Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

Η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ διαμαρτύρεται...

H RESPENTZA διαμαρτύρεται εντόνως προς τον Αρχηγό της Ν.Δ. για την αντικατάσταση του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Κυρίου Βασιλείου Πάππα!
Η RESPENTZA εκτιμά πως: Ο κ. Σαμαράς πρέπει να διορθώσει το ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος του για να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος του Βασιλείου Πάππα!
Επίσης η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών των Χαλκιδικιωτών, και όχι μόνο, υπέρ της στήριξης του πρώην Γ.Α.Ε. και την αποστολή διαμαρτυρίας στον αρχηγό της Ν.Δ.!
Υ.Γ. Έχει προγραμματισθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, "στ' Κουρού του πλατάν", με την έλευση του νέου έτους!

Παράταση προθεσμίας καταβολής τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010, η οποία κανονικά έληγε την προσεχή Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου. Η παράταση ισχύει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.
Για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, δίδεται η δυνατότητα να το πράξουν έως τις 15/1/2010.

Γ.Α.Παπανδρέου: Κάναμε λάθος με τα τέλη κυκλοφορίας!

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "λάθος" την υπάρχουσα ρύθμιση των τελών κυκλοφορίας, που έχει εξελιχθεί σε βραχνά για τους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.
Επίσης τόνισε ότι δεν ήταν επαρκής ο χρόνος της διαβούλευσης προκειμένου να εντοπιστούν οι κατηγορίες πολιτών που αδικούνται και να διορθωθούν τα λάθη. Πρόσθεσε ότι οι διορθώσεις που θα γίνουν θα αποδείξουν ότι "η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες".

Σήκωσαν παντιέρα...

"Όχι" στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου λέει η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ανασύρει τα γαλάζια σκάνδαλα και ιδίως το Βατοπαίδι με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Σύμφωνα με τα Νέα, η Ρηγίλλης επικαλείται τη δική της Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την προηγούμενη Βουλή και κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει εκ νέου μια αντίστοιχη κοινοβουλευτική έρευνα. ...>>>>>

Είναι γνωστό ότι έχουν παραγραφεί οι τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για όλα τα σκάνδαλα που απασχόλησαν τα προηγούμενα χρόνια την επικαιρότητα. Το ζήτημα με την υπόθεση Βατοπαιδίου, είναι ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται και μπορούν να αναδειχθούν, με κίνδυνο να βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα κάποιοι "δορυφόροι" του σκανδάλου, που έχουν μετακομίσει πια από το Μαξίμου και αναζητούν νέους ρόλους στο σύστημα Σαμαρά.

Η νέα ηγεσία της ΝΔ δεν λέει να υποστείλει την σημαία της διαφάνειας, συνεχίζει να την υψώνει ακόμα ψηλά και να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών στην υπόθεση Βατοπεδίου (βλ σύσταση δικής της εξεταστικής επιτροπής) .

Και αυτό , γιατί εδώ ταιριάζει το γνωμικό για τον νέο πρόεδρο, φύλαγε το στελεχιακό σου δυναμικό...για να έχεις το μισό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Σημερινή συνάντηση του ΥφΟΙΑΝ Μάρκου Μπόλαρη με την κυρία της Περιφέρειας Κ.Μ.

Η σφαγή των νηπίων... (Χριστιανική γιορτή, 29/12)


Μια ιδέα από ανάρτηση του sibilla και θέμα την περσινή σφαγή στη Γάζα.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ στον Πολύγυρο.

Μετά την λειτουργία του προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και αλουμινίου ο Δήμος Πολυγύρου ξεκινάει πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές συγκεντρώνονται σε ειδικό κοντέινερ, που βρίσκεται στο ΧΥΤΑ.
Κάθε πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή, οι πολίτες μπορούν να ...>>>>>

εναποθέτουν τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τους στο σημείο συλλογής, στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Πολυγύρου.
Ο Δήμος μπορεί να παραλαμβάνει τέτοιου είδους συσκευές από κάθε σημείο της πόλης κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 23713 50701 και 23713 50703.
Όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν! Οι κατηγορίες των προϊόντων που μπορούν να διαχειριστούν είναι οι μεγάλες οικιακές συσκευές, μικρές οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικά είδη, φωτιστικά είδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και συσκευές αυτόματης διανομής. Οι ηλεκτρικές συσκευές που δεν δουλεύουν πια δεν είναι σκουπίδια μπορούν να συνεχίσουν να … ζουν μέσα από την ανακύκλωση!
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ τις Ηλεκτρικές ΣΥΣΚΕΥΕΣ:
• Εξοικονομείς Φυσικούς Πόρους
• Εξοικονομείς Ενέργεια!
• Σώζεις το περιβάλλον!
• Σώζεις την υγεία και το μέλλον των παιδιών σου!
• Νοιώθεις καλύτερα
Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν εκτενέστερα για τα Προγράμματα Ανακύκλωσης του Δήμου Πολυγύρου, καθώς και σχετικά με τον τρόπο συλλογής των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 23713 50701 και 23713 50703.

Έρχονται περισσότεροι καύσωνες και λιγότερες βροχές

Σε 20 χρόνια από σήμερα, οι μέρες καύσωνα στην Ελλάδα θα είναι περισσότερες. Οι βροχές θα λιγοστέψουν, θα μειωθεί σημαντικά η απόδοση καλλιεργειών κυρίως σε φρούτα και λαχανικά λόγω έλλειψης νερού, ενώ οι πυρκαγιές που θα ξεσπούν ολοένα και συχνότερα θα απειλούν με αφανισμό τα δάση που θα έχουν απομείνει.
Η αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη μας, που έχει ήδη αρχίσει, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη λεκάνη της Μεσογείου και τη χώρα μας. Εφόσον επιβεβαιωθεί ...>>>>>

η μετριοπαθής εκτίμηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC) ότι η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη μας θα ανέβει τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς Κελσίου τις προσεχείς δεκαετίες, τότε τα οικοσυστήματα σε όλη τη Γη και βεβαίως στη γειτονιά μας θα υποστούν δραματικές αλλαγές.

Οι Έλληνες ειδικοί που έλαβαν υπ΄ όψιν τους την εκτίμηση του ΙΡCC επιχείρησαν να διαπιστώσουν τις αλλαγές που θα επέλθουν στον αέρα και στο έδαφος της χώρας, επηρεάζοντας τη ζωή των κατοίκων της, αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών. Έτσι λοιπόν, η έρευνα που ολοκλήρωσαν πρόσφατα οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών με επικεφαλής τον δρ Χρήστο Γιαννακόπουλο σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, της Φλωρεντίας και της Ίστ Άνγκλια της Βρετανίας, προβλέπει κατ΄ αρχάς ότι τη χρονική περίοδο από το 2031 μέχρι το 2060 η μέγιστη θερμοκρασία στη διάρκεια του καλοκαιριού θα είναι κατά 4 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από σήμερα.

Ζέστη και τον χειμώνα. Η ζέστη θα
είναι αισθητή και στη διάρκεια των άλλων εποχών τού έτους, καθώς το φθινόπωρο η μέγιστη θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ την άνοιξη και τον χειμώνα η άνοδος στη θερμοκρασία του υδραργύρου δεν θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. «Η μελέτη που πραγματοποιήσαμε έγινε με τη βοήθεια δεδομένων του παγκόσμιου κλιματικού μοντέλου ΗadCΜ3Q, του Γραφείου Μετεωρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι η τάση για αύξηση των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου (καύσωνα) έως και κατά έναν μήνα στην ενδοχώρα και κατά δύο εβδομάδες στις παράκτιες περιοχές», λέει η δρ Έφη Κωστοπούλου από το Αστεροσκοπείο Αθηνών που συμμετείχε στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επιστημονική Επιθεώρηση «Global and Ρlanetary Change».

Καθώς η αύξηση της ζέστης θα είναι αισθητή και τους χειμερινούς μήνες, θα σημειωθεί ταυτόχρονη μείωση των ημερών με παγετό, που παρατηρούνται κυρίως στις ηπειρωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν την ποσότητα των βροχοπτώσεων πάνω από τον Ελλαδικό χώρο και εκτιμάται ότι η ετήσια μείωσή τους θα αγγίξει τουλάχιστον το 10%.

Απώλειες στις σοδειές. Αυτομάτως, το πλήγμα που θα δεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων από την αυξανόμενη ζήτηση νερού για αρδευτικούς σκοπούς θα είναι μεγάλο. Οι Έλληνες και ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι την κρίσιμη 30ετία μέχρι το 2060 η ζήτηση υδάτινων αποθεμάτων για άρδευση θα αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι αυτές οι επιπλέον ποσότητες ίσως και να μην είναι διαθέσιμες. Αυτό θα σημάνει μεγάλη απώλεια στις σοδειές, καθώς και έλλειψη διατροφικών προϊόντων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τα οποία βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας.

Ένας ακόμη παράγοντας, εκτός από την έλλειψη νερού, που μπορεί να οδηγήσει στον μαρασμό της σοδειάς είναι οι ρύποι στο έδαφος, όπως το λεγόμενο «κακό» όζον.

Θα μειωθεί σημαντικά η απόδοση καλλιεργειών σε φρούτα και λαχανικά λόγω έλλειψης νερού.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Από σήμερα καταβάλλει ο ΟΓΑ την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης σε 800 χιλιάδες δικαιούχους

Από σήμερα θα αρχίσει να καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (επίδομα αλληλεγγύης) σε 804.451 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 120.553.272 ευρώ.
Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια σε 314.772 δικαιούχους και το συνολικό ποσό της καταβολής ανέρχεται σε 124.504.300 ευρώ. Επιπλέον, δημιουργήθηκε αρχείο για 33.249 δικαιούχους, προκειμένου ...>>>>>

να γίνει επεξεργασία των στοιχείων τους από τις Δ.Ο.Υ., όπως προβλέπεται από το νόμο και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έχει πιστώσει τους λογαριασμούς 379.345 δικαιούχων και παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή σε 33.492 δικαιούχους, διότι δεν έχουν γνωστοποιήσει στον ΟΑΕΔ τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους στην ΕΤΕ.

Για τους συνταξιούχους ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης, πλην Δημοσίου, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (μηχανογραφικό κέντρο Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι έχει αποστείλει την οικονομική ενίσχυση σε 276.920 δικαιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 32.628 δικαιούχους του ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, 14 δικαιούχους του Ταμείου Εφημερίδων, 42 δικαιούχους του Ταμείου Τεχνιτών Τύπου, 211 δικαιούχους του ΤΣΜΕΔΕ και 15.143 δικαιούχους του ΝΑΤ.

Τέλος, λόγω του μεγάλου αριθμού των αρμοδίων φορέων, δεν είναι δυνατή η άμεση ενημέρωση για τον αριθμό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων (κατηγορία Γ) ανά Νομαρχία. Από τις 54 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα προνοιακά επιδόματα καταβάλλουν μέσω ΕΛΤΑ οι 20 εξ αυτών και έχουν ήδη αποστείλει στα ΕΛΤΑ τις σχετικές καταστάσεις. Οι υπόλοιπες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταβάλλουν τα επιδόματα σε μετρητά.

Τον Μάρτιο στους αγρότες η δεύτερη δόση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων

Τον Μάρτιο υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί στους παραγωγούς όλης της χώρας η δεύτερη δόση των κοινοτικών επιδοτήσεων για το 2009. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να καταβληθούν στους αγρότες οι επιδοτήσεις πριν την Κυριακή του Πάσχα, που φέτος είναι η 4η Απριλίου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, έως το τέλος ...>>>>>

Ιανουαρίου 2010 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση σε όλες τις ΕΑΣ της χώρας. Σήμερα το ποσοστό της ψηφιοποίησης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 68% .

Ένα μήνα αργότερα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ (μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στο 75% αυτών που πρέπει να γίνουν συνολικά).

Εφ' όσον δεν υπάρξουν απρόοπτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, τότε από τον Μάρτιο θα μπορεί να καταβληθεί το σύνολο των επιδοτήσεων αν και βάσει του Κοινοτικού Κανονισμού οι επιδοτήσεις μπορούν να δοθούν μέχρι και τον Μάιο.

"Καίνε" τα παλιά ακίνητα οι λογαριασμοί … θέρμανσης και ψύξης

Ανατροπές στην αγορά ακινήτων έρχονται μέσα στο 2010, καθώς όλες οι κατοικίες που θα πωλούνται ή θα νοικιάζονται θα συνοδεύονται από πιστοποιητικό που θα τις κατατάσσει σε κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας που χρειάζονται για θέρμανση και ψύξη, στοιχείο που θα διαδραματίζει καταλυτικό πλέον ρόλο στην εμπορική τους αξία.
Τα ενεργοβόρα εκτιμάται ότι πια δύσκολα θα πιάνουν τις σημερινές τιμές τους, ενώ όσα βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να γίνουν ακριβότερα από 10% έως και 20%.
Η αξιολόγηση αυτή ήδη αρχίζει να απασχολεί ...>>>>>

την κτηματαγορά, η οποία διάγει περίοδο μεγάλης «βουτιά» –οι πωλήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μειώθηκαν κατά 70% την τελευταία διετία.
Την ίδια ώρα η οικονομική στενότητα περιορίζει εξαιρετικά τα περιθώρια για «γενναία» κρατική επιδότηση που θα οδηγήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των παλιών κτιρίων. Την αδυναμία αυτή πληρώνει και το περιβάλλον, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων θα εξακολουθεί να ξοδεύει ενέργεια πολύ πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο προκειμένου να αντιμετωπίζει τις καιρικές συνθήκες.
Πάντως, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο ξεπαγώνει το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. με την επιδότηση της αντικατάστασης των παλιών κλιματιστικών, αλλά οι δικαιούχοι αυτή τη φορά δεν θα ξεπεράσουν τις 30.000 με 40.000.
Το νέο «πακέτο» θα αφορά μόνον την αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και το ποσό που θα διατεθεί θα φτάσει «μετά βίας» τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στα φορολογικά κίνητρα και τα «πράσινα δάνεια».
Το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι επιβεβλημένο από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.
Και τα κτίρια είναι από τα πλέον ενεργοβόρα πεδία.
Απορροφούν το 35% με 45% του ρεύματος, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που ξοδεύεται ετησίως στη χώρα.
Οπως έχει υπολογιστεί από έρευνα του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχεδόν τα 2/3 των κατοικιών στην Ελλάδα καταναλώνουν τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση ή κλιματισμό απ’ ό,τι οι κατοικίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια κατοικία 100 με 120 τετραγωνικών στην Αθήνα, η οποία κατασκευάστηκε πριν από τη δεκαετία του ’80, χρειάζεται κάθε χρόνο 170 με 180 κιλοβατώρες για ζέστη ή δροσιά τη στιγμή που μια αντίστοιχη στη Στοκχόλμη δεν ξεπερνά τις 50. Αυτό σημαίνει ότι το 75% των νοικοκυριών της χώρας επιβαρύνεται λόγω των υλικών, αλλά και του τρόπου κατασκευής των κατοικιών που διαμένει με σχεδόν τετραπλάσιους λογαριασμούς σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους.
Δυστυχώς, εκτός από την αργοπορία που σημείωσε η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μελέτης θερμομόνωσης μεγάλη ήταν και η βραδύτητα με την οποία στράφηκε στα σύγχρονα κουφώματα με τα διπλά τζάμια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών μόλις 2 στις 10 κατοικίες έχουν «οικολογικά» κουφώματα.

Η επιδότηση για την αντικατάστασή τους θα περιοριστεί σε ιδιοκτήτες με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 12.500 ευρώ χωρίς αυτό να ’ναι και το μοναδικό κριτήριο. Θα μετρήσει και η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να βρίσκεται σε γειτονιά όπου η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Περιοχές με τέτοια τιμή βρίσκονται στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας και σε ένα με δύο από τα διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας.
Δεν προβλέπεται, επίσης, να επιδοτηθεί το σύνολο της δαπάνης αλλά περίπου το μισό. Αν, δηλαδή, για μια κατοικία 120 τετραγωνικών απαιτηθούν 7.000 με 8.000 ευρώ, το Δημόσιο θα καλύψει τις 3.500 με 4.000.
Η αντικατάσταση των κουφωμάτων, αν και υπολογίζεται ότι μπορεί, ανάλογα με την ποιότητα αυτών που θα τοποθετηθούν, να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30%, από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα.
Είναι αναγκαία και η θερμομόνωση, ενώ στις περιπτώσεις των διαμερισμάτων οι παρεμβάσεις πρέπει να επεκταθούν στην αντικατάσταση και των παλιών καυστήρων.
Σε παλιές γειτονιές
Οπως έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους των κεντρικών θερμάνσεων που διενεργούνται από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, το 25% των καυστήρων είναι προβληματικοί. Το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται σε κτίρια τα οποία βρίσκονται σε παλιές γειτονιές της Αθήνας, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια κ.λπ.
Στις περιοχές αυτές 7 στις 10 πολυκατοικίες έχουν κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του ’70 και σε πολλές οι αλλαγές στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης είναι ελάχιστες. Λόγω, δε, της τεχνολογίας τους θεωρούνται ενεργοβόρες, ακόμα κι αν συντηρούνται τακτικά και με ιδιαίτερη σχολαστικότητα.
Το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης
Σύμφωνα με τους ειδικούς για να αναβαθμιστεί ενεργειακά μια μέση κατοικία των 100 με 120 τετραγωνικών απαιτούνται περί τις 15.000 με 20.000 ευρώ. Αυτό το ποσό αφορά την αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων, την εξωτερική μόνωση (στοιχίζει από 20 έως 45 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο), την αντικατάσταση του καυστήρα στο λεβητοστάσιο (από 2.000 έως 4.000 ευρώ), την προσθήκη ηλιακού θερμοσίφωνα (από 1.000 έως 2.000 ευρώ).
Επίσης, τα χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους ενισχύουν τη θερμική απόδοση του κτιρίου.
Η απόσβεση αυτής της δαπάνης εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται σε 5 με 6 χρόνια.
Σε περίπτωση μεταβίβασης το ποσό αυτό υπερκαλύπτεται, αφού η εμπορική αξία του ακινήτου είναι πλέον αυξημένη τουλάχιστον κατά 20.000 ευρώ. Ανάλογα είναι τα οφέλη και στην περίπτωση που νοικιαστεί το ακίνητο. Επιτυγχάνεται ευκολότερα και η μίσθωση, αλλά και το επιδιωκόμενο τίμημα της μίσθωσης.
Η αξιολόγηση που θα καθιερωθεί θα κατατάσσει τα κτίρια σε κατηγορίες όχι μόνο με τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν ετησίως για θέρμανση ή κλιματισμό, αλλά και με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα έχουμε, δηλαδή, ενεργοβόρα ή μη κτίρια και παράλληλα ρυπογόνα και μη.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Το όχημα που δώρησε η ΔΑΣΚΑΛΑ κα Παναγιώτα Σταμπουλή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Δεν απαντούν ούτε στους Δημότες τους!!!! Διαμαρτυρία Δημότη Πολυγύρου για την Ανατολική Παράκαμψη της Πόλης.

Ευχές από το Δήμο Σιθωνίας

Δρόμος Κρήμνης-Μαραθούσας

Παραδόθηκε σε χρήση, χθες Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009, ο δρόμος Κρήμνης-Μαραθούσας, μετά τα έργα διαπλάτυνσης που έγιναν.