Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Για τον αγώνα των ελαιοπαραγωγών

Τελείωσε η συλλογή της πρασινοελιάς Χαλκιδικής και το εισόδημα που αποκόμισαν οι παραγωγοί, με τις εξευτελιστικές τιμές που έδωσαν οι έμποροι, δεν καλύπτει ούτε το μισό κόστος παραγωγής. Δεν παίρνουν οι παραγωγοί ούτε τα μισά χρήματα από όσα ξόδεψαν για την ελαιοκαλλιέργεια. Βρίσκονται σε πλήρη αδιέξοδο. Δεν μπορούν ούτε να ζήσουν ούτε και να καλλιεργήσουν. Οι έμποροι δεν αρκέστηκαν στην εξευτελιστική τιμή των 0,85 € που αρχικά έδωσαν για την πρώτη ελιά και τις τελευταίες μέρες την κατέβασαν στο 0,65 και 0,60 €, αποδείχνοντας ότι στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους γίνονται όχι μόνο αχόρταγοι --->>>
και αδίστακτοι ανθρωποφάγοι, αλλά και αποβλακωμένοι καταστροφείς της ελαιοκαλλιέργειας , πριονίζοντας δηλαδή το κλαδί που πατάνε.
Πάντα οι έμποροι κυνηγούσαν το μέγιστο κέρδος, τα τελευταία χρόνια όμως η απληστία τους ενθαρρύνθηκε από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική.
Με ευθύνη των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. καταργήθηκε κάθε προστασία του παραγωγού, καθιερώθηκα η λεγόμενη ελεύθερη αγορά, αχρηστεύθηκαν και εξοντώθηκαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Παραμερίστηκε κάθε εμπόδιο και άνοιξε διάπλατα ο δρόμος στην ασυδοσία των εμπόρων.


Η μόνη δύναμη που μπορεί ανακόψει τη φόρα των εμπόρων και να τους λογικέψει είναι ο αγώνας των ίδιων των αγροτών.


Και πράγματι έγινε φέτος ο πιο μαζικός αγώνας. Πρωτοφανής συμμετοχή, πρωτοφανές στα χρονικά της Χαλκιδικής ξεσήκωμα της αγροτιάς.


Η Συντονιστική Επιτροπή έθεσε τρεις στόχους στον αγώνα αυτόν:


1. Να μην παραδώσει κανένας παραγωγός ελιές στους εμπόρους με τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και δεν αφήνουν ένα μικρό κέρδος ικανό για την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας. Καθόρισε δεν σαν ικανοποιητικές τιμές το 1,40€ για τις πρώτες και ανά δέκα λεπτά κατώτερες ανά σκάλα μεγέθους. Τις τιμές αυτές έδωσαν οι έμποροι το 2008.


2. Να περιφρουρηθεί ο αγώνας. Να συγκροτηθούν ομάδες παραγωγών που θα περιφέρονται με τα αγροτικά αυτοκίνητα στα ελαιοπαραγωγικά χωριά, να δημιουργούν κλίμα ενθουσιασμού, αλλά και στιγματισμού και αποθάρρυνσης των εμπόρων και μεταποιητών και των τσιρακιών τους.


3. Να πιεστεί η κυβέρνηση για να αναγκαστεί να μας προστατεύσει από την ασυδοσία των εμπόρων με καθορισμό κατώτερων τιμών και με την ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων που διαθέτουν εργοστάσια επεξεργασίας ελιών για να μπορούν να παρεμβαίνουν υπέρ των παραγωγών.


Πως παλεύτηκαν οι τρεις αυτοί στόχοι;


1.Στην Τρίγλια και στα γύρω χωριά οι ελαιοπαραγωγοί επικαλούμενοι ωριμότητα παραδόθηκαν στους εμπόρους από τα μέσα ακόμα του Σεπτέμβρη με την εξευτελιστική τιμή των 0,85 €.


Κάποιοι για να διευκολύνουν τους εμπόρους στο σπάσιμο των αγροτών πρέπει να πήραν και κάτι παραπάνω• τα 30 αργύρια που λέμε.


Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής (Μουδανιά) μπήκε στην Τρίγλια για να εκτονώσει δήθεν την κατάσταση παίρνοντας τις ελιές που κινδύνευαν να γίνουν με την ωρίμανση ακατάλληλες, όμως γενίκευση την παραλαβή και άνοιξε την πόρτα στους εμπόρους.


Αρνητικό ρόλο έπαιξε και η δίκαια απεργία των φορτηγατζήδων, που έδωσε άνεση στους εμπόρους να περιμένουν, αφού έτσι κι αλλιώς δεν είχαν πώς να μεταφέρουν τις ελιές.


Όλοι αυτοί οι παράγοντες επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των ελαιοπαραγω-γών και των υπόλοιπων χωριών και άρχισε και εκεί μέρα με τη μέρα να προστίθενται στα ελάχιστα αρχικά τσιράκια των εμπόρων και άλλοι παραγωγοί, εγκαταλείποντας τον αγώνα.


2. Στην περιφρούρηση του αγώνα συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι ελαιοπαραγωγοί, μέχρι και 500 αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώνονταν στους κόμβους Ολύνθου, Καλυβών και Ορμύλιας για να εξορμήσουν στα ελαιοπαραγωγικά χωριά. Ξεσήκωναν τον κόσμο με τις κόρνες, ενθάρρυναν τους παραγωγούς να κρατηθούν και αποθάρρυναν τους εμπόρους και μεταποιητές.


Συχνά, λίγοι ευτυχώς παραγωγοί κυρίως νεαροί, προσπερνούσαν τη Συντονιστική Επιτροπή και οδηγούσαν τη φάλαγγα των αυτοκινήτων σε άλλη κατεύθυνση από την προκαθορισμένη. Αυτό δημιουργούσε κάποιες ανωμαλίες, δεν σημειώθηκαν όμως επεισόδια ή υπερβολές, απλώς έχανε τον έλεγχο η Συντονιστική Επιτροπή και δεν εκπληρώνονταν στον καλύτερο βαθμό ο στόχος αυτών των εξορμήσεων.


3. Στην κατεύθυνση να πεισθεί η κυβέρνηση να βάλει το χέρι της, γίνονταν συνεχείς προσπάθειες με επανειλημμένα έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με ομιλίες στις συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών και τηλεοπτικές εμφανίσεις όπου καυτηριάζονταν η αντιαγροτική πολιτική και η αδιαφορία της κυβέρνησης, με την πορεία 100 αγροτικών αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και την προβολή του αγώνα από τις ημερήσιες εφημερίδες Θεσσαλονίκης και Αθηνών και τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, με την αξιοποίηση κομμάτων, βουλευτών και παραγόντων της Αυτοδιοίκησης. Εξέδωσαν ανακοινώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα μας οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή οι βουλευτές Βαγιωνάς της ΝΔ, Τζέκης του ΚΚΕ και Αμανατίδου του ΣΥΡΙΖΑ.. Εκφράσανε την αλληλεγγύη τους οι Νομάρχες Θεσσαλονίκης Ψωμιάδης και Χαλκιδικής Ζωγράφος, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Περιφερειάρχης Μπόλαρης και οι δήμαρχοι Ορμύλιας, Πολύγυρου, Μουδανιών και Τρίγλιας.


Είναι χρέος μας να εξάρουμε την ιδιαίτερη συμβολή στον αγώνα μας του βουλευτή του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη που έδινε το παρόν σε όλες σχεδόν τις συγκεντρώσεις μας, που μπήκε επικεφαλής της πορείας μας στη Θεσσαλονίκη στο πρώην Yπουργείο Μακεδονίας, που προκάλεσε με την επίκαιρη ερώτηση του, συζήτηση στη βουλή για τον αγώνα των ελαιοπαραγωγών Χαλκιδικής και ανάγκασε τον αρμόδιο Υφυπουργό Γεωργίας να ομολογήσει δημόσια μεταξύ άλλων ότι υπάρχει καρτέλ εμπόρων, που πρέπει να σπάσει.


Δηλώσεις για τον αγώνα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής έκανε στη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης και υποσχέθηκε ότι θα δει πώς θα ενισχύσει οικονομικά τους ελαιοπαραγωγούς και ότι θα έρθει ο ίδιος στη Χαλκιδική να εξετάσει επί τόπου τα προβλήματα μας.


Με όλες αυτές τις ενέργειες προβλήθηκε το πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής στο πανελλήνιο και ασκήθηκε η μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση.


Είμαι βέβαιος ότι και οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας δεν μπορεί να μη μετέφεραν τις ανησυχίες τους στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, γιατί σύντομα θα αποδοκιμαστούν από τον κόσμο που τους ψήφισε. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο.


Ένας πολύ μικρός αριθμός παραγωγών, ευτυχώς πολύς μικρός, ενοχλούνταν από την προσπάθεια της Συντονιστικής Επιτροπής να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση. Προσπαθούσε να στρέψει τον αγώνα μόνο ενάντια στους εμπόρους και μεταποιητές και τους λίγους παραγωγούς που δεν συμμετείχαν στον αγώνα ή που στην πορεία τον εγκατέλειψαν, και να μένει στο απυρόβλητο η αντιαγροτική πολιτική και η αδιαφορία της κυβέρνησης.


Στις 28 του Σεπτέμβρη ύστερα από είκοσι μέρες συνεχών κινητοποιήσεων κάτω από τον κίνδυνο να γίνει η ελιά από την ωρίμανση ακατάλληλη για επεξεργασία και να χάσουν οι παραγωγοί και αυτά τα λίγα ψίχουλα που τους πρόσφεραν οι έμποροι με τις εξευτελιστικές τιμές, η Συντονιστική Επιτροπή πρότεινε στους συγκεντρωμένους ελαιοπαραγωγούς στον κόμβο της Ολύνθου την αναστολή του αγώνα και την αποδέχτηκαν ομόφωνα.


Οι έμποροι νίκησαν. Θα βγουν δίπλα κερδισμένοι αφού η «ελεύθερη αγορά» τους επιτρέπει να πουλούν στον καταναλωτή ακριβότερες της ελιές, παρότι τις πήραν από τον παραγωγό φθηνότερες.


Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε. Έμεινε πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμπόρων.


Ας ξέρουν όμως και οι έμποροι και οι κυβερνήσεις τους, ότι τα κούτσουρα που έριξαν και θέριεψαν τη φωτιά που καίει κάτω από τα πόδια του παραγωγού θα τον ξαναβγάλουν σύντομα στον δρόμο πιο αποφασισμένο, πιο έμπειρο, μαζί με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα και θα νικήσει.


Θα σαρώσει την «ελεύθερη αγορά» μαζί κι αυτούς, που ενώ οι ίδιοι τη θεσμοθέτησαν και την επέβαλαν, την επικαλούνται σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο, όμως καθόλου δεν τους εμποδίζει όταν δίνουν δισεκατομμύρια στις τράπεζες, όταν δίνουν τα ταμεία του Οργανισμού Απασχόλησης στον εργοδότη, όταν καθορίζουν τις τιμές του ρεύματος στις οποίες υποχρεούται η ΔΕΗ να αγοράζει από τους αετονύχηδες παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών. Το φετινό μαζικό ξεσήκωμα, έδειξε ότι η αγροτιά τους πήρε χαμπάρι. Φτάνει πια το δούλεμα. Ως εδώ και μη παρέκει.


Χριστόφορος Στεφανίδης
Πρόεδρος Αγροτικού Συν/σμού Ορμύλιας
μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε αυτούς που πάλεψαν μέχρι το τέλος.
Οι άλλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την ξεφτίλιστική τιμή και την υποθήκη του μέλλοντος των παιδιών τους.
Ειναι ντροπή ο αγροτικός κόσμος να της Χαλκιδικής να είναι τόσο κοντά στην νίκη και να χάνει επειδή ο κοντόφθαλμος φιλοτομαρισμός ορισμένων τους ώθησε στο ξεπούλημα του εμπορεύματος τους αλλά και της ψυχής τους.

Ανώνυμος είπε...

Yparxei agrotikos sinetairismos Ormylias?
Kati ktiria fantasmata gnwrizw egw k ena tempelxanio (me mandia ideologias) pou ton katestrepse k autoxrizetai proedros sta kanalia...
Ftanei tosa pou fagate esy k i klika sou k mas ferate s'auti tin katastasi...
K anti na kryftite exete moutra k milate....

Ανώνυμος είπε...

O Δρεβελέγκας που είναι ρε μάγκες;
Αυτός ο μεγάλος αγροΠΑΤΕΡΑΣ.
ο ΜΈΧΡΙ ΧΘΕΣ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ που ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.
Τι έγινε; "κουράδα" έχει ο στόμας του; Α ΡΕ κατι σοσιαΛΗΣΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ας ξυπνήσει κάποιος τον κ.Στεφανίδη...και τους υπόλοιπους.

Αυτό το θέμα δυστηχώς υπάρχει τα τελευταία 2 χρόνια και πάντα θυμώμαστε να κάνουμε συγκεντρώσεις και τα λοιπά, ντεμέκ αγώνα πριν απο την συλλογή. Συγκεκριμένα φέτος-6 Σεπτέμβρη συνάντηση στον Αγ.Μαμα και 15 άρχιζε η συγκομιδή. Μετά την συλλογή θα κάνουμε τίποτα ή τώρα έχει εκλογές.

Να ρωτήσω, οι ομάδες περιφρούρισεις παρέδωσαν τελικά ελιές ή θα τις βγάλουν λάδι? Μέγιστο σφάλμα που στραφίκατε κατά συγκαλιεργιτών. Μόνο εφέ, δυστηχώς.

Πρόταση, ιδέα για την συντονιστή που παλεύει. Όλοι οι παραγωγοί έχουν τιμολόγια στα χέρια τους. Δεν λέω να πιέσεται αλλά να εκβιάσεται τις εταιρίες να πληρώσουν σε 40 ημέρες. Έχετε τα κότσια κύριοι?

Τέλος, όλοι εσείς που ενδιαφέρεστε πραγματικά για την ελιά, παρακάψτε όλους αυτούς τους γραφικούς προέδρους των ανίπαρκτων συνεταιρισμών, ας δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Συγνώμη αλλά ο κύριως στην φωτό τι καινούργιο να μας πει, τι διαφορετικό, τι προτοπώρο?

Αυτά, συγνώμη αν στεναχώρησα κάποιους, παραγωγός είμαι και εγώ και είμαι θλυμένος που για ακόμη μια φορά πούλησα στο 0,85 την ελιά.