Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Ήμουν κι εγώ εκεί!

"Θεώρησα υποχρέωσή μου ως Χαλκιδικιώτης Νεοδημοκράτης να παραβρεθώ στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου και να ακούσω την κα Μπακογιάννη! Τα 45 χιλιόμετρα από τον τόπο μου ήταν λίγα για να με αποτρέψουν αυτό το ταξίδι, άλλωστε έχω αρκετούς φίλους στον Πολύγυρο, ήταν διπλή ευκαιρία!
Νεοδημοκράτης μεν, αλλά όχι κατ' ανάγκη και υποστηρικτής της κας Μπακογιάννη, δεν έχω αποφασίσει ακόμα, για μένα τουλάχιστον δεν είναι απλή υπόθεση!
Το Θέατρο Πολυγύρου είχε πολύ κόσμο, εμείς οι Χαλκιδικιώτες λίγο - πολύ γνωριζόμαστε. Αυτός ο κόσμος δε χρεώνεται υποχρεωτικά στην κα Μπακογιάννη. Προσωπικά διέκρινα, συνάντησα και μίλησα με ...

αρκετούς "Ντορικούς", "Αβραμοπουλικούς", "Σαμαρικούς" ακόμα και δηλωμένους ψηφοφόρους του Ψωμιάδη!
Είναι το πρώτο που θέλω να επισημάνω.
Εντύπωση μου έκανε, κατά δεύτερο λόγο, η ανεπάρκεια αλλά και η αφέλεια αυτών που μίλησαν "παρουσιάζοντας" την κα Μπακογιάννη! Αλήθεια είναι δυνατόν να μιλούν σε μια τέτοια εκδήλωση οι παρουσιαστές περισσότερο από τον κύριο ομιλητή; Στην περίπτωση περισσότερο από την κα Μπακογιάννη; Εξαίρεση ο Βουλευτής μας κ. Βαγιωνάς, για μένα έδειξε πολιτική ωριμότητα.
Η τρίτη μου παρατήρηση είναι το απαράδεκτο περιστατικό του καβγά μεταξύ του κ. Κούβελου (όχι του συζύγου της κας Μπακογιάννη) με εκπρόσωπο της ΝΟΔΕ! (Πολλοί πάντως έδειξαν να το ευχαριστήθηκαν!!!) Πιθανά δικαιολογημένα, όλοι μας αγανακτήσαμε με την οργάνωση και τον τρόπο τους! Ομοϊδεάτης, δίπλα μου παρατήρησε:
"Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί χάσαμε ακόμα και στη Χαλκιδική" !!! Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να κουνήσω το κεφάλι μου συγκαταβατικά!
Αγαπητή ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, ίσως αναρωτιέσαι γιατί αυτό το κείμενο σε σένα κι όχι κάπου αλλού.
Και γιατί να το δημοσιοποιήσω!
Απλά γιατί, προσωπικά, τα θέλω όλα στην επιφάνεια, και σε σας μάλλον επειδή με έχετε "κερδίσει" και επειδή θα το αναρτήσετε σίγουρα!
Σε ευχαριστώ προκαταβολικά!

Κ.Μ."
ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Φίλε σ' ευχαριστούμε! Κάνουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σου!

Πρωί 28ης στη Θεσσαλονίκη: Ήθελαν να έρθουν, αλλά δεν τους πήρε!

Η Ντόρα στον Πολύγυρο.

Σημεία παρεμβάσεων στο διάλογο με τους Νεοδημοκράτες στην Χαλκιδική:

«Αποφάσισα να ζητήσω την εμπιστοσύνη σας διότι πιστεύω ότι μπορούμε να ξανακτίσουμε μαζί ένα μεγάλο αξιόπιστο δημοκρατικό και καλά οργανωμένο κόμμα. Μαζί να ξανακτίσουμε τη ΝΔ που ονειρευόμαστε. Τη Νέα Δημοκρατία της μεγάλης Κεντροδεξιάς. Θέλω όμως να θυμηθούμε πότε ήταν η Νέα Δημοκρατία ένα τέτοιο κόμμα . Όταν ήταν οργανωμένο και κυρίως όταν αγκάλιασε όλους μέσα σε αυτή τη μεγάλη παράταξη. ...

Αυτός είναι ο στόχος μου. Να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία και προς τα Δεξιά και προς το Κέντρο. Να στείλω ένα μήνυμα πανστρατιάς. Να τους καλέσω όλους. Εκείνους που απογοητεύθηκαν. εκείνους που θύμωσαν, εκείνους που επέλεξαν να ψηφίσουν άλλο κόμμα.

Για να το πετύχουμε πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς. Να ξαναγίνουμε ένα αξιόπιστο κόμμα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις τις οποίες ήδη κατέθεσα. Και πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Χρειάζεται να συζητήσουμε ξανά μέσα στη ΝΔ. Να κάνουμε διάλογο, Να ξαναφτιάξουμε τις οργανώσεις μας, το κύτταρο της παράταξης. Να ξανασυζητήσουμε με τους αγρότες, του εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους παραγωγικούς φορείς, τη νεολαία μας.

Χρειάζεται να κάνουμε ένα καταστατικό στο οποίο ο ρόλος όλων να είναι κατοχυρωμένος. Να μην υπάρχει η αρχή του ενός. Να μην υπάρχει μόνο μια ομάδα που θα δίνει το τόνο και θα παίρνει τις αποφάσεις. Και αυτό γίνεται με τις αλλαγές που πρότεινα. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, θα είναι ανηφορικός.

Το κόμμα μας το ξέρω καλά. Το υπηρέτησα σε καλές και κακές στιγμές. Σε νίκες και ήττες, σε στιγμές που ήμασταν πολλοί και σε άλλες που ήμασταν λιγότεροι. Αυτή η παράταξη έχει ψυχή. Και αν δείξει την ψυχή της ξανασηκώνεται πολύ γρήγορα. Φτάνει να της ξαναδώσουμε το ηθικό της πλεονέκτημα. Μπορούμε να το κάνουμε.

Έχουμε μια κυβέρνηση που τα πρώτα της βήματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Τα πρώτα βήματα δείχνουν ότι δεν έχουν σχεδιασμό στρατηγική και στόχο Η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει τις μάχες της στη Βουλή και την κοινωνία για να προστατέψει τους πολίτες και ταυτόχρονα να ετοιμάσει τη νέα κυβερνητική της πρόταση. Αν είμαστε αξιόπιστοι θα μπορούμε να πείσουμε τα κοινωνικά στρώματα που μας έφυγαν. Στο χέρι μας είναι να ξανακτίσουμε τη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Ένα ισχυρό, σύγχρονο και πολυσυλλεκτικό κόμμα.»
Πηγή

Η ενημέρωση του Δημήτρη Βασιλάκη, στη συνέντευξη τύπου, για το θέμα των συντελεστών δόμησης στον Πολύγυρο.

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Ευχαριστούμε για την παρουσία σας
Σας καλέσαμε εδώ σήμερα για να σας ενημερώσουμε για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πολύγυρος σχετικά με τους συντελεστές δόμησης σε όλη την έκταση των παλαιών πολεοδομικών σχεδίων.
Συντελεστής δόμησης είναι απλά το μέγεθος οικοδομής σε τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να κτισθεί σε ένα οικόπεδο ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου. ...

Θα προσπαθήσουμε κυρίως να αναδείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στην δική μας πρόταση και στην απόφαση της πλειοψηφίας (πλην ενός) του δημοτικού συμβουλίου, στην τελευταία συνεδρίαση που συζητήθηκε το θέμα. Διότι η πλειοψηφία και ο Δήμαρχος διακηρύσσουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές μια και επιδιώκουμε, λένε, το ίδιο πράγμα έστω και με διαφορετικό τρόπο.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η Πολεοδομία, πριν 10 μήνες περίπου, “ανακάλυψε” μετά από 10 χρόνια ότι κακώς εκδίδονται οικοδομικές άδειες με τους συντελεστές δόμησης των παλαιών πολεοδομικών σχεδίων. Θα πρέπει -κατά τη γνώμη της- να εκδίδονται με τον μέσο συντελεστή δόμησης κατά γειτονιά, σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο του '99.
Η διαφορά μεταξύ παλαιών και νέων συντελεστών είναι περίπου 40%. Δηλαδή απλά ο Πολύγυρος, αν γίνει αποδεκτή η παραπάνω άποψη, υποτιμάται αμέσως οικοπεδικά και οικοδομικά κατά 40% περίπου.

Και ερχόμαστε στις διαφορές

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδεχόμενη την άποψη της Πολεοδομίας ως σωστή και νόμιμη, επιδιώκει την επαναφορά των συντελεστών δόμησης στα παλαιά τους μεγέθη με μια πρόταση-μελέτη επαναπροσδιορισμού των συντελεστών δόμησης σε όλη την έκταση του Πολυγύρου.
Με αυτόν τον τρόπο:
Αποδέχεται καταρχάς την υποτίμηση του Πολυγύρου κατά 40%.
Διατηρεί αυτή την υποτίμηση μέχρι, αν – πότε και σε ποιό βαθμό θα τη διορθώσει με τον πιθανό επαναπροσδιορισμό των συντελεστών. (Διότι κανένας δεν μας διασφαλίζει πόσος χρόνος θα περάσει - αν γίνουν - και σε ποιό βαθμό αποδεκτές, οι προτάσεις της μελέτης).
Οδηγεί τον Πολύγυρο για 2-3 τουλάχιστον χρόνια σε μαρασμό αφού σταματά κάθε οικοδομική δραστηριότητα μέχρι αν – ποτέ και σε ποιό βαθμό θα ευοδωθούν οι προτάσεις της μελέτης. (Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι κανένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης και ιδιαίτερα επιχειρηματίας εργολάβος δεν θα βγάλει άδεια οικοδομής με ασύμφωρο συντελεστή, όταν υπάρχει η μικρή ή μεγάλη ελπίδα για βελτίωση στο μέλλον).
Βάζει τον Πολύγυρο σε ένα τεράστιο κίνδυνο να μην γίνει καμιά απολύτως βελτίωση, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι κατά κανόνα αρνητικές για επαναπροσδιορισμούς προς τα πάνω.
Δεν αξιοποιεί καθόλου τα τεράστια νομικά επιχειρήματα για αντίκρουση – απόρριψη της άποψης της Πολεοδομίας.
Χρεώνει στον Δήμο μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για την αμοιβή της μελέτης.

Η δική μας πρόταση απορρίπτει ως παντελώς παράνομη την άποψη της Πολεοδομίας. Βασιζόμαστε σε ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο σύμφωνα με τη γνώμη Πολυγυρινών νομικών, μηχανικών και άλλων ειδικών. Με τη δική μας πρόταση:

Δεν υποτιμούμε και δεν απαξιώνουμε τον Πολύγυρο οικοπεδικά και οικοδομικά.
Επαναφέρουμε γρήγορα και στο ακέραιο τους συντελεστές δόμησης των παλιών πολεοδομικών σχεδίων.
Αποφεύγουμε οποιαδήποτε αναστολή των οικοδομικών δραστηριοτήτων αφού το θέμα, καλώς ή κακώς, θα κλείσει πολύ σύντομα.
Αξιοποιούμε στο έπακρο τα νομικά επιχειρήματα αλλά και την κοινωνική – λαϊκή πίεση για την επιτυχία του στόχου.
Δεν χρεώνουμε τίποτα στο Δήμο και
Αν τελικά, κόντρα στις βάσιμες ελπίδες, αποτύχουμε, δεν χάνουμε απολύτως τίποτα, αφού πολύ σύντομα – το πολύ σε ένα μήνα – μπορούμε να μπούμε στο άγχος, το κόστος και την αβεβαιότητα του επαναπροσδιορισμού.

Πιστεύουμε ότι είναι τεράστιες και απόλυτα κατανοητές οι διαφορές των δύο απόψεων.
Πιστεύουμε ότι είναι κατανοητός και δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός που έχουμε αποδώσει στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως “εγκληματικά επιπόλαιη” για τα συμφέροντα του Πολυγύρου.
Πιστεύουμε ότι είναι δικαιολογημένη η στάση μας να αποσύρουμε την καλή μας πίστη προς τον Δήμαρχο, αφού δεν μπορούμε να εξηγήσουμε:

Γιατί επί 5 μήνες που ασχολήθηκε με την υπόθεση, συνεργάσθηκε μόνο με την Πολεοδομία και το μελετητικό γραφείο (που έχει τεράστιες ευθύνες για το ότι έχουμε φθάσει εδώ που φτάσαμε) και δεν ήρθε σε επαφή και διαβούλευση με επαγγελματίες που είχαν διαφορετική άποψη (νομικούς και μηχανικούς).
Γιατί την τελευταία βραδιά πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν με πρωτοβουλία των μηχανικών της πόλης μας, συζητιόταν άτυπα αλλά ουσιαστικά το θέμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου, με συμμετοχή μηχανικών, νομικών και άλλων συμπολιτών μας, ΟΧΙ μόνο δεν συμμετείχε στη συζήτηση αλλά αλαζονικά μας σνομπάρισε, λέγοντας: “Όταν καταλήξετε σε πρόταση ελάτε να μου πείτε”.
Γιατί κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν άφησε τον εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου να δευτερολογήσει αφού αυτός ήταν ο εισηγητής του θέματος και επεδίωξε με δική του τοποθέτηση – δευτερολογία να μαντρώσει τους Δημοτικούς Συμβούλους της Πλειοψηφίας.

Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι είμαστε υποχρεωμένοι, πιστοί στον όρκο που δώσαμε να προασπίζουμε τα συμφέροντα του Δήμου και των συνδημοτών μας να αντιδράσουμε.
Ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος θα αποφασισθούν από τη συντονιστική “Επιτροπή για τον Πολύγυρο” και τους συμπολίτες μας.

Δημήτρης Βασιλάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου, Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας

ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ 1940;

Οι αμοραλιστές της Νομαρχίας Χαλκιδικής και οι αιτούμενες νέες γεωτρήσεις της «Ελληνικός Χρυσός»

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής της 27ης Οκτωβρίου 2009 που θα συζητούσε -μεταξύ άλλων θεμάτων που συζήτησε- και το θέμα των αιτούμενων μεταλλευτικών γεωτρήσεων. Εξ αιτίας της αμοραλιστικής συμπεριφοράς του Νομάρχη, του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του εισηγητού που επέλεξαν τον ρόλο του «Ποντίου Πιλάτου» απομάκρυναν «εαυτούς και αλλήλους» από το «πικρόν ποτήριον» της όποιας απόφασης…

Τι συνέβη; Η μεταλλευτική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», αφού δεν κατάφερε το καλοκαίρι στις Σκουριές να κάνει γεωτρήσεις κάτω από το βάρος των αντιδράσεων των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας, αποφάσισε μάλλον να ακολουθήσει άλλη οδό! Κατέθεσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αίτηση έγκρισης «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για να πραγματοποιήσει στην Βόρειο Χαλκιδική, 90 περίπου «ερευνητικές γεωτρήσεις» βάθους 400 έως 600 μέτρων σε διάφορες περιοχές των Δήμων Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου. Η Περιφέρεια ζήτησε απ΄τη Νομαρχία «να γνωμοδοτήσει σύμφωνα με την αρμοδιότητά της» κι αυτή με τη σειρά της από τους τρεις Δήμους. Ο Δήμος Αρναίας κατά πλειοψηφία απάντησε θετικά, ο Δήμος Παναγίας ομόφωνα αρνητικά ενώ ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου …θα το συζητήσει εν ευθέτω χρόνο! Έτσι το θέμα έφτασε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Παρά την απαίτηση 200 και πλέον πολιτών της περιοχής, του Δημάρχου Παναγιάς, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων φορέων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο δια στόματος Νομάρχη και εισηγητού δήλωσε αναρμόδιο να αποφασίσει για το θέμα. Ο εισηγητής κ. Τζιρίτης πρότεινε να επιστραφεί η εισήγηση στην Περιφέρεια αφού σύμφωνα με τον Ν.3220/2004 η εταιρεία «δικαιούται να ενεργεί χωρίς νέες άδειες γεωτεχνικές και μεταλλευτικές έρευνες εντός των ορίων των μεταβιβαζομένων παραχωρήσεων». Αυτό, κατά τη γνώμη του, θα αποτελούσε παράνομη πράξη για το Νομαρχιακό Συμβούλιο κι έπρεπε να επιστραφεί στην Περιφέρεια ως έχει. Τη θέση αυτή υπερασπίσθηκε με σθένος ο Νομάρχης κ. Ζωγράφος και ενστερνίστηκαν -δια της ψήφου τους- όλα τα μέλη της πλειοψηφίας που παρευρίσκονταν.

Διαφορετική ήταν η στάση του επικεφαλής της μειοψηφίας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λαφαζάνη ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει ένα δημοκρατικό προσωπείο. Κατά περίεργο τρόπο ζήτησε να συζητηθεί το θέμα αφού όμως ο ίδιος σε προηγούμενη τοποθέτησή του δήλωσε για μια ακόμα φορά, πως είναι υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Βόρειο Χαλκιδική ως παράγοντα ανάπτυξης(!). Η πρόταση του -όπως ήταν αναμενόμενο- απορρίφθηκε.

Η συμπεριφορά «Ποντίου Πιλάτου» από τον Νομάρχη, τον εισηγητή και τον Προέδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου θεωρήθηκε προσβλητική και απαξιωτική για τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών και εξόργισε τους παρευρισκόμενους. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν πλήθος φραστικά επεισόδια και διακοπή της συνεδρίασης η οποία παρ’ όλ’ αυτά, κατέληξε στην παραπάνω απόφαση που όπως φάνηκε ήταν ειλημμένη εκ των προτέρων. Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι απευθύνθηκαν προς τον Νομάρχη και τον κάλεσαν να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπερασπιστεί -όπως έχει υποχρέωση- την θέληση της τοπικής κοινωνίας η οποία είναι εναντίον κάθε νέας μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ο Νομάρχης δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να επαναλαμβάνει πως «ο Νόμος του δένει τα χέρια» και κάλεσε τους παρευρισκόμενους βουλευτές του Νομού «να αλλάξουν το Νόμο». Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε το ίδιο βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού SUPER TV να δηλώσει ότι η γνώμη του είναι πως «οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουνε, για να μάθουμε επιτέλους τι υπάρχει από κάτω»…

Απορία προκαλεί και η στάση της μεταλλευτικής εταιρείας η οποία θα μπορούσε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να προχωρήσει στις γεωτρήσεις δίχως επιπλέον αδειοδότηση. Προσπάθησε να νομιμοποιηθεί περαιτέρω, να μετρήσει αντιδράσεις, να πετάξει το «μπαλάκι» αλλού; Είναι ζητήματα που χρήζουν ανάλυση από τους πολίτες της περιοχής οι οποίοι βεβαίως «δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια»….
Πηγή

Οι "της απόκτησης εμπειρίας" των προγραμμάτων stage!

Διαδηλώνουν οι απασχολούμενοι με τα προγράμματα stage! Έχουν δικαίωμα και καλά κάνουν!
Δημιουργήθηκε κοινωνικό πρόβλημα από την ρουσφετολογική πολιτική και την υποσχεσιολογία της Ν.Δ.!
Κάποτε όμως και σε τούτη τη χώρα θα πρέπει να υπάρξει ΙΣΟΝΟΜΙΑ!
Έγινε η αρχή, το άσχημο θα είναι να δημιουργηθεί η ίδια κατάσταση σε λίγο καιρό!
-Και όταν στην κεφαλή της διαδήλωσης βλέπεις τον Μανώλη...
-Θα επαναλάβουμε: Αυτοί που δεν είχαν "Μπάρμπα στην Κορώνη" πότε και πώς θα δικαιωθούν;

Είναι τρομοκράτες;


Αυτοί δεν είναι ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ!
-Είναι αδίστακτοι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, αφού κάνουν επίθεση σε εργαζόμενους των 700 €!
-Δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

Συνέβη;


Αν συνέβη κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει η "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", και ακόμα δεν "πήραν" κεφάλια υπευθύνων, ΑΡΓΗΣΑΝ ΠΟΛΥ!

"Εγγυητές οριστικού τέλους"

Tου Χρήστου Γιανναρά
Δήλωσαν από μόνοι τους υποψήφιοι για την αρχηγία. Του κόμματος που με θυμό συνέτριψε η λαϊκή ψήφος. Και γελοιοποίησαν το εξουθενωμένο κόμμα συζητώντας, με συντελεσμένη την κατάρρευση, ένα και μοναδικό πρόβλημα: Τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση του αριθμού των εκλεκτόρων τους!
Προφανή τα κίνητρα: Οσο πιο μειονεκτική είναι μια υποψηφιότητα (σε φυσικά προσόντα και σε πολιτική σοβαρότητα) τόσο πιο πεισματική η απαίτηση πολλαπλασιασμού των εκλεκτόρων. Ξέρουν οι αυθυποψήφιοι ότι η ποδοσφαιρόμυαλη μάζα ψηφίζει τους ωραίους, τις χαμογελαστές, τους μπουφόνικους κενολόγους. Σε τέτοιες εκτιμήσεις ελπίζουν.
Η δήλωση που συνόδευε κάθε υποβολή υποψηφιότητας ήταν ...

και μια ωμή περιφρόνηση της νοημοσύνης των πολιτών: Ούτε λέξη για τα αίτια της εκλογικής συντριβής, ούτε ίχνος προβληματισμού για δικές τους ευθύνες. Κι όμως, δεν ήταν οπαδοί στις κερκίδες, ήταν κεντρικοί παίκτες στην αρένα, υπουργοί της κυβέρνησης, φιγουράτα κομματικά στελέχη. Δεν έβλεπαν, λοιπόν, τα μοιραία λάθη, τα αναίσχυντα σκάνδαλα, την εξόφθαλμη ανικανότητα του ηγήτορα;

Ποια ήταν η δική τους κριτική αντίδραση, η τίμια και υπεύθυνη παρέμβασή τους; Αν έχουν ανάστημα που το φαντάζονται ηγετικό, γιατί δεν το ύψωσαν;

Ως την τελευταία στιγμή θριαμβολογούσαν, λιβάνιζαν γλοιωδώς τον αρχηγό, δεν τολμούσαν να ψελλίσουν αντίρρηση, κριτική παρατήρηση, δημιουργική υπόδειξη. Και τώρα διεκδικούν την αρχηγία. Απέκτησαν ξαφνικά, από το τίποτα, ραχοκοκαλιά πολιτικής ευτολμίας; Ασπόνδυλοι χειροκροτητές, ώς μόλις χθες, και θα αντιπολιτευθούν τώρα, με πολιτική φερεγγυότητα και σθένος, τη θριαμβεύουσα σοσιαλεπώνυμη παντοδυναμία; Μα, που να πάρει η ευχή, ακόμα και η πιο αρρωστημένη φιλοδοξία πρέπει να προφασίζεται κάποιον ρεαλισμό.

Δύο από τους αυθυποψήφιους είχαν φτιάξει κάποτε δικά τους κόμματα. Και απέτυχαν μετά πατάγου. Εχουν, λοιπόν, δώσει τις εξετάσεις τους, δοκιμάστηκαν στην πράξη, φάνηκε καθαρά ποιες είναι οι ηγετικές τους ικανότητες. Πώς τολμάνε σήμερα, με τέτοιο βεβαρημένο παρελθόν, να διεκδικούν ασύγκριτα υπέρτερες ηγετικές ευθύνες; Είναι σαν να λένε στους πολίτες: «Είχαμε περίπτερο, το χαντακώσαμε, εμπιστευθείτε μας τώρα να διαχειριστούμε υπεραγορά»!

Οχι λιγότερο προκλητική και η υποψηφιότητα, που τα ηγετικά της προσόντα δοκιμάστηκαν (γυμνώθηκαν ανηλεώς) στον θώκο της δημαρχίας Αθηνών και στην πολιτική ηγεσία της ελλαδικής διπλωματίας. Η περίπτωση τρομάζει περισσότερο από κάθε άλλη, γιατί διαθέτει τους πιο μεθοδικούς, χρόνια τώρα, απίστευτα δικτυωμένους μηχανισμούς ψιμυθίωσης της ασημαντότητας. Η οικογένεια που προωθεί τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, δεν κρύβει τις διασυνδέσεις της με τον αμερικανικό παράγοντα, τις ισχυρές προσβάσεις της στα ΜΜΕ, τις συμμαχίες της με πανίσχυρα κέντρα οικονομικής εξουσίας. Υποψηφιότητα εκκωφαντικής μετριότητας, χωρίς την παραμικρή ποτέ πρωτοτυπία στη σκέψη, καινοτόμο πρωτοβουλία, ευφάνταστο δημιουργικό ενέργημα, κάποιον κάποτε λόγο που να σπιθίζει, να παραπέμπει σε όραμα, σε καίριο πολιτικό στόχο. Και έφτασε να θεωρείται αυτονόητη η υποψηφιότητα αυτής της ένσαρκης πολιτικής ανυπαρξίας, μόνο για το χαμόγελο παντός καιρού που περιφέρει επιτηδευμένα – να προβάλλεται καταιγιστικά σαν «φυσική» (πατρογωνικώ δικαιώματι) ηγέτις κόμματος εξουσίας.

Ισως η υποστήριξη και ο προπαγανδισμός της αλήστου Πλεκτάνης Ανάν να αποδειχθεί τελικά προϋπόθεση ηγετικής σταδιοδρομίας: ανόδου στον θώκο αρχικά του υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τελικά στην πρωθυπουργία. Τον δρόμο άνοιξε ο σημερινός πρωθυπουργός. Και στα ίχνη του, η επικρατέστερη για την αρχηγία της Ν.Δ. υποψηφιότητας. Η μεθοδικά αποχαυνωμένη ελλαδική κοινωνία μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ούτε καν τον βιασμό της.

Είκοσι οχτώ χρόνια τώρα, η Ν.Δ. προσπαθεί να γίνει ΠΑΣΟΚ και δεν τα καταφέρνει, ο ανεκπλήρωτος εκπασοκισμός της καθηλώνει τον πολιτικό και κοινωνικό βίο σε ανυπόφορη πια υπανάπτυξη. Μετά την πανωλεθρία Μητσοτάκη, στην τριετία 1990-1993 και την αυτεξόντωση Κωνσταντίνου Καραμανλή του βραχέος, στην πενταετία 2004-2009, σε αυτό το κόμμα απομένει ένα και μόνο ενδεχόμενο επιβίωσης: Να αποκτήσει δική του πολιτική ταυτότητα, δικούς του κοινωνικούς στόχους. Και ταυτότητα δεν μπορεί να αποκτηθεί με ρητορικές γελοιότητες περί «μεσαίου χώρου», δήθεν προβληματισμούς για «περισσότερο» ή «λιγότερο κράτος», μεγαλύτερη ή μικρότερη εύνοια για την «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Δεν είναι οι απόψεις για τη διαχείριση της οικονομίας που θα προσδώσουν πολιτική ραχοκοκαλιά στη Ν.Δ. Είναι η δυνατότητα να πείσει ότι μπορεί να οικοδομήσει μια κοινωνία διαφορετική από αυτήν που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ των Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή του βραχέος:

Μια κοινωνία που τις λειτουργικές της ανάγκες και τους στόχους της θα υπηρετεί κρατικός μηχανισμός με θεσμικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας από την εκάστοτε κομματική κυβέρνηση, συγκροτημένος με αυστηρά αξιοκρατική ιεράρχηση των λειτουργών του, συνεχή έλεγχο της ποιότητας και των ικανοτήτων τους. Να πάψει η δημοσιοϋπαλληλία να είναι το «φιλάνθρωπο» βόλεμα ανθρώπων παραιτημένων από το πείσμα και το όραμα της δημιουργίας, καταφύγιο του κοινωνικού παρασιτισμού, θεσμοποιημένη αμνήστευση των χαραμοφάηδων, των συμπλεγματικών τυραννίσκων, των χρηματιζόμενων εκβιαστών. Να εξαρτηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων από τη συνεχή και αδιάβλητη αξιολόγησή τους.

Να πείσει η Ν.Δ. ότι έχει τον ρεαλισμό μεθόδου και στρατηγικής να ελευθερώσει την ελληνική κοινωνία από τον ζυγό της δουλείας στον γκανγκστερικό συνδικαλισμό, να αποτινάξει την τυραννία των συντεχνιακών συμφερόντων, των «απεργιών κοινωνικού κόστους». Να εξαλείψει τον εφιάλτη της αυθαιρεσίας των χρυσοκάνθαρων «εργατοπατέρων», της φασιστικής βίας των καπήλων της Αριστεράς.

Να παρουσιάσει η Ν.Δ. δική της πρόταση για την παιδεία απαλλαγμένη από τη συμπλεγματική υποταγή στον εθνομηδενισμό της «προοδευτικής» ξιπασιάς. Να ξαναστήσει εξ υπαρχής προγράμματα διδακτέας ύλης με προτεραιότητα όχι στο μπούκωμα με «εκσυγχρονισμένη πληροφορία», αλλά στη γλώσσα ως λογική και στα μαθηματικά ως γλώσσα. Να προσφέρει στο παιδί μιαν «επανανακάλυψη» της ελληνικότητας με μίτο τα χνάρια που άφησε στη γλώσσα, στην Τέχνη, στον στοχασμό η Γενιά του ’30.

Να καταστήσει έμπρακτα πρωτεύον πολιτικό πρόβλημα το δημογραφικό. Κατεπείγοντα τον σχεδιασμό κινήτρων για την εξισορρόπηση κατανομής του πληθυσμού στη χώρα – είναι νομοτελειακά καταδικασμένο σε διάλυση ένα κράτος που ο μισός πληθυσμός του βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Ρεαλιστική πρόκληση για μια πολιτική ιδιοφυΐα είναι να κάνει την ύπαιθρο ζηλευτή στη νεολαία, δυνατότητα και ευκαιρία για υψηλή ποιότητα ζωής, για ικανοποίηση δημιουργίας.

Η Ν.Δ. δεν θα αποκτήσει ποτέ δική της πολιτική ραχοκοκαλιά και ρεαλιστική ταυτότητα, αν δεν ξεκαθαρίσει η ίδια στον εαυτό της, τι πιστεύει για τον «εμφύλιο»: Ηταν ενοχή και ανεξίτηλη πολιτική μειονεξία ή καύχηση και τίτλος τιμής η αντίσταση στο ζαχαριαδικό πραξικόπημα, στον ένοπλο εξαναγκασμό να προσαρτηθεί και η Ελλάδα στον ολοκληρωτικό σταλινικό «παράδεισο»; Δεν θα ορθοποδήσει ποτέ η Ν.Δ. αν συνεχίσει να μειονεκτεί απροβλημάτιστη απέναντι στον «προοδευτικό» φασισμό καπηλείας των οραμάτων της Αριστεράς.

Και οι τέσσερις αυθυποψήφιοι ηγέτες εγγυώνται την πολιτική και κοινωνική εκπόμπευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολοφάνερα.

ψιμύθιο= φτιασίδι, μακιγιάζ

Κάποιος να συμμαζέψει τον "πρόεδρο" του Δημοτικού Διαμερίσματος!

"ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ!
Αγαπητή ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ,
Ο πρόεδρος του τοπικού Δ.Δ. Νεοχωρίου Χαλκιδικής έχει την εντύπωση ότι το χωριό είναι Βιλαέτι του και ότι τα δημόσια τα χειρίζεται αυτός κατά το δοκούν.
Για να είμαι πιο σαφής λοιπόν, τον καταγγέλλω δημόσια για παράβαση καθήκοντος διότι :
Το Δασαρχείο Αρχαίας χορηγεί κάθε χρόνο καυσόξυλα για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων κατά την διάρκεια του χειμώνα στους ΜΟΝΙΜΟΥΣ κατοίκους
Την βεβαίωση ΜΟΝΙΜΗΣ κατοικίας των κατοίκων την υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Δ. Νεοχωρίου και έτσι εγκρίνεται από το δασαρχείο η χορηγία των καυσόξυλων.
Ο πρόεδρος λοιπόν του Νεοχωρίου υπογράφει το μόνιμο της κατοικίας σύμφωνα με κομματικά και συγγενικά κριτήρια
Συγκεκριμένα, ...

ΔΕΝ υπέγραψε το ΜΟΝΙΜΟ της κατοικίας για την Μαρία Θεοδοσίου του Κωνσταντίνου ενώ το δικαιούται, η γυναίκα αυτή 87 χρονών, μόνη στον κόσμο χωρίς άντρα και παιδιά και πάσχει από την νόσο αλτσχάιμερ.
Κατά τη διάρκεια κάποιων μηνών του έτους φιλοξενείται στην Θεσσαλονίκη σε κάποιο γηροκομείο και κατά τους χειμερινούς μήνες στο σπίτι της αδελφής της στο Νεοχώρι.
Το τρελό της υπόθεσης. Στις 18/09/2009 υπογράφει ο πρόεδρος βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για την Μαρία Θεοδοσίου για άλλη υπόθεσή της και τη στέλνει μέσω ΚΕΠ στον αιτούντα. Στις 30/09/2009 μετά από παράπονα στο αστυνομικό τμήμα Αρναίας για την συμπεριφορά του προέδρου δηλώνει, ο πρόεδρος, ότι η γυναίκα αυτή δεν είναι μόνιμη κάτοικος του χωριού. Παράλληλα υπογράφει φέτος, σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση των ονομάτων που έχω στα χεριά μου από το Δασαρχείο Αρναίας, που προμηθεύτηκαν καυσόξυλα, σε 22 άτομα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Νεοχωρίου, και δυο απ αυτούς είναι συγγενείς του προέδρου. Αναρωτιέμαι λοιπόν που πήγαν αυτά τα καυσόξυλα και γιατί δεν πήρε η Θεοδοσίου Μαρία που επί 87 χρόνια δεν απουσίασε ποτέ από το Νεοχώρι παρά μόνο τα δυο τελευταία χρόνια για θέμα υγείας.
Τα συμπεράσματα για τους αναγνώστες της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ και ίσως και για κάποιον
υπεύθυνο που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες γι’ αυτό το θέμα."

Ο καταγγέλλων
Σανταβάς Απόστολος

“Αναρμόδιο” το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη Β. Χαλκιδική!!!

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΝΕΣΥΡΕ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ …ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΑΧΤΑ!
To θέμα που δέσποζε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής την Τρίτη 27 Οκτωβρίου ήταν η συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την ανόρυξη 100 περίπου ερευνητικών γεωτρήσεων σε νέα κοιτάσματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, οι εμπλεκόμενοι στην ΜΠΕ Δήμοι στέλνουν τις γνωμοδοτήσεις τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί τελικά. Από τους τρείς Δήμους, ο Δήμος Παναγίας γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά, ο Δήμος Αρναίας γνωμοδότησε ...

θετικά με αποχή της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, ο δε Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου δεν γνωμοδότησε καθόλου. Ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος, αν και είχε λάβει από τις 17 Σεπτεμβρίου το έγγραφο με το οποίο ζητούνταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της ΜΠΕ, για δικούς του λόγους το απέκρυψε από τους πάντες και δεν συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έτσι θα εμφανιζόταν ότι γνωμοδοτεί θετικά.
Παρόντες στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παναγίας, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι των άλλων δυο Δήμων. Παρά την αρχική άρνηση της Αστυνομίας να αφήσει πολίτες να μπουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, τελικά η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου γέμισε ασφυκτικά από κατοίκους όλων των ηλικιών, από τη Μ. Παναγία και άλλα χωριά της περιοχής.

Στην εισήγησή του Αντινομάρχης κ. Τζηρίτης είπε: «Σύμφωνα με την παρ.1.β του άρθρου 3 του Ν.3220/2004 (σημ.: την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ), η εταιρεία έχει το δικαίωμα να διενεργεί χωρίς άδεια γεωτεχνικές και μεταλλευτικές έρευνες, εντός των ορίων των της μεταλλευτικής της ιδιοκτησίας… Εισηγούμαι να μην συζητηθεί η ΜΠΕ, λόγω αναρμοδιότητας του Νομαρχιακού Συμβουλίου».

Τα τελευταία λόγια του κ. Τζηρίτη σκεπάστηκαν από τις φωνές αποδοκιμασίας και αγανάκτησης των συγκεντρωμένων κατοίκων. Ο Νομάρχης κ. Ζωγράφος πήρε το λόγο για να υπενθυμίσει (!) στο πλήθος ότι: «Εγώ από το 2004 που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το Ν.3220/2004, σας το έλεγα ότι έπρεπε να αλλάξουμε το Νόμο. Και σήμερα σας λέω ότι ακολουθείτε λάθος δρόμο. Αντί να φωνάζετε, αλλάξτε το Νόμο»!

Η μεσοβέζικη πρόταση του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Λαφαζάνη να ακουστούν οι απόψεις του Δημάρχου Παναγίας και των κατοίκων πριν το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίσει …να μην αποφασίσει, δεν εισακούστηκε. Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία η οποία επισφράγισε την αναρμοδιότητα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για το παρόν και το μέλλον της Χαλκιδικής!

Από εκείνο το σημείο και μετά τίποτα δεν ήταν δυνατόν να καθησυχάσει τους συγκεντρωμένους πολίτες οι οποίοι απαιτούσαν από τους αιρετούς τους εκπροσώπους να πράξουν αυτό για το οποίο εξελέγησαν: να εκφράσουν προς τη Διοίκηση τη θέληση της τοπικής κοινωνίας! Η τοπική κοινωνία έχει αποφασίσει να μην δεχτεί μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή και την θέλησή της αυτή την έχει γνωστοποιήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους σε όλα τα αρμόδια όργανα.

Στην εύλογη ερώτηση γιατί τέθηκε η ΜΠΕ σε συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αφού στην πραγματικότητα η εταιρεία δεν χρειάζεται καμία άδεια, η απάντηση ήταν η εξής: Όταν τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία, οπλισμένη με το Ν. 3220/2004, ξεκίνησε να κάνει γεωτεχνικές γεωτρήσεις στην περιοχή των Σκουριών, ξεσηκώθηκε η τοπική κοινωνία της Μ. Παναγίας και τις σταμάτησε. Ομάδα νέων της Παναγίας κατασκήνωσε επί δύο περίπου μήνες πάνω στο βουνό και κατασκευάστηκε φυλάκιο των κατοίκων με σκοπό την περιφρούρηση του χώρου και την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών της εταιρείας στο μέλλον. Αυτή τη φορά η εταιρεία θέλησε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά και υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν και δεν ήταν υποχρεωμένη, ώστε να έχει τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Δηλαδή η εταιρεία, η οποία γνωρίζει ότι δεν έχει την κοινωνική συναίνεση στους σχεδιασμούς της, ήθελε μια θετική γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να μπορεί να την επιδεικνύει ως «κοινωνική συναίνεση»!

Η ιστορία δείχνει ότι την είχε σίγουρη αυτή τη θετική γνωμοδότηση. Ποτέ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής, με καμία σύνθεσή του, δεν έχει απορρίψει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εκάστοτε εκμεταλλεύτριας εταιρείας των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Ο σημερινός Νομάρχης, επί σειράν ετών δικηγόρος των κατοίκων της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης που σέρνονταν στα ποινικά δικαστήρια λόγω της αντίστασής τους στις μεταλλευτικές δραστηριότητες, μεταλλάχθηκε από την επομένη της χρίσης του ως υποψήφιου Νομάρχη σε μεγάλο υπέρμαχο των μεταλλείων στη Β. Χαλκιδική. Η στήριξη του «Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είναι ίσως και το μοναδικό θέμα στο οποίο συμφωνεί απολύτως με τον προηγούμενο Νομάρχη και σημερινό επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Ν.Σ. και βουλευτή, Αργύρη Λαφαζάνη.

Και ενώ όλα προοιώνιζαν μια θετική γνωμοδότηση, η μαζική και δυναμική παρουσία των κατοίκων της περιοχής υποχρέωσε τους συνήθεις υπερασπιστές της εταιρείας σε άτακτη υποχώρηση. Έτσι το Νομαρχιακό Συμβούλιο κρύφτηκε πίσω από την «αναρμοδιότητα» και ένιψε τας χείρας του σαν τον Πόντιο Πιλάτο από το αίμα της Β. Χαλκιδικής. Όμως και ο Νομάρχης και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι διαπρεπείς νομικοί. Αφού το γνώριζαν ότι είναι «αναρμόδιοι», γιατί ενέγραψαν το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη;

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν τόλμησε πάρει μια θέση ευθύνης για το μέλλον της Β. Χαλκιδικής και να βγάλει μια αρνητική γνωμοδότηση. Δεν τόλμησε καν να συζητήσει το θέμα για να τελειώνει μιαν ώρα αρχύτερα και να φύγουν από την αίθουσα οι ενοχλητικοί και απαιτητικοί κάτοικοι. Μια αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μπορεί να απορρίπτονταν τελικά από το Υπουργείο λόγω «αναρμοδιότητας», όμως θα είχε μεγάλη πολιτική σημασία.

Το βράδυ στα κανάλια της Χαλκιδικής, ο Νομάρχης είχε επανέλθει στις γνωστές του θέσεις και δήλωνε ότι «η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι η μόνη οδός για την ανάπτυξη της Β. Χαλκιδικής και την καταπολέμηση της ενδημικής στην περιοχή ανεργίας». Περιφρονεί έτσι τους Δήμους Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου, οι οποίοι στα Γενικά Πολεοδομικά τους Σχέδια ψήφισαν ομόφωνα τον αποκλεισμό ή τον δραστικό περιορισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας, επιλέγοντας να αναδείξουν άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους. Τα συναρμόδια Υπουργεία της απελθούσας Κυβέρνησης ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς των Δημοτικών Αρχών και επέβαλαν την πλήρη προσαρμογή των ΓΠΣ στα Επενδυτικά Προγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Το «Παρατηρητήριο» επισημαίνει εδώ και χρόνια ότι όλο το θεσμικό πλαίσιο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να επιβάλει την απόλυτη κυριαρχία της μεταλλευτικής-βιομηχανικής δραστηριότητας και να αφαιρείται από τους πολίτες η δυνατότητα να την αρνηθούν. Με τις πρόσφατες εξελίξεις, αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό από όλους. Το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει γιατί οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα δεχτούν να αποφασίζουν άλλοι για τη μοίρα τους.
Πηγή

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Με δεκαεννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου. Θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η κυκλοφοριακή μελέτη του Πολυγύρου αλλά και η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά στις 6.00 μ.μ. από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου.
Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής: ...

1. Αποδοχή χρηματοδοτήσεων και αναμορφώσεις προϋπολογισμού (Εισηγ.: κ. Χρ. Βορδός)
2. Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή πάρκου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου έμπροσθεν των αποθηκών Καλυβών» ( Εισηγ.: κ. Γ. Γκολόης) 3. Παραλαβή κυκλοφοριακής μελέτης Πολυγύρου( Εισηγ.: κ. Ευθ. Καρανάσιος)
4. Ακύρωση των υπ’ αριθ. 238-239/2009 αποφάσεων του Δ.Σ. που αφορούν σε παραλαβή μελετών του Δ.Δ/τος Ολύνθου( Εισηγ.: κ. Εμμ. Σύγγελης )
5. Παραλαβή μελέτης «Αντιπλημμυρικό έργο στο Δ.Δ. Ολύνθου- Υδραυλική Μελέτη» (Εισηγ.: κ. Εμ. Σύγγελης)
6. Παραλαβή μελέτης «Αντιπλημμυρικό έργο στο Δ.Δ. Ολύνθου- Τοπογραφική μελέτη» (Εισηγ.: κ. Εμ. Σύγγελης)
7. Παραλαβή μελέτης «Αντιπλημμυρικό έργο στο Δ.Δ. Ολύνθου- Περιβαλλοντική μελέτη» (Εισηγ.: κ. Εμ. Σύγγελης)
8. Έγκριση σύμβασης μίσθωσης έργου ( Εισηγ.: κ. Εμμ. Σύγγελης )
9. Λήψη απόφασης για την ηλεκτροδότηση εισόδου Βραστάμων (Εισηγ.: κ. Ιωαν. Οικονόμου)
10. Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων στο Δ.Δ. Αγ. Προδρόμου» με αρ. μελ. 276/2008 ( Εισηγ.: κ. Γ. Γκολόης)
11. Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος (Εισηγ.: κ. Χρ. Βορδός)
12. Ανάθεση της συνέχισης του έργου «Επισκευή στέγης του Δημοτικού Καταστήματος Πολυγύρου» (Εισηγ.: κ. Χρ. Βορδός)
13. Χορήγηση άδειας κατάληψη κοινόχρηστου χώρου σε ιδιοκτήτες περιπτέρων ( Εισηγ.: κ. Γ. Γκολόης)
14. Τοποθέτηση πινακίδας Ρ40 στον Πολύγυρο και σαμαρακίων στην εκτός σχεδίου περιοχή της Γερακινής ( Εισηγ.: κ. Γ. Γκολόης)
15. Τροποποίηση της συστατικής πράξης της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής του 2ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Νηπιαγωγείου Πολυγύρου (Εισηγ.: κ. Χρ. Βορδός)
16. Σύσταση Σχολικής Επιτροπής του 3ου Νηπιαγωγείου Πολυγύρου (Εισηγ.: κ. Χρ. Βορδός)
17. Αντικατάσταση μελών της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής του 2ου Δημοτικού Σχολείου (Εισηγ.: κ. Χρ. Βορδός)
18. Χορήγηση βεβαίωσης αδυναμίας του Δήμου Πολυγύρου να υδροδοτήσει κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) ιδιώτη, για προσωπική χρήση (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)
19. Ενίσχυση ενδεών (Εισηγ.: κ. Χ. Βατζόλας)