Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

...σήμερα είναι Πρωταπριλιά

Τρεις ήταν οι αναρτήσεις μας για το έθιμο της Πρωταπριλιάς, δεν έχει σημασία το πόσο πειστικές ήταν, αλλά να ...για το έθιμο ρε γαμώτο:
1. Σε ναυάγιο κατέληξε τελικά, η συνάντηση Γ. Καρατζαφέρη – Προβοκάτορα (της Ρεσπέντζα)…
2. Το πρώτο όνομα!!!
3. και φυσικά του ΚΑΛΙΟ η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ...
Και του χρόνου!

Ο Αργύρης Λαφαζάνης για τον "Καλλικράτη" - 2

Ο Αργύρης Λαφαζάνης για τον "Καλλικράτη"

Συνέντευξη Αργύρη Λαφαζάνη

Έφυγε από τη ζωή ο Τζαννής Τζανετάκης

Ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζανετάκης απεβίωσε σήμερα Μ. Πέμπτη στις 16.44, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τις 2 Ιουλίου έως τις 12 Οκτωβρίου 1989, στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού.

"Η προσφυγιά δεν είναι έγκλημα"

Καλώς ήρθες παράξενε στον τόπο μου.

Το πρώτο όνομα!!!

Το θέμα έχει κλείσει και περιμένουν να κλείσει και το θέμα του χωροταξικού, στο σχέδιο του "Καλλικράτη", για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν βέβαιη τη δημιουργία τριών (3) Δήμων στη Χαλκιδική (άσχετα αν κάποιοι φωνάζουν για πέντε, Λαμπράκης κ.λ.π.) και στο δύσκολο Δήμο του "2ου ποδιού" της Χαλκιδικής (για το ΠΑΣΟΚ) έχει παρθεί ήδη η απόφαση υποστήριξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ υποψηφίου και πέραν του κομματικού τους χώρου! Η υποψηφιότητα που μπορεί να είναι τέτοια "ακούει" στο όνομα του πρώην Βουλευτή Χαλκιδικής Βαρσάμη Γιοβανούδα!

Σε ναυάγιο κατέληξε τελικά, η συνάντηση Γ. Καρατζαφέρη – Προβοκάτορα (της Ρεσπέντζα)…

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η Απριλίου 2010, η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του ΛαΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και του εκπροσώπου της Ρεσπέντζα κ. Προβοκάτορα, στα πλαίσια των επαφών του κ. Προέδρου, με τα «ΠΡΩΤΑ blogs» όλων των Νομών της Ελλάδας.
Η συνάντηση ξεκίνησε σε πολύ καλό κλίμα (φωτο), αλλά διήρκεσε μόνο 3΄ καταλήγοντας τελικά σε …ναυάγιο, όταν ο κ. Προβοκάτορας, προσφωνώντας τον κ. Πρόεδρο, του είπε:
«…Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι απλά ένα ηλίθιος κι εσείς, ένας …σοφός. Επομένως, πρέπει να με ακούσετε, γιατί ως γνωστόν …ένας σοφός μαθαίνει πολλά από έναν ηλίθιο, ενώ ο ηλίθιος δεν μπορεί (εκ των πραγμάτων) να μάθει τίποτα από έναν σοφό…»
Η παραπάνω φράση, δημιούργησε σύγχυση ...>>>>>>

στον κ. Πρόεδρο, ο οποίος απάντησε «…όχι …όχι, εσείς θα μάθετε από μένα…» αξιώνοντας –εν προκειμένω- για τον εαυτό του την ιδιότητα του …ηλιθίου, την οποία ως γνωστόν …έχει κατοχυρώσει ο κ. Προβοκάτορας και δεν παραχωρεί (μπερδεύοντάς την με τη …Μακεδονία) ούτε σπιθαμή…

O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ( MANAGERS) ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

* Της Ηλέκτρας Ζιώγα - Δαούτη
Οι διοικητικές δεξιότητες αποκτώνται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και οι κλινικές δεξιότητες. Οι managers διδάσκονται την θεωρία της διοίκησης, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη ασκώντας τις κατάλληλες τεχνικές και δεξιότητες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και ο αντικειμενικός σκοπός του Οργανισμού. Η ικανότητα άσκησης αποδοτικής διοίκησης αποκτάται και βελτιώνεται μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας.
Στο χώρο της Υγείας ένας manager νοσοκομείου, εκτός από τα τυπικά προσόντα, θα πρέπει ...>>>>>>

να διαθέτει ένα background βασικών γνώσεων της κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζει την βασική νοσολογία και την κατάταξη των νοσημάτων, την φαρμακολογία και την διαχείριση του προϋπολογισμού των φαρμάκων και γενικότερα του νοσοκομείου και να είναι εξοικειωμένος με την πληροφορική και την βιοϊατρική τεχνολογία.

Όσον αφορά τις ικανότητες, μια από τις σημαντικότερες ικανότητες που θα πρέπει ένας manager νοσοκομείου να κατέχει είναι αυτή της σωστής και γόνιμης διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων (ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, στους οποίους να παρέχει τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν σωστά την δουλεία τους), της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης και της καλλιέργειας ενός περιβάλλοντος , όπου η προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα, καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη να γίνεται μέρος της «καθημερινότητας» όλων των εργαζομένων της Μονάδας.

Όμως στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό και πολύπλοκο περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα, ακόμα και οι δεξιότητες όπως: τεχνικές, διαπροσωπικές και δεξιότητες αφηρημένης σκέψης και συνολικής θεώρησης που οφείλει να διαθέτει ένας διοικητής, φαίνεται να μην είναι αρκετές. Μια από τις εξίσου σημαντικές και αναγκαίες δεξιότητες για την αποτελεσματική συνεργασία του manager με τους άλλους στον εργασιακό χώρο είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence).Η συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει να έχει κάποιος αυτεπίγνωση (self-awareness), αυτοέλεγχο και αυτορρύθμιση (self-regulation) και γνώση των τεχνικών παρακίνησης (motivation). Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, ότι οι καλύτεροι μάνατζερς είναι εκείνοι, οι οποίοι διαθέτουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης. Έρευνες έδειξαν ότι το 67% των χαρακτηριστικών που οδηγούν στην επιτυχία αφορούν δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης .
Διαφορές μεταξύ διοικητή και ηγέτη.
Αλήθεια, ποιον θα θέλαμε για διοικητή νοσοκομείου; Κάποιον με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και όμηρο της όποιας κομματικής εξουσίας ή κάποιον με χαρακτηριστικά ενός ηγέτη που θα εξυπηρετούσε ανιδιοτελώς το δημόσιο συμφέρον και θα συνδράμει στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ;
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να συγχέουν τις έννοιες «διοικητής» και «ηγέτης» και τις θεωρούν ταυτόσημες. Παρ’ όλα αυτά, έχουν σημαντικές διαφορές. Ο διοικητής διορίζεται. Η ικανότητα του να επηρεάζει τους άλλους πηγάζει από την τυπική εξουσία που του παρέχει η θέση του. Ο ηγέτης μπορεί να διοριστεί ή να αναδυθεί μέσα από την κοινωνία. Εμπνέει τους άλλους να παράγουν έργο, χωρίς να χρησιμοποιεί τη δύναμη της τυπικής εξουσίας που του παρέχει η θέση του.
Περισσότερα στοιχεί για το πώς διοικεί τον Οργανισμό ένα ηγετικό στέλεχος ή ένα απλό διοικητικό στέλεχος παρουσιάζονται στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα :

Από τις παραπάνω βασικές διαφορές γίνεται φανερό πως η ηγεσία είναι η ικανότητα, η τέχνη, η διαδικασία επηρεασμού των άλλων ανθρώπων, προκειμένου να εργαστούν πρόθυμα και αποδοτικά για την υλοποίηση ενός κοινού στόχου. Ο ηγέτης προηγείται της ομάδας, εμπνέει και μεταδίδει τον ενθουσιασμό. Εάν μετά από μια σύσκεψη με τον διοικητή ο εργαζόμενος αισθάνεται ψυχική ανάταση, εμπιστοσύνη και επιθυμία να γίνει καλύτερος, τότε πρόκειται όχι απλά για έναν διοικητή, αλλά για έναν πραγματικό ηγέτη .
* Η Ηλέκτρα Ζιώγα - Δαούτη είναι Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο Γ.Ν. Χαλκιδικής. Τα παραπάνω είναι απόσπασμα μεταπτυχιακής εργασίας της με θέμα "Διοίκηση Μονάδων Υγείας".

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στην TV Χαλκιδική και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» με την Κατερίνα Σμιρλή βρέθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη ο Λευτέρης Μυτιληναίος.
Ο δημοφιλής τραγουδιστής είπε πολλά για το ξεκίνημα και την πορεία του στο Ελληνικό τραγούδι, και αναφέρθηκε μάλιστα στους ανθρώπους που τον βοήθησαν να εδραιωθεί στο χώρο.
Αν και ο Λευτέρης Μυτιληναίος ΔΕΝ είναι άνθρωπος της τηλεόρασης, και ...>>>>>>

μάλιστα έχει αρνηθεί πολλές εμφανίσεις σε πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, επέλεξε αυτό το τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο της Χαλκιδικής για «αρχή», γιατί το καλοκαίρι, με κάποιες απουσίες λόγο συναυλιών θα είναι ένας «Χαλκιδικιώτης» και αυτός.
Πολύ καλή η εκπομπή, και μάλιστα η δημοσιογράφος που την επιμελείται έκανε πολλές και καλές ερωτήσεις στον καλλιτέχνη, δείχνοντας ότι «διάβασε και ενημερώθηκε» για τον άνθρωπο που είχε στην εκπομπή της, σε αντίθεση με κάποιους και κάποιες «μεγαλοδημοσιογράφους» που πιάνονται απροετοίμαστοι και φέρνουν σε δύσκολη θέση τους καλεσμένους τους.

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Το ΚΚΕ για την ανεργία

Αν δεν είναι ωμός εμπαιγμός η πρόταση της κυβέρνησης προς τις άνεργες γυναίκες να γίνουν επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που τα μικρομάγαζα κλείνουν και οι αυτοαπασχολούμενοι εκτοπίζονται από τη μονοπωλιακή δράση, τότε τι είναι;
Το ζήτημα της προστασίας των ανέργων με επίδομα ανεργίας για όλους, πλήρη ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μαζί με το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποτελεί ζωτική ανάγκη και άμεσο αίτημα που πρέπει να συσπειρώσει και να ξεσηκώσει όλο το λαό.
ΑΘΗΝΑ 31/3/2010 TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ