Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Η χούντα του μ@λ@κ@...

Διάβαζα στα κυριακάτικα φύλα τα ρεπορτάζ για το θάνατο του Αλέξη. Έβλεπα φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές πριν από την αποφράδα ημέρα και αδυνατώ πραγματικά να καταλάβω τι μπορεί να κάνει έναν ενήλικο άνθρωπο να κινηθεί δολοφονικά εναντίον ενός 15χρονου παιδιού. Πόσο μίσος μπορεί να έχει κανείς εναντίον της κοινωνίας, των συνανθρώπων του, του ίδιου του εαυτού του.
Οι μέρες Δεκέμβρη είναι πολύ πικρές πλέον. Αντί όμως να σκεφτόμαστε ως κοινωνία πώς θα τα βάλουμε κάτω και θα καλλιεργήσουμε το σπόρο που θα εξελιχθεί στο γλυκό καρπό μιας πολιτείας, όπου κάθε έφηβος θα αναπτύσσει κριτική σκέψη και θα τη χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει, κάθε κρατικός λειτουργός ... >>>>>

θα υποδέχεται και θα επιβραβεύει αυτή την παραγωγή νέων ιδεών και άπαντες θα προστατεύουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, το δικαίωμα σε τελική ανάλυση στην εφηβεία και τις χαρές της , έχουμε δημιουργήσει την απόλυτη χούντα του μ.......α.

Τη χούντα του Κάλλαχαν κοινωνιοπαθή μπάτσου που δολοφονεί 15 χρονα, τη χούντα του τρικαράγκιοζα θρασύδειλου δήθεν τρομοκράτη που επιτίθεται σε νεαρά παιδιά δόκιμους της αστυνομίας, τη χούντα των απανταχού συμπλεγματικών αυτόκλητων συνηγόρων των δύο παραπάνω, τη χούντα του ανίκανου, πνευματικά, ηθικά και ψυχικά νεκρωμένου πολιτικού και των κατακαθιών των ΜΜΕ, τη χούντα του τύπου που θα βγει και θα τα κάψει και μετά θα το ονομάσει πολιτική πράξη αντίστασης στο κατεστημένο ( πόσο βαθιά νυχτωμένοι....), τη χούντα του βρωμιάρη που ακολουθώντας τον παραπάνω θα λεηλατήσει περιουσίες.

Και ανάθεμα αν σκέφτεται κανείς εκείνη την ώρα τον Αλέξη...Κάπου στη μέση όμως υπάρχουν και πολίτες, ναι απλοί πολίτες. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΕΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΝΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ. Που θέλουν να τιμήσουν αυτή τη μέρα και οποιαδήποτε άλλη μέρα με θύματα, αφιερώνοντάς την στην καταπολέμηση της τυφλής βίας, απ όπου κι αν προέρχεται. Δυστυχώς όμως οι «συνταγματάρχες» της χούντας είναι εδώ εν έτει 2009. Κάτι τέτοιες μέρες το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι Ελύτης και Θεοδωράκης...

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου!

Αετόμορφα έχει τα ψηλά βουνά
στα ηφαίστεια κλήματα σειρά
και τα σπίτια πιο λευκά
στου γλαυκού το γειτόνεμα!

Τα πικρά μου χέρια με τον κεραυνό
τα γυρίζω πίσω απ' τον καιρό
τους παλιούς μου φίλους καλώ
με φοβέρες και μ' αίματα!

Ας κοιτάξει επιτέλους ξανά ο ήλιος της δικαιοσύνης αυτή τη χώρα.

pistolero

Όχι Σαμαρά στον Καρατζαφέρη!

Με αρκετή καθυστέρηση η Νέα Δημοκρατία απέκρουσε την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ να προκαλέσουν τα δύο κόμματα πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως" από όσα έχει δηλώσει δημοσίως ο πρόεδρος του κόμματος πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου. Ο κ. Σαμαράς ... >>>>>

είχε ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια. Περισσότερο σαφής ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, Μαργαρίτης Τζίμας. "Η ΝΔ έχει σαφέστατη και ξεκάθαρη θέση. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς. Θα άγγιζε τα όρια πραξικοπήματος αν η ΝΔ προσέφευγε στην κάλπη με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας", δήλωσε από το βήμα της Βουλής.
Πηγή

Καπλάνειο ή Δημοτικό το Στάδιο Πολυγύρου;

Με την παρούσα επιστολή επιζητώ να παραθέσω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο χρίζει άμεσης επίλυσης και τακτοποίησης. Είναι πολύ σοβαρό γιατί αφενός επηρεάζει τη ζωή και την ποιότητα ζωής στην πόλη και αφετέρου δημιουργεί μια εικόνα η οποία αδικεί κατάφορα τον Πολύγυρο. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλλο από τη λειτουργία ή μάλλον τη μη λειτουργία του Δημοτικού Σταδίου Πολυγύρου.
Ελπίζω και εύχομαι πως κανένας Δημοτικός Σύμβουλος δεν είναι περήφανος για τις παρακάτω καταστάσεις που συμβαίνουν στο Δημοτικό Στάδιο. >>>>>

 Το στάδιο κλειδώνεται αφού τελειώσουν τις προπονήσεις τα αθλητικά σωματεία, δηλαδή στις έξι το απόγευμα. Βέβαια μέχρι και τις εννέα έχει ανθρώπους που περπατάνε στα σκοτάδια και μετά πηδάνε από τα πίσω πεζούλια για να πάνε στο σπίτι τους.
 Φώτα για τους Δημότες δεν λειτουργούν. Ούτε λόγος βέβαια για αποδυτήρια, λουτρά και πρώτες βοήθειες που σε άλλες πόλεις θεωρούνται αυτονόητα.
 Τα παιδιά των ποδοσφαιρικών σωματείων και γενικότερα τα παιδιά του Πολυγύρου απαγορεύεται να πατάνε το χόρτο του γηπέδου και οι προπονήσεις γίνονται στα υπόλοιπα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων και αυτά του βόλεϊ και του τένις. Μιας και έχει ο Πολύγυρος πολλά γήπεδα βόλεϊ και τένις για ποιο λόγο να μην παραχωρηθούν για ποδόσφαιρο;
 Οι τάπητες των γηπέδων βόλεϊ και τένις έχουν ένα χρόνο που ξεκόλλησαν και κάθε φορά που φυσάει ξεκολλάνε όλο και περισσότερο.
 Τις Κυριακές που αγωνίζεται η ΝΙΚΗ απαγορεύεται όλη την ημέρα να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα γήπεδα και χώροι του Σταδίου.
 Καθ’ όλη την περσινή χρονιά το φιλέ του τένις είχε καταντήσει ένα επικίνδυνο συρματόσκοινο και τελικά αντικαταστάθηκε το καλοκαίρι και μάλιστα από τον Αθλητικό Όμιλο Πολυγύρου. Την ίδια περίοδο τα παιδάκια των ποδοσφαιρικών σωματείων έκαναν εκεί τις προπονήσεις τους, ύστερα από υπόδειξη του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου.
 Τα τριάντα άτομα που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το τένις το καλοκαίρι εξαφανίστηκαν. Αλλά τι ανάγκη έχει ο Πολύγυρος από ακόμη ένα άθλημα αφού λειτουργούν τόσα και τόσα;
Τα επιχειρήματα – δικαιολογίες του Δημάρχου αλλά και του Προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου είναι αφενός το οικονομικό κονδύλιο και αφετέρου η έλλειψη άλλου υπαλλήλου στο Δημοτικό Στάδιο. Είναι φθηνές δικαιολογίες γιατί αν δεν υπήρχαν τα λεφτά θα έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες οι οποίες ποτέ δεν έγιναν. Για παράδειγμα:
• Θα μπορούσαν να είχαν αντικατασταθεί οι παλιές λάμπες με νέες λάμπες οικονομίας.
• Θα μπορούσε να γίνεται τακτική και μόνιμη συντήρηση ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημίες και οι φθορές άρα και το κόστος, ενώ τώρα περιμένουμε να διαλυθεί εντελώς για να το αντικαταστήσουμε εξολοκλήρου.
• Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με λιγότερες δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάποιο αθλητικό σωματείο.
• Θα μπορούσε να μην καλέσουμε το Μεξικό, την Κίνα και την Κοσταρίκα συγχρόνως αλλά την Καβάλα και τη Δράμα αφού δεν έχουμε να ανάψουμε το φως.
• Ακόμη ακόμη θα μπορούσε να φωτίζονται τα ντουβάρια του Δημαρχείου μόνο τις γιορτές. Καλύτερα σκοτεινά ντουβάρια παρά σκοτεινά γήπεδα.

Πολλά ακόμη θα μπορούσαν να γίνουν αν οι υπεύθυνοι, δηλαδή ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, είχαν τη βούληση και την ικανότητα να λειτουργήσουν σωστά το μοναδικό Δημοτικό Στάδιο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής.
Ο τρόπος λειτουργίας θα έπρεπε να προσελκύει τους δημότες και όχι να τους απωθεί. Το γεγονός ότι το Δημοτικό Στάδιο δεν λειτουργεί, που είναι η ψυχή και η καρδιά της πόλης, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ή τουλάχιστον στο συνειρμό πως περίπου ίδια τύχη θα έχουν και τα υπόλοιπα τα του Δήμου. Είναι λυπηρό όχι τόσο το γεγονός ότι το γήπεδο δεν λειτουργεί σήμερα αλλά το ότι οι παραπάνω υπεύθυνοι, αν και της γενιάς των τριάντα, δεν μπορούν να διανοηθούν τη ζωτική ανάγκη του καθενός δημότη να αθλείται και κατά τη χειμερινή σαιζόν.

Η λειτουργία του Δημοτικού Σταδίου θα πρέπει να είναι μόνιμη, εύρυθμη και σταθερή και να υπερβαίνει τις αρέσκειες και τις αντιλήψεις του έκαστου Δημάρχου ή Δημοτικού Συμβουλίου.

Παπακωνσταντίνου Χρίστος
Δημότης Πολυγύρου.

Από την προπόνηση του Α.Ο.Πολυγύρου!!!

Πρόταση έκανε ο Καρατζαφέρης σε Σαμαρά! Να δούμε και την απάντηση!

Τι παιχνιδάκια είναι αυτά, Δήμαρχε Πολυγύρου;

Δείτε στην εικόνα το έγγραφο του Δήμου Πολυγύρου προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, από τις 15/6/2007, σχετικά με το Γηροκομείο Πολυγύρου!
-Όπως χθες είπε ο ίδιος ο Δήμαρχος Πολυγύρου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ., πήρε απάντηση τον Απρίλιο του 2009, ότι δεν θα πάρει ούτε ένα Ευρώ!!!
Εύλογα οι δύο πλευρές της μειοψηφίας έβαλαν τα ερωτήματα:
-Τι έκανε από τότε μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος Πολυγύρου, σχετικά με το θέμα;
-Γιατί από τότε δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο;
-Γιατί δεν πρότεινε τότε, με κυβέρνηση Ν.Δ., τη λήψη δανείου;
-Γιατί από τις 4 Οκτωβρίου (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) δε θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ως προς το θέμα;
Ερωτήματα που εκφράζουν κάθε καλοπροαίρετο Πολίτη του Δήμου!

Τζάμπα γεύμα... "για συνέχιση έργων πνοής στον Πολύγυρο και την Χαλκιδική"!!!

Όταν παίζονται πολιτικά "μικροπαίχνιδα"!!!

Μετά από τρία χρόνια "ξύπνησε το θεριό"!!!
Κατηγόρησε τον πρώην Υγείας Αβραμόπουλο για μη τήρηση υποσχέσεων!!!
-Τώρα, τώρα που έχασε η Ντόρα και αυτός, ο Αβραμόπουλος, ήταν με το Σαμαρά ενώ ο ίδιος με τη Ντόρα!!!
-Τώρα, τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση και από έλλειψη πολιτικού κριτηρίου νομίζει ότι θα την χτυπήσει με δάνειο στις πλάτες των Πολυγυρινών και συγχρόνως, άθελά του, της δίνει άλλοθι για μη χρηματοδότηση! (αφού θα έχει πάρει το δάνειο!)
-Τώρα, τώρα που μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο, για να παρουσιάσει έργο που θα συμπληρώνει τα "σαμαράκια", το μοναδικό του "έργο"!!!
-Έλεος!!!

Κραυγή Αγωνίας και Παράπονο!

Μια ανοιχτή επιστολή της Κας Καίτης Ζαμπούνη-Δεσποτίδου, π. Προέδρου της Επιτροπής Ανέγερσης του Γηροκομείου Πολυγύρου!
"...Προς Θεού δεν θέλουμε άλλα ψέματα, δεν παρακαλούμε, απαιτούμε, είναι δικό μας, το δικαιούμαστε. Τελείωσε η υπομονή μας κάντε κάτι Σήμερα.
Η κ. Μουχτάρη έκανε με δική της δαπάνη και το πανέμορφο εκκλησάκι του Γηροκομείου. Δυστυχώς πέθανε και δεν πρόλαβε σύμφωνα με ρήτρα που είχε να τους τα πάρτει όλα πίσω..."
(κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση και άνετη ανάγνωση)


Γηροκομείο Πολυγύρου: Τόοοοσα χρόνια μετά...

Η καταστροφή των εργασιακών σχέσεων και ο κόσμος της εργασιακής επισφάλειας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Επίκαιρη Επερώτηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ.
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Η εργατική τάξη της χώρας μας, εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σφοδρότερη επίθεση στα δικαιώματά της και κυρίως στο δικαίωμα για πλήρη, ουσιαστική και ποιοτική εργασία.
Οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα. Επίμονη και συστηματική είναι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της και των Διεθνών καπιταλιστικών Οργανισμών (κυρίως του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ), να προωθήσουν την «απορύθμιση» της αγοράς εργασίας και την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. >>>>>

Κομβικό σημείο στην πορεία αυτή, υπήρξε η περίφημη Λευκή Βίβλος του Ντελόρ για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης στη διάρκεια ενός ολόκληρου αιώνα.
Μέχρι και σήμερα, η Λευκή Βίβλος του κ. Ντελόρ (1-11-1993), αποτελεί το Α και το Ω της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών, σ’ ό,τι αφορά στην απασχόληση. Όλες οι Σύνοδοι Κορυφής, από το 1994 μέχρι σήμερα και με ιδιαίτερη έμφαση αυτή της Λισσαβόνας του έτους 2000 (στρατηγική της Λισσαβόνας), έχουν θέσει ως στόχους και έχουν προωθήσει σε μεγάλο βαθμό:
- τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους εργασίας, που αφορά τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση και συνεπάγεται δραματικές συνέπειες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
- τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
- την προώθηση διάφορων άτυπων μορφών απασχόλησης, με εργαζόμενους χωρίς συλλογική έκφραση και με άγνωστα τα βασικά δικαιώματα της εξαρτημένης εργασίας (συλλογικές συμβάσεις, δώρα, άδειες, ασφάλιση, ωράριο κλπ).
- την προώθηση της γεωγραφικής και κλαδικής κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
Η ελαστική απασχόληση παίρνει μορφές, που τίθεται πλέον το ερώτημα πότε ένας εργαζόμενος μπορεί να θεωρείται απασχολούμενος. Τα όρια της μερικής απασχόλησης και των άτυπων μορφών, φτάνουν μέχρι και ελάχιστες ώρες την εβδομάδα, αλλά και μέχρι τη μορφή του stand-by ή της απασχόλησης σε κενά (ρεπό), ακόμη και σε απασχόληση χωρίς μισθό και άλλα δικαιώματα, αλλά μόνο με φιλοδώρημα (couriers, pitsa-boys κλπ).
Η μερική και γενικότερα η ελαστική απασχόληση στον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα, οδηγεί σε νέους τύπους εργαζομένων, που τελικά είναι μερικά εργαζόμενοι, μερικά αμειβόμενοι, αλλά και μερικά ασφαλισμένοι, που ίσως δεν πάρουν ποτέ σύνταξη από το ασφαλιστικό σύστημα, όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.
Σ’ αυτά τα πλαίσια έχουμε αλλεπάλληλους νόμους των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προωθούν αυτές τις πολιτικές, αν και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου εμφανίζονται ανικανοποίητοι και απαιτούν ακόμη περισσότερα μέτρα και μεγαλύτερες ταχύτητες στην εφαρμογή των «διαρθρωτικών» πολιτικών.
Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τους ακόλουθους νόμους:
1892/90 (ΝΔ): Διαμόρφωση για πρώτη φορά πλαισίου λειτουργίας της μερικής απασχόλησης και διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τρίμηνη βάση.
2639/98 (ΠΑΣΟΚ): Επέκταση της μερική απασχόλησης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου τομέα, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε εξαμηνιαία και ετήσια βάση, ενώ προωθείται η ίδρυση Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας για την «εξεύρεση» θέσεων εργασίας σε ημεδαπούς ή αλλοδαπούς.
2874/2000 (ΠΑΣΟΚ): Παροχή δυνατότητας περαιτέρω (μεγαλύτερης) διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
2956/2001(ΠΑΣΟΚ): Δημιουργία εταιρειών που ενοικιάζουν εργαζομένους σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης να προσλαμβάνουν εργαζόμενους μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
3385/2005 (ΝΔ): Επαναφορά σε ισχύ πεντάωρης ανά εβδομάδα υπερεργασίας, ενώ νομιμοποιείται η ακραία διευθυντική ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
3429/2005 (ΝΔ νόμος Αλογοσκούφη): Απορύθμιση εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Ελεύθερες απολύσεις και ανεξέλεγκτες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ. Κατάργηση για τους νεοπροσλαμβανόμενους ρυθμίσεων εσωτερικών κανονισμών ή Συλλογικών Συμβάσεων για αποδοχές, άδειες, επιδόματα κλπ. Κρατική επέμβαση στο περιεχόμενο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Αφαίρεση δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ, όταν ο εργοδότης αρνείται να διαπραγματευθεί.
Στην ίδια κατεύθυνση το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, συναγωνίζονται ποιος θα απαιτήσει πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.
Μόλις πρόσφατα, ο ΟΟΣΑ, σε συνέχεια ανάλογων πρόσφατων υποδείξεων του ΔΝΤ, «συμβουλεύει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση να «ξεζουμίσει» ακόμη περισσότερο τους «ξεζουμισμένους».
Στην έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με τον Προϋπολογισμό 2010, ο καλός Διεθνής Οργανισμός, σημειώνει ότι η προσήλωση στη δημοσιονομική εξυγίανση είναι στοιχειώδης προϋπόθεση εμπιστοσύνης της αγοράς. Όχι των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, αλλά της αγοράς.
Και μας δίνει τη γνωστή συνταγή: «περικοπές δαπανών, φορολογικό κυνηγητό, νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο σύστημα υγείας, ακόμη πιο ευέλικτη αγορά εργασίας». Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, λέει, απαιτεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα. Η αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και προϊόντων θα είναι σημαντική για την επίτευξη υψηλών ποσοστών ανάπτυξης. Το ίδιο πάντα και μονότονο ρεφρέν. Ανάπτυξη ονομάζεται η ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου, συμπιέζοντας και συνθλίβοντας τα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Μια επίμονη νεοφιλελεύθερη, αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, που βρίσκει τις κυβερνήσεις (δεξιές ή σοσιαλδημοκρατικές) πρόθυμες να την εφαρμόσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η δραστική μείωση της ανεργίας και η πλήρης και σταθερή εργασία είναι συνυφασμένες με την προώθηση μιας αντι-νεοφιλελεύθερης πολιτικής με κέντρο της τα δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της ίδιας της κοινωνίας.
Ο αγώνας για την πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες, είναι η απάντηση της Αριστεράς στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της γενίκευσης της επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης, που θίγει πρώτα από όλους τη νεολαία και τις γυναίκες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και διεκδικεί:
• Κατάργηση όλων των ελαστικών, μερικών και άτυπων μορφών εργασίας και αντικατάστασή τους από σχέσεις πλήρους απασχόλησης.
• Αντικατάσταση των συμβάσεων έργου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τακτοποίηση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα και με ενιαία σχέση μονίμου υπαλλήλου στο Δημόσιο όλων των σημερινών συμβασιούχων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατάργηση έκτοτε του θεσμού του συμβασιούχου.
• Άμεση άρση του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 «Παυλόπουλου».
• Διαμόρφωση τριών ισότιμων στα δικαιώματα μορφών εργασίας:
- Μόνιμη – Ενιαία – Πλήρης σχέση εργασίας στο Δημόσιο-ΟΤΑ-ΝΠΔΔ.
- Σταθερή – τακτική – Ενιαία – Πλήρης εργασία με βάση τους Οργανισμούς – Κανονισμούς, που έχουν υπογραφεί με ΣΣΕ στις ΔΕΚΟ.
- Σταθερή – Τακτική – Ενιαία – Πλήρης εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα.
• Κατάργηση των αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων και οδηγιών, που αφορούν τη διευθέτηση του συνολικού χρόνου απασχόλησης, την ενοικίαση εργαζομένων, τα προγράμματα stage, συμβάσεις έργου, εφαρμογή οδηγίας Μπολγκενστάιν, flexicurity, κλπ. Αναγνώριση και κάλυψη αναδρομικά, με δαπάνες του Δημοσίου ή του ΟΑΕΔ, όλων των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αυτών των κατηγοριών.
• Κατάργηση όλων των αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των νέων, που έχουν θεσπισθεί από το 1992 μέχρι σήμερα. Επέκταση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας σε νέες κατηγορίες, κυρίως νέων, που εργάζονται με άτυπες και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αντιμετώπιση της ευελιξίας ως μέσου απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
• Κατάργηση των υπεργολαβιών στον δημόσιο τομέα και κάλυψη των διαρκών και μόνιμων αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Μέτρα προστασίας του νόμιμου ωραρίου εργασίας, ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα Επιθεωρήσεις Εργασίας, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ κλπ και θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπων των Συνδικάτων και των εργαζομένων στην Επιχείρηση στις ελεγκτικές διαδικασίες.
Με βάση όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Είναι στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής η κατάργηση όλων των ελαστικών, μερικών και άτυπων μορφών εργασίας και η αντικατάστασή τους από σχέσεις αξιοπρεπούς και πλήρους απασχόλησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας; Πότε θα μπει ένα τέλος στην επισφάλεια και θα εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική εργασία για όλους;
2) Θα προχωρήσουν στην κατάργηση των νόμων 1892/90, 2639/98, 2874/00, 2956/01, 3385/05, 3429/05 και του άρθρου 56 του ν. 3691/08, που αφορούν στη διευθέτηση του συνολικού χρόνου εργασίας, την ενοικιαζόμενη εργασία, τον περιορισμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αρνητική διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων, τη διαλείπουσα εργασία και την εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών;
3) Θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε εργαζόμενους, που η απασχόλησή τους υποκρύπτει εξαρτημένη μισθωτή εργασία, όπως εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών, τηλεργαζόμενοι, φασονίστες κλπ; Θα καταργηθούν κάποτε οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα, μετατρεπόμενες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου;
4) Πότε και πώς θα διασφαλίσουν όλα τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, μέχρι αυτές να καταργηθούν;
5) Γιατί δεν προχωρούν σε ουσιαστική αύξηση των επιθεωρητών εργασίας και δεν ενισχύουν τις αρμοδιότητές τους με τη δυνατότητα επιβολής εκτελεστέων ποινών στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων;
6) Γιατί δεν καταργούνται οι υπεργολαβίες στον δημόσιο τομέα (καθαρίστριες, φύλακες σχολείων κλπ) και δεν καλύπτονται οι ανάγκες με τη μονιμοποίηση του ήδη εργαζόμενου προσωπικού και νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;
7) Θα προχωρήσετε στην κατάργηση του ΠΔ 164/04; Είναι στις προθέσεις σας να μπει οριστικό τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων με τη μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
8) Θα καταργηθεί το φαινόμενο συνύπαρξης προσωπικού με σχέσεις δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου στον ίδιο εργασιακό χώρο; Θα καθιερωθεί η ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο;
9) Είναι στις προθέσεις σας να τερματισθεί η πρόσληψη εκτάκτων και συμβασιούχων με πρόσχημα τις κατ’ ευφημισμό πρόσκαιρες και επείγουσες ανάγκες, καθώς και η χρήση ανασφάλιστης εργασίας μέσω προγραμμάτων stage;
οι επερωτώντες βουλευτές
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Φώτης Κουβέλης
Βασίλης Μουλόπουλος
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Νίκος Τσούκαλης
Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου
Ηρώ Διώτη
Θοδωρής Δρίτσας
Τάσος Κουράκης
Θανάσης Λεβέντης
Γρηγόρης Ψαριανός
Αλέξης Τσίπρας

Θεσσαλονίκη: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ οργανώσεων για 6-7 Δεκέμβρη

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη, διαδηλώνουμε στις 6 και 7 Δεκέμβρη
Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και τη μεγαλειώδη εξέγερση του Δεκέμβρη, όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό, παραμένουν εδώ: κρίση, γιγάντωση της επισφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας. >>>>>

Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να μην ξαναϋπάρξει άλλος Κορκονέας. Αντιθέτως, όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός που γεννάει τους αστυνομικούς-πιστολέρο αλλά και μεθοδεύεται η «επιεικής» δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων, με πρώτο βήμα την προκλητική μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα.
Ένα χρόνο μετά, θα βγούμε και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αντεργατικού προϋπολογισμού, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του ρατσισμού.
Ένα χρόνο μετά επιμένουμε: η εξέγερση ήταν, είναι, και θα παραμείνει δίκαιη!
Σε σύσκεψη αριστερών οργανώσεων αποφασίστηκαν:
Η οργάνωση πορείας διαμαρτυρίας την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 1:30μμ στην Καμάρα.
Στήριξη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 7ης Δεκεμβρίου, 12πμ Πολυτεχνείο.
Τη δραστηριοποίηση σε όλους τους χώρους (εργασίας, εκπαίδευσης, συνοικίες) για να πάρουν οι κινητοποιήσεις μαζικό χαρακτήρα.
Ένα χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα και την κοινωνική εξέγερση, θα διαδηλώσουμε διεκδικώντας:
Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί.
Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, «Δ», κτλ)
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την καπιταλιστική κρίση.
Ένα χρόνο μετά, και αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι του Αλέξη!
ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή
Αριστερή Ανασύνθεση
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση
Νέο Αριστερό Ρεύμα
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
ΔΙΚΤΥΟ για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας
ΠΗΓΗ

Ερώτηση Γιάννη Δριβελέγκα για το δρόμο Μουδανιών - Ποτίδαιας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Τον κ. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα : « Οδικός άξονας Θεσ/νίκης – Κασανδρείας, τμήμα από τον κόμβο Ν.Μουδανιών έως τη Ν. Ποτίδαια »
κ. Υπουργέ
Η « Εγνατία Οδός Α.Ε. » το έτος 2005, στο εν λόγω τμήμα, αποφάσισε την κατασκευή κλειστού αυτοκινητοδρόμου. Αντίθετα η ομόφωνη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του Νομού ( Δήμου – Νομαρχίας – Επιμελητηρίου – Επαγγελματιών της περιοχής ) είναι υπέρ της διαπλάτυνσης με στηθαίο στη μέσον ανοιχτού όμως αυτοκινητοδρόμου. >>>>>

Έτσι που να διασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία χωρίς να δημιουργείται προβλήματα πρόσβασης στις παρόδιες ιδιοκτησίες. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες παραχωρούν τις περιουσίες τους δίχως απαλλοτρίωση.
Αποτέλεσμα της απόφασης της « Εγνατίας Οδού Α.Ε » είναι το έργο να καθυστερεί λόγω προσφυγών, διότι θίγονται επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες. Όμως το τμήμα αυτό εξακολουθεί να είναι το τμήμα « εφιάλτης », το τμήμα « φονιάς ».
Επειδή κ. Υπουργέ πρέπει να βρεθεί, έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε βρεθεί, λύση στο πρόβλημα, λύση που θα ικανοποιεί την τοπική κοινωνία και τους φορείς της και θα πλήρη τους όρους της άνετης και ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και ανθρώπων.
Επειδή πρέπει να προλάβουμε την επερχόμενη τουριστική σαιζόν, χωρίς την ταλαιπωρία κατοίκων και επισκεπτών, αλλά κυρίως χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Σας ερωτώ

Τι πρόκειται να πράξετε ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο της διαπλάτυνσης, που θα ικανοποιεί την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, παραδίδοντας προς χρήση έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο ;
Αθήνα 30/11/2009
Ο ερωτών Βουλευτής
Δριβελέγκας Ιωάννης

Φόλες στον Πολύγυρο

"Καλημέρα
Η σημερινή μέρα για μένα ξεκίνησε πολύ καλά, ώσπου κάποιες δουλειές μου με οδήγησαν στο κέντρο της "πόλης" και συγκεκριμένα στην περιοχή πίσω από το Επιμελητήριο,όπου για μια ακόμη φορά έγινα μάρτυρας του πολιτισμού και της παιδείας μας.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δίπλα στους κάδους που υπάρχουν στην αλάνα πίσω απο το Επιμελητήριο υπήρχε το κουφάρι ενός μαύρου σκύλου,νεκρού πιθανότατα απο φόλα,θύμα των "ευγενών" αισθημάτων κάποιου συμπολίτη μας ο οποίος αφειδώς πετάει φόλες μιας και χτες το μεσημέρι βρέθηκε κι άλλος σκύλος στο πάρκο του συντριβανιού.
Ήθελα να ήξερα αν υπάρχει κάποιο μαζικό σχέδιο εξόντωσης των αδεσπότων -και όχι μόνο-στον Πολύγυρο κι αν αυτός που ριχνει τις φόλες έχει δει καμμιά φορά από κοντά το θέαμα και το βλέμμα ενός ζώου που σπαρταράει κι αν ναι, μπόρεσε μετά να το ξεχάσει;
Υ.Γ. Αλήθεια εκείνο το κυνοκομείο που υπήρχε στο Δήμο εξακολουθεί να υφίσταται;"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τον «κουτούπωσε» το Facebook

Τον διόρισαν προχθές το βράδυ ειδικό γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών και μόλις χθες ανακάλυψαν ότι ο Ανδρέας Κουτούπης το βράδυ των εκλογών είχε εκφραστεί μέσω του Διαδικτύου, όπως αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση, «με χυδαίους, υβριστικούς και ακραίους χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση, την οποία ζήτησε να υπηρετήσει από θέση ευθύνης». >>>>>

Ο διορισμός του αργά το βράδυ ανακλήθηκε άρον άρον. Στο παρελθόν ήταν υποψήφιος στο Οικονομικό Επιμελητήριο με τη Ν.Δ.

Στο μέγαρο Μαξιμου ήταν βαρύ το κλίμα χθες το βράδυ, αφού η υπόθεση σκιάζει τη διαδικασία επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων μέσω των βιογραφικών. Επίσης, γιατί παρά τον έλεγχο που υποτίθεται ότι γίνεται για τους υποψήφιους πριν ανακοινωθεί ο διορισμός τους και ο οποίος προβάλλεται από την κυβέρνηση και ως ένας από τους λόγους της καθυστέρησης, ξέφυγε μια τόσο σοβαρή περίπτωση. Ο αποπεμφθείς φέρεται να έχει γράψει στο Διαδίκτυο ότι ξεκινάει με το ΠΑΣΟΚ περίοδος μεγάλης κονόμας και ότι τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ τρίβουν τα χέρια τους...

Αναζητήθηκε για εξηγήσεις ο υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο οποίος είχε δώσει την τελική έγκριση διορισμού. Οι εξηγήσεις του ήταν περίπου αυτές που και στην ανακοίνωση αναφέρονται. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι εξηγήσεις του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών. Εντονες ήταν οι διαμαρτυρίες και προς το ΠΑΣΟΚ από στελέχη του Πειραιά που γνώριζαν τον κ. Κουτούπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, το βιογραφικό του Ανδρέα Κουτούπη (είχε διοριστεί ειδικός γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών) «κρίθηκε αντικειμενικά και αξιοκρατικά ως αξιόλογο και για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου -ο οποίος δεν τον γνώριζε προσωπικώς- τον κάλεσε δύο φορές σε συνέντευξη και μετά επελέγη για τη θέση του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ».

Η στάση του αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση, αποδεικνύει πως, ανεξάρτητα των τυπικών του προσόντων, ο κ. Κουτούπης «όχι μόνο στερείται των στοιχείων της εμπιστοσύνης και του ήθους που είναι απαραίτητα για να υπηρετεί Ελληνας πολίτης σε δημόσια θέση, αλλά είναι επίσης έκθετος και υπόλογος και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να αναλάβει αυτή ή άλλη δημόσια θέση».

Ακολούθως αναφέρει ότι ο τρόπος επιλογής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι τηρούνται όλα τα κριτήρια της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Το σημαντικότερο προσόν που θέτει ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση η παρούσα κυβέρνηση, για την ανάληψη δημόσιας θέσης από οποιονδήποτε συμπολίτη μας, είναι το ήθος, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός της εντολής του ελληνικού λαού.
ΠΗΓΗ

Το τελικό "στραπάτσο" της Ντόρας!


Νέα δεδομένα.

Στο φως ο νέος εκλογικός νόμος

Ετοιμη να γυρίσει σελίδα στον εκλογικό νόμο είναι η κυβέρνηση, καθώς έχει πλέον στα χέρια της τις βασικές αρχές και την κατανομή των εδρών με βάση το νέο σύστημα που ακολουθεί το γερμανικό. Ο δεκάλογος των αλλαγών που αποφασίστηκε να προωθηθούν έχει ως εξής:
- Σταυρός προτίμησης τέλος!
- Οι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα, και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.
- Οι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει σενάριο αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
- Ο πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%. >>>>>

- Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.

- Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.

- Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.

- Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). Η αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.

- Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Ελληνες του εξωτερικού.

- Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα.

Ο τακτικός θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. Ο αναπληρωματικός θα αναμένει την παραίτηση, τον... θάνατο του τακτικού βουλευτή ή τις επόμενες εκλογές για να μπει στη Βουλή ως τακτικός.

Επειτα από δεκάδες σενάρια και επεξεργασίες, η επιστημονική επιτροπή για τον εκλογικό νόμο που συνέστησε ο Γ. Ραγκούσης είναι ένα βήμα πριν από το να ολοκληρώσει το έργο της. Αφού κλείδωσαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος, κατέληξαν και στον καταμερισμό των εδρών.

Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα τις μονοεδρικές που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό, καθώς και τις έδρες που θα μοιράζονται στις 15 ή 11 περιφέρειες, ανάλογα με το σενάριο που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή (πίνακας 1 και 2). Παραθέτει, ακόμη, και την κατανομή των εδρών, όπως θα γινόταν αν ίσχυε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο νέος νόμος (πίνακας 3).

Η αρμόδια επιτροπή (Ν. Αλιβιζάτος, Θ. Διαμαντόπουλος, Σ. Δώδος, Η. Νικολακόπουλος, Λ. Παπαδοπούλου, Φ. Σπυρόπουλος), από κοινού με τους Γ. Σωτηρέλη και Θ. Χατζηπαντελή της επιτροπής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αντιστάθηκε στις πιέσεις για ολιγοεδρικές περιφέρειες και προτείνει το σπάσιμο όλων των περιφερειών σε μονοεδρικές.

Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί η περίπτωση της Αθήνας που θα διαιρεθεί σε 36 μονοεδρικές, της Θεσσαλονίκης που θα σπάσει σε 14 και του Πειραιά που θα βγάζει 7. Τελειώνουν έτσι οι βουλευτές-βαρόνοι και η ανάγκη εξάρτησης των υποψηφίων από δαπάνες και προσβάσεις προβολής.

Η συναίνεση
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε ο νέος νόμος να εφαρμοστεί άμεσα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν προκαταβολικά πως η Ντ. Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ του γερμανικού συστήματος και αναμένουν τη θέση του Α. Σαμαρά.

Το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο είναι ένα από τα βασικά χαρτιά που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στον διάλογο που θα ξεκινήσει για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην οικονομία, τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, καθώς αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. «Με την κατάργηση του σταυρού απελευθερώνουμε το πολιτικό σύστημα από τις δουλείες του ρουσφετιού και του μαύρου πολιτικού χρήματος» σημείωσε στο «Εθνος» χειριστής του σχετικού φακέλου.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εσωκομματικών αντιδράσεων εκτιμάται πως «κανείς δεν θα τολμήσει να βάλει θέμα σε αυτή τη συγκυρία».
ΠΗΓΗ

Τι θα γίνει ρε παιδιά! Τελειωμό δεν έχουν τα λαμόγια!