Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Η προίκα και η διαχείρισή της!

Οι λογαριασμοί δεν έχουν κλείσει για την "οικογένεια"! Ρίχνουν ευθύνες στον Καραμανλή, για το στραπάτσο και μιλούν όπως ξέρουν: Για ΜΕΤΟΧΕΣ!!!

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2008 - Γενιές οργής και εξέγερσης

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από αστυνομικούς, ξεσπούσε σε ολόκληρη τη χώρα ένα πρωτόγνωρο κύμα μαζικής βίας και πολιτικής ανυπακοής, ουδείς ήταν σε θέση να προβλέψει τη δραματική εξέλιξη των γεγονότων.
Μπροστά στην ανεξέλεγκτη χιονοστιβάδα, πολλοί επιχείρησαν τότε να αλλοιώσουν την πραγματικότητα. Αλλοι βιάστηκαν να υποτιμήσουν την κοινωνική διάσταση των γεγονότων και άλλοι έσπευσαν να υπερτιμήσουν τις ιδιαίτερα καταστροφικές εκδηλώσεις της έμπρακτης και ανέλεγκτης αγανάκτησης που προσδιορίζουν συνήθως παρόμοιες κοινωνικές εκρήξεις. ...>>>>>

Εκπρόσωποι της κατεστημένης πολιτικής τάξης, διανοούμενοι στενά συνδεδεμένοι με τα συμφέροντα του κράτους, τηλεσχολιαστές - στυλοβάτες του σημερινού συστήματος εξουσίας, ακόμη και συντηρητικοί εκφραστές «αριστερών» απόψεων, αρνήθηκαν πεισματικά να παραλάβουν τα ηχηρά μηνύματα της νέας γενιάς. Εστίασαν αποκλειστικά στις καταστροφές, είδαν μόνο «κουκουλοφόρους», διέγραψαν τα κοινωνικοπολιτικά αίτια της εξέγερσης, υπερασπίστηκαν σθεναρά τη «νομιμότητα», έκλεισαν τα μάτια στις πολιτικές που απονομιμοποιούν την ίδια τη λειτουργία των αστικών θεσμών. Με δυο λόγια έκαναν τα πάντα για να μη διασαλευθεί η σημερινή «τάξη πραγμάτων», η οποία με την υποκρισία και την ανεπάρκειά της δημιουργεί, συντηρεί και αναπαράγει το προβληματικό και αδιέξοδο πολιτικό - κοινωνικό σύστημα. Και όμως, όταν οι περιπτώσεις βίαιων επεισοδίων και κοινωνικών αναταραχών συμβαίνουν στο εξωτερικό, είναι οι ίδιοι αυτοί που σπεύδουν πρώτοι να προσεγγίσουν το θέμα με κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια.

Τελικά, τι συνέβη πέρσι τον Δεκέμβρη; Είχε η εξέγερση των νέων κοινωνικό υπόβαθρο και συλλογικό υποκείμενο; Διατύπωσε πολιτικά προτάγματα και ποια; Αλλαξαν και πόσο, οι συνθήκες των εξεγέρσεων στη μετανεοτερική εποχή;

Ο τρόπος έκφρασης και δράσης του κινήματος ανυπακοής του περασμένου Δεκέμβρη ήταν πράγματι αδιαμεσολάβητος σε σχέση με τα γνωστά ώς τώρα πρότυπα πολιτικής συγκρότησης της νεοτερικότητας. Ο ζωντανός λόγος και η αυθόρμητη πράξη των νέων αποτέλεσαν και εξέφρασαν ένα νέο, ιδιόμορφο πλήθος αυτόνομων υποκειμένων με κοινούς προβληματισμούς και αγωνίες.

Το αποδεικνύει αυτό η πυκνή ροή γεγονότων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και τις 15 μέρες που διήρκεσε συνολικά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συγκλόνισε την Ελλάδα. Το αποκαλύπτει ο ιδιαίτερος λόγος των εξεγερμένων, τα συνθήματα του Δεκέμβρη. Το επισημαίνουν οι νομικοί και κοινωνιολόγοι που αναστοχάζονται το νόημα και τα περσινά γεγονότα.

Ηταν η έκρηξη των αποκλεισμένων της κοινωνίας, ανθρώπων χωρίς συγκεκριμένη κοινωνική ταυτότητα, που όρθωσαν το ανάστημά τους, απέρριψαν τη βαναυσότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και προσπάθησαν να αποκτήσουν πολιτική θέαση, λέει ο Κ. Δουζίνας, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Για σύγκρουση της ανοικτής βίας των διαδηλωτών με τη συγκροτημένη συστημική βία του καθεστώτος σε όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής, μιλά ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Σ. Χτούρης. Ως «γεγονός» της Μεταπολίτευσης που προσφέρεται για μεγάλες αφηγήσεις, το χαρακτηρίζει ο Δημ. Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ενώ ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μιλά για αντιφατικό Δεκέμβρη, όπου η απουσία συλλογικού υποκειμένου και προτάγματος απελευθέρωσε αδρανείς δυνάμεις της κοινωνίας.

«Από το γαλλικό "η φαντασία στην εξουσία", φτάσαμε στο ελληνικό "η ανυπακοή είναι αρετή". Πρόκειται για συνθήματα που λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των εξεγερμένων νέων άλλων χωρών ακόμη και εποχών, επικαιροποιώντας τη διαχρονικότητα των κινημάτων και την παγκοσμιοποίηση των αιτημάτων», αναφέρουν σε έρευνά τους για τα συνθήματα του Δεκέμβρη, που ακούστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Εταιρείας Κοινωνιολογικών Ερευνών, οι Ηρώ Κατσούλα, Χρήστος Ζάγκας, Αργ. Κυρίδης και Ευαγγελία Καλεράντε.

«Το αντιπολεμικό αμερικανικό κίνημα του '60, ο γαλλικός Μάης του '68, οι διαδηλώσεις έναντια στην παγκοσμιοποίηση και τις συνόδους των G8 και ο δικός μας Δεκέμβρης του Αλέξη, δημιούργησαν τις πολιτικές προϋποθέσεις αμφισβήτησης της οργανωτικής δομής των θεσμών, του πολιτικού παραδείγματος», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

«Οι νέοι συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση των πραγμάτων, αλλά με τους δικούς τους όρους, οι οποίοι πηγάζουν από την ιδιαίτερη ζωντανή κοινωνική εμπειρία τους ως παιδιών, ως μαθητών», αναφέρει μεταξύ άλλων, στη δική του προσέγγιση στο ίδιο συνέδριο, ο Ι. Πεχτελίδης.

Στο πλαίσιο της κοινωνικο-πολιτικής διαμάχης που ακολούθησε τη δολοφονία, αναπτύχθηκε ένας ορισμένος λόγος των νέων, που αφ' ενός είχε στόχο την υπεράσπιση του νεκρού από τη δεύτερη, πολιτική αυτή τη φορά, δολοφονία του από τον ηγεμονικό λόγο και άρα ήταν ένας αντί-λογος, ενώ αφ' ετέρου ήταν και ένας λόγος που έβαλε συγκεκριμένα και αφηρημένα αιτήματα εκδημοκρατισμού του κράτους και της κοινωνίας με όρους εδώ και τώρα και όχι μιας μελλοντικής ουτοπίας, αναφέρει στην περίληψη της μελέτης του. Παραδέχεται ωστόσο ότι οι εμπειρίες των νέων που συνιστούν και το «μυστικό» τους δεν μπορούν να αναχθούν σε προκαθορισμένους ορισμούς περί δημοκρατίας και πολιτικής συμμετοχής.

Τα συνθήματα
Συγκροτούν το αδιαμεσολάβητο νόημα της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Τα συνθήματα που φώναξαν οι νέοι και οι μαθητές διαδηλώνοντας στους δρόμους, τα συνθήματα που γράφτηκαν σε τοίχους κτιρίων και ΑΕΙ συμπυκνώνουν τις αγωνίες, τα προβλήματα, τα αδιέξοδα της νεολαίας.

Είναι η απάντηση των «προγραμμένων» της κοινωνίας στο σημερινό, κυρίαρχο αλλά αποτυχημένο και απαξιωμένο σύστημα πολιτικής ηθικής. Προτάσσοντας συχνά το χιούμορ, αποτελούν τον κώδικα επικοινωνίας της νέας γενιάς που ασφυκτιά και αντιστέκεται στην απροκάλυπτη βία της εξουσίας.

Συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά από αυτά, και τα παραθέτουμε σ' ένα μικρό ιστορικό φλας-μπακ.

Συνθήματα μαθητών-διαδηλωτών:

*Η δημοκρατία σας βρωμάει δακρυγόνο

*Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες

*Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό

*Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτή η νύχτα είναι του Αλέξη

*Με σφαίρες και βία δεν γίνεται παιδεία

*Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι

*Μπάτσοι, γουρούνια, δενδροκόμοι (όταν τα ΜΑΤ φύλαγαν το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Σύνταγμα).

*Φοράτε μπλε στολές και άσπρα καπελάκια, εσείς δεν είστε μπάτσοι, είστε τα στρουμφάκια

*Τα υπουργεία λένε τους μαθητές αλήτες, αλήτες είναι τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες

*Κάθε μια ώρα θα κάνουμε πορεία, οι μπάτσοι θα πεθάνουνε απ' την ορθοστασία

Αλλα συνθήματα:

*Ο καναπές σου, η συμμετοχή σου

*Θα κάνουμε πορεία ως τη Δευτέρα Παρουσία, δεν θα μείνει τράπεζα ούτε για ληστεία...

*Πορεία θα κάνουμε μέχρι τη Λαμία, σιγά μην πληρωθείτε για την υπερωρία

*Οταν οι μπάτσοι σκοτώσουν τα παιδιά σας τότε θα βγείτε κι εσείς απ' τα κλουβιά σας

*Αλλοι κρύβονται πίσω από κουκούλες και άλλοι πίσω από οφ σορ εταιρείες

*Εμπρός λαέ στο δρόμο των αγώνων, ΚΑΤΩ η κυβέρνηση των δολοφόνων

*Σταματήστε να κοιτάτε και βγείτε στους δρόμους (από την κατάληψη στην ΕΡΤ)

*Και οι πέτρες εξοστρακίζονται

*Αφήστε τα ποτά και βγείτε στα στενά (από πορεία σε Γκάζι-Ψυρρή)

*Παίζετε με τους φόβους μας και το μέλλον μας. Αν ξεπεράσουμε τους φόβους μας δεν έχουμε όρια

*Πόλη που καίγεται, λουλούδι που ανθίζει

*Από την ατομική επανάκτηση και τη συλλογική απαλλοτρίωση στη γενικευμένη λεηλασία

*Σε κάθε γωνιά υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν σταμάτησε το '73

*Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε να μπορούμε να ονειρευόμαστε

*Merry ChristMAT

*Merry crisis and a happy new Fear

*Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται, έχουμε εξέγερση

*Στάχτη και Burberry (στο ομώνυμο κατάστημα)

*Αθώος, μάγκας και πιτσιρικάς, θα μπορούσε να είναι ένας από μας

*Τα πλούτη τους είναι το αίμα μας

*Αλέξη μη φοβάσαι, είμαστε μαζί σου, αυτό το κωλοκράτος θα πέσει προς τιμή σου

*Με μια συγνώμη δεν σταματούν οι φόνοι

*Στο δρόμο, στο δρόμο, θα σπάσουμε τον τρόμο

*Ρεβεγιόν στα οδοφράγματα

*Το θέατρό σας αρνούμαστε να παίξουμε, φτου ξελεφτερία (σπουδαστές δραματικών σχολών)

*Απενεργοποιήστε τα κινητά σας, ενεργοποιήστε τη συνείδησή σας (από παρέμβαση-κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου)

*Δεν παζαρεύουμε μια μίζερη ζωή, τίποτα λιγότερο από τα πάντα

*Κουμής-Κανελλοπούλου μας οδηγούν και αυτοί στους δρόμους θα δικαιωθούν

Συνθήματα γραμμένα σε τοίχους του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης:

*Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς για ανθρώπινες ζωές

*Μισό δισ. οι ζημιές; Σιγά, 28 δώσανε στις τράπεζες αλλά κανείς δεν τους είπε αλήτες

*Σπέρνεις καταπίεση, θερίζεις φωτιά

*Πάνω στην εθνική ενότητα χτίζεται η κοινωνική εκμετάλλευση

*Μη βλέπετε ειδήσεις, η αλήθεια βρίσκεται στους δρόμους

*Το κράτος παρακράτησε

*Εδώ πατάς, εκεί ματάς

*Προπαγάνδα είναι να βαφτίζεις τους εξεγερμένους «αλήτες κουκουλοφόρους» και τους χρυσαυγίτες «αγανακτισμένους πολίτες»

*Δημόσια δωρεάν χημεία

*Τα οδοφράγματα κλείνουν δρόμους αλλά ανοίγουν περάσματα

*Η εξέγερση ή θα είναι γιορτή ή τίποτα

Οι 15 μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Ποτέ άλλοτε, δεν συνέβησαν τόσα πολλά και σημαντικά μέσα σε τόσο λίγες μέρες. Ηταν μια συμπύκνωση του ιστορικού χρόνου που έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Αλλαξε τις μορφές έκφρασης των κινημάτων αλληλεγγύης, έθεσε μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα για την έννοια της πολιτικής, εξόργισε, θύμωσε, δυνάμωσε, αυτονόμησε χιλιάδες νέους ανθρώπους. Η εγκληματική ενέργεια του αστυνομικού, μόνιμη παρενέργεια της γενικευμένης ατιμωρησίας των οργάνων καταστολής, ήταν μόνον η αφορμή.

Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008:

*Ηταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο αστυνομικός Ε. Κορκονέας, έπειτα από κάποιο διαπληκτισμό, επέστρεψε πεζός, πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλο, στα Εξάρχεια. Ηταν η αρχή μιας γενικευμένης νεολαιίστικης έκρηξης που σημάδεψε για πάντα την ελληνική κοινωνία. Το ίδιο βράδυ ξεσπούν σποραδικά, στο κέντρο της πόλης, βίαιες αντιδράσεις.

* Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, που αντιλαμβάνεται τι είχε συμβεί, επιχειρεί να παρέμβει πυροσβεστικά. Καταδικάζει το γεγονός και τονίζει ότι θα τιμωρηθούν παρδειγματικά οι ένοχοι. Λίγο αργότερα, υποβάλλει (μαζί με τον υφυπουργό Π. Χηνοφώτη) την παραίτησή του που δεν γίνεται δεκτή. Η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν να τα έχουν χαμένα.

Κυριακή 7 Δεκέμβρη:

* Μετά το αρχικό μούδιασμα από την έκταση του εγκλήματος και της παράνομης αστυνομικής βίας, οργανώνεται το πρώτο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας προς τη ΓΑΔΑ. Παίρνουν μέρος χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας. Καθ' οδόν, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα στενά γίνονται πρωτοφανή επεισόδια. Βόμβες μολότοφ σε αυτοκίνητα και καταστήματα, βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ, άπειρα δακρυγόνα και χημικά μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε «Νταχάου». Αρχίζουν οι συλλήψεις. Ενα τριώροφο κατάστημα στην Ερμού καίγεται ολοσχερώς.

* Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Δ. Αρμενάκης, δηλώνει ότι καμία υλική ζημιά δεν μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου και ζητεί νηφαλιότητα.

* Το Διαδίκτυο παίρνει φωτιά από μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Οι μαθητές αρχίζουν να συντονίζουν τις κινήσεις με SMS.

* Επεισόδια και βίαιες διαδηλώσεις σημειώνονται επίσης σε Θεσσαλονίκη (όπου καταγγέλλεται η χρήση πλαστικών σφαιρών), Ηράκλειο, Χανιά, Ιωάννινα, Μυτιλήνη και Πάτρα.

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του νεαρού μαθητή, μιλά για «τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου».

Δευτέρα 8 Δεκέμβρη:

* Από το πρωί ξεσπούν οι μαθητές σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Ενα απέραντο ποτάμι νεολαιίστικης οργής κατακλύζει την Ελλάδα και περικυκλώνει τα αστυνομικά τμήματα σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι μαθητές αφήνουν τα σχολεία και διαδηλώνουν στους δρόμους. Ολα τα αστυνομικά τμήματα δέχονται επιθέσεις με νεράντζια, αβγά, μπογιές και πέτρες, περιπολικά αναποδογυρίζονται, μαθητές καταλαμβάνουν και αποκλείουν κεντρικούς δρόμους πόλεων. Τράπεζες και δημόσια κτίρια δέχονται επιθέσεις σε διάφορες πόλεις. Τα συνθήματα που δονούν την ατμόσφαιρα: Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι, Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη, Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες, αυτές είναι οι δικές μας μέρες.

* Το απόγευμα γίνεται το κεντρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη, όπως και η οδύνη, η οργή. Τεράστιες είναι όμως και οι καταστροφές. Διαδηλωτές σπάνε τις βιτρίνες όλων σχεδόν των τραπεζών και των εμπορικών καταστημάτων κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας και στο Σύνταγμα. Ιδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν λεηλασίες των καταστημάτων.

*Στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Σίνα, ένα κτίριο με καταστήματα αρπάζει φωτιά, το ίδιο και σε 6ώροφο κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού. Νομική, ΑΣΟΕΕ και Πολυτεχνείο τελούν υπό κατάληψη και περικυκλώνονται από αστυνομικές δυνάμεις.

* Δεκάδες μολότοφ και πέτρες ρίχνονται κατά των αστυνομικών, που απαντούν με πετροπόλεμο και ρίψη χημικών. Γενική ασφυξία. Γίνονται πάνω από 120 προσαγωγές και 70 συλλήψεις ώς τα μεσάνυχτα. Η τηλεοπτική αναμετάδοση των γεγονότων εστιάζει στις καταστροφές των περιουσιών και καυτηριάζει την παντελή απουσία του κράτους. Ολοι χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή απόντα και ανεπαρκή. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι πάνω απ' όλα δεν πρέπει να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή. Ο ξένος Τύπος μιλά για χάος και πρωτοφανείς ταραχές τις οποίες συνδέει ευθέως με την οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια των νέων.

Τρίτη 9 Δεκέμβρη:

* Γίνεται η κηδεία του Αλέξη στο Παλαιό Φάληρο παρουσία χιλιάδων πολιτών. Νέα επεισόδια ξεσπούν στους γύρω χώρους. Ενοπλοι, αμετανόητοι, ζητάδες πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό, εν μέσω κόσμου, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά. Δημοσιεύονται φωτογραφίες με αστυνομικό να έχει βγάλει το πιστόλι του και να σημαδεύει διαδηλωτές στην πορεία της Κυριακής.

* Νέα διαδήλωση μαθητών στην Ομόνοια με αίτημα τον αφοπλισμό της Αστυνομίας, να φύγει η κυβέρνηση. Πορεία καθηγητών και φοιτητών έξω από τη Βουλή. Τα ΜΑΤ επιτίθενται και χτυπούν διαδηλωτές.

* Σοβαρά επεισόδια και στην Πάτρα με καταστροφές τραπεζών και καταστημάτων. Στην Αθήνα, ο απολογισμός βαρύς. Πάνω από 500 καταστήματα υπέστησαν ζημιές. Οι έμποροι ζητούν βοήθεια και προστασία. Η κυβέρνηση παρακολυθεί αμήχανη τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς και ζητεί βοήθεια. Του αντιτείνουν εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σε ειρηνική διαμαρτυρία στο Περιστέρι.

Τετάρτη 10 Δεκέμβρη:

*Σε καταλήψεις, νέα συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δρόμων προχωρούν φοιτητές και μαθητές. Εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με ειρηνική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Το ΠΑΜΕ προτίμησε την Ομόνοια.

* Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίζεται στον ανακριτή για να αποληγθεί ο κατηγορούμενος Ε. Κορκονέας. Μιλά για «ανάρμοστη και αποκλίνουσα συμπεριφορά του θύματος» και ξεσηκώνει κατακραυγή. Προφυλακίζεται μαζί με τον Βασ. Σαραλιώτη και οδηγείται στις φυλακές Δομοκού. Οι αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν να σημαδεύει και να πυροβολεί. Τυπική συγγνώμη ζήτησε στην προφορική του απολογία.

* Φίλοι του Αλέξη στέλνουν επιστολή: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα, κλαίμε και από μόνοι μας.

* Ο ξένος Τύπος μιλά για σκάνδαλα, διαφθορά και αποτυχημένη ελίτ που αηδίασαν τους νέους.

*Η ελληνική εξέγερση διεθνοποιείται. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συμπαράστασης στους νέους και καταδίκης της αστυνομικής βίας.

* Το κόστος των ζημιών μόνο στην Αθήνα εκτιμάται από το ΕΒΕΑ στα 50 εκατ. ευρώ. Ζημιές υπέστησαν 374 μεσαία και μικρά καταστήματα, 40 μεγάλα, 16 τράπεζες, 3 θέατρα και κινηματογράφοι, 2 σουπερμάρκετ. Στη Θεσσαλονίκη 88 καταστήματα και 14 τράπεζες, στον Βόλο 14 τράπεζες και 2 καταστήματα, στο Ηράκλειο 20 τράπεζες, στη Λάρισα 36 τράπεζες, 3 δημόσια κτίρια και 3 καταστήματα.

*Στην Πάτρα αλλά και στη Λάρισα γίνεται λόγος για δράση παρακρατικών και ακροδεξιών στοιχείων, σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία.

Πέμπτη 11 Δεκέμβρη:

*Νέες επιθέσεις μαθητών σε 25 αστυνομικά τμήματα της χώρας. Περισσότερα από 400 σχολεία παραμένουν κλειστά.

*Η κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα κοινωνικό φαινόμενο ξεσηκωμού παρά μόνο βία.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται στο ΚΚΕ, το οποίο τον συνδέει με τη δράση των κουκουλοφόρων. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και από τον Γ. Καρατζαφέρη.

* Στον ξένο Τύπο εκφράζονται φόβοι για εξαγωγή της εξέγερσης στην Ευρώπη. Ο Σαρκοζί υποχωρεί μπροστά στο μαθητικό κίνημα καταλήψεων στη Γαλλία και ματαιώνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

*Ηθική δολοφονία του 15χρονου χαρακτηρίζει ο ΔΣΑ την περιύβριση του νεκρού μαθητή.

*Νέα διαδήλωση στο κέντρο, με συνθήματα κατά του συνηγόρου του ειδικού φρουρού Αλ. Κούγια.

* Η Αλέκα Παπαρήγα επανέρχεται δριμύτερη, αποκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «ομπρέλα για γνωστούς προβοκάτορες». Εξαπολύει και πάλι επίθεση κατά των κουκολοφόρων τους οποίους, όπως είπε, «χαϊδεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασκευή 12 Δεκέμβρη:

* Ο πρωθυπουργός απορρίπτει πρόωρες εκλογές και έκτακτα μέτρα κατά διαδηλωτών. Ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως ηθικό αυτουργό των μαθητικών κινητοποιήσεων. Επανεξετάζεται το καθεστώς οπλοφορίας των αστυνομικών με ετήσια εξέταση από ψυχίατρο.

* Για δικαιολογημένη οργή της νεολαίας μιλά ο Γ. Παπανδρέου, όταν κάποιοι λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο ενώ την ίδια στιγμή δολοφονείται ένας 15χρονος.

*Τα ΜΑΤ επιτίθενται και χτυπούν 13χρονους μαθητές που διαδηλώνουν ειρηνικά στο Σύνταγμα. «Είναι μωρά ρε. Μην τα χτυπάτε», φώναζε ο κόσμος. Κόσμος συρρέει στο Σύνταγμα, ανάβει κεριά.

Σάββατο 13 Δεκέμβρη:

* Πάνω από 1.000 παιδιά παραμένουν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη από τις 12 το μεσημέρι ώς τα ξημερώματα τη Κυριακής, ανάβουν κεριά, φωνάζουν συνθήματα, κοιτάζουν στα μάτια και μοιράζουν λουλούδια στους άνδρες των ΜΑΤ, που παραμένουν ψυχροί και ανέκφραστοι. Συγκεντρώσεις γίνονται όλο το διήμερο και στη Θεσσαλονίκη.

*Το βράδυ, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία, αρκετός κόσμος συγκεντρώνεται στην Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, εκεί όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξης, και φωνάζει συνθήματα κατά της κρατικής βίας. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Στους γύρω δρόμους, ΜΑΤ και αστυνομικοί με πολιτικά. Κάποιοι επιλέγουν πορεία στο Γκάζι. Η Αστυνομία προχωρά σε δεκάδες προληπτικές συλλήψεις.

Κυριακή 14 Δεκέμβρη:

*«Για νεολαία των αδιεξόδων στα οποία την οδήγησε ένα κράτος εχθρός των ελπίδων και των ονείρων της», μιλά στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, δικαιολογώντας την εξέγερση. Κάνει αναφορά στο σύνθημα «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», λέγοντας: «Εχουν δίκιο. Ηρθε η ώρα γι' αυτούς. Ηρθε η ώρα για όλους μας, να αναλάβουμε την ευθύνη των αλλαγών στη χώρα. Είχα πει στον Καραμανλή ότι θα μας πάρουν με τις πέτρες, αλλά δεν με άκουσε», συμπλήρωσε με νόημα.

* «Επικοινωνιακό σχέδιο για να δυσφημηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, που αποδοκίμασε τη βία μειοψηφικών ομάδων.

*Σε γκάλοπ της Public Issue για την «Καθημερινή», το 60% χαρακτηρίζει «κοινωνική εξέγερση» τα πρόσφατα γεγονότα. Το 72% των Γάλλων φοβάται εξεγέρσεις «ελληνικού τύπου» και στη χώρα τους.

* Ο ξένος Τύπος επιτίθεται στον Καραμαναλή για τον χειρισμό των γεγονότων. Οι «Times» αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. ξέμεινε από δακρυγόνα.

Δευτέρα 15 Δεκέμβρη:

* Παμμαθητική συγκέντρωση και καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη ΓΑΔΑ. Τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται προκλητικά. Επιτίθενται σε ανήλικους μαθητές, τους υβρίζουν, τους προπηλακίζουν και συλλαμβάνουν αρκετά παιδιά.

* Πορεία συμπαράστασης στους 25 συλληφθέντες της Λάρισας (οι περισσότεροι ανήλικοι), με επεισόδια και πετροπόλεμο. Οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη τούς παρέπεμψαν για παραβίαση του τρομονόμου!

* Κατατίθεται το πόρισμα-κοροϊδία της Εξεταστικής για το Βατοπέδι. Η κυβερνώσα πλειοψηφία καταλογίζει απλώς πολιτικές ευθύνες στους υπουργούς της και τους απαλλάσσει από τις ποινικές.

* Η υπεράσπιση του ειδικού φρουρού αποκαλεί «δήθεν» τους αυτόπτες μάρτυρες και ζητεί την αποφυλάκισή του.

Τρίτη 16 Δεκέμβρη:

*Πάνω από 600 σχολεία κλειστά σε όλη τη χώρα. Πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη, δρόμοι αποκλείονται.

* Νεαροί εισβάλλουν ειρηνικά στην ΕΡΤ και ανοίγουν πανό την ώρα του δελτίου ειδήσεων: «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους. Να αποφυλακιστούν οι συλληφθέντες».

*Εμπηστική επίθεση στο κτίριο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, με έξι αστυνομικούς ελαφρά τραυματίες και ζημιές σε 10 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

* Για πλευρική αλλοίωση της βολίδας του ειδικού φρουρού μιλούν οι ειδικοί, δείχνοντας εποστρακισμό της σφαίρας. Δύο αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για ευθεία βολή του δράστη.

*Ποινές - χάδι στους δράστες της «ζαρντινιέρας», από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, με ποινές από 15 έως 39 μήνες στους 8 κατηγορουμένους.

** «Υποτίμησα το θέμα του Βατοπεδίου, δεν είχα πλήρη εικόνα», λέει τώρα ο πρωθυπουργός.

Τετάρτη 17 Δεκέμβρη:

*Νέα συγκέντρωση μαθητών στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Επιθέσεις στα ΜΑΤ με αλεύρι, αβγά και νεράντζια. «Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται, έχουμε εξέγερση» ήταν το κεντρικό σύνθημα.

* Κατάληψη της ΓΣΕΕ από ομάδα «εξεγερμένων εργατών» με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

* «Ανάρτηση πανό Αντίστασης» στην Ακρόπολη από φοιτητές.

* Συγκέντρωση φοιτητών της κατάληψης Καλών Τεχνών και πολιτών στην πλατεία Καπνικαρέας, με συμβολικό σπάσιμο τηλεοράσεων.

* Συνάντηση Αλαβάνου με μέλη 15μελών συμβουλίων από σχολεία της Αθήνας στη Βουλή. «Είναι η αίσθηση του αδιεξόδου παντού, που μας θυμώνει», λέει μια μαθήτρια.

*Εμπρηστική επίθεση σε κλούβα ΜΑΤ στη Μιχαλακοπούλου.

Πέμπτη 18 Δεκέμβρη:

* Νέος μυστηριώδης πυροβολισμός 16χρονου μαθητή από 80 μέτρα, στο Περιστέρι. Ο μαθητής τραυματίστηκε στο χέρι.

* Νέα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο, γύρω από τη Νομική, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αστυνομικοί ξυλοκοπούν διαδηλωτές, ρίχνουν τόνους χημικά και συλλαμβάνουν όποιον βρουν μπροστά τους. Πόλεμος με μολότοφ, πέτρες, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Κάποιοι βάζουν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

*Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και επισημαίνει ότι ορισμένα ΜΜΕ και αστικά έντυπα που προβάλλουν το νέο πολιτικό υποκείμενο των εξεγερμένων είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό.

* Τεχνική αναπαράσταση του περιστατικού ζητεί η βαλλιστική έρευνα, που μιλά, όπως και ο ιατροδικαστής, για εποστρακισμό της σφαίρας.

Παρασκευή 19 Δεκέμβρη:

*Συγκεντρώσεις από μαθητές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

* Καλλιτέχνες (Φ. Δεληβοριάς, Αλκ. Ιωαννίδης, Κων. Βήτα, Γ. Δημητριάδης, Διάφανα Κρίνα, Χρ. Θηβαίος, Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Πουλικάκος, Διον. Τσακνής, Μ. Φάμελλος κ.ά.) δίνουν στα Προπύλαια συναυλία αλληλεγγύης στην εξεγερμένη νεολαία.

* Πάνω από 2.500 μαθητές του Περιστερίου διαδηλώνουν για τη νέα σφαίρα. Σ' ένα από τα πανό γράφουν: Παίζετε με τους φόβους μας και το μέλλον μας. Αν ξεπεράσουμε τους φόβους μας δεν έχουμε όρια.

Σάββατο 20 Δεκέμβρη:

*Παιχνίδια με το άσυλο. Με αφορμή επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο, οι αστυνομικές δυνάμεις ζητούσαν επίμονα άδεια άρσης του ασύλου. Οι πρυτανικές αρχές αρνούνται και το διαφυλάσσουν παρά τις πιέσεις.

* Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών πετούν σάπια κρέατα, ευγενική χορηγία των εμπόρων της Βαρβακείου αγοράς, στο πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο του Συντάγματος. Τα ΜΑΤ που φυλάνε το δέντρο επιτίθενται με κλομπ, κλοτσιές και δακρυγόνα.

* Επιθέσεις με μολότοφ σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και «Τειρεσία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 5/12/09

Πες μου αν πεθαίνουν κανονικά (πέρασε ένας χρόνος)

(To βίντεο είναι απόσπασμα από το "Persepolis") Me[n]talMolecule"Τα κανονικά παιδιά γεννιούνται κανονικά, μεγαλώνουν κανονικά, ονειρεύονται κανονικά, ερωτεύονται κανονικά και πεθαίνουν κανονικά". Κάποια άλλα παιδιά δεν ονειρεύονται κανονικά. Δεν πιστεύουν την ολιγαρχία που επικαλείται τη σημαία και τη θρησκεία την ίδια στιγμή που ξεπουλάει την πατρίδα μέσω μοναστηριών. "Πες μου μαμά, πες μου τι γίνεται με 'κείνα τα παιδιά" που δεν πιστεύουν στην 'καλή Αστυνομία'-ιδιωτικό στρατό της ίδιας ολιγαρχίας.

H Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία για τη νέα γρίπη σε σχέση με τις έγκυες.

Γενικές Πληροφορίες
Η νέα γρίπη Η1Ν1 ή πανδημική γρίπη, μοιάζει πολύ με την εποχική γρίπη ή κοινή γρίπη, η οποία είναι σε όλους γνωστό ότι προκαλεί συνήθως ήπια νόσηση και μεταδίδεται στον πληθυσμό κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Ο ιός Α (Η1Ν1) 2009 είναι ανθρώπινος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία στον πληθυσμό παρά μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε ιούς που κυκλοφορούσαν πριν το 1957. ...>>>>>

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νέα γρίπη Η1Ν1 λόγω ταχείας μετάδοσής της, είναι το αίτιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νόσηση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (20-30%) και στη χώρα μας. Η νόσηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα είναι ήπια.
Τα κυριότερα συμπτώματα αναφέρονται από το αναπνευστικό, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, πυρετός, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία, ρίγη, αλλά και από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια και έμετοι.
Η κύρια διαφορά της νέας γρίπης Η1Ν1 από την κοινή γρίπη είναι ότι μεταδίδεται ταχύτερα και προσβάλει ιδιαίτερα νέα άτομα. Η πιθανότητα βαριάς επιπλοκής ή θανάτου στη νέα γρίπη Η1Ν1 είναι πολύ μικρή (περίπου 0,1%), αλλά αυξάνει λόγω του μεγάλου απόλυτου αριθμού των κρουσμάτων.
Επιπτώσεις της γρίπης στην εγκυμοσύνη
Στην ομάδα των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκής σε περίπτωση νόσησης από κοινή γρίπη ή νέα γρίπη Η1Ν1, συμπεριλαμβάνονται και οι έγκυες γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά τις έγκυες γυναίκες, υπάρχει συνήθως το νεαρό της ηλικίας, η ανοσιακή υστέρηση συγκριτικά με τις μη έγκυες καθώς και μηχανικές και ορμονικές μεταβολές (μειώνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων).

Οι υγιείς έγκυες οι οποίες θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας της γρίπης Η1Ν1 υπολογίζονται σε 1-2/1000. Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος αυτός είναι 18πλάσιος σε σχέση με τις μη έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, εάν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας (άσθμα, σακχαρώδης διαβήτης, όπως και νοσήματα νεφρών και ήπατος κ.α.), η λοίμωξη με γρίπη Η1Ν1 ανεβάζει τη νοσηρότητα 3-4 φορές συγκριτικά με μη έγκυες γυναίκες με τα ίδια προβλήματα υγείας.

Ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC-Centers for Disease Control) των ΗΠΑ εξέδωσαν αυτές τις συστάσεις, καθώς βρήκαν ότι οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τη νέα γρίπη Η1Ν1, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, υπήρχαν 34 επιβεβαιωμένα ή πιθανά περιστατικά της νέας γρίπης σε εγκύους στις ΗΠΑ, 11 από τις οποίες χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αναφέρεται στη μελέτη (30/07/2009-Περιοδικό Lancet). Το ποσοστό αυτό είναι περίπου τετραπλάσιο από το ποσοστό εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω της νέας γρίπης στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον ιό Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης και θα πρέπει να λαμβάνουν «άμεσα» ιατρική φροντίδα με βάση αντιικά φάρμακα.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά την χορήγηση στις έγκυες γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης οσελταμιβίρης (Tamiflu) και ζαναμιβίρης (Relenza), «χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων». Τα φάρμακα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά αν ληφθούν τις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Εμβολιασμός

Στις ομάδες ιεράρχησης του πληθυσμού οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας δίνουν προτεραιότητα εμβολιασμού στις έγκυες γυναίκες δευτέρου και τρίτου τριμήνου, το υγειονομικό προσωπικό, σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές και τέλος στα άτομα που φροντίζου βρέφη έως 6 μήνων. Τα εμβόλια κατά της γρίπης δε φαίνεται ότι βλάπτουν την έγκυο ή το μωρό της και το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης συνιστάται εδώ και πολλά χρόνια στις έγκυες γυναίκες.

Το εμβόλιο κατά του Η1Ν1 ακολουθεί τις ίδιες διεργασίες παρασκευής με αυτό της εποχικής γρίπης. Μελέτες για την γρίπη στις έγκυες γυναίκες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2009 και, κατά συνέπεια, δεν έχουμε ικανά στοιχεία για την ασφάλειά του.

Από το 2004 το ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) ενθαρρύνει τις έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως από την ηλικία κυήσεως, να εμβολιάζονται με το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης. Επίσης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής-Γυναικολογίας θεωρεί το εμβόλιο κατά της γρίπης ως «ειδικό στοιχείο προγεννητικής φροντίδας» και ότι δύναται να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και αποτελεσματικώς κατά τη διάρκεια της κυήσεως.

Ο θηλασμός είναι συμβατός με τον εμβολιασμό κατά της κοινής γρίπης όσο και κατά του ιού Η1Ν1, και η πρόληψη λοιμώξεων της μητέρας προσφέρει παθητική προστασία στο νεογνό.

Έως σήμερα, όλες οι μελέτες για το εμβόλιο της νέας γρίπης δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο οι οποίες να συνδέονται με το εμβόλιο.

Προτείνεται, επίσης, το υγειονομικό προσωπικό το οποίο ασχολείται με τη φροντίδα εγκύων και το οποίο κατέχει κεντρικό ρόλο στην προστασία της γυναίκας και του νεογνού, να εμβολιάζεται.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης δεν αναμένεται να προστατεύσει κατά του ιού Η1Ν1 και το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 δεν προστατεύει κατά της εποχικής γρίπης.

Τέλος, είναι σημαντικό και απαραίτητο η έγκυος γυναίκα να ενημερώνεται από τον θεράποντα ιατρό της, ο οποίος με υπευθυνότητα και γνώση θα έχει την διακριτική ευχέρεια να ενεργήσει ή όχι εμβολιασμό εξατομικεύοντας πάντα την περίπτωση της εγκύου.

Συμπερασματικά
Λόγω του σχετικά μικρότερου κινδύνου επιπλοκών από τη γρίπη στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιείται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιείται στο 1ο τρίμηνο εφ΄ όσον υπάρχει, κατά την τρέχουσα περίοδο, διαρκής αύξηση των κρουσμάτων γρίπης.
Ο εμβολιασμός συνιστάται σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης στις έγκυες γυναίκες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακά, αναπνευστικά, μεταβολικά, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκεια, αναιμία και νοσήματα νεφρών.

Η ερώτηση Δριβελέγκα για το δρόμο Μουδανιών - Ποτίδαιας και η απάντηση του Μαγκριώτη.


Έπιασε πάτο!!!

Το Γρέκι

Το τραγούδι της Ντόρας!

Το βρήκαμε στα ΑΝΗΛΙΑ

"Φοροδιάλογος" μήπως και βγει η οικονομία από την εντατική!

Ειρηνικά! Έτσι θέλει κι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος!

Όλα θα πάνε καλά! Αν το θέλουν όλοι!

Αετός ...ο Κελεπούρης!!!

Το θέμα συζήτησης ήταν ο δρόμος Μουδανιών - Ποτίδαιας.
Ο Κελεπούρης είναι ο Πρόεδρος των παρόδιων ιδιοκτητών του παραπάνω δρόμου.
Στη συζήτηση και με δική του πρωτοβουλία παρενέβη ο Προϊστάμενος της Κτηματικής υπηρεσίας, είπε αυτά που ήθελε να πει και στο τέλος ο Κελεπούρης του έκανε την απλή, πολύ απλή ερώτηση: "Εσύ για ποιο λόγο ζήτησες να παρέμβεις;"

-Φυσικά η απάντηση... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!
-Σωστός ο Κελεπούρης, δεν υπήρχε λόγος παρέμβασής του με την ιδιότητα του Δημοσίου υπαλλήλου!
Παράπλευρες απώλειες!

Το δήλωσε χθες, έτσι απλά, όπως ανακοίνωνε πριν τις εκλογές το δρόμο Θέρμης - όρια Νομού! "Εάν οι εκλογές γινόταν δέκα (10!) μέρες αργότερα, με το Γιάννη το Τζίτζιο θα είχαμε εντάξει όλα τα έργα στη Χαλκιδική"!!!
-Καραμανλή, Καραμανλή, τι κακό μας έκανες! Δεν μπορούσες δέκα μέρες αργότερα;

Η εξέγερση που κρύφτηκε κάτω από το χαλί

Πρόκειται για ενα συστηματικό ξαναγράψιμο της ιστορίας: τους προηγούμενους μήνες και όσο έσβηνε ο απόηχος από τα Δεκεμβριανά τόσο δυνάμωναν οι φωνές στα ΜΜΕ που αφαιρoύσαν από τα περσινά γεγονότα κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο.
Με το πέρασμα του χρόνου η όποια δικαιολόγηση της αναταραχής(«έ, κάπου έχουν δίκηο και τα παιδιά») έδινε την θέση της σε μια επιλεκτική παρουσίαση που στεκόταν αποκλειστικά στις καταστροφές οι οποίες σημειώθηκαν στο κέντρο των μεγάλων Ελληνικών πόλεων ...>>>>>

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν καταστροφές και ήταν αδικαιολόγητες : μάλιστα την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου το βράδυ, μετά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και την πλήρη απώλεια του ελέγχου από την αστυνομία , ομάδες διαδηλωτών έσπασαν αδιακρίτως και λεληλάτησαν καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Ομως δεν ήταν αυτό ο περσινός Δεκέμβρης: οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στις συνοικίες των μεγάλων πόλεων και σε όλη την Ελλάδα, η αποχή από τα μαθήματα και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις γιορτές αλλά και μετά απ αυτές. Στην Γλυφάδα οι μαθητές πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα. Στην Φλώρινα και την Καστοριά έγιναν διαδηλώσεις για πρώτη φορα μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Η ίδια άλλωστε η απώλεια του ελέγχου από την αστυνομία και την κυβέρνηση εκείνο το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου προσδιορίζει και το χαρακτήρα των γεγονότων: ο Δεκέμβρης του 2008 ήταν ένα ξέσπασμα οργής, μια εξέγερση της ελληνικής νεολαίας. Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου ήταν η σπίθα που έβαλε φωτιά στον ελληνικό βάλτο.

Φυσικά η υπόθεση δεν μπορούσε να πάει πολύ μακριά. Χωρίς συγκεκριμμένους πολιτικούς στόχους , ακόμη και η καλύτερη εξέγερση του κόσμου θα χάσει κάποια στιγμή την δυναμική της: στην συγκεκριμμένη περίπτωση ούτε το αίτημα της παραίτησης των υπουργών-υπεύθυνων για την Αστυνομία δεν διατυπώθηκε με σαφήνεια.

Μετά από δύο 24ωρα παράλυσης από τον φόβο που προξενούσαν τα ανεξέλεγκτα πλήθη έξω από την Βουλή, η κυβέρνηση ανέκτησε την ψυχραιμία και προχώρησε σε πολιτικές συμμαχίες τόσο με το ΛΑΟΣ που μπήκε για πρώτη φορά επισήμως στο πολιτικό παιχνίδι όσο και με το ΚΚΕ που για το μόνο που ανησυχούσε ήταν μήπως χάσει την εκλογική του πρωτοκαθεδρία στους ψηφοφόρους που ψηφίζουν αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη φροντίσει να πάρει αποστάσεις τόσο από την αστυνομία όσο και από βίαιες εκδηλώσεις ώστε να καρπωθεί εκλογικά την αναταραχή χωρίς να χρεωθεί τις καταστροφές και ο ΣΥΝ, το μόνο κόμμα που δεν έκρυβε την συμπάθεια του για τους διαδηλωτές, αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί του όταν δέχθηκε τα συνδιασμένα πυρά της ιδιότυπης κυβερνητικής συμμαχίας και των ΜΜΕ.

Ομως ακόμη και αυτοί που πιστεύουν πραγματικά ότι πέρυσι τέτοια εποχή κάποιοι τρελλάθηκαν και άρχισαν να διαδηλώνουν και να σπάνε καταστήματα θα έπρεπε να προσπαθήσουν να καταλάβουν τις αιτίες της τρέλλας. Γιατί υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης ή την Αμερική οι νέοι εξεγέρθηκαν στην Ελλάδα, με αφορμή την δολοφονία Γρηγορόπουλου και την ατιμωρησία της αστυνομίας.

Οι Ελληνες μαθητές είναι υποχρεωμένοι να υποστούν ίσως το πιο καταπιεστικό και στρεσογόνο σύστημα Μέσης Εκπαίδευσης στον κόσμο που μετά από πολύ σκληρές εισαγωγικές εξετάσεις οδηγεί στην έρημο των ελληνικών πανεπιστημίων τα οποία μαστίζονται εδώ και χρόνια από μια παρατεταμενη κρίση και υποβαθμίζονται συνεχώς.

Σαν να μην έφτανε η υποκρισία ενός σύστηματος που οι μεγάλοι κάθε πολιτικής απόχρωσης έχουν βαφτίσει δωρεάν δημόσια εκπαίδευση ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για το πλήρως ιδιωτικοποιημένο καθεστώς των φροντιστηρίων, οι Ελληνες νέοι μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον συνεχούς κοινωνικής, οικολογικής και πολεοδομικής υποβάθμισης που έχει επιβληθεί από ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και διαιωνίζεται από το πομπώδες και ψεύτικο κύκλωμα των ΜΜΕ.

Ενώ στα τηλεοπτικά παράθυρα παρελαύνουν δισεκατομύρια σκανδάλων για τα οποία κανείς δεν πληρώνει ποτέ τον λογαριασμό, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου η νέα γενιά των -700 ευρώ καλείται να ζήσει χειρότερα απ ότι οι γονείς της . Υπερχρεωμένη από τα γενοφάσκια της, καλείται να πληρώσει τα χρέη που άλλοι δημιούργησαν. ΟΙ νέοι εξεγείρονται γιατί τους υποχρεώνουν να ζήσουν σε ένα γκρίζο περιβάλλον χωρίς ελπίδα.

Καμμία από τις αιτίες που κάνουν μια κοινωνία να βράζει από θυμό δεν έγινε προσπάθεια να διορθωθεί. Η κυβέρνηση Καραμανλή ξεκίνησε ένα για τα μάτια του κόσμου διάλογο για το εκπαιδευτικό σύστημα που σταμάτησε λόγω εκλογών. Οι συνθήκες εργασίας δεν βελτιώθηκαν, οι ένοχοι των σκανδάλων αμνηστεύθηκαν με το κλείσιμο της Βουλής. Αντί να αλλάξουν πολιτική, οι αντιπαθείς τράπεζες έφτιαξαν σιδερένια ρολά για τις βιτρίνες, σε περίπτωση που προκύψει νέα επιδημία καταστροφικής τρέλλας σαν κι αυτή του Δεκέμβρη. Με την βοήθεια των ΜΜΕ που θυμίζουν μόνο τις καταστροφές, οι ένοχοι έκρυψαν τις αιτίες κάτω από το χαλί νομίζοντας βλακωδώς ότι έλυσαν και το πρόβλημα.
Πηγή

Ένας "έξυπνος" δημοσιογράφος!