Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

ΘΑΛΕΙΑ ΔΡΑΓΩΝΑ: «Δεν χρειάζομαι πιστοποιητικό πατριωτισμού»

Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον ΛΑΟΣ του Καρατζαφεροτέτοιου και των υπόλοιπων "αγοριών" του, με μια συνέντευξή της στο σημερινό ΒΗΜΑ της Κυριακής.
Αξίζει τον κόπο να την διαβάσουμε στη συνέχεια της ανάρτησης ...>>>>>

- Ποιο είναι ακριβώς το περιεχόμενο του βιβλίου για το οποίο έχετε γίνει στόχος το τελευταίο διάστημα;

«Το βιβλίο “Τι είν΄ η πατρίδα μας” δεν είναι βιβλίο Ιστορίας, δεν είναι σχολικό εγχειρίδιο και στηρίζεται σε δύο μεγάλες έρευνες. Είναι γραμμένο από οκτώ ειδικούς, δημοσιεύθηκε το 1997, βιβλιοκρίθηκε τότε ευμενέστατα ως προς την επιστημονική του αξία από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, κυκλοφορεί επί 12 χρόνια και χρησιμοποιείται σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα. Αντικείμενο και των δύο ερευνών ήταν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών και το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων σχετικά με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας ως Ελληνες, δηλαδή την εθνική μας ταυτότητα, την ελληνικότητα, τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και τους άλλους λαούς και πολιτισμούς, με έμφαση στις χώρεςμέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στους μετανάστες στην Ελλάδα. Το βιβλίο είναι επιστημονική παρουσίαση και ανάλυση των πορισμάτων αυτών των ερευνών».

- Πώς αποφασίστηκε η συγγραφή του βιβλίου και ποιος χρηματοδότησε και επιμελήθηκε την έκδοσή του;

«Οι έρευνες στις οποίες στηρίζεται το βιβλίο χρηματοδοτήθηκαν το 1994 από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την τότε ad hoc Ομάδα για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Διεύθυνση ΧΧΙΙ: Ομάδα Εργασίας για Ανθρωπίνους Πόρους, Παιδεία, Εκπαίδευση και Νεολαία (Τask Force for Ηuman Resources, Εducation, Τraining and Υouth), όπου και κατατέθηκε μια πρώτη καταγραφή και ανάλυση των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα γράφτηκαν σε οριστική μορφή, αναλύθηκαν από ειδικούς σε διάφορα πεδία των κοινωνικών επιστημών και ο τόμος προτάθηκε στους εκδότες του οίκου Αλεξάνδρεια , οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν αμέσως και το εξέδωσαν. Οποιεσδήποτε άλλες αναφορές σε χρηματοδοτικές πηγές είναι ανυπόστατες».

- Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εθνική ιστοριογραφία στην Ελλάδα, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται;

«Δεν είμαι ιστορικός. Δεν είναι η Ιστορία η επιστημονική μου ειδικότητα. Δεν έχω γράψει ιστορικά βιβλία. Οποτε σχολιάζω θέματα που εμπίπτουν στο επιστημονικό αντικείμενο της Ιστορίας το κάνω από τη σκοπιά της Κοινωνικής Ψυχολογίας, μια και ένα από τα θέματα που ερευνώ είναι οι κοινωνικές ταυτότητες. Για παράδειγμα, ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος της εθνικής ταυτότητας και της “αίσθησης του ανήκειν”. Με ενδιαφέρει, και παραπέμπω από το βιβλίο μου, “η επίγνωση του ατόμου ότι ανήκει σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες/ομάδες, όπως το φύλο, η εθνικότητα, η κοινωνική τάξη, η θρησκεία, η επαγγελματική ομάδα και άλλες, σε συνδυασμό με τη συναισθηματική και αξιολογική σημασία που έχει γι΄ αυτό η ομάδα στην οποία ανήκει”».

- Πώς απαντάτε σε όλους αυτούς που σας κατηγορούν για «ανθελληνική στάση»;

«Δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα να μου χορηγήσει πιστοποιητικό πατριωτισμού. Εγώ είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα, για την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μου, αλλά την ίδια στιγμή αγωνίζομαι για μια Ελλάδα που μάχεται για την ελληνική δημοκρατία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών της, την ελληνική ανθρωπιστική παιδεία, την ανεκτική κοινωνία, και που πασχίζει για την ισότιμη θέση μας στην Ευρώπη αλλά και για τον σεβασμό σε όλους τους λαούς και πολιτισμούς της γης. Για να “αποδείξουν” ορισμένοι την “ανθελληνική στάση” μου μού αποδίδουν φράσεις που ουδέποτε έγραψα ή είπα. Πρόκειται για κατασκευασμένες προτάσεις ή απομονωμένες λέξεις εκτός πλαισίου, οι οποίες παράγουν λόγο που αγγίζει τα όρια του γελοίου, όπως για παράδειγμα “η κυρία Δραγώνα θέλει να μην είμαστε Ελληνες”».

- Θεωρείτε ότι η προσωπική επίθεση που δεχθήκατε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη σχετίζεται και με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών και τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς;

«Δεν γνωρίζω τις διαδρομές της σκέψης του συγκεκριμένου πολιτικού. Είναι όμως σαφές ότι έχουμε μια ακροδεξιά έκφραση που προσπαθεί να αναβιώσει την αλήστου μνήμης εποχή “των εθνικοφρόνων και των μιασμάτων”. Η επίθεση εναντίον μου δεν είναι τόσο προσωπική όσο βαθιά πολιτική και ασφαλώς συναρτάται με τις παρούσες θέσεις του ΛΑΟΣ για τα δικαιώματα των παιδιών της δεύτερης γενιάς».

- Περνάει από το μυαλό σας η παραίτηση αν συνεχιστούν οι προσωπικές επιθέσεις;

«Είμαι πάντα έτοιμη στη ζωή μου να παραιτηθώ αν θεωρήσω ότι οι πράξεις μου βλάπτουν τη συλλογικότητα στην οποία είμαι δεσμευμένη. Οχι όμως για κατηγορίες συκοφαντικές και ασύστατες. Για καταγγελίες που στηρίζονται σε ψεύδη που ο καθένας επαναλαμβάνει λέγοντας “δεν το διάβασα εγώ, μου το είπε κάποιος άλλος”, δεν παραιτείται κανείς. Ιδιαίτερα σε όσους συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο και ενδιαφέρονται πράγματι για την εγκυρότητα του λόγου τους θα τους πρότεινα να διαβάσουν τα βιβλία μου πριν τόσο εύκολα συκοφαντούν και προσβάλλουν».

- Εχετε κατηγορηθεί για τη συνεργασία σας με τούρκους επιστήμονες...

«Ο πατέρας μου ήταν προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη και μεγάλωσα με τα πάθη του Ελληνισμού μετά το 1922. Η οικογένειά μου αφενός ζούσε στη μνήμη του διωγμού, του θανάτου και της καταστροφής και από την άλλη με τη νοσταλγία και την αγάπη για τη χαμένη πατρίδα. Ως επιστήμων προσπάθησα να ανοίξω πόρτες κατανόησης και επικοινωνίας, θεωρώντας ότι ο χώρος των πανεπιστημίων και των νέων είναι ο πιο γόνιμος για να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα στους δύο λαούς. Αυτό έγινε πράξη το 1994, όταν μαζί τον Νικηφόρο Διαμαντούρο (σ.σ.: τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή) εισηγηθήκαμε τη διαπανεπιστημιακή συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, με την αμέριστη συμπαράσταση του πρύτανη και της τότε κυβέρνησης».

Διαμαρτύρονται για την τιμή του γάλακτος... και όχι μόνο, μπορούμε να το κάνουμε ΟΛΟΙ μας!


Πρόκειται για Εθελοντική Ομάδα Δράσης του Ν. Πιερίας και έδρα την Κατερίνη!
Αγωνίζεται για το κοινωνικό συμφέρον και έχει πλούσια δράση!
Παλεύει για την τιμή του γάλακτος στο super market, τον Όλυμπο, τα διόδια και άλλα!
Μπoρείτε να τους γνωρίσετε από το δικό τους ιστότοπο ΕΔΩ , αλλά πολύ περισσότερο μπορούμε, έστω κι από μακριά, να παίρνουμε μέρος στις δράσεις τους!
Ας δοκιμάσουμε!

Κλικ στην αφίσα τους, δεξιά, για άνετη ανάγνωση.


Οι Νέοι της ΕΛΠΙΔΑΣ Πολυγύρου Πρωταθλητές Χαλκιδικής.

Στην Όλυνθο έγινε σήμερα, 3/1/10, ο τελικός του πρωταθλήματος Νέων Χαλκιδικής μεταξύ της ΕΛΠΙΔΑΣ Πολυγύρου και της αντίστοιχης ομάδας της Κασσάνδρας.
Στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση το σκορ παρέμεινε στο 0-0 , στη διαδικασία των πέναλτι αναδείχθηκε νικήτρια ο ομάδα της ΕΛΠΙΔΑΣ με τέρματα 7-6.
Συγχαρητήρια στους παίχτες των δύο ομάδων, του Πολυγύρου και της Κασσάνδρας, ευχόμαστε στους Πρωταθλητές Νέους της ΕΛΠΙΔΑΣ πάντα επιτυχίες!

Τα "Τέμπη" του Πολυγύρου...

Στα Τέμπη έγινε η ζημιά έκλεισαν το δρόμο και θα ανοίξουν σε 2...3...4... μήνες! Βρέθηκαν παρακαμπτήριες οδοί, έγινε η κατάλληλη σήμανση και κάποτε το πρόβλημα θα αποκατασταθεί αφού πρώτα καταταλαιπωρηθούν εκατομμύρια οδηγοί!
Στην περίπτωση του Πολυγύρου κανείς δεν ξέρει πότε θα λυθεί το πρόβλημα των δικών μας "Τεμπών", των ..."Τεμπών" του Πολυγύρου, στις Έξι Βρύσες!
Η περιοχή, με αυστηρούς όρους, έχει κηρυχθεί σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", αφού έχει απαγορευτεί η κίνηση οχημάτων (;), και κανείς δεν μιλάει για τίποτα! Είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα (εμείς λέμε ναι) ή "έχουν καεί στο χυλό και φυσάνε και το γιαούρτι"; (αναφερόμαστε στο δυστύχημα του Αυγούστου το οποίο δεν ξεχνάει κανείς ...απλά περιμένουμε να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κατάσταση... οι ανοχές ... οι ...!)
Για διάστημα μεγαλύτερο του μήνα ταλαιπωρούνται οι Πολυγυρινοί, καταμπερδεύονται και χάνονται όλοι οι επισκέπτες της πόλης και κανείς δε φιλοτιμήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να τοποθετηθεί ανάλογη σήμανση προς διευκόλυνση των περαστικών οδηγών!
Αλήθεια ποιος περαστικός δε θα βλασφημήσει την ώρα που βρέθηκε στον Πολύγυρο μ' αυτές τις συνθήκες; Ποιος θα επιδιώξει να ξαναπεράσει;
-Κι εμείς; Εμείς που ζούμε σ' αυτήν την Πόλη γιατί έχουμε τόσο χαμηλά τον πήχη; Γιατί δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα το κάθε τι που μας "φορτώνουν";
Η λήψη των μέτρων απαγόρευσης της διέλευσης οχημάτων από τις Έξι Βρύσες υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό, σοβαρότερο απ' ότι το βλέπουμε!
-Σε ποιο βαθμό η Δημοτική Αρχή έχει κινητοποιήσει ή ενημερώσει τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Ποια διάσταση έδωσαν στο πρόβλημα; Γιατί τέτοια καθυστέρηση;
-Εκτίμησή μας είναι πως το πρόβλημα δεν θα ξεπεραστεί ούτε από μόνο του, ούτε μόνο με ευχολόγια! ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, έστω και αργά (!), ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟΛΜΗ! Το ΕΓΛΗΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ αυτών που μπάζωσαν το ρέμα του Πολυγύρου πρέπει να διορθωθεί, στο βαθμό που διορθώνεται, με ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ!
-Η υπόθεση "Έξι Βρύσες" έχει ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ κι ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ, ας αναλογιστούμε κι ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας!


Αλλαγές στις συντάξεις από τις αρχές του 2010

AYΞHΣEIΣ στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους θα φέρουν οι επτά αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα το νέο έτος. Δεν πρόκειται βέβαια για τις αλλαγές που θα θεσμοθετηθούν μετά τον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αυτές που έχουν ψηφιστεί από το 1992 και εντεύθεν.
Έτσι η σειρά των αλλαγών που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από την 1.1.2010, στο πλαίσιο εφαρμογής των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων των υπουργών Σιούφα, Παπαϊωάννου, Ρέππα και Πετραλιά είναι: ...>>>>>

1. Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο. Συγκεκριμένα αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση έτη ασφάλισης το 2010. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται σταδιακά τα τελευταία 17 χρόνια σε εφαρμογή του Ν. 2084/92.

2. Αύξηση των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Πρόκειται και στην περίπτωση αυτή για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται κάθε χρόνο, σε εφαρμογή του Ν. 2084/92, στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται, προκειμένου να θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στον ΟΓΑ τα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα έτος, με βάση τον Ν. 2458/97.

Καμία αλλαγή δεν έχουμε στα έτη που απαιτούνται για συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, το Ταμείο Εμπόρων, το Δημόσιο ενώ καμία αύξηση δεν προβλέπεται για όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα με οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

3. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων. Σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2010 για τις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) το μειωμένο όριο ηλικίας, με την προσθήκη ενός χρόνου κατά έτος και μέχρι το 55ο έτος της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι για να συνταξιοδοτηθεί μια μητέρα ανήλικου τέκνου, ασφαλισμένη του ΙΚΑ μέσα στον επόμενο χρόνο, κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 51ο έτος.

Η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας βάσει και των προεκλογικών της δεσμεύσεων, προχώρησε σε αναστολή της ρύθμισης για ένα χρόνο με στόχο να επανεξετάσει τις παραμέτρους. Ωστόσο, οι τελικές παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

4. Μείωση κατά 2% του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλισμένων σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών με βάση τον νόμο Ρέππα. Η μείωση αφορά τα χρόνια που έχει συμπληρώσει εργαζόμενος μετά την 1-1-2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι την 31-12-2007. Τα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31-12-2007 υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό, που θα έχει το 2010 ο εργαζόμενος και μόνο τα τρία χρόνια θα υπολογιστούν με βάση τις αποδοχές της τελευταίας διετίας.

5. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης για τους αγρότες: Oσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον κλάδο κύριας ασφάλισης του Οργανισμού το 2010 θα λάβουν 4% μικρότερη, βασική σύνταξη σε σχέση μ'Α αυτή που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2009. Η μείωση της βασικής σύνταξης άρχισε το 2003 με τον Ν. 2458/97 με πόστο 4% κάθε χρόνο. Oσοι, λοιπόν, συνταξιοδοτήθηκαν το 2009 είχαν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 28%, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2010 θα έχουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 32%.

6. Αύξηση των ημερών ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη. Το 2010 αυξάνεται και ο αριθμός ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ που απαιτούνται για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζομένου σε παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Η αύξηση αυτή γίνεται σταδιακά κατά 10 ημέρες ασφάλισης ανά έτος, έτσι ώστε σε μια πενταετία να έχουν διαμορφωθεί οι απαιτούμενες ημέρες των 100 από 50 που είναι σήμερα. Για τους εργαζομένους στα οικοδομοτεχνικά έργα η αύξηση αυτή θα γίνει μέχρι τις 80 ημέρες ασφάλισης.

Πάντως, για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή για τη θεώρησή του από 1.1.2010 θα απαιτούνται 70 ημέρες ασφάλισης από 60 που προβλέπονται ως 31.12.2009.

7. Σταδιακή κατάργηση δυνατότητας για λήψη μειωμένης σύνταξης στο 50ό έτος της ηλικίας με την προσθήκη ενός έτους με αρχή το 2010 και τη συμπλήρωση του 55ου έτους.

Χρόνια πολλά και Καλή χρονιά στη Χαλκιδική, από τον Μπάμπη!