Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

Ο Παπακωνσταντίνου λέει την αλήθεια και δείχνει δρόμους!

Ολυμπιακούλης - ΠΑΟΚΑΡΑ 0-1

Οι δηλώσεις που εξόργισαν τους αγρότες!

Τρίγλια: Μοίρασαν Ελιές και Σιτάρι στους οδηγούς δείχνοντας την τιμή από το "χωράφι στο ράφι"

Οι αγρότες στην Τρίγλια σήμερα το πρωί μοίρασαν στους οδηγούς Ελιές και σιτάρι.
Η φωτογραφία όπως λένε αναδεικνύει την πραγματικότητα: 0,70 η τιμή στον παραγωγό, 6 Ευρώ η τιμή για τον καταναλωτή.


Χωρίς αποτέλεσμα ο διάλογος με τους αγρότες!

Να "ξαναζωντανέψουμε" ΕΜΕΙΣ το ρέμα!

Πολλά ακούγονται, πολλά συζητιούνται, κανείς ακόμα δεν ξέρει ποια λύση θα επιλεγεί για το ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ πρόβλημα του θολωτού αγωγού στις Έξι Βρύσες!
Το ρέμα κακώς το έκλεισαν, πριν πολλά χρόνια, και δημιούργησαν το θολωτό αγωγό!!!
Το κλείσιμο αυτό δημιούργησε το πρόβλημα σήμερα στον Πολύγυρο και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο αν η λύση δεν θα είναι η ενδεδειγμένη! Και η λύση είναι μία:
Να "ξαναζωντανέψουμε" ΕΜΕΙΣ το ρέμα, να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή! Οποιαδήποτε άλλη λύση θα αποδειχθεί οδυνηρή στο μέλλον, γιατί το ρέμα θέλουμε δε θέλουμε μια μέρα (μπορεί σε δέκα, σε είκοσι, σε τριάντα χρόνια) θα ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ από μόνο του, και θα μας τιμωρήσει πολύ σκληρά!

Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει ο αγώνας ... αλλά είναι ομαδάρα!

Η αγιοποίηση γεμίζει το παγκάρι

Για «βιομηχανία» κατασκευής αγίων μιλούν τον τελευταίο καιρό πολλοί αρχιερείς που βλέπουν να πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για «αγιοκατάταξη», όπως λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα η ένταξη ενός προσώπου στην κατηγορία των αγίων.
Ορισμένοι κληρικοί και θεολόγοι υποστηρίζουν ότι η αγιοποίηση επιφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος. Αναδεικνύεται εμπορικά και τουριστικά ο τόπος που διαθέτει αγίους ή λείψανα αγίων. Δεκάδες πιστοί μόλις πληροφορηθούν το γεγονός συρρέουν στον τόπο όπου έζησε και ανακηρύχθηκε ο άγιος, αφήνοντας τον οβολό τους. ...>>>>>>

Είναι τέτοια η επιτυχία ανάλογων περιστατικών, ώστε πολλές φορές και μόνο με τη φήμη που δημιουργείται από στόμα σε στόμα, οι πιστοί προσέρχονται να προσκυνήσουν, χωρίς να περιμένουν την επίσημη απόφαση της Εκκλησίας. Παράδειγμα, το μοναστήρι του οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, που θεωρείται από τα πλουσιότερα της Ελλάδας.

Στη μητρόπολη της Βέροιας ανήκει η πιο πρόσφατη αγιοποίηση και αφορά τα μέλη της οικογένειας του αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ενός από τους μεγαλύτερους θεολόγους της ορθοδοξίας, που γεννήθηκε το 1296, έγινε αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ασκήτεψε στη Βέροια, πέθανε το 1359 και ανακηρύχθηκε άγιος το 1386.

Μετά από αίτημα του μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονα να αγιοποιηθούν οι γονείς και τα τέσσερα αδέλφια του αγίου, η Ιερά Σύνοδος υπέβαλε σχετικό φάκελο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποδέχθηκε να εγκρίνει την αγιοποίηση ολόκληρης της οικογένειας του μεγάλου θεολόγου της ορθοδοξίας.

Η τελετή της «αγιοκατάταξης» έγινε στη Βέροια με μεγάλες τιμές, κατά τη διάρκεια θεολογικού συνεδρίου στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2009, ενώ καθορίστηκε ο εορτασμός της μνήμης των μελών της οικογένειας του Γρηγορίου Παλαμά στις 18 Δεκεμβρίου.

Η μητρόπολη Βέροιας, όμως, έχει κινήσει νέες διαδικασίες, με στόχο, τον Απρίλιο του 2010, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το ολοκαύτωμα της Νάουσας, να αναγορευθούν άγιες οι γυναίκες που έπεσαν στα νερά του καταρράκτη Αράπιτσα το 1822, για να μην πέσουν στα χέρια των τούρκων.

Το αίτημα αυτό, όμως, πιθανότατα θα απορριφθεί από το Πατριαρχείο, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για κατάταξη στη χορεία των αγίων, αφού αναφέρεται απλώς σε μια πράξη αυτοθυσίας.

Τα κριτήρια

Τα βασικά κριτήρια για την «αγιοκατάταξη» είναι:

* Να έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα (ορισμένοι μιλούν για έναν αιώνα) από τη ζωή και τον θάνατο του προσώπου που ζητείται η αγιοποίησή του.

* Να έχει κάνει θαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα οποία, όμως, να μπορούν να αποδειχθούν.

* Να είναι άφθαρτο το λείψανό του ή να ευωδιάζει.

* Να υπάρχουν μαρτυρίες περί αγιότητος του βίου του.

Δεν αποτελεί όμως κριτήριο ο πατριωτισμός ή οι ηρωικές πράξεις. Γι' αυτό απορρίφθηκε το 2003 από την Ιερά Σύνοδο η πρόταση ορισμένων να αγιοποιηθεί ο Αθανάσιος Διάκος. Με το ίδιο αρνητικό πνεύμα αντιμετωπίζονται και οι προτάσεις για αγιοποίηση του Παπαφλέσσα και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

«Σημείο των εσχάτων χρόνων» θεωρεί ο θεολόγος Αρης Πανώτης τη βροχή των προτάσεων για κατατάξεις προσώπων στη χορεία των αγίων.

«Το φαινόμενο», λέει στην «Κ.Ε.» ο θεολόγος, «ξεκινάει από την ευλάβεια που έχουν κληρικοί, ή ακόμη και λαϊκοί, σε κάποιο πρόσωπο. Μάλιστα συντάσσονται ακολουθίες και τροπάρια στη μνήμη τους, χωρίς καν να υπάρξει απόφαση της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ακολουθίες για τους μοναχούς Παΐσιο και Πορφύριο. Πολλοί κληρικοί θεωρούν αυτόν τον τρόπο το προσφορότερο μέσο διάδοσης της ευλάβειας, αλλά μπορεί να είναι και εκβιασμός για τον καθορισμό του εορτασμού της μνήμης των προσώπων αυτών. Ετσι αναδεικνύουν τον τόπο τους, όπου συρρέει πλήθος πιστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους».

Εχει ενδιαφέρον η κατάταξη μεταξύ των αγίων (το 2007) ενός μοναχού, του Γεωργίου Καρσλίδη, που γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου, υπέστη σκληρές διώξεις κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Γεωργία, διασώθηκε, πήγε στη Δράμα, ίδρυσε το μοναστήρι της Αναλήψεως και πέθανε το 1959. Η κατάταξη του μοναχού στη χορεία των αγίων αποφασίστηκε, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντιρρήσεις.

Η «Κ.Ε.» έχει στη διάθεσή της την αρνητική εισήγηση κληρικού, μέλους της επιτροπής που υπέβαλε το αίτημα στο Πατριαρχείο, όπου αναφέρεται ότι ο μοναχός δεν πληροί τα κριτήρια για κατάταξή του στους αγίους.

«Τυχαία γεγονότα»

«Οι διώξεις που υπέστη ο Γεώργιος Καρσλίδης», αναφέρεται στην εισήγηση, «δεν ήταν αποκλειστικά για την πίστη του, αλλά εντασσόταν σ' ένα γενικότερο σχέδιο διώξεων και αντιεκκλησιαστικών δράσεων της Οκτωβριανής Επανάστασης, η δε διάσωσή του φαίνεται τυχαίο γεγονός, που δεν σηματοδοτεί μια συγκεκριμένη άνωθεν παρέμβαση. Ο χρόνος από τον θάνατό του, το 1959, είναι ελάχιστος, ενώ όλα όσα αναφέρονται ως θαύματα τυγχάνουν αφηγήσεις ατομικών και όχι συλλογικών εμπειριών, που κινούνται μεταξύ μιας φαινομενολογικής συμπτωματολογίας και σημειολογικής συγχύσεως διαφόρων γεγονότων».

Τελικά, ο μοναχός κατετάγη στη χορεία των αγίων, τον Νοέμβριο του 2008. Η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου, μαζί με την αδελφή του, η οποία είχε προηγηθεί στην αγιοποίηση, αφού είχε πεθάνει σε ηλικία 14 ετών, το 1910.
ΠΗΓΗ

Ποιος είναι ο Έλληνας σήμερα;

Από το "Ε" της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
«Η ιστορία της ελληνικής ιθαγένειας δεν είναι απλώς αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής ιστορίας ενός κράτους. Είναι η ίδια η ζωντανή της συνείδηση: Μια ιστορία αδιάκοπων διεκδικήσεων. Είναι δέσμια των περιπετειών του πολυτάραχου βίου της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, από τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους ώς τις μέρες μας, αλλά και υπόλογος στους συστατικούς μύθους του ελληνικού έθνους». ...>>>>>>

Μία διευκρίνιση στα όσα λέει ο Δημήτρης Χριστόπουλος στη συλλογική έρευνα «Τα δικαιώματα στην Ελλάδα 1953-2003». Οι μόνες καταγεγραμμένες περιπτώσεις γρήγορης και απρόσκοπτης απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας είναι: α) Αν είσαι αμνοερίφιο της αλλοδαπής, σε περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως το Πάσχα. β) Αν είσαι αγροτικό προϊόν της αλλοδαπής, που κάποιος μεσάζων θέλει να σε βαφτίσει ντόπιο. γ) Παλαιότερα, αν ήσουν παικταράς της αλλοδαπής, που μπορούσε να γράψει σελίδες δόξας στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού!

Ελληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Εξαρτάται ποιος ρωτάει. Στην καμπάνια της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κεντρικό σύνθημα είναι «Ελληνας γεννιέσαι και γίνεσαι». Σε διάφορες -ρατσιστικές κυρίως- ιστοσελίδες το «και» έχει επιδεικτικά διαγραφεί και αντικαταστάθηκε από το «δεν», για να δηλώσει ότι το αίμα νερό δεν γίνεται και ότι η περικεφαλαία όταν τη φοράς δεν βγαίνει. Η ηλεκτρονική διαβούλευση έχει πλέον ολοκληρωθεί· όμως, ο δημόσιος διάλογος -επίσημος και ανεπίσημος, ανώνυμος και επώνυμος- συνεχίζεται, και οι τόνοι παραμένουν υψηλοί, αποκτώντας συχνά χαρακτηριστικά κερκίδας. Το αίμα και το χώμα, το γένος, η φυλή, το τι είναι και τι δεν είναι η πατρίδα μας, οι λόγγοι, τα βουνά και το αρχαίο πνεύμα το αθάνατο, όλα βράζουν σε ένα τσουκάλι, μαζί με τους φόβους, τις ελπίδες, τις προκαταλήψεις και τις αγκυλώσεις μας. Τελικά, πόση σημασία αποδίδουμε στον όρο «ιθαγένεια» και τι διαστάσεις έχει πραγματικά;

«Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι οι όροι ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι ταυτόσημοι. Συζητάμε, λοιπόν, αμιγώς για μια διαδικασία πολιτογράφησης των νόμιμων μεταναστών, την πρόσβασή τους σε μια σειρά από δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οσο η συζήτηση φορτίζεται με όρους εθνικής ταυτότητας τόσο απομακρυνόμαστε από την ουσία του θέματος». Ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έχει τοποθετηθεί δημόσια πάνω στο ζήτημα της ιθαγένειας, θεωρώντας ότι είναι καιρός να συμβαδίσουμε με μια εποχή που ο ίδιος αποκαλεί «τρίτη ιθαγενειακή περίοδο» για την Ελλάδα: «Μέχρι τώρα είχαμε περίπου 90 χρόνια που "Ελληνας γινόσουν". Μετά περάσαμε στο "Ελληνας γεννιέσαι". Τώρα είναι καιρός να φτάσουμε στο "Ελληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι". Από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους είχαμε μια συνεχή εδαφική επέκταση. Η επέκταση αυτή σήμαινε και ομάδες πληθυσμιακές που γίνονταν Ελληνες. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή Ελληνες ήταν αυτοί που γεννιόνταν στο ελληνικό έδαφος. Τώρα είναι ώριμες οι συνθήκες να φτάσουμε σε ένα μεικτό σύστημα πολιτογράφησης. Πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη, και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης. Θεωρώ ότι είναι λάθος να του προσδίδουμε φορτίσεις περίπου μεταφυσικές.

»Ακριβώς όπως οι έλληνες μετανάστες έγιναν πολίτες κάποιας άλλης χώρας και διατήρησαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις παραδόσεις τους, έτσι και παιδιά που έχουν γεννη- θεί εδώ δικαιούνται να πολιτογραφηθούν Ελληνες. Η νέα πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε, αντανακλάται πολύ καθαρά ειδικά στη δεύτερη γενιά. Η δεύτερη γενιά δεν έχει άλλον τόπο. Τόπος τους είναι η Ελλάδα και, αν φανεί έξυπνη, θα είναι και πατρίδα τους. Μια επιθετική λογική που λέει ότι "έτσι είναι, κι αν δεν τους αρέσει να γυρίσουν πίσω" είναι ανεδαφική και αδιέξοδη».

Τι σημαίνει, όμως, ιθαγένεια και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; «Ιθαγένεια είναι ο νομικός δεσμός ενός ατόμου με ένα κράτος. Αν ο δεσμός αυτός υπάρχει, λέμε ότι το άτομο αυτό είναι πολίτης του συγκεκριμένου κράτους». Ετσι ορίζεται η ιθαγένεια σε ενημερωτικό φυλλάδιο του υπουργείου Εσωτερικών που μοιραζόταν μέχρι πρόσφατα στους ενδιαφερόμενους μετανάστες, αλλοδαπούς και ομογενείς. Στο ίδιο γαλανόλευκο φυλλάδιο διευκρινίζονται έννοιες όπως η «εθνικότητα» («ο δεσμός ενός ατόμου ως προς ένα ορισμένο έθνος»), η «πολιτογράφηση», ο «αλλοδαπός», ο «ομογενής» και ο «αλλογενής». Στο τέλος, αφού όλα περιγράφονται με απλά και λογικά βήματα, οι τότε υπουργοί αποχαιρετούν τους «φίλους και φίλες» με την ευχή «να γίνει η Ελλάδα και δική σας πατρίδα» με «τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία», φιλοδωρώντας τους με ένα απόσπασμα από τον Ελύτη: «Ομορφη και παράξενη πατρίδα ωσάν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα».

Στην πράξη, η «λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία» μπορεί να σημαίνει και μια δεκαετία με την υπόθεσή τους στα συρτάρια. Με αποτέλεσμα, το ισχύον καθεστώς να είναι νόμιμα αδιαφανές· χαρακτηριστικό είναι πως ούτε στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Διεύθυνση Ιθαγένειας, όπου απευθυνθήκαμε, είχαν σαφή και συνολική εικόνα για όλες τις αιτήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια και σε ποιο ποσοστό εγκρίνονται, με το σκεπτικό ότι οι αιτήσεις «κατατίθενται στις νομαρχίες και δεν μπορούμε να οριστικοποιήσουμε τη μονάδα χρόνου», καθώς οι νομαρχίες δεν στέλνουν πάντα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Το αν είσαι Ελληνας ή όχι, το αν θα γίνεις ή αν πράγματι γεννήθηκες, έστω αν είχες ρίζες από κάποιον προπάππο που ήταν γραμμένος στα δημοτολόγια, αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε επιτροπής πολιτογράφησης, αλλά κυρίως στην πολιτική βούληση του υπουργείου Εσωτερικών. «Από τα αιτήματα πολιτογράφησης αλλοδαπών πολύ λίγα γίνονται δεκτά» αναφέρει ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν 28.000 φάκελοι - ενώ το γεγονός ότι η απόρριψη αίτησης είναι παντελώς ανέλεγκτη «γεννά την καχυποψία των ενδιαφερομένων, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και αφήνει περιθώρια για εικασίες σχετικά με αδιαφάνεια και αυθαιρεσία». Η έκθεση επιβεβαιώνει διπλωματι- κά κάτι που είχα συμπεράνει από ανεπίσημες συζητήσεις, χωρίς να πέσω από τα σύννεφα: ότι και για να γίνεις Ελληνας, το «κονέ» μετράει.

Οπως ορίζεται από το νόμο, η επιτροπή πολιτογράφησης αποτελείται από τρεις προϊσταμένους του υπουργείου και δύο πανεπιστημιακούς και γνωμοδοτεί προς τον υπουργό για την «επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και για το ήθος και την προσωπικότητα» του υποψηφίου. Οι γενικοί αυτοί όροι, καθώς και η εξαίρεση των αποφάσεων της διοίκησης από κάθε αιτιολόγηση ή χρονική προθεσμία, ευνοεί αποφάσεις που ίσως να εξυπηρετούν κατά καιρούς την ιδέα περί «εθνικής ασφάλειας», συχνά όμως αδικούν ανθρώπους και πληθυσμιακές ομάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πρόσφατα οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης δεν λάμβαναν την ελληνική ιθαγένεια, πιθανόν με το σκεπτικό ότι έτσι θα αποδυναμωθεί ο εκεί ελληνισμός.

Αντίστοιχα, το ρατσιστικό - γηπεδικό σύνθημα «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ!» αποτέλεσε κυρίαρχη πολιτική γραμμή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι Αλβανοί που ζουν στη χώρα μας, αν δεν είχαν την τύχη ή την εξυπνάδα να δηλώσουν ομογενείς, σπάνια κατάφερναν να πολιτογραφηθούν (ακόμα κι αν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις), ενώ έως πρόσφατα δεν έπαιρναν καν απάντηση, παρά μόνο προφορικά.

Μια συνηθισμένη σύγχυση είναι πως άλλο σημαίνει «ιθαγένεια» και άλλο «υπηκοότητα». Κι όμως, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος σε σχετική μελέτη του, «Ιθαγένεια, υπηκοότητα και ιδιότητα του πολίτη έχουν το ίδιο νόημα. Στην Ελλάδα, για λόγους που σχετίζονται με τη χρήση και τη σημασία του όρου "γένος" για τη συγκρότηση του ελληνικού έθνους και λαού, χρησιμοποιήθηκε ευθύς από τον 19ο αιώνα η "ιθαγένεια" αντί των άλλων. Γι' αυτόν το λόγο και τη χρησιμοποιούμε, μολονότι η λέξη παραπέμπει σε προνεωτερικές σημασιοδοτήσεις».

Προνεωτερικές σημασιοδοτήσεις και νομικοί όροι στα λατινικά, όπως το «jus sanguinis» και «jus soli» (το δίκαιο του αίματος και το δίκαιο του εδάφους), μπορεί να ακούγονται ακατανόητα στα μη μυημένα αφτιά, όμως εξίσου ακατανόητες ακούγονται πολλές από τις ισχύουσες διατάξεις του κώδικα ιθαγένειας - όπως το ότι η επιτροπή πολιτογράφησης δεν λογοδοτεί σε κανέναν για τις αποφάσεις της. Μία βασική διαφορά του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι πως, το αργότερο σε έναν χρόνο από την κατάθεση της αίτησης, πρέπει να υπάρχει κάποια απόφαση και να είναι αιτιολογημένη. Αρα, αν θεωρείς ότι αδικήθηκες, έχεις το δικαίωμα να υποβάλεις ένσταση.

Το «Ελληνας γίνεσαι επειδή έτσι τους αρέσει» ίσαμε πρόσφατα είχε και την αντίθετη όψη του ίδιου νομίσματος: Ελληνας ξεγίνεσαι επειδή δεν τους αρέσεις. Επειδή θεωρείσαι ανάξιος να φέρεις την ιδιότητα του έλληνα πολίτη, ανεπιθύμητος, αλλογενής ή επειδή ζυγίστηκες στο ζύγι της εθνικής συνείδησης και βρέθηκες λειψός. Δεκάδες χιλιάδες έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες και «αλλογενείς» στερήθηκαν την ιθαγένεια από το μετεμφυλιακό, το χουντικό, αλλά και το μεταπολιτευτικό κράτος, καθώς το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας βρισκόταν σε ισχύ έως το 1998. Το επίμαχο άρθρο -το οποίο έδωσε αφορμή σε διώξεις λόγω φρονημάτων και χρησιμοποιήθηκε κυρίως ενάντια σε αριστερούς και μειονοτικούς έλληνες πολίτες- έχει μεν καταργηθεί, χωρίς όμως όλα τα θύματά του να έχουν αποκατασταθεί.

Ο ιστορικός Λάμπρος Μπαλτσιώτης, που έχει ασχοληθεί με ζητήματα ιθαγένειας, εξηγεί πώς έχει αλλάξει η αντίληψή μας για την έννοια αυτή, δύο αιώνες μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. «Το πώς νιώθει ο προπάππος μου Ελληνας διαφέρει πάρα πολύ από το πώς νιώθω εγώ. Πέρα, όμως, απ' αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα ευρωπαϊκά εθνικά κράτη την εποχή που συγκροτήθηκαν είχαν τεράστια γλωσσική και πολιτισμική ποικιλία. Είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ότι στη Γαλλία, την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, μόλις το 10% του πληθυσμού μιλούσε γαλλικά. Οι υπόλοιποι μιλούσαν οξιτανικές διαλέκτους, γερμανικά, βρετόνικα, βάσκικα. Στην Ελλάδα, την εποχή της Επανάστασης του 1821, ο ένας στους τέσσερεις μιλούσε κάποια αλβανική γλώσσα. Οσο για την κοινότητα των εθίμων και του πολιτισμού, δημιουργήθηκε σταδιακά.

»Το να θεωρείς ότι ο τουρκόφωνος μικρασιάτης πρόσφυγας των αρχών του 20ού αιώνα είχε ίδιο πολιτισμό με τον αλβανόφωνο χριστιανό από τη Θεσπρωτία είναι λάθος. Ούτε καν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Η πόντια γιαγιά της γυναίκας μου, σε κάποιο χωριό της βόρειας Ελλάδας της δεκαετίας του '30, απαγορευόταν να μιλήσει στον πεθερό της. Μόνο μέσω τρίτου μπορούσε να του απευθύνει το λόγο. Τι σχέση είχε αυτή η γυναίκα με μία φεμινίστρια της καλής κοινωνίας των Αθηνών της ίδιας εποχής; Καμία. Κοινό είχαν ότι ήθελαν να ανήκουν στην ίδια πολιτική κοινότητα.

»Για να καταλήξω στο σήμερα, δεν είναι σοκαριστικό να βλέπεις μια μουσουλμάνα με μαντίλα. Δεν λέω ότι είναι ανώδυνο, ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι έχουμε μισό εκατομμύριο μουσουλμάνους, αλλά -εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν- θα δούμε ότι οι διαφοροποιήσεις ήταν, επίσης, τεράστιες».

Οπως τονίζει ο ιστορικός, πάντως, η απόδοση ιθαγένειας δεν είναι πανάκεια αν δεν υπάρχει μια συνολικότερη πολιτική κράτους δικαίου: «Κατ' εξοχήν παράδειγμα είναι οι Γάλλοι. Στα υποβαθμισμένα προάστια εξεγέρθηκαν γάλλοι πολίτες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, παρ' όλα αυτά όμως αποκομμένοι».

Στην Ελλάδα, υποστηρίζει, είχαμε τη μεταφορά του οθωμανικού μοντέλου στα εθνικά κράτη των Βαλκανίων. Από τη Μεγάλη Ιδέα περάσαμε σε ένα πιο εσωστρεφές μοντέλο, μετά το 1922, με τις ανταλλαγές πληθυσμών και τη μετανάστευση, και ένα εξίσου στενό πλαίσιο οριοθέτησης του έθνους με το τέλος του Εμφυλίου. Αποτέλεσμα, ο σημερινός Κώδικας Ιθαγένειας -αν και χρονολογείται μόλις απ' το 2004- είναι στην ουσία προϊόν του μετεμφυλιακού κράτους. Βασισμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου στο δίκαιο του αίματος, αποδίδει ιθαγένεια στο «τέκνο του Ελληνα» (προσφάτως και της Ελληνίδας), ασχέτως με το πού κατοικεί. Ετσι, ένας νέος που ήρθε από την Αλβανία το 1993, έχει τελειώσει το σχολείο εδώ και είναι φοιτητής, εάν θεωρηθεί «ομογενής», μπορεί να λάβει την ιθαγένεια· εάν όχι, «δεν θα γίνει Ελληνας ποτέ»! Ενας μπασκετμπολίστας από τη Φλόριντα, αν έχει έναν προπάππο Ελληνα -και ας μη μιλάει λέξη ελληνικά-, είναι «δικό μας παιδί», ειδικά αν βάζει πολλά καλάθια!

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν είσαι ό,τι δηλώσεις, αλλά ό,τι σε δηλώσουν και όσο Ελληνας αποφασίσουν ότι είσαι οι εκάστοτε πολιτικοί. Ελληνας ποτέ, κάποτε ή σχεδόν· σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος. «Ο αετός πετάει στον αέρα και του ελεύθερου ανθρώπου είναι όλη η γη πατρίδα» γνέφει ο Ευριπίδης μέσα από το επίσημο βιβλίο «Ελλά- δα, η δεύτερη πατρίδα» του υπουργείου Εσωτερικών, που μοιράζεται στους υποψήφιους συμπολίτες μας. Μόνο που η όμορφη και παράξενη πατρίδα μας είναι, συνάμα, δύστροπη και παράλογη και αρέσκεται να ψαλιδίζει τα φτερά ακόμα και όσων επιμένουν να λέγονται παιδιά της.

Μετανάστες δεύτερης γενιάς: Ελληνες πότε;

«Είναι, δηλαδή, Ελληνας ο Νικ Καλάθης, που μιλάει με διερμηνέα, και δεν είμαι εγώ, που κάθε βράδυ τρώω σουβλάκια, πηγαίνω στην καφετέρια και παίζω τάβλι με τους κολλητούς μου;» Κοιτάζω τον 26χρονο Νίκο με έκπληξη, απλούστατα επειδή αγνοώ ποιος είναι ο Καλάθης. Διάσημος μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού με «διπλή ιθαγένεια», όπως με πληροφορούν οι φίλαθλοι της ομήγυρης. «Αυτό σημαίνει, ρε, να είσαι Ελληνας;» τον πειράζουν οι φίλοι του. «Ναι, ρε, και αυτό». Ο Νίκος Οντουμπιτάν γεννήθηκε στην Αθήνα, πήγε σχολείο στα Πατήσια, σπουδάζει μηχανολόγος ιατρικών οργάνων στα ΤΕΙ και δεν έχει πάει ποτέ στη Νιγηρία. Μιλάει ελληνικά, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γνώρισε, αλλά δεν έχει αποκτήσει ακόμα την ελληνική ιθαγένεια. «Δεν έχω καταθέσει καν τα χαρτιά μου. Με την ισχύουσα νομοθεσία θα μου απαντήσουν σε 10 χρόνια, μπορεί και ποτέ. Αν περάσει το νομοσχέδιο, μπορώ να κάνω απλώς μία δήλωση».

Ο Νίκος είναι ένα από τα περισσότερα από 200.000 παιδιά που αποκαλούμε «μετανάστες δεύτερης γενιάς» και που, αν και μετέχουν της ημετέρας παιδείας, κατά το κακοπαθημένο ρητό του Ισοκράτη, είναι όμηροι της ημετέρας γραφειοκρατίας και ενός κώδικα ιθαγένειας που παραμένει αγκιστρωμένος στο «δίκαιο του αίματος». Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά εφόσον ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και την πολιτογράφηση. Ενα νομοσχέδιο που συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης.

Η ακροδεξιά απαντά με εθνικιστικές κορώνες και υπογραφές για δημοψήφισμα, η Δεξιά του Σαμαρά αντιπαραθέτει πιο «σφιχτά» πρότυπα πολιτογράφησης, ενώ η Αριστερά το θεωρεί θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα, εφόσον εξακολουθεί να αποκλείει χιλιάδες παιδιά και δεν συνοδεύεται από μια πιο δίκαιη πολιτική για το άσυλο και τους μετανάστες.

Τι λένε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το ποιος γεννιέται και το ποιος γίνεται Ελληνας; Ο Νίκος, ο Νικόδημος, ο Ριχάρδος, ο Φρουμέντιος συμμετέχουν στο «Asante», μια οργάνωση νέων με αφρικανική καταγωγή, που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Στο μικρό γραφείο τους, διακοσμημένο με τα πολύχρωμα εξώφυλλα του περιοδικού και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μάρκους Γκάρβεϊ, του προδρόμου των Ρασταφάρι, οι τέσσερεις φίλοι μιλάνε περί ιθαγένειας, ελληνικότητας και ελληνικής κουλτούρας. Με άψογα, κελαρυστά ελληνικά, που θα ζήλευαν πολλοί «ημεδαποί» συνομήλικοί τους, και με χιούμορ που σφάζει με το μπαμπάκι.

«Στη συνέντευξη για την ιθαγένεια μπορεί να σε ρωτήσουν τα πάντα· από το ποιος είναι πρωθυπουργός μέχρι για τη Σάσα Μπάστα· ό,τι να 'ναι!» μου λέει ο ένας από τους τέσσερεις που έχει περάσει τη διαδικασία. Ενημερωμένοι για τον αθλητισμό, την πολιτική, τα μίντια (ακτιβιστές, εξάλλου, οι περισσότεροι και εξοικειωμένοι με τους δημοσιο- γράφους), δεν αφήνουν τίποτα ασχολίαστο. «Ε, ναι, βλέπουμε και μεσημεριανάδικα, τι θες, να μας ρωτήσει η επιτροπή ποια παρουσιάζει το "Εχει γούστο" και να μην ξέρουμε να απαντήσουμε;»

Πέρα από τις πλάκες, η καθημερινότητά τους έχει δυσκολίες που θα είχαν κάνει αρκετούς να πελαγώσουν. Απλές διαδικασίες, από την ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης ή της άδειας παραμονής μέχρι την κάρτα τού «επί μακρόν διαμένοντος» ή την πολυπόθητη πολιτογράφηση, μετατρέπονται σε έναν ανορθόδοξο λαβύρινθο: «Κατ' αρχάς, για να καταθέσεις τα δικαιολογητικά για πολιτογράφηση», μου εξηγούν, «εκτός από το πολύ υψηλό παράβολο των 1.500 ευρώ, χρειάζεται άδεια παραμονής ισχύουσα, με το αυτοκόλλητο, αυτό που λέμε στικάκι, πάνω στο διαβατήριο, που έρχεται σχεδόν πάντα ληγμένο».

Η ιστορία με το στικάκι είναι μία πάγια τακτική για να αποθαρρύνει τους νόμιμους μετανάστες από οποιαδήποτε περαιτέρω διεκδίκηση. Συνήθως η άδεια έρχεται ληγμένη ή λήγει πολύ σύντομα και συνοδεύεται από ένα μπλε χαρτί που βεβαιώνει ότι είσαι νόμιμος, αλλά δεν ισχύει για τις επίσημες συναλλαγές με το κράτος. «Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει να πολιτογραφηθούν μετανάστες δεύτερης γενιάς· όμως, πολλά παιδιά -που οι γονείς τους αυτήν τη στιγμή δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα και δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια- δεν θα μπορέσουν καν να καταθέσουν δικαιολογητικά».

Ξεκρέμαστοι θα μείνουν αρκετοί από τους 200.000 που οι γονείς τους, χωρίς να είναι παράνομοι, δεν έχουν πλήρη έγγραφα, επειδή έμειναν έστω κι έναν μήνα χωρίς δουλειά. «Ο γονιός δεν μπορεί ούτε καν να αρρωστήσει· κινδυνεύει κι αυτός και τα παιδιά του» σχολιάζει ο Νικόδημος Κινιούα Μαϊνά Πέτερ. Ο Νικόδημος, όπως και ο Νίκος, έχει άδεια επί μακρόν διαμένοντος. Ο δίδυμος αδελφός του Νικόδημου, ο 33χρονος Φρουμέντιος Γαδόγο, νοσηλευτής σε ιδιωτική κλινική, έχει την ελληνική ιθαγένεια. Πώς έγινε αυτό το παράδοξο; Αγνωστες οι βουλές της επιτροπής.

«Καταθέσαμε τις αιτήσεις μας μαζί· είχαμε τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Ο ένας αδελφός πολιτογραφήθηκε· ο άλλος, όχι» λέει και γελάει, σαν να είναι κάτι το απόλυτα λογικό. Εννοείται πως η πολιτογράφηση ήρθε περίπου 10 χρόνια έπειτα από την κατάθεση του φακέλου.

Η ιστορία πολιτογράφησης του Ριχάρδου Ακανζίμ, με γονείς από τις Σεϋχέλλες και την Γκάνα, που γεννήθηκε στην Αθήνα, πήγε σχολείο στους Αμπελοκήπους και εργάζεται στα ΕΛΤΑ, μοιάζει σαν ταινία με τον Βέγγο. Τα κατάφερε κάνοντας υπεράνθρωπο αγώνα δρόμου για να μαζέψει όλα τα δικαιολογητικά και να τα καταθέσει αυθημερόν, προτού λήξει το περιβόητο στικάκι που του δόθηκε στο παρά πέντε. «Τα 'χασε και η γυναίκα στο υπουργείο που τα πήγα εμπρόθεσμα! Ούτε εκείνη δεν πίστευε πως θα προλάβαινα».

Πέρα από την τρεχάλα και την ασυνεννοησία, που δεν πτοεί τους συνομιλητές μου (οι οποίοι ομολογούν πως έχουν ως όπλο την πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής πραγματικότητας), οι αδικίες παραμένουν για τη μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών. «Το πολύ σημαντικό» τονίζει ο Νικόδημος «είναι πως η επιτροπή πολιτογράφησης θα είναι αναγκασμένη να αιτιολογήσει την απόφασή της. Αν μου πει "Σε κόβω επειδή δεν ξέρεις τον Εθνικό Υμνο", θα τους τον απαγγείλω ολόκληρο, και όχι μόνο τις δύο πρώτες στροφές που ξέρουν όλοι. Το χειρότερο με την ισχύουσα νομοθεσία είναι πως δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στα πιο δημιουργικά μυαλά της αφρικανικής κοινότητας. Αλλοι, που δεν τους νοιάζει, πουλάνε στο δρόμο και αγοράζουν ένσημα. Εμείς, που θέλουμε να ενσωματωθούμε -και οι περισσότεροι της δεύτερης γενιάς είμαστε έτσι-, αντιμετωπίζουμε τις περισσότερες δυσκολίες. Αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να αλλάξει».

Στο τέλος της συνέντευξης υποκύπτω στην κλισέ δημοσιογραφική ερώτηση: «Εσύ νιώθεις Ελληνας;» - «Ολοι το ρωτάνε αυτό, και δεν υπάρχει πιο ηλίθια ερώτηση. Τι πάει να πει πώς νιώθω; Αν εσύ είχες γεννηθεί και ζούσες στη Γερμανία, μιλούσες γερμανικά, οι φίλοι σου ήταν Γερμανοί, πώς θα ένιωθες;»

«Το πώς νιώθουμε θα το εξομολογηθούμε στην κοπέλα μας, στον αδελφό μας, είναι κάτι προσωπικό. Το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε για συναισθήματα, αλλά το τι δικαιώματα και υποχρεώσεις έχουμε. Αν κλείσω τα μάτια και ονειρευτώ ένα νησί, δεν θα ονειρευτώ ένα νησί στον Ινδικό ωκεανό. Ενα νησί του Αιγαίου θα ονειρευτώ» καταλήγει ο Νικόδημος, που γεννήθηκε στην Κένυα και μεγάλωσε στην Κάλυμνο.

Φεύγοντας από τη συνάντηση με τους «μετανάστες δεύτερης γενιάς» του «Asante», πολιτογραφημένους ως ιθαγενείς ή αλλογενείς επί μακρόν διαμένοντες, νιώθω πως δεν με χωρίζει τίποτα μ' αυτούς τους ανθρώπους - που ζουν, δουλεύουν και παλεύουν στους ίδιους δρόμους μ' εμένα και αναπνέουν τον ίδιο μολυσμένο αέρα. Ούτε η γλώσσα, ούτε ο πολιτισμός, ούτε τα όνειρα.

Με τη διαφορά ότι η δική μου «ελληνικότητα» δεν τίθεται στην κρίση κάποιας επιτροπής, που προς το παρόν εξακολουθεί να αποφασίζει με κριτήρια υποκειμενικά, όποτε θέλει, όπως θέλει και επειδή έτσι της αρέσει.

Π.Ο.Μουδανιών - Εθνικός Αγιονερίου 2-2

Αγροτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και τη διαβούλευση για την:
"Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος" μια παρέμβαση "πολυγυρινή".

Πώς έγραψε την επιστολή ο Καραμανλής!

Η όπερα της μουλάρας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ
Ο καιρός περνά, οι μέρες φωτίζονται περισσότερο, η Αποκριά μοσχοβολά βασιλόπιτα, κι όπως δείχνουν τα πράγματα, το Πάσχα θα ξερογλείφεται απ' τους ταραμάδες της Καθαρής Δευτέρας.
Φυσικά η Σαρακοστή από τώρα κατσικώθηκε στο ηθικό μας κι όλα βαδίζουν προς μια ποιητική εκδοχή της καταστροφής.
Οι πρώτες πολυσυζητημένες μέρες της κυβέρνησης εξακολουθούν ...>>>>>>

να αποπνέουν μια ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, αμηχανία, ενώ πρώην δημόσιοι άντρες κατόπιν εορτής κατάλαβαν πόσο τενεκές ξεγάνωτος ήταν ο τέως άρχοντας και γέμισαν τύψεις που ΔΕΝ μας το κατήγγειλαν (γέλια - γέλια). Προσωπικά παρακολουθώ τους αστερισμούς στον ουράνιο θόλο και συνεχίζω να δυσπιστώ στη φήμη της κατάρρευσής μας. Η Ελλάδα ΔΕΝ πεθαίνει που να κάνει εκατό περμανάντ η Μέρκελ. Η Ελλάδα ανακυκλώνει τις ενοχές, την ατσιδοσύνη και την έπαρσή της με τρόπο μοναδικό, έστω κι αν πέφτει στην τηλεοπτική κατάθλιψη για κάνα μισάωρο κάθε βράδυ. Ομως ΤΙ ΕΙΝΑΙ η «μισή ώρα» μπροστά σ' ένα φαντασμαγορικής τρέλας 24ωρο (;) Οπότε συνεχίζουμε ακάθεκτοι μέχρι τελικής νίκης. Στο μεταξύ τα νεύρα της Μέρκελ κοντεύουν να σπάσουν από τις πληροφορίες που παίρνει για την εταίρα Ελλάδα. Τα άκουσε κι από πρώτο χέρι απ' τους ηθοποιούς του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» που ήρθαν και θριάμβευσαν με την «Οπερα της πεντάρας» τίγκα στα αλμυρά εισιτήρια. Πήγα κι εγώ που ψιλοβαριέμαι πια τα θέατρα, να δω τα κόλπα του Μπομπ Ουίλσον. Πιο πολύ με εντυπωσίασε η τέλεια κι ελαφρά πειραγμένη απόδοση της υπέροχης μουσικής του Βάιλ. Οι ηθοποιοί τραγούδησαν σωστά με μπρίο και ανιδιοτέλεια κι όσο για τα υπόλοιπα ας τα αναλύσουν οι ειδικοί. Τα πρόφτασαν λοιπόν στη Μέρκελ «Πού την είδες τη φτώχεια Αγγέλα μου; Μες στο λούσο, κι αν κρίνουμε απ' τον τόνο του χειροκροτήματος πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ΧΟΡΤΑΤΟΙ». Τα κατάπιε σαν μαύρα φοντάν η καγκελάριος και από τότε της κόλλησε πως ως Γερμανίδα, πρωτεϊνούχος μάλιστα, περνά ΧΑΛΙΑ σε σύγκριση με μας. Και τα μαντάτα φυσικά ΔΕΝ σταματούν εδώ. Ολες οι πληροφορίες για το εθνικοκοινωνικό μας ΠΟΥΤΑΝΟΡΕΜΑ (αθάνατη λεβέντικη τοποθεσία, ανέγγιχτη από εργαλαβικούς τυφώνες) φτάνουν καθ' εκάστην στο Βερολίνο, και που -μια υπόθεση κάνω- κάποια στιγμή θα ξεσπάσουν στο κεφάλι του κυρίου Παπακωνσταντίνου. Και η Αγγελικούλη Μέρκελ να διψά για πληροφορίες απ' την πτωχή κόρη Ελλάδα και να τις παίρνει χωρίς καρικεύματα...

«Τα θέατρα φουλ κυρία Αγγελική. Σε ένα μάλιστα κουρεύουν δυο ώρες τον Λευτέρη Βογιατζή κι ο κόσμος αποθεώνει ΚΑΙ τον κουρέα και τον πελάτη».

«Τρία στεφάνια... χαλούν κόσμο κυρία Αγγέλα μου. Ούτε ένα, ούτε δύο... Τρία!».

«Στα μπουζούκια ποδοσφαιριστές και ξανθοκόριτσα με διάτρητο βρακί κάνουν σχέδια που δεν τα είδες στον καγκελωτό ύπνο σου...».

«Ολοι στα μπαρ, όλοι στις εκπτώσεις, όλοι στην παραοικονομία, όλοι σε ΟΛΑ...».

Πτώμα η Μέρκελ, πετά το ακουστικό στον τοίχο με αφρούς στα χείλη από θυμό... και τραγουδά το «Μαύρο καράβι με χιλιάδες λαμόγια στο λιμάνι έχει μπει» (ελαφρά διασκευή στο γνωστό άσμα της «Οπερας της πεντάρας»).

Κι ενώ η συμπαθέστατη καγκελάριος έμεινε κάγκελο απ' όσα μάθαινε για την περίπτωση-Ελλάδα... και ξυπνούσε μέσα της κι έξω της ο Μακχίθ ο Μαχαιροβγάλτης, με το όνομα, κι ενώ σκεφτόταν να κάνει κάθε είδους παρενοχλήσεις στον Κοζανίτη αθώο λεβέντη των οικονομικών μας, η ποιήτρια κυρία Σιλάνα Σαλιάγκου ανέσυρε απ' τα βάθη της ψυχής της στίχους (που κάποια μέρα θα την οδηγήσουν στην Ακαδημία Αθηνών μαζί με τον Καμπανέλλη, τη Δημουλά και τον Βαλτινό τον Θανάση). Κατ' αρχάς έστειλε οργισμένους στίχους προς το θρυλικής ξιπασιάς Χάρβαρντ.

Στο Χάρβαρντ στείλαμε παιδιά

δυο μέτρα λεβεντόπαιδα

κι απ' τις σπουδές μάς κάνανε

το έθνος μας οικόπεδα.

Τι το θες το Χάρβαρντ φίλε

τζάμπα ρεζιλεύεσαι.

Πέντε κι ένα κάνουν έξι

άδικα παιδεύεσαι...

Κι έπειτα, η ποιήτρια έστρεψε το βλέμμα προς την ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και βροντοφώναξε

Αγία μου Παρασκευή

του ελληνισμού ορόσημο

δείξε μου πόσοι τρων στην ΕΡΤ

να βγάλω γραμματόσημο

να 'χει τη μούρη τους προφίλ

και τους μισθούς τους φόντο

σύμβουλοι, παρασύμβουλοι

και δράκοι του Κομόντο...

Ποιος κερατάς τούς βόλεψε

και ποιος τους κουλαντρίζει

τ' ακούει η Μέρκελ κι απορεί

και τις Βρυξέλλες βρίζει...

Οπα, όπα, όπα... τρώε και γλεντοκόπα... *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

"Πεντακάθαρος"!!!

Συριζικά αντίθετοι

Με την αγωνία να κτυπάει «κόκκινο» ζουν στον Συνασπισμό για το πότε και πώς θα εκδηλωθεί το επόμενο κτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου συμφωνούν ότι η κίνηση των «εταίρων» κατά του Φ. Κουβέλη είναι αιτία «πολέμου», αφού αφορούσε όχι μόνο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αλλά το σύνολο του κόμματος και προσωπικά τον πρόεδρό του.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο «μη περαιτέρω» ...>>>>>>

και ήδη έχει διαμηνυθεί στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «χωρίς ΣΥΝ δεν νοείται ΣΥΡΙΖΑ και αν μεθοδεύετε τη διάλυση του σχήματος, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας». Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα ενός νέου πολιτικού συμβολαίου με όσες από τις συνιστώσες το επιθυμούν, αρνούμενοι να μετατραπούν σε «σάκο του μποξ» για εκείνες που ποντάρουν στη διάλυση του ΣΥΝ.

«Τους αριστεριστές και τους διασπαστές αναζητήστε τους στην Κουμουνδούρου. Αν αυτοί επιτέλους γίνονταν κόμμα, τότε θα ήταν καλύτερα τα πράγματα», ανταπαντούν από το ΣΥΡΙΖΑ και η κατάσταση αντί να εκτονώνεται περιπλέκεται.

Ο Α. Τσίπρας δεν έκρυβε την οργή του για τη μεθόδευση κατά Κουβέλη, την οποία μάλιστα τη συσχέτιζε με την επανεμφάνιση του Α. Αλαβάνου. Με έντονο ύφος είπε σε συνεργάτες του «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, έχουμε την ιστορία μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να διασύρει ή να διαλύσει το κόμμα. Ολοι μας κρινόμαστε από την κοινωνία». Αποψη με την οποία δεν συμφωνούν μόνο οι της «ανανεωτικής πτέρυγας», αλλά και το «Αριστερό Ρεύμα» τα στελέχη του οποίου παραδέχονται ότι το συνέδριο καθίσταται μονόδρομος.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες οργανώσεις, στις συνελεύσεις των οποίων παραβρίσκεται και ο Α. Τσίπρας, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του: θέτοντας μάλιστα και τους άξονές του

*Οριοθέτηση της σχέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με εμμονή στο συμμαχικό του χαρακτήρα.

*Επιμονή στην πολιτική γραμμή της προγραμματικής αντιπολίτευσης, της συνεργασίας με τους Οικολόγους - Πράσινους, το άνοιγμα στο σοσιαλιστικό χώρο.

*Ανασυγκρότηση του κόμματος.

Στο κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί οι ηγεσίες των δύο κυρίαρχων τάσεων («Αριστερό Ρεύμα» και «Ανανεωτική πτέρυγα») φαίνεται να έχουν χάσει έδαφος στην επαφή τους με τη βάση του κόμματος. Η διάσπαση του «Ρεύματος» (από τη μια πλευρά η ιστορική ηγεσία του Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Στ. Λεουτσάκος κ.ά. και από την άλλη η νέα γενιά Τ. Κορωνάκης, Α. Καρίτζης) αλλά και η διάσταση απόψεων στους κόλπους των «Ανανεωτικών» (στελέχη τους αφήνουν αιχμές για αποχώρηση, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης κρατά αποστάσεις από τέτοιες τακτικές) δημιουργούν ένα κενό. Το οποίο έρχεται να καλύψει μια κίνηση η οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της στελέχη τόσο της «Ανανεωτικής πτέρυγας» όσο και του «Αριστερού Ρεύματος» και επιδιώκει να προτείνει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος. Υπό τον προσωρινό τίτλο «Πλατφόρμα 2010», συντάσσεται κείμενο προβληματισμού, στο οποίο διατυπώνονται προτάσεις για τις σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία του κόμματος, τη λειτουργία των τάσεων. Οι συντάκτες του φιλοδοξούν να το εμφανίσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (30-31 Ιανουαρίου), στην οποία δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία του συνεδρίου.
ΠΗΓΗ

"Νέα Ελλάδα" (;) και Νέο ακίνητο!

Οι ομάδες μας στη Δ΄ Εθνική, σήμερα

Τα «φιλαράκια» !!!