Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Σωκράτη, αύριο θα κάτσει στον πάγκο;

Καλό Σαββατόβραδο!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ κε ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ !...

Λίγο χρώμα στη ζωή μας!

Η ευχαριστήρια επιστολή Καραμανλή σε Χριστοφοράκο

Αύριο η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσιεύει ευχαριστήρια επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον Χριστοφοράκο, γνωστό και σαν κο Μίζνες, για τις εκλογές του 2004
Η Επιστολή γράφει:
"Κε Χριστοφοράκο
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη σας στην μεγάλη μας προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση
...>>>>>>

έχει θέσει ως μείζονα στόχο της να κάνει τις προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο πραγματικότητα.
Με Εκτίμηση
Κώστας Καραμανλής
"

Κε πρώην πρωθυπουργέ, σε τι ακριβώς σας υποστήριξε ο Χριστοφοράκος στις εκλογές του 2004 και όχι μόνο;;;;

Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις και αφήστε αυτά για τις ομαδικές επιστολές...
ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Το Κοτσαναίικο: Ένα αξιοθέατο του Πολυγύρου, ίσως το μοναδικό και το τελευταίο!


"Σας στέλνω ένα κείμενό μου σχετικό με την ανάγκη αξιοποίησης του ΚΟΤΣΙΑΝΑΙΪΚΟΥ, που δημοσιεύθηκε στο γνωστό Λαογραφικό Περιοδικό ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ, τεύχος 54, Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009 με σκοπό την ανάδειξη ενός λαογραφικού στοιχείου του τόπου μας –ίσως το τελευταίο - και γιά ν΄ αποκτήσει ο Πολύγυρος και η Χαλκιδική, γενικότερα, ένα αξιόλογο αξιοθέατο – που τόσο έχουν ανάγκη - και όπου θα έχουμε
- ένα δείγμα μιάς παλιάς, αλλά αξιοσημείωτης, από κάθε πλευρά, οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας, του προπερασμένου αιώνα
- και προπαντός
...>>>>>>

θα έχουμε μια ανάγλυφη παρουσίαση της συμμετοχής και των αγώνων των παππούδων μας στην εθνική αναγέννηση της χώρας μας, που τείνει να ξεχαστεί
δηλ. ένα γνήσιο τοπικό Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο.
Θα ήθελα ακόμη να συμβάλλω, έτσι, στην αναζήτηση της αξιοποίησης του Κοτσιαναίικου, με νέες διαδικασίες και προσπάθειες διαφορετικές απ΄αυτές, που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα και οι οποίες, όπως φαίνεται, τίποτε το ουσιαστικό δεν προσέφεραν στον τόπο μας."
Με τιμή Αθανάσιος Τσαμουρτζής, Πολύγυρος

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Χιονοπτώσεις πλήττουν περιοχές τις βόρειας και κεντρικής Χαλκιδικής με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν και οι κεντρικοί οδικοί άξονες του νομού είναι ανοιχτοί.
Αλυσίδες απαιτούνται στις Επαρχιακές Οδούς: ...>>>>>>

Πολυγύρου- Ταξιάρχη, Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Αρναίας - Ταξιάρχη, Αρναίας - Στανού, Βραστάμων- Πλανών, Μ.Παναγίας- Γοματίου και Μ.Παναγίας- Πυργαδικίων.
Επίσης αλυσίδες θα χρειαστούν οι οδηγοί στην χερσόνησο της Σιθωνίας από Κριαρίτσι μέχρι το Πόρτο Κουφό.
Επίσης σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν και την Αθωνική Πολιτεία με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στο Άγιον Όρος γίνεται μόνο με αλυσίδες

http://www.halkidikinews.gr/content/view/3387/26/

Τα μπλόκα των αγροτών!


Προβολή μπλοκα αγροτων 1-2010 σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σκάνδαλα και ρεμούλες!!! Παντού...

Άλλο ένα σκάνδαλο ήρθε στο φως μετά από ερώτηση που έγινε στην βουλή και ο υπουργός υποδομών Δ.Ρέππας αναγκάστηκε να απαντήσει.
Είπε ότι για 100... σιδεριές για την φύλαξη ποδηλάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χρειάζονται συνολικά 1,5 εκ ευρώ!!!
Το καταλαβαίνετε γιατί ποσό μιλάμε και έχουν το θράσος ...>>>>>>

και απαντάνε αντί να ακυρώσουν τα πάντα; Οι σιδεριές για τα ποδήλατα κάνουν κοντά στα 100.000 ευρώ το πολύ και αυτοί δίνουν 1,5 εκ. ευρώ για να πληρώνει πάλι κερατιάτικα ο Έλληνας;
Όξω από την παράγκα μας...
Την ερώτηση έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος του ΛΑΌΣ και στην δυσάρεστη θέση ήρθε ο Δημήτρης Ρέππας. Τα χρήματα είναι μια κοινωνική ...προσφορά του Ελληνικού λαού.
ΤΡΩΚΤΙΚΟ

Τόσο λάθος κάνουμε, ρε γαμώτο, ή...

Στους πενήντα (50) "εκλέκτορες" της ΙΛΕΧ πήρε πενήντα (50!) ψήφους (εκ των οποίων κάποιες με εξουσιοδότηση).
-Καλά κάνει λοιπόν και δεν επιτρέπει (;) νέες εγγραφές στην Εταιρεία!
Έτσι έχει σίγουρο το κλαμπάκι του!
-Άντε, και προεδρούλης ξανά!

Περιμένοντας τους Διοικητές…

Με τη γνωστή πλέον διαδικασία της συγκέντρωσης και της επεξεργασίας χιλιάδων βιογραφικών, μεθοδεύεται αυτές τις μέρες η πλήρωση των 150 θέσεων Διοικητών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα.
Όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα, τα υγειονομικά ιδρύματα θα είναι σε θέση να ανακράξουν το ποθητό “habemus” που θα σημάνει και την… απόψυξη των πάσης φύσεως έργων ...>>>>>>

και δραστηριοτήτων στο εσωτερικό τους. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα της αναμονής, οι νυν κάτοχοι των επίμαχων θέσεων, είχαν χάσει το δικαίωμα της υπογραφής τους και νομιμοποιούνταν να διευθετούν μονάχα προβλήματα και ανάγκες ρουτίνας. Κι αυτό, όπως συζητείται ευρέως, μπλόκαρε κάμποσα επείγοντα θέματα. Ταυτόχρονα όμως, έθεσε και φραγμούς στα επαπειλούμενα μαγειρέματα της τελευταίας στιγμής, που τόσο συνήθη είναι στα νοσοκομεία της χώρας.
Η φημολογία σχετικά με τις τελικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως, έχει ανάψει, η πίεση του κομματικού μηχανισμού για την προώθηση προσφιλών προσώπων εντείνεται διαρκώς και ελάχιστοι είναι οι Διοικητές που περιμένουν ότι μπορεί να παραμείνουν στις θέσεις τους παρότι είναι αβραμοπουλογενείς… (Ο προηγούμενος υπουργός είχε διαπρέψει στις κομματικές διευθετήσεις).
Το φαινόμενο της προτίμησης σε στελέχη της ιδίας πολιτικής απόχρωσης με το μητροπολιτικό υπουργείο δεν είναι δα και καινοφανές. Ανέκαθεν οι Διοικητές αποτελούσαν πολιτικές επιλογές. Το προέβλεπε το εθιμικό δίκαιο. Η μόνη διαφορά στην περίπτωση αυτή είναι ότι παρεμβλήθηκε η διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης. Οι μέρες περνούν και η αγωνία κορυφώνεται. Υπάρχει περίπτωση να συντελεστεί ανατροπή και τα πρόσωπα να μην είναι τα αναμενόμενα;
Ως τις 31 Ιανουαρίου, θα δείξει.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Διάρρηξη μέρα-μεσημέρι στη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής με λεία… φρούτα!

Ένας 23χρονος συνελήφθη στη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής, καθώς χθες το μεσημέρι διέρρηξε την είσοδο οπωροπωλείου και αφαίρεσε μικρή ποσότητα.. φρούτων!
Ο 23χρονος ομολόγησε την πράξη του, ενώ είπε στους αστυνομικούς ότι προ 10 ημερών είχε αφαιρέσει και πάλι από το ίδιο κατάστημα ποσό 200 ευρώ.
ΤΡΩΚΤΙΚΟ

Επικύρωσε ο Αρειος Πάγος τη φυλάκιση στον Κεφαλογιάννη

Επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο η ποινή φυλάκισης 4 μηνών που έχει επιβληθεί στον πρώην υπουργό Ι. Κεφαλογιάννη για τη γνωστή υπόθεση των Ζωνιανών.
Το Ποινικό Τμήμα, υιοθετώντας την εισήγηση του αντεισαγγελέα Ν. Παντελή, έκρινε ότι πρέπει να απορριφθούν, εν μέρει, οι αναιρέσεις που είχαν υποβάλει ο Κεφαλογιάννης και ο Α. Σπανουδάκης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κατά της απόφασης του Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνης που τους καταδίκασε σε φυλάκιση 5 μηνών και 3 μηνών με τριετή αναστολή, αντίστοιχα. ...>>>>>

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απορρίπτει τις αναιρέσεις ως προς το σκέλος που αφορούν το αδίκημα της πρόκλησης για εκτέλεση πλημμελήματος (ψευδορκίας) για το οποίο η ποινή του Ι. Κεφαλογιάννη ήταν 4 μήνες φυλάκιση και της απλής συνδρομής στην πρόκληση πλημμελήματος για το οποίο ο Α. Σπανουδάκης είχε ποινή 2 μηνών.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, η απόφαση έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία και πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί αντιφάσεων.

Αντίθετα, έκρινε ότι πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση και να κηρυχθούν αθώοι ως προς το αδίκημα της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία για το οποίο ο Κεφαλογιάννης είχε ποινή 1 μήνα και ο Σπανουδάκης επίσης 1 μήνα.

Ο Κεφαλογιάννης είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά την κατάθεση αστυνομικού ότι παρενέβη στον ίδιο και σε συνάδελφό του προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης άτομο που συνελήφθη για εμπορία ναρκωτικών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η πορεία του Αγροτικού ...

-Συνάντηση με την Κατερίνα Μπατζελή, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει το απόγευμα της Κυριακής, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών.
-Οι αγρότες από 10 μπλόκα των Γρεβενών δεσμεύτηκαν να ανοίξουν τους δρόμους έως ότου συναντηθούν με την υπουργό.
-Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ανοίγουν καθημερινά το μπλόκο για λίγες ώρες.
-Τη Δευτέρα, αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας προγραμματίζουν να κατέβουν στην Αθήνα με λεωφορεία και να συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα διεξάγεται ο διήμερος διάλογος για το Αγροτικό.

Γ΄ Σ.Σ. : Χώρος ιστορικής μνήμης

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
Την «απόδοση στις τοπικές κοινωνίες στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιούνται τώρα από τη στρατιωτική υπηρεσία», υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τους 14 δημάρχους της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης στις 9 Ιανουαρίου στο δημαρχείο της Νεάπολης. Τόνισε μάλιστα τη «σημασία που έχει τελικά ο πολίτης, η κάθε οικογένεια, το κάθε παιδί, να έχει ένα χώρο στον οποίο να μπορεί ν’ αναπτύσσει τη δραστηριότητά του και να νιώθω ότι η πολιτεία ...>>>>>

ασχολείται μ’ αυτό, ασχολείται με την αναβάθμιση της καθημερινότητάς του» - και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα προσθέταμε, όταν π.χ. μιλάμε για το στρατόπεδο του Παύλου Μελά ή του Γ΄ Σ. Στρατού.
Ως Σαλονικιός, γνωρίζει βέβαια ότι στο χώρο του Γ΄ Σ. Στρατού ήταν εγκατεστημένα τα γραφεία-άντρο της χουντικής ΚΥΠ στην πόλη μας, τα «πέτρινα χρόνια» της επτάχρονης τυραννίας.

Σ’ αυτό το χώρο είχε το στρατηγείο του ο Διοικητής της ΚΥΠ ο διαβόητος στρατηγός Στέφανος Καραμπέρης. Εδώ κατέστρωνε τα σχέδιά του για την εξόντωση των αντιπάλων της χούντας. Από εδώ κινούσε τα νήματα των ασφαλιτών, των ΕΣΑτζήδων και των υφισταμένων του βασανιστών-αξιωματικών. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε μαζί με τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος.

Στα μπουντρούμια και τα κελιά της ΚΥΠ πόνεσαν, μάτωσαν και σακατεύτηκαν δεκάδες αγωνιστών.

Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Τσαρουχάς, βουλευτής της ΕΔΑ, από τους κορυφαίους αντίπαλους της χούντας, που άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια φρικτών βασανιστηρίων το πρωί της 9ης Μαΐου 1968, στα 56 του μόλις χρόνια.

Δυστυχώς στα χρόνια της μεταπολίτευσης ο χώρος αυτός έγινε ορμητήριο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια - δηλ. αυτών που «άναψαν το πράσινο φως» και στήριξαν με κάθε τρόπο τη χούντα - αντί να αναγορευθεί σε τόπο ιστορικής μνήμης, όπως ο αντίστοιχος του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα.

Αυτό το ιστορικό χρέος επιβάλλεται να εκπληρώσει η σημερινή κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 35 και πλέον χρόνων από την πτώση της χούντας, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης προς τις αγωνιστικές, δημοκρατικές παραδόσεις της πόλης μας. Μια πόλη στην οποία η Αντιδικτατορική Αντίσταση παραμένει ακόμα άστεγη και άπορη, παρά το βαρύ τίμημα που πλήρωσε - τρεις δολοφονημένοι αγωνιστές, πεντακόσιοι «προληπτικώς» εκτοπισμένοι, εκατοντάδες καταδικασμένοι από τα Έκτακτα Στρατοδικεία.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, στο εφιαλτικό «χειρουργείο» της πρώην ΚΥΠ πρέπει να λειτουργήσει αρχείο με υλικό που αφορά στην επτάχρονη δικτατορία και ό,τι προηγήθηκε και οδήγησε σ’ αυτήν: πρακτικά και αποφάσεις του Διαρκούς και Έκτακτου Στρατοδικείου, αλλά και των δικαστηρίων που δίκασαν τους δολοφόνους-βασανιστές της χούντας στη μεταπολίτευση, προκηρύξεις, παράνομος τύπος, ενθύμια και φωτογραφίες, κείμενα και δραστηριότητες του πολιτικού κόσμου και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στο να μείνει ζωντανή η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, ώστε να γίνει κτήμα των νεώτερων γενεών.

Μια δημοκρατική πολιτεία δεν πρέπει να εξαντλείται στη διεκπεραίωση επετειακών εκδηλώσεων, αλλά να παίρνει πρωτοβουλίες που θα εκφράζουν το δημοκρατικό φρόνημα του ελληνικού λαού και θα εξασφαλίζουν ώστε οι αγώνες του, ειδικά οι πιο πρόσφατοι, να συναρθρώνονται με την καθημερινή του ζωή.

Αυτό το νόημα έχει το αίτημα που υπέβαλαν και προς το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας αγωνιστές της Αντιδικτατορικής Αντίστασης. Ένα αίτημα που αποτυπώνει την αγωνία τους να μην καταντήσει η ιστορία νεκρό γράμμα στις σελίδες των σχολικών βιβλίων, αλλά ζώσα πραγματικότητα και πηγή εθνικής αυτογνωσίας, σε πείσμα όσων κηρύσσουν ένοχα την επιλεκτική μνήμη ή τη λήθη.

*Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης