Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Γιώργος Κίρκος


Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ο πρώην Νομάρχης Χαλκιδικής Γιώργος Κύρκος.Ουρανούπολη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Εκδήλωση ενημέρωσης για το λεγόμενο «Νέο Επενδυτικό Σχέδιο» των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους!

Βλέπετε η προσπάθεια που καταβάλλουν οι μεταλλευτικές εταιρείες να μετατρέψουν ολόκληρη τη Βόρειο Χαλκιδική σε μεταλλευτική χαβούζα ενδιαφέρει όλο και περισσότερους. Η Ουρανούπολη άλλωστε δεν είναι και στην άλλη άκρη της χώρας. Υδροδοτείται από τα νερά του Κακκάβου και έχει επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια μια άλλου τύπου ανάπτυξη με την οποία τα πάει πολύ καλά. Και καταλαβαίνει ...>>>>>

πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν η απασχόληση που αφορά την επισκεψιμότητας, τη μεταποίησης, τις υπηρεσίες, με τα κυάνια, τα αρσενικά και μηδενικές ποσότητες ύδατος, όσοι κι αν κάποιοι προσπαθούν επιμελώς να μας πείσουν για το αντίθετο. Εμείς οι Στρατονικιώτες άλλωστε το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτό, καθώς βλέπουμε το χωριό μας τόσα χρόνια να φθίνει και να έχει περιέλθει στη μιζέρια και την υποβάθμιση εξαιτίας της μακροχρόνιας μονοκαλλιέργειας των μεταλλείων.

Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο της πρώην Κοινότητας Ουρανούπολης όπου επιστήμονες, ακτιβιστές και πολίτες της περιοχής θα ενημερώσουν τους κατοίκους της Ουρανούπολης και όχι μόνο.
Πηγή

Πώς να ξεχωρίζετε τα επικίνδυνα λαμπάκια

Α.Σ. "ΑΣΤΕΡΑΣ" ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Αθλητικός Σύλλογος "ΑΣΤΕΡΑΣ" Αγ. Νικολάου σας προσκαλεί το Σάββατο 19/12/09 στο χορό που διοργανώνει στο καφέ "ΑΤΟΥ" με ζωντανή μουσική και πλούσια δώρα.
ΤΟ Δ.Σ.

Και το όνομα αυτής...

Μαρία Λιονή, Γενική Γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!
Γεννήθηκε στον Ορχομενό Βιοωτίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με "άριστα". Είναι παντρεμένη με το Χρίστο Λιόνη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχουν δύο παιδιά την Ευγενία, ερευνήτρια στη φαρμακολογία και το Δημήτρη, φοιτητή της στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1983 ασκεί μάχιμη δικηγορία στο Ρέθυμνο και είναι δικηγόρος παρ΄εφέταις. Ο 1986 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνου και από το 1987 έως το 1990 διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου. Το 1994 εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος και από το 1995 έως το 1997 διετέλεσε Αναπληρωτής Νομάρχης Ρεθύμνου. Ως πρόεδρος της Γ΄Νομαρχιακής Επιτοπής ασχολήθηκε με θέματα Παιδείας και πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου κατά των Ναρκωτικών" που ίδρυσε το " Κέντρο Φιλίας και Πρόληψης ", του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος της περίοδο 1991 - 1993. Είναι Αν. Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κρήτης.Απαγόρευσε τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία η Ουγγαρία, με 356 υπέρ και μόνον 1 κατά!

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ
Tη Δευτέρα το απόγευμα, 7.12.2009, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που βασίζονται στο κυάνιο στην επικράτεια της χώρας. Η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από την συμμαχία “Ουγγαρία ελεύθερη από κυάνιο!” υιοθετήθηκε από την ολομέλεια με 356 ψήφους υπέρ και μόνον 1 κατά.
Η σχετική ανακοίνωση στα αγγλικά βρίσκεται στο http://cianmentes.org/?page_id=338 και παραθέτουμε παρακάτω μια δική μας μετάφραση. ...>>>>>

Η απόφαση αυτή μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξαιρετική σημασία και για τη δική μας χώρα όπου όχι μόνο χρησιμοποιείται κυάνιο εδώ και μισό αιώνα, αλλά επιπλέον προωθείται η υλοποίηση μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικών έργων που θα στηρίζονται στην τοξικότατη αυτή ουσία. Υπενθυμίζουμε τις παρόμοιες πρωτοβουλίες για τη νομοθετική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς και την πρόσφατη σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο (Ούτε στη Βουλγαρία, ούτε πουθενά).

Τέλος, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας στοιχείο αυτής της απόφασης είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ (πλην ενός!) ΟΜΟΦΩΝΙΑ των Βουλευτών όλων των παρατάξεων και ιδεολογιών, που καταδεικνύει την ουσιαστική ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ απόφαση για προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής.
Η συμμαχία “Ουγγαρία ελεύθερη από κυάνιο!” η οποία ξεκίνησε από το “Προστατεύστε το μέλλον”, την Greenpeace Ουγγαρίας, τους Φίλους της Γης Ουγγαρίας και το “πράσινο” κόμμα της Ουγγαρίας (LMP), αποτελείται από 50 Ουγγρικές ΜΚΟ και 13 της Ε.Ε. Ο στόχος της συμμαχίας ήταν η ψήφιση νόμου που θα τροποποιούσε τον μεταλλευτικό κώδικα της χώρας, απαγορεύοντας όλες τις μεταλλουργικές τεχνολογίες που βασίζονται στο κυάνιο. Το κυάνιο χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των μετάλλων όπως χρυσού, αργύρου και χαλκού από το μετάλλευμα. Η πρόταση νόμου προωθήκηκε από 5 βουλευτές διαφόρων κομμάτων.

Ο στόχος της συμμαχίας ήταν να εξασφαλίσει ότι μια αλλαγή στο νόμο θα καθιστούσε τις επικίνδυνες μεταλλουργικές διεργασίες που χρησιμοποιούν κυάνιο μη εφαρμόσιμες στην Ουγγαρία. Ατυχήματα όπως η διαρροή κυανιούχων αποβλήτων από τη Baia Mare δεν πρέπει να συμβούν ποτέ πια. Τον Ιανουάριο 2010 κλείνουν 10 χρόνια από την καταστροφή στη Ρουμανία που προκάλεσε μεγάλης έκτασης διακρατική ρύπανση, σκοτώνοντας μεγάλο μέρος της υδρόβιας ζωής στους ποταμούς Τίσα και Δούναβη.

“Αυτό είναι πολύ περισσότερο από μια συμβολική κίνηση”, εξηγεί ο εκπρόσωπος του “πράσινου” κόμματος της Ουγγαρίας. “Οι αρμόδιες αρχές για τα μεταλλεία είχαν εκδώσει άδειες για έρευνες πολυτίμων μετάλλων στα βουνά (…) της χώρας. Με την υψηλή τιμή του χρυσού, οι εταιρείες βιάζονται να κατοχυρώσουν μεταλλευτικές παραχωρήσεις. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε καν η σκέψη να εφαρμοστούν επικίνδυνες μεταλλουργικές τεχνολογίες σε αυτές τις μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιοχές”.

“Η απαγόρευση της εκμετάλλευσης με τη χρήση κυανίου αποτελεί ένα σημαντικό προηγούμενο που ελπίζουμε ότι θα επηρρεάσει και τους γείτονές μας. Επίσης θα ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει παρόμοια νομοθετική πρόταση, κάνοντας την περιοχή και ολόκληρη την Ευρώπη έναν ασφαλέστερο τόπο για τη ζωή“, σχολιάζει ο διευθυντής της Greenpeace Ουγγαρίας.

“Όλο αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα που βλέπουμε νέα μεταλλευτικά προγράμματα να ξεπηδούν γύρω μας, όπως πρόσφατα αυτό στο Certege της Τρανσυλβανίας”, προσθέτει ακτιβιστής των Φίλων της Γής Ουγγαρίας.

Ο εκπρόσωπος του “Προστατεύστε το μέλλον” τονίζει την ουσιαστικά απόλυτη κοινοβουλευτική συμφωνία στην ψήφιση της τροπολογίας “Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τα ζητήματα της ασφάλειας του περιβάλλοντος είναι πέρα από πολιτικά χρώματα και είναι στην πραγματικότητα ζήτημα κοινής κατανόησης, υποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων”.

Σήμερα η Ουγγαρία ανέλαβε δράση και έθεσε ένα ζωτικής σημασίας παράδειγμα, δείχνοντας ότι η αλλαγή προς το καλύτερο είναι δυνατή και μερικές φορές ακόμα και απλή. Η σημερινή ψηφοφορία θα αλλάξει δραματικά τη δυναμική όλων των διακρατικών διαβουλεύσεων για μεταλλευτικά έργα στα οποία εμπλέκεται η Ουγγαρία. Μετά από αυτήν την επιτυχία, η συμμαχία που την ξεκίνησε θα αναζητήσει διεθνή δράση και συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μια ακόμα ευρύτερη απαγόρευση της τεχνολογίας που βασίζεται στο κυάνιο.
Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση. Η κοινωνία έχει κορεστεί από ευχολόγια και ρητορείες. Απαιτεί πράξεις. Χρωστάμε στη νέα γενιά μια θεσμική επανάσταση για την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας, σε όλους τους τομείς. Με απτές και ουσιαστικές πολιτικές. Χρωστάμε ακόμη μια ριζική αλλαγή συλλογικής νοοτροπίας, που περνά μέσα από την αναθεώρηση της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Το πελατειακό κράτος είναι ο κοινός εχθρός. Η θα το γκρεμίσουμε ή θα γκρεμιστούν τα όνειρα των παιδιών μας.

Ας άναβαν το καλοριφέρ! Σιγά μη δεν το ήξεραν! Δεν φαίνεται στην κοινωνία, τι νομίζατε πως η Πετραλιά την μείωσε;

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ