Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Ο Τσίπρας για το ασφαλιστικό.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε:
Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο καιρό η κυβέρνηση θα πνιγεί μέσα στις δικές της παλινωδίες. Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, στο περιβάλλον, άλλα λέει, άλλα κάνει. Σε λίγο καιρό τα πεπραγμένα της θα μοιάζουν περισσότερο στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. παρά σε αυτό του ΠΑΣΟΚ. >>>>>

- Ισχύει η πρόταση που κάνατε στον κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή debate για το ασφαλιστικό;

Ισχύει στο ακέραιο. Άλλο που δεν θα ήθελε η κυβέρνηση, ο διάλογος που διεξάγεται να διεξάγεται για το αν πρέπει να γίνει ή όχι διάλογος.
Η κυβέρνηση αυτό που θέλει να αποφύγει είναι να δώσει με ευθύτητα και με καθαρό τρόπο τις θέσεις και τις προθέσεις της για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Αυτές που απέκρυψε από τους πολίτες πενήντα μέρες πριν, όταν όλοι προσέρχονταν στην κάλπη.
Δεν θα δώσουμε αυτή την χαρά στην κυβέρνηση να δημιουργούμε φασαρία για το αν θα κουβεντιάσουμε ή όχι. Την καλούμε να δώσει δημόσια τις θέσεις της.
Η Αριστερά απαντά με προτάσεις και οι εργαζόμενοι πολύ σύντομα θα απαντήσουν με κοινωνικές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις.

- Για τις προτάσεις του κ. Μίχαλου για το ασφαλιστικό

Είναι φανερό ότι ό στόχος των οικονομικών λόμπυ στη χώρα μας αλλά και των ευρωπαϊκών λόμπυ που πιέζουν για αλλαγές, είναι αλλαγές που θα είναι στην κατεύθυνση της διάλυσης του ασφαλιστικού.

Τα τρία ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι:
- Αν θα αυξηθούν ή όχι τα όρια ηλικίας.
- Αν θα αυξηθούν ή όχι οι εισφορές, και
- Αν η πολιτεία θα καλύψει τα μεγάλα κενά και τις μαύρες τρύπες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έπαιξαν τα αποθεματικά είτε στο τζόγο του χρηματιστηρίου είτε στον τζόγο των δομημένων ομολόγων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του Συνασπισμού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας εναντίον των Γυναικών

Με το ξέσπασμα της κρίσης φάνηκε πολύ καθαρά το βάθος και η έκταση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αποτυχία των ιδεολογημάτων του νεοφιλελευθερισμού.
Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση. >>>>>

Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες.
Αυτές είναι στην πλειοψηφία τους φτωχιές, άνεργες, κακοπληρωμένες, χωρίς καμιά κοινωνική προστασία. Θύματα σωματικής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση. Κοινωνικά αποκλεισμένες δεν μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ενδοοικογενιακή βία δεν μείωσε καθόλου το φαινόμενο. Διότι για την εφαρμογή του νόμου, απαιτείται πολιτική βούληση και διάθεση των αναγκαίων πόρων για υποστηρικτικές δομές και στήριξη των θυμάτων. Το ΠΑΣΟΚ στο προεκλογικό του πρόγραμμα υπόσχεται αόριστα ένα ξενώνα ανα νομαρχία. Δεν βάζει κανένα χρονικό περιθώριο και δεν αναφέρει την χρηματοδότηση. Οφείλει να κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε.
Ο Συνασπισμός θεωρεί ότι απαιτείται μία συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών , όπως ένας ενιαίος νόμος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως ζητεί και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο μόνος δρόμος ενάντια σε κάθε μορφή βίας και καταπίεσης είναι ο αγώνας.
Ο αγώνας γυναικών και ανδρών στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Ο αγώνας για να μη ξεθεμελιωθεί κάθε κατάκτηση του γυναικείου κινήματος, για την αποφασιστική διεκδίκηση της ισότητας των φύλων.
Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής

Ο Σερίφης της Χώρας!!!

Πόρισμα Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Ρακιντζή:
«...δεν μπορούν να προκύψουν ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης
ποινικών αδικημάτων από υπαλλήλους ή άλλα πρόσωπα κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού για την επιδότηση άγονων αεροπορικών γραμμών από την ΥΠΑ»
Σηφουνάκης: «Το πόρισμα επιβάλλει στον όποιο δημαγωγό και αυτοχριζόμενο δημόσιο κατήγορο να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως σερίφης της χώρας»

Τρελίτσα! ...Τρελίτσα, πουλάει ο δικός σου;


«Δεν βάλαμε νέους φόρους. Η αύξηση υπαρχόντων φόρων δεν είναι νέα φορολογία».

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Χαλκιδικής.


Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνουν αύριο, 25/11/09, στην ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Χαλκιδικής.

Το ΜΕΓΑΛΟ όνομα!

Η Αλέκα κάνει ...πόλεμο!

Απάντηση στον Κ. Γλύκο!

Όπως μας ενημέρωσαν (δεν είδαμε τη συγκεκριμένη εκπομπή του) ο Κ. Γλύκος (ΤV SUPER, παρουσιαστής της εκπομπής "ΕΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ") έκανε αναφορά στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ και σε σχέση με τα σχόλια αναγνωστών σε ανάρτηση που αφορούσε καλεσμένο της εκπομπής του. (Η ανάρτηση ΕΔΩ)
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ενημέρωση που έχουμε, θέλουμε να πούμε στον αγαπητό Κ. Γλύκο τα εξής: >>>>>

1. Τα σχόλια γράφονται από τους αναγνώστες και εκφράζουν τους αναγνώστες της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ και όχι τους διαχειριστές της!
2. Βεβαίως και γνωρίζουμε τα της εργασίας ή ενασχόλησης δημοσίου υπαλλήλου στον ελεύθερο χρόνο του και η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ δεν αναφέρθηκε ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ σε "παράνομη" εργασία ή ενασχόληση κανενός!
3. Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι δεν μπορούσαμε εμείς να απαντήσουμε για λογαριασμό σου σε ερώτηση αναγνώστη μας!
4. Έχουμε το θάρρος της γνώμη μας και αν είχαμε να πούμε κάτι θα το λέγαμε σε κύρια ανάρτηση!
Αυτά, προς άρση κάθε παρεξήγησης, Κ. Γλύκε και στην διάθεσή σου για κάθε διευκρίνηση!

Ο "ανένδοτος" της Αλέκας!

ΠΑΜΕ στον ...αγώνα.

Όπου φτώχεια και γκρίνια!

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Υπάρχει σήμερα εδραιωμένη η πεποίθηση στους Έλληνες πολίτες ότι αυτή η φρέσκια, δυνατή, αποφασισμένη, αισιόδοξη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να λύσει ζητήματα που άλλες κυβερνήσεις δεν τολμούσαν ούτε να τα αγγίξουν. Ακόμη, η ευαισθησία που προκάλεσε η μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική τραγωδία της υπόθεσης Βατοπεδίου δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του δράματος που ζει η χώρα μας από την απελευθέρωσή της.
Απελευθέρωση που δεν συντελέσθηκε ακόμη όσον αφορά τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια. >>>>>

Το Άγιο Όρος είναι μια από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Εμείς οι Χαλκιδικιώτες το θεωρούμε ευλογία. Το σεβόμαστε, το στηρίζουμε, το προστατεύουμε. Είναι για μας αξία, όχι μόνο θρησκευτική, πολιτιστική, ιστορική αλλά και πλεονέκτημα τουριστικό και οικονομικό. Και θέλουμε η πολιτεία μας να συνεχίσει να στηρίζει και να προστατεύει το Άγιο Όρος.

Θα πρέπει όμως να ξέρουμε ότι ενώ η ελληνική πολιτεία δεν έχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ιδιοκτησίας μέσα στο Άγιο Όρος, από την άλλη, πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης εκτός Αγίου Όρους ανήκουν ή διεκδικούνται από τις μονές. Περίπου τα 2/3 της Σιθωνίας αλλά και άλλες μεγάλες εκτάσεις στην υπόλοιπη Χαλκιδική θεωρούνται μοναστηριακές ή σαν τέτοιες πουλήθηκαν στο παρελθόν σε επιχειρηματίες ή οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο ιδιοκτησιακά – οικονομικά, δεν είναι μόνο προβλήματα επάρκειας των φυσικών πόρων, στις περιπτώσεις οικοδόμησης τεράστιων οικισμών σε πρώην μοναστηριακές εκτάσεις, αλλά αποτελούν και ΜΕΓΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη πάντοτε υπό την ομηρία της μοναστηριακής απειλής. Οι κατεχόμενες επί πολλές δεκαετίες από κατοίκους της Χαλκιδικής εκτάσεις, σε πολλές από τις οποίες έχουν γίνει τουριστικές εγκαταστάσεις ή κατοικίες, βρίσκονται υπό αίρεση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό. Πολλά είναι και τα προβλήματα που προέκυψαν με το κτηματολόγιο.

Και δεν είναι μόνο αυτά.

Η ίδια η πολιτεία έχει αφήσει σοβαρές εκκρεμότητες σε βάρος των κατοίκων. Σε πολλές περιπτώσεις περιμένουν από το 1932, με την απαλλοτρίωση του Ελευθερίου Βενιζέλου και την χορήγηση προσωρινών τίτλων, τους οριστικούς τίτλους.

80 χρόνια - 4 γενιές Ελλήνων περιμένουν

Να δούμε και τον αντίλογο που λέει:

Να μην πειράξουμε την μοναστηριακή περιουσία γιατί θα θιγούν τα συμφέροντα του κέντρου της Ορθοδοξίας.

Ας το εξετάσουμε με προσοχή και ειλικρίνεια, ας δούμε για ποια συμφέροντα μιλάμε και αν πράγματι υπάρχει κίνδυνος να θιγούν.

Ας δούμε την προστασία που παρέχει η Ε.Ε. στο Πατριαρχείο μας. Ας λάβουμε υπ΄ όψη ότι με την υπάρχουσα κατάσταση δεν δοκιμάζεται απλά ο σεβασμός πολλών συμπατριωτών μας προς τις μονές αλλά δοκιμάζεται το ίδιο το θρησκευτικό τους συναίσθημα γεγονός που έχω τη βεβαιότητα ότι δεν επιθυμεί το σεβαστό πατριαρχείο μας.

Όλες οι παράμετροι του μεγάλου ζητήματος της Μοναστηριακής περιουσίας μπορούν και πρέπει να εξετασθούν στα πλαίσια επιτροπής της Βουλής τη συγκρότηση της οποίας προτίθεμαι να προτείνω.

Έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στον τόπο μας και τους κατοίκους του και με απόλυτο σεβασμό προς τις Ιερές Μονές και τα δικαιώματά τους θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ξαναγυρίσουμε στα χρόνια του Ελευθέριου Βενιζέλου όσον αφορά την μοναστηριακή περιουσία.

ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να προχωρήσουμε σε τομές που θα απελευθερώσουν τον τόπο μας και τους συμπατριώτες μας.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
Βουλευτής Χαλκιδικής

Είναι ..."φωτογραφία" ή μοιάζει;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΓΚΡΙΝΙΑ...

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλίας και των σπιτιών «της Εταιρείας» στο Στρατώνι

Το “νέο Στρατώνι”, κατά την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Η νέα προβλήτα θα έχει μήκος 500 μ., σχεδόν όσο και το πλάτος του σημερινού οικισμού!
H υπόθεση «αναψυκτήριο στην παραλία Στρατωνίου» συνιστά ουσιαστικά ταπείνωση για τις τοπικές αρχές του Στρατωνίου και για το Δήμαρχο κ. Βλαχόπουλο. Και έκφραση ανηθικότητας του Ελληνικού Δημοσίου. >>>

Η παραλία Στρατωνίου, όπως αναφέραμε, σχηματίσθηκε από το «μπάζωμα» της θάλασσας με τα τοξικά απόβλητα του εμπλουτισμού που η Ελληνική Διοίκηση επέτρεπε στην Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. του Μποδοσάκη να ρίχνει ανεξέλεγκτα στον όρμο του Στρατωνίου μέχρι το 1983. Το 1992 η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης από την ΕΤΕ και την ΕΤΒΑ. Όταν το 1995, η εκκαθαρίστρια ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην TVX, το Ελληνικό Δημόσιο, με το Νόμο 2436/1996 που κύρωσε τη μεταβίβαση, εγγυήθηκε ως «δικονομικός εγγυητής» ότι:

«Τόσο η αγοράστρια TVX όσο και η εκκαθαρίστρια ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, δεν φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τις ζημίες του περιβάλλοντος, και πιθανές ζημίες τρίτου που απορρέουν εξ’αυτών».

Δηλαδή και για το εγκληματικό μπάζωμα της θάλασσας με τοξικά απόβλητα υπεύθυνοι είναι …ο κ. Αστερίου και οι συμπατριώτες του κάτοικοι Στρατωνίου!
Όταν το 2003 το Ελληνικό Δημόσιο «πούλησε» (σε πολλά εισαγωγικά…) τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με το Νόμο 3220/2004 που κύρωσε αυτήν την πώληση δόθηκαν νέα συγχωροχάρτια. Η TVX και τα μέλη των Διοικητικών της Συμβουλίων αμνηστεύθηκαν για όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διέπραξαν, ενώ η και νέα εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απαλλάχθηκε από τις αμαρτίες της προκατόχου της.

Δηλαδή «υπεύθυνοι» για το μπάζωμα με τα τοξικά απόβλητα παραμένουν ο κ. Αστερίου και οι συμπατριώτες του!

Όταν τελικά οι κάτοικοι του Στρατωνίου συνήθισαν την μπαζωμένη παραλία και άρχισαν να την θεωρούν «παραλιακό οικόπεδο», έχτισαν επάνω ένα αναψυκτήριο και η Κοινότητα του χωριού εισέπραττε τα ενοίκια. Και ήρθε το Ελληνικό Δημόσιο και τους πήρε και το «οικόπεδο» και το αναψυκτήριο και τα ενοίκια!!! Και οι περήφανοι Τοπικοί Άρχοντες και ο Δήμαρχος που πήρε 82% στο Στρατώνι παρακαλάνε το Δημόσιο να τους αφήσει να εισπράττουν αυτοί το ενοίκιο! Τέτοιος ραγιαδισμός!

Και ενώ απαγορεύεται στους κατοίκους να εισπράττουν ένα ψωροενοίκιο, επιτρέπεται στην Εταιρεία-Αφέντη του Στρατωνίου να μπαζώσει εκ νέου μεγάλο μέρος της παραλίας και να κατασκευάσει ένα τεράστιο βιομηχανικό λιμάνι και χερσαίες εγκαταστάσεις που θα είναι όλα ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ και θα τα εκμεταλλεύεται ΚΑΤ’ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Το θέμα της παραλίας είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της «περήφανης» στάσης του Τοπικού Συμβουλίου και του κ. Βλαχόπουλου στη διαχείριση των «κοινών του Στρατωνίου». Το άλλο σοβαρό ζήτημα είναι τα σπίτια:

Η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. του Μποδοσάκη έχτισε 320 σπίτια στο Στρατώνι και τη βίλλα του Αφεντικού και απέκτησε επιπλέον και αστικά οικόπεδα 11.000 τ.μ. Όταν πτώχευσε η TVX HELLAS, ο Τόλης Παπαγεωργίου με έγγραφό του προς όλους τους αρμόδιους, επεσήμανε ότι:

«Στη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX HELLAS, εκ τρίτου συμβαλλόμενη ήταν η μητρική εταιρεία TVX GOLD- KINROSS ως οικονομικός εγγυητής και η σύμβαση κυρώθηκε με το νόμο 2436/1996. Η μητρική TVX GOLD- KINROSS ουδέποτε πτώχευσε. Και επομένως τα οφειλόμενα στους 472 απολυμένους της TVX HELLAS, τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τα 400 εκατ. ευρώ από τις «διαπιστωθείσες ή μη» περιβαλλοντικές ζημίες, έπρεπε το Ελληνικό Δημόσιο να τα απαιτήσει από την TVX GOLD- KINROSS. Βάσει του ίδιου νόμου, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μεταξύ των οποίων και τα σπίτια και τα οικόπεδα του Στρατωνίου έπρεπε να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης» (όλα τα έγγραφα στη διάθεσή σας).

Λίγους μόνο μήνες μετά την 12η Δεκεμβρίου 2003 που ο Χρήστος Πάχτας μεταβίβασε τα περιουσιακά στοιχεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΑΠΑΤΗ των Κούτρα-Μπόμπολα, η Διεύθυνση της εταιρείας ειδοποίησε όσους κατοικούσαν στα σπίτια ότι έπρεπε «ή να τα εγκαταλείψουν ή να τα αγοράσουν από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης». Οι κάτοικοι του Στρατωνίου σίγουρα θυμούνται αυτό το «επεισόδιο» και ίσως να θυμούνται με ποιον τρόπο απετράπη τότε η πώληση των σπιτιών.

Ο Τόλης Παπαγεωργίου ενημέρωσε τον τότε Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στρατωνίου και Δημ. Σύμβουλο κ. Παπαδημητράκη για τους λόγους για τους οποίους η κίνηση της Εταιρείας να πουλήσει τα σπίτια ήταν παράνομη. Στη συγκέντρωση που έγινε τότε στο Στρατώνι, ο κ. Παπαδημητράκης, παλιοί εργαζόμενοι που ζούνε στα σπίτια και λίγοι κάτοικοι του χωριού, αντέδρασαν έντονα στον εκπρόσωπο της εταιρείας, παραθέτοντας αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα. Έτσι η εταιρεία απέσυρε το «ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ».

Από τότε και μέχρι σήμερα, το νέο Τοπικό Συμβούλιο και ο εκλεκτός Δήμαρχος του Στρατωνίου – και της εταιρείας – αποδέχονται ως νόμιμη την κατά πλήρες δικαίωμα νομής/κατοχής ιδιοκτησία της εταιρείας στα σπίτια. Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος προώθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την «Ρυμοτομική τακτοποίηση του παλαιού οικισμού Στρατωνίου», όχι για να θεραπεύσουν πολεοδομικά προβλήματα των κατοίκων αλλά για να τακτοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εταιρείας. Με τη ρυμοτομική τακτοποίηση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των τελικών υπογραφών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η εταιρεία θα είναι πλέον ελεύθερη πουλήσει τα σπίτια, να χτίσει τα οικόπεδα ή να τα διαθέσει με όποιον άλλο τρόπο επιθυμεί. Άλλωστε μέσα στους “σκοπούς” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, όπως αυτοί αναγράφονται στο καταστατικό της (ΦΕΚ 13117/11.12.2003 των Α.Ε.) είναι και “η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της”.

Το de facto καθεστώς κατοχής και απόλυτης διαχείρισης της τύχης του Στρατωνίου από την Εταιρεία συνεχίζεται αδιαμαρτύρητα. Ελάχιστοι γνωρίζουν τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και αυτοί που τα γνωρίζουν δεν μιλούν. Η «άμμος» της παραλίας του χωριού είναι κατάλληλο υλικό για «ασκήσεις στρουθουκαμηλισμού» για τους πολλούς που δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα του σήμερα και το μέλλον που έχουν ετοιμάσει για το Στρατώνι οι Καναδοί.

Αφού λοιπόν το συμπέρασμα από το Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου ήταν ότι «χρειαζόμαστε ενημέρωση», εμείς θα περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα για «πρωτοβουλίες ενημέρωσης». Στη συνέχεια θα αρχίσουμε να παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα από την «Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση» του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που μας κληροδότησε ο άλλοτε Υπερυπουργός κ. Σουφλιάς πριν αποχαιρετήσει την πολιτική.

Γιατί το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας και δεν σηκώνει ούτε στρουθουκαμηλισμούς ούτε αναβολές.

Mε εκτίμηση,
Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Απάντηση στον κ. Γιάννη Αστερίου, εργαζόμενο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

«Θα μας πείθατε κύριοι όχι μόνο εμάς που είμαστε εργαζόμενοι, αλλά και μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας, εάν μετά την αποχώρηση της TVX Hellas σας βλέπαμε μπροστάρηδες σ’ έναν αγώνα απορρύπανσης της Ολυμπιάδας και εννοώ τα 2,5 εκατομμύρια αποβλήτων που βρίσκονται στη λίμνη τελμάτων Ολυμπιάδας». >>>

Aυτό το πονεμένο θέμα «τέλμα αποβλήτων Ολυμπιάδας» τι το θέλατε κ. Αστερίου;

Τον Οκτώβριο 2007, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου κατέθεσε στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και στη Νομαρχία Χαλκιδικής ανάλυση/πρόταση με θέμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ». Την παραθέτουμε ολόκληρη εδώ για όποιον θα είχε ενδιαφέρον να τη διαβάσει και αναφέρουμε εδώ ορισμένα σημεία της που απαντούν στον κ. Αστερίου.
Στο διάστημα 1976-1996 της λειτουργίας του μεταλλείου Ολυμπιάδας, η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. παρήγαγε, εκτός των συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, και συμπύκνωμα χρυσούχου αρσενοπυρίτη. 300.000 τόνοι από αυτό το συμπύκνωμα στοκαρίστηκαν στον κάμπο της Ολυμπιάδας για να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη της μεταλλουργίας χρυσού που προγραμματιζόταν από τη ΜΕΤΒΑ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Ο περιεχόμενος χρυσός υπολογίζεται σε 250.000 ουγγιές (7.500 κιλά), όμως το πολύτιμο αυτό υλικό είναι μια σοβαρή εστία ρύπανσης διότι περιέχει 12% αρσενικό και περίπου 40% θείο.

Όταν το 1995 η ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (ΕΤΕ+ ΕΤΒΑ) πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην TVX, αυτό το στοκαρισμένο συμπύκνωμα εξαιρέθηκε της πώλησης, λόγω της υψηλής του αξίας. Στη Σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2003 δεν γινόταν καμία μνεία στο συμπύκνωμα του αρσενοπυρίτη, το οποίο ο συμπατριώτης μας κ. Πάχτας (ως εκπρόσωπος του Δημοσίου) χάρισε στους Κούτρα-Μπόμπολα. Από το 2006 η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ άρχισε να πουλάει το στοκαρισμένο συμπύκνωμα, πραγματοποιώντας καθαρό και άκοπο κέρδος με απλή μεταφορά του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο Ολυμπιαδιώτης εργολάβος κ. Μαγουνάκης έφτιάξε ολόκληρο στόλο φορτηγών αυτοκινήτων και από το 2006 μέχρι και σήμερα μεταφέρει το στοκ από το οποίο έχουν απομείνει πλέον λιγότεροι από 50.000 τόνοι.

Στις τσέπες των Κούτρα-Μπόμπολα και της EUROPEAN GOLDFIELDS έχουν ρεύσει ήδη περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ ενώ έχει προπωληθεί και η υπόλοιπη ποσότητα του στοκαρισμένου αρσενοπυρίτη. Η απομάκρυνση του αρσενοπυρίτη διαφημίζεται ως έργο «απορρύπανσης» από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η οποία αποκρύπτει τα τρομακτικά κέρδη που αποκομίζει από αυτήν.

Εμείς απλά προτείναμε αυτήν την «απορρύπανση» να την έκαναν οι Δήμοι μας και το ποσό των 80 εκατ. ευρώ, με τις τιμές του χρυσού όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο διάστημα 2007-2009, να το εισέπρατταν οι Δήμοι. Προτείναμε επίσης να προχωρήσουν οι Δήμοι με τη Νομαρχία στην εύκολη και απλή μετατροπή των 2.5 εκατ. τόνων των χρυσούχων αποβλήτων του τέλματος Ολυμπιάδας σε χρυσούχο συμπύκνωμα περίπου 300.000 τόνων από το οποίο θα εισέπρατταν, μετά την αφαίρεση των εξόδων συμπύκνωσης, ποσό περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Φυσικά ούτε ο Δήμαρχος κ. Βλαχόπουλος – πολιτικό τέκνο του κ. Πάχτα – ούτε ο Νομάρχης κ. Ζωγράφος – όψιμος οπαδός των επενδυτικών προγραμμάτων των Κούτρα-Μπόμπολα – έδειξαν ενδιαφέρον για την πρόταση. Η εταιρεία όμως ενδιαφέρθηκε και για το τέλμα Ολυμπιάδας. Και κατέθεσε τον Μάιο 2008 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «απορρύπανση (!) της περιοχής των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας», πάλι χωρίς να μιλήσει για την ταμπακιέρα. Τα 50. εκατ. ευρώ που θα εισπράξει.

Κύριε Αντωνίου, ΝΑΙ στην απορρύπανση της Ολυμπιάδας είπαμε από τον Οκτώβριο 2007. Μόνο που είπαμε τα 80 εκατ. ευρώ του στοκ αρσενοπυρίτη και τα 50 εκατ. ευρώ του τέλματος να τα εισπράξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και με το καθόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό (130 εκατ. ευρώ) και με μια επιδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για την αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών, θα προχωρούσαμε στην απορρύπανση του τόπου μας από τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Στο πρόγραμμα αυτό θα δούλευαν για πολλά χρόνια οι μεταλλωρύχοι μας και δεν θα είχαμε ανάγκη καμία, ελληνική ή ξένη, εταιρεία.

Σημειώνουμε απλά ότι αυτές ήταν οι θέσεις μας από το 2004. Τον Μάιο του 2004 γράφαμε (εδώ):

«…Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να επανορθωθεί η αδικία απέναντι στους κατοίκους της περιοχής και να απαλλαγεί επιτέλους η ΒΑ Χαλκιδική από το βρόγχο των μεταλλείων που την έχει καταδικάσει σε υπανάπτυξη και οικονομικό μαρασμό.
Το Δημόσιο οφείλει να εφαρμόσει το νόμο και να αναστρέψει την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Μόνον έτσι, στη δημόσια πλέον έκταση των μεταλλείων, μπορεί να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της μακρόχρονης μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με την άρση του καθεστώτος της μεταλλειοκτησίας και την προώθηση των υποδομών που επί δεκαετίες αποστερήθηκε αυτή η περιοχή, είναι οι αναγκαίες συνθήκες που θα τη βάλουν σε μια τροχιά ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης. Και η πραγματοποίησή τους είναι υποχρέωση της Πολιτείας».

Αυτά για όσους μας κατηγορούν ότι θέλουμε να διώξουμε αυτήν την εταιρεία για να φέρουμε τάχα μιαν άλλη!

Όταν η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ άρχισε να πουλάει το συμπύκνωμα του αρσενοπυρίτη προς ίδιον όφελος, πάλι ο κ. Παπαγεωργίου κατήγγειλε την πώληση αυτή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής ως «καταδολίευση Δημόσιας περιουσίας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», με κοινοποίηση στο Τελωνείο Στρατωνίου και τα συναρμόδια Υπουργεία (όλα τα σχετικά έγγραφα στη διάθεσή σας). Με τις αποφάσεις Α06/1702/20.02.2007 της Εισαγγελίας Εφετών Χαλκιδικής και 860/07.03.2007 της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης, βεβαιώνεται ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά χρήση και κυριότητα και άρα έχει το δικαίωμα να πουλήσει τα πάντα. Και αυτό κάνει.
Αποδεικνύεται έτσι ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2003 η Βόρεια Χαλκιδική έγινε προτεκτοράτο των Κούτρα-Μπόμπολα, με κυβερνήτη/έπαρχο τον κ. Πέτρο Στρατουδάκη.

Εμείς κ. Αστερίου διαβάσαμε προσεκτικά τη ΜΠΕ της «απορρύπανσης» της Ολυμπιάδας. Δυστυχώς ούτε εσείς ούτε ο κ. Δήμαρχος ούτε το Τοπικό σας Συμβούλιο τη διάβασε. Δεν την είχαν διαβάσει ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κατσαβαβάκης, Μαυρουδής και Θεοχαρίδου. Και στο Δ.Σ. της Ιερισσού ο κ. Παπαγεωργίου τους επεσήμανε ότι η καλή σας εταιρεία, συνεχίζοντας την πρακτική της Α.Ε.Ε.Χ.Π&Λ. και της TVX που μετέτρεψαν το Στρατώνι σε σκουπιδοτενεκέ αποβλήτων («κόκκινα» της ΣΙΝΓΚ), σκοπεύει να κουβαλήσει στην παραλία του Στρατωνίου τα 2,5 εκατ. τόνους νέα απόβλητα που θα προκύψουν από την «απορρύπανση» της Ολυμπιάδας, για να σας «απορρυπάνει» και εσάς. Ο κ. Κατσαβαβάκης μετά το Δ.Σ. μελέτησε την ΜΠΕ και μπορεί να σας πει σε ποια σελίδα θα τα διαβάσετε και εσείς. Διαφορετικά θα το κάνουμε εμείς.

Κύριε Αστερίου, ρωτάτε τι κάναμε «για την προ του 1978 περιβαλλοντική ρύπανση του Στρατωνίου». Υποθέτουμε ότι εννοείτε την «προ του 1983», διότι τότε σταματήσανε να πέφτουν τα απόβλητα του εμπλουτισμού στη θάλασσα. Αυτό που κάναμε ήταν ότι απλά είπαμε την πραγματικότητα, όπως αυτή περιγράφεται:

■Στην ΜΠΕ των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου (TVX, 1998)
■Στην «Υδρολογική- υδρολογική μελέτη Ολυμπιάδας/Στρατωνίου» (ΙΓΜΕ 1996)
■Στην μελέτη της RACE, 1996
■Kαι τέλος όπως αυτή αναλύεται στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (2008).
Είπαμε δηλαδή ότι όλη η παραλία του Στρατωνίου, σε μήκος 1.000 μ., πλάτος 120 μ. και βάθος 5 μ. είναι τοξικά απόβλητα εμπλουτισμού. Κατά την ΜΠΕ της TVX (σελ.7-13, 14,15):

«Τμήμα της παραλιακής ζώνης του Στρατωνίου, μήκους 900 μ. και πλάτους 125 μ. .περίπου, και η παραλία στην περιοχή της εκβολής του ρέματος Καρβουνόσκαλα συνίστανται κατά κύριο λόγο από τέλματα εμπλουτισμού ενώ μέρος των τελμάτων έχει εξαπλωθεί και στο θαλάσσιο πυθμένα του κόλπου της Ιερισσού…
Η ρύπανση της περιοχής στις παραλίες Στρατωνίου και Καρβουνόσκαλας αξιολογείται ως ιδιαίτερα υψηλή σε σύγκριση με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ποιότητας των εδαφών. Το στοιχείο που παρουσιάζει την μεγαλύτερη υπέρβαση είναι το αρσενικό, με συγκεντρώσεις συστηματικά υπερδεκαπλάσιες των επιτρεπόμενων ορίων για βιομηχανικές περιοχές. Ακολουθούν ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το αντιμόνιο…
Οι επιπτώσεις από την απόρριψη των τελμάτων στην παραλία κρίνονται ως ισχυρά αρνητικές κυρίως λόγω των πολλαπλών δραστηριοτήτων και χρήσεων γης που έχουν αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη ζώνη, όπως πάρκο αναψυχής, παιδική χαρά, γήπεδα άθλησης κλπ. Η σημαντικότερη οδός πρόσληψης είναι η κατάποση ρυπασμένου εδάφους, ιδιαίτερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας».

Είπαμε ότι ο βυθός του όρμου του Στρατωνίου και τμήματος του κόλπου της Ιερισσού, μέχρι τη θέση Κλεισούρι, σε έκταση 70.000 στρεμμάτων είναι καλυμένος με 12 εκατ. τόνους από τα ίδια απόβλητα. Είπαμε για το Καρακόλι που απειλεί το Στρατώνι και τον κόλπο Ιερισσού, αναφέραμε την έρευνα του Ευρωπαϊκού προγράμματος e-Ecorisk που το χαρακτήρισαν «υψηλής επικινδυνότητας φράγμα που περιέχει επικίνδυνα απόβλητα». Αναφέραμε σε εκθέσεις μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το Νομάρχη και όλες τις αρμόδιες αρχές, από το 2007 μέχρι σήμερα, την ρύπανση του Στρατωνίου και τις ευρύτερης περιοχής του και προτείναμε συγκεκριμένες ενέργειες (όλες οι αναφορές μας είναι στη διάθεσή σας).

Επειδή είπαμε την αλήθεια (την οποία όπως φαίνεται, εσείς κ. Αστερίου την γνωρίζετε) χαρακτηρισθήκαμε «εχθροί του Στρατωνίου» και δεχθήκαμε ύβρεις και απειλές. Η απάντηση του Στρατωνίου σε όσα είπαμε ήταν ότι «λέμε ψέματα», ότι «δυσφημούμε το Στρατώνι», ότι το Στρατώνι δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Πώς να αγωνιστείς για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ενός τόπου, όταν οι κάτοικοι του πεισματικά αρνούνται ότι υπάρχουν;

Καταγγείλαμε την εταιρεία ότι με τη συμπαράσταση του Τοπικού Συμβουλίου και του Δημάρχου έκαναν στο Στρατώνι έργα βιτρίνας και αδιαφόρησαν προκλητικά για τα έργα ζωής που έχει άμεση ανάγκη. Καταγγείλαμε την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ότι με τη σύμπραξη του κ. Βλαχόπουλου δεν απέδωσε στο Στρατώνι και τη Στρατονίκη το ποσό των 15 εκατ. ευρώ για έργα περιβαλλοντικής προστασίας και το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών και ανάπτυξης, τα οποία ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης σε Δελτίο Τύπου και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 23/9/2005 είχε διαβεβαιώσει ότι είχε εξασφαλίσει από την εταιρεία.

Καταγγείλαμε εγγράφως στο Δήμο, τη Νομαρχία και σε όλες τις αρμόδιες αρχές, με αφορμή το θάνατο εργαζομένου της εταιρείας από τη θραύση της αμιαντοσκεπής του χώρου αποθήκευσης των συμπυκνωμάτων, ότι 30.000 τ.μ. αμιάντου παλιού και φθαρμένου, μολύνουν με καρκινογόνο αμίαντο τους κατοίκους, το έδαφος και την ατμόσφαιρα (τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεσή σας). Κάναμε σχετική εκπομπή στο κανάλι ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ TV και ζητήσαμε – μάταια – την επέμβαση του Τοπικού Συμβουλίου, του Δημάρχου, του Νομάρχη και του Εισαγγελέα.

Καταγγείλαμε την ρυπαντική «οδό 53» και την επικίνδυνη κατάσταση του καναλιού που κουβαλούσε τα όξινα νερά από τις λίμνες Σεβαλιέ στη μονάδα εξουδετέρωσης, μέχρι να εγκατασταθούν οι φιλτρόπρεσες το 2008. Οι φιλτρόπρεσες τοποθετήθηκαν αφ’ενός για να εξοικονομήσει η εταιρεία το κόστος άντλησης των λεπτομερών αποβλήτων εμπλουτισμού στις Σεβαλιέ και αφ’ετέρου για να δημιουργηθεί νέος χώρος απόθεσης των αδρομερών αποβλήτων, αφού η σώρευση αποβλήτων στο Καρακόλι, κατά παράβαση όλων των Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 45129/1999 και148033/2005) και κάθε έννοιας ασφαλείας, έχει υπερβεί κατά πολλά μέτρα τη στέψη του φράγματος.

Καταγγείλαμε στον πρώην Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίο κ. Παπαδημητράκη και στον σημερινό κ. Ζαγοράκη την ΑΠΑΤΗ με την οποία όλα τα σπίτια και τα οικόπεδα στο Στρατώνι έχουν περιέλθει «κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής» στην ιδιοκτησία της EUROPEAN GOLDFIELDS (οι λεπτομερείς αναφορές στη διάθεσή σας). Υποδείξαμε και σε αυτούς και στον Δήμαρχο κ. Βλαχόπουλο τον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά θα μπορούσαν να αποσπασθούν από τους Καναδούς και να αποδοθούν στον φυσικό τους ιδιοκτήτη (το Στρατώνι και τους παλιούς εργαζόμενους ). Και ζητήσαμε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου, με την παρουσία της Εταιρείας, για να αποδείξουμε την ΑΠΑΤΗ και να τεκμηριώσουμε την δυνατότητα απόδοσης δικαιοσύνης. Φυσικά αυτό δεν έγινε.

Όταν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα «Ρυμοτομικές τακτοποιήσεις παλαιού οικισμού Στρατωνίου» (στη διάθεσή σας τα σχετικά πρακτικά), ό Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου ήταν ο μόνος που κατήγγειλε ότι «σήμερα το Δ.Σ. επικυρώνει με την ρυμοτομική τακτοποίηση την Καναδική ιδιοκτησία του Στρατωνίου και οριστικοποιεί την ΛΗΣΤΕΥΣΗ των ακινήτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Στρατώνι».

Καταγγείλαμε σε όλους τους αρμόδιους εγγράφως (οι καταγγελίες στη διάθεσή σας) και στο διαδίκτυο την ΛΗΣΤΕΙΑ των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με πρωταγωνιστές τον κ. Χρήστο Πάχτα και τον κ. Δημήτρη Κούτρα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα ακίνητα του Στρατωνίου που αναφέραμε πιο πάνω, όλα τα κτίρια, γραφεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χερσαίες και θαλάσσιες. Και προτείναμε τρόπους για να αποδοθούν όλα αυτά στο Στρατώνι, για να γίνουν η βασική υποδομή για την «αλλαγή της αναπτυξιακής του πορείας». Και με την «πρόταση» που αναφέραμε στην αρχή αυτού του κειμένου, υποδεικνύαμε τον τρόπο άντλησης όλων των απαραίτητων κεφαλαίων.

Ακόμα και το αναψυκτήριο που κατασκεύασε στην παραλία του χωριού η Κοινότητα Στρατωνίου, δεν ανήκει στο Στρατώνι. Επειδή η παραλία έχει δημιουργηθεί από «εμπλυσμό» θαλάσσης, δηλαδή με μπάζωμα της θάλασσας με απόβλητα, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Και τα ενοίκια του αναψυκτηρίου τα εισπράττει το Δημόσιο. Πάλι ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε στον Δήμαρχο, τον κ. Παπαδημητράκη και τον κ. Ζαγοράκη ότι υπάρχει τρόπος να αποκτήσει το Στρατώνι την ιδιοκτησία της παραλίας και ζήτησε να συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο για να τεκμηριώσει αυτή τη θέση. Όμως ο κ. Παπαγεωργίου έχει χρισθεί «εχθρός του Στρατωνίου». Και φυσικά αγνοήθηκε.

Τελος εμείς καταγγείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη ΛΗΣΤΕΙΑ και την ΑΠΑΤΗ της «μεταβίβασης» των Μεταλλείων Κασσάνδρας στους Κούτρα-Μπόμπολα και από αυτούς με κλεπταποδοχή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους Καναδούς. Και η Ε.Ε. αποδέχθηκε κατ’ αρχήν τα καταγγελλόμενα, απέρριψε τις αιτιάσεις του Ελληνικού Δημοσίου και παρέπεμψε το θέμα στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Πιστεύουμε βάσιμα ότι το ΔΕΚ θα ακυρώσει τη μεταβίβαση ως αδιαφανή και ληστρική. Και έτσι θα «απελευθερωθούν» και τα ακίνητα του Στρατωνίου για να μπορέσουμε όλοι μαζί στη συνέχεια να σηκώσουμε το Στρατώνι εκεί που του αξίζει.

Πράγματι, εμείς δεν κάναμε «τίποτα» για το Στρατώνι! Προσεχώς θα καταθέσουμε τι δεν κάνατε για το Στρατώνι εσείς και οι υπόλοιποι που συμμερίζονται τις απόψεις σας.

«Δεν μας πείθετε για τις οικολογικές σας ευαισθησίες γιατί εάν η τόσο έντονη προσπάθειά σας για την μεταλλευτική δραστηριότητα (παραστάσεις σε υπουργεία, προσφυγές στο ΣτΕ, άρθρα σ’ εφημερίδες, αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση) εξαντλιόταν σε προσπάθειες συλλογικές δημιουργίας υποδομών για το Δήμο μας, σήμερα θα είχαμε ένα Δήμο πρότυπο».

Αρχικά κ. Αστερίου πιστεύουμε ότι όλα τα «μέσα» που αναφέρετε ότι χρησιμοποιήσαμε συγκροτούν το δικαίωμα του Ευρωπαίου πολίτη στην έκφραση γνώμης και στην προσπάθεια για απόδοση δικαιοσύνης. Επιπλέον, στην προηγούμενη ανάρτησή μας γράψαμε ότι έχουνε γίνει σοβαρές «συλλογικές προσπάθειες δημιουργίας υποδομών για το Δήμο μας», στις οποίες ενεργά συμμετείχαμε. Επειδή φαίνεται ότι δεν τις διαβάσατε, επαναλαμβάνουμε τα βασικά σημεία:

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου, μετά από πλήθος συνεδριάσεων, διαβουλεύσεων και τοποθετήσεων διαμόρφωσε το τελικό σχέδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου μας. Το ΓΠΣ κατέγραψε όλες τις επιθυμίες και τα οράματα των κατοίκων του Δήμου για το μέλλον και προοριζόταν να αποτελέσει τη βάση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου για τις επόμενες δυο τουλάχιστον δεκαετίες. Το ΓΠΣ ψηφίστηκε και από το Τοπικό Συμβούλιο Στρατωνίου και από τους τρεις Δημοτικούς Συμβούλους που εκπροσωπούν το Στρατώνι. Μεταξύ των άλλων προτάσεων του ΓΠΣ είναι:

■Απόλυτη προστασία του δάσους και των νερών μας.
■Κατάργηση της μεταλλευτικής περιοχής των 160.000 στρεμμάτων εκτός εκείνης που απαιτείται για τη λειτουργία της «παρούσας» μεταλλευτικής δραστηριότητας.
■Κατάργηση των Βιομηχανικών Περιοχών Στρατωνίου και Ολυμπιάδας εκτάσεως 45.000 στρεμμάτων που απαιτούνται για την παρούσα δραστηριότητα.
■Ανάπτυξη ήπιου τουρισμού σε όλο το μήκος των ακτών του Δήμου.
■Εναλλακτικές προτάσεις ήπιων δραστηριοτήτων στους ορεινούς όγκους του Δήμου.
Το ΓΠΣ που αγωνιστήκαμε να φτιάξουμε ακυρώθηκε από τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης διότι η περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη «μεταλλευτική» (170.000 στρέμματα στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και άλλα 150.000 στους Δήμους Παναγίας και Αρναίας), προορίζεται αποκλειστικά για μεταλλευτική χρήση και δεν επιτρέπεται σε αυτήν όχι μόνο η χωροθέτηση άλλων δραστηριοτήτων, αλλά ούτε καν η προστασία του δάσους!

Λέτε «το τίποτα δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη» και συμφωνούμε μαζί σας. Το ΓΠΣ του Δήμου όμως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Αγωνιστείτε μαζί μας και μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο για τη θεσμοθέτηση του, ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Mε εκτίμηση,
Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Η ΟΕΝΓΕ προχωρά στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε


Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου μετά τη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Διαπίστωση είναι ότι οι απαντήσεις που λάβαμε, παρά τα επιμέρους θετικά που διαφαίνονται, δεν είναι ικανοποιητικές. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δεδουλευμένες εφημερίες να μείνουν απλήρωτες, ενώ σε αρκετά ζητήματα δεν λάβαμε απαντήσεις ή αυτές που λάβαμε είναι συγκεχυμένες. >>>

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ επαναβεβαιώνει την ανάγκη των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο και καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά σ΄ αυτές και ιδιαίτερα στην απεργία της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου.

Για να δείτε τις αποφάσεις του πρόσφατου Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ κλικ εδώ.
Για αναλυτική ενημέρωση όσων συζητήθηκαν ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και την Υπουργό Υγείας κλικ εδώ.

Βαρνάβας Δημήτρης

Αποτελέσματα Ε.ΚΑ.Σ.Χ.

A’ Ανδρών (6η Αγωνιστική )
Μεταμόρφωση 53 Ορμύλια 57
Διαιτητές: Παραλής , Μαργαρίτης
Δεκάλεπτα: 15-11, 24-21, 34-39, 53-57
Μεταμόρφωση (Κατσαβαβάκης Μ.)
Κεχαγιάς 2, Κατσαβαβάκης Μ. , Κατσαβαβάκης Γ. 6(1), Απεσλίδης , Αντωνίου-Αλβανός 4, Στράντζαλης 2, Χασάπης 12(2), Γκαδρής 2, Τσουλής 9, Βαγιωνάς 9(3), Γλυνιαδάκης , Παπαδημητράκης 7
Ορμύλια (Χαλκιάς) >>>>>

Στεφανίδης , Παπαδόπουλος , Λελεγιάννης 13(1), Ανδρεάδης Η. 3, Τζούμα , Δέας , Ντάλντος 21(3), Μπαμπάργιος 18, Πλουμής , Βενιαμίν , Τσικούρης , Δρακάκης 2

Τρίγλια 79 Μαρμαράς 42
Διαιτητές: Ξέρας , Τσακνή
Δεκάλεπτα: 18-5, 41-19, 63-31, 79-42
Τρίγλια (Τσομπανάκης)
Τσήλιος 5(1), Ναλμπάντης 8, Παντζάκης 8(2), Δαμαρλής 14(3), Παπαδόπουλος , Καρράς 4, Σερεμέτης 7, Γεώργογλου Ε. 15(3), Καραμίτσιος 6, Ζούπης 1, Καρπούζης 9, Γεώργογλου Γ. 2
Μαρμαράς (Αλεξόπουλος)
Μιλκονίδης Π. , Πατσουράκος , Χατζηιωακειμίδης 14(1), Ουζουνπλουμής , Καίκης 8(2), Καραστέργιος , Αθανασίου 6, Καραισκάκης 11(2), Κοπάντσας 3(1), Παπαγιάννης , Ζήσης , Ζουμπούλης
Ουρανούπολη 70 Κασσάνδρα 47
Διαιτητές: Αναστασιάδης , Γατά
Δεκάλεπτα: 20-2, 34-24, 50-38, 70-47
Ουρανούπολη (Θεοδώρου)
Ευθυμόπουλος 25, Τσινός 2, Κόκκινος Ε. 2, Κελέσης 21(5), Στουλούπης 15, Αντωνάκης 4, Χατζηπαναγιώτης 1, Γεννάδιος , Παπαγεωργίου , Κόκκινος Σ. , Μουτζίκης , Ρούσσος
Κασσάνδρα (Σαμαράς)
Παραλής , Αρίστος 4, Τσιάλας , Κερμέντης , Μιτελούδης , Μιχαηλίδης 19(2), Ακλίδης 5, Ζαγγανάς 3(1), Ζαγκαρέτος , Νικολής 14, Θώμος 2, Ανθόπουλος

Ιερισσός 73 Αρναία 65
Διαιτητές: Παραλής , Μαργαρίτης
Δεκάλεπτα: 18-12, 32-20, 55-48, 73-65
Ιερισσός (Κιακιλίδης)
Δενελεκίδης 3(1), Κουκόντζηλας , Κεσκεσιάδης 11, Λέχος Β. 23(1), Κόνσουλας 6(2), Ευθυμίου Π. 11, Μπάντης , Σαμαράς , Κατσιφός 8, Ματάκος 4, Λέχος Χ. 7(1), Ευθυμίου Χ.
Αρναία (Μοσχόπουλος)
Αντωνίου , Αρβανίτης , Αργυρός , Λαλιώτης 3(1), Κουσίδης 23(2), Χαριστός , Μπάτζιος 5(1), Τσιάρας 4, Κυπαρισσάς 16(2), Πράντσις 4, Αργυρίου , Παπαγεωργίου 10

Παλαιοχώρι 48 Πολύγυρος 80
Διαιτητές: Αναστασιάδης , Γατά
Δεκάλεπτα: 8-21, 14-40, 29-57, 48-80
Παλαιοχώρι (Μακαβός)
Παπακωνσταντίνου 14(3), Κουμαντσιώτης 8(2), Κατσαμπρόκος , Βούζιος 1, Πολύζου 4, Παναιρλής , Μοσχόπουλος Α. 3(1), Καραθανάσης 2, Κατσιρμάς 1, Ζολώτας 3(1), Μαύρος , Γκαγκάνης Α. 12
Πολύγυρος (Μπούμπας)
Αθανασόπουλος Κ. , Βαλσαμής 6(2), Μπανάβας Ι. , Παπασαραφιανός 17(1), Στιβαχτάρης 11(3), Κουγιώνης 22, Μπανάβας Χ. 2, Γισγάκης , Χαλκιόπουλος 2, Μυλωνάς Ν. 10(1), Μόμτσιας 4, Βλάχος 6

Μουδανιά 63 Νικήτη 60
Διαιτητές: Εδιάρογλου , Τσακνή
Δεκάλεπτα: 21-12, 40-24, 47-46, 63-60
Μουδανιά (Παυλάκης)
Μαναβάκης , Λασκαρίδης , Ανανιάδης 4, Μπανάβας 4(1), Τσιγγελίδης 4, Χατζηαλέξης 4, Μαμούρης 7(1), Ιορδανίδης 23, Χατζηκωνσταντίνου 2, Γαροφάλλου , Τόμαν 10(1), Κοκκινίδης 5(1)
Νικήτη (Μουστάκας)
Καρλής , Μιχαλούδης 13, Πολυγυρνός-Καρράς 10, Σπύρου 17(1), Μαυρουδής 6(1), Αλμπάντης , Χριστάκης 10(1), Μάντσιος , Μαραγκάς , Λόγαρης , Καμπάνης , Καρανικόλας 4

Η Βαθμολογία (Σε 6 αγώνες)

Πολύγυρος 12 435-300
Ιερισσός 11 431-339
Ουρανούπολη 11 392-361
Ορμύλια 11 367-343
Τρίγλια 10 350-277
Μουδανιά 9 372-338
Κασσάνδρα 9 325-347
Αρναία 8 395-388
Μαρμαράς 8 262-339
Παλαιοχώρι 7 245-382
Νικήτη 6 316-410
Μεταμόρφωση 5 235-301
Η Μεταμόρφωση έχει 1 μηδενισμό

Οι σκορερ:

1) Κουγιώνης (Πολύγυρος) 133(1)
2) Παπασαραφιανός (Πολύγυρος) 120(15)
3) Λέχος (Ιερισσός) 117(8)
4) Ευθυμόπουλος (Ουρανούπολη) 114(3)
5) Μιχαηλίδης (Κασσάνδρα) 109(15)
6) Παπαγεωργίου (Αρναία) 99(1)
7) Κεσκεσιάδης (Ιερισσός) 96(8)
8) Κουσίδης (Αρναία) 96(4)
9) Μπαμπάργιος (Ορμύλια) 85(3)
10) Ανανιάδης (Μουδανιά) 84

Επόμενη Αγωνιστική :

Ορμύλια - Τρίγλια
Μαρμαράς - Ουρανούπολη
Κασσάνδρα – Ιερισσός
Αρναία – Μουδανιά
Πολύγυρος - Μεταμόρφωση
Νικήτη - Παλαιοχώρι

Εφηβικό Πρωτάθλημα (1η Αγωνιστική)

Α’ Όμιλος

Ν. Ρόδα – Στρατώνι 49-45
Ιερισσός Ρεπό

Β’ Όμιλος

Παλαιοχώρι – Νικήτη 62-39
Αρναία Ρεπό

Γ’ Όμιλος

Πολύγυρος – Φλογητά 20-0
Μουδανιά – Ορμύλια 70-36

Δ’ Όμιλος

Πευκοχώρι – Καλλικράτεια 56-55
Κασσάνδρα Ρεπό

Επιμέλεια: ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΣΑΒΑΒΑΚΗΣ