Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Ο Ζωγράφος μέλος του Συμβουλίου Αιρετών Τ.Α. στη Ν.Δ.

Με σημερινή του απόφαση ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς όρισε το Νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριο Ζωγράφο μέλος του Συμβουλίου Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Καλή θεσούλα, δε λέμε, του ευχόμαστε καλή επιτυχία!
-Και όσοι, της Ν.Δ., ονειρεύονται χρίσματα και τέτοια πράγματα για τις ερχόμενες εκλογές (μετά ή άνευ Καλλικράτη) με ...το μαλακό το Στέργιο!

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ….


...Φορείς και μεμονωμένοι πολίτες.
Παρασκευή 5 Μαρτίου, και η Ελλάδα όλη έγινε μια φωνή διαμαρτυρίας, ένα ΟΧΙ στα πρόσφατα σκληρά, απάνθρωπα κατά πάρα πολλούς μέτρα της κυβέρνησης που στήνουν με την πλάτη στον τοίχο όχι εκείνους που έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες, αλλά τον απλό κοσμάκη, τον μισθωτό, τον δημόσιο υπάλληλο, τον συνταξιούχο.
Παρασκευή 5 Μαρτίου, μερικές ώρες πριν ψηφιστούν ...>>>>>>

από την Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος τα νέα μέτρα, η Θεσσαλονίκη σείστηκε από τις κινητοποιήσεις που ηταν η «αρχή», αφού το νέο ραντεβού δόθηκε για την επόμενη εβδομάδα, 11 του Μάρτη.
Μεσημέρι, και από τη Βενιζέλου ανηφορίζει προς την Αγίου Δημητρίου, η πρώτη πορεία , κάπου 1500 άτομα κατά την εκτίμηση της Αστυνομίας.
Προορισμός, η Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης.
Μπροστά είναι το ΠΑΜΕ, ακολουθούν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι Συνταξιούχοι, και διάφορα Σωματεία εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα.
Αφού αποχώρησε η πρώτη πορεία, μια δεύτερη έκανε την εμφάνιση της, ίδια στον αριθμό, ίσως και μεγαλύτερη…
Η ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ηταν όλοι εκεί.
Ηταν πολλοί!
Και ερχόταν κι άλλοι.
Με συνθήματα, με φωνές.
Φωνές διεκδίκησης, αλλά και απόγνωσης.
Κάποια στιγμή οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να μπουν στο χώρο της Γραμματείας, να επιδώσουν ψήφισμα, και να κρεμάσουν Πανό στο μπαλκόνι του γραφείου του γραμματέα.
Κάτω, στο δρόμο, φοιτητές και άλλοι πολίτες πετούσαν αυγά και διάφορα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόταν στο χώρο, και που απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικών, ευτυχώς όχι μεγάλης διάρκειας.
Η αγανάκτηση μεγάλη.
Το ποτήρι ξεχείλισε!
Πόσα ακόμα να αντέξει ο κόσμος;
Ποια μέτρα;
Μέτρα «για κάσσες» είπαν κάποιοι παππούδες.
Οι Απατεώνες είναι έξω, πλούσιοι, και κάθε μέρα που περνά γίνονται πλουσιότεροι.
Κανείς δεν πλήρωσε, κανείς δεν πήγε φυλακή.
Κανείς δεν θα πληρώσει.
Οι πραγματικοί απατεώνες, εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, που έσκαψαν το λάκκο μας, θα μείνουν ατιμώρητοι.
Κανείς δεν πρόκειται να τους αγγίξει όπως άλλωστε και δεν τους αγγίζει χρόνια τώρα.
ΝΑ πληρώσουν όλοι εκείνοι που έφαγαν τα λεφτά.
Όχι ο κοσμάκης.
Γιατί να μειώσεις και να καταργήσεις εσύ κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, την μόνη οικονομική «ανάσα» στους εξευτελιστικούς μισθούς της χώρας μας, που οι εργαζόμενοι αμείβονται με κριτήρια του 40’, και πληρώνουνε τα «ευρωπαϊκά κριτήρια και κελεύσματα» του 2010;

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εικόνα που έχει σήμερα η Βουλή -τη στιγμή που η κοινωνία βράζει, τη στιγμή που δεν υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που να μην αναλογίζεται, τι λαίλαπα είναι αυτή που μας βρήκε- είναι μια εικόνα κωμωδίας. Μια Βουλή που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συζητάει μέσα σε μια διαδικασία εξπρές, λίγων ωρών, τα χειρότερα, τα σκληρότερα μέτρα που έχουν έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ...>>>>>>

από τη μεταπολίτευση και μετά.
Μια εικόνα κωμωδίας, και ευθύνη γι’ αυτή την εικόνα, έχουν τα τρία κόμματα που επικρότησαν αυτή τη διαδικασία αλλά απ’ ότι φαίνεται βρίσκουν και διευκόλυνση στην απόφαση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος να μη κάνει δύσκολη τη ζωή των κυβερνητικών Βουλευτών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, πρέπει να το καταλάβετε. Δύο άνθρωποι μόνο, μείνανε να σας στηρίζουν σε αυτή τη χώρα, ο ένας είναι αυτός που έρχεται, τώρα μπαίνει στην Αίθουσα και βγήκε πριν από λίγο για να μη μιλήσει πριν από εμένα. Ο κ. Καρατζαφέρης. Ο άλλος είναι ο κ. Μητσοτάκης, που βγήκε πριν από μια εβδομάδα στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να μας πει πόσο δύσκολα περνάνε οι τραπεζίτες και ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν και άλλες θυσίες.
Αλήθεια, αισθάνεστε ευχάριστα; Αισθάνεστε ευχάριστα με αυτή τη στήριξη; Να τους χαίρεστε και να σας χαίρονται! Άραγε τι γνώμη θα έχουν τώρα όλοι εκείνοι οι πολίτες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ήλπισαν, εξαπατήθηκαν για άλλη μια φορά πριν από 4 μήνες και ήλπισαν ότι θα αλλάξει πολιτική, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες στον τόπο. Και βλέπουν σήμερα εσάς να εφαρμόζετε μια ακόμη χειρότερη πολιτική απ’ αυτή που εφήρμοσε η Νέα Δημοκρατία και να κυβερνάτε με τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη και με ακροδεξιά ουρά.
Πώς θα αισθάνονται αυτή τη στιγμή, οι ψηφοφόροι σας.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Οι εργαζόμενοι θα σας τιμωρήσουν! Θα σας τιμωρήσουν γιατί τους κοροϊδέψατε! Διαλύσατε την κοινωνική συνοχή, διαλύσατε το εισόδημα των δημόσιων υπαλλήλων και τώρα «εξ αντανακλάσεως» όπως ξεδιάντροπα λέτε, θα διαλύσετε και το εισόδημα των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Δεν τολμήσατε να τα πείτε και να τα κάνετε αυτά τον Οκτώβριο. Πέντε μήνες μετά, με τα «φίλια μέσα», να σας υποστηρίζουν και να παίζουν το σενάριο σας ώστε να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να πειστεί ότι πρέπει να γίνουν θυσίες. Να γίνει και πάλι ο κόσμος της εργασίας το κορόιδο που θα την πληρώσει.
Αλλά τώρα έρχεται η ώρα της κρίσης. Δεν θα σας φτάνουν πια κανάλια, τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί για να σας στηρίζουν. Όσο και να σας υποστηρίξουν, όσο και να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία, τα πράγματα έχουν αλλάξει, διότι ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.
Και σήμερα κύριε Υπουργέ, δε μπορείτε απ’ ότι κατάλαβα να επικαλεστείτε τις αγαπημένες σας δημοσκοπήσεις -τρεις φορές στη Βουλή επικαλεστήκατε τις δημοσκοπήσεις σε δικές μου ερωτήσεις- για να μας πείτε ότι η κοινωνία σας στηρίζει. Και δεν σας είδα να μας εγκαλείτε με το γνώριμό σας αλαζονικό ύφος, ότι είμαστε στον κομματικό μας σωλήνα ενώ εσείς είστε έξω στην κοινωνία. Πηγαίνετε λοιπόν έξω στην κοινωνία! Πηγαίνετε στους ψηφοφόρους σας, στην περιφέρειά σας και πείτε τους, γιατί λοιπόν είναι αναγκαίο να θυσιαστεί για άλλη μια φορά ο Έλληνας εργαζόμενος.
Δεν σας είδα να το κάνετε αυτό, βεβαίως διότι ήρθε η πρώτη δημοσκόπηση σήμερα το πρωί που δείχνει ότι το 70% των πολιτών να διαφωνεί με τις επιλογές σας.
Και ένα ακόμη πιο απειλητικό 80% να υποστηρίζει ότι έρχεται μεγάλη κοινωνική αναταραχή.
Και είστε εσείς, εσείς είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι γι αυτό που έρχεται.
Φτιάξατε ένα σκιάχτρο για να δικαιολογήσετε την αδυναμία σας να ορθώσετε ανάστημα και να προχωρήσετε σε ρήξεις. Φτιάξατε ένα σκιάχτρο προκειμένου να δικαιολογήσετε το ότι δεν θα εφαρμόζατε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Φτιάξατε μια παγίδα, τη παγίδα της χρεοκοπίας και πέσατε εσείς πρώτοι μέσα σε αυτή την παγίδα. Και το χειρότερο βέβαια είναι όχι ότι πέσατε εσείς, αλλά ότι παρασύρατε μαζί σας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Μας μιλήσατε για χρεοκοπία πριν καν μας μιλήσουν οι διεθνείς κερδοσκόποι, οι οίκοι της τοκογλυφίας και της λαμογιάς που αξιολογούν τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας. Πριν καν μιλήσουν τα διεθνή παπαγαλάκια για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, πρώτοι εσείς μιλήσατε.
Γιατί κύριοι της κυβέρνησης να χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Γιατί λέτε έχει υψηλό έλλειμμα. Είναι η μόνη χώρα με υψηλό έλλειμμα;
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία γιατί αυτές δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία;
Γιατί λέτε ότι ταυτόχρονα έχουμε και υψηλό δημόσιο χρέος που θα φτάσει στο 125% του ΑΕΠ;
Τότε γιατί κύριοι της κυβέρνησης, δέκα χρόνια τώρα δεν χρεοκόπησαν και άλλες χώρες που είχαν υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος; Γιατί δεν χρεοκόπησε η Ιαπωνία που έχει και υψηλό έλλειμμα και χρέος που έχει εκτοξευθεί στο 197,2% του ΑΕΠ της;
Γιατί δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία μια σειρά από χώρες που έχουν συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας; Το οποίο δικό μας είναι κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο της ευρωζώνης περίπου 175% του ΑΕΠ;
Γιατί δε χρεοκοπεί η Ολλανδία με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και θα χρεοκοπήσουμε εμείς με 175% συνολικό χρέος;
Έξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας, γιατί δεν κινδυνεύουν αυτοί με χρεοκοπία;
Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο. Γιατί δεν κινδυνεύει; Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός μια σειράς χωρών της ευρωζώνης, είναι πολλαπλάσιος του δικού μας και της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος, γιατί δεν χρεοκοπούν;
Μας απαντάτε βεβαίως, ότι αυτοί δεν χρεοκοπούν, γιατί αυτούς τους δανείζουν οι δανειστές ενώ εμάς δεν μας δανείζουν.
Ποιοι είναι αυτοί που υποτίθεται ότι δεν μας δανείζουν; Να σας πω ποιοι είναι αυτοί.
Η Ντόιτσε Μπανγκ, η Γκόλντμαν Σαξ, η Τζ εν Π Μόργκαν, όλοι αυτοί οι τραπεζικοί κολοσσοί που ελέγχουν το 75% των CDS (Credit Default swaps), δηλαδή που ασφαλίζουν τα ομολογιακά δάνεια των χωρών προκειμένου να εισπράξουν υψηλά ασφάλιστρα. Και οι ίδιες είναι αυτές που διαδίδουν με εκθέσεις τους, τη φήμη του υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας, τα κονομάνε και κατόπιν αφού ανέβουν και τα σπρεντς με όλη αυτή την κινδυνολογία, έρχονται και μας γδέρνουνε. Διότι η Ντοϊτσε Μπανγκ ήταν αυτή που αγόρασε πρώτη το ομόλογο πριν από ένα μήνα και χθες αυτή, θα είναι αυτή, η οποία θα το διανείμει. με 6,5% όμως επιτόκιο κύριε Υπουργέ.
Αυτό το σκληρό κερδοσκοπικό παιχνίδι παίζουν, με τις εκθέσεις που οι ίδιες δημοσιοποιούν, με τους οίκους αξιολόγησης, με τα διεθνή ΜΜΕ που παίζουν το ρόλο τον αντίστοιχο, όπως λέγαμε τα παπαγαλάκια του χρηματιστηρίου –θυμάστε;- ακριβώς αυτό κάνουν και φυσικά με τη δική σας απλόχερη βοήθεια.
Γιατί αν δεχτούμε, και φυσικά ούτε εγώ το υιοθετώ, αν δεχθούμε ότι δεν είστε συνέταιροι σε αυτή την κερδοσκοπία, τότε σίγουρα είστε οι χρήσιμοι μπουνταλάδες, με τον τρόπο που διαχειριστήκατε τη κρίση.
Τους στρώσατε το χαλί.
Και ύστερα ήρθατε και μας είπατε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς μας πιέζουν. Φυσικά και θα σας πιέζουν, τι θέλετε να κάνουν; Να κερδίσουν θέλουν.
Το ζήτημα είναι εσείς τι κάνετε; Εσείς, να σας πω τι κάνετε.
Μας οδηγείτε στη καταστροφή. Αυτό κάνετε. Μας προχωράτε σε θυσίες που όχι μόνο δε θα χουν κανένα αποτέλεσμα αλλά θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η κατηφόρα δε έχει τέλος.
Και να η απόδειξη. Έσπευσαν να αγοράσουν χθες οι αγαπημένοι μας πιστωτές. Κορόιδα είναι; Που θα βρουν καλύτερους πελάτες από μας. Αλλά έσπευσαν με το ίδιο εξωφρενικό επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές προτρέξατε να θυσιάσετε την Ιφιγένεια. Πήρατε τα σκληρότερα μέτρα που έχουν παρθεί ποτέ.
Γιατί; Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί δεν πέφτουν τα σπρέντ; Γιατί δεν πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού;
Μα προφανώς διότι όταν πετάς κρέας στους καρχαρίες δε φεύγουν, μαζεύονται ακόμη περισσότεροι. Και σεις αυτό κάνετε.
Και τι παραπάνω θα σας ζητήσουν αύριο αναρωτιέμαι. Και θα είσαστε έτοιμοι. Έτοιμοι να τους το δώσετε.
Και πείτε μου αφού συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα υψηλότοκου δανεισμού, γιατί θυσιάσατε τις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, γιατί βάζετε σε τροχιά διάλυσης την ελληνική κοινωνία, βυθίζοντάς την στην ανεργία και στη φτώχεια;
Πέσατε στη παγίδα που εσείς δημιουργήσατε για μικροκομματικά οφέλη και για να τα χρεώσετε στους προηγούμενους και για να δικαιολογήσετε την αδυναμία σας να εκπληρώσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις
Παίξατε το παιχνίδι των κερδοσκόπων και στη μπλόφα των αγορών για χρεοκοπία, εσείς είπατε «ρέστα» και δώσατε όλη τη μπάνκα με τη πρώτη. Και τώρα; Τώρα είναι που οδηγείτε τη χώρα σε χρεοκοπία.
Όχι σε πιστοληπτική, σε κοινωνική χρεοκοπία. Γιατί μια χώρα που δεν θα έχει τη δυνατότητα να παράγει, μια οικονομία που θα στεγνώσει, μια χώρα που δεν θα έχει εργαζόμενους, η ανεργία θα φτάσει στο 20% θα είναι μια χώρα σε χρεοκοπία.
Χρεοκοπείτε την ελληνική κοινωνία, την οδηγείτε σε ασφυξία, χρεοκοπείτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρεοκοπείτε τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, χρεοκοπείτε τις δυνάμεις της εργασίας.
Αποδειχθήκατε απολύτως τις πιέσεις που σας ασκήσανε. Αποδειχθήκατε απολύτως ερασιτέχνες να διαχειριστείτε τις τύχες της χώρας και να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των ελλήνων εργαζομένων. Απολύτως ερασιτέχνες. Αλλά ταυτόχρονα αποδειχθήκατε επαγγελματίες όπως και άλλη φορά έχετε αποδειχθεί στο να εξαπατάτε τον ελληνικό λαό.
Ακούστε κύριοι της κυβέρνησης, οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της δεξιάς, είτε με Καραμανλή, είτε με Μητσοτάκη δε θα μπορούσε να κρατηθεί ούτε τρείς μέρες με αυτά τα μέτρα.
Αλλά και σεις μη νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε για πολύ να ασκείται αυτή την πολιτική.
Διότι δεν πιάνει πια το κόλπο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Το ακούμε δεκαετίες αυτό, τα ίδια έλεγε και ο κ. Καραμανλής, τα ίδια έλεγε και ο κ. Σημίτης. Τα ίδια λέτε και εσείς και μάλλον θα έχετε την ίδια κατάληξη με τους προηγούμενους. Το 44% θα σας πέσει στο κεφάλι.
Όχι μόνο γιατί άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα στις προγραμματικές δηλώσεις, άλλα στο Ζάππειο και άλλα κάνετε τώρα.
Αλλά και γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι και το κλισέ μας πιέζουν οι ευρωπαίοι είναι πια πολύ φθηνό. Και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Και σεις επιλέγετε να ταυτιστείτε με την Ευρώπη των κερδοσκόπων ενάντια στην Ευρώπη των εργαζομένων. Δεν κάνατε καμία συμμαχία. Σοσιαλδημοκράτες είναι αυτοί που βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά και στην Ελλάδα, και στην Πορτογαλία, και στην Ισπανία. Αυτοί κάνουν τη βρώμικη δουλειά.
Η Αριστερά όμως δείχνει έναν άλλο δρόμο, μιας άλλης ευρωπαϊκής προοπτικής, μιας Ευρώπης που θέλει άλλα θεμέλια, γιατί αυτό το μοντέλο έχει καταρρεύσει παταγωδώς και παίρνουμε και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Γιατί λοιπόν, τα κάνετε όλα αυτά; Για να πάρετε, λέει, να βρείτε 1,7 δις ευρώ από τους δημόσιους υπαλλήλους και άλλα δυόμισι- τρία από τους έμμεσους φόρους.
Αλλού δεν τολμήσατε να ψάξετε να τα βρείτε αυτά τα 3-4 δισεκατομμύρια;
Πήρατε τίποτε από τους τραπεζίτες; Πήρατε τίποτα από τους εφοπλιστές;
Πήρατε τίποτε από το μεγάλο κεφάλαιο;
Πήρατε τίποτε από τα 12 δις της φοροδιαφυγής;
Πήρατε τίποτε από τα 8 δις της φοροκλοπής ΦΠΑ;
Πήρατε τίποτε από την εκκλησιαστική περιουσία;
Απολύτως τίποτε. Σε αυτούς μόνο δώρα ξέρετε να κάνετε.
Αλλά βέβαια φαίνεται τον Πρωθυπουργό δεν τον συναντούν στο δρόμο όλοι αυτοί, μόνο οι απλοί πολίτες τον συναντούν και του λένε να δώσουμε και το μισθό μας για να σωθεί η πατρίδα . Όλοι οι άλλοι τους οποίους τραπεζώνατε προεκλογικά, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν τον βρίσκουν στο δρόμο, να του πουν να δώσουμε κάτι και εμείς να σωθεί η πατρίδα. Αλλά το χειρότερο είναι ότι ούτε σεις τους ψάχνετε να τους βρείτε για να δώσουνε κάτι. Διότι και σεις όπως και οι προηγούμενοι, για αυτούς δουλεύετε.
Και αργά ή γρήγορα θα το πάρουν χαμπάρι αυτό οι εξαπατημένοι πολίτες.
Ο κόσμος που σας πίστεψε για μια ακόμη φορά.
Ο κόσμος που πίστεψε στις προεκλογικές σας εξαγγελίες θα το πάρει χαμπάρι. Σε αυτό τον κόσμο θα δώσετε λογαριασμό κύριε Παπακωνσταντίνου, όχι στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε μας, στον κόσμο σας.
Με τι σθένος, κύριοι Βουλευτές της κυβέρνησης, της πλειοψηφίας, θα αντικρύσετε τους ψηφοφόρους σας το Σαββατοκύριακο;
Τι θα τους πείτε αφού ψηφίσετε αυτά τα μέτρα;
Εμείς, σας καλούμε να μη το διαπράξετε. Και σας δίνει τη δυνατότητα η στάση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος που αποχωρεί, εδώ δίνεται η μάχη στη Βουλή. Στη Βουλή και στους δρόμους. Να φεύγουμε και να σας αφήνουμε να αλωνίζετε δεν έχει κανένα νόημα. Σας δίνει τη δυνατότητα να περάσετε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο, διότι θα λέτε δεν ήμουν εγώ εκεί, δεν τα ψήφισα εγώ, δια βοής.
Αλλά να ξέρετε βεβαίως δεν σας δίνει αυτή τη δυνατότητα γιατί θέλει να σας διευκολύνει. Δεν θέλει να σας διευκολύνει. Δεν θέλει να ταυτιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Επειδή κάναμε εμείς την πρόταση. Εκεί έχουμε φθάσει!
Αλλά ακούστε να δείτε, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο Κοινοβούλιο, έξω η κοινωνία βράζει και σεις δεν έχετε ούτε την ηθική, ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να πράξετε ένα έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού.
Με άλλη εντολή εκλεχθήκατε να υπηρετήσετε τον ελληνικό λαό, δεν δικαιούστε να τον εξαπατάτε.
Σας καλούμε, λοιπόν, να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να πράξετε σύμφωνα με τη συνείδησή σας.
Να μην ψηφίσετε μέτρα που θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία σε βαθύ τέλμα. Να μη ψηφίσετε μέτρα που σε τελική ανάλυση δεν πιστεύετε και ούτε συμφωνείτε. Διότι ο καιρός θα δείξει ότι αυτές σας οι επιλογές είναι καταστροφικές και έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πριν λίγες ημέρες ο κ. πρωθυπουργός, από αυτό το βήμα μας κατηγόρησε πως ισοπεδώνουμε με την κριτική μας για τα οικονομικά μέτρα, το έργο της κυβέρνησης. Και ανέφερε τη διαφάνεια, τον Καλλικράτη, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το φορολογικό νομοσχέδιο, την πράσινη ανάπτυξη, την επιδότηση των εισφορών των νέων εργαζομένων, την προστασία των εργασιακών σχέσεων.
Η πράσινη ανάπτυξη έγινε Βωβή ανάπτυξη, υποχωρήσατε στον εργολάβο και μας το παρουσιάζεται και ως επίτευγμα.
Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι δώρο στους εργοδότες και όχι στους εργαζόμενους.
Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια το πήρατε πίσω το μισό, υποκύπτοντας στις ακροδεξιές φωνές.
Η προστασία των εργασιακών σχέσεων κανείς, ακόμα και υπουργός της κυβέρνησης, δεν μπορεί να μας εξηγήσει από πού προκύπτει, η ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων ζει και βασιλεύει.
Ο Καλλικράτης έμεινε στα χαρτιά, έτσι κι αλλιώς φτιάξετε ένα σχέδιο για την αυτοδιοίκηση χωρίς αρμοδιότητες και πόρους.
Και η διαφάνεια κοντεύει να γίνει ανέκδοτο, από την επιλογή των γενικών γραμματέων μέχρι την υποβάθμιση του κοινοβουλίου. Το πολίτευμα της χώρας δεν έχει γίνει- ακόμα τουλάχιστον- τηλεοπτική δημοκρατία. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να υποβαθμίζεται το ελληνικό κοινοβούλιο, φέρατε το πρόγραμμα σταθερότητας σε μία επιτροπή της Βουλής για να το συζητήσουμε μέσα σε δύο ώρες. Φέρνετε τα άδικα, βάναυσα και εγκληματικά μέτρα με τη μορφή του κατεπείγοντος για να τα συζητήσουμε σ έξι ώρες.
Είμαστε μπροστά σε ένα συνολικό σχέδιο, ένα αντικοινωνικό σχέδιο. Όπως έγραψε και ο καθηγητής ο Νίκος ο Παρασκευόπουλος προχτές, «η ένταση των ελέγχων στο όνομα της αντιδιαφθοράς, η παράλληλη μείωση των αποδοχών, η απίσχνανση της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών, που συνεπάγεται και απορυθμίσεις, όλα αυτά, εξυπηρετούν την εξυγίανση του δημοσίου χώρου ή τα τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου; Οι ενδείξεις υπέρ της δεύτερης εκδοχής, δυστυχώς δείχνουν αξιόπιστες». Αυτό ακριβώς κάνετε, με το σύνολο της πολιτικής σας.
Απαξιώνετε τον δημόσιο τομέα και τους δημόσιους λειτουργούς.
Παραδίδετε την δημόσια στην ιδιωτική σφαίρα.
Εξαφανίζετε την κοινωνική πολιτική.
Αφαιρείτε την αξιοπρέπεια από τον δημόσιο, τον ιδιωτικό υπάλληλο, τις γυναίκες και τους νέους.
Διπλασιάζετε τους συμπολίτες μας που θα βρεθούν ένα σκαλί πριν το όριο της φτώχειας.
Υποκαθιστάτε όλο το προνοιακό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, από τις αγορές.
Και στις αντιδράσεις του κόσμου, στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται, απαντάτε με την περίσσια αλαζονεία και ειρωνεία του κ. Πάγκαλου. «Αντιδράσεις ακούω και αντιδράσεις δεν βλέπω» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Θα βαρεθείτε να βλέπετε αντιδράσεις, ο κόσμος που σας στήριξε ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, θα πρωτοστατήσει σε αυτές τις αντιδράσεις. Γιατί αυτός ο κόσμος εξαπατήθηκε.
Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει αριστερή λύση.
Είχαμε πει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις τόσο για το δανεισμό όσο και για το έλλειμμα το οποίο δεν είναι δυνατόν να μειωθεί σε συνθήκες κρίσης. . Η κυβέρνηση αρνήθηκε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, συγκλίνοντας με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Αν θέλει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή γιατί δεν προχωράει άμεσα στα εξής:
Επιβολή επιτέλους πόθεν έσχες στην αγορά μετοχών, ομολόγων στην ίδρυση και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕ
Άμεση και καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των offshore εταιρειών στη χώρα μας, με παράλληλη βέβαια δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι εταιρείες αυτές να απαγορευτούν σε όλη την Ε.Ε
Ταυτόχρονα αποφεύγει να κάνει οτιδήποτε που θα στενοχωρούσε τις τράπεζες, καθώς και τα όρνεα που κατ ευφημισμόν αποκαλούνται «διεθνείς αγορές». Γι αυτό, αρνήθηκε να συζητήσει την έκδοση ομολόγου για εσωτερικό δανεισμό, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Γιατί να μην αυξηθεί ο φόρος που πληρώνουν οι τράπεζες οι οποίες έγραψαν κέρδη σχεδόν τρία δις το 2009
Γιατί να μην φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία;
Γιατί να μην μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες κατά 50% οι οποίες είναι 4,1-4,3 % ΑΕΠ κάθε έτος (10 δις περίπου το χρόνο) για τα επόμενα χρόνια. Έτσι θα γλιτώσουμε όσα υποτίθεται ότι θα γλιτώσουμε από τις περικοπές. Ακούσαμε μια δήλωση θετική από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας αλλά τίποτα από τον έλληνα πρωθυπουργό.
Γιατί να μην αυξηθεί ο συντελεστής φορολογίας των κερδών στο 45% όπου ήταν πριν την κυβέρνηση της ΝΔ; Ώστε να εξοικονομηθούν 2 περίπου δις μόνο από τις τριακόσιες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις ; (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2008)
Τα μέτρα δεν θα περάσουν
Πρώτο μας καθήκον αυτή την ώρα είναι να μη παραδώσουμε την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις δεκαετιών στη πυρά. Πρώτο μας καθήκον είναι να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα και να μπλοκάρουμε τα μέτρα
Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν την υποστήριξη της ΝΔ και της ακροδεξιάς, για την οποία πρέπει να την πληρώσουν οι μετανάστες, και όχι οι πλούσιοι.
Να τη χαίρονται στην κυβέρνηση αυτή τη στήριξη.
Σήμερα τον λόγο έχει η κοινωνία που πρέπει να κάνει την οργή αισιοδοξία. Το θυμό πείσμα. Μόνο αν υπάρξει σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, μπορεί η κατάσταση να ανατραπεί. Γι αυτό ο κόσμος πρέπει να βγει στους δρόμους.
Και πιστεύουμε ότι μπορεί να νικήσει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού, ενός πλατιού μετώπου με στόχο να μπλοκαριστούν τα μέτρα.
Δεν είναι η ώρα τώρα για μικροκομματικά οφέλη. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα να σώσουμε τη εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, την ελληνική κοινωνία από αυτή τη λαίλαπα.
Καλούμε τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μαζικές και ενιαίες πορείες.
Καλούμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ να καταθέσουμε μαζί πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.
Καλούμε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν αυτά τα μέτρα.
Καλούμε όλους όσους και όσες εξαπατήθηκαν, απλά για να γίνει μία κυβερνητική εναλλαγή και όχι μία αλλαγή πολιτικής, σε ανυπακοή.
Η μάχη αυτή αφορά τις επόμενες γενιές, οι συνέπειες από τα μέτρα θα είναι καταστροφικές, στην εργασία, στην ασφάλιση, στην ανεργία, στην κοινωνική συνοχή.
Η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί.
Αθήνα, 05-03.2010

Είναι δυνατόν;


Αυτός ο άνθρωπος που είναι ξαπλωμένος λιπόθυμος στο πεζοδρόμιο, αυτός ο ασπρομάλλης είναι ένας 90χρονος που οι μπάτσοι σήμερα του έριξαν στο πρόσωπο δακρυγόνο.
Είναι ο Μανώλης ο Γλέζος!
Ναι, αυτός που μαζί με το Λάκη Σάντα κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη!

Ήταν επόμενο! Απλά δεν έγινε στην κατάλληλη χρονική στιγμή... !

Ντρέπομαι...

"Ντρέπομαι για τη γενιά μου , τη γενιά των 50αρηδων που όχι μόνο δεν περιφρούρησε τις κατακτήσεις προηγούμενων γενεών που αποκτήθηκαν με αγώνα και θυσίες αλλά και απώλεσε μεγάλο μέρος τους. Δε μιλώ μόνο για χρήματα αλλά πιο πολύ για τον εργασιακό μεσαίωνα που κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Δεν ξέρω τι να πω στα παιδιά μου. ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ.
Η σημερινή γενιά είναι η μοναδική ελπίδα της χώρας μου. Είναι παιδιά μορφωμένα με ικανότητες και κυρίως πολίτες του νέου κόσμου."
Σχόλιο αναγνώστη σε ανάρτηση της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ.

Πάγωσε η τσιμινιέρα

Η φάμπρικα

Τα περίεργα…

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. H κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ηλεκτροσόκ. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι είναι εκτός της ιδεολογίας του κινήματος, όμως τα θεωρεί αναγκαία για τη θεραπεία της ελληνικής οικονομίας.
Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και το υπουργικό συμβούλιο ενημερώθηκαν και συμφώνησαν στα μέτρα, έστω και με αστερίσκους…..
Η κοινωνία μουδιασμένη, σαστισμένη προσπαθεί να ισορροπήσει, έστω και με γιαούρτια, καδρόνια ή χημικά.
Όμως σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Παπουτσής μας εξέπληξε με την επίθεση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
κ. Παπουτσή βρίσκετε διαφορά μεταξύ της επίθεσης κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ και της δικής σας; Είναι αντίδραση για την ουσία ή πίκρα; Εμείς οι απλοί πολίτες να πιστέψουμε τον Πρωθυπουργό ή Εσάς;
Ο Πολυγυρινός

Έτσι είδαν τα νέα μέτρα!

Πατέρα, τι λες;

"Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση" από τη Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής

Ο Τομέας Γυναικών της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και το Συμβούλιο Επιμόρφωσης Χαλκιδικής διοργανώνει εκδήλωση με θέμα :
«Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόγραμμα Καλλικράτης»
με εισηγήτρια την Υφυπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη, την Κυριακή 7 Μαρτίου ώρα 11.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο (κλειστό θέατρο) του Δήμου Παναγίας.
Από το Γραφείο Τύπου


Συνέντευξη τύπου της Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χαλκιδικής διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου με τον Βουλευτή Κιλκίς κ. Θόδωρο Παραστατίδη με θέμα : «Οικονομικά μέτρα», το Σάββατο 6 Μαρτίου ώρα 6.00μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου Μουδανιών.


Τσίπρας για τα οικονομικά μέτρα.

Είναι προφανές ότι βιώνουμε ιστορικές στιγμές. Πρόκειται για τα πιο σκληρά μέτρα που αποπειράθηκε να πάρει ποτέ κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά. Πρόκειται για απόπειρα ακύρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης. Πριν από μια βδομάδα στη Βουλή ζήτησα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά είχε θέσει το ερώτημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, να διερωτηθεί ...>>>>>>

για τη σύμπτωση απόψεων με τον κ. Καρατζαφέρη αν με τη πολιτική του έχει για τα καλά εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές ιδέες και έχει προσχωρήσει στη βαρβαρότητα. Με τις χθεσινές του αποφάσεις επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική μας.
Το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπει οριστικά τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και υιοθετεί τα βάρβαρα μέτρα της 3ης του Μάρτη. Μέτρα βάναυσα, άδικα και εγκληματικά αφού θα βυθίσουν την ελληνική κοινωνία σε βαθύ τέλμα. Στο τέλμα της ανεργίας και της φτώχειας. Τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσονται σε επαγγελματίες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σε επαγγελματίες αφού καταφέρνουν να προχωρούν σε μέτρα που δεν έχουν καμιά ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, έχοντας εξαπατήσει τον ελληνικό λαό μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα αποσπώντας τη ψήφο του με ριζικά διαφορετικές προεκλογικές δεσμεύσεις. Και λέω επαγγελματίες γιατί καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε 3 μέρες με τέτοιες εξαγγελίες. Ούτε κυβέρνηση Καραμανλή, ούτε κυβέρνηση Μητσοτάκη μπόρεσε ή τόλμησε να φέρει τέτοιες προτάσεις. Και τις φέρνει τώρα κυβέρνηση Παπανδρέου.
Για εμάς είναι πλέον καθαρό το τι συμβαίνει. Πρέπει όμως να το δει και ο ελληνικός λαός. Πρέπει να το δουν οι πολίτες που πίστεψαν και είχαν την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στις 4 Οκτώβρη. Και ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ για μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Και το ΠΑΣΟΚ έρχεται να εφαρμόσει ένα πάρα πολύ σκληρό πρόγραμμα. Είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει, είναι ξεκάθαρο το ποιο είναι το σχέδιο. Το σχέδιο είναι να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και να συνεχίζουν όλοι όσοι κέρδιζαν το προηγούμενο διάστημα να κερδίζουν και τώρα.
Τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα. Αυτοί που θίγονται είναι κυρίως οι οικονομικά αδύναμοι, που εξωθούνται στο όριο της φτώχειας. Δηλαδή, αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την σημερινή κατάσταση.
Η δημόσιοι υπάλληλοι που πάνε από τους δεκατέσσερις μισθούς στους εντεκάμιση μισθούς.
Οι συνταξιούχοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στα βασικά είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης ενώ οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που περιμένουν τώρα τη σειρά τους.
Οι μικρές επιχειρήσεις που πνίγονται μέρα με τη μέρα.
Πληρώνουν λοιπόν οι συνήθεις ύποπτοι.
Ποιοι δεν πληρώνουν;
Αυτοί που κέρδιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και θέλουν να συνεχίσουν να κερδίζουν να κερδίζουν και σήμερα. Οι τραπεζίτες. Τι πληρώνουν οι τράπεζες σήμερα; Δείτε τους ισολογισμούς τους από αυτό το ωραίο κόλπο με το οποίο έχουν την δυνατότητα να δανείζονται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ και να δανείζουν με υψηλό επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο.
Τι συμβαίνει με την φορολόγηση των ανωνύμων εταιρειών; Μειώνεται γιατί διατηρούνται οι χαριστικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Τι γίνεται με την εκκλησιαστική περιουσία; Κανένας δεν τολμά να το αγγίξει.
Τι γίνεται με τις αμυντικές δαπάνες και ποιοί κερδίζουν απ’ αυτές που διατηρούνται άθικτες, σε τεράστιο ύψος;
Σε τόσο σοβαρές συνθήκες, η μονομέρεια των μέτρων δείχνει την εξοργιστική υποκρισία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για τους φτωχούς περικοπές των χαμηλών μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, και για τις μεγάλες επιχειρήσεις κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και των ημερομισθίων, εκποίηση του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.
Εμείς έγκαιρα είπαμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Έγκαιρα είπαμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Αναγνωρίσαμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη καμπή εξ’ αιτίας πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του δικομματισμού εδώ και δεκαετίες. Όμως είπαμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τόσο για το μεγάλο θέμα του δανεισμού όσο και για το έλλειμμα που δεν είναι δυνατόν να μειωθεί και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης μέσα σε τρία χρόνια δέκα μονάδες.
Αν ήθελε η κυβέρνηση μια άλλη πολιτική θα μπορούσε να είχε κινηθεί σε πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν προχώρησε όμως.
Αν ήθελε η κυβέρνηση μια άλλη πολιτική θα μπορούσε να είχε επιβάλλει πόθεν έσχες στην αγορά μετοχών, ομολόγων, στην ίδρυση και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕ, όμως δεν το έκανε.
Θα μπορούσε να είχε προβεί σε άμεση και καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των off-shore εταιρειών στη χώρα μας, με παράλληλη βέβαια δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι εταιρείες αυτές να απαγορευτούν σε όλη την ΕΕ.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει τον ισχυρότερο στόλο εμπορικών πλοίων στην Ευρώπη, με ένα πολύ ισχυρό εφοπλιστικό κεφάλαιο και δεν πληρώνουν δεκάρα. Και αυτό γιατί μέσα από τις off-shore εταιρίες δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα του μέσου χαμηλόμισθου σήμερα στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει οτιδήποτε που θα στενοχωρούσε τις τράπεζες, καθώς και τις περίφημες «διεθνείς αγορές».
Γι’ αυτό αρνήθηκε να συζητήσει την έκδοση ομολόγου για εσωτερικό δανεισμό.
Γι’ αυτό αρνήθηκε να θέσει στο τραπέζι την πρόταση αύξησης του φόρου που πληρώνουν οι τράπεζες είχαν κέρδη μέσα στο 2009, σε περίοδο κρίσης σχεδόν τρία δις.
Η κυβέρνηση δεν τολμά να ανοίξει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Δεν τολμά να ανοίξει το θέμα των εξοπλιστικών δαπανών. Την ίδια στιγμή που ακούσαμε μια θετική δήλωση από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας αλλά δεν ακούσαμε τίποτα από τον έλληνα πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση δεν τολμά να αυξήσει τον συντελεστή φορολογίας των κερδών στο ύψος που ήταν πριν έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ. Εάν πηγαίναμε τον φορολογικό συντελεστή των κερδών στο 45% τότε θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 2δις μόνο από τις τριακόσιες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2008.
Είναι, λοιπόν, απολύτως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στο σχέδιο αυτό. Δεν πιέζεται και οπισθοχωρεί. Άσχετα αν παριστάνει την ανήμπορη και την άβουλη, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Οι άνθρωποι που στα μικρόφωνα κάνουν τους απελπισμένους και καλούν το λαό σε θυσίες για την πατρίδα, πίσω από τις κλειστές πόρτες πανηγυρίζουν. Γιατί γι’ αυτούς η κρίση είναι μια ευκαιρία για να κερδίσουν περισσότερα. Γιατί γι’ αυτούς η κρίση είναι μια ευκαιρία για μια ακόμα πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος βεβαίως των ισχυρών και εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας.
Πρώτο μας καθήκον αυτή την ώρα είναι τα μέτρα αυτά να μην περάσουν. Πρώτο μας καθήκον αυτή την ώρα είναι να μην παραδώσουμε την ελληνική κοινωνία και τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδηθήκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών στην πυρά. Πρώτο μας καθήκον είναι να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα και να μπλοκάρουμε αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν την υποστήριξη της ΝΔ και της ακροδεξιάς, για την οποία την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι μετανάστες και οι μεροκαματιάρηδες, και όχι οι πλούσιοι. Ας μη χαίρεται αυτή η κυβέρνηση για αυτή την στήριξη.
Σήμερα τον λόγο έχει η κοινωνία που πρέπει να κάνει την δυσαρέσκεια και την οργή της, αισιοδοξία. Πρέπει να μετατρέψει τον θυμό της σε πείσμα. Μόνο αν υπάρξει σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, μπορεί αυτή η κατάσταση να ανατραπεί. Και εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί αν ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες βγουν στο δρόμο. Και πιστεύουμε ότι μπορεί η ελληνική κοινωνία να νικήσει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού, ενός παλατιού μετώπου με στόχο να μπλοκαριστούν αυτά τα εγκληματικά μέτρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση ,για μια ακόμα φορά, επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας για ενωτικές και άρα αποτελεσματικές κινητοποιήσεις όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που προσβλέπουν σ’ αυτό το στόχο. Τώρα δεν είναι η ώρα τώρα για μικροκομματικά οφέλη. Τώρα είναι η ώρα του κοινού αγώνα να σώσουμε τη εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, την ελληνική κοινωνία απ’ αυτή τη λαίλαπα που έρχεται.
Απευθυνόμενοι λοιπόν τόσο προς τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ, όσο και προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, επαναλαμβάνουμε τη πρόσκλησή μας για ενωτικές μαζικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά κυρίως οι διαδηλώσεις, η συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτές πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται αυτή την αδικία. Δεν θα δεχθεί μια προοπτική βύθισης σε ένα τέλμα από το οποίο δεν θα μπορεί να βγει. Και δεν μπορεί να δίνουμε το μήνυμα του διχασμού. Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι της ενότητας και άρα της αποτελεσματικότητας των αγώνων.
Καλούμε επίσης τη Κ.Ο. του ΚΚΕ να καταθέσουμε από κοινού με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή κατά τη διαδικασία ψήφισης των έκτακτων μέτρων.
Και κυρίως καλούμε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που θα κλιθούν να ψηφίσουν να ακούσουν τη συνείδησή τους και να σταθούν έντιμοι απέναντι στην ψήφο του ελληνικού λαού που τους εξέλεξε με άλλο πρόγραμμα και όχι για να αποδομήσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις. Και τους καλούμε να μην αποδεχτούν να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα, δηλαδή να μην καταγραφούν στην ιστορία ως συνένοχοι σ’ ένα μεγάλο έγκλημα απέναντι στον ελληνικό λαό.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και του λαού. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε μοιρολατρικά αυτή την πορεία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και πιστεύουμε έχοντας και άλλα παραδείγματα ότι όταν στην ιστορία οι λαοί παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, μπορούν να νικήσουν, μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Οξύ κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζει το Επαγγελματικό Λύκειο Νικήτης στη Χαλκιδική.

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
2. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ) Νικήτης, λόγω έλλειψης διδακτηρίου στεγάζεται στον επάνω όροφο του Δημαρχείου του Δήμου Σιθωνίας, δεν έχει οριοθετημένο αύλειο χώρο, υπάρχουν μόνο δύο τουαλέτες για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και αναγκάζονται να μετακινούνται για διδασκαλία έως και 500 μέτρα για να πάνε σε ενοικιαζόμενους χώρους που χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους και για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: ...>>>>>>

Τι μέτρα προτίθενται άμεσα να πάρουν ώστε να κτιστεί διδακτήριο στη Νικήτη Χαλκιδικής για να στεγάσει το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ), ποιο το χρονοδιάγραμμα και για ποιους λόγους μέχρι σήμερα στερείται διδακτηρίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ

Ο Αργύρης Λαφαζάνης για γενικά ζητήματα.

Ο Αργύρης Λαφαζάνης για να οικονομικά μέτρα.

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι...

Στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι

Πάρε κόσμε...