Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Προσοχή στις "Έξι Βρύσες" στον Πολύγυρο!

Η γνωστή τρύπα στις "Έξι Βρύσες" στον Πολύγυρο άνοιξε και πάλι!
Η Τρανή Λαγκάδα "θύμωσε" και πάλι, μ' αυτούς που την κλείσανε, μ' αυτούς που δεν κάνουν τίποτα στην ώρα τους, με όλους που παθητικά περιμένουν... τη μεγάλη οργή της!
Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην παραβιάζουν τα απαγορευτικά (...της πλάκας), όπως γινόταν όλον τον καιρό, της μέχρι τώρα απαγόρευσης!
Χαρακτηριστικό της παραβίασης ήταν η κυριακάτικη επίσκεψη, στην πόλη του Πολυγύρου, του Συλλόγου "Τ' ΑΓΡΙΜΙΑ" (φίλοι αυτοκινήτων τύπου τζιπ 4Χ4). Περίπου τριάντα (30) τέτοια αυτοκίνητα ήταν παρκαρισμένα μέσα στην απαγορευμένη ζώνη και γύρω από τη γνωστή τρύπα!!!
(η φωτογραφία είναι από το αρχείο της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ)

Ο Πολύγυρος στη ...βροχή!

Σε μικρά ποτάμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι του Πολύγυρου εξ αιτίας της σημερινής βροχής!
Οι δρόμοι από το πρωί είναι αδύνατο να περπατηθούν.
Το πρόβλημα της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών εμφανέστατο σε περιπτώσεις συνεχόμενης βροχόπτωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τρικούπη στην οποία από το ύψος του Δικαστικού Μεγάρου μέχρι το Δημαρχείο διαθέτει μόνο μία σχάρα όμβριων υδάτων και αυτή σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί να δεχθεί τα νερά σε όλο το πλάτος της, χειρότερα τα πράγματα και στην Πολυτεχνείου, στην είσοδο της πόλης!

Κινδυνεύει εγκλωβισμένη- από τις πλημμύρες- οικογένεια στην Χαλκιδική

Βρίσκονται στην σκεπή της επιχείρησής τους και φοβούνται πως θα πέσουν.
Μία τετραμελής οικογένεια βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένη στα κεραμίδια της επιχείρησής τους στη Χαλκιδική λόγω της πλημμύρας σε παρακείμενο ποταμό. Όπως αναφέρει τo newsit.gr, "μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει στηθεί στο χωριό Γομάτι Ιερισσού στη Χαλκιδική, καθώς ο ποταμός Παναγία πλημμύρισε από τις καταρρακτώδεις βροχές. Από την πλημμύρα, η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κτίριο και να ανέβει στην οροφή του κτιρίου".
Σε αυτό το σημείο βρίσκονται τις τελευταίες δύο ώρες, καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία αδυνατεί να προσεγγίσει το σημείο.
Όπως δήλωσαν στο NewsIt τα μέλη της οικογένειας, είναι όλοι καλά στην υγεία τους, αλλά φοβούνται λόγω και του άστατου καιρού ότι δεν θα αντέξουν άλλο και θα πέσουν.
ΠΗΓΗ


Προβλήματα στη Χαλκιδική λόγω κακοκαιρίας

Κατολισθήσεις βράχων και υπερχείλιση ρεμάτων
Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα τρία πόδια της Χαλκιδικής, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν κατολισθήσεις βράχων και υπερχειλίσεις ρεμάτων.
Από τις δύο το μεσημέρι η αστυνομία απαγόρευσε τη διέλευση των οχημάτων σε αρκετούς επαρχιακούς δρόμους στις χερσονήσους της Κασσάνδρας , της Σιθωνίας και στην περιοχή της Ιερισσού.
Τα νερά της βροχής που πλήττει από χθες το πρωί το νομό Χαλκιδικής γέμισαν τα τοπικά ρέματα που υπερχείλισαν και τα νερά μαζί με τα φερτά υλικά κάλυψαν τους δρόμους. Στα ίδια σημεία σημειώθηκαν και κατολισθήσεις βράχων, καθιστώντας αδύνατη την κυκλοφορία των οχημάτων.
Αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτροπές της κυκλοφορίας όπου ήταν εφικτό ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαγόρευσαν την κίνηση αυτοκινήτων λόγω του κινδύνου για την σωματική ακεραιότητα των διερχόμενων οδηγών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Αυτοεξαιρέθηκε ο Αργύρης Λαφαζάνης από την εξεταστική για το Βατοπέδι.

Μετά την αμφισβήτηση, από τη ΝΔ, του δικαιώματος συμμετοχής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Αργύρη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπουτσή στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, τη θέση τους θα καταλάβουν ο Ντίνος Ρόβλιας και η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Οι δύο βουλευτές αυτοεξαιρέθηκαν, ύστερα από σχετική ένσταση που διετύπωσε η ΝΔ και την σχετική γνωμοδότηση που ζητήθηκε από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία συμφώνησε στην ανάγκη απαλλαγής των δύο βουλευτών από τα καθήκοντά τους αυτά, αν και με διαφορετικό σκεπτικό.

Πω! Πω! Μπόχαααα...

Η ιστορία ενός βατράχου!

Μας το έστειλε φίλος μας, το είχαμε αναρτήσει στο παρελθόν, το ξαναβάζουμε, ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία.

Μπάσκετ Γ΄ Εθνική: Το Στρατώνι

Tο Σάββατο, 13/2/10, στις 18.00 θα διεξαχθεί το ντέρμπι κορυφής Στρατώνι - Καλλικράτεια που αναβλήθηκε την προηγούμενη Κυριακή.
Η παρουσία του κόσμου είναι απαραίτητη , αφού μια νίκη θα φέρει την ομάδα ακόμα πιο κοντά στην άνοδο στην β' εθνική.
Παράλληλα το Σάββατο, 13/2/10, στις 22.00 ο Σ.Α. Στρατωνίου θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό του στην λέσχη Στρατωνίου.
Το Δ.Σ. , ο προπονητής και οι παίκτες της ομάδας σας προσκαλούν για να περάσουμε μια ευχάριστη καρναβαλιστή βραδιά.

Αν είχαμε τις αποδοχές τους ... δεν θα μας πείραζαν οι περικοπές!

Σε επικοινωνία της Προεδρίας της Δημοκρατίας με το Υπουργείο Οικονομικών, ζητήθηκε να μην εξαιρεθεί ο Κάρολος Παπούλιας από τις δημοσιονομικές περικοπές.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των ανακοινώσεων που έκανε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν προβλέπεται καμία αύξηση μισθού του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.
Επιπλέον, προβλέπεται μείωση κατά 10% των πρόσθετων αμοιβών, επιδομάτων και αποζημιώσεων για τα αξιώματα αυτά.

Αξιοπιστία 4 – Κυάνωση μεταλλευμάτων για παραγωγή χρυσού. Δαρβινική και τεχνοκρατική προσέγγιση στην κριτική της. Το χημικό πλαίσιο λειτουργίας της.

Του Γιώργου Κ. Τριανταφυλλίδη, Λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Για την κριτική της διεργασίας στην ΕΕ σε χημικό – οικολογικό πλαίσιο αφορμή έδωσε το άρθρο των F. Korte, M. Spiteller and F. Coulston “The Cyanide Leaching Gold Recovery Process (CLGR), A non-sustainable Technology with unacceptable Impacts to Ecosystems and Humans – The Disaster in Romania” (2000). Τότε έγινε σαφές ότι θα επιχειρηθεί άκρατη εφαρμογή της διεργασίας σε χώρες της ΕΕ. Ο Καθηγητής της Περιβαλλοντικιής Χημείας ...>>>>>>

του Πανεπιστημίου του Μονάχου F. Korte ήταν κεντρικός εισηγητής της διημερίδας για τη μεταλλουργία του χρυσού του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ στις 14-15 Οκτωβρίου 2000 στην Κομοτηνή. Είχε δραστηριοποιηθεί και στην Τουρκία στη δεκαετία του 1990. Κατά τη συμμετοχή του αντιλήφθηκε την έκταση του προβλήματος, επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2001 και παρουσίασε τις θέσεις του στο Σύμβουλο – Εισηγητή για το θέμα της TVX κ. Κωνσταντίνο Ράντο του ΣτΕ. Απέστειλε τέλος επιστολή προς τον κ. Romano Prodi στην ΕΕ ζητώντας του να μη γίνει αποδεκτή η εφαρμογή της κυάνωσης για παραγωγή χρυσού στις χώρες της ΕΕ. Την ίδια περίοδο η Τσεχία απέρριψε την εφαρμογή της μεθόδου στη χώρα αυτή και το Δεκέμβρη του 2009 και η Ουγγαρία έπραξε το ίδιο.

Άλλες όμως ήταν οι βουλές μέσα στους κύκλους της ΕΕ από το 2002 και εντεύθεν. Επικράτησε η άποψη των εταιριών παραγωγής κυανιούχου νατρίου (Degussa) και χρυσού. Παρά μία παλαιότερη απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για απόρριψη εφαρμογής της μεθόδου η πρωτοβουλία Verheugen επανέφερε στις χώρες της ΕΕ ένα καθεστώς της εποχής της αποικιοκρατίας του Kortez. Το χρήμα άφθονο, η αντίδραση από την υπόλοιπη κοινωνία ανύπαρκτη, η μέθοδος δεν θα εφαρμοσθεί σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, οι μεσογειακές χώρες βουτηγμένες σε δημοσιονομική κατάντια (άρχισαν πλέον και μας αποκαλούν PIGS δηλαδή Portugal, Irland, Greece, Spain θα καταστρέψουν τη ζώνη του Ευρώ), Βουλγαρία και Ρουμανία εκλιπαρούν για επιδοτήσεις και το αποτέλεσμα ήταν η ΚΥΑ 39624/25-9-2009 για τη διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων με την οποία αδειοδοτείται η κυάνωση στην Ελλάδα. Φάρος σοβαρότητας μέχρι σήμερα η Ουγγαρία.

Η μέθοδος της κυάνωσης εδράζεται σε πολύ σύνθετη χημεία των υδατικών διαλυμάτων του κυανίου για εκχύλιση και παραγωγή χρυσού. Διεθνώς έχει χυθεί πολύ μελάνι για το θέμα των συνεπειών οπότε στα πλαίσια του σημερινού κειμένου θα εστιασθώ στη λεγόμενη κωδικοποίηση της διεργασίας (από τη χημική – περιβαλλοντική σκοπιά) από πλευράς των εταιριών και στην αποκωδικοποίηση από τους κριτές της.

Μετά το γνωστό ατύχημα στη Baia – Mare και την εκτεταμένη ρύπανση των νερών του Δούναβη από κυανιούχα κατάλοιπα το ICME (International Council on Metals and the Environment), ένας οργανισμός ο οποίος χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τη βιομηχανία χρυσού, μαζί με την UNEP (United Nations Environmental Programme) με σειρά από meetings προετοίμασαν έναν κώδικα διαχείρισης του κυανίου στη μεταλλουργία χρυσού. Τα βασικά σημεία του κώδικα εμφανίζονται στη ΚΥΑ 39624 πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ στήριξε τα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών και τίποτε άλλο. Ας σημειωθεί ότι το ICME αντικαταστάθηκε από έναν άλλο χρηματοδοτούμενο από τις εταιρίες οργανισμό τον ICMM (Intenational Council for Mining and Metals).

Η διεργασία της κυάνωσης αφού επεξεργασθεί το πέτρωμα επί 24 ώρες στα μπάνια κυανίου εφαρμόζει μία από τις λεγόμενες μεθόδους αποτοξικοποίησης για υποβάθμιση της παρουσίας ζωντανών κυανιόντων (μετατροπή των κυανιούχων προς κυανικά) και τελικά απορρίπτει τον πολφό στη λίμνη τέλματος.

Τρεις είναι οι πλέον σημαντικές μέθοδοι αποτοξικοποίησης (σύμφωνα με τις εισηγήσεις στη διημερίδα Κομοτηνής). Αναφέρονται ακολούθως με τις ενδιάμεσες χημικές ενώσεις τις οποίες δημιουργούν:

1. Αλκαλική χλωρίωση (κυανικά, κυανίδιο του χλωρίου, χλωραμίνες, υποχλωριώδη άλατα)

2. Μέθοδος INCO ή διαφορετικά γνωστή ως μέθοδος SO2/αέρα (κυανικά, θειοκυανιούχα, θειικό οξύ)

3. Μέθοδος Degussa ή διαφορετικά μέθοδος Η2Ο2 (υδροξείδια μετάλλων, σιδηρικυανιούχος χαλκός)

Kεντρικό σημείο της χημείας των τελμάτων για τις εταιρίες μετά την απόρρριψη του πολφού είναι η εστίαση στην περιεκτικότητα της υγρής φάσης του τέλματος στα λεγόμενα κυανίδια WAD (κυανίδια διιστάμενα σε ασθενή οξέα, weak acid dissociable cyanides) τα οποία είναι τα πλέον εύκολα διιστάμενα. Στον κώδικα των εταιριών αναφέρεται οριακή περιεκτικότητα των κυανιδίων WAD 0,5 mg/lt (ppm) για απόρριψη (έμμεσα ή άμεσα) σε επιφανειακά νερά. Και αυτή περιεκτικότητα όμως είναι θανατηφόρα για πολλούς έμβιους οργανισμούς (πουλιά, ψάρια).

Για τα ελεύθερα κυανιόντα ο (free cyanides) ο κώδικας αποδέχεται 0,022 mg/lt (ppm) για απόρριψη στα νερά. Και η περιεκτικότητα αυτή είναι θανατηφόρα για έμβιους οργανισμούς. Στο σημείο όμως αυτό υπάρχει ένσταση για τη δυνατότητα αξιόπιστης μέτρησης ελάχιστης περιεκτικότητας των ελεύθερων κυανιόντων στα αναλυτικά εργαστήρια την οποία προσδιορίζουν στο 1 ppm.

Τέλος ο κώδικας αποδέχεται 50 ppm κυανιδίων WAD σε ανοικτά νερά περιεκτικότητα η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία των ανθρώπων που ζουν στο περιβάλλον διότι είναι τοξική και θανατηφόρα για πολλά έμβια είδη.

Εστω και παραγνωρίζοντας τη μη προσδιορίσιμη περιεκτικότητα σε προσροφημένα κυανίδια στη στερεά φάση η λογική αυτή δεν λαμβάνει υπόψη μία μεγάλη σειρά από κυανιούχες ενώσεις αλλά και ενδιάμεσες χημικές ενώσεις που υπάρχουν μέσα στα τέλματα.

Συνοψίζοντας τους λόγους για τους οποίους από καθαρά χημική άποψη τα τέλματα της μεταλλουργίας χρυσού είναι απαράδεκτα αναφέρονται τα εξής:

1. Τα τέλματα από χημική άποψη είναι ιδιαίτερα σύνθετα σύνολα και ο χημικός τους προσδιορισμός εν πολλοίς είναι αδύνατος. Περιέχουν μία ποικιλία τοξικών ενώσεων (ελεύθερα κυανιόντα, μεταλλοκυανιούχα σύμπλοκα, κυανικά, θειοκυανιούχα, αμμωνία, πολλές οργανοκυανιούχες ενώσεις, δικυάνιο, κυανίδιο του χλωρίου, χλωραμίνες), διάφορα μέταλλα (As, Cd, Co, Cu, Fe, Pb, Ni, Se, Ag, Hg, Mo, V κ.α), αμέταλλα (θειικά, χλωρίδια, φθορίδια, νιτρικά) και ραδιενεργά στοιχεία (ράδιο, ουράνιο).

2. Το pH του τέλματος δεν είναι σταθερό. Παρουσιάζει διακυμάνσεις σε ευρέα όρια οπότε είναι αδύνατος ο έλεγχος παρουσίας ενώσεων οι οποίες εξαρτώνται από τη διάσπαση άλλων συναρτήσει της ενεργού οξύτητας.

3. Οι αναλύσεις ρουτίνας κρύβουν περισσότερα από όσα αναδεικνύουν. Οι ακριβείς αναλύσεις κυανιδίων στα νερά και τα εδάφη είναι πολύ δύσκολη διαδικασία. Υπάρχει ασυμφωνία των ειδικών για το πώς πρέπει να παίρνονται τα δείγματα, να διαφυλάσσονται, για το πώς πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις για τις διάφορες κατηγορίες κυανιδίων. Ο κώδικας αυτά τα παραβλέπει και μένει στα WAD.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η επιδίωξη μέτρησης της περιεκτικότητας σε θειοκυανιούχα τα οποία διασπώνται σε ελεύθερα κυανίδια με το ηλιακό φως, το οποίο διασπά και άλλα μεταλλοκυανιούχα σύμπλοκα. Επομένως έχει μεγάλη σημασία ποια ώρα της ημέρας γίνεται η δειγματοληψία.

4. H γεωχημική συμπεριφορά του υλικού των τελμάτων είναι πρακτικά άγνωστη. Η άποψη των εταιριών ότι τα κυανίδια οξειδώνονται / διασπώνται όταν εκτεθούν στον αέρα και ότι όταν εισπνέονται από τον άνθρωπο σε χαμηλές δόσεις δεν αποτελούν πρόβλημα αποτελεί κάκιστη βάση για διαπραγμάτευση του θέματος μαζί τους. Το κυάνιο τείνει να σχηματίζει …εκατοντάδες ενδιάμεσες χημικές ενώσεις οι οποίες αν και λιγότερο τοξικές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα έμβια όντα διότι επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα (το καθαρό κυάνιο διασπάται από τις ηλιακές ακτίνες σε δύο χρόνια στην καθαρή ατμόσφαιρα). Τέλος η επιβίωσή του μέσα στα τέλματα χρονικά είναι πλήρως απροσδιόριστη.

Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν πρόδηλους τους λόγους απόρριψης της διεργασίας από την κοινωνία σκεπτομένων ανθρώπων.

Τι έκανε όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΕ; Υποτάχθηκαν άνευ όρων στις απαιτήσεις των εταιριών χρυσού και με το άρθρο 14 της ΚΥΑ 39624 βάζουν οριακή περιεκτικότητα κυανιόντων WAD στις λίμνες τα 10 ppm και όλα τα υπόλοιπα πάνε περίπατο.

Δεν θα αντιδράσει κανείς σ’ αυτήν την κατάσταση; Από την Ουγγαρία περιμένουμε να διαφυλαχθεί η περιβαλλοντική ακεραιότητα του τόπου μας;
ΠΗΓΗ

Έγγραφο-ντοκουμέντο για τη διαγραφή του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή"!!!

Η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι δεν υπήρξε διαγραφή του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή". Αυτό είχε υποστηρίξει ο Αντώνης Μπέζας σε δυο ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις. Έριχνε μάλιστα την ευθύνη στο Ελεγκτικό συνέδριο το οποίο κατήγγειλε για λάθος στην έκθεσή του! Τελικά υπήρξε διαγραφή χρεών. Και αυτό προκύπτει από το έγγραφο ντοκουμέντο της ΦΑΕΕ Αθηνών που παρουσίασε το Αποκαλυπτικό Δελτίο. Αύριο θα κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωσταντίνου με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο.
ΠΗΓΗ

ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα φορολογικά μέτρα

Τα νέα φορολογικά μέτρα - τα οποία εξαγγέλθηκαν παράλληλα με την ανακοίνωση της μείωσης των συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που ανάβει το πράσινο φως και για αντίστοιχες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα - παρά την καταιγίδα διαφήμισης και προβολής που προηγήθηκε δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης. Με την επιφύλαξη της μελέτης των αναλυτικών διατάξεων του νομοσχεδίου, όταν αυτό δημοσιοποιηθεί, επισημαίνουμε: ...>>>>>>

1) Οι μεγάλες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν επιβαρύνονται, αλλά ελαφρύνονται σημαντικά, μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 20% για τα αδιανέμητα κέρδη τους.
2) Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους παραμένει το ίδιο χαμηλό (12.000/14=860).
3) Ο περίφημος «κοινωνικός διάλογος» αποδεικνύεται πυροτέχνημα, το οποίο δεν πρόλαβε καν να σκάσει.
4) Ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών θα επιβαρυνθεί από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, τη στιγμή που, στα πρότυπα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, επιχειρείται ξέπλυμα των επαναπατρισθέντων στη χώρα κεφαλαίων, ανεξαρτήτως του τρόπου δημιουργίας τους. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για το «πλυντήριον η Ελλάς», στο οποίο μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών, τη σωματεμπορία και άλλες συναφείς ασχολίες. Κάπως έτσι φαίνεται ότι εννοεί η κυβέρνηση την μάχη ενάντια στην φοροδιαφυγή. Επιπλέον, για τους μεγαλοκαταθέτες και τους κατόχους μεγάλης αξίας κρατικών ομολόγων θα εξακολουθήσει να ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση ως προς τους τόκους.
5) Σημαντικότατο κομμάτι των φορολογικών υπηρεσιών παραδίδεται σε ιδιώτες.
6) Η φορολόγηση της εκκλησίας, παρά τα όποια βήματα, παραμένει ερωτηματικό.
7) Στα πρότυπα της πολιτικής της Ν.Δ η κυβέρνηση προχωρά σε αποσπασματικές ρυθμίσεις, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, οι οποίες δεν οδηγούν στην αναγκαία ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.
Συμπερασματικά, οι βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών, αποτελούν επίθεση «κατά ριπάς» στα εισοδήματα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται έτσι ότι είναι όχι μόνο πειθήνιος εκτελεστής των εντολών των διεθνών κερδοσκόπων, αλλά και ότι βρίσκεται, κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου: η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη και ουσιαστική στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και όχι από αχαλίνωτες, επί δικαίων και αδίκων φοροεπιδρομές.
Τμήμα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

Λένε πως...

...από το μπλόκο των αγροτών της Ορμύλιας έκλεψαν, άγνωστοι, 80 κιλά λουκάνικο και μια τηλεόραση!
Τώρα οι προσπάθειες των αγροτών επικεντρώνονται στην συγκέντρωση χρημάτων για αγορά καινούριας τηλεόρασης, γιατί την είχαν δανειστεί!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Λίγο από ...Τζίμη

Να μην ξεχάσουμε και το πανηγύρι του Αγίου Βλασίου στον Πολύγυρο

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Βλασίου Πολυγύρου. Την παραμονή 10 Φεβρουαρίου στις 4.30 μ.μ. θα τελεστεί εσπερινός και αρτοκλασία και ανήμερα της εορτής από τις 7.30 π.μ. έως τις 10.00 π.μ. θεία λειτουργία και αρτοκλασία.

Στον Άρη που μας το ζήτησε.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ

Με την υπ΄ αριθμόν 3057 ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της 11ης Αυγούστου 2009, ρωτούσαμε τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών σχετικά με τα χρέη των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών και εάν έγιναν οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία έλεγχοι. Επίσης ζητήσαμε την κατάθεση εγγράφων σχετικά με τα πορίσματα των ελέγχων και τα ονομαστικά μετοχολόγια των ΠΑΕ.
Δυστυχώς, το μεν Υπουργείο Πολιτισμού απαξίωσε να απαντήσει, το δε Υπουργείο Οικονομικών δια του Υφυπουργού κυρίου Μπέζα, με ελλιπή τρόπο (απάντηση 1-9-2009) ενημέρωσε πως τα βεβαιωμένα χρέη των ΠΑΕ προς το ελληνικό δημόσιο την περίοδο 2008-2009 είναι 80.348.894 ευρώ, χωρίς περαιτέρω στοιχεία.
Επανερχόμενοι λοιπόν για το ίδιο θέμα κι επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης: ...>>>>>>

· ήδη εφαρμόζεται από την κυβέρνηση μια σκληρή και μονομερής δημοσιονομική πολιτική, με περικοπές κυρίως των μισθών των εργαζομένων και των κοινωνικών παροχών
· διακηρύσσεται από πολλές πλευρές η αδυναμία των ασφαλιστικών οργανισμών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους
· στο χώρο κυρίως του επαγγελματικού αθλητισμού έχουν παρατηρηθεί και
στο παρελθόν φαινόμενα ευρύτατης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής

Ερωτώνται οι Υπουργοί :

1. Ποιο είναι σήμερα το βεβαιωμένο χρέος των ΠΑΕ και ΚΑΕ και ποιο ποσό από αυτό είναι διακανονισμένο με τις δημόσιες οικονομικές αρχές;
2. Έγιναν οι προβλεπόμενοι από τον νόμο έλεγχοι στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ για τα έτη 2009 και 2010 (φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού), πόσες παραβάσεις, από ποιες ΠΑΕ και ΚΑΕ διαπιστώθηκαν;
3. Από το ποσό των 80,3 εκατ. Ευρώ που όφειλαν οι ΠΑΕ για το έτος 2008-2009, πόσο αντιστοιχεί στην εφορία, πόσο στο ΙΚΑ και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τι προτίθεστε να κάνετε για την είσπραξή του;
4. Ποιες ποινές ή πρόστιμα επιβλήθηκαν στις περιπτώσεις φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων οικονομικών εκκρεμοτήτων για τα έτη 2008-2009-2010 και πόσα έχουν εισπραχθεί;
5. Έχει γίνει συστηματικός έλεγχος των πιστοποιητικών βάσει των οποίων οι ΠΑΕ έλαβαν αδειοδότηση συμμετοχής στα πρωταθλήματα, σύμφωνα και με τα κριτήρια της UEFA;
6. Σε περίπτωση μη τήρησης των οικονομικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ΠΑΕ και ΚΑΕ, προτίθεται η κυβέρνηση να συνεχίσει την άμεση ή έμμεση χρηματοδότησή τους από τον ΟΠΑΠ, την ΕΡΤ και λοιπούς οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας;

Παρακαλούνται, τέλος, να καταθέσουν το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή τα παρακάτω έγγραφα:

1. Τα πορίσματα των ελέγχων που διενήργησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στις ΠΑΕ και ΚΑΕ τα έτη 2008, 2009, 2010.

2. Τα στοιχεία για τα βεβαιωμένα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο τα έτη 2008, 2009, 2010, αναλυτικά για κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ και σε τι αφορούν (εφορία, ΙΚΑ κλπ)

3. Τα ονομαστικά μετοχολόγια των ΠΑΕ (Σούπερ Λίγκ) και ΚΑΕ Α’ Εθνικής, όπως έχουν ενημερωθεί και κατατεθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού προκειμένου να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα του 2009-10.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Τάσος Κουράκης

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Γρηγόρης Ψαριανός

Παπαδημούλης Δημήτρης

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2010 στον Πολύγυρο


ΤΕΤΑΡΤΗ 10-2-2010

Γλέντι για τα μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Πολυγύρου στο προαύλιο του ΚΑΠΗ, από τις 5.30 το απόγευμα.