στις σχολικές αίθουσες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Η πολιτεία και το υπουργείο παιδείας στο οποίο έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση από τέλη Μάρτη, πρέπει άμεσα να αντικαταστήσει τις προκάτ αίθουσες με άλλες βαρέου τύπου και ασφαλείς. Επίσης πρέπει να ελέγχουν οι συμβάσεις του ΟΣΚ με τη συγκεκριμένη εταιρία και οι προδιαγραφές που προβλέπονται στη συγκεκριμένη περίπτωση των σχολικών αιθουσών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών για τη διεκδίκηση του αυτονόητου. Σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολεία. για όλους τους μαθητές. Οι περικοπές στο νευραλγικό κλάδο της δημόσιας παιδείας είναι ενδεικτικές της πολιτικής της κυβέρνησης…»

Το Γραφείο Τύπου

Παρουσίαση της νέας έκδοσης των ποιημάτων του Αλέκου (21 Απρίλη 2010)

Θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση των ποιημάτων του Αλέκου Παναγούλη, όπου θα περιέχονται και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες φοιτητών των ΙΕΚ ΑΚΜΗ πάνω στο πρόσωπο και τον αγώνα του Αλέκου Παναγούλη
Θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει ο Στάθης Παναγούλης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ...>>>>>>

ΕΔΗΝ Σταύρος Καράμπελας, ο εκδότης Παπαζήσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας
Θα μιλήσουν για τα ποιήματα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλεήξς Τσίπρας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη
sibilla

Έρχεται το ασφαλιστικό...

Ελληνική Οικονομία.

ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ

Με εκτός έδρας ήττα από το Ασβεστοχώρι στο ντέρμπι κορυφης με 59-62 συνέχισε το Στρατώνι. Σε ένα αγώνα που θα μπορούσε να μας δώσει και μαθηματικά την άνοδο η ομάδα μας παρουσιάστηκε κατώτερη του αναμενομένου και θα πρέπει να σημειώσει δύο νίκες στα εναπομείναντα τρία παιχνίδια.Οι αθλητές μας με ένα εκπληκτικό 2ο πεντάλεπτο μετέτρεψαν το 9-2 σε 11-18 αλλά οι γηπεδούχοι επέβαλαν το ρυθμό τους και έφτασαν να προηγούνται μέχρι και 10 πόντους(40-30,στο24'). Στο τελευταίο δεκάλεπτο έγινε ...>>>>>>

μεγάλη μάχη και παρότι το 58-51(37') , έγινε 58-58(39') δεν ήταν αρκετό να μας δώσει την νίκη. Επόμενος αγώνας την Κυριακή στην Ιερισσό με το πάντα επικίνδυνο Ανατόλια. Αναλυτικά τα στοιχεία του αγώνα:

ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ - ΣΤΡΑΤΩΝΙ 62-59
Διαιτητές: Παγώνης , Γερακίνης
Δεκάλεπτα: 14-18, 30-26, 47-41, 62-59
Ασβεστοχώρι (Θωμαίδης)
Καλούτσικος 4, Σιμιτόπουλος , Σαραφίδης 10(1), Βασταρούχας 2, Δεληγιάννης 5(1), Τάνης , Γρηγοριάδης 2, Δανάκης 15(3), Τριφτανίδης 14(2), Ντάλλης 10(1), Λέντης , Τασούδης
Βολές: 12/16, Φάουλ: 22, Τρίποντα: 8
Στρατώνι (Μύθου)
Πιπιλιάρης 13, Πεγιάς 4, Τίλλ , Κουντουρατζόγλου 12(2), Μαρκίδης 9, Κατσαβαβάκης , Ντισλής 5, Μπούλης , Κοτζαγιάννης Α. , Νουκάρης , Κοτζαγιάννης Θ. , Δασκαλόπουλος 16
Βολές: 9/19, Φάουλ: 18, Τρίποντα: 2

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα:
ΣΚΟΠΟΣ - ΑΔΕΝΔΡΟ 83-76
ΑΝΑΤΟΛΙΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 73-56
ΔΙΑΒΑΤΑ - ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 74-68
ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ 74-86
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ - ΦΛΟΓΗΤΑ 100-71
ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΔΡΥΜΟΣ 65-42

Η Βαθμολογία:
1) ΣΤΡΑΤΩΝΙ 42
2) ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ 41
3) ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ 40
4) ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 39
5) ΑΝΑΤΟΛΙΑ 38
6) ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ 37
7) ΔΡΥΜΟΣ 34
9) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 34
9) ΑΔΕΝΔΡΟ 33
10) ΣΚΟΠΟΣ 33
11) ΔΙΑΒΑΤΑ 32
12) ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 30
13) ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ 26
14) ΦΛΟΓΗΤΑ 24

Οι πρώτοι σκόρερ:
1) ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΤΡΑΤΩΝΙ) 446(1)
2) ΚΟΥΜΛΕΛΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ) 430(5)
3) ΝΤΙΣΛΗΣ (ΣΤΡΑΤΩΝΙ) 394(44)
4) ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ (ΦΛΟΓΗΤΑ) 391(32)
5) ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ) 384(15)
6) ΜΥΛΩΝΙΔΗΣ (ΔΙΑΒΑΤΑ) 377(39)
7) ΠΑΥΛΕΑΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΑ) 364(8)
8) ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ) 359(3)
8) ΜΟΥΜΟΓΛΟΥ (ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ) 357(15)
10)ΔΕΛΗΜΠΑΛΤΙΔΗΣ (ΑΔΕΝΔΡΟ) 355(11)
11)ΤΣΕΛΙΟΣ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ) 331(45)
12)ΒΕΡΓΙΝΗΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΑ) 331(24)
13)ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ) 329(28)
14)ΗΛΙΑΔΗΣ (ΔΡΥΜΟΣ) 325(41)
15)ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ) 325(34)
16)ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ) 323(50)
17)ΠΙΠΙΛΙΑΡΗΣ (ΣΤΡΑΤΩΝΙ) 317(11)
18)ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ) 317(42)
19)ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ) 317(3)
20)ΚΑΔΗΣ (ΣΚΟΠΟΣ) 312(35)

Οι πρώτοι στα τρίποντα:
1) ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ (ΔΡΥΜΟΣ) 71
2) ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ) 50
3) ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ (ΦΛΟΓΗΤΑ) 48
4) ΤΣΕΛΙΟΣ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ) 45
5) ΝΤΙΣΛΗΣ (ΣΤΡΑΤΩΝΙ) 44
6) ΤΣΙΑΤΣΙΟΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΑ) 44
7) ΜΑΡΑΠΙΔΗΣ (ΔΙΑΒΑΤΑ) 43
8) ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ) 42
9) ΔΑΝΑΚΗΣ (ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ) 42
10)ΗΛΙΑΔΗΣ (ΔΡΥΜΟΣ) 41

Η επόμενη αγωνιστική:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΣΚΟΠΟΣ
ΣΤΡΑΤΩΝΙ - ΑΝΑΤΟΛΙΑ
ΔΡΥΜΟΣ - ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
ΑΔΕΝΔΡΟ - ΔΙΑΒΑΤΑ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ - ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ - ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ
ΦΛΟΓΗΤΑ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Συνέντευξη Τσίπρα στον "ΤΥΠΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

1. Η επικαιρότητα αλλά και το ελληνικό ενδιαφέρον, τους τελευταίους μήνες, είναι στραμμένα στο ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μάλιστα για ορισμένους, η λύση αυτή έχει κλειδώσει. Οι επικριτές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν, ότι το θέμα το άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση, παρά ...>>>>>>

τους ισχυρισμούς της για το αντίθετο, και το έφερε στο προσκήνιο. Πιστεύετε ότι ήταν ατυχής χειρισμός ή γενικότερος σχεδιασμός;
Ειλικρινά δεν μου είναι ξεκάθαρο τι από τα δύο συνέβη. Ενδεχομένως και ένας συνδυασμός ατυχών χειρισμών και πιέσεων από συμβούλους που έχουν σχεδιασμούς που ακουμπάνε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αυτό όμως τελικά έχει μικρή σημασία. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Αρχικά έπαιξε με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, επιδιώκοντας να προκαλέσει κάποιου είδους ευρωπαϊκή επιτήρηση για να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεων. Μετά αρνήθηκε να αναζητήσει εναλλακτικές μορφές δανεισμού, αρνήθηκε να διεκδικήσει εξ αρχής κοινοτική στήριξη, αρνήθηκε να αναζητήσει συμμαχίες με χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Το μόνο που έκανε ήταν να διαβεβαιώνει τις αγορές ότι θα κάνει οτιδήποτε της ζητηθεί .Και αυτό βέβαια, οι αγορές το εξέλαβαν ως αδυναμία. Και τώρα οδηγούμαστε σε καθεστώς κηδεμονίας και σε μια μακρά διαδικασία κοινωνικής πτώχευσης.
2. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται το «ακραίο» σενάριο της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ για να μπει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά. Κατά τη γνώμη σας η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας σημαίνει αναγκαστικά και κοινό νόμισμα;
Έξοδος από την ευρωζώνη υπό τις σημερινές συνθήκες θα σήμαινε δραματική επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Θα σήμαινε περισσότερη φτώχια και ανεργία, διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους. Με λίγα λόγια θα σήμαινε να πληρώνουμε τα χρέη και τα αγαθά σε ακριβό ευρώ και μισθούς και συντάξεις σε φθηνή δραχμή. Ωστόσο το ζητούμενο μετά τη προχθεσινή ταπεινωτική για την Ευρώπη εξέλιξη της παράδοσης μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης στην υπερατλαντική δικαιοδοσία, δεν είναι αν εμείς θα επιλέξουμε να μείνουμε στο κοινό νόμισμα αλλά αν θα αντέξει το ίδιο το κοινό νόμισμα.
3. Είτε δανειστεί η χώρα μας από το ΔΝΤ είτε όχι, το 2011 θεωρείται η χρονιά που θα ληφθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Το πιστεύετε κι εσείς;
Πολύ φοβάμαι ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ μας οδηγεί σε συνθήκες απόλυτης λεηλασίας. Ότι δεν είχε πουληθεί μέχρι σήμερα θα πουληθεί τώρα, οποιοδήποτε κοινωνικό δικαίωμα και κατάκτηση, είτε αφορά την εργασία, είτε την ασφάλιση, είτε τις κοινωνικές υπηρεσίες, βρίσκεται ήδη υπό αμφισβήτηση. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε, είναι να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος, να αντιδράσει, να δημιουργήσει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αν οι άνθρωποι παραμείνουν μέσα σε ένα κλίμα ηττοπάθειας, παραίτησης και απογοήτευσης, θα τους τα πάρουν όλα. Αυτό είναι το κριτήριο για το αν θα εφαρμοστούν ή όχι νέα μέτρα.
4. Λέτε «όχι» με φανατισμό στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Ίδια στάση έχει και η ΝΔ. Πώς εξηγείται αυτή η σύμπλευση;
Και το ΠΑΣΟΚ αυτό θα έλεγε αν ήταν στην αντιπολίτευση. Η στάση αυτή, είναι τυπική και η υποκριτική για τα δύο κόμματα εξουσίας, αναλόγως αν βρίσκονται στην κυβέρνηση, ή αν προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια. Η ΝΔ άλλωστε δεν έχει σταθερή στρατηγική και βολοδέρνει ανάμεσα στη γραμμή της εθνικής συναίνεσης και της επιλεκτικής διαφοροποίησης. Απεναντίας η Αριστερά είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ΔΝΤ, αφού γνωρίζουμε τι συνέβη σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που κατέφυγαν εκεί. Εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, σοβαρότατες μεταρρυθμίσεις υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και φυσικά, καμία βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη. ΤΑ παραδείγματα της Ουγγαρίας και της Λεττονίας είναι τα πιο χαρακτηριστικά.
5. Η Αριστερά υποστηρίζει, ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση στα κεκτημένα τους δικαιώματα. Πώς είναι δυνατόν σ’ αυτήν την εξέλιξη, τα κόμματα της Αριστεράς να μην διατυπώνουν κοινό λόγο και να εμφανίζεστε κατακερματισμένοι;
Είναι μεγάλη και ιστορική η ευθύνη της αριστεράς για την εικόνα κατακερματισμού που περιγράφετε, γιατί αποτελεί και τη βασική αιτία που περνάει από το μυαλό σε όσους μας κυβερνάν, ότι μπορούν να προχωρούν σε τόσο σκληρές επιλογές. Όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν από τη μια τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και από την άλλη τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις απογοητεύονται, δε πιστεύουν στη δύναμή τους. Η ευθύνη της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι πολύ μεγάλη για αυτή την εξέλιξη. Από την άλλη εμείς παρά και τις δικές μας αδυναμίες δε θα κουραστούμε να επιδιώκουμε διαρκώς τη κοινή δράση όλων των δυνάμεων που αισθάνονται την ευθύνη να μπλοκάρουμε τις αρνητικές εξελίξεις που έρχονται. Και όχι μόνο με δυνάμεις της αριστεράς αλλά και με δυνάμεις που θα αρχίσουν να απεγκλωβίζονται από το συναινετικό πλαίσιο του δικομματισμού.
6. Χαρακτηρίσατε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη «αντιπρόεδρο της κυβέρνησης». Θεωρείτε ότι το ακροατήριο που βρίσκει- όπως προκύπτει από τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις- αποτελείται από συντηρητικούς ψηφοφόρους ή ο Γ. Καρατζαφέρης μιλά πιο «ανοικτά» και γι’ αυτό βρίσκει ακροατήριο;
Ο κ. Καρατζαφέρης απευθύνεται σε έναν κόσμο βαθύτατα συντηρητικό, ο οποίος έχει απογοητευτεί από τα κόμματα εξουσίας, αλλά αρνείται να αμφισβητήσει την πολιτική τους. Και η πολιτική του κ. Καρατζαφέρη είναι να προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο αυτό ενάντια σε ακόμα πιο αδύναμες ομάδες όπως οι μετανάστες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο κ. Καρατζαφέρης προσφέρει στην κυβέρνηση κάλυψη από τα δεξιά, υποστηρίζοντας τα κυβερνητικά μέτρα και συκοφαντώντας κάθε εκδήλωση κοινωνικής διαμαρτυρίας. Πιθανόν να βγαίνει πρόσκαιρα ωφελημένος, αλλά το ερώτημα είναι πόσο είναι ικανοποιημένοι από αυτή τη συμμαχία, οι άνθρωποι που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ.
7. Όταν το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΝ είχε παρουσιάσει θεαματική άνοδο. Σήμερα, παρά τα μέτρα που έχει πάρει το κυβερνών κόμμα, διατηρεί την πρωτιά και σταθερό προβάδισμα. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε χαμηλά ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ πείθει τους ψηφοφόρους;
Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα αλλά εγώ θα συνιστούσα να μην επαναπαύεστε σε πρόσκαιρα δημοσκοπικά ευρήματα. Ο κόσμος βράζει και οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν ακραίες επιλογές στη οικονομία, ενδεχομένως να είναι εξίσου ακραίες. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακόμα στην πρώτη θέση επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να βγάλουν δύο δεύτερους. Και τα δύο κόμματα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Ο στόχος της Αριστεράς είναι να μετατρέψει την απογοήτευση αυτή σε ενεργή πολιτική στάση. Το προσπαθούμε, επικοινωνώντας με τον κόσμο, αναδεικνύοντας το πόσο άδικα και αντικοινωνικά είναι τα κυβερνητικά μέτρα, καλώντας τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή.
8. Η κόντρα που παραμένει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μήπως είναι κι αυτή μία από τις αιτίες που η Αριστερά δεν μπορεί δημόσια να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων ή συμβαίνει κάτι βαθύτερο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σταθερή γραμμή έμπρακτης και μαχητικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού μέσα και έξω από τη βουλή, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών συζητήσεων που διεξάγει στο εσωτερικό του. Πολλές φορές μάλιστα αναρωτιέμαι αν έλλειπε από τη βουλή η δική μας παρουσία αν θα υπήρχε αντιπολίτευση. Οι διαφορές στο εσωτερικό μας όμως αναδεικνύονται περισσότερο από όσο αξίζουν και πολλές φορές υπερκαλύπτουν στα ΜΜΕ το έργο μας. Όπως και να ‘χει εκτιμώ ότι είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που όλα αυτά τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν δημοκρατικά και θα επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
9. Οι φωνές στο κόμμα σας για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μήπως εισακουστούν στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση;
Η στάση του κόμματος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ξεκαθαριστεί στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής, και θα ξεκαθαριστεί ακόμα περισσότερο στο προσεχές Συνέδριό μας. Επιδιώκουμε παντού συγκρότηση συνδυασμών με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και προγραμματικές συμμαχίες με άλλες δυνάμεις από τον χώρο της αριστεράς και της οικολογίας αλλά και με δυνάμεις ή πρόσωπα που θα απεγκλωβίζονται από τη πολιτική επιρροή των δυο μεγάλων κομμάτων. Ιδιαίτερα δε στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, όπου η ψήφος θα έχει σαφές πολιτικό μήνυμα, θεωρούμε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, που είναι υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση, πρέπει να αποδοκιμαστούν.
10. Η λαθρομετανάστευση αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της χώρας μας ενώ η εγκληματικότητα αυξάνεται ραγδαία. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση σ’ αυτό το φαινόμενο;
Ξέρετε, δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, με αυτή την έννοια δεν δέχομαι τον όρο λαθρομετανάστευση. Επίσης τα εγκλήματα δεν έχουν χώρα προέλευσης αλλά αιτίες που τα προκαλούν. Εν ολίγοις αν προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα εστιάζοντας μόνο στους μετανάστες, τότε όχι μόνο δε πετύχουμε το στόχο μας αλλά θα σπείρουμε το μίσος και το φόβο μέσα στη καρδιά της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί οι μετανάστες είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας μας. Χρειάζεται λοιπόν μια συνολική πολιτική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού, της εξαθλίωσης, των υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, της τοξικοεξάρτησης γιατί η καταστολή δεν επιλύει το πρόβλημα, απλά το μεταθέτει. Και ταυτόχρονα πρέπει να πιέσουμε την Ε.Ε να αναλάβει τις ευθύνες της, με μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική για το ζήτημα των προσφύγων, όπως την έχει διατυπώσει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και να μη «πετάει το μπαλάκι» στις χώρες υποδοχής
11. Είναι γνωστή η «κόντρα» σας με τον κ. Χρυσοχοίδη. Πώς κρίνετε το έργο του Υπουργού, μετά και τη σύλληψη, κατά την αστυνομία, μελών τρομοκρατικής οργάνωσης;
Όσο η σοβαρή αυτή υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο σε ότι αφορά την αστυνομική έρευνα όσο και τη προδικαστική διαδικασία, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τους περιττούς σχολιασμούς και να περιμένουμε να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα προσωπικές κόντρες δεν έχω με κανένα. ¨Έχω πολιτικές αντιπαλότητες με πρακτικές και κυρίως με απόψεις. Και το έργο του κ. Χρυσοχοΐδη, δε θα κριθεί μονάχα από την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης. Θα κριθεί και από πολλές άλλες. Από το ότι σήμερα εξιχνιάζονται λιγότερες από το 1/3 των υποθέσεων συνήθους εγκληματικότητας. Από το ότι η αστυνομία εμφανίζει ψευδομάρτυρες στην δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Από το ότι τα ΜΑΤ ψεκάζουν ανελέητα με δακρυγόνα τον Μανώλη Γλέζο και ασκούν σχεδόν σε καθημερινή βάση βία κατά πολιτών που ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα διόδια

Οι έξω από κάθε νομιμότητα πρακτικές της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» αναδείχτηκαν πρόσφατα με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο (6/4/2010) που δημιούργησαν υπάλληλοι της εταιρείας σε βάρος του Γιώργου Θεοδωρόπουλου και της οικογενείας του και τη μήνυση που κατέθεσε ο ίδιος, όταν αρνήθηκε να πληρώσει το αντίτιμο διέλευσης στο σταθμό των διοδίων ...>>>>>>

Λεπτοκαρυάς στην Πιερία. Η εταιρεία, σύμφωνα και με άλλες καταγγελίες, απαιτεί παράνομα από τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το τέλος διοδίων την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και την υπογραφή εντύπων, που εκδίδει η ίδια, για αποδοχή οφειλής. Επίσης η παράνομη και επί ώρες κατακράτηση των αυτοκινήτων στο χώρο του σταθμού εκτός από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και την πρόκληση κυκλοφοριακής συμφόρησης, δημιουργεί ταυτόχρονα κίνδυνο για την ασφαλή κίνηση των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η σύμβαση παραχώρησης - εκμετάλλευσης των διοδίων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, που κυρώθηκε με το Νόμο 3605/2007, προβλέπει ρητά πως σε περίπτωση άρνησης πληρωμής των διοδίων, η εταιρεία, και αφού εξασφαλίσει την άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι υποχρεωμένη να εκδώσει βεβαίωση της μη καταβολής του Διοδίου Τέλους συνοδευόμενη αποκλειστικά από ευκρινή φωτογραφία του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.
Επιπροσθέτως ανησυχία έχουν προκαλέσει στους οδηγούς, που διέρχονται από τον υπό δημόσιο έλεγχο σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα, δημοσιεύματα στον τύπο για επικείμενη αύξηση του τέλους διέλευσης από 2 σε 2,40 Ευρώ. Η σχεδιαζόμενη αυτή αύξηση είναι αντιπαροχή από το ελληνικό δημόσιο προς την εταιρεία ύστερα από απαίτηση της για «διαφυγόντα» κέρδη εξαιτίας της μη λειτουργίας των διοδίων στο ύψος του Αιγινίου, λόγω του προβλήματος στα Τέμπη.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, άρχισε σιωπηρά η σκιώδης λειτουργία των διοδίων Αιγινίου με καταγραφή των διελεύσεων και καταβολή από το ελληνικό δημόσιο 40 λεπτών ανά διερχόμενο αυτοκίνητο.

Επειδή η μέχρι σήμερα κατακράτηση τριών πολιτών στα διόδια της Λεπτοκαρυάς αποδεικνύει την αυθαιρεσία της πολυεθνικής κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»

Επειδή στην περίπτωση άρνησης πληρωμής του τέλους διοδίων η διαφορά μεταξύ ιδιώτη και εταιρείας είναι αστική και όχι ποινική και για το λόγο αυτό η παρεμπόδιση συνιστά άσκηση βίας από την πλευρά της εταιρίας, γεγονός που αποτελεί λόγο παρέμβασης των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών.

Επειδή η διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικού δημοσίου, εργολάβων και εκπροσώπων τραπεζών, η οποία αφορά ολόκληρο το πακέτο, από την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στο λεκανοπέδιο και αλλού έως τη διαχείριση των υπό κατασκευή οδικών αξόνων πραγματοποιείται κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.

Επειδή η κατολίσθηση στα Τέμπη δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για αύξηση του τέλους διοδίων.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

Ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να σταματήσουν η αυθαιρεσία και η παράνομη συμπεριφορά της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» προς τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το τέλος διοδίων και να συμμορφωθεί με όσα προβλέπονται ακόμα και στην ίδια τη σύμβαση παραχώρησης - εκμετάλλευσης των διοδίων (άρθρο 23);
Θα προβούν στο συνολικό επανασχεδιασμό της δημόσιας διαχείρισης των εθνικών οδών με στόχο την κατάργηση των διοδίων ώστε προτεραιότητα να αποτελεί η ασφαλής διέλευση των διερχόμενων και όχι η παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα;
Επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για καταγραφή των διελεύσεων από τα διόδια Αιγινίου και παραχώρηση μέρους των εσόδων των διοδίων Μαλγάρων στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε»;
Προτίθενται να συμβάλουν στη διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου αναφορικά με τις αιτίες και τις ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών με συμμετοχή της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», της «Εγνατία οδός ΑΕ», του ΤΕΕ και Επιτροπών πολιτών, όπως δημόσια έχουν ζητήσει οι επιτροπές «ακρίβεια στοπ»;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
1. Εάν είναι αληθή τα δημοσιεύματα, παρακαλούμε να μας κατατεθεί η αλληλογραφία μεταξύ των Υπουργείων και της Εταιρίας σχετικά με τη επαναδιαπραγμάτευση που αφορά στους όρους λειτουργίας των σταθμών διοδίων Αιγινίου-Λεπτοκαρυάς-Μαλγάρων;

2. Επίσης ζητούμε να μας κατατεθεί η αλληλογραφία μεταξύ των Υπουργείων και των Εταιριών «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» και «Εγνατία ΑΕ» που αφορά το δυστύχημα των Τεμπών.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές:

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Κουράκης Τάσος

Διώτη Ηρώ