Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2010

Εκδήλωση Ενημέρωσης στην Ορμύλια

Ευχαριστούμε τη Νομαρχία Χαλκιδικής...


...που μέσα από το facebook της μας δίνει τεράστιες ευκαιρίες να κάνουμε γνωριμίες σ' όλο τον κόσμο!
Εμείς θα σας παρουσιάζουμε μία ενδιαφέρουσα γνωριμία κάθε εβδομάδα (θα ικανοποιηθούν όλα τα ...γούστα!).
Για τους πολύ βιαστικούς μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Χαλκιδικής, τομέας ...πολιτισμού και τουρισμού, στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας!
Δείτε επίσης: To Facebook της Νομαρχίας Χαλκιδικής ....και κάποια από τα μέλη του!
Πρόποση για το νέο έτος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ
Δεύτερη συνεχόμενη μουντή Πρωτοχρονιά. Πέρυσι η διεθνής οικονομική κρίση και το μείγμα αγωνίας και απογοήτευσης για τα επεισόδια που είχαν κάψει τον τόπο. Εφέτος οικονομική ασφυξία που απειλεί τη χώρα με παύση πληρωμών και τον πληθυσμό με κακουχίες.
Υπάρχει μέσα σ΄ αυτή τη σκοτεινιά κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, ένας λόγος να στηρίξει με χαμόγελο τις προπόσεις μας για το νέο έτος; Εξ αντικειμένου, σίγουρα ναι. Οχι μόνο επειδή το κράτος διαθέτει ανεκμετάλλευτο πλούτο και ...>>>>>

επενδυτικές ευκαιρίες, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να δώσει ανάσες και ώθηση, όπως διαβάζουμε στην ειδική αρθρογραφία. Αλλά και επειδή, σε πείσμα των στατιστικών, η κοινωνική πραγματικότητα δείχνει ότι έχουμε περιθώρια και «θυσιών» και παραγωγικότερης προσπάθειας.

Οχι ότι συμμερίζομαι το επιχείρημα «οι ταβέρνες είναι γεμάτες». Πρώτον, επειδή δεν είναι- όχι πάντως στην έκταση που το λέμε. Η πολυτελής κατανάλωση ασφαλώς επιζεί, υπάρχουν άλλωστε πολλοί με τη δυνατότητα να τη στηρίζουν. Το «μάζεμα» στη ζωή των πολλών είναι όμως ορατό- από τον περιορισμό των εισαγωγών έως την πτώση της λιανικής ζήτησης. Δεύτερον, επειδή οι ταβέρνες δεν είναι το προσφορότερο τεκμήριο ευμάρειας- εκτός αν θεωρούμε ότι η αναψυχή θα έπρεπε ακόμη και σήμερα να είναι προνόμιο των ευπόρων.

Επίσης, δεν συμμερίζομαι ότι κανένας, δήθεν, δεν αντιμετωπίζει αληθινό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί που περνούν δύσκολα και μια κοινωνία που επιθυμεί τη συνοχή και τη συλλογική αξιοπρέπεια οφείλει να τους στηρίξει. Δεν πένεται όμως ο ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας, ούτε δρέπουν τα οφέλη της παραοικονομίας μόνο οι μεγαλοεπαγγελματίες, ούτε πεινούν ή σκοτώνονται στη δουλειά όλοι οι αγρότες. Η ίδια η κατανάλωσή μας, πολύ φυσιολογικά (και χωρίς καμία τύψη γι΄ αυτό), έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια κοντά στα δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα, με μεγαλύτερο ποσοστό της για είδη που δεν συγκαταλέγονται στα πρώτης ανάγκης, εξ ου και συρρικνώθηκε τόσο απότομα με τα πρώτα νέα της οικονομικής κρίσης.

Εχουμε άρα το περιθώριο να συμβάλουμε σε μια συλλογική προσπάθεια νοικοκυρέματος χωρίς να υποφέρουμε ιδιαίτερα. Οπως έχουμε το περιθώριο παραγωγικότερης εργασίας (απόδειξη ότι η χώρα διέθρεψε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες) και μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα.

Μόνο που η αξιοποίηση αυτών των αντικειμενικών περιθωρίων προϋποθέτει σχετική βούληση- και κόπο. Χαρακτηριστικά που πόρρω απέχουν από την αξίωση να μας δανείζουν οι ξένοι φτηνά (είναι, άκουσον, «κερδοσκόποι», λες και έως χθες τους νομίζαμε εθνικούς ευεργέτες), να είμαστε αργόμισθοι εμείς και να πληρώνουν φόρους οι άλλοι.

Δεν είναι παράξενο, βέβαια, να τα θέλει κανείς όλα. Κατά Μάικ Ροζάκη, «ε, τι τα θες, έτσι είν΄ η ζωή». Το ίδιο όμως λένε και οι δανειστές μας: άπληστοι εμείς, άπληστοι και εκείνοι- μόνο που αυτοί έχουν το χρήμα, ενώ εμείς δεν έχουμε άλλα περιθώρια.

Καλή μας χρονιά. Μπορούμε.

radioblogspot: Κάθε Σάββατο βράδυ από 9 ως 11 στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου (908 FM)

Επιστροφή λοιπόν, με κάτι που ονειρευόμουν από τα χρόνια της εφηβείας.
Καιρό τώρα γυροφέρνει στο κεφάλι μου η ιδέα.
Αναρτήσεις που με συγκινούν να τις παρουσιάζω σε μια ραδιοφωνική εκπομπή και να γίνονται αντικείμενο συζήτησης με ακροατές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο
Να διαλέγω αγαπημένες μουσικές και τραγούδια.
Και γιατί όχι, αν υπήρχε η ανταπόκριση, να γίνει διαδραστική ...>>>>>

η εκπομπή με παρέμβαση μέσω των blogs, με αμεσότητα σε όσα ακούγονται στην εκπομπή, μια και θα υπάρχει η δυνατότητα ακρόασης και μέσω του διαδικτύου
Έχω την ελπίδα, πως με αυτόν τον τρόπο, θα έρθω πιο κοντά σε ανθρώπους που αγάπησα μέσα από αυτή την δραστηριότητα του bloging.
Mε την ευκαιρία να ευχαριστήσω το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου και προσωπικά τον Νίκο Ζέλιο για την εμπιστοσύνη και την υπομονή να μάθω όσα είναι απαραίτητα, προκειμένου να έχει μια τεχνική αρτιότητα η εκπομπή, πέρα από την θεματολογία.
Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου πως η θεματολογία της εκπομπής δεν θα ακουμπά στην πολιτική επικαιρότητα και την δημοσιογραφική ανησυχία των δημοσιογραφικών - πολιτικών blogs, αλλά στην καλλιτεχνική φύση και την ευαισθησία των ανθρώπων.
Αλλά κυρίως, όπως έλεγε και ο αλησμόνητος Frank Zappa

" Η πληροφορία δεν είναι γνώση.
Η γνώση δεν είναι σοφία.
Η σοφία δεν είναι αλήθεια.
Η αλήθεια δεν είναι ομορφιά.
Η ομορφιά δεν είναι αγάπη.
Η αγάπη δεν είναι μουσική.
Η μουσική είναι το καλύτερο απ' όλα".

Για μένα η μουσική είναι το παν.

Σας περιμένω λοιπόν, με προτάσεις και συμμετοχή,από τις 9 μεχρι τις 11 κάθε Σάββατο βράδυ.
Καλή ακρόαση, κάνoντας κλiκ στο μπάνερ του ραδιοφώνου που βρίσκεται στην δεξιά στήλη του ιστολογίου
.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Επικίνδυνο για ελλιμενισμό σκαφών το λιμάνι της Νικήτης!

Με έγγραφο φωτιά η Κοινοπραξία εκτέλεσης του έργου κατασκευής του λιμανιού της Νικήτης προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και το Δήμο Σιθωνίας δηλώνει ότι με αυτά τα δεδομένα (Παρά τα επανειλημμένα έγγραφα που έστειλε στη Νομαρχία στις 11-07-08 και 22-09-08 δεν αντιμετωπίστηκε , το σοβαρό θέμα της απ' ε υ θ ε ί α ς εισόδου της κυματικής ενέργειας, από την είσοδο της λιμενολεκάνης, όταν πνέουν δυτικοί άνεμοι) δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί ...>>>>>

την ασφάλεια του έργου και των κατασκευών. Επίσης καλεί τους αρμόδιους να λάβουν το συντομότερο δυνατόν, τα κατάλληλα μέτρα στην είσοδο του λιμένα, για να αποσοβηθεί ο διαγραφόμενος κίνδυνος καταστροφών, εάν πνεύσουν Δυτικοί άνεμοι ίσης ή μεγαλύτερης έντασης.
Δυστυχώς τα γεγονότα πρόλαβαν την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων και το λιμάνι έζησε μαζί με τα σκάφη και τις εγκαταστάσεις του τον μεγαλύτερο εφιάλτη. Πέρα από τις καταστροφές , οι πλωτές προβλήτες δοκιμάστηκαν κατά το χειρότερο και πιο καταστροφικό τρόπο. Κλήθηκαν αυτές να παίξουν το ρόλο του κυματοθραύστη σε μια ταραγμένη θάλασσα όπου η ένταση του ανέμου ξεπερνούσε τα έξι με επτά μποφόρ. Τι περιμένουν οι αρμόδιοι να τις διαλύσει κι ύστερα να επικαλούνται ότι έφταιξαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Τα λιμάνια γι’ αυτό τα φτιάχνουμε κύριοι, για ν' αντέξουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες και να προστατέψουν ως καταφύγια τις περιουσίες αυτών που θα καταφύγουν εκεί με τα σκάφη τους για προστασία. Πρόκειται για την πιο κραυγαλέα περίπτωση έργου που δεν πληροί καμιά προϋπόθεση για να παραδοθεί. Και καλείται ο Δήμαρχος πριν το παραλάβει να αναθέσει σε μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συντάξουν το πόρισμα ολοκλήρωσης και ασφάλειας του έργου. Το Λιμάνι πρέπει άμεσα ν' αποκτήσει στηθαίο κυματοθραύστη από μπετόν στο νοτιά που το δέρνει αλύπητα και μάλιστα ενισχυμένο εξωτερικά με μεγάλες πέτρες ή ειδικές πυραμίδες. Ακόμα να κλείσει η μπούκα στον καιρό δυτικά και να σηκωθεί στηθαίο από μπετόν στον σταθερό προβλήτα της εισόδου. Αλλιώς να μη παραληφθεί το λιμάνι. Ας μην επιχειρήσουν να ξεφορτωθούν τις ευθύνες από πάνω τους οι αρμόδιοι. Θα μας βρουν μπροστά τους...
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Μεγάλο πράγμα η αναγνώριση και η βράβευση του Μίκη από τον υπουργό Εθνικής άμυνας και τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις !...Τα τείχη επιτέλους έπεσαν...

Ένα τραγούδι για τον Μίκη.

Ο βαθύς, ο πλατύς ποταμός,
ο ευθύς, ο μακρύς ο γαλάζιος,
της φυλής το ανέσπερο φως
οδηγός ολονών μας και φάρος.
&
Την Ελλάδα μας πήγες μπροστά,
όταν κάποιοι την πήγαιναν πίσω,
το ουράνιο τόξο ψηλά
κι όλοι εμείς στον αγώνα ξωπίσω.
& ...>>>>>


Τους παλιούς τους καιρούς τους βουβούς,
αψηφούσες με σθένος και θάρρος,
με μπουζούκια με λύρες κι αυλούς,
τραγουδούσες του αγώνα το κάλλος.
&
Κάθε νότα και μια καμακιά
στα ξενόδουλα μίσθαρνα στίφη,
κάθε νότα και μία γροθιά,
ώσπου ήλθε στο τέλος η νίκη.
&
Να ΄σαι Μίκη μας πάντα καλά,
της Πατρίδας το χρέος το θέλει,
δεν φοβάται φοβέρα καμμιά
όσο Μίκη ο ήλιος σου φέγγει.

Γιώργος Κανλής

Η αθηναϊκή ταβέρνα

Του Περικλή Κοροβέση
Η γιορτή είναι ένα είδος αρχέγονου κομμουνισμού που προϋπήρχε του χριστιανισμού.
Σε όλους τους πολιτισμούς, είτε αυτοί βρίσκονται στον Αμαζόνιο είτε στα λαμπρά, φωτεινά κέντρα του αναπτυγμένου καπιταλιστικού κόσμου, υπάρχει μια ποικιλία γιορτών. Συχνά είναι ιδεολογικά φορτισμένες. Και μια κυρίαρχη γιορτή μπορεί να συμπεριφέρεται εχθρικά σε μια προηγούμενη, άσχετα αν έχει λεηλατήσει όλο το τελετουργικό της. Αυτή η φόρτιση μπορεί να είναι εθνικιστική ή θρησκευτική. Αλλά στην ουσία, δεν αναιρείται η σημασία της γιορτής. Γιορτή είναι η συλλογικότητα. Στην ονομαστική μας γιορτή κοινωνικοποιούμε ...>>>>>

τον απομονωμένο εαυτό μας. Στο καρναβάλι ξεπερνούμε τα όριά μας. Και στο μεθύσι μας, γινόμαστε ποιητές.

Υπάρχουν άραγε ακόμα ταβέρνες, που σε τελική ανάλυση είναι το μόνιμο θεσμικό πλαίσιο της γιορτής; Σε αυτό το ερώτημα μας απαντάει πληρέστατα ο Γιώργος Πίττας με το βιβλίο του «Η Αθηναϊκή Ταβέρνα» (εκδόσεις Ινδικτος). Για αυτή τη δουλειά έφαγε περίπου είκοσι χρόνια από τη ζωή του. Δεν συνυπολογίζουμε τους μεζέδες που έφαγε, ούτε τα κρασιά που ήπιε. Υπάρχουν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα που δεν τα πιάνει το μάτι μας. Και ούτε φυσικά επιδοτούνται από πουθενά. Ευτυχώς, είχε τη συμπαράσταση της γυναίκας του, της αγαπημένης μας Μπήλιως Τσουκαλά, «που κοντά της σπούδασε και σπουδάζει την τέχνη της γραφής». Και πράγματι, αυτό το βιβλίο θα μπορούσε και να διαβαζόταν σαν ένα λογοτεχνικό κείμενο. Οι τριάντα ταβέρνες που επιλέγει θα μπορούσαν να ήταν και τριάντα εκλεκτά διηγήματα.

Δεν είναι στην αρμοδιότητα της στήλης η βιβλιοπαρουσίαση. Εντούτοις θεωρώ αυτή την έκδοση ένα πολιτιστικό γεγονός. Είναι μια εθνολογική μελέτη του λαϊκού τρόπου ζωής και διασκέδασης, όπου η ταβέρνα ήταν για όλους η οικογενειακή τους τραπεζαρία. Κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν πια. Αλλά κάποιες άλλες βρίσκονται σε πλήρη δράση. Και είναι μια πρόκληση στους καιρούς που ζούμε, όπου το δήθεν μοντέρνο και εμπορευματικό κάνει τον δημόσιο χώρο πανάκριβο και απωθητικό. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Γιώργος Πίττας ήταν από τους συνδημιουργούς του «Νέου Κατοικείν», αυτής της πρωτοποριακής επιχείρησης που ανέπτυξε τον σχεδιασμό του ελληνικού επίπλου που κράτησε περίπου μια εικοσαετία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο Πίττας κάνει και μια βαθιά βουτιά στην ιστορία της ταβέρνας, που διαβάζεται μονορούφι. Και παράλληλα πιάνει και το τραγούδι σε όλες του τις μορφές. Και εδώ ας μου επιτραπούν κάποιες ενστάσεις. Το λεγόμενο «ελαφρό τραγούδι» είναι αδόκιμος όρος. Σε αυτή τη σχολή του αστικού τραγουδιού χρωστάμε τραγούδια με υπέροχες μελωδίες και ανεπανάληπτους στίχους που είναι ζωντανά και έχουν ακόμα φίλους. Πολλά μαγαζιά ζουν από αυτά τα τραγούδια. Και μια που μπήκα στο κριτικό μέρος αυτού του σημειώματος, να σταθώ και λίγο στις ξένες κουζίνες. Δεν είναι μόδα. Κατά κανόνα είναι η κουζίνα των μεταναστών. Και κάθε χώρα έχει να επιδείξει τη δική της κουζινική ιδιοφυΐα, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που διαθέτει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις σε ξένες κουζίνες. Π.χ. τη μεγαλύτερη αλυσίδα ελληνικών εστιατορίων στη Στοκχόλμη την έχει μια λιβανέζικη φίρμα. Αλλο επενδύσεις, άλλο κουζίνα. Καλή μας χρονιά.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ! "Μήπως είναι ώρα να μιλήσει η δικαιοσύνη;"

Η παρακάτω επιστολή αναγνώστη από την "πολύπαθη" Νικήτη καταδικνύει δύο πράγματα, το πρώτο περιγράφεται με πλήρη σαφήνεια από τον συντάκτη και αποστολέα της, το δεύτερο είναι η πλήρης αδιαφορία των "ΜΙΚΡΟΑΡΧΟΝΤΩΝ" στις διαμαρτυρίες των Πολιτών, η απαξίωση στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ του ΠΟΛΙΤΗ για ενημέρωση και εξηγήσεις στο πού πάνε τα χρήματά του!
Δεν είναι η πρώτη φορά που θίγεται το θέμα από Πολίτες της Νικήτης! Κι όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει! Το πολύ-πολύ να βάλουν κανέναν υποτακτικό τους (έχουν και τέτοιους) να γράψει κανένα υβριστικό σχόλιο στις αναρτήσεις!!! Μέχρι εκεί όμως είναι "ικανοί"! Για τίποτα άλλο! Κάτι ξέρει ο Ραγκούσης και αποφάσισε να τους "εξαφανίσει" με τον Καποδίστρια 2! Να πάψει να υπάρχει αυτή η ΦΑΡΑ στο Ελληνικό πολιτικό στερέωμα!
"Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν ανήμερα της πρωτοχρονιάς στο λιμάνι της Νικήτης . Έξι μποφόρ νοτιοδυτικού ανέμου ήταν αρκετά για να μεταβάλλουν μέσα σε λίγη ώρα το λιμάνι στον πιο επικίνδυνο εφιάλτη για τους ιδιοκτήτες των σκαφών και τους αλιείς της περιοχής.
Για μια ακόμα φορά αναδείχτηκε σε όλο τους το μεγαλείο η προχειρότητα κατασκευής, οι εγκληματικές παραλείψεις, η αδιαφορία και η ανευθυνότητα όλων αυτών που έχουν την ευθύνη εποπτείας και υλοποίησης του έργου. ...>>>>>

Πλημμυρισμένο από άκρου εις άκρον απροσπέλαστο να προσεγγίσει κανείς το πλοίο του, με ζωντανή τη θάλασσα των έξι μποφόρ να μποσκάρει στο λιμάνι , να απειλεί τα σκάφη και να θέτει σε άμεσο κίνδυνο περιουσίες και εγκαταστάσεις.
Οι πλωτές προβλήτες έτοιμες να κομματιαστούν και να τις ρουφήξει η θάλασσα, και τα σταντ ηλεκτροφωτισμού και πυρόσβεσης να κινδυνεύουν να ξηλωθούν.
Ήδη έσπασε μια γέφυρα από την πλωτή προβλήτα και βυθίστηκε ενώ ξηλώθηκε το ένα σταντ πυρόσβεσης. Το ύψος του κύματος μέσα στο λιμάνι με το αναμάμαλο που δημιουργείται ξεπερνά το κυματισμό της ανοιχτής θάλασσας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο σκάφη και εγκαταστάσεις.
Χωρίς κυματοθραύστες στη νότια πλευρά το λιμάνι μετατρέπεται κάθε φορά σε γεφύρι της Άρτας. Στοίχειωσε... δεν έμεινε τίποτε στη θέση του. Δυτικά τον πρώτο κυματοθραύστη - σταθερή προβλήτα κυριολεκτικά τον καβάλησε το κυματισμό και τα πλωτά δοκιμάζουν τις αντοχές τους . Τα σκάφη χτυπιούνται από τον κυματισμό με κίνδυνο να κοπούν και να καταστραφούν.
Έλεος!!! Ντροπή!!! Επιτέλους σ' αυτό τον τόπο δεν ευθύνεται κανένας για τα λάθη , τις κακοτεχνίες και τις παραλείψεις που έγιναν;
Ποιος παρακολουθεί και εποπτεύει το έργο; Ποιος ευθύνεται για την λάθος μελέτη που έγινε με αποτέλεσμα να ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ και να μην έχει αυτή την ώρα η Νικήτη ασφαλές λιμάνι;
Μήπως είναι ώρα να μιλήσει η δικαιοσύνη; Ποια άμεσα μέτρα προστασίας πλωτών προβλητών και ελλιμενισμένων σκαφών ζήτησε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στις 19-10-09 με έγγραφό της η ανάδοχος κοινοπραξία και ποιους κινδύνους και παραλείψεις επισημαίνει και γιατί δεν εγγυάται την ασφάλεια του έργου;
Τι φοβάται;
(Η έγγραφη αναφορά της Κοινοπραξίας μαζί με βιντεοσκοπημένο υλικό στάλθηκαν και στη Νομαρχία και στο Δήμο Σιθωνίας)"
Δείτε και παλαιότερη ανάρτηση σχετική με το θέμα: Κακοτεχνίες στο λιμάνι της Νικήτης!

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!


Να είναι έτσι;

"Ακόμη και με έναν χρόνο ασφάλισης κάποιοι αλλοδαποί κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης και ΕΚΑΣ!!
Αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή της σύνταξης είναι οι μετανάστες να δηλώνουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς αν επιστρέψουν στη χώρα τους θα πάρουν από το ΙΚΑ μόλις 20 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές τους).
Για τον σκοπό αυτό σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δηλώνει ότι... διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα του.
Μάλιστα οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη, μπορούν ...>>>>>

στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το επίδομα -για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια- μπορεί να φτάσει μέχρι τα 230 ευρώ τον μήνα.
Έτσι έχοντας καταβάλλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξη μαζί με το ΕΚΑΣ μπορούν να φτάσουν μέχρι 720 ευρώ!
Το ΙΚΑ με αφορμή αντιδράσεις και ενστάσεις που εγείρουν τα συνδικαλιστικά όργανα κατά καιρούς επικαλείται ότι προχωρά σε διασταυρώσεις στοιχείων μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφορικό του σύστημα, ωστόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πολλοί αυτοί που ευνοούνται τελικά από το όλο σύστημα όπως λειτουργεί.
Το φαινόμενο τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα !
Τα ταμεία είναι μείον, αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα, μόνο μερικά χρόνια, βγάζουν σύνταξη ίση με τον βασικό μισθό την ώρα που... στη χώρα τους θα έπαιρναν μόλις 100 ευρώ», τονίζουν συνδικαλιστές, που ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί να σηκώσουν περισσότερο τους τόνους προς το παρόν, φοβούμενοι να μη χαρακτηριστούν «ρατσιστές».
Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή, και είναι σκληρή και άδικη για τους Ελληνες ασφαλισμένους.
Με βάση τη νομοθεσία και με έναν μόλις χρόνο δουλειάς, όταν πρόκειται για μετανάστες, μπορούν να πάρουν σύνταξη από το ΙΚΑ σε ηλικία 60 ετών οι γυναίκες και στα 65 οι άντρες.
Πώς λειτουργεί το «σύστημα»
Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο μέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσημα ενός, μέχρι και τριών χρόνων στην Ελλάδα, λαμβάνουν σύνταξη μέχρι και 600 ευρώ.
Μάλιστα οι περισσότεροι δεν διαμένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαμβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη.
Επιλέγουν βέβαια την Ελλάδα που ισχύει το καθεστώς της κατώτατης σύνταξης, δηλαδή περίπου 400 ευρώ, και έτσι μπορεί ένας μετανάστης συγκεντρώνοντας ένσημα 2 και 3 χρόνια να καταθέσει χαρτιά και να συνταξιοδοτηθεί.
Υπάρχουν περιπτώσεις μεταναστών με 1.000 ένσημα στην Ελλάδα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος μέχρι και 600 ευρώ, αφού αντί για αναλογικό τμήμα της σύνταξης, με βάση τα χρόνια ασφάλισης στη χώρα μας, λαμβάνουν την πλήρη προνοιακή σύνταξη και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στα οικονομικά των ταμείων.
Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε οι μετανάστες δικαιούνται για κάθε χρόνο παραμονής και ασφάλισης το 1/44 της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Στην Ελλάδα όμως σύμφωνα με το ισχύον σύστημα και για ένα μόνο χρόνο ασφάλισης δικαιούνται όλη την προνοιακή σύνταξη των 486 ευρώ και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για το ΙΚΑ.
Είναι μία ακόμη περίπτωση "αφαίμαξης" των οικονομικών των ασφαλιστικών Ταμείων υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές, αφού ουσιαστικά όσοι ευνοούνται εκμεταλλεύονται κενά της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Με βάση τις καταγγελίες πανελλαδικά της εύνοιας αυτής έχουν τύχει περίπου 10.000 μετανάστες που κοστίζουν στο Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα περί τα 30 με 40 εκατ. ευρώ !!!!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Το ζόμπι της Ελληνικής πολιτικής σκηνής μίλησε...


Κάτι ξέχασες! Τη Ντορούρα!... Τον Κυριάκο!... Εσένα!...
-Βρε... άει, χάσου!


Ανεβείτε και λίγο πιο πάνω! Κατά Χαλκιδική μεριά!

Καλό ταξίδι...