Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Περιοδεία ΚΚΕ στο Μαντέμ Λάκκο.

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με το βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα διοργανώνει περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία στο Μαντέμ Λάκκο την Τρίτη 23 Φλεβάρη στις 1:30 μ.μ., για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που γκρεμίζουν την κοινωνική ασφάλιση, το εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα και για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Φλεβάρη και της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στον Πολύγυρο.
Το Γραφείο Τύπου

Οι απεργίες ... τρομάζουν!!!

Για την παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου στην Πολυτεχνειούπολη

Είναι φανερό ότι με κάθε αφορμή επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου, αξιοποιώντας και πιθανές προβοκάτσιες. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Στόχος της είναι η ικανοποίηση της απαίτησης των μεγάλων επιχειρηματιών που θέλουν πανεπιστήμια χωρίς ισχυρό φοιτητικό κίνημα και χωρίς άσυλο ...>>>>>>

για να τα ελέγχουν απόλυτα.
Καλούμε τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα να δυναμώσουν την επαγρύπνηση και τη δράση τους. Να υπερασπιστούν τη λαϊκή κατάκτηση του ασύλου. Να συμβάλλουν στην απόκρουση της άγριας επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα η οποία, όπως ισχύει πάντα για την αντιλαϊκή πολιτική, συνοδεύεται από κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής.
ΑΘΗΝΑ 22/2/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Επιστολή ΚΚΕ για τις καταστροφές στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας

«Αγαπητοί σύντροφοι,
Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τα δεκάδες θύματα και τους πάνω από 100 τραυματίες στη Μαδέιρα. O ελληνικός λαός έχοντας αντίστοιχη πικρή πείρα παρακολουθεί από κοντά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Η εργατική τάξη και ο απλός λαός πληρώνουν πάντα το πιο βαρύ τίμημα
...>>>>>>

από την έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών που θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Παρακαλούμε μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας, τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της χώρας σας. Το ΚΚΕ συντάσσεται με τις εκκλήσεις που κάνει το Πορτογαλικό ΚΚ για άμεση βοήθεια για τη στήριξη του πληθυσμού και για την όσο το δυνατό γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών στη Μαδέιρα.
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ».

Το ΚΚΕ για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της πλουτοκρατίας επιχειρούν με απάτες και με εκφοβισμό να κρύψουν από το λαό ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα τα παίρνουν για να δώσουν διέξοδο υψηλής κερδοφορίας στα αμύθητα συσσωρευμένα κεφάλαια που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες.
Η ελεγκτική επιτροπή της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έρχεται για να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα που δεν θέλει, αλλά για να στηρίξει ...>>>>>>

τα βάρβαρα μέτρα που έχουν συναποφασίσει.
Η συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι τόσο μαζική ώστε να αποστομώσει όσους μιλούν για λαϊκή συναίνεση. Το ταξικό πατριωτικό καθήκον είναι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποκρουστούν τα αντιδραστικά σχέδια για ασφαλιστικό, εργασιακό, μισθούς και φόρους.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 24 Φλεβάρη

Ο Αργ. Λαφαζάνης για την παρακαμπτήριο Φώκαιας - Αθύτου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας ζήτησε σήμερα ο Βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης ώστε να μην ακυρωθεί η ανάθεση του έργου του παρακαμπτήριου δρόμου Φώκαιας – Αθύτου.
Αλλά και στην χειρότερη περίπτωση που ακυρωθεί η ανάθεση, ο Βουλευτής ως επικεφαλής της Αντιπολίτευσης της Νομαρχίας δήλωσε ότι η παράταξή του ...>>>>>>

θα φέρει πρόταση για την εκ νέου ανάθεση του έργου ώστε σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της ηγεσίας της Νομαρχίας ο παρακαμπτήριος δρόμος να είναι έτοιμος στα μέσα Μαρτίου.
Τέλος ο Βουλευτής δήλωσε ότι με δεδομένη την στήριξη και κάλυψη και της
αντιπολίτευσης της Νομαρχίας θεωρεί εντελώς αδικαιολόγητη την πρόσφατη διακοπή των εργασιών.

Πιστώσεις 2.610.000 ευρώ για έργα υποδομών στην Κ. Μακεδονία

Πιστώσεις συνολικού ύψους 2.610.000 ευρώ για έργα υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη), εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Ειδικότερα, για την εκτέλεση εργασιών μόνιμης αποκατάστασης ολισθαίνοντος επιχώματος μεταξύ Ν. Φώκαιας και Αθύτου, στο οδικό δίκτυο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, εγκρίθηκε η διάθεση ...>>>>>>

πίστωσης ποσού 1.050.000 ευρώ. Επίσης, για την εκτέλεση εργασιών μόνιμης αντιστήριξης στο όρυγμα, στο 19ο χλμ. της οδού Μουδανιών-Παλιουρίου, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου συνέβησαν διαδοχικές κατολισθήσεις και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 1.160.000 ευρώ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου για την εξυπηρέτηση και της τουριστικής κίνησης που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Ακόμη, για την εκτέλεση άμεσων εργασιών αντιμετώπισης κατολισθήσεων, όπως η προσωρινή διοχέτευση της κυκλοφορίας, η σήμανση, η βελτίωση της βατότητας παρακαμπτηρίων, κ.λπ. σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας (Σιθωνία, Κασσάνδρα, Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Ιερισσού, Στρατωνίου-Ολυμπιάδας, Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα), εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 400.000 ευρώ.

Δημοπράτηση έργου στον Πολύγυρο

Δημοπρατείται την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 η παρέμβαση «ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ». Το έργο θα υλοποιηθεί στην περιοχή «Ανήλια» του Πολυγύρου και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση της οδού Πλάτωνος με την οδό Ποτίδαιας έως και 12 μέτρα μετά τη διασταύρωση με την πάροδο Πλάτωνος. Η μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση τμημάτων κεντρικών αγωγών ύδρευσης και των αντίστοιχων ιδιωτικών παροχών ύδρευσης – αποχέτευσης ...>>>>>>

όπως και την ανακατασκευή τμήματος του δρόμου με εκ νέου οδοστρωσία και νέα ασφαλτόστρωση. Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι έξη μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού ενώ ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τις 57.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση της παρέμβασης θα γίνει από ειδικευμένους πόρους (ΣΑΤΑ).

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ.Μ.

Ομόφωνα απορρίφθηκε η προσφυγή που κατέθεσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Επιτροπή του άρθρου 7 του νόμου 2839/ 2000 κατά της απόφασης της Νομαρχίας να κατασκευάσει το δρόμο Ν. Φώκαιας- Αφύτου.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, με εντολή του Νομάρχη Χαλκιδικής οι εργασίες κατασκευής της παρακαμπτηρίου οδού θα εκτελούνται κανονικά.

Μαθήματα οικονομίας

Μέσα στη γενική αβεβαιότητα και στον μετεωρισμό μεταξύ θυσιών (των άλλων) και αυτοθυσιών, μέσα στην αλλαγή του τρόπου ζωής και πρακτικών εμπεδωμένων στον χρόνο, που αρκεί η κατάργηση του 13ου ή του 14ου μισθού να τα προκαλέσει, τα μαθήματα οικονομίας της αγοράς, που τα αντιγράφω σήμερα, προσφέρουν μερικά χαμόγελα πικρής ειρωνείας.
Σοσιαλισμός: Εχεις δύο αγελάδες ...>>>>>>

και δίνεις τη μία στον γείτονά σου. Κομμουνισμός: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα. Φασισμός: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα. Ναζισμός: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας.

Γραφειοκρατία: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα. Παραδοσιακός καπιταλισμός: Εχεις δύο αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις έναν ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.

Αμερικανική οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε τέσσερις αγελάδες. Αργότερα προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή. Γαλλική: Εχεις δύο αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις τρεις. Γιαπωνέζικη: Εχεις δύο αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις CΟWΚΕΜΟΝ και το πουλάς σε όλον τον κόσμο. Γερμανική: Εχεις δύο αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά τον μήνα και να αυτοαρμέγονται. Ιταλική: Εχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις πού είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.

Κινεζική οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

Ελληνική οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο όσο, με τα λίγα χρήματα που παίρνεις δίνεις προκαταβολή για να αγοράσεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις. Ινδική: Εχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις. Βρετανική: Εχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.

Το ανέκδοτο είναι κτηνοτροφικό. Αλλά απ΄ ό,τι φαίνεται, επιστρέφουμε στο θεώρημα back to the basics (πίσω στα βασικά).
ΠΗΓΗ

Σαν τη Χαλκιδική πουθενά...

Με απρόσεκτους οδηγούς στους κακούς δρόμους της ξεπέρασε και το «φορτωμένο» οδικό δίκτυο της Αττικής
Η επιστροφή έπειτα από τέσσερα χρόνια της Χαλκιδικής στην πρώτη θέση του πίνακα με τους πιο επικίνδυνους νομούς, με βάση τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν το 2009, η άνοδος της Αττικής στη 2η θέση από την 7η που ήταν το 2008 και οι αλλαγές που προέκυψαν στη Λάρισα, με μεγάλο όγκο οχημάτων να κινείται σε στενούς δρόμους μετά την κατολίσθηση στα Τέμπη, αλλάζουν τα δεδομένα ...>>>>>>

στην ασφάλεια στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ελλάδας. Στους πιο επικίνδυνους νομούς της χώρας περιλαμβάνεται πλέον και η Φωκίδα, παρ΄ ότι δεν δέχεται μεγάλο όγκο οχημάτων, η οποία κατατάχτηκε στην 4η θέση από την 27η που ήταν το 2008!

Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναλύοντας τα στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων ανά νομό για το 2009. Την έρευνα επιμελήθηκαν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του εν λόγω εργαστηρίου κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο διδάκτορας κ. Μιχαήλ Νικολαράκης και ο επίκουρος καθηγητής κ. Μιχάλης Δούμπος.

Η Χαλκιδική ήταν στην πρώτη θέση του πίνακα υψηλής επικινδυνότητας και το 2005, ενώ το 2008 κατείχε την 3η θέση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι νεκροί ανήλθαν το 2009 στους 33, σε σχέση με 27 που ήταν το 2008, οι σοβαρά τραυματισμένοι στους 35 και οι ελαφρά στους 235. Οι μελετητές αναφέρουν ότι «επειδή το οδικό δίκτυο ήταν το ίδιο κακό και το 2007 που είχε 20 νεκρούς και 161 ελαφρά τραυματισμένους,κάποιοι άλλοι παράγοντες μεσολάβησαν και επηρέασαν αυτή την αύξηση. Ειδικότερα, ο ανθρώπινος παράγοντας με την κακή οδηγική συμπεριφορά, τις παραβάσεις του ΚΟΚ, την έλλειψη αστυνόμευσης κ.ά.».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπηρετούν στον νομό επισημαίνουν ότι διαχρονικά καταγράφονται αρκετά ατυχήματα. Η εικόνα, κυρίως το καλοκαίρι, γνώριμη στους περισσότερους: χιλιάδες οδηγοί, Ελληνες και ξένοι, κινούνται με υψηλές σχετικά ταχύτητες σε δρόμους με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με αρκετές στροφές, χωρίς στηθαίο, μέσα από χωριά και δίπλα από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα. Στην τρίτη θέση του πίνακα βρίσκεται η Κορινθία, η οποία τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν στην πρώτη... Εδώ είχαμε μείωση των νεκρών σε 49 από 53, των ατυχημάτων με τραυματισμό σε 201 από 227 και των ελαφρά τραυματισθέντων σε 312 από 363. Τα σοβαρά όμως ατυχήματα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα (33) και οι σοβαρά τραυματίες για το 2009 ήταν 47 από 45...

Αναλογικά πάντως ο νομός με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Φωκίδα. Και τούτο διότι το 2009 κατατάχτηκε στην 4η θέσηαπό την 27η το 2008 (το 2005 ήταν στην 7η θέση). Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τροχαία δυστυχήματα ανήλθαν σε 15 έναντι 6 το 2008, οι νεκροί σε 18 από 7 και οι ελαφρά τραυματισμένοι σε 74 από 65.
ΠΗΓΗ

ΚΚΕ: Ξεθεμελίωμα της κοινωνικής ασφάλισης

Αντιπροσωπεία της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με το βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα θα επισκεφθεί το ξενοδοχείο Pallini Beach Hotel σήμερα Δευτέρα 22 Φλεβάρη στις 1:30μ.μ., για να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα προβλήματά τους και το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής ασφάλισης από κυβέρνηση και ΕΕ, μπροστά στην απεργία στις 24 Φλεβάρη.
Το Γραφείο Τύπου

Ο Τσίπρας στην Κ.Ε.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι.
Θα σταθώ επιγραμματικά στα πολιτικά δεδομένα, μια και θεωρώ ότι τις τελευταίες ημέρες, με τις δημόσιες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, έχει αναδειχτεί και αναλυθεί η δική μας ματιά και η εναλλακτική μας πρόταση, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο.
Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, είναι να εστιάσουμε στην οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ...>>>>>>

καμπή. Σε μια ιστορική καμπή για τη χώρα.
Το πακέτο μέτρων που προωθείται εμπλουτίζεται συνεχώς με όλο και χειρότερα μέτρα. Ενδεχομένως και μέτρα βαρύτερα αυτών που επιβάλει το ΔΝΤ.
Και οι επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά, αν επιτρέψουμε να εφαρμοστούν θα είναι καταλυτικές.
Δεν αντιδρούμε εμείς στα μέτρα μόνο γιατί είναι κοινωνικά άδικα.
Αντιδρούμε και γιατί θα έχουν εγκληματικές επιπτώσεις. Γιατί θα μας αναγκάσουν να ξεχάσουμε την Ελλάδα που ξέραμε. Γιατί θα αλλάξουν προς το χειρότερο τα πράγματα σε όλους τους τομείς.
Πρώτον: στην συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η επιδείνωση θα είναι ραγδαία. Η ύφεση θα βαθύνει τόσο που δε θα είναι καθόλου εύκολο για πολλά χρόνια, να βγούμε από αυτήν
Τα περιοριστικά μέτρα που προτείνονται είναι απολύτως αναποτελεσματικά, γιατί βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και μας απομακρύνουν από οποιαδήποτε προοπτική διεξόδου.
Αυτό θα μας οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο. Ο στραγγαλισμός την οικονομίας θα δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα δημοσίων εσόδων. Και αυτό θα φέρει έναν νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, ούτε βελτίωση των δεικτών της οικονομίας χωρίς απασχόληση και ανάπτυξη.
Και η κυβέρνηση αρκείται να διαφημίζει τη τεράστια ανεργία για την οποία νίπτει τας χείρας της.
Δεύτερον: η πίεση στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα γίνει ασφυκτική. Τόσο που θα έχουμε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής φαινόμενα νέας φτώχειας.
Οι περικοπές μισθών θίγουν τους πιο αδύναμους. Το ίδιο και οι σημαντικές περικοπές κοινωνικών δαπανών.
Παράλληλα, η συνεχής αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και η διαφαινόμενη αύξηση του ΦΠΑ, θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας στα αγαθά.
Αυτό θα επιδράσει ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους.
Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα είναι μια πολιτική που θα διευρύνει την φτώχεια και την ανεργία. Και το κοινωνικό κόστος θα το καταβάλουν οι πιο αδύναμοι, την στιγμή που τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών παραμένουν άθικτα.
Οι τραπεζίτες συνεχίζουν ανενόχλητοι να κερδοσκοπούν.
Οι εφοπλιστές να μη πληρώνουν φόρους.
Οι μεγαλοεργολάβοι να μη πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, η εκκλησία να κρατάει όλους τους χιτώνες για πάρτη της και η φορολογία στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου να μειώνεται, τη στιγμή που ξετινάζονται οι χαμηλόμισθοι με τους έμμεσους φόρους.
Και τρίτον, η απαλλοτρίωση κοινωνικών δικαιωμάτων.
Σήμερα, μαζί με τα άμεσα οικονομικά μέτρα, προωθούνται θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα γυρίσουν την χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Αυτά που είπε ο κ. Λοβέρδος για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι πρωτοφανή. Στην ουσία το κράτος αποσύρεται από την κοινωνική ασφάλιση.
Και με το σύστημα που προωθείται, είναι πρακτικά αδύνατον ένας νέος άνθρωπος να θεμελιώσει δικαίωμα σε αξιοπρεπή σύνταξη, ακόμα και αν δουλεύει μέχρι τα 70 του.
Παράλληλα, έχουν αρχίσει να προωθούνται δέσμες σκέψεων για τα εργασιακά, που αφορούν την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση της αποζημίωσης, ακόμα και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Αυτά βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή έκτακτη κατάσταση που δημιουργεί η κρίση. Ούτε είναι καινούρια.
Υπάρχουν αυτούσια μέσα στη στρατηγική της Λισσαβόνας. Προωθούνται όμως τώρα, γιατί το διευθυντήριο των Βρυξελλών, με το οποίο η κυβέρνηση συνεργάζεται άψογα, κρίνει ότι μέσα στην ατμόσφαιρα της κρίσης είναι ευκολότερο να περάσουν.
Και ο κόσμος οφείλει να κατανοήσει ότι τέτοια μέτρα δεν θα διαρκέσουν όσο διαρκεί η επιτήρηση, δηλαδή τρία χρόνια. Είναι προορισμένα να διαρκέσουν για δεκαετίες.
Μια οικονομική εφημερίδα έγραψε τις προάλλες ότι «αν η Ελλάδα θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, χωρίς να προκληθεί κοινωνική αναταραχή».
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος ότι τελικά θα καταφέρει να αποφύγει τη κοινωνική αναταραχή.
Πάντως, η προσπάθεια της να αποφύγει το πολιτικό κόστος, ξεφεύγει πλέον από τα όρια της σοβαρότητας.
Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία για να πείσουν τον κόσμο ότι για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις που μαγείρευαν τα στατιστικά στοιχεία.
Λες και δεν ήταν γνωστό ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι αντικείμενο δημιουργικής λογιστικής.
Λες και οι Βρυξέλες είναι ηλίθιες και μπορείς τόσο εύκολα να τις εξαπατήσεις.
Λες και τώρα κατάλαβε ο υπουργός Οικονομικών ότι υπάρχει η δημιουργική λογιστική.
Λες και δεν ήταν ο ίδιος ειδικός σύμβουλος του υπουργείου οικονομικών.
Απλώς έχει αλλάξει το σχέδιο. Μέχρι εχθές η παραποίηση στοιχείων συνέφερε τόσο τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και τις Βρυξέλες. Σήμερα τους συμφέρει η δημοσιονομική τρομοκρατία. Αυτό είναι το ζήτημα.
Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η εξεταστική να αναδείξει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, τη διαχρονική εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε, ώστε να αποκαλυφθούν τα πραγματικά προβλήματα, η πραγματική λεηλασία των δημόσιων οικονομικών, αυτοί που διέπραξαν την λεηλασία αυτή, καθώς και αυτοί που ωφελήθηκαν.
Δεν έχουμε όμως και καμιά αυταπάτη ότι υπάρχει η βούληση των δύο κομμάτων ώστε να διερευνήσει τίποτα καινούριο.
Και σε τελευταία ανάλυση, η συστηματική παραποίηση των στοιχείων για την ανεργία, που θεωρεί εργαζόμενο όποιον δουλεύει μια μέρα τον μήνα, δεν αποτελεί σοβαρό ζήτημα; Δεν ενοχλεί, όμως, κανένα απολύτως.
Εκεί είναι οι πραγματικές ευθύνες και εμείς θα τις καταλογίσουμε. Επιδιώκοντας πάντα, η παρέμβασή μας να αφυπνίσει την κριτική σκέψη και την συνείδηση των εργαζομένων, οι οποίοι αφού επί χρόνια πληρώνουν το κόστος της περίφημης ανάπτυξης, σήμερα καλούνται να καταβάλλουν με πολύ χειρότερους όρους και το κόστος της κρίσης.
Εχθές διαβάσαμε επίσης ότι η ΕΥΠ ανακάλυψε ότι τέσσερεις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων κερδοσκοπούσαν εις βάρος της χώρας μας.
Συγκλονιστική αποκάλυψη. Γιατί δεν ρώταγαν εμάς να τους το πούμε. Το καταλάβαμε πιο γρήγορα από τις μυστικές υπηρεσίες.
Γιατί δεν ρωτούσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου, που συνομιλούσε με τις εταιρείες αυτές στο Λονδίνο και τις διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα πάρει σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων;
Αυτά είναι αστεία πράγματα και το καρναβάλι έχει τελειώσει.
Τέσσερεις μήνες η κυβέρνηση γυαλίζει τα παπούτσια των αγορών, αρνείται να αναζητήσει οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή διεξόδου από το πρόβλημα, και σήμερα βάζει την ΕΥΠ να αναζητήσει τους κερδοσκόπους.
Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική για την κοινωνία, θα μπορούσε αυτή η υπόθεση να γίνει και ανέκδοτο ή νούμερο επιθεώρησης.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Ποια πρέπει να είναι η απάντηση;
Πρώτον.
Ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων που θα αποτρέψει αυτές τις οδυνηρές για την κοινωνία εξελίξεις.
Με ενωτικές μαζικές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις. Όλοι Μαζί. Καθένας με τη διαφορετικότητα του, αλλά όλοι μαζί.
Και βλέπω ότι για μια ακόμη φορά, την ώρα που ο κόσμος καίγεται, η κα Παπαρήγα, το χαβά της. Ασχολείται με το ΣΥΡΙΖΑ.
Τρείς μέρες πριν τη Γενική Απεργία που θα είναι ένα μεγάλο κρας τεστ και θα πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχει, η κα Παπαρήγα ασχολείται με το ΣΥΡΙΖΑ.
Δικαίωμά τους, βέβαια, να λένε ότι θέλουν για το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν έχουν δικαίωμα είναι με τη διχαστική εμμονή τους να αποδυναμώνουν τη προοπτική ενωτικών μαζικών και άρα αποτελεσματικών αγώνων.
Να τελειώνουμε, λοιπόν, με την κωμωδία των χωριστών συγκεντρώσεων.
Εδώ ψάχνεται η αριστερά όλης της Ευρώπης να συντονιστεί και να παλέψει μαζί, και δε μπορεί η αριστερά της Ελλάδας. Είναι αδιανόητο.
Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος του ΚΚΕ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας, τα νέα συνδικάτα, ακόμα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οι οποίες οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα συνασπισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, απέναντι στο συντηρητικό συνασπισμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του κ. Καρατζαφέρη οποίος πιστός στις ακροδεξιές παραδόσεις προπαγανδίζει ότι για την κρίση φταίνε οι μετανάστες.
Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε.
• Την περικοπή του 14ου μισθού
• Τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων
• Τη νέα φοροεπιδρομή που σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.
Και τα μάτια των εργαζομένων της Ευρώπης είναι πάνω μας. Τα όνειρα και οι ελπίδες τους για να μην πληρώσουν την κρίση θα βαδίζουν μαζί μας την Τετάρτη που έρχεται.
Αν με αφετηρία την Τετάρτη, 24η Φλεβάρη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απεργήσουν και βρεθούν στους δρόμους, τότε όλο το πολιτικό τοπίο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα αλλάξει σε βάρος των αγορών και υπέρ των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Δεύτερον
Αγώνας όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Και εμείς κάνουμε πρώτοι αυτό που όφειλαν να κάνουν οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί του ευρωπαϊκού Νότου. Συντονιζόμαστε και αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες με τα κόμματα της αριστεράς και τα συνδικάτα στον Ευρωπαϊκό Νότο.
Για να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο που θα υπερασπιστεί την κοινωνία, κόντρα στις επιλογές της ευρωπαϊκής ηγεσίας και στις προτεραιότητες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Επιτρέψτε εδώ μια παρένθεση. Όταν πριν από τις ευρωεκλογές είχαμε ζητήσει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, σε ειδική συνέντευξη τύπου μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, το Γιάννη Μηλιό , τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, είχαμε λοιδορηθεί.
Όταν εξηγούσαμε ότι μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά παλεύουμε για ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας, είχαμε γίνει δέκτες ειρωνικών σχολίων και μας λέγανε ότι θέλουμε τη διάλυση της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος.
Ας απαντήσουν τώρα λοιπόν. Τώρα που αποδεικνύεται ότι αυτό το Σύμφωνο δεν προστατεύει από την κρίση ούτε τις κοινωνίες, ούτε την ίδια την ένωση τί απαντούν;
Θεωρούν εαυτούς δικαιωμένους; Αν ναι ας συνεχίσουν. Ας ετοιμάζονται όμως και για εκπλήξεις.
Τα μέτρα θα σταματήσουν εκεί ακριβώς που θα ξεσηκωθεί ο κόσμος.
Και αυτό το ομολογούν και η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες.
Τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών παρουσίαζαν κυβερνητικούς κύκλους να λένε ότι η περικοπή του 14ου μισθού είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, γιατί οι άνθρωποι θα βγουν στο δρόμο.
Νομίζω ότι οι ίδιοι δείχνουν στους εργαζόμενους τον δρόμο.
Η όρεξη για τέτοιου είδους μέτρα θα κοπεί απότομα αν οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων πλημμυρίσουν με κόσμο και κραυγές διαμαρτυρίας.
Και αυτό δεν φοβίζει μόνο την κυβέρνηση, που νομίζει ότι με το θέατρο της ΕΥΠ θα αποφύγει το κόστος. Φοβίζει πολύ περισσότερο τις Βρυξέλλες, που αντιλαμβάνονται ότι αν γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού παντού οι εργαζόμενοι και οι κοινωνίες υποφέρουν από την κρίση.
Επομένως αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επικεντρώσουμε στις κοινωνικές αντιστάσεις την πολιτική και οργανωτική μας προσπάθεια.
Αυτή είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει σε πολλά επίπεδα. Τόσο στο επικοινωνιακό, όσο και στο οργανωτικό. Τόσο σε επίπεδο κεντρικής παρέμβασης, όσο και ξεχωριστά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις διαπροσωπικές επαφές.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, είναι σημαντικό μέσα από όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις καμπάνιες μας να κάνουμε κατανοητά στους εργαζόμενους, τους κοινωνικά αδύναμους, τους νέους ανθρώπους, τα πραγματικά δεδομένα της κατάστασης.
Κατ αρχήν να τους αναδείξουμε την τρομακτικά άδικη πολιτική που αποτυπώνεται μέσα στα συγκεκριμένα μέτρα, την στιγμή που τα ισχυρά κέντρα οικονομικής εξουσίας δεν καλούνται να πληρώσουν τίποτα απολύτως.
Δεύτερον το μέγεθος της κοινωνικής οπισθοδρόμησης που συντελείται με τα κυβερνητικά σχέδια γύρω από το ασφαλιστικό ,τις εργασιακές σχέσεις και την συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.
Και τρίτον την επιχείρηση μαζικής παραπλάνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μέτρα αφορούν τους πάντες. Και η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ούτε στα 25 χρόνια εργάσιμου βίου συνταξιοδοτείται, ούτε σκανδαλώδη επιδόματα παίρνει.
Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι να δείξουμε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αναστρέψιμη, εφ όσον υπάρξει μαζική και αποφασιστική κοινωνική αντίσταση.
Εφ όσον καταλογιστεί στην κυβέρνηση το πολιτικό κόστος το οποίο με τόση αγωνία προσπαθεί να αποφύγει. Και εφ όσον απειληθεί αυτή η κατάσταση απάθειας και παραίτησης που είναι τόσο αναγκαία να περάσουν τα σημερινά μέτρα.
Η εμπειρία του ασφαλιστικού Γιαννίτση και ο τρόπος με τον οπαίον αποσύρθηκε κακήν κακώς, πρέπει να μας διδάσκει πολλά.
ΟΙ μαζικοί κοινωνικοί αγώνες μπορούν να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα. Αφού το πρόβλημα δεν είναι ότι απουσιάζουν οι εναλλακτικές λύσεις. Αλλά ότι απουσιάζουν οι συσχετισμοί δύναμης που θα τις επιβάλλουν.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
ΝΑ σκεφτούμε τρόπους δράσης και πολιτικές πρωτοβουλίες.
Και να χτυπάμε όλα τα σφυριά στο ίδιο καρφί, από το πεδίο δουλειάς που έχει αναλάβει ο καθένας μας.
Από τα στελέχη που εκπροσωπούν δημόσια το κόμμα, μέχρι τις οργανώσεις και τα μέλη.
ΟΙ συνθήκες επιβάλλουν ένα μεγάλο άνοιγμα στη κοινωνία, στο κόσμο τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε αλλά με τον οποίο δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε επαφή.
Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκροτηθούμε και να δουλέψουμε σαν κόμμα.
Και πιστεύω ότι μέσα από αυτή την εμπειρία θα βρούμε και τρόπους να ξεπεράσουμε χρόνιες αδυναμίες και προβλήματα στη δουλειά και τη λειτουργία μας, τόσο στον Συνασπισμό ,όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία να μετατρέψουμε το 6ο Συνέδριό μας, σε ένα συνέδριο πλατιάς παρέμβασης του Συνασπισμού στη κοινωνία. Και σε ένα συνέδριο που πρώτα και κύρια θα ασχοληθεί με τη κρίσιμη κοινωνική και πολιτική συγκυρία και θα επεξεργαστεί το σχέδιο της αριστεράς για την έξοδο από τη κρίση
Στις κατευθύνσεις αυτές, θεωρώ ότι θα υπάρξουν εξαιρετικά χρήσιμες τοποθετήσεις στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ.
Νομίζω ότι η μεγάλη δυσκολία μας αυτή τη στιγμή είναι να περάσουμε από τα λόγια και τις διακηρύξεις, στην πράξη, πράξη με οργανωμένο σχέδιο, και συγκεκριμένους στόχους,
Και επειδή δεν λείπει ούτε το μυαλό, ούτε η διάθεση, ούτε οι διαθεσιμότητες για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να στρωθούμε στη δουλεία.
Και ας μην ξεχνάμε ότι μέσα σε τόσο σκληρές κοινωνικές συνθήκες, οφείλουμε να σταθούμε όλοι αντίστοιχοι των περιστάσεων.

Το Γραφείο Τύπου