Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Ελληνικός Χρυσός: Σχεδιάζει νέες επενδύσεις

Τα σχέδια και οι δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στη Χαλκιδική
Την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους ενός δισ. ευρώ για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χαλκού, μόλυβδου, ψευδαργύρου, χρυσού και αργύρου, έχει δρομολογήσει η εταιρία, «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Όπως επισήμανε σε ημερίδα το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ...>>>>>>>

(με θέμα οι Θησαυροί της Βορείου Ελλάδος) ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», κ. Δημήτρης Κούτρας, τα οφέλη της Χαλκιδικής από αυτή τη δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλα.

Εάν υποτεθεί ότι όλα αυτά τα κοιτάσματα μετά την εξόρυξη, εμπλουτισμό και μεταλλουργική επεξεργασία τους, θα είναι εμπορικής αξίας 10 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές και εφόσον όλη αυτή η δραστηριότητα έχει μία απόδοση 10%, τότε για 40 χρόνια θα αναλωθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής σχεδόν 8 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ανάπτυξη
Ουσιαστικά θα μπορεί να βοηθηθεί η ανάπτυξη της Χαλκιδικής για τουλάχιστον 40 χρόνια από τα μεταλλεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πιλοτικό σχέδιο ανάπτυξης για την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων και σε άλλες μεταλλοφόρες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Δ. Κούτρα, η «Ελληνικός Χρυσός» μέχρι στιγμής σχεδίασε και πραγματοποίησε τις εξής δράσεις: Στο Μάντεμ Λάκο:

Μεταφορά των εργοστασίων εμπλουτισμού μέσα στα πρώτα 5 χρόνια παρουσίας της στην περιοχή από την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι στο Μάντεμ Λάκο, μία περιοχή εκτός οικισμών, που έχει σήμερα έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Στο μεταλλείο του Μάντεμ Λάκο συνεχίζεται η υπόγεια εκμετάλλευση με συνεχόμενη γόμωση όλων των στοών, νέων και παλαιών και με επιστροφή των παραπροϊόντων κατεργασμένων με τσιμέντο.

Την τελευταία πενταετία στο Μάντεμ-Λάκο καταργήθηκε η υγρή απόθεση αποβλήτων, δημιουργήθηκαν δύο νέες στοές προσπέλασης μεγάλων διαστάσεων συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων, υλοποιήθηκε νέα μονάδα κατεργασίας νερών μεταλλείου και πληρώθηκαν πάνω από 100.000 τ.μ. παλαιών στοών με τσιμεντοποιημένα αδρανή υλικά εκσκαφών.

Ακόμη στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας υλοποιήθηκαν τα εξής έργα:

Υπόγεια εκσκαφή του κοιτάσματος με τσιμεντοποιημένη λιθογόμωση.

Υπόγεια μεταφορά του προϊόντος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μάντεμ Λάκο. Γι’ αυτό θα κατασκευαστεί νέα στοά περίπου 8 χλμ, που θα συνδέει το Μάντεμ Λάκο και την Ολυμπιάδα. Έτσι δεν θα ενοχλείται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα κανένας υπάρχων δρόμος και οικισμός και δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στη φύση. Παράλληλα αποδίδεται όλη η παραλιακή ζώνη από την Ολυμπιάδα-Στρατώνι έως την Ιερισσό για τουριστική ή οικιστική εκμετάλλευση.

Για το κοίτασμα των Σκουριών προβλέπονται:

Για την εκμετάλλευση του θα υπάρξει μικτός συνδυασμός ανοικτής και στη συνέχεια υπόγειας εκσκαφής, καθώς απαιτείται η μικρότερη δυνατή έκταση γης.

Δημιουργία εργοστασίου εμπλουτισμού για συμπύκνωμα χαλκού-χρυσού.

Η μεταφορά των προϊόντων στο Μάντεμ Λάκο για τελική επεξεργασία, αφού έχουν εμπλουτιστεί, θα πραγματοποιείται από ξεχωριστό δρόμο γι΄ αυτό το σκοπό.

Δεν απαιτούνται φράγματα, αφού παράγονται ως παραπροϊόντα στερεά αδρανή και όχι υγρά, αλλά θα κατασκευαστούν μ’ αυτά επιχώματα, τα οποία θα φυτεύονται διαδοχικά μετά τη δημιουργία τους.
ΠΗΓΗ

52 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο παιδιά !!!!!!! για την επιλογή της αναδημοσίευσης φαίνεται ότι ο κούτρας έσει την ανάγκη της δικής σας υποστήριξης.

Ανώνυμος είπε...

τσιμεντοποιημένα αδρανή υλικά εκσκαφών.
Για ποιό λόγο ο κ. Κούτρας φοβάται να πει ότι χρησιμοποιείται στη λιθογώμοση απόβλητο. Γνωρίζει η εταιρεία ότι παρανομεί και συνειδητά λέει ψέμματα. Ας μας πει τουλάχιστον σε τι αναλογία είναι το τσιμέντο με το απόβλητο για να πέσει πολύ γέλιο.
Για ποιό λόγο δεν αναφέρει ότι η εξόρυξη δεν γίνεται με μετροπόντικα όπως αναφέρει η άδεια αλλά αραδιάζει κουβέντες για μη όχληση.
Πότε θα γίνει η στοά από Ολυμπιάδα και πως αφούδεν είναι ετοιμη γίνεται η μεταφορά από Ολυμπιάδα υπόγεια.
Γιατι δεν αναφέρει για τις σκουριές πόσες χιλιάδες στρέμματα θα χρειαστούν αλλά μας λέει όμορφα ελάχιστο χώρος.
Γιατί δεν αναφέρει τι θα γίνει ο υδροφόρος ορίζοντας των σκουριών που σήμερα ποτίζει όλα τα χωριά της περιοχής αλλά μας λέει για δενδροφυτεύσεις.
Καταλέβετέ το. Ολοι αυτοί οι φωστήρες αφού στεγνώσαν την Ελλάδα με τα υπερκοστολογημένα έργα τους και τους χαρίσαμε και τους δρόμους να τους εκμεταλεύονται θέλουν τώρα να μας πάρουν και τη ζωή μας. Την επιθυμία μας για δουλειά την έχουν γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνη. Φράγκο δεν δίνουν για το αύριο το δικό μας και της πατρίδας μας. Πως θα την ξεχρεώσουν αυτοί που την χρεώσαν. Την ακόρεστη δίψα τους για πλούτο θέλουν να ικανοποιήσουν και τίποτε άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Το άγγιγμα του Μίδα
Ο Ηρόδοτος γράφει για τον Μίδα ότι είχε έναν κήπο στην κοιλάδα κάτω από το όρος Βέρμιο με εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας και με μια πηγή με δροσερό νερό, το οποίο ο Μίδας ανακάτεψε με κρασί και το πρόσφερε στον Σιληνό, θεότητα του κρασιού και συγγενή του Διονύσου, τον οποίο φιλοξενούσε επί δέκα μέρες. Ήθελε να τον μεθύσει για να μάθει τα μυστικά της σοφίας του. Οι Φρύγες έχουν έναν παρόμοιο μύθο όπου η πηγή τοποθετείται στο Θύμβριο της Φρυγίας, αναφέρουν δε ότι όταν ο Σιληνός αποκάλυψε τα μυστικά του στον Μίδα, εκείνος την ενδέκατη μέρα τον οδήγησε κοντά στο Διόνυσο.
Ευχαριστημένος ο θεός του είπε ότι μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή. Ο Μίδας ζήτησε να μετατρέπεται σε χρυσάφι ο,τιδήποτε άγγιζε. Αρχικά ο Μίδας απέκτησε μεγάλη δύναμη από την ικανότητά του αυτή, αργότερα όμως κατανόησε τη λανθασμένη επιλογή του, όταν, ακόμα και το φαγητό που έτρωγε, γινότανε χρυσάφι...

Ανώνυμος είπε...

Ποιά 40 χρόνια ανάπτυξη λέμε? Πόσο εργατικό δυναμικό θα χρειαστούν νομίζετε στην εποχή του αυτοματισμού? Και ποιους νομίζετε ότι θα πάρουν βρε Ελληνάρες, εσάς να σας χρυσο-πληρώνουν ή εισαγόμενο φτηνό εργατικό δυναμικό? Ας μου απαντήσει κάποιος

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΡΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ.....

Ανώνυμος είπε...

Είμαι φίλος και μέλος του "3feeet halkidiki news" (erasitexniko blok). Θα σας συγχαρώ καταρχήν για την "συνεργασία" αλλά θέλω να κάνω μία παρατήριση. Τα Blok δημιουργήθηκαν για να βρει λόγο ο απλός πολίτης, ο καθημερινός αγωνιστής, αυτός που δεν έχει άλλο βήμα να εκφραστεί (σε μια εποχή διάχυτης φήμωσης...). Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να δεχτώ ότι η Ρεσπέντζα αντιγράφει καθεστωτικά δελτία τύπου... Αυτή η δημοσιοποίηση σύντομα θα παρελάσει από όλα τα κανάλια... Εσείς τί σχέση έχετε με την υποστήριξη τέτοιων θέσεων???

Υ.Γ. Όταν δημοσιοποιηθεί κ κάτι από τους αντιφρονούντες των μεταλλείων είναι καλό να αναφερθεί επιτέλους ότι "άλλο ο παπάς, άλλο ο Τόλης και άλλο οι εκατοντάδες νέοι (πάσης ηλικείας) σε όλη τη Χαλκιδική που εναντιώνωνται σε τέτοιου είδους καταστροφικές λογικές. Και όσοι κρίνεται εξ αποστάσεως... πάτε μια βόλτα στο βουνό..."

Ανώνυμος είπε...

3.06 για ποιά φαντάσματα μιλάς? Ολοι όσοι εναντιωνόμαστε φαντασμένοι είμαστε λες? Δες λίγο τον τρόπο εξόρυξης και μετά έλα να αναλύσουμε θετικά και αρνητικά

Ανώνυμος είπε...

4.11
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ??? ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΜΕ ΡΗΤΡΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ...
ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ????

Ανώνυμος είπε...

Είσαι πολύ μεγάλος γνώστης φίλε 2:14μμ. Μας τα λες πολύ εμπεριστατομένα! Γιατί όμως βγάζεις και μια τάση να γίνεις Χαλίφης στη θάση του Χαλίφη; Μήπως ζηλεύεις κάτι.......

Ανώνυμος είπε...

Εσύ 3:06 αν δεν είσαι Ελληνάρας (όπως μας χαρακτηρίζεις) τί είσαι; Τολμάς να μας το πείς κατάφτσα στα χωριά μας; Για να ξέρεις δεν υπάρχει κανένας από ,όπως το λες και οι μισθοί το 2009 στα δικά μας χωριά και στις δικές μας τσέπες ξεπέρασαν τα 10 εκατομύρια ευρώ, χώρια οι συντάξεις απ΄ τα μεταλλεία. Πόσος κόσμος στα χωριά μας ζει μ΄ αυτά τα λεφτά;;; Μήπως και οι περισσότεροι σαν και σας από την σύνταξη του μπαμπά τους δεν την βγάζουν;;; Η σας φτάνουν τα 20ευρα που σας μοιράζουν για να κάνετε μπάχαλο τις ημερίδες;;; Και για ποιούς άραγε θέλετε να φυλάξετε τα μεταλλεία.........

Ανώνυμος είπε...

ναι ρε φίλε 5.19

ολοι αυτοι που ήταν στα μπλοκα της Ολυμπιαδας και πετουσαν πετρες στα λεωφορια των εργατών στην Στρατονίκη ήταν τοσο οικολόγοι που στην πρώτη ευκαιρία τρυπώσαν απο τους πρώτους για να πιάσουν δουλιά.

Αν ξανακλεισει όπως το 2003 θα σας πω για ποιά άλλη ανάπτυξη μιλάτε

Ανώνυμος είπε...

προς 3.06 μ.μ.

Μήπως θα κάνουν καλύτερα να προσλάβουν μόνο ξένους; Η περιοχή ούτε το θέλει το έργο, ούτε είναι σε θέση να το εκτιμήσει. Προτιμά να πιστεύει τα ψέματα κάποιων επαγγελματιών τραμπούκων που παρουσιάζονται ως νέοι προφήτες, παρά τις δηλώσεις της εταιρείας.

Οι ξένοι και πιο φθηνοί είναι και δεν έχουν τέτοια προβλήματα...

Εγώ θα 'θελα να μην γίνει ποτέ αυτό το επενδυτικό σχέδιο και να κλείσει το μεταλλείο που λειτουργεί σήμερα. Έτσι και αλλιώς δε θα υπάρχει πρόβλημα, αφού η τοπική κοινωνία τόσο πολύ δεν το θέλει. Οι μοντέρνοι προφήτες θα βρούνε σίγουρα άλλους πόρους ανάπτυξης.

Ανώνυμος είπε...

Γεγονός ειναι οτι όλοι εσεις που εχετε οικολογικές ανησυχίες, είστε τόσο μορφωμένοι που θαυμάζει κανεις τον αεξάντλητο πλούτο της γνώσης σας.
Απο που να αρχισει κανεις την γνωση σας στην Χημεία στην Μεταλλουργία στην Γεωλογια. Εσχάτως μας προεκυψε και ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 5.19. Αν γινόταν σωστές υποδομές σ' αυτή τη χώρα τα χωριά μας δε θα χρειάζονταν μεταλλεία για να λυθεί το θέμα της ανεργίας.Τα μέρη μας δεν είναι άγονα και χέρσα.Πιστεύω βλέπεις κι εσύ ότι είναι όχι μόνο πανέμορφα, αλλά και κομβικά σημεία με πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης.Σκέψου μόνο αν διαχειρίζονταν τέτοια μέρη μια ευρωπαική κυβέρνηση, πως θα τα αξιοποιούσε. Σίγουρα όχι με επιφανειακή εξόρυξη. Δηλαδή εσύ τους εμπιστεύεσαι στο ότι δε θα καταστρέψουν για να ξεζουμίσουν (και μόνο) τα μέρη που μεγάλωσες? Κι ότι μόλις ρουφήξουν ότι υπάρχει θα τα παρατήσουν όλα ρημάδι? Τότε τί θα γίνει με την ανεργία? Θα σε βοηθήσει κανείς νομίζεις? Μου δίνετε την εντύπωση όλοι εσείς που είστε υπέρ ότι νομίζετε πως όλα θα παραμείνουν ως έχουν και απλά θα δουλεύουν και τα μεταλλεία.Δεν είναι έτσι παιδιά. Ούτε θα είναι όπως ήταν τόσα χρόνια το σκηνικό.Και αναφορικά με το για ποιούς φυλάμε τα μεταλλεία...Αν ήταν στο χέρι μου αγαπητέ, θα τα έδινα στους Χαλκιδικιώτες που μένουν εκεί γύρω..Και πάλι με επιφύλαξη.. Αλλά και με την ελπίδα μιας σωστής διαχείρισης των κοιτασμάτων και παράλληλα προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από πλήρη αξιοποίηση αποβλήτων..

nikos είπε...

Ρ. Πάντως σας θαυμάζω .....την δημοσιογραφική και επαγγελματική δεοντολογία …..Άξιος ο μισθός Σας…λέτε και σε αυτό να είστε πρώτη στη Χαλκιδική μας .....

Ανώνυμος είπε...

φιλε 2.14

Μάλλον τα χεις μπερδέψει λιγάκι. Αυτά συμβαίνουν όταν χρησιμοποιείς μόνο μία πηγή πληροφόρησης. Στο μόνο που έχεις δίκιο είναι ότι δεν χρησιμοποιείται η μέθοδος μηχανικής εξόρυξης. Δεν χρησιμοποιείται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, με τους οποίους συμφωνεί και το ΥΠΕΚΑ. Δε μπορείς όμως να πεις ότι δεν υπήρχε η θέληση και δεν το προσπάθησαν, γιατι αυτό θα 'ταν ψέμα. Ξέρεις πόσο χρήματα θα εξοικονομούσαν αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μηχάνημα; Τέλος πάντων, αν σ' ενδιαφέρει να μάθεις πραγματικά, κάνε έναν κόπο και ενημερώσου σοβαρά.

Το ίδιο συμβαίνει και με την λιθογόμωση. Και βέβαια μπαίνουν τα απόβλητα εμπλουτισμού με ένα μικρό ποσοστό τσιμέντο και νερό. Είπε ποτέ κανείς κάτι άλλο; Ισχυρίστηκε ο Κούτρας κάτι άλλο; Αυτός δεν είναι ο σκοπός της λιθογόμωσης;

Και τέλος, αυτήν τη μπούρδα με τον υδροφόρο ορίζοντα των Σκουριών, μην την επαναλαμβάνετε και τόσο συχνά, γιατί θα σας πάρουν στο ψιλό. Ήδη στα υπουργεία στην καλύτερη περίπτωση δυσανασχετούν όταν διαβάζουν τις ανοησίες που γράφουν οι καταγγελίες των διαφόρων φωστήρων σας. Στην χειρότερη περίπτωση για σας γελούν.

Η θεωρία της αποστράγγισης του υδροφόρου ορίζοντα των Σκουριών, προσφέρεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων σε άλλους φωστήρες όπως ο κατά τ' άλλα συμπαθείς Κρίτων Αρσένης, ή ο καθ' όλα αντιπαθής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Προσφέρονται μόνο για φθηνή πολιτική και τίποτα άλλο. Ανοίξτε κανά βιβλίο, ρωτήστε κανέναν πραγματικό γνώστη. Καλό θα σας κάνει.

Salve

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 5.32. Να είσαι σίγουρος ότι θα βρεθούν άλλοι πόροι ανάπτυξης. Θα είχαν βρεθεί εδώ και δεκαετίες αν δεν είχε επαναπαυθεί η περιοχή στην "Αγία Τρύπα" όπως τη λέγανε. Για τη Χαλκιδική μιλάμε, όχι για την έρημο Γκόμπι.

Ανώνυμος είπε...

«Θα ρθεί μέρα, που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους, που οι πολλοί μη κατέχοντες θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση…»
(Αριστοτέλης Ωνάσης)

Ανώνυμος είπε...

φίλε των 5.55
Μάλλον εσύ τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα και τα στρογυλοποιείς κατα πως σε βολεύει. Να τα δούμε ένα ένα.
Για τη λιθογόμωση βεβαίως και συμφωνώ μαζί σου ότι το υλικό αποτελείται από απόβλητο+λίγο τσιμέντο+νερό. Το περίεργο είναι γιατί ο κ. Κούτρας στην ανακοίνωσή του να το παρουσιάζει σαν τσιμέντο+ αδρανή υλικά εκσκαφών. Μήπως γιατί στις μελέτες δεν προβλέπεται απόβλητο αλλά κάποιο άλλο υλικό που να είναι πράγματι αδρανοποιημένο? Ρώτα και κάποιο άσχετο με την περιοχή αν το τσιμέντο πρέπει να είναι λίγο ή όχι.
Για τον μετροπόντικα. ¨οταν βγάζεις μία άδεια λειτουργίας για να πουλάς καφέ δεν μπορείς να το λειτουργήσεις σαν μπουζουκτσίδικο. Δεν μπορείς ένα κτίρο χαρακτηρισμένο για χ χρήση να το κάνεις κάτι άλλο αν προηγούμενα δεν πας στην πολεοδομία και πάρεις την έγκριση για αλλαγή χρήσης. Ετσι και στο προκείμενο μπορεί όλα όσα λες να είναι σωστά αλλά δεν έπρεπε αφού διαπίστωσαν την αδυναμία χρήσης του μηχανήματος να καταθέσουν φάκελο για; νέα αδειοδότηση? Ξεχνάς ότι εκείνη την αδειοδότηση την πήραν κάπω από δομημένο οικισμό βασιζόμενοι στον μετροπόντικα? Δεν είναι λοιπόν τα πράγματα ε και τι έγινε. Και οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους.
Οσο για την μπούρδα του υγροφόρου ορίζοντα σε παραπέμπω στην μελέτη της ίδιας της εταιρείας όπου την υπάρχουσα στοά την αποκαλεί αποστραγκιστική με ότι σημαίνει αυτό.
Πάντως χαίρομαι που παρά το ότι διαφωνούμε συζητάμε και δεν βριζόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

5.47 πνευματώδες το σχόλιό σου αλλά τι θες να πεις? Μήπως να είμαστε ανιστόριτοι, είναι καλύτερα? Δε βοηθάς, απλά ειρωνεύεσαι.Ούτε την άποψή σου δε βοηθάς.

Ανώνυμος είπε...

φιλε 6.35 δεν έχω καμια σχεση με τον 5.55

Να συμφωνήσω και με τους δυο στον πολιτισμένο τρόπο που θελεται να κανετε διάλογο.
Το απόβλητο ειναι το υλικό που περίσεψε απο την αφαιρεση των μεικτων θιεουχων απο το μεταλλευμα που εξηχθει. Τα όποια αντδραστήρια χρησιμοποιηθηκαν ειναι ελάχιστα και ασταθή χημικά. Ωσ εκ τουτου ναι το απόβλτο ειναι αδρανές υικό και επιστρέφει απ' όπου εξήχθει.

saluti

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 7.01 αλλιώς μας τα έλεγε η Κ. Αδάμ σε επίσημες παρουσιάσεις στο Δ.Σ. Δεν είναι τόσο αθώα όσο τα περιγράφεις. Διαφορετικά γιατί τόσα έξοδα και φασαρία για φράγματα. Ας πάνε να τα πετάξουν σε μία χωματερή.

Ανώνυμος είπε...

Να τσακστεί να πάει απο κει πούρθε ο Κούτρας και όλοι οι παρατρεχάμενοι. Θa καταστραφεί όλη η βόρεια και νότια Χαλκιδική ( λόγω υδροφορίας Κάκαβου ) για να βγάλει όπως λέει το κράτος 8 δις με ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ του χρυσού που είναι περίπου στα 990 Ευρώ η ουγγιά ( 32 γραμμάρια )ή απο 31200 ως 32000 Ευρώ το κιλό - δείτε στο λίνκ - http://www.goldprice.org/spot-gold.html.
Με δεδομένο ότι η περιεκτικότητα της περιοχής σε χρυσό είναι 1 γραμμάριο ανα τόνου χώματος για να βγάλει 1 κιλό χρυσό θα χρειαστεί 1000 τόνους χώματος. Κι αυτό με τη σημερινή τιμή. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο χρυσός θα κρατήσει αυτή τη φούσκα τιμής για πάντα βεβαίως, και υπόψιν ότι 1 κιλό μόλις το 2000 κόστιζε μόνο 10000 Ευρώ και μόλις πέρυσι το 2009 - 20000 Ευρώ το κιλό. Αν μελετήσετε την ιστοσελίδα που σας δίνω πιο πάνω, θα δείτε οτι στατιστικά η τιμη του χρυσού έχει σήμερα μια απο τις υψηλότερες τιμές, και αναμένεται να κρατήσει για λίγο διάστημα 1-2 χρονια και μετά να πέσει διότι υπάρχει επίσης παραγωγή ανταγωνιστικών μετάλλων όπως ο λευκόχρυσος και το παλλάδιο που έχουν τιμές ανώτερες του χρυσού και καλύτερες ιδιότητες απο αυτόν.
Με δεδομένο επίσης ότι η παραγωγή δεν θα αποδόσει αμέσως αλλά μετά απο τουλάχιστον 2 χρόνια, ποιός μας λέει οτι θα εξακολουθήσει να είναι η εξόρυξη το ίδιο κερδοφόρα στο μέλλον και δεν θα μας μείνει απλά μια τεράστια περιοχή ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ! κατεστραμμένη ολοκληρωτικά απο το κυάνιο που αναγκαστικά χρησιμοποιείται στην επεξεργασία, και σημειωτέον έχει απαγορευτεί οριστικά στο Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία λόγω της μη συμφέρουσας σχέσης μεταξύ απόδοσης εξόρυξης και καταστροφής του πέριβάλλοντος;
Και εν τέλει γνωρίζουμε όλοι πως εννοείται η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα πολλά χρήματα στην εταιρεία, μεγάλα ποσά στις μίζες και τα κόμματα να το βουλώνουν, κάποια ψίχουλα συγκριτικά με τα κέρδη για μεροκάματα των εργαζομένων στα μεταλλεία, και δώρο τον καρκίνο, χαλίκωση,ολοκληρωτική καταστροφή ανεπανόρθωτη για αιώνες της περιοχής, μη δυνατότητα επαναφοράς στην προ εξόρυξης κατάσταση βεβαίως, αναγκαστική μετανάστευση των κατοίκων της περιοχής μετά απο 15 χρόνια, εφόσον θα έχουν ρημαχτεί τα πάντα και η ποιότητα ζωής στη περιοχή θα έχει υποβαθμιστεί οριστικά και αμετάκλητα πλέον. Καμμιά προκοπή δεν θα γίνει με το εργοστάσιο χρυσού, μόνο χάσιμο θα έχει η περιοχή και η Χαλκιδική γενικότερα.
Όσο για την ανεργία φίλοι που ζείτε σ'αυτές τις περιοχές, αναπτύξτε τον τουρισμό, πιέστε προς αυτή τη κατεύθυνση και μόνο ασφυκτικά τους αρμόδιους, καθότι ζείτε σ'ένα παραδεισένιο πανέμορφο τοπίο και καλό θα ήταν να παραμείνει έτσι και μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικα και δεν είναι αθώα περιέχουν αρκετεσ ποσότητες σε θειο υπο μορφή FeS2 (Σιδηροπυριτη) Πιστευω οτι καταλαβαίνεις πως αν οξειδωθεί παράγεται ελευθερο θείο και έχουμε όξινη απορροή. Με το υλικό όμως να εγκλοβίζεται με τα υλικά της λιθογώμοσης δεν έρχεται σε επαφη με τον αέρα και δεν έχουμε οξειδωση.
Πάντως νομίζω οτι ειναι καλλίτερα το υλικό αυτο να επιστεψει στον χώρο απο τον αφαιρέθηκε.

Ανώνυμος είπε...

Σημασία δεν έχει τι πιστεύεις εσύ ή εγώ αλλά τι λένε οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις. Και δυστυχως λένε πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που γίνονται. Αυτός είναι και ο λόγος της τοποθέτησης του κ. Κούτρα περί αδρανών υλικών. Οσο για την αποφυγή της όξυνης αποροής είναι αδύνατη με το ελάχιστο τσιμέντο που περιέχει το μίγμα. Δυστυχώς δηλητητιάζουμε τα πάντα υπόγεια και υπέργεια σκεπάζοντας το σκατό μας όπως η γάτα.

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρωματικά στο προηγούμενο σχόλιο,πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε πόσα εκατομμύρια τόνοι εδάφους θα πρέπει να μετακινηθούν, αλεστούν, επεξεργαστούν , για να καταφέρει το μεταλλείο χρυσού να έχει πραγματικά σοβαρά έσοδα.Όταν θες 1000 τόνους εδάφους για να πάρεις ΜΟΝΟ! 32 χιλιάρικα Ευρώ - με σημερινές πάντα τιμές -,βάλε έξοδα για πετρέλαια, μηχανήματα,τεράστιες παροχές νερού, ηλεκτροδότηση, εργασία,( αν όλα τα έξοσα βέβαια τα πληρώνει η εταιρεία εξόρυξης κανονικά ) και υπολογίστε ότι όλη η βόρεια και ανατολική Χαλκιδική θα γίνει σεληνιακό τοπίο! χώρια βέβαια την μόνιμη δηλητηρίαση του εδάφους για αιώνες όπως προείπα.
Επίσης ο χρυσός δεν είναι και το μέταλλο που έχει την πιο μεγάλη ζήτηση, δεδομένου ότι η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι για κοσμήματα - 80% για ηλεκτρονικά ( Υπολογιστές - κινητά τηλέφωνα - GPS κ.λ.π ) 10%, ιατρική και υψηλή τεχνολογία 10%,οι οποίες παραπάνω χρήσεις όμως, δεν απαιτούν τεράστιες ποσότητες χρυσού αναλογικά με την τεράστια παραγωγή κοσμημάτων , υπολογιστών,κινητών κ.λπ. για τον απλούστατο λόγο ότι η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού ανακυκλώνεται απο τα παλιά κοσμήματα,κινητά,υπολογιστές κ.λ.π. ( περίπου αξία 50 σέντς σε χρυσό χρησιμοποιείται για το κάθε κινητό και λιγότερο απο 3 ευρώ για κάθε υπολογιστή )και θα συνεχίσει έτσι, και μάλιστα με μεγαλύτερες αποδόσεις εφόσον η ανακύκλωση τελειοποιείται.
Οπότε προς τι το όφελος της Χαλκιδικής και της χώρας γενικότερα;;
Ασφαλώς και είναι ένα στρατηγικό μέταλλο που κάθε κυβέρνηση στο κόσμο οφείλει να το έχει στα θησαυροφυλάκιά της, αλλά αν δεν κάνω λάθος το 2003 - όταν η τιμή του ήταν μόλις 10000 ευρώ το κιλό - ο Σημίτης πούλησε ( για την ακρίβεια ''σκότωσε'') 20 τόνους χρυσό απο τους 81 συνολικά που είχαμε στους κολλητούς του μεγαλοτραπεζίτες της Αμερικής, οι οποίοι γνώριζαν βεβαίως ότι οι τιμές σήμερα μόλις 7 χρόνια μετά θα εκτινασόταν στο υπερτριπλάσιο! Και σήμερα; Οδεύουμε προς πτώχευση, απο αυτές τις υποτελείς πολιτικές απέναντι στους ισχυρούς. Άρα εν κατακλείδι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν έχουμε ή δεν έχουμε χρυσό αλλά ΒΑΣΙΚΌΤΕΡΟ ΑΠ'ΟΛΑ αν έχουμε τη διάθεση και την ικανότητα να διαχειριστούμε τον πλούτο μας.
ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ !

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω καλά "Δημιουργία εργοστασίου εμπλουτισμού για συμπύκνωμα χαλκού-χρυσού." Καλά μεθυσμένοι είναι ; Ποιος τους είπε ότι το θέλουν αυτό στη Μ.Παναγία ή στο Παλαιοχώρι ; Ήμαρτον θεέ μου !!! Αυτή αν είναι η ανάπτυξη άστην καλύτερα ... ξέρει καλύτερα ο Μαδεμ Λάκος και φυσικά η Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. Για να σώσουμε τις παραλίες άς καταστρέψουμε τα βουνα , ωραίο σύνθημα ΈΥΓΕ !!! Στα βουνά είναι οι ιθαγενείς για όλους αυτούς τους ..... ΝΤΡΟΠΗ .

Ανώνυμος είπε...

Ο αναγνώστης που γράφει κατεβατά γιά το χρυσό παρακαλείται να μην αγοράζει κοσμήματα γιά τη γυναίκα και τη φίλη του. Αφού εκεί πάει το 80 % του χρυσού όπως λέει, με το να μειωθεί η ζήτηση κοσμημάτων θα μειωθεί και η εξόρυξη. Βέβαια του διαφεύγει ότι ο χρυσός δεν είναι τυχαίο μέταλλο, αλλά πολύτιμο, γι αυτό και η τιμή του έχει φτάσει στα ύψη, άσχετα με τα κοσμήματα. Αλλά τί να εξηγείς τώρα σε τέτοιους τύπους.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 3.56 η ΡΕΣΠΕΤΖΑ ελάχιστα δημοσιεύει ευνοικά για το χρυσό. Τα περισσότερα κείμενα που έχει δημοσιεύσει είναι αντίθετα. Δυστυχώς πρέπει να σε πληροφορήσω ότι είναι στο ίδιο κοπαδι ο Τόλης, οι οικολόγοι, τα μοναστήρια και τα οικόπεδα. Δυστυχώς όλοι αυτοί παρασέρνουν και τα νέα παιδιά. Οσοι δεν ταχουν καταλάβει όλα αυτά,ας κάτσουν καλύτερα στο βουνό που λες !!

Ανώνυμος είπε...

9.34 τι μπλεξίματα είν' αυτά με Τοληδες κλπ κλπ δε μπορούμε ξεκάθαρα να συζητάμε ένα θέμα με τα δεδομένα του και να καταλήγουμε στην αλήθεια, πρέπει να δημιουργούμε και μία γενικού ενδιαφέροντος σύγχυση έτσι για ποικιλία? Και μη χειρότερα

Ανώνυμος είπε...

Όταν δεν έχετε τίποτα να πείτε, βάζετε τη γνωστή κασέτα "Τόληδες, μοναστήρια" για να αποπροσανατολίσετε τη συζήτηση. Η συζητηση δεν αφορά κανέναν προσωπικά, αφορά το μέλλον όλης της περιοχής.
Κανένα επιχείρημα έχετε; Κάτι να πείτε για να μας πείσετε ότι είναι για το καλό μας το μεταλλείο των Σκουριών έχετε; Ότι είναι για το καλό μας να καταστραφεί το δάσος και να αποστραγγιστούν τα νερά;
Αν δεν έχετε (που δεν έχετε) τίποτα σοβαρό να πείτε, αφήστε τα φτηνά κολπάκια. Δεν πιάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι κάτοικοι τις Β Χαλκιδικής
Οι υποστηρικτές των μεταλλείων έχουν απόλυτο δίκιο…
Αν φύγει η μαμά εταιρία και σταματήσει η εξόρυξη δεν θα έχουμε καμία ανάπτυξη και θα μας φάει η ανεργία… δείτε τι έπαθαν ο Μαρμαράς, η Νικήτη, τα Μουδανιά, η Κασσάνδρα, η Καλλικράτεια, που δεν έχουν μεταλλεία… Καμία ανάπτυξη… Θέλετε να μας φάει το σκοτάδι σαν αυτούς?

Σκύλος μαύρος

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον κύριο ή κυρία 12:02.


Οι εμπλεκόμενοι με την Ελληνικός χρυσός , έχετε γίνει πλέον μεσημερούδες της Χαλκιδικής και αναμασάτε τα ίδια πράγματα. Ετσι ο Τόλης αλλιώς ο Τόλης, έτσι ο Εφραίμ, έτσι οι χαπακωμένοι έτσι και αλλιώς οι οικολόγοι οι πληρωμένοι!!!!

Αυτά όλα που κολλάνε με την επιστολή όλων των επιστημόνων που υπέγραψαν για το κυάνιο???? Που κολλάνε με το νερό που χύνεται ανεξέλεγκτα????
Επαναλαμβάνεστε ανοήτως. Αλλά τέτοια γίδια που είστε τι άλλο να πείτε. Αυτά σας είπαν να λέτε τα αφεντικά αυτά λέτε.
Μέχρι εκεί σας κόβει. τέλος πάντων. Γένιτι του γρούν΄ μουδίστρα???????????
Εγώ άλλο θέλω να ρωτήσω.
Ολα αυτά που λέτε τα πιστεύετε?

Ανώνυμος είπε...

Ρεσπέντζα καλή είσαι στην προπαγάνδα. Τα αρπάζεις και εσύ απ τον κούτρα να υποθέσω?

ladiavitis είπε...

Υδροφορος οριζοντας της περιοχης
ενας σπανιος οικολογικος παραδεισος
Μολυνση κι ασχημια
Ποσο αφρονες μπορει να ειμαστε αν επιτρεψουμε την καταστροφη του Κακαβου.
Ποσο διαφερει αυτο απο το να πουλησουμε τη μανα μας;

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, ξέρω τι θα πεις. Ότι δημοσίευσες αυτό το άρθρο όπως δημοσιεύεις και άρθρα των αντίθετων στα μεταλλεία, ότι όλοι έχουν δικαίωμα να εκφραστούν στο μπλογκ κ.λ.π.

Μόνο που αυτό που έβαλες εδώ δεν είναι "έκφραση" κανενός! Αν μας έβαζες μια ανακοινωση των εργαζομένων π.χ. θα το καταλάβαινα. Αυτό είναι σκέτη προπαγάνδα του Κούτρα, αναδημοσιευμένη από οικονομική εφημερίδα. Γιατί άραγε; Έχεις μπει κι εσύ στο παιχνίδι να μας "πεισεις";

Αν θέλεις να γίνεις φερέφωνο των οικονομικών συμφερόντων, να μη σε εμποδίζουμε... Αλλά φυσικά δεν θα σε διαβάζουμε κιόλας!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι η εταιρεία δεν μπορεί να πείσει το κόσμο ότι και να κάνει.
Ακόμα και αν φέρει τα κομάντα του ισραηλ δουλειά ΔΕΝ θα κάνει.
Και αυτό φάνηκε καθαρά απο τις τελευταίες πολύ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ αναρτήσεις.
Μπορούν να συνεχίσουν την καταστροφή στο στρατώνι και στη στρατονικη αλλά για τα άλλα.......
σάμπως δεν θα μπορέσω.....

Ανώνυμος είπε...

H λειτουργία των μεταλλειων αφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας απο τον τόπο.
Να φυγουν τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε λαδιαβιτη

Τι σχεση μπορει να έχει ο παραδεισος με τον υδροφόρο ορίζοντα??
Αυτα τα ηρωικα και πένθημα μας φάγανε και αφήνουμε την ουσία.
Χιλιάδες χρόνια υπάρχει η μεταλλεία στα μέρη μας και εγινα 50 και βλέπω στο Στρατώνι καλλίτερες συνθήκες ζωής απο πλευρας περιβάλλοντος και ευημερία όταν λειτουργει το μεταλλείο.
Γιατι επιμενεται κάποιοι να φέρεται τον κόσμο σε απογνωση κλεινωντας την μοναδικη πηγη βιοπορισμου του τόπου μας, με αστήρικτα επιχηρηματα....

Ανώνυμος είπε...

Ολοι οι ενδιαφερομενοι βλεπω ειστε πολυγραφοτατοι ευαισθητοι και γραμματιζουμενοι!!!!!Μακαρι να ειναι για καλο....Αν και πολυ αμφιβαλω...Το πρωτο που θα μου πειτε σχεδον ολοι εσεις:«Και ποιος καθοριζει ποιο ειναι το καλο»...Ελα ντε ειναι τοσο δυσκολο, ειδικα αυτην την περιοδο....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 9.55. Μοναδική πηγή βιοπορισμού δεν είναι τα μεταλλεία. Έτσι κάνανε να είναι και προσπαθούν να μας πείσουν γι αυτό.Σε καμιά περίπτωση τα επιστημονικά επιχειρήματα δεν είναι αστήρικτα.Και πολύ καλά κάνεις και αναρωτιέσαι γιατί επιμένουμε.Γιατί άραγε? Έτσι μας ήρθε να ζούμε φτωχοί?Αυτό που βλέπεις τόσα χρόνια με τη λειτουργία των μεταλλείων δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πάει να γίνει.Άλλο θέλουν να κάνουν και μας αποπροσανατολίζουν με το έλα μωρέ τόσα χρόνια τι πάθαμε...Θέλει προσοχή το θέμα.

nikos είπε...

Πάντως… θα μου επιτρέψετε να σας πω και την γνώμη μου ότι… δεν πρόκειται για χρυσό που λάμπει ..αλλά για κάτι που όταν σας βομβαρδιστεί ο κωλος σας την νύχτα ……φωσφορίζει …ας περιμένουμε λίγο….. και ας βγω ψεύτης

Ανώνυμος είπε...

κυριοι,απο τα αρχαια χρονια ως σημερα εξοριχθικαν 90 εκατομυρια μπαζο σε ολα τα σημεια τισ βορειου χαλκιδικης,στις σκουριες συμφωνα παντα με την προκαταρκτικη μελετη τις Ε.Χ θα εξοριχθουν πανω απο 200 εκατομυρια στην 10ετη 12ετη δραση της... τα συμπερασματα δικα σας...
(στην μελετη μιλαει ρητα η δραστηροποιηση της σ αυτο το πλανο ειναι 18 χρονια,εγς που την διαβασα τον αριθμο 12 τον συναντησα πολλες φορες)

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ είπε...

Προς τους φίλους αναγνώστες που αντιδρούν με την ανάρτηση:
Φίλοι μας δείτε (έτσι πρέπει) το πράγμα από την αντίθετη πλευρά, δίνεται η δυνατότητα του αντίλογου από τον οπποιονδήποτε, σε αντίθεση με τα ΜΜΕ που δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα!
Δεν είναι κακό που δίνεται η δυνατότητα να σχολιάσουμε αποφάσεις ή δημοσιεύματα ή μήπως θεωρούν κάποιοι καλύτερο να μένουν από παντού ασχολίαστα;
Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δε φοβάται το διάλογο!
Διαχειριστής Ρ1

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση για τον αν μπορεί να αναπτυχθεί διαφορετικά η β. Χαλκιδική και γιατί στο διάολο τόσα χρόνια δεν αναπτύσσεται υπάρχει σε ανάρτηση της Ρεσπέντζας λίγο πιο πάνω.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Φυσικά της νότιας Χαλκιδικής. Της ήδη τουριστικής.

Η άλλη Χαλκιδική δεν χρειάζεται τη βοήθεια του κράτους για να αναπτυχθεί. Έχει τη μαμά εταιρεία. Τι να τον κάνει τον τουρισμό, έχει τα μεταλλεία.

Γι'αυτό δεν είδαμε και δεν θα δούμε ποτέ τίποτα διαφορετικό στα μέρη μας και θα παρακαλάμε την οποιαδήποτε εταιρεί για ένα ξεροκόματο. Γιατί οι επιλογές του κράτους γι'αυτήν την περιοχή είναι να μείνει υπανάπτυκτη τουριστικά για να κερδίζουν οι Μπόμπολες.

ladiavitis είπε...

Αγαπητε μου φιλε 9,55.Την απαντηση τη δινει ο Αγγλος περιηγητης Ουρκουαρτ που επισκεφτηκε την περιοχη μας πριν απο 200 χρονια.
Σχολιαζοντας το λογο που ενω τα Μαντεμοχωρια ως επιχειρηση ειχε αποτυχει,ελιωνε Ισπανικα ταληρα για να στειλει στη Πυλη,ωστε να διατηρήσουν την αυτονομια τους.
Αναφερει παρακατω οτι οι κατοικοι γνωριζαν οτι ο μεγαλος πλουτος ειναι στην επιφανεια του εδαφους και οχι στα σπλαχνα του.
Αλλα αυτην τη γνωση την ειχαν καποτε και οχι τωρα.
Ετσι η Στρατονικη που ειναι το πλουσιοτερο χωριο απο πλευρας πορων στη περιοχη,σημερα κοντευει να σβησει.
Επείγει να αποχαρακτηριστεί η περιοχη ως μεταλευτικη,οσο εργαζονται ακομα ανθρωποι μας στο εργο,ωστε παράλληλα να αναπτυχτουν νεες μορφες οικονομικης δραστηριοτητας.
Ειναι πολλα αδερφε μου,που μπορουμε να κανουμε γι αυτον τον τοπο αν τον αγαπαμε.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με την ΜΠΕ για τις Μ.ΠΕΤΡΕΣ η"μαμα"καλη μας εταιρεια επρεπε την εξορυξη να την κανει με ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑ και οχι με φουρνελα.Εαν τον ειδατε εσεις να τον δειξετε και σε εμας. Α..ξεχασα οι θορυβοι που ακουμε στην ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ δεν ειναι τα φουρνελα, θα πρεπει να ειναι ΟΙ ΚΛΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑ.
ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΙΟΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το λαδιαβίτης εχει σχεση με το ΕΛΑΔΙΑΒΑ παλια συνοικια του Δημου Ιερισου????
Και φυσικά μπορουμε να κανουμε για αυτον τον τόπο γιατί όντος τον αγαπαμε. Πρόσεξε κατι δεν θεωρώ τον απατεώνα Ρουμάνο (Τιmis) οτι έχει αγαθές προθέσεις για μας και την περιοχή μας. Ουτε ο τροπος που εκχωρήθηκε η εταιρεια στους Κουτρομπομπολες ενδεδειγμένο.
Ομως ο ορυκτός πλουτος ειναι ένας σοβαρός πόρος. Με σωστή διαχείρηση μπορούμε να έχουμε και καθαρό περιβάλον και ανθρώπους να ζουν καλά.
Μιλάς για την Στρατονίκη και τους πόρους της. Ποιοι ειναι αυτοί. Η υλοτομία??? Ηταν ο αδελφός μου υλοτόμος και ξέρω. Απο κτηνοτροφία ασε καλλίτερα...
Επειδή όλοι οι επλεκόμενοι όπως τους χαρακτήρησα παραπάνω είναι αναξιόπιστοι ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να μετεχουμε σε επιτροπές για να ελεγχουμε αν τηρούνται οι διαδικασίες.
Δικιο έχει ο Σβουριώτης ο προλαλήσας αλλά αντι να διακωμοδουμε μια κατασταση δεν ειναι πιο φρόνημο να την καταγγέλουμε????
Ωραία η ιστορικη αναδρομη μου ειναι γνωστη. Αυτοι πασχίζαν τοτε να διατηρήσουν ζωντανή μια επειχήρηση με κάθε τροπο. Έγραψα πιο πάνω για αστήρικτα επειχηρηματα. Επιμένω. Να ακούω απο επιστήμονες τις όποιες ενστάσεις έχουν το καταλαβαίνω και θα το συζητησουν οι αρμόδιοι. Το τι όμως έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια δεν λέγεται.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 9.28. Το καλό όλοι μας το θέλουμε. Αν υπήρχε λογική σ'αυτόν τον τόπο δε θα συζητούσαμε καν τώρα. Η φωνή που υψώνει ο κόσμος είναι για τη λογική της άρπα κόλλας. Το σημερινό μεταλλείο μπορεί να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί με τα δεδομένα της εποχής ώστε να εξασφαλίσει πολλά χρόνια εργασίας στους κατοίκους και να επιδιώξει κέρδη ακόμα και από την επεξεργασία αποβλήτων σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογίες,με κορυφαίο οικονομικό και οικολογικό αποτέλεσμα χωρίς να παρεμποδίζει και την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων! Η λογική όμως της επιφανειακής εξόρυξης και η χρήση ακατάλληλων ουσιών δεν ωθεί ουσιαστική και μακροχρόνια ανάπτυξη και αυτό είναι που πολεμάμε! Δεν έχει λογική ούτε από οικονομικής απόψεως μία επένδυση η οποία μετά άπό ανάλυση κόστους-οφέλους αποδεικνύεται μη συμφέρουσα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Πως μας ζητάνε να μπούμε στη λογική 12 χρόνια? Και μετά? Είναι βαριά ερωτήματα αυτά και οι μόνες απαντήσεις που μας δίνουν είναι επιφανειακές..
Στην εποχή των επιδοτήσεων, της πράσινης ανάπτυξης, του κορεσμού πρώτου και δεύτερου ποδιού, δε μας πείθουν ότι δε μπορούν να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο διαφορετικά.

taskar είπε...

για ποια ανάπτυξη μιλάτε με τα (all inqlusive) και με τα 60 ένσημα το χρόνο και άν τα κολλήσουν; Αν θεωρείτε αυτή ανάπτυξη τα ξενοδοχεία ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Ανώνυμος είπε...

Καλά λες 4.01. Καλύτερα να τα ρημάξουμε όλα και να γίνει η Χαλκιδική κρανίου τόπος απ τα δηλητήρια. Να φύγουν και τα παλιοξενοδοχεία.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ...ΤΟΣΟ ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΤΕ!!!ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ 8Α ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ!ΤΑ ΟΦΕΛΗ 8Α ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ!