Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Πού πάει το κυάνιο στο Στρατώνι (2)

Ξεκαθαρίζουμε εξ’αρχής ότι δεν επιτεθήκαμε κατά του κ. Παπαντώνη προσωπικά, αλλά κατά της εταιρείας την οποία σήμερα εκπροσωπεί. Το βίντεο προέρχεται από μια ΔΗΜΟΣΙΑ εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το μείζονος σημασίας ζήτημα του Επενδυτικού Σχεδίου. Άρα τίποτα από αυτήν την εκδήλωση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κρυφό και με αυτό το σκεπτικό δημοσιεύσαμε το βίντεο. Αν και η απάντηση του κ. Παπαντώνη δεν στάλθηκε σε εμάς αλλά στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, εμείς με χαρά τη δημοσιεύουμε. Με τις δικές μας απαντήσεις/σχόλια βέβαια… ...>>>>>>

Ας αρχίσουμε με το υστερόγραφο. Γιατί σήμερα, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια;
■Επειδή από τότε μας είχαν κάνει εντύπωση οι υπεκφυγές του κ. Παπαντώνη και της εταιρείας.
■Επειδή το θέμα τίθεται και ξανατίθεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχουμε πάρει ποτέ απάντηση, ούτε καν μια μη πειστική απάντηση…
■Επειδή τέθηκε ξανά με αφορμή την ημερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες” και όλες αυτές τις μέρες έχουμε έναν διάλογο σχετικά με το κυάνιο στο blog.
■Επειδή αυτήν την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για νομοθετική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία, σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και την ερχόμενη Δευτέρα 1 φεβρουαρίου, στη 10η επέτειο του ατυχήματος της Baia Mare, οργανώνεται στη Βουδαπέστη συνέδριο με τίτλο “Απαγορεύοντας το κυάνιο χωρίς σύνορα” (“Banning cyanide without borders”), με πρωτοβουλία της Ουγγρικής Κυβέρνησης που ήδη το έχει απαγορεύσει.
Στη Β. Χαλκιδική έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιείται κυανιούχο νάτριο στον εμπλουτισμό εδώ και δεκαετίες και να μη μιλάει κανείς. Όμως στο εξωτερικό, οι εταιρείες χρυσού που ΟΛΕΣ χρησιμοποιούν κυάνιο, προτείνουν μεθόδους “αποτοξικοποίησης” των κυανιόντων, πράγμα που σημαίνει ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΥΑΝΙΟΥΧΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων αμφισβητείται από τους ειδικούς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ επιστήμοντες όμως, έτσι κι αλλιώς, εμάς δεν μας απασχολούν διότι στο Στρατώνι δεν εφαρμόζονται. Άρα το κυάνιο καταλήγει στα τέλματα του εμπλουτισμού τα οποία αποτίθενται στο Καρακόλι και στη λιθογόμωση. Ας μας απαντήσει επιτέλους ο χημικός κ. Παπαντώνης τι συμβαίνει μέσα στο τέλμα. Τα νούμερα που παραθέτει για total, free και WAD cyanide αφ’ενός μεν δύσκολα γίνονται πιστευτά αφού η εταιρεία δεν κάνει χρήση καμίας μεθόδου αποτοξικοποίησης και, αφ’ετέρου, αφορούν τα υγρά απόβλητα και όχι τα στερεά.

Αξιόπιστες αναλύσεις για το κυάνιο στην περιοχή μας από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ φορέα δεν έχουν γίνει ΠΟΤΕ. Η Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ) έκανε πράγματι ενδελεχή έρευνα στην περιοχή του Στρατωνίου και απέστειλε δείγματα όλων των ειδών των μεταλλευτικών αποβλήτων για αναλύσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όμως η ΕΠΙΤΗΡΩ μέτρησε τα πάντα, εκτός από το κυάνιο για το οποίο δηλώνει καθαρά ότι “όλα τα στοιχεία είναι του Ελληνικού Χρυσού” (2η Τεχνική Έκθεση παρ. 4.3.1, Μαϊος 2008).

Ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε τώρα από τον κ. Παπαντώνη. Αποδείξεις δεν παρουσιάστηκαν. Η προτροπή ” ας έρθει ο κ. Τάδε στο Στρατώνι για να ενημερωθεί και να του λυθεί η απορία”, ενδεχομένως να απαντήσει στις απορίες του κ. Τάδε, όμως δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις της κοινωνίας.

Και ξαναρωτάμε εμείς οι άπιστοι: Γιατί η εταιρεία και οι εκπρόσωποί της δεν κάνουν διαθέσιμα τα στοιχεία που έχουν στους πολίτες της Χαλκιδικής και στην επιστημονική κριτική; Γιατί υπεκφεύγουν, χρόνια τώρα, να απαντήσουν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα;

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, της οποίας υπάλληλος είναι τώρα ο κ. Παπαντώνης (μετά από την TVX και την ΑΕΕΧΠΛ) επιδιώκει την υλοποίηση στην περιοχή ενός “Επενδυτικού Σχεδίου”, κολοσσιαίας κλίμακας σε σχέση με τα μεταλλεία που έχουμε εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή. Η εταιρεία αυτή πρέπει να πείσει τον κόσμο, όχι μόνο για τις καλές της προθέσεις για το μέλλον, αλλά και για τον “έντιμο βίο της” ΣΗΜΕΡΑ.

Επαναδιατυπώνουμε λοιπόν τα ερωτήματα και περιμένουμε απαντήσεις:

■83 κιλά κυανιούχου νατρίου την ημέρα χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό. Πού πηγαίνουν μετά;
■Στον αέρα. Εκεί το κυάνιο διασπάται, αλλά μετά από δυο χρόνια περίπου…
■Στα υγρά απόβλητα. Ο κ. Παπαντώνης οφείλει να εξηγήσει πώς γίνεται οι συγκεντρώσεις του κυανίου στα υγρά απόβλητα να πέφτουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα που αναφέρει, χωρίς να χρησιμοποιείται καμία μέθοδος αποτοξικοποίησης του κυανίου. Αν η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει ανακαλύψει κάποια θαυματουργή μέθοδο είναι κρίμα να την κρατάει για τον εαυτό της. Θα γινόταν πλούσια!
■Στα στερεά απόβλητα. Πώς εξαφανίζεται το κυάνιο; Με ποια διεργασία, φυσική ή άλλη; Το ζήτημα των στερεών αποβλήτων που σκόπιμα, κατά τη γνώμη μας αποσιωπάται, είναι κρίσιμο για την περιοχή, γιατί στην περιοχή έχουμε ήδη 30 εκατ. τόνους και το Επενδυτικό Σχέδιο πρόκειται να μας φορτώσει άλλα 150 εκατ. τόνους.
http://antigoldgreece.wordpress.com

Ο Σύλλογος Καρναβαλικών Εκδηλώσεων σας προσκαλεί...

Αποκριάτικες στολές

"2007-2009 ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ" , Σελίς 3η

Εφόσον δεν ενοχλούμε:
1. Η ασφαλτόστρωση για ΧΥΤΑ έγινε από τη Νομαρχία, εσείς το λέτε, τίνος έργο είναι;
2. Καθαρισμός περιαστικών δασών. -Να πάμε μια βόλτα να δούμε;
3. Οργάνωση εθελοντικών ομάδων. - Μήπως σας παρέσυραν οι εθελοντές;
4. Αίτημα στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. - Ωραίο έργο: ΑΙΤΗΜΑ, τουλάχιστον ικανοποιήθηκε το αίτημα;
5. Σύνταξη μελετών, δημοπράτηση έργου κ.λ.π. του ανοιχτού θεάτρου Πολυγύρου. - Μήπως έγιναν από την προηγούμενη Δημοτική αρχή;
6. Απόκτηση οικίας Κότσιανου. - Μήπως όχι; Η ΙΛΕΧ λέει "παραχωρήθηκε κατά χρήση" χώρια που κρατάει "εκείνος" μεγάλο τμήμα για γραφείο.
7. Ανακατασκευή αποδυτηρίων γηπέδου ποδοσφαίρου Πολυγύρου! Πήρε όλα τα λεφτά του ο ιδιώτης που τα πλήρωσε;

Λόγω γρίπης

Με απόφαση του Νομάρχη Χαλκιδικής διακόπτονται τα μαθήματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου , από Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010 έως και Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010, λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης.

Ο προπονητής και ο παίχτης θα ... πετάξουν ως συνήθως το μπαλάκι στην εξέδρα !!!

Οι αγρότες της Χαλκιδικής

Από χθες οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής έστησαν ένα νέο μπλόκο στον κόμβο της Ορμύλιας, στο δρόμο Μουδανιών - Σιθωνίας, ενισχύοντας το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Χαλκιδική.
Ήδη, στο νομό αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στη Νέα Τρίγλια, στις Καλύβες και στη Γαλάτιστα.

Για την παρακαμπτήρια Ν.Φώκαιας - Αθύτου.

Mε απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εγκρίθηκε πίστωση 1.360.000 ευρώ για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και βελτίωσης σε υπάρχουσα οδό στη Χαλκιδική, σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων, προκειμένου να βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της και να αυξηθεί η διατομή της από 5,50 σε 8,50 μέτρα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με την απαιτούμενη οδική ασφάλεια, για αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων, ως παρακαμπτήρια οδός στο τμήμα Νέα Φώκαια - Άθυτος του οδικού δικτύου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στο οποίο η κυκλοφορία έχει διακοπεί, λόγω κατολισθήσεων.

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο του Σημίτη


Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση» ανέλαβε, με τηλεφώνημα σε ραδιοφωνικό σταθμό, την ευθύνη για την έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην οδό Ακαδημίας 35, στον 5ο όροφο.
Από την έκρηξη που έγινε το απόγευμα προκλήθηκε φωτιά και μικρές υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.

Πού πάει το κυάνιο στο Στρατώνι, οεο;;;

Σκηνή απείρου κάλλους από την παρωδία ενημέρωσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για το Επενδυτικό Σχέδιο που έγινε στη Μ. Παναγία στις 9/6/2007, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και των δημοτών του Δήμου Παναγίας. Μετά την ομόφωνη άρνηση που εισέπραξε από το Δήμο Παναγίας, φαίνεται ότι η εταιρεία αποφάσισε ότι το Επενδυτικό της Σχέδιο υστερεί σε “επικοινωνιακά χαρίσματα” και σταμάτησε τις προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης. ...>>>>>>

Το κεντρικό θέμα της “ενημέρωσης” ήταν το μεταλλείο των Σκουριών, όμως υπήρχαν κι άλλες ερωτήσεις. Στο βίντεο, ο χημικός της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Παπαντώνης “απαντά” στην ερώτηση του Δρ Γιώργου Τριανταφυλλίδη “Πού πάει το κυανιούχο νάτριο που χρησιμοποιείται στο Στρατώνι;”. Ο διάλογος είναι απολαυστικός και αποκαλυπτικός…

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Λοιπόν, στο Στρατώνι μπαίνει στο μπάνιο κυανιούχο νάτριο, για κάποια δουλειά. Πού πάει αυτό;
ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Ααα… εεε… τώρα μπήκαμε σ’αλλο θέμα…
- Ναι, στην αξιοπιστία…
- Εγώ θέλω να είμαι σαφής. Εδώ…
- Η ερώτησή μου είναι πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι.
- Μπορούμε να κάτσουμε να το συζητήσουμε…
- Όχι να μη συζητήσουμε. Απαντήστε εδώ τώρα.
- Θα απαντήσω και σ’αυτό αλλά… βγήκαμε απ’την άλλη, συμφωνούμε στην άλλη;
- Όχι δεν συμφωνούμε.
- Εάν επιμένετε ότι εδώ θα βγαίνει το συμπύκνωμα του χαλκού με κυανιούχο νάτριο και είστε καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγνώμη, εμένα με ξέρετε και με ξέρουν όλοι… Σ’αυτό το θέμα μόνο…
- Σας είπα εγώ κύριε ότι θα βγαίνει το συμπύκνωμα του χαλκού με κυανιούχο νάτριο;
- Τι είπατε;
- Ο χρυσός είπα ότι θα βγαίνει με κυανιούχο νάτριο.
- Σας λέμε ότι εδώ δεν θα είναι εργοστάσιο… Στο εργοστάσιο εδώ, να το καταλάβει ο κόσμος, εγώ απλά θέλω να μιλήσω, δεν θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο.
- Ωραία πάει, τελείωσε. Πάμε τώρα στο Στρατώνι.
- Να τελειώσουμε, στο Στρατώνι χρησιμοποιείται λοιπόν κυανιούχο νάτριο, στις Σκουριές δεν θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο.
- Ναι, και πού πάει στο Στρατώνι το κυανιούχο νάτριο;
- Εάν θέλαμε να δούμε πού πάει…
- Απαντήστε στην κοινωνία εδώ. Πίνουν νερό. Πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι;
- Ελάτε να μας πείτε εσείς πού πάει…
- Εγώ να σας το πώ;
- Λοιπόν το νερό που πίνουν κι εδώ και στο Στρατώνι δεν έχει…
- Εδώ μιλάει βια “βιασμό μιας πραγματικότητας”. Πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι; Ενημερώστε τον κόσμο.
- Νομίζω δεν είναι θέμα …να σας ενημερώσω…
Τα σχόλια περιττεύουν.
ΠΗΓΗ

Αξιοπιστία 1. Η επιστημονική αποδοχή των θέσεων κατά της κυάνωσης

Του Γιώργου Κ. Τριανταφυλλίδη, Λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Η ημερίδα του ΤΕΕ της 13ης Ιανουαρίου 2010 έκλεισε στις 22.00 με μία γραπτή ερώτηση του κ. Σκαρπέλη, Καθηγητή της Σχολής Μεταλλειολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ προς εμένα προσωπικά με την οποία, με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο, ρωτούσε να πληροφορηθεί «εάν οι θέσεις τις οποίες διατύπωσα έχουν τύχει της ευρύτερης επιστημονικής αποδοχής, εάν προχώρησα σε δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα περιοδικά κλπ κλπ». Έθεσε δηλαδή ο κύριος αυτός θέμα προσωπικής μου ...>>>>>>

επιστημονικής αξιοπιστίας σε σχέση με τις θέσεις κριτικής. Δείτε λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες το ιστορικό.

Όταν από τις 24.12.1999 η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ μου έδωσε την εντολή να προχωρήσω σε κριτική της κυάνωσης, προκειμένου αυτή να σχηματίσει γνώμη για το θέμα, φρόντισα να συγκεντρώσω διεθνή βιβλιογραφία γύρω από το ζήτημα αυτό. Μέχρι σήμερα κατέχω αρκετά κείμενα αποκαλυπτικά γι’ αυτό το οποίο λέγεται «ποιότητα πληροφόρησης» σε επιστημονικό επίπεδο. Η ποσότητα, βιβλιογραφικά, είναι αμέτρητη!!!!!

1. Η πλειοψηφία των αγγλόφωνων βιβλίων τα οποία κυκλοφορούν περιγράφουν άτεγκτα τεχνοκρατικά τη διεργασία της κυάνωσης (πχ Γιαννόπουλος, The Extractive Metallurgy of Gold, το βιβλίο αυτό το παρουσίασε κάποιος άλλος Καθηγητής του ΕΜΠ για προπαγανδιστικούς λόγους στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής όταν έγινε το 2003 σχετική συζήτηση…δείτε ένας έλληνας τι καλά τα γράφει για την κυάνωση!!!!!). Πρόκειται για βιβλία πληροφόρησης γύρω από το τεχνολογικό μέρος της διεργασίας και τίποτε άλλο. Η αλήθεια η οποία εκπορεύεται από αυτά είναι μία……..Ο ΧΡΥΣΟΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΚΥΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑΤΑ.

2. Υπάρχουν ευάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά γύρω από ειδικά θέματα της διεργασίας πχ η χημεία της δράσης του κυανίου για εκχύλιση μετάλλων, αποτοξικοποίηση υδατικών κυανιούχων διαλυμάτων με διάφορες διαθέσιμες μεθόδους (πχ INCO, αλκαλική χλωρίωση κα)

3. Υπάρχουν τέλος βιβλία και δημοσιεύσεις καθαρής χημείας του κυανίου τα οποία είναι από επιστημονική άποψη «βαριά» και βέβαια απευθύνονται σε χημικούς, βιολόγους και αντίστοιχες ειδικότητες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ουσία αυτή.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω δημοσιεύματα με απλό τρόπο «παρουσιάζουν τις θέσεις των εταιριών παραγωγής χρυσού και του ευρύτερου εμπορικού κυκλώματος γενικά».

Η δική μου δουλειά δεν ήταν η επιστημονική εμβάθυνση σε τέτοια ζητήματα (τα οποία εν πολλοίς είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες) αλλά η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την «περιβαλλοντική πτυχή του θέματος». Εκεί συγκεντρωμένη βιβλιογραφική πληροφόρηση τότε δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε δηλαδή ένα άρθρο πχ που να λέει όταν τα τέλματα της μεταλλουργίας χρυσού παρουσιάζουν διαρροές κυανίου τι κάνουν οι άνθρωποι που ζουν γύρω;

Αποφασίσαμε λοιπόν με το ΤΕΕ Θράκης και διοργανώσαμε μία διημερίδα στην Κομοτηνή (Οκτώβριος 2000) με τίτλο «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ». Σ’ αυτήν συμμετείχαν επιστήμονες οι οποίοι λειτούργησαν για λογαριασμό των εταιριών, ανεξάρτητοι εισηγητές από το ΕΜΠ, γεωλόγοι του ΙΓΜΕ για τα μοντέλα παρουσίας χρυσού στην Ελλάδα, οικολόγοι και ελεύθεροι κριτές και τέλος μία ομάδα από επιστήμονες οι οποίοι κλήθηκαν προσωπικά από εμένα για να παρουσιάσουν κριτική σε συγκεκριμένα ζητήματα της διεργασίας πχ χημεία των λιμνών τέλματος, περιβαλλοντική διάσταση της κυάνωσης, διεθνής πρακτική σε χώρες όπου εφαρμόσθηκε, μέθοδοι αποτοξικοποίησης κυανιόντων, σχέση της βιωσιμότητας με τη διεργασία κλπ (Duman, Korte, Spiteller, Moran, Δεκλερής, Αρίκας).

Το υλικό αυτό με οδήγησε στην πρώτη τοποθέτησή μου στα πλαίσια της ΗΕLLECO 2003 ότι «η κυάνωση είναι μία μη βιώσιμη δράση». Την ίδια θέση παρουσίασα και στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας στη Βουλή την ίδια περίοδο (αρχές του 2003).

Μετά τις καταστροφικές πυρκαιές στη Χαλκιδική στα τέλη Αυγούστου 2006 το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του στο ζήτημα των πυρκαιών αλλά και των εκπομπών διοξινών από φωτιά στη χωματερή των Ταγαράδων την ίδια περίοδο. Με αφορμή αυτό το γεγονός απηύθυνα επιστολή στο άτυπο αυτό γνωμοδοτικό όργανο της Πρυτανείας εκφράζοντας τις θέσεις κριτικής της κυάνωσης και ζήτησα να τοποθετηθούν σχετικά.

Με πρωτοβουλία του συντονιστή της επιτροπής Καθηγητή κ. Αναστάσιου Νάστη κλήθηκα και παρουσίασα το θέμα παρουσία περίπου 25 πρωτοβάθμιων Καθηγητών του ΑΠΘ διαφόρων ειδικοτήτων. Συγκροτήθηκε μία πρώτη επιτροπή στην οποία μετείχα προσωπικά για παροχή και επεξεργασία στοιχείων. Αποχώρησα μετά από σύντομο διάστημα (επειδή είμαι Λέκτορας) και συγκροτήθηκε άλλη μία τριμελής επιτροπή από πρωτοβάθμιους Καθηγητές η οποία εισηγήθηκε κείμενο απόφασης στο Συμβούλιο. Σε συνεδρίασή του το Συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε στον τύπο ως Απόφαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στις 23/2/2007. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στο site.

Όπως μου επιβεβαίωσε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 η σημερινή συντονίστρια του Συμβουλίου Kαθηγήτρια κα Μαρία Ανανιάδου – Τζιμοπούλου η απόφαση αυτή είναι μέχρι σήμερα ισχυρή και μπορώ να την επικαλούμαι ελεύθερα.

Για μένα λοιπόν στα πλαίσια αυτά παίχθηκε η επιστημονική βάση των θέσεων κριτικής που υποστηρίζω. Μετά από τα όσα αναφέρθηκαν όσοι επιθυμούν διαξιφισμούς στην επιστημονική βάση των θέσεων αυτών ας υποβάλουν σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και θα με βρούν μπροστά τους με πάρα πολλά στοιχεία κατά τη συζήτηση της αίτησης.

Όχι όμως μόνο μου, αλλά με μία πλειάδα άλλων πρωτοβάθμιων Καθηγητών οι οποίοι αντιλήφθηκαν το παιχνίδι που παίζεται και δεν επιθυμούν να καταστραφεί η Μακεδονία και η Θράκη με τη διεργασία αυτή.

Πέραν αυτών, τέλος, και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Α. Φραγκίσκος σε πρόσφατο άρθρο του στον ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ (Ιούνιος 2009) εκφράζεται για τις προσωπικές μου θέσεις στο θέμα του χρυσού με λόγια για τα οποία τον ευχαριστώ σήμερα δημόσια αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά.

Και μία ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία. Προσωπικά δεν έτυχα καμίας χρηματοδότησης σχετικά με το ζήτημα αυτό (πέραν της πενιχρής στα πλαίσια του ΤΕΕ Θράκης) σε αντίθεση με τον πακτωλό χρήματος που διαθέτουν οι εταιρίες για την προπαγάνδα τους. Βλέπετε 1500 τόνοι χρυσού (50 δις €, όλα δικά τους) δεν είναι λίγοι.

Ας μη μου μιλούν λοιπόν για ανούσια ταξίδια και συνέδρια για την κυάνωση. Δεν μου χρειάζονται. Τη φουσκωμένη με χρήμα τσέπη τους να βλέπουν!!!!!
ΠΗΓΗ

Η ΒΡΑΔΙΑ ΗΤΑΝ ROCK!

Μια μοναδική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στο CLUB του Μύλου στη Θεσσαλονίκη.
Για μια και μοναδική βραδιά, δυο «σταθερές αξίες» της Ελληνικής POP & ROCK σκηνής, ξεσήκωσαν νέους και …. «νέους» με μεγάλα τραγούδια από το Ελληνικό και Ξένο πεντάγραμμο.
Ο λόγος για τους Δημήτρη Πουλικάκο και Γιάννη Γιοκαρίνη.
Δυο καλλιτέχνες με «βαριά ιστορία» στο χώρο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η βραδιά ξεκίνησε ...>>>>>>

με το συγκρότημα «ΛΟΥΔΙΑΣ», το οποίο παρουσίασε τραγούδια τόσο από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά, όσο και από τις παλαιότερες ξεσηκώνοντας το κοινό!
Θα επανέλθουμε με τους εν λόγο κυρίους του «ΛΟΥΔΙΑ» με άρθρο αφιέρωμα τόσο στην συγκεκριμένη εκδήλωση της Τετάρτης, όσο και γενικότερα στην πορεία τους.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στο καμαρίνι με τους ΠΟΥΛΙΚΑΚΟ και ΓΙΟΚΑΡΙΝΗ πριν και μετά την εμφάνιση τους, τα είπαμε, θυμηθήκαμε πολλά παλιά και καταλήξαμε να μιλάμε για την POP & ROCK μουσική σκηνή του σήμερα, αλλά και για τη δισκογραφία, και την πορεία της στις μέρες μας.

Και οι δυο δήλωσαν ότι σήμερα , υπάρχει rock ελληνικό, υπάρχουν πολλά και καλά μουσικά σχήματα - συγκροτήματα, αλλά…..

Η δισκογραφία «έχει πεθάνει».

Γι αυτό το λόγο άλλωστε, ο κόσμος δεν έχει την ευκαιρία να ακούσει τα «άλλα» τραγούδια, τη…. «συνέχεια» όλων όσων είχε μάθει, είχε αγαπήσει.

Τα καλά γκρουπάκια θα τα πετύχεις σε κάποιο live.

Μη περιμένεις να τα βρεις κάπου δισκογραφικά.

Οι λόγοι είναι «γνωστοί», πέρα από τους όποιους οικονομικούς.

Γνωρίζω πολλά χρόνια τον Δημήτρη Πουλικάκο και το Γιάννη Γιοκαρίνη.

Οι δυο τους Υπήρξαν συνεργάτες στο παρελθόν χαρίζοντας μας όχι μόνο τις δικές τους δημιουργίες, αλλά και δουλειές άλλων καλλιτεχνών (σαν παραγωγός ο Δημήτρης Πουλικάκος τότε και όχι μόνο και σαν μουσικός ο Γιάννης Γιοκαρίνης στα «πέτρινα χρόνια» της ελληνικής pop & rock σκηνής).

Θυμηθήκαμε πολλά, καλαμπουρίσαμε (άλλωστε όσοι γνωρίζουν προσωπικά τους δυο αυτούς κυρίους, ξέρουν καλά ότι είναι άνθρωποι της παρέας, που δεν χάνουν ευκαιρία για πειράγματα), και ήρθε η ώρα να βγει στη σκηνή ο Γιάννης Γιοκαρίνης.

Όση ώρα τραγουδούσε, όλο το club τον συνόδευε στα τραγούδια του.

«Νοσταλγός του rock&roll, Ευλαμπία-ς, Τσικαμπούμ, και άλλα».

Τελείωσε ο Γιάννης το πρόγραμμα του, και ήρθε η ώρα του Δημήτρη, ο οποίος είπε πολλά, τα είπε καλά προκαλώντας βροχή χειροκροτημάτων, κάνοντας και αυτός με τη σειρά του όλους να τραγουδούν.

Και το καλύτερο;

Γιοκαρίνης - Πουλικάκος, η Πουλικάκος – Γιοκαρίνης μαζί στη σκηνή!

Όμορφες στιγμές, πολύ τραγούδι, και πάνω απ’ όλα οι δυο καλλιτέχνες δεν ξέχασαν τους «άλλους», τους φίλους (Σιδηρόπουλο, Ασιμο, Hendrix….) και ένα σωρό άλλα «ιερά τέρατα» του μουσικού στερεώματος.

Την Τετάρτη για ακόμα μια φορά είδα το κοινό να αποτελείται από ΟΛΕΣ τις ηλικίες.

Αυτό το είδα και στην Αθήνα, και όπου έδιναν συναυλία οι Πουλικάκος Γιοκαρίνης, μαζί, η χώρια.

Το club του Μύλου ηταν ασφυκτικά γεμάτο.

Η βραδιά, αν και έξω είχε κρύο, μέσα ηταν πολύ ζεστή.

Περιμένουμε να επαναληφτεί, όπως περιμένουμε και τα καινούργια τραγούδια του Γιάννη Γιοκαρίνη, εκείνα που έχει στο συρτάρι, και τα άλλα, τα σκόρπια κάπου στο Βαρνάβα.

Περιμένουμε το Δημήτρη Πουλικάκο να δώσει και εκείνος κομμάτια όπως τότε, που ηταν «ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ».

Βασίλης Τσούγκαρης

tsougarisgnomi@gmail.com

Ακτινίδια ... Δουμπιών!

"Άσχετο σχόλιο ρεσπέντζα.
Από χθες στο πολύπαθο αυτό χωριό, τα Δουμπιά, λaμβάνει χώρα η δεύτερη πράξη του σκανδάλου με το Φ.Π.Α. από τα σταφύλια που εισέπραξαν κάποιοι χωρίς να καλλιεργούν.
Χθες ήρθε χαρτί επιστροφής Φ.Π.Α. για άλλη καλλιέργεια, άκουσον - άκουσον ακτινίδια.
Οι προύχοντες του γεωργικού συνεταιρισμού τα παίρνουν τώρα και από τα ακτινίδια.
Εν τω μεταξύ το πόρισμα του εισαγγελέα για το περσινό σκάνδαλο με τα σταφύλια σύμφωνα με πληροφορίες είναι καταπέλτης για τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ, ας ελπίσουμε να λάμψει επιτέλους η αλήθεια... και να μπουν φυλακή οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Αγαπητέ φίλε, τα θέματα που είναι άσχετα σε αναρτήσεις μπορείς να τα στέλνεις με mail στο blog μας!

Βοηθήστε μας να ξεμπερδευτούμε.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Γ.Γ της Π.Κ.Μ. για την έγκριση και κατασκευή της παρακαμπτηρίου του βόθωνα, άρχισαν τα όργανα. Και τι δεν ακούσαμε χθες, σε όχι καλοστημένο, τηλεοπτικό παράθυρο.
Ο « άρχοντας » είμαι εγώ, εγώ νοιάζομαι για την Κασσάνδρα και τους κατοίκους της, εγώ έδωσα άμεση λύση στο πρόβλημα, καλώ τους αυτοδιοικητικούς να αντιδράσουν, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εγκαθιδρύουν κομματικό κράτος ...>>>>>>

και δεν θα το επιτρέψω, εγώ λειτουργώ ως Αυτοδιοικητικός, αλλά συγχρόνως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ν.Δ., τον κ. Σαμαρά, λεφτά έχουμε και θα κατασκευάσουμε εμείς το δρόμο (τον κατασκευάζουμε ήδη), έχουμε την εμπειρία, η περιφέρεια, δηλ. η κυβέρνηση, αδιαφορεί - αργεί, θα ψάξω, ως νομικός, και μπορώ να βρω και εγώ παρατυπίες στην διαδικασία που δρομολογεί η Περιφέρεια Κ.Μ. και άλλα πολλά έλεγε ο κ. Νομάρχης. Για να ξεμπερδευτούμε : Αφού η Ν.Α. με την διαδικασία του κατεπείγοντος ανέθεσε το έργο σημαίνει ότι είχε τα λεφτά και έτρεξε τις διαδικασίες, για να προλάβει, όπως ισχυρίζεται, την τουριστική κίνηση του Πάσχα, το συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. κ.τ.λ.

Προ τι λοιπόν ο πανικός, για το ποιος θα πληρώσει και θα κατασκευάσει το έργο; Γιατί έπρεπε να χρηματοδοτηθεί η Ν.Α. και όχι η περιφέρεια; Γιατί,αφού τοπική κοινωνία και Ν.Α. καλούσαν την Κυβέρνηση να δώσει λύση τώρα την αρνούνται; Τι υπονοεί η φράση « θα ψάξω και εγώ, ως νομικός, να βρω παρατυπίες »; Εμείς που ακούμε αυτά καταλαβαίνουμε άλλα πράγματα. Τελικά μας ενδιέφερε να δοθεί λύση στο πρόβλημα ή κάτι άλλο;

Ο Πολυγυρινός

O ...αχταρμάς της παρακαμπτήριας οδού!

Η "Μεγάλη Παρασκευή" του Καραμανλή!

Στη μνήμη του Γιώργου Μυταυτσή

Με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατο του Γιώργου Μυταυτσή αφιερώνω στη μνήμη του, ως προσωπική οφειλή, τις παρακάτω σκέψεις.
Ο χρόνος που πέρασε στο ελάχιστο δεν ξεθώριασε τη μνήμη του, γιατί στο πέρασμά του έχει αφήσει βαθιά τα χνάρια του στους φίλους και στην κοινωνία.
Ο θάνατος του δεν συγκλόνισε μόνο τους συνδημότες του Δήμου Σιθωνίας, αλλά και ευρύτερα στη Χαλκιδική γνωστούς και αγνώστους. Τον βρήκε τη στιγμή που βρισκόταν στο απόγειο της επαγγελματικής του ωριμότητας και άφησε ένα μεγάλο κενό στην οικογένειά του και σε όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά.
Η δράση, η δημιουργία, τα κοινά, τα πολιτιστικά, ήταν ...>>>>>>

τα στοιχεία εκείνα που έδιναν νόημα στη ζωή του. Είχε μια δυναμική προσωπικότητα με θέληση ακατάβλητη, αλλά η ψυχή του ήταν όπως του μικρού παιδιού, αφού είχε πάντα διάθεση για χωρατά και έδειχνε πάντα αμέριμνος. Με την επιστημονική του κατάρτιση και τις ικανότητες του συμμετείχε καταλυτικά σε όλα τα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν καθοριστική σημασία για το παρόν και το μέλλον της.

Ήταν άνθρωπος που δημιουργούσε, ανέπτυσε και καθοδηγούσε ιδέες, αλλά και με ευαισθησίες που χαρακτηρίζουν και ανυψώνουν τον άνθρωπο. Λίγοι γνωρίζουν ότι πολλές φορές ευεργέτησε ανθρώπους με μόνο κίνητρο την ανθρωπιά και την συμπόνοια. Η αξιοπρέπεια και το κύρος ήταν στοιχεία της προσωπικότητας του που του έδιναν τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στην κοινωνία και να οδηγεί τα προβλήματα στη λύση τους.

Μεγάλη του επιθυμία ήταν η κατάκτηση μιας υπεύθυνης θέσης στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου και ήταν εκλεγμένος. Και η τραγική ειρωνεία όταν την κατέκτησε, τον ζήλεψαν οι Μοίρες και δεν του χάρισαν μέρες να τη χαρεί και να αφήσει το στίγμα του.

Από πολλούς πικράθηκε, με πολλούς διαφώνησε και με άλλους συγκρούστηκε, οδηγούσε πάντα τη ζωή του πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, αλλά ποτέ δεν την ευτέλισε. Ωστόσο όποια κι αν είναι η γνώμη του καθενός, κανένας δεν μπορεί να του αμφισβητήσει την ειλικρίνεια του αγωνιστή για τα κοινωνικά και τα πολιτικά ζητήματα και ότι ήταν από τα πιο φιλοπρόοδα πνεύματα της κοινωνίας μας.

Αν κάποτε ωριμάσουμε και γίνουμε ανώτερη κοινωνία και κρίνουμε τους ανθρώπους χωρίς μικροψυχία και μικροπρέπεια, οφείλουμε να τον τοποθετήσουμε ψηλά στη συνείδησή μας και να αναγνωρίσουμε ότι προσέφερε πολλά στον τόπο μας, ίσως όσα κανένας άλλος.

Στις παρέες κεντρικό πρόσωπο, έδινε τον τόνο της ευθυμίας. Αστείρευτη πηγή κεφιού, ανεξάντλητος σε αστεϊσμούς, σκορπούσε το γέλιο όπου βρισκόταν (στα καφενεία, στις συντροφιές), ήταν κέντρο ζωής.

Ήταν περήφανος γιατί αυτοδημιουργήθηκε, απόχτησε με τη δουλειά του όσα απόχτησε, αλλά ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε με τη ξιπασιά του νεόπλουτου γιατί διέθετε έναν πνευματικό και κοινωνικό πολιτισμό που τον προστάτευε από ρηχότητες.

Και στο τελευταίο διάστημα της ζωής του θα μας δώσει ένα μάθημα θάρρους και γενναιότητας. Αντιμετώπισε τη δοκιμασία της υγείας του με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία και είχε αποθέματα αγάπης για την οικογένεια του και τους δικούς του ανθρώπους. Συζητούσε με τους άλλους το πρόβλημα της υγείας του και έλεγε γελώντας ‘το παλεύω’. Έδωσε τη μάχη και έπεσε πολεμώντας.

Θρηνήσαμε και θρηνούμε το χαμό του. Δε γίνεται και δεν μπορούμε αλλά και δεν θέλουμε να τον ξεχάσουμε, γιατί ήταν δικός μας άνθρωπος.

Ας μου επιτραπεί μέσα από αυτή την εκδήλωση μνήμης, να στείλω ένα νεύμα αγάπης και συμπαράστασης στην οικογένειά του που τόσο αγαπούσε και τόσο νοιαζόταν.
Αγ. Νικόλαος
Πιτσόλης Γεώργιος

Πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι;

Απάντηση στην προσωπική επίθεση προπαγανδιστικού χαρακτήρα του http://antigoldgreece.wordpress.com/
(Συνειδητά δεν επιλέγω ως μέσο δημοσίευσης της απάντησης μου το blog του antigold, καθότι έχει εξελιχθεί σ’ ένα εργαλείο προπαγάνδας με μοναδικό σκοπό την κατάργηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Χαλκιδική και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επέλεξα η απάντησή μου να φιλοξενηθεί από ένα blog σαν το ρεσπέντζα, το οποίο χαρακτηρίζεται για τον πλουραλισμό του.) ...>>>>>>

Δεν είναι κακό ούτε ντροπή ο μεταλλειολόγος Δρ. Τριανταφυλλίδης (Λέκτωρ στο ΑΠΘ) να ρωτάει πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι. Το γηράσκω αεί διδασκόμενος ισχύει για όλους. Άλλωστε, άλλο είναι το αντικείμενό του (αλήθεια ποιο;), η δε χημεία μάλλον του είναι άγνωστη.

Ευχαρίστως να έρθει στο Στρατώνι να ενημερωθεί, για να του λυθεί η απορία με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και αναλύσεις. Αν και πάλι δεν μας πιστέψει, ας μας αποδείξει αυτός επίσης με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους τους ισχυρισμούς του. Εάν ούτε αυτό δεν θέλει, ας απευθυνθεί σε κάποιον καθηγητή χημείας του ΑΠΘ, όπου διδάσκει, για να του λύσει την απορία. Ενημερωτικά αναφέρω επίσης, ότι το θέμα του κυανιούχου νατρίου έχει απαντηθεί και από τις εκθέσεις των επιτροπών ελέγχου της πολιτείας, τις οποίες οι γνωστοί οικολογούντες της περιοχής χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.

Το να λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης «πίνει νερό η κοινωνία» και να τρομοκρατεί τον κόσμο, υπονοώντας διάφορα περί κυανιούχου νατρίου, δεν αρμόζει στο κύρος ενός πανεπιστημιακού δασκάλου. Πάντως, είναι καλό, ότι κατάλαβε και παραδέχτηκε δημόσια, ότι στις Σκουριές δε θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο. Δεν κατάλαβε όμως ακόμη και επιμένει, ότι «ο χρυσός θα βγαίνει με κυανιούχο νάτριο». Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ψεύδεται συνειδητά. Η αλήθεια είναι, ότι στη σχεδιαζόμενη μεταλλουργία χρυσού ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΥΑΝΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ, όπως επίσης είναι αλήθεια, ότι η μεταλλουργία αυτή ΔΕΝ θα γίνει στις Σκουριές αλλά στο ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ.

Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας, ότι τα «οεο… οεο…» σε κραυγές και ερωτήσεις χαρακτηρίζουν χούλιγκανς και δεν αποδομούν τους ερωτώμενους αλλά τους κραυγάζοντες.

Κώστας Παπαντώνης, χημικός της Ελληνικός Χρυσός

Υ.Γ. Αλήθεια, γιατί το antigold επέλεξε να δημοσιεύσει το συγκεκριμένο απόσπασμα του video τώρα, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια;

Αποτελέσματα ΕΚΑΣΧ

A’ Ανδρών (13η Αγωνιστική )
Ορμύλια 61 Πολύγυρος 66
Διαιτητές: Εδιάρογλου , Μάνιος
Δεκάλεπτα: 14-19, 32-33, 47-54, 61-66
Ορμύλια (Χαλκιάς)
Ανδρεάδης Η. 6, Παπαδόπουλος , Λελεγιάννης 23(6), Ανδρεάδης Α. , Μπουρλής , Στεφανίδης , Δρακάκης , Μπαμπάργιος 12(1), Γουργούρης 3(1), Δήμητσας 13(1), Ντάλντος 4(1), Κυρομίτης
Πολύγυρος (Μπούμπας) ...>>>>>>

Μυλωνάς Γ. , Μπανάβας Ι. 6(1), Μπανάβας Χ. , Παπασαραφιανός 24(3), Στιβαχτάρης 5, Κουγιώνης 27(1), Σόμπατζης , Γρηγορίου , Γισγάκης , Βαλσαμής , Μόμτσιας , Βλάχος 1
Μαρμαράς 52 Νικήτη 45
Διαιτητές: Ξέρας , Παραλής
Δεκάλεπτα: 12-8, 19-17, 33-28, 52-45
Μαρμαράς (Πατσουράκος)
Μιλκονίδης Π. , Λάζογλου 26, Τσεπελίδης , Αθανασίου 8(2), Καίκης 5, Ουζουνπλουμής , Ζουμπούλης , Καραισκάκης 4, Χατζηιωακειμίδης 4, Καμπάς 3, Δεληγιάννης 2, Κατσάπας
Νικήτη (Μουστάκας)
Χηνιτίδης , Μιχαλούδης 14, Κατσίμερος , Σπύρου 6(1), Κουτλιάνος , Κατσίμερος , Κουγιουμτζόγλου 4, Καμπάνης , Μαραγκάς , Μάντσιος , Μαυρουδής 19(5), Χρηστάκης 2

Κασσάνδρα 59 Μουδανιά 85
Διαιτητές: Λαγός , Πιπερόπουλος
Δεκάλεπτα: 15-25, 32-52, 47-67, 59-85
Κασσάνδρα (Σερέτης)
Παραλής , Αρίστος 14, Τσιάλας 2, Κερμέντης 7(1), Μιτελούδης , Μιχαηλίδης 21(4), Ζαγγάνας 2, Ανθόπουλος 2, Παπαστεφάνου , Νικολής 9, Θώμος 2, Ζαγκαρέτος
Μουδανιά (Παυλάκης)
Τυρχανίδης , Λασκαρίδης , Ανανιάδης 13, Μπανάβας 4, Τσιγγελίδης 9(1), Ροδακινιάς , Μαμούρης , Ιορδανίδης 12, Χατζηαλέξης 5, Γαροφάλλου 12(4), Τόμαν 7(1), Τσιάρας 23(5)

Ιερισσός 59 Παλαιοχώρι 26
Διαιτητές: Αναστασιάδης , Γατά
Δεκάλεπτα: 18-6, 45-16, 50-24, 59-26
Ιερισσός (Κιακιλίδης)
Κουκόντζηλας , Κεσκεσιάδης 15(1), Δενελεκίδης , Κόνσουλας 8(1), Ευθυμίου Π. , Ζηζηλιώτης , Σαμαράς 7,Ντούζα 11, Κατσιφός 10, Μπάντης , Λέχος Χ. 6, Ευθυμίου Χ. 2
Παλαιοχώρι (Μακαβός)
Παπακωνσταντίνου 2, Κουμαντσιώτης , Κατσιρμάς , Βούζιος 6, Πασχάλης , Παναιρλής , Μοσχόπουλος Α. , Καραθανάσης 2, Μαύρος , Ζολώτας 7(1), Γκαγκάνης Μ. 1, Γκαγκάνης Α. 8
Ουρανούπολη 71 Μεταμόρφωση 55
Διαιτητές: Αναστασιάδης , Γατά
Δεκάλεπτα: 14-11, 34-24, 54-42, 71-55
Ουρανούπολη (Θεοδώρου)
Ευθυμόπουλος 15(1), Τσινός 4, Κόκκινος Ε. 2, Κελέσης 33(7), Στουλούπης 3(1), Αντωνάκης , Χατζηπαναγιώτης , Γεννάδιος 12, Τσιβίλογλου , Κόκκινος Σ. , Μουτζίκης 2, Ρούσσος
Μεταμόρφωση (Κατσαβαβάκης Μ.)
Κεχαγιάς , Κατσαβαβάκης Μ. 4, Κατσαβαβάκης Γ. , Απεσλίδης , Αντωνίου-Αλβανός 19(1), Στράντζαλης 11(1), Χασάπης 12(3), Γκαδρής , Τσουλής , Σουλτάνης 9(1), Χαραλαμπόπουλος , Παπαδημητράκης
Τρίγλια - Αρναία
Αναβολή για τις 3/2 στις 19.00


Σε εξ’αναβολής αγώνα

Τρίγλια 57 Πολύγυρος 59

Διαιτητές: Θωμόπουλος , Μάνιος
Δεκάλεπτα: 12-16, 31-27, 43-39, 57-59
Τρίγλια (Τσομπανάκης)
Ζούπης , Κουνάδος , Παντζάκης 14(3), Δαμαρλής 21(3), Καραγιαννάκης , Παπαδόπουλος , Σερεμέτης 7(1), Γεώργογλου Ε. , Τσήλιος 8(2), Καρράς , Καρπούζης 7(1), Γεώργογλου Γ.

Πολύγυρος (Μπούμπας)
Μυλωνάς Γ. , Μπανάβας Χ. , Μπανάβας Ι. , Παπασαραφιανός 6, Στιβαχτάρης 3(1), Κουγιώνης 26, Γισγάκης , Γρηγορίου , Βαλσαμής 9, Μυλωνάς Ν. , Μόμτσιας 9(1), Βλάχος 6
Η Βαθμολογία (Σε 13 αγώνες)

Πολύγυρος 25 942-681
Ιερισσός 24 881-672
Ουρανούπολη 23 815-807
Μουδανιά 22 862-713
Τρίγλια 20 742-607
Ορμύλια 20 779-769
Μαρμαράς 18 612-738
Κασσάνδρα 17 716-829
Αρναία 17 773-714
Παλαιοχώρι 16 545-810
Νικήτη 15 694-813
Μεταμόρφωση 13 567-775
Τρίγλια και Αρναία έχουν ένα αγώνα λιγότερο

Η Μεταμόρφωση έχει 1 μηδενισμό

Οι σκορερ:
1) Κουγιώνης (Πολύγυρος) 297(3)

2) Παπασαραφιανός (Πολύγυρος) 244(33)

3) Ευθυμόπουλος (Ουρανούπολη) 219(4)

4) Μιχαηλίδης (Κασσάνδρα) 214(26)

5) Μπαμπάργιος (Ορμύλια) 188(9)

6) Ιορδανίδης (Μουδανιά) 183(3)

7) Κεσκεσιάδης (Ιερισσός) 175(14)

8) Παπαγεωργίου Δ. (Αρναία) 173(1)

9) Κυπαρισσάς (Αρναία) 173(25)

10)Ευθυμίου Π. (Ιερισσός) 169(7)Επόμενη Αγωνιστική :

Νικήτη - Ορμύλια

Μουδανιά - Μαρμαράς

Παλαιοχώρι - Κασσάνδρα

Μεταμόρφωση - Ιερισσός

Τρίγλια - Ουρανούπολη

Πολύγυρος - Αρναία


Β’ Ανδρών (3η Αγωνιστική)


Στρατονίκη/Στάγειρα 59 Ν. Ρόδα 67

Διαιτητές: Αναστασιάδης , Γατά
Δεκάλεπτα: 11-9, 31-29, 46-54, 59-67
Στρατονίκη/Στάγειρα (Κατράνης Δ.)
Σπύρου 5(1), Κεφαλάς , Αποστολίδης , Σερπάρης , Γαλάνης 9, Κατράνης Δ. 41(4), Χατζής 4, Σιδεράς , Κατράνης Η. , Σαμαράς , Δασκαλάκης , Σουάνης

Ν. Ρόδα (Κιακιλίδης)
Σοφιανός 6, Χατζηαναστασίου 10(1), Παρθενιάδης Δ. , Κουκούμης 5(1), Παρθενιάδης Κ. , Συμεωνίδης Κ. , Μπαλτάς 8(1), Σβούκης 11, Καμενάκης 20, Φιλιππίδης 5(1), Μάγγος 2, Συμεωνίδης Ε.

Μεταγγίτσι 35 Γαλάτιστα 55
Διαιτητές: Ξέρας , Παραλής
Δεκάλεπτα: 5-12, 18-24, 26-32, 35-55
Μεταγγίτσι (Παγώνης Γ.)
Ζαφείρης 2, Παγώνης Χ. 9(2), Καρράς , Παγώνης Γε. , Κατσαρός , Μυλωνάς , Κυπαρισσάς Ε. 12, Γιώβος 2, Καραβασίλης 6, Κυπαρισσάς Α. 2, Βλάβης 2, Παγώνης Γ.
Γαλάτιστα (Δενεσίδης)
Γούσιος 1, Βαλασίρης 6(2), Πατηράρας , Γκιώργκης 2, Πουμάκης Α. 16(1), Μουρατίδης 5(1), Πουμάκης Ι. 8, Ματθαίου 2, Ματσούκης 10, Πατσάβρας 5, Ντάλος , Γρηγορίου
Άγιος Νικόλαος 29 Σκιώνη 48

Διαιτητές: Ξέρας , Παραλής
Δεκάλεπτα: 6-12, 16-27, 16-38, 29-48
Άγιος Νικόλαος (Μουστάκας)
Μιγδάνης , Μουστάκας 10, Σερβετάς 3, Διαμαντής 2, Βάσσιος , Βογιατζής 4, Καζάνης 2, Δημητριάδης 4(1), Λάμπος , Τσούμαρης 4, Τσίνας , Παυλουδής
Σκιώνη (Παπαμιχαήλ)
Βαβδινός 1, Παπαγεωργίου 9, Αδραμερινός 14(3), Λαινάς Δ. 6(2), Λεμονής Κ. , Λαινάς Γ. , Λεμονής Ν. 9(1), Παπαχριστοδούλου 3, Καραβασίλης 2, Δρέπας , Τσακίρης , Κουκουβίνος 4

Πρωτάθλημα Γυναικών (5η Αγωνιστική)

Πολύγυρος - Μαρμαράς Αναβολή

Ιερισσός - Καλλικράτεια Αναβολή

Τρίγλια - Ορμύλια 36-57
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΣΑΒΑΒΑΚΗΣ