Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Θεοφάνεια 2010 στο Παλαιόκαστρο.

Ο ΣΥΝ στην πολιτική!

Δύο “όχι” είπε ο ΣΥΝ, ένα στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ένα στον Κάρολο Παπούλια για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και των βουλευτών του κόμματος.

ΔΩΡΕΑ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ Ε.Ο.Δ. ΑΠΟ ΤΗ Ν.Α.Χ.

Ταχύπλοο διασωστικό σκάφος δώρισε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χαλκιδικής. Το σκάφος παρέδωσε ο Νομάρχης κ. Αστέριος Ζωγράφος την ημέρα των Θεοφανείων κατά τη διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ομάδας, στα Ν. Μουδανιά.

Για τη συνάντηση Καπλάνη - Βουλευτών Χαλκιδικής.

Τα μεγάλα και επίκαιρα θέματα της πρωτεύουσας έθεσε στους τρεις Βουλευτές του νομού Ιωάννη Δριβελέγκα, Αργύρη Λαφαζάνη και Γεώργιο Βαγιωνά ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Θωμάς Καπλάνης, ζητώντας την ουσιαστική στήριξή τους με άμεσες και προγραμματισμένες ενέργειες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχαν την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010 με τη συμμετοχή του αντινομάρχη, Δημήτριου Τζηρίτη, ο Δήμαρχος Πολυγύρου εστίασε σε 12 σπουδαία θέματα του Δήμου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ...>>>>>

στην κατασκευή του δρόμου Πολυγύρου – Θεσσαλονίκης και της Ανατολικής Παράκαμψης, στην ολοκλήρωση του Δημοτικού Γηροκομείου, στην ίδρυση και λειτουργία σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην κατασκευή βιολογικών στον Πολύγυρο και τα Τοπικά Διαμερίσματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων, στην αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης. Ακόμη συζητήθηκαν οι αναπλάσεις και η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης από το ΕΣΠΑ, η πλήρης υδροδότηση του Πολυγύρου από τα υπό κατασκευή φράγματα, η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου και μαρίνας στη Γερακινή.

Ελβετία: Δικαστήριο επιδίκασε 290.000 δολάρια για υπερβολική ταχύτητα

Ένας εκατομμυριούχος οδηγός τιμωρήθηκε με πρόστιμο-ρεκόρ 299.000 ελβετικών φράγκων (290.000 δολάρια) όταν η ελβετική αστυνομία τον σταμάτησε επειδή έτρεχε με περισσότερα από 100 χιλιόμετρα την ώρα σε επαρχιακό δρόμο με την κόκκινη Ferrari Testarossa του, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.
Το δικαστήριο του νοτιοανατολικού καντονιού Σεν Γκάλεν επιδίκασε στον εκατομμυριούχο αυτό το πρόστιμο-ρεκόρ, που ξεπερνά ...>>>>>

κατά πολύ το προηγούμενο πρόστιμο των 111.000 ελβετικών φράγκων που είχε δοθεί σε έναν οδηγό Πόρσε το 2008 στη Ζυρίχη.

"Ο κατηγορούμενος αγνόησε βασικούς κυκλοφοριακούς κανόνες με ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο μόνο και μόνο εξαιτίας της επιθυμίας του για ταχύτητα", αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του για τον πλούσιο οδηγό, σύμφωνα με την εφημερίδα Blick.

Η περιουσία του οδηγού ανέρχεται στα 23,3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ενώ έχει στην κατοχή του και πέντε υπερπολυτελή αυτοκίνητα.

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη για τον νέο εκλογικό νόμο

Εκείνο που χρειάζεται για την εξυγίανση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Τυχόν εφαρμογή εκδοχής του γερμανικού εκλογικού συστήματος θα οδηγήσει στη διαμόρφωση αρχηγοκεντρικών κομμάτων, την ώρα που καταγράφεται ως πολιτικό ζητούμενο και διεκδίκηση η λειτουργία κομμάτων με εσωτερική δημοκρατία. ...>>>>>

Θα οδηγήσει στο να εκλέγονται βουλευτές δυο κατηγοριών: η μια κατηγορία εκείνων που θα εκλέγονται από τη λίστα που θα διαμορφώνει το κόμμα και η άλλη από εκείνους που εκλέγονται από τους πολίτες. Το στοιχείο αυτό, τουλάχιστον έμμεσα, επηρεάζει αρνητικά την γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών, με το δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών θα εκλέγεται από την κομματική λίστα.
Επιπλέον, ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα σταδιακά αλλά συστηματικά θα ενισχύει το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού.
Ο ανακαθορισμός των εκλογικών περιφερειών δεν αποτελεί πολιτική δικαιολογητική βάση για την καθιέρωση αυτού του εκλογικού συστήματος, ούτε επιχείρημα για την αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς, η οποία με άλλους τρόπους και με άλλους θεσμούς μπορεί να αντιμετωπίζεται. Η διαφθορά, η πολιτική αδιαφάνεια και η χειραγώγηση της πολιτικής από ποικιλώνυμα οικονομικά κέντρα θα μεταφέρεται με μεγαλύτερη ευχέρεια από τις πολυεδρικές στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
To Γραφείο Τύπου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Η τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου αλά ελληνικά, με βασικό επιχείρημα την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της πολιτικής διαφθοράς και γενικότερα της πολιτικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα, ενώ αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων που θα επιλέγουν βουλευτές νοθεύοντας εμμέσως και τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών. ...>>>>>

Έχουμε διατυπώσει σε κάθε ευκαιρία ότι πάγια θέση μας είναι η καθιέρωση του συστήματος της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως μοναδικού εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών. Αυτή τη θέση θα καταθέσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και ως σχέδιο νόμου στη βουλή.

ΟΧΙ στον Καποδίστρια 2 από τον Βλαχόπουλο!

Αναφερόμαστε σε προηγούμενη ανάρτηση για τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις στον "Καποδίστρια" 2, οι οποίες και προέρχονται από τη Βόρεια Χαλκιδική και το Δήμο της ΑΚΑΝΘΟΥ, ή αν θέλετε από το Δήμαρχο Μιχάλη Βλαχόπουλο!
Ο Δήμαρχος Ακάνθου απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θα πούμε κάτι άλλο για το Δήμαρχο αλλά θα σας παραπέμψουμε στο blog ΙΕΡΙΣΣΟΣ για να σχηματίσετε μια εικόνα για το ποιοι μπορούν να αντιδρούν σε τέτοια νομοσχέδια!

Άρχισαν τα όργανα!

Αντίθετος με τη συνένωση Δήμων, που αναμένεται να γίνει στη Βόρεια Χαλκιδική είναι ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου και ο δήμαρχος Μιχάλης Βλαχόπουλος καλεί λαϊκή συνέλευση στις 7 αύριο το βράδυ, στο πολιτιστικό κέντρο Ιερισσού, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι ο «Καποδίστριας 2» θα προβλέπει συνένωση των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας. ...>>>>>

Ο Βλαχόπουλος επισημαίνει πως αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρχει ανάπτυξη, αλλά μοίρασμα της φτώχειας κι αυτός είναι ο λόγος της αντίθεσης σε μια τέτοια προοπτική. Αποδέχεται μόνο τη συνένωση του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου με τον Δήμο Παναγίας και απορρίπτει τη συνένωση με το Δήμο Αρναίας.

επιτελους

Σήμερα, ένας Ιταλός επιστήμονας προσθέτει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στην ανάλυση της διάσημης Τζοκόντα, καθώς ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα ακόμη μυστικό: το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα της «Μόνα Λίζα» (ή, τέλος πάντως, της κοπέλας που πόζαρε ως μοντέλο) ήταν ανησυχητικά υψηλό.
Ο δρ. Βίτο Φράνκο, καθηγητής παθολογικής ανατομίας του πανεπιστημίου του Παλέρμο στη Σικελία, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει ότι η «Μόνα Λίζα» παρουσιάζει ξεκάθαρα σημάδια αυξημένων λιπαρών οξέων κάτω από το δέρμα της, λόγω πολύ αυξημένης χοληστερίνης. Πιστεύει επίσης ότι στο δεξί μάτι της διακρίνεται ένα λίπωμα, δηλαδή ένας καλοήθης όγκος λιπαρού ιστού.
σε παγκοσμια αποκλειστικοτητα,θα σας ...>>>>>

αποκαλυψω,ακομα ενα στοιχειο.το χαμογελο της μονα λιζα οφειλεται στη συνδρομη του βοηθου του καλλιτεχνη.ο βοηθος χρησιμοποιησε τη μεθοδο της δακτυλικης μεθοδου εκκενωσης του εντερου.η μονα λιζα ειχε παρεμφερες προβλημα,αλλα τη προσπαθεια του βοηθου την εξελαβε ως τρελιτσα.γι αυτο προεκυψε το μειδιασμα-χαμογελο, που απασχολει τους επιστημονες.μαλιστα...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Προγραμματισμού & Οικονομικής Διαχείρισης θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010 ώρα 15:00, στο Γραφείο του Αντινομάρχη Ιωάννη Τζίτζιου στο κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής.
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι τα παρακάτω: ...>>>>>

1. Έγκριση παράτασης του χρόνου περαίωσης του έργου «Κατασκευή-προσθήκη ισόγειου κτιρίου-Αποδυτήρια στο χώρο του γυμναστηρίου, οικισμού Αγίου Παντελεήμονα».
2. Έγκριση 3ου Α.Π. Τακτοποιητικού του έργου «Επέκταση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Συκιάς»
3. Έγκριση πρακτικού δημοπρασίας του έργου «Αποπεράτωση εργασιών σε αλιευτικά καταφύγια», προϋπολογισμού 44.956,06€ (Έκπτωση 5%).
4. Έγκριση Α.Π. και Π.Κ.Τ.Ν.Μ. του έργου «Κατασκευή – προσθήκη ισόγειου κτιρίου Αποδυτήρια στο χώρο του γυμναστηρίου, οικισμού Αγίου Παντελεήμονα», προϋπολογισμού 50.858,04€
5. Έγκριση πρακτικού ανοιχτής δημοπρασίας για το έργο «Τοποθέτηση κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων Δ.Δ. Παλαιοχωρίου Δήμου Αρναίας», προϋπολογισμού 100.000,00€.
6. Έγκριση πρακτικού ανοιχτής δημοπρασίας για το έργο «Τοποθέτηση κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων Δ.Δ. Σηλάτων Δήμου Καλλικράτειας», προϋπολογισμού 45.000,00€.
7. Έγκριση πρακτικού ανοιχτής δημοπρασίας για το έργο «Τοποθέτηση κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων Δ.Δ. Βαρβάρας Δήμου Αρναίας», προϋπολογισμού 45.000,00€.
8. Έγκριση διακήρυξης και τευχών δημοπράτησης και συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού για τον πρόχειρο Διαγωνισμού του έργου «Γενικές επισκευές αθλητικών εγκαταστάσεων Δ.Δ. Κρήνης Δήμου Τρίγλιας», προϋπολογισμού 30.000,00€.
9. Έγκριση διακήρυξης και τευχών δημοπράτησης και συγκρότηση Επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με το σύστημα του περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων εργοληπτικών επιχειρήσεων, του έργου «Συμπληρωματικά έργα λιμανιού Νικήτης – Επείγουσες εργασίες προστασίας – Επέκταση προσήνεμου μόλου», προϋπολογισμού με τον ΦΠΑ 570.000,00€.
10. Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Σταθεροποίηση πρανών οδών βόρειας Χαλκιδικής».
11. Διορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου προκειμένου να εκπροσωπήσει τη Ν.Α.Χ., στο Ακροατήριο του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου την 08-01-2010, κατά τη συζήτηση της Αίτησης Ανάκλησης της «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΕ», κατά της 582/2009 Πράξης του Ε Κλιμακίου.
12. Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης προσφορών που αφορά τη μίσθωση 10 ανατρεπόμενων φορτηγών αυτοκινήτων.

Από τα σημερινά πρωτοσέλιδα ... αισιοδοξίας!

Κίνδυνος αποφρακτικής άπνοιας ύπνου για τους παχύσαρκους εφήβους

Νέα Υόρκη: Η παχυσαρκία ή τα περιττά κιλά ενισχύουν τον κίνδυνο του εφήβου να εκδηλώσει αποφρακτική άπνοια ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine.
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου εκδηλώνεται όταν τα τοιχώματα των αεραγωγών καταρρέουν κατά την διάρκεια του ύπνου προκαλώντας διακοπή της αναπνοής για σύντομα αλλά συχνά διαστήματα. Συχνά συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.
Η πάθηση διαγνώσκεται σε όλο και περισσότερα ...>>>>>

παιδιά και εφήβους και η διαταραχή του ύπνου που προκαλεί μπορεί να συντελέσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης, καθώς και σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση.

Στην παρούσα μελέτη, ο Δρ Μαρκ Κοχλερ και οι συνεργάτες του στο Ερευνητικό Κέντρο Παίδων του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αποφρακτικής άπνοιας ύπνου μεταξύ μιας ομάδας παιδιών 12 ετών και άνω ήταν υπερτριπλάσιος με κάθε αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Ο κίνδυνος δεν αυξανόταν σημαντικά με την αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών που ήταν 2 έως 11 ετών. Αυτό προκάλεσε μια μικρή έκπληξη στους επιστήμονες, καθώς η παχυσαρκία γενικώς θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο άπνοιας ύπνου μεταξύ όλων των παιδιών.

Παλαιότερη μελέτη δεν είχε καταλήξει σε συμπέρασμα και γενικώς είχε θεωρηθεί προβληματική καθώς είχε συμπεριλάβει παιδιά από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και διαφορετικών ηλικιών.

Στη αυστραλιανή μελέτη τα 234 παιδιά 2-18 ετών υποβλήθηκαν σε πολύ-υπνογραφία αφού οι γονείς τους είχαν αναφέρει ότι ροχάλιζαν τουλάχιστον μια νύχτα την εβδομάδα. Κανένα απ'' τα παιδιά δεν είχε ιατρικές παθήσεις που να προκαλούσαν το ροχαλητό ή την διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο κίνδυνος αποφρακτικής άπνοιας ύπνου από μόνος του δεν διαπιστώθηκε να είναι μεγαλύτερο στους εφήβους συγκριτικά με τα μικρότερα παιδιά. Όταν εξετάστηκαν μόνο τα παιδιά που είχαν αποφρακτική άπνοια ύπνου, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην αναλογία των παιδιών που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα με την αυξανόμενη ηλικία.

Ωστόσο, μετά από συνυπολογισμό κοινωνικών, οικονομικών παραγόντων, του σωματικού βάρους και των διαφορών στις εκτιμήσεις του ύπνου, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ περιττών κιλών ή παχυσαρκίας και αποφρακτικής άπνοιας ύπνου στα μικρότερα των 12 ετών παιδιά, δεδομένου ότι το 30% με 40% αυτής της ομάδας ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Αντίθετα, σχεδόν όλα τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά (13% και 53% αντίστοιχα) που ήταν από 12 έως 18 ετών είχαν αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η παχυσαρκία και τα περιττά κιλά ξεκάθαρα σχετίζονταν με την πάθηση, στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.