Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά – ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ για την μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική

Ας ξεκινήσουμε με κάποια βασικά ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν από την παρακολούθηση της συζήτησης που γίνεται ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα»
Πόσοι από τους υποστηρικτές της επένδυσης έχουν διαβάσει την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την ανάπτυξη των μεταλλείων; Αν τη διάβασαν με ποιον και σε ποια διαδικασία συζήτησαν και έλυσαν τις δεκάδες απορίες που λογικά θα σχηματιστήκαν στο μυαλό τους; Εφόσον έχουν πειστεί τελικά από τα επιχειρήματα της Εταιρίας, γιατί ποτέ δεν συμμετέχουν σε ένα ισότιμο διάλογο με την άλλη άποψη αλλά αποκλειστικά καταφεύγουν στην κατασυκοφάντηση αυτής και των εκφραστών της (οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι διαβασμένοι στο θέμα);
Οι ενεργοί πολίτες που αρνούνται --->>>
την επένδυση κατηγορούνται για φανατικοί την στιγμή που ο μόνος αποδεδειγμένα φανατικός με την επένδυση είναι ο Πάχτας (γιατί άραγε;).


Κατηγορούνται για ψεύτες τη στιγμή που ο μόνος αποδεδειγμένα ψεύτης είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που δεν τήρησε ούτε γραμμή από τις δεσμεύσεις της στην προηγούμενη έγκριση περιβαλλοντικών όρων όπως διαπιστώνει και η ΕΠΙΤΗΡΩ.


Τι μας λένε λοιπόν οι φερόμενοι ως υποστηρικτές της επένδυσης:


Ισχυρίζονται ότι η υδροφορία του Κάκκαβου δεν κινδυνεύει. Μα το παραδέχεται αυτολεξεί η ίδια η πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Και αν δεν κινδυνεύει ποια είναι η αναγκαιότητα του φράγματος του Γοματίου και μάλιστα κατά προτεραιότητα έναντι αυτών του Χαβρία και του Ολύνθιου


Αναπαράγουν το παραμύθι της ακαριαίας τήξης τη στιγμή που αποδεδειγμένα είναι ακατάλληλη και δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο για ανάκτηση χρυσού από μεταλλεύματα και η ίδια η εταιρία στην ΠΠΕ δεν αποκλείει την χρήση άλλων μεθόδων δηλαδή την ΚΥΑΝΩΣΗ.


Χρησιμοποιούν τους 300 σημερινούς εργάτες ως άλλοθι τη στιγμή που ο μόνος που εκβιάζει τους εργάτες με απόλυση είναι η ίδια η εταιρία, σε περίπτωση που δεν υλοποιήσει το τερατώδες σχέδιο της, ενώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την εργασία σε αυτούς και σε ακόμη περισσότερους με τα υπερκέρδη που ήδη έχει εξασφαλίσει από τις υπεραξίες χάρη στην σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο.


Κατηγορούν τους συγχωριανούς του Σαββατοκύριακου ότι δεν νοιάζονται για την ερήμωση των χωριών, αντί να βλέπουν σε αυτούς τους κατ’ επιλογήν κατοίκους έναν πολύτιμο σύμμαχο για μια άλλη ανάπτυξη.


Παρουσιάζουν την επένδυση ως το μάννα εξ΄ ουρανού παραβλέποντας ότι η βόρεια Χαλκιδική δεν είναι ακόμη έρημος. Κτηνοτροφία, μελισσοκομία, εκμετάλλευση βιομάζας, υλοτομία, εξειδικευμένες καλλιέργειες (π.χ. μανιτάρια), οινοποιεία και πόσα άλλα, είναι λέξεις άγνωστες για αυτούς. Ο εναλλακτικός τουρισμός ο οποίος αλλού (π.χ. στην Κορσική στη Γαλλία, αλλά και στη δική μας Τήλο) έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, χλευάζεται ως «ανάπτυξη με τα γαϊδουράκια».


Για το βασικότερο (και μη μετρήσιμο σε ευρώ) αγαθό της ποιότητας ζωής που εξασφαλίζει η ύπαρξη και μόνο του παρθένου δάσους και το οποίο θα χαθεί για πάντα για τις επόμενες γενεές δεν λένε κουβέντα.


Εξ’ αιτίας της ένδειας των επιχειρημάτων τους επιλέγουν για τον εαυτό τους το ρόλο του θεατή και του χειροκροτητή πεπεισμένοι για το ότι το έργο θα γίνει … ελέω Πάχτα. Και ελπίζουν σε μια θέση εργασίας στο κάτεργο, με την ίδια πελατειακή αντίληψη που όλοι κατά τα άλλα ξορκίζουν.


Απέναντι σε αυτό ποια είναι η απάντηση


Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να την περιμένει από αυτόν που εμφανίζεται ως εναλλακτική για το Δήμο Αριστοτέλη τη στιγμή που αυτός ήταν η κυβερνητική επιλογή για της Δημοτικές Εκλογές. Αυτός ήταν που του ανατέθηκε η μεταφορά των επιταγών του Μνημονίου στην περιοχή. Και είναι επιταγή του μνημονίου η άνευ όρων παράδοση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής στο αδίστακτο κεφάλαιο. Ούτε φυσικά από τους επίδοξους καθεστωτικούς περιφερειάρχες οι οποίοι δηλωμένα είναι υπέρ της επένδυσης.


Ούτε φυσικά είμαστε τόσο μωροφιλόδοξοι ώστε να αυτοπροταθούμε ως σωτήρες της Χαλκιδικής από τον οδοστρωτήρα της ανάπτυξής τους. Η δική μας παρέμβαση στις περιφερειακές εκλογές στη Χαλκιδική έχει στόχο την αναθέρμανση της συζήτησης με πολιτικούς όρους σε μια περίοδο στείρας εκλογολογίας και την τοποθέτηση της σε μία βάση από την οποία θα αναζητηθούν εκείνες οι διέξοδοι που θα ξεπερνούν τα όρια που βάζει ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός της εποχής του Μνημονίου


Ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί ο μονόδρομος είναι να διαχυθεί η συζήτηση σε όλο τον λαό της Χαλκιδικής και να καλεστεί να συμμετέχει στις επιτροπές αγώνα, τις υπάρχουσες και σ’ αυτές που θα δημιουργηθούν, σε κάθε χωρίο. Να χτιστεί μια νέα συντροφικότητα μεταξύ των κατοίκων χάρη στην οποία όλοι θα μπορέσουν να δούν τη βελτίωση της δικής τους ζωής μέσα από τη βελτίωση της ζωής του γείτονά τους.


Με συνεχείς παρεμβάσεις να πιεστούν όλα τα αρμόδια όργανα αυτοδιοίκησης να επιστρέψουν ως απαράδεκτη την ΜΠΕ της εταιρίας και του ΥΠΕΚΑ, ως πρώτο βήμα στον αγώνα για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από Ζώνη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.


Η νίκη των κατοίκων της Ολυμπιάδας πριν από 8 χρόνια δείχνει ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
υποψηφιος αντιπεριφεριάρχης χαλκιδικης


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

..ποιος έδωσε το ηθικό, νομικό, λογικό , οικονομικό δικαίωμα και λόγο στον Χρ.Παχτα @Ελληνικος Χρυσός ..να καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας ... (λέτε να μην αγγίξει το χωριό του????) ...και την... υπεραξία του δασικού πλούτου του μεγαλύτερου δασαρχείου της χώρας .. μέσα σε 8 χρονιά .. αίσχος ...και ...εύγε .. πέτυχαν το ακατόρθωτο .. γκρέμισαν τον καπιταλισμό χιχχι

Ανώνυμος είπε...

Στεφανή είσαι υποψήφιος σε αντίπαλο συνδυασμό.

Γράφε λοιπόν με το όνομά κατέθεσε πολιτική πρόταση και άσε τα χιιιιι.

nikos είπε...

αφού καιρό τώρα με παρακολουθεις τόσο στενά ..και δεν την έχεις καταλάβει ... σε λυπούμε ειλικρινά ...και να πιστεύεις ότι παραμείνεις.... ανωνύμως

Ανώνυμος είπε...

ΌΣΟ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΙΔΑΝΙΚΆ,ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΞΊΕΣ,ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΆ ΤΟΥΣ ΚΡΎΒΟΥΝ ΈΝΑ ΚΟΜΆΤΙ ΠΑΤΡΊΔΑ,ΘΈΛΩ ΝΑ ΕΛΠΊΖΩ ΌΤΙ ΕΓΚΛΉΜΑΤΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΤΟΥ ΠΆΧΤΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΆΣΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

βρίσκεις?????

Ανώνυμος είπε...

προς 3 Νοεμβρίου 2010 11:58 μ.μ.

Ήρεμα πατριώτη και πρόσεχε να μην χύσεις τον καφέ!!!!

Δυστυχώς σε παρακαλουθώ που γράφεις μέρες τώρα χωρίς να καταθέσεις ένα επιχείρημα. Μόνο καταστροφικές προβλέψεις κάνεις που δεν έχουν την παραμικρή βάση.

Είσαι ένας μικρός Γκαιλίσκος, αλλά η εποχή που ο κόσμος έτρωγε κουτόχορτο πέρασε ανεπιστρεπτί.

Ανώνυμος είπε...

Δικέ μου....

Ξέκίνα την επανάσταση από την Πλατεία Αριστοτέλους γιατί η απήχησή σου στην εργατιά είναι κάτω του μηδενός.

Πάω στοίχημα ότι είσαι βολεμένος Δημόσιος Υπάλληλος.

Ανώνυμος είπε...

11:58

ΑΣΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΑ...
ΚΑΙ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ....
ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΆΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.....

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ είπε...

Δυστυχώς απο επιχειρήματα μηδέν. Δίκίο έχει ο υποψήφιος της αντικαπιταλιστικής αριστερας για την περιφερεια. Είπε 5 πράγματα επονύμως και βγήκαν καποιοί ανώνυμα να λοιδορήσουν.
Δηλαδή τι θέλετε να μας πείτε πως οι μόνοι μη βολεμένοι και σκεπτόμενοι λογικά ανθρωποι είναι οι οπαδοι της καταστροφής του περιβάλλοντος??
Εχετε σκεφτεί οτι με την λειτουργία αυτού του μεγέθους
μεταλλείων, θα καταστραφεί η αγροτική οικονομία και ο αγροτουρισμός της περιοχής, και οι άνθρωποί που απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς που θα βρουν μετάμεροκάματο για να ζήσουν? Και μαζί με αυτούς ένα σύνολο υπηρεσιών και επιστημόνων που είναι στενά συνδεμένοι με τις παραγωγικές δραστηριότητες τους, τι θα γίνουν?
Να πάν όλοι να γίνουν μεταλλεργάτες?
Εξάλλου τι θα σε νοίαζει για τη φυση με τα λευτά που θα παίρνεις ίσως να μπορείς να πάς για καμία βδομάδα το χρόνο σε ώραία μέρη οπως αυτά που θα μένουν οι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των μεταλλείων.Κάπου μακρια...